» »

Hekanje volilnih naprav

Hekanje volilnih naprav

Slo-Tech - Že leta 2000, ko je George Bush mlajši prvič postal predsednik ZDA, so bile zaradi škandala na Floridi mnogih kritik deležne elektronske naprave podjetja Diebold. Očitno je bila zadeva upravičena, avtorji strani Open Voting Foundation so namreč uspeli v pičlih štirih minutah z nekaj tisočakov vredno opremo, dobavljivo praktično povsod, prilagoditi eno od tovrstnih naprav do te mere, da bi se dalo z njo enostavno ponarediti rezultate volitev, brez da bi to kdorkoli opazil. Podroben opis omenjenega postopka, ki vključuje zagon sistema s flash enote, lahko najdete tukaj, zaradi varnostnih lukenj pa naj bi Dieboldove naprave tudi izgubile uradni blagoslov.

Zahvaljujemo se Stepnemu Volku, ki nas je kljub tveganju, da bi ga dobila ameriška obveščevalna služba, obvestil o novici.

32 komentarjev

Stepni Volk ::

Da ne boste mislili, da je zgornji poševni komentar smešen. Čisto nič. Originalna stran, ki je podrobno razlagala, kako in kaj je čez noč izginila... in med iskanjem potencialnega duplikata, so mi računalnik spremenili v Zombie, ter ugrabili ruter.
Tako, da sem res malce paranoičen.
Če dobite email iz Kube, boste vedeli čemu in zakaj >:D
neobjavljeno.blogspot.com

Daedalus ::

Itak. Ne moreš se iti demokracije na lastniških, zaprtih in obenem še popolnoma luknjastih napravah. Zakaj so pa luknjaste?


Ker so lastniške in zaprtokodne. Pa Amere občasno grdo tepe pragmatičnost, pol pa šparajo kr malo preveč. Slabo tole z Dieboldom, sploh s strani nižanja zaupanja v tehnologijo, da ugleda volilnega postopka ne omenjam. Take "e-demokracije" pač nikjer ne rabijo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Širajzl ::

Podobno napravo je uporabila Rtvslo na Emi!
http://s2.bitefight.si/c.php?uid=29086

Stepni Volk ::

In če se vam bo zahotelo heckati emo ali kakšne volitve, se je del odstranjene strani spet pojavil tukaj. O tem je poročal Slashdot.
Če torej Ema uporablje tele stvari, lahko v 4 minutah spravite sebe na Eurosong :)

P.S. Že pred dvemi leti naj bi to znale tudi opice :)
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

Jaka83 ::

Who gives a f*** about Eurosong?
Za volitve se pa itak ve da so ble sfejkane, je pa fino da zdaj vsaj vemo kako. >:D Sicer pa je itak že prepozno za vse, Bush je že zavozil sceno in iz vojn potegnil tisto kar je hotel. Me samo čudi da je preostanek sveta tako slep in nič ne naredi v tej smeri. Sploh pa me preseneča UN. Sam še okol dnarja se vrti ta klinčeva politika.

urban99 ::

v tem kontekstu je tole (google video) zelo zanimivo...

-=OL=- ::

kul, tnx za novico :D zmeraj rad berem kej taksnega :D

lp
efm hardcore \o/

st00rm ::

pol lahko pravzaprav vsak idiot zmaga na volitvah v ZDA
God must love stupid people because he made so many of them.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: st00rm ()

C_maniak ::

no, saj, a ni to ze jasno nekaj zadnjih let? ;>

st00rm ::

sej nisem dal vprašaja na koncu :D ;)
God must love stupid people because he made so many of them.

tiborrr ::

With friends like these who the f#%k needs cointelpro? (Propagandhi)
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Oxford ::

Vsem je jasno, da je vsak računalniški sistem luknjast. Njegova uporaba za volitve pa je logično zelo sumljiva. Ne samo za potvarjanje rezultatov, ampak tudi na sindrom Velikega brata. Vnašanje volilnih odločitev v 'mašino' je popolnoma enako kot volitve s pločevinasto škatlo in kamenčki (prve 'svobodne' volitve po 2. svetovni vojni v FLRJ). :\

Offtopic:
Podobno je zadeva izvedena v parlamentu na Šubičevi. Vedno je mogoče pogledati rezultate in zato so glasovanja o vseh zakonih tako poenotena. Če bi glasovali na liske, bi se strankarski veljaki velikokrat čudili nad nepokorščino svojih zastopnikov v parlamentu.

