»

Volilni odbori v ZDA se želijo znebiti volilnih naprav

Slo-Tech - Po tem, ko so v ZDA (predvsem v Kaliforniji, Ohiu in Floridi) prepovedali uporabo elektronskih volilnih naprav, se lokalni volilni odbori mrzlično sprašujejo kaj naj storijo z njimi.

Za naprave so namreč ob nakupu odšteli od 3500 do 5000 USD, naprave, katerih uporaba je bila zaradi slabe varnosti prepovedana pa sedaj neizkoriščene ležijo v skladiščih.

Naj spomnimo, da je organizacija CERT septembra 2004 objavila opozorilo, da so v Dieboldovih volilnih napravah našli "varnostno ranljivost v obliki nedokumentiranega prikritega uporabniškega računa (undocumented backdoor account), kar omogoča lokalnemu ali oddaljenemu zlonamernemu uporabniku spremembo volilnih rezultatov", V Open Voting Foundation so avgusta 2006 uspeli v pičlih štirih minutah z nekaj deset EUR vredno opremo, prilagoditi eno od Dieboldovih volilnih naprav do te mere, da bi se dalo z njo enostavno ponarediti rezultate volitev, septembra 2006 pa je skupina raziskovalcev iz Princeton University pripravila zelo poučno...

25 komentarjev

Resničnost tokrat navidezna

RTV Slovenija - Dva tedna sta naokoli in na vaše male ekrane spet prihaja Resnična resničnost. Na sporedu bo v torek, 18.12.2007, ob 18:00, ponovljena bo 40 minut čez polnoč in potem spet ob 11:25 zjutraj na prvem programu Televizije Slovenija!
Če bo bolj ali manj resnična kot Preverjeno se prepričajte kar sami.

Podali se bomo v virtualne svetove, tiste podobne pravemu in druge, ki tega niti ne poskušajo. Kaja bo poiskala možnosti za socialno omreženje, skupaj pa bomo poskušali razumeti, zakaj bi kdo hotel spletne dnevnike v tiskani obliki. Polž nam bo vsem pokazal katero programje uporablja za klepet s...

5 komentarjev

Live za Windows že čez 2 meseca

več strani - Po poročanjih številnih večjih računalniških strani bo Microsoft maja letos splavil svojo storitev Live, ki je dobro znana vsem lastnikom njihove konzole Xbox 360, za operacijski sistem Windows. Natančen datum izida je osmi maj, ko se bo pojavil tudi za novo platforno predelan Halo 2. Storitev bo PC uporabnikom omogočala večino ugodnosti, ki jih imajo konzolaši, skupaj bodo lahko uživali v igrah, tekmovali pri odklepanju različnih posebnih dosežkov, uporabljali seznam prijateljev in glasovno komunikacijo. Seveda bo ostala skupna tudi cena - letno bo treba za uporabo odšteti 50 dolarjev.

Berite Slashdot, Inquirer in Eurogamer

14 komentarjev

Največkrat citirani članki Wikipedije

Slashdot - Izteklo se leto 2006 je bilo še eno leto rekordov za Wikipedijo, poročajo pri Advertising Age. Število obiskovalcev se je več kot podvojilo, tako da je samo novembra enciklopedijo obiskalo 37,8 milijona ljudi, kar je bistveno več od klasičnih Britannice in Columbie. Kar se tiče citatov, je bila Wikipedija še uspešnejša, saj so njene strani citirali 29.000-krat, kar je za 54 % več kot leta 2005. Najpogosteje v blogih citirani Wikipedijin članek govori o Webu 2.0, sledijo pa mu preminuli Steve Irwin, floridski škandal Mark Foley in pogruntavščina, ki je spletne uporabnike leta 2006 naravnost obnorela, blog. Za več kot 200 odstotkov se je povečala tudi raba fraz "Wikipedija pravi", "po Wikipediji" in podobnih, kar kaže na vse večjo kredibilnost projekta kljub občasnim spodrsljajem. Več o tem na Slashdotu.

27 komentarjev

Hekanje volilnih naprav

Slo-Tech - Že leta 2000, ko je George Bush mlajši prvič postal predsednik ZDA, so bile zaradi škandala na Floridi mnogih kritik deležne elektronske naprave podjetja Diebold. Očitno je bila zadeva upravičena, avtorji strani Open Voting Foundation so namreč uspeli v pičlih štirih minutah z nekaj tisočakov vredno opremo, dobavljivo praktično povsod, prilagoditi eno od tovrstnih naprav do te mere, da bi se dalo z njo enostavno ponarediti rezultate volitev, brez da bi to kdorkoli opazil. Podroben opis omenjenega postopka, ki vključuje zagon sistema s flash enote, lahko najdete tukaj, zaradi varnostnih lukenj pa naj bi Dieboldove naprave tudi izgubile uradni blagoslov.

Zahvaljujemo se Stepnemu...

32 komentarjev

E-volitve v Estoniji

Slashdot - V prejšnjem tednu je Estonija postala prva država na svetu, ki je na nacionalnih volitvah uporabila tudi možnost elektronskega glasovanja preko interneta.

Sicer je bila "elektronska" udeležba nizka, takšno možnost glasovanja je namreč izkoristilo manj kot 10.000 volilcev, oziroma 1 % volilnega telesa, vendar je glasovanje po besedah volilnih uradnikov potekalo brez napak ali poskusov vdora v sistem. Za glasovanje so volilci potrebovali posebno kartico, s katero so potrdili svojo indentiteto in čitalec za to kartico, ki stane 24 dolarjev. Okoli 80 % volilcev si lasti te kartice, saj se jih uporablja tudi za internetni dotop do e-bančništva in davčnih podatkov. Sistem, ki temelji na Linuxu, so testirali v januarju, nameravajo pa ga uporabiti tudi na parlamentarnih volitvah leta 2007.

35 komentarjev

Kako varne so e-volitve?

Slashdot - Verjetno nima smisla poudarjati, da nas v torek čaka dolgo pričakovana končna odločitev, kdo bo vodil Združene države v prihodnjih štirih letih.

Glede na slabe izkušnje prejšnjih volitev, se na Slashdotu sprašujejo, kako je na novo uveden sistem elektronskega glasovanja varen in kaj lahko sprememba enega samega glasu pomeni za rezultate. Kot so pokazali študentje univerze Yale, bi sprememba samo enega rezultata na glasovalno napravo spremenila elektorske glasove, pri dveh pa bi se spremenili rezultati v štirih zveznih državah.

Sodeč po povedanem, znajo biti volitve še predmet precej polemik.

Mogoče pa je predsednik Bush poleg ekipe pravnikov najel še kakšen ducat hekerjev...

12 komentarjev

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta...

23 komentarjev