» »

Nakup LCD ali plazma TV

Nakup LCD ali plazma TV

mp5 ::

Lep pozdrav vsem!
Vem, da je bilo že veliko govora LCD in plazmi, vendar vas lepo prosim za vse nasvete oz. izkušnje, ki jih imate z omenjenimi TV-ji.

Seliva se v svoje stanovanje in kot vedno so tu problemi z denarjem. Pri nakupu televizije bodo malo primaknili tudi starši, zato gledam rank do 400.000,00 SIT. Malo sem prebral o lastnostih LCD in plazma, vendar sem sedaj še bolj zmeden. Pred nakupom bom itak odšel v trgovino, da si stvari ogledam še v živo.

Lepo prosim, da napišete "po domače" zakaj je kateri model boljši (ločljivost...) ?

Prav tako vas prosim za nasvet, kateri je dober oz. najboljši proizvajalec za oba tipa TV in kateri modeli (kvalitetni) so trenutno na našem trgu?

V kateri trgovini ste imeli najboljše izkušnje z nasveti in ostalimi storitvami ( prevoz...)?

Za vse nasvete se vam že vnaprej iskreno zahvaljujem!

Lp Miro

delfinus ::

Vsekakor plazma. Crna je lepsa, novejsa tehnologija ne povzroca vec problemov z burn in efektom. Boljsi vidni kot, manj artefaktov, lepse barve za nizjo ceno pri vecjem ekranu. minus, vecja poraba energije cca. 300W, ampak ni panike. Zivljenska doba ekran je deklarirana na 60.000 ur, to je tako zelo veliko, da ti bo prej elektronika crknila kot ekran.
Katera? imas jih kar nekaj Panasonic, Philips, Pioneer, LG. Sam ti pa priporocam kaj od LGja. Za ta denar, ki ga das dobis trenutno tudi najvec. LG 42PC1RR (vkljucuje trdi disk) je trenutno plazma leta, moras pa vedeti, da je cenejsa izepljanka 42PC1R (brez trdega diska) in LG 42PC3R (brez trdega diska in Video vhoda 4 na strani) slikovno popolnoma enaka. Gre za isto zadevo le pritikline so tu pa tam drugacne. Resolucija vsekakor 1024x768, manj ne glej, ker tisto ni HD. Sam imam LG 42PC3R, cene so se malo zdrsele, od posrednikov jih dobis ze za okrog 295.000 SIT. Ce te zanima pa cela tema o teh modelih TV pa imas to zadevo tu:

AV Forum LG 42PC1R

LG 42PC1RR ...Slotech
Plazma ali LCD televizor ... Slotech


Kar se tice HD signala, zaenkrat ga v Slo se ni, ampak ko prikljucis na plazmo Prenosnik ali kaksen drug HD vir, ostane clovek brez besed. Odlicno. LG ima polno nastavitev, imas funkcijo orbiter za preprecevanje burn ina, mnostvo nastavitev za vsak kanal barve posebej (R G B). Sicer pa na AV forumu lahko najdes nekaj predlogov kako jo res dobro skalibrirati, da je se navaden analogni TV signal videti odlicen.

lp, D.

mp5 ::

delfincek hvala ti za odgovor, ampak bi rad slišal še več mnenj. Lepo prosim za odgovore.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mp5 ()

SepoX ::

hip, strašni trik - uporabi search, teh tem je bilo na tone, ena pa vem da je že dolga kar nekaj strani kjer je vse razloženo.

Zgodovina sprememb…

javaman ::

Kje tocno lahko dobis PC3R za ta denar?

Silikon ::

Na bolhi imaš oglase ponudnikov

Lp
P5B, INTEL E8400 3Ghz, 2GB RAM, VGA GTX260 CORE 216 - 896 RAM, 550W

javaman ::

Sam sem kupil Panasonica TH-42PV60 v Harvey Normanu. Prevoz je bil ze zraven. Poleg TV-ja sem dobil se gibljiv nosilec (v vrednosti 200€, ki se pri Panasonicu se doplaca), pripeljali so na dom (do dnevne sobe, prosim!) in dali so na obroke (trajnik, do 18 mesec, brez obresti - le odobritev). Drugace bi verjetno kupil v Avstriji.