Ontopic:
Gospod Grmičar je že vedel, kdaj mora uvesti volilne naprave. Pri naslednjih volitvah tako ali tako ne bo mogel kandidirati. Dosegel je svoje. :|

LuiIII ::

Jah z volitvami je tako, da je bolje, da so dražje kot da izgubijo verodostojnost. Seveda je predpogoj, da hočemo demokratične volitve. Ameri so se v "dobri veri" v večjo ekonomičnost volitev v bistvu v veliki meri odrekli verodostojnosti volitev. Navadne "papirne" volitve se da tudi pohekati, samo je sistem štetja in shranjevanja ter nadzora (lokalni volilni odbori,...) tako disperziven, da je večje prevare izredno težko izpeljati. Sam mislim, da je bolje če imamo klasične in dražje volitve kot, da bi s potencialno manj varno a bistveno naprednejšo tehnologijo izgubili zaupanje v svoj glas. To pa mislim, da je osnovni temelj demokracije.

Lui

Daedalus ::

Vsem je jasno, da je vsak računalniški sistem luknjast. Njegova uporaba za volitve pa je logično zelo sumljiva. Ne samo za potvarjanje rezultatov, ampak tudi na sindrom Velikega brata. Vnašanje volilnih odločitev v 'mašino' je popolnoma enako kot volitve s pločevinasto škatlo in kamenčki (prve 'svobodne' volitve po 2. svetovni vojni v FLRJ).

No ja, ne bi bli preveč tehnofobni in paranoični, ne? Gre se za preprosto načelo - če mašini zaupaš štetje glasov na volitvah, mora pač biti do potankosti javnosti znano, kaj jo sestavlja in kako deluje. More biti opensource, od načrtov za hardware naprej, z vsemi (potencialnimi) varnostnimi napakami. Ne sme biti črna škatla (ala Diebold) ampak more biti znano, kako deluje. Sej mamo tud na voliščih volilne opazovalce, ne? Pa nobenega ne motijo. Tu pač ne moreš neposredno videt, kaj dela, vsekakor pa moreš vedet, kako dela. Plus še ene par kontrolnih mehanizmov, kot je printanje glasov (samo ime kandidata/liste, seveda) na košček papirčka, ki v primeru, da se na stroju vseeno odkrije kaj čudnega, omogoča preverjanje rezultata. S tem, da mašina nima kaj za obdelovat podatke, samo zabeleži glas lokalno, pošle, naprinta in mir.

Za statistično preverjanje maš pa itak vzporedne volitve. Do zdaj so ble še vedno precej točne (edino za NATO so jih grdo ponaredili, napaka reda 10%+ je namerna, ponavadi če falijo za 2%, falijo veliko).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Sicer malo offtopic. Zadnjič sem bil v Celju in na eni zmed črpalk (OMV?) je Dieboldov bankomat. Na žalost nisem imel fotkiča s seboj...
sudo poweroff

darkolord ::

Plus še ene par kontrolnih mehanizmov, kot je printanje glasov (samo ime kandidata/liste, seveda) na košček papirčka

Če že zamenjaš software, v čem je pa problem zamenjat še software za printanje?

Daedalus ::

Beri cel post:\

Poleg tega, če so vse zgoraj naštete postavke uresničene, boš verjetno precej težje naložil gor sw, kot pa recimo na Dieboldovo mašino, ki ti kr na matični plošči ponudi navodila, kako pa kaj... Plus to, da pri odprtem načrtu za stroj lažje nekdo čisto tretji opozori na napako, kot pa pri črni škatli.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

darkolord ::

Ja, to že... samo če se pogovarjamo o Dieboldovih napravah, tukaj printanje listkov ne bi imelo posebnega vpliva...

MrStein ::

Tudi na bencinski na ptujski v MB je Dieboldov bankomat.
Pa kake lepe video animacije prikazuje !!!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Stepni Volk ::

Dvakrat delaš v korist znani ameriški vrsti grmičarjev...

Prvič si na bencinski črpalki, točiš gorivo, ki napaja njihov mali imperij.