Za pod 400 jurjev ti priporocam LG, verjetno 42PC1R ali 42PC3R. Mogoce Gorenje, sem v paralelnem threadu zasledil, da ga nekateri imajo. Drugace jih vidis obesene v Areni Vodafone Live in pa v savni v Atlantisu.

Priporocam ti plazme z locljivostjo 1024x768 in ne 852x480, to pa ne zaradi stevila tock, ampak ker slednje ne znajo prikazovati 720p/1080i signalov. Kljub temu, da imajo LCD-ji vecjo horizontalno locljivost, slika ne bo boljsa. TV klasicni signali so bolje vidno na plazmi kot na LCD-ju. Slednji trpi za pokvarljivostjo pik (tudi pri plazmi se lahko zgodi, a je manjsa verjetnost), motnjami na sliki zaradi slabsega odzivnega casa (8ms je ponavadi cas, ko se pika prizge, pri ugasanju, pa je cas vecji - eksponenta funkcija; prav tako pa slabse prikazujejo prepleteno sliko), imajo prevec zive in nenaravne barve, so dobro vidni v mocno osvetljenem prostoru, a v zatemnjenem crna postane plavkasta, povrsina je neenakomerno osvetljena, moc porabe je stalno ista, zaradi polarizacije je vidni kot od 60° naprej slabsi. imajo dober kontrast svetlih delov, a slab med temnimi odtenki, temni odtenki se ne vidijo dobro, itd.

Plazma ima lahko problem z vtisnjeno sliko. Zelo zelo redko lahko dobis 'retention', ki se da z dinamicno sliko cez cel ekran ali z navadnim snegom odpraviti, tako imenovani 'burn-in' pa je ze preteklost (razen pri Pionerrjih). Zivljenska doba plazme je 60.000 ur (2x vec kot navadna TV), ampak za razliko od LCD-ja, ki mu takrat enkrat crkne lampa, se plazmi le razpolovi svetilnost in deluje se naprej brez problema. Sem videl 4 leta starega Pioneerja, ki je ze zdavnaj prebil polovicno vrednost in je bila slika presenetljivo dobra. Poraba plazme varira glede na sliko. Temnejsa je, manj porabi. Maksimalne moci ne bos nikoli dosegel. Priporoca se, da se plazmo preklopi na cinema mode in da kontrast in svetilnost na 50% prvih 200 ur delovanja, da se TV vtece.

PC slika je odlicna, tudi ce priklopis gor 1366x768. Se pozna to mapiranje tock pri drobnih fontih, pri filmih definitvno ne bos opazil. Najbolj presentljiva prednost plazem napram LCD-jem je odlicna crna barva (vseeno je navadna TV tukaj car) in dobro razlocevanje temnih odtenkov. Primer, ki sem ga videl v Harvey Normanu: Independance Day. Medtem, ko se je na plazmi videla vsaka guba temnih hlac, je na milijon SIT vrednem Philipsu (LCD, kajpak) vse bilo crno (oz. zaradi svetilnosti ekrana bolj plavkasto). Plazma je imela 3D efekt, ki ga pri LCD-ju ni bilo.

Na www.moj-tv.com sem opazil Philipsa 42PF5331 za 375 jurjev in ima Hitachijev ALiS zaslon. Ima locljivost 1024x1080 (nekje sem zasledil celo 1024x1024), a je sposoben na enkrat prikazati le lihe ali sode vrstice. Kar pa je mogoce dobro za prepletene signale, se posebej nekoc 1080i. Philips ni ravno firma, ki bi blestela pri plazmah - toliko v vednost.

LG 42PC1R je tukaj 400 jurjev, 42PC3R pa 394 jurjev. LG je vsaj dobil za najmocnejsi model 42PC1RR EISA award, NE PA KUPITI modele, ki imajo na koncu RV!!! Moj Panasonic je ze 452 jurjev. Torej cene padajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: javaman ()

Kato ::

Oprosti ,ker si sposojam tvojo temo vendar nisem hotel odpirati nove.

Živjo jaz razmišljam o nabavi novega televizorja , večinoma bo rabljen za običajno televizijo , kakšen film na DVD-ju ali na DviX-u, in pa sčasoma bo dobil še eno konzolo XBOX 360 ali PS 3 (verjetno Xbox zaradi piratskih igric), danes sem bil v Harvey Normanu in Merkuru , najprej sem gledal LCD-je in imajo lepo sliko, vendar za šport pa se mi zdi ,da ne pridejo več v poštev. Ta televizor mora pa v prenosu raznih košarkarskih tekem ali nogometnih tekem blesteti, zato sem začel gledati v smer Plazem , v oči mi je skočila Philips plazma 42PF9631D/10 z Ambilightom (cena je kar visoka in je absolutna zgorna meja mojega proračuna), rad bi zvedel ,če podpira HDCP ,ker nebi rad ,da čez kake dve leti (ko bomo vsi imeli HDDVD/Bluray predvajalnike) ne bo slike. Zanima me še nekaj , na plazmi piše HD ready , toda kako je lako HD ready, če je prva resolucija manjša od 1366, zdej me zanima kako bo zgledala slika iz XBOXa na tem zaslonu. Prosil bi vas ,če me malo opozorite na kakšno past ,ki bi se znala pojaviti pri nabavi tega zaslona, lahko me pa tudi obrnite na kakšega drugega, če mislite ,da bi mi bil bolj primeren , za vašo pomoč se že vnaprej zahvaljujem.

Zaslon : plasma
Velikost zaslona : 42 "
Ločljivost zaslona : 1024 x 1080 točk
Kontrast : 3000:1
Svetilnost : 1400 cd/m2
Priključki : 2x Scart, Audio-vhod mini jack 3.5mm, 2x HDMI, YPbPr, S/PDIF vhod/izhod, PC VGA vhod
Teža : 44
Ostalo : vidni kot (H/V): 160°/160°

Link do trgovine
link do uradne strani

delfinus ::

Ce ga bos vzel zaradi Ambilighta in ti je to vsec ga vzemi. Poglej malo v Nemciji, tam je cca 120.000SIT cenejsi KLIK . To ze odtehta tudi pot tja ali pa pac dobis od kakega dobavitelja, ki fura te zadeve dol.

Kar se tice specifikacij so malo pomankljive pri prodajalcih. Kontrast 1:3000 bi bil za plazmo zelo malo. Ima 1:10000 kar pricajo tudi uradni tehnicni podatki. KLIK.

Kako bo zgledala slika preko Xbox360. Ce bos imel prikljuceno preko YPbPr ali pa se bolje HDMIja bo slika fantasticna, brez najmanjsega dvoma ti lahko zatrdim, ker imam sam LG 42PC3R in XBOX 1, vse to prikljuceno preko navadnega RGB scart kabla, in ze ob gledanju navadnih Divx filmov preko Xbox je slika fantasticna. Ko pa sem prikljucil HD source iz prenosnika preko VGA kabla pa mi je celjust do tal padla. Tu pa bo slika kvecjemu se boljsa, saj je TV visjega cenovnega razreda.