Drugič uporabljaš Diabolično napravo, ki z vsakim dvigom denarja, doma v ameriki doda enega volilca v prid Bushmanom.

Glede nato, koliko imamo povedati čez Gregorja/Jurija... si je očitno omislil zelo dobre hacke svoje lastne države :)
neobjavljeno.blogspot.com

TESKAn ::

Print listka zato, da ne bo možno, da volilec klikne na Kerryja, mašina pa obkljuka Busha. Ker prvič se bo volilec na mestu zbunil, drugič bo pa možno te listke preštet.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

elhombre ::

Konec avgusta so glavnega inspektorja ki je bil zadolzen za raziskavo primera Bush nasli mrtvega;in to izven Floride tako da Florida ni dolzna to raziskovat.Anonimen policist je objavil slike na internetu kjer se vidi da je bil mucen predno so ga ubili.Uradna izjava je bila da je inspektor naredil samomor.
Software z katerim je mozno manipulirati glasove volitev so pa razvili ameriski kitajci,po narocilu seveda.
Doomsday is coming!!

kriko1 ::

elhombre: Imaš kakšen link?

elhombre ::

kriko1
To informacijo sem prebral na www.shoutwire.com,preko linka v Torrentspy.com.Na teh dveh webih ni nikakrsne cenzure.
Ze Stalin je izjavil da ni vazno kako se glasuje,vazno je kdo glasove steje.Glavni prosekutor na Nurnberskem procesu ob koncu druge vojne Ferenccz,ki danes zivi v New Yorku je izjavil v avgustu da bi morala Bush in Husein sedeti skupaj na zatozni klopi.Ce je se kdo bolj kompetenten za te zadeve pa res ne vem.Se vam zdi tole kopicenje ladjevja pred Libanosko obalo kaj sumljivo ??Smrdi po napadu na Sirijo in Iran.Tole je vse mimo teme ampak ni slabo vedeti.

LP
Doomsday is coming!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: elhombre ()

elhombre ::

Doomsday is coming!!

kriko1 ::

Hvala za link.
Kako pa je kaj tale Diabolic corporation reagiral na tole? Kaj pa tisti ki so volili na teh mašinah? Se ve v širši javnosti sploh za tole?

elhombre ::

kriko1
Javnost je za tole zvedela sele preko interneta,ker so bili vsi drugi mediji skepticni in se bojijo Bushovih represalij.Ne pozabit da je Bush diktator in da bo se tu do konca mandata.Primera sploh vec ne raziskujejo,za lokalno policijo je bil to samomor in pika.
Obisci tale link,da ti bo jasno kaj je terorizem in kdo so teroristi.Jaz sem bil zelo presenecen,ocitno imamo v evropi cisto zgresene poglede.

http://www.shoutwire.com/viewstory/2645...

Noam Chomsky je novinar ki pise za Wall Strret Journal,zelo priznana oseba v Ameriki.

LP
Doomsday is coming!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: elhombre ()

Daedalus ::

Ne pozabit da je Bush diktator in da bo se tu do konca mandata.

Tebe muči logika, mar ne?

Noam Chomsky je novinar ki pise za Wall Strret Journal,zelo priznana oseba v Ameriki.

Pa neznanje tud. In to sploh ne malo. Noam Chomsky - novinar? ROFL:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Stepni Volk ::

To je že stvar druge, obstoječe teme: Chomsky
neobjavljeno.blogspot.com

elhombre ::

Deadalus:
Pojdi na wikipedijo pa se mal izobrazuj.Najprej si pa preberi njegovo razmisljanje o terorizmu.
Doomsday is coming!!

Roadkill ::

elhombre:... Dedalusa je zmotilo to, da si napisal, da je Chomsky novinar, je pa vse prej kot to.
Ü

elhombre ::

Roadkill:
Ja res moja napaka.Moral bi napisat da obcasno pise clanke todi za WSJ in verjetno se za mnoge druge.
Doomsday is coming!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

novinarski mimobrci

Oddelek: Loža
111741 (1118) dronyx
»

Slovenski mediji - cvetke

Oddelek: Loža
221329 (1329) hokuto
»

Live za Windows že čez 2 meseca

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
143289 (2687) Pesimist
»

phpBB forum; a dela na IIS?

Oddelek: Programska oprema
221860 (1589) boych
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
646322 (5059) LordWorm

Več podobnih tem