Pasti prakticno ni, ce rabis ambilight ga ubodi, ce ne pa poglej za kaksnim cenejsim in ti bo prinasal enako zadovoljstvo. Glej samo da je resnicno HD ready. TV je upravicen do oznake HD ready ko zmore prikazati resolucijo 720p in to ta TV je, saj prikazuje 720p in 1080i.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

mirkuma ::

Dober vodic, sicer leto dni star, ampak mislim da se vedno ni "out of date":
plasma-vs-lcd
...all those moments will be lost in time, like tears in the rain...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirkuma ()

Kato ::

Ja dobim ga za 390 tisoč v SLO novo s garancijo, kar se pa ambilighta tiče mi je všeč bolj kot noviteta ( ni nujen), jaz se najbolj bojim HDCP-ja , nevem kje bi pogledal ,če ga ima. A je razljika med 1080i in 1080p vidna, in koliko sem zdi to pomembno?

T-h-o-r ::

Torej, pri nas doma kopujemo lcd televizijo, pa bi vas tukaj prej vprašal kakšen se splača? Cena je lahko do 450 tisoč tolarjev, ne sme pa bit televizor (ne ekran) širši od 84cm

Nekaj smo gledali že po trgovinah, pa me zanima, če se splača vzeti tega sonya za 280k sit Tisti pod št. 8

edit: ta tv ima tudi možnost spremljanja 2h slik hkrati (PIP)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

javaman ::

moglasi ::

Predno kupite plazmo ali lcd, poglejte "v živo" ali vam slika odgovarja, kajti :
Veliko kvazi HD telefizij ne podpira "true", ali prave resolucije slike. In slika.. gledana na lcd/plazmi katera prave resolucije ne podpira je.. slabša kot slika na klasičnem televizorju.

Kato ::

Veliko kvazi HD telefizij ne podpira "true", ali prave resolucije slike. In slika.. gledana na lcd/plazmi katera prave resolucije ne podpira je.. slabša kot slika na klasičnem televizorju.


Razlika med ˝HD ready˝ in ˝true ali full HD˝ ni že spet tako velika , da je pa slabša kot na obični katodni je pa zato ,ker ta televizijski signal ,ki ga gledaš ni bil nikoli mišljen za tako velike televizorje, + razne slabosti LCD-jev in plazem (npr.ghosting)

Matrix ::

Mene zanima, če je kdo že kupil plazmo preko bolhe saj imajo zelo ugodne cene.Zanimam se za Panasonic TH-42PX600 .Zgleda da jih prpeljejo iz Nemčije al Avstrije,ker pri nas PX modeli niso dobavljivi.
Če ima kdo kakšno izkušnjo znjimi mi prosim sporočite in kako je z uveljavljanjem garancije.Hvala.
Ma Lurido!!!

javaman ::

Ali rabis DVB-T zemeljski digitalni tuner? Ker to je vse, kar to PX dodatno omogoca.

Kato ::

Matrix:
Nekje na tem forumu je bilo govora o tem, dobiš nemško ali avstrijsko garancijo , če se pa kaj zgodi pa ali pokličeš tipa ali greš pa sam tja. Tisti ,ki je to napisal garancije še ni uveljavljal in upa na najboljše.

shubell ::

jest sem mal prečekiral to zadevo... skratka mislil sem kupiti 42pc1rr pa sem se premislil. Vzel bom raje panasonica 42px60 za skoraj isti denar zdi se mi pa mal bolši razen da nima pipa pa diska :P
http://shubell.no-ip.org/Stiftung_Waren...

shubell ::

aja naročil sem ga pa tukaj http://www.redcoon.at/index.php/cmd/sho... pa se mi sploh ne zdi tko drag :P

delfinus ::

bigdaddy srcno upam, da tvoj model ne bo imel tega:

Klik

javaman ::

pri meni ni nobenih takih vzorcev :)

shubell ::

hmm ja upajmo da bo delalo ane :P drugače pa piše tud da so najdl fix za ta problem

djpiky ::

mal si bom temo isposodo. Kupujem lcd ali plazma, okvirna cena 300-350k če je res kakšen super truper model lahk tud več. NA tv bo prikljopljen siol tv, in slišal sem mnogo da lcd na katerih je siol tv je porazna slika(usaj na nekaterih). Zdj mi pa vi povejte kaj naj za tak denar kupim da bo čimbolš predvajal sioltv zdj in tudi čez kakšno leto dve. aja diagonala pa minimum 80cm.

Blazs ::

Kupujem LCD 27 col in me zanima kaksno je vase mnenje o Tohiba LCDjih? Gledal sem tegale

delfinus ::

Ne kupuj preko "marza mafije"...

glej tukaj Geizhals
pride vec kot 200EUR ceneje

Blazs ::

In kako je ce kupujes iz nemcije preko interneta?Kolk pa pride postnina?
Ali zagotovo pride?

MEDENA ::

big deal 200€...PTT te pride najmanj 50€...ker je to pazljivo ravnanje...potem imaš še stroške nakazila....in pa možnost neuveljavljanja garancije v slo....

na koncu MORDA prihraniš 50-100€, worth it? ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MEDENA ()

delfinus ::

Kot vidis cyberport.de (544EUR) posilja v Slovenijo, ce je informacija tocna je postnina 10EUR, sicer pa kot sem bral, ce izvedes placilo v naprej (poglej Versandkosten) naj ne bi bilo stroskov postnine oz. placas le neko posredovalnino. Sicer pa povprasaj direktno pri njih.

lp, D.

MEDENA ::

skeptičen sem, da je samo 10€....too good to be true :)

iskra ::

T-h-o-r: ta TV smo izbrali pred kratkim za h punci. Sicer druge barve (ima 20 na koncu, namesto 30) in v comshopu za 10k manj.

Slika iz računalnika je fankrastična (24, Lost in filmi na widescreen :). Zaradi kodekov je treba vsake toliko malo pošariti po nastavitvah za svetlost slike. In temne scene niso nikoli modrikaste, kot je nekdo prej omenjal, ampak lepo črne. Vidni kot je 360°, če pretiravam - slika je homogena ne glede na kot gledanja.

Za gledanje TV, pa mi gre rahlo na živce to, da drugače kot da razvleče sliko po horizontali (Wide (3)), ne moreš videti podnapisov (kritično za gledanje telenovel za babico, teto itd.). 14:9 (2), ki je pod možnostmi, odpade. Zoom (1) naredi sliko ogabno (kot bi skaliral sliko na računalniku) in še podnapise požre. 4:3 pa pusti tiste črne trakove ob strani in nato se malo zamisliš, čemu služijo 16:9 TV-ji.

Edina dva programa, ki ju v Zoom načinu lahko gledaš na WS, sta Extreme channel in MTV. Discovery (tudi POP in par drugih naših) ima pri nekaterih oddajah pod in nad sliko črn trak, ki ti da možnost gledanja oddaj v 14:9 z minimalnimi črnimi trakovi ob straneh.

Lahko tudi oblikuješ sliko po želji ampak popačenost dimenzij slike pri gledanju TV signala ti ne uide :( Slika je super, barve ne pečejo preveč, kot pri Philipsu recimo, svetujem gledanje vsaj iz 3m oddaljenosti.

Zakaj 16:9 ni za LCD TV:

(1) Zoom: toliko poveča sliko, da ni nobenih črnih robov in obenem ne raztegne slike - obrazi ostanejo normalni.
(2) 14:9: naredi črne robove ob strani, sliko poreže samo zgoraj in spodaj. Nekateri programi imajo tam že črne trakove, žal pa je problem, ker so tudi podnapisi deloma v tem območju slike.
(3) Wide: 4:3 sliko raztegne - vsi zgledajo, kot bi imeli ITM 50 in več.

Plazme imajo tudi razvlečeno sliko, da ne bo kdo kaj mislil, je pa manj opazen šum, ker imajo nižje resolucije. Obenem pa imajo čudne resolucije in slike iz VGA zgledajo debilno na 16:9 (predstavitve, ... Divx je treba se matrat, da ga spraviš v pravo razmerje itd.)

Druga stvar glede tega TV-ja: ima vgrajen tudi digitalni TV sprejemnik. WTF je to? No, TV s tem sprejemnikom smo iskali ker so pred par meseci klicali gospodje iz kabelske v N. Gorici, da imajo neko super škatlo za nas. Kako škatlo? Digitalni sprejemnik. Nice... Imamo že digitalni signal na Goriškem al kaj? Očitno ja in škatla se je znašla poleg TV-ja. In poleg škatle še en daljinec. Nov TV je bil tako ali drugače v planu, še enega daljinca pa nismo želeli imeti poleg, zato smo iskali TV z digitalnim sprejemnikom. Ko pa smo začeli iskati digitalne programe na TV-ju, jih nismo našli nič. Samo tistih 50 analognih.

Sledil je klic na kabelsko in mojster na drugi strani se je razjasnil, da je tisto samo digitalizator, ki prikaže programe, ki jih stare televizije ne morejo (S21-S40).

Če ve kdo kaj več o digitalnih programih na Slovenskem, pa naj se javi.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

thexfale ::

Zdravo, tudi jaz se odločam med LCD in plazma. Zasledil sem, da ima plazma kratko življensko dobo in sicer nekaj več kot 2 leti kar pa je nemogoče, če je povprečje 50000 ur - v tem primeru bi televizija zdržala 6 let, če je prižgana 24 ur na dan. kaj je zdaj res? :P Uporabljal bi jo predvsem za gledanje DVD in dvix in pa siol TV. V tem primeru je plazma boljša kajne?
Problem je pa tudi, da mislim odšteti do 600 eur.

Hvala za napotke!

Tomson ::

Ja, plazma dela cca. 2-leti potem pa je za vstran. Zato imajo tudi 2-letno grancijo. >:D


klik ;)
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

thexfale ::

Aha ok, pol bo pa kr LCD padu.
Hvala!

korelem ::

@thexfale,
če nisi opazil, uporabi "sarkazem mode ON" pri Tomson-ovem sporočilu.:))
Sicer pa pojdi na link, ki ti ga je podal, pa se tam informiraj.

Lp

PS: Vse novejše plazme imajo življensko dobo 100.000 ur, kar se v praksi prevede v to, da boš prej kupil nov tv, kakor pa da bo plazma fuč.

thexfale ::

Kaj pa veš, če je bil sarkazem, pri našem Thomasu je vse mogoče. Vseeno hvala za opozorilo.

Lp

Jure026 ::

Zanima se za nakup Philips-ovega lcd tv-ja, tega novega, model 32pfl5604h. A že ima kdo ta tv, in ali se ga splača nabavit?
LINK:
http://www.akcija.si/izdelek/73822/LCD-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jure026 ()

tattoo ::

Jaz ti priporočam tega. Danes so ga znižali iz 880 na 800. Brez dvoma eden boljših LCD-jev na trgu, review pa si lahko preberš tukaj.

Jure026 ::

kaj pa vem, samsunga ne hvalijo ravno veliko, razmišljam med LG in Philips, lg ful dost ponuja za malo denarja, ampak ne vem kakšna je kvaliteta.
A ima kdo ta nov model od lg, cena je kar ok http://www.akcija.si/izdelek/73909/LCD-...

Leks ::

@Jure026
ali pa mogoče kateri izmed novih Philipsov
O kakovosti ima kolega samo dobra mnenja, ima pa večji model 42PFL5604H


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plazma ali LCD televizor? (strani: 1 2 3 4151 152 153 154 )

Oddelek: Kaj kupiti
76961177845 (402216) antonija
»

Plasma TV LG 42PC1RR

Oddelek: Kaj kupiti
256668 (4462) servo
»

LCD TV - dilema

Oddelek: Kaj kupiti
151721 (1269) delfinus
»

best buy LCD TV sprejemnik

Oddelek: Kaj kupiti
253017 (2323) Zako
»

Katero plazmo, do 560K SIT

Oddelek: Zvok in slika
304449 (3718) javaman

Več podobnih tem