» »

Zoisova štipendija

Zoisova štipendija

«
1
2

cnZz ::

je zdaj še čas da zaprosim za to štipendijo? ipolnjujen vse kriterije ki jih rabis
AMD X2 64 5000+@2800 | ASUS M2N-SLI Deluxe |
OCZ XTC Cooler 2gb DDR2 800mhz | ASUS EAX1950Pro 256mb |

Brudol ::

Za tole moreš bit predlagan od učitlov se mi zdi. Al neke take fore.
LP Brudol

zee ::

predlagati te mora srednja šola...veliko sreče ti želim, kajti dobiti Zoisovo štipendijo v SŠ je zelo težko.

po maturi sem denimo izpolnjeval prav vse pogoje za štipendijo pa je nisem dobil...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Steinkauz ::

Prvo kot prvo, tema že obstaja.
Drugo kot drugo, ne morš kr sam zaprosit, ampak te predlaga šola.
Tretje kot tretje, ne veš, če izpolnuješ kriterije(eni pridejo v prvo skupino na unih testih, in to je skor avtomatsko štipendija, ne glede na ostalo. Drugi rabjo miljavžent(^_^) priznanj, ali pač vsakega po malo :D )
Fajn je če si na šoli, kjer je manj folka k maš pač večjo šanso, da si predlagan, sam maš pa isto šanso, da jo dobiš :)

klemen22 ::

No to z Zoisovimi kot sem že povedal je ena velika mafija! Pač tiste pohvale učiteljev so vredne toliko kot pasji drek na cesti ki se mu izogneš v velikem loku. Seveda učitelji predlagajo svoje ljubljenčke in NE tiste kateri bi si zaslužili! Oz. v veliko primerih je pristranskost prevelika! Sploh v kakšni ne ravno največji šoli in manjšem kraju kjer pride še bolj do izraza prijateljstvo/sovražnost staršev z določenim učiteljem(lji)! Beda in pol.:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

zee ::

v bistvu sem hotel napisat, da je Zoisovo dobit na srednji šoli praktično nemogoče.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Gwanaroth ::

Hm, ko sem bil jaz v gimnaziji (N. Gorica), jih je bilo kar precej Zoisovih štipendistov moje generacije.
Lights often keep secret hypnosis..

LapD ::

Ki so štipendijo dobili po koncu OŠ si verjetno pozabu povedat.

alum ::

klemen22, kaj so ti naredili, da si revež tak zakompleksan?

klemen22 ::

klemen22, kaj so ti naredili, da si revež tak zakompleksan?

No to je dejstvo da so pač poznanstva zelo pomemben predpogoj za pridobitev Zoisa. Ker nekdo katerega starši poznajo učitelje in jim celo kaj jokajo z precej manjšimi problemi pride do tega.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

alum ::

Da vidim, če te prav razumem. Hočeš reči, da nekdo, ki si ne zasluži štipendije, vendar njegovi starši "jočejo" (učiteljem v oš?), jo bo dobil. Na drugi strani pa so tisti, ki si jo zaslužijo, vendar je ne dobijo, ker ne "jočejo" oz. nimajo vez.

Se po naključju ti šteješ v drugo skupino? Samo vprašam. Verjamem, da so se ti dogajale krivice.>:D

zee ::

tako je.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

klemen22 ::

a vidim, če te prav razumem. Hočeš reči, da nekdo, ki si ne zasluži štipendije, vendar njegovi starši "jočejo" (učiteljem v oš?), jo bo dobil. Na drugi strani pa so tisti, ki si jo zaslužijo, vendar je ne dobijo, ker ne "jočejo" oz. nimajo vez.

Da tudi to se dogaja. Prvi veliko bolj nesposobni so ob tem da se za njih potegnejo učitelji veliko pridobijo na samem predpogoju pravice do pridobitve zoisa kaj?
Ne, jaz se nisem v osnovni in srednji šoli ven dajal z nadpovprečnimi ocenami saj sem sam pri sebi vedel da imam veliko več predpogojev in zdrave pameti da uspem od večine t.i. zaoisovcev, tako da je drugo bilo zame itak irelevantno. Da ne govorimo o tem da sta potem 2 zoisovca iz našga klasa v osnovni v nadaljevanju pogorela bolj kot so američani v Vietnamu. In nista edina. Torej če so zoisovci res nadpovprečni, potem bi morali srednjo šolo, maturo ter faks opraviti z mezincem v levi roki in ne da jim potem zagusti že pri eni taki na izi stvari kot je matura. Kaj češ potem od takih sploh pričakovati?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

smilyxx ::

Ja za štipendijo te mora predlagat šola, mislim pa da morš bit med 10% z enim zlatim priznanjem, ali pa med 4% pri IQ testih. Pri nas vem da smo jo dobil tisti ki smo dobr pisal teste.

Da bi jo pa kdo dobil v srednji šoli pa še nisem slišal...
Save water.
drink beer.

Ziga Dolhar ::

klemen22,

trollaš, in to na veliko. Če želiš izkazovat svoj ponos nad tem, da nisi zoisovec in posledično v svojem svetu nekaj več, izvoli s tem ne smetit konstruktivnih tem drugih uporabnikov.

Tvoje pavšaliranje je žaljivo in bralca -- kaj šele diplomanta --nevredno.
https://dolhar.si/

Zeberdee ::

Še boljša scena je, ko ti socialna delavka reče, da ti pa res ne rabiš štipendije če je tvoj oče...

klemen22 ::

Ziga Dolhar,

Nima veze al isem bil zoisovec ali ne. Dejstvo je da je v manjših krajih (ne v LJ) precej večja verjetnost da dobiš zoisovo štipendijo če poznaš prave ljudi (poznam dva primera v šoli od mojega frenda (+ nekaj drugih primerov), ki se jo po merilih ne bi zaslužila ampak sta jo dobila zaradi dejstev ki sem jih naštev). Ne pride štipendija vedno v prave roke.

Tvoje pavšaliranje je žaljivo in bralca -- kaj šele diplomanta --nevredno.

Hja nevredno komentarja. Daleč od tega da je žaljivo. In še vedno stojim za mojimi prejšnjimi posti od predpogoju da ljudje dobijo zoisa po lažji poti. Nekateri se res trudijo in jo dobijo upravičeno in si jo tudi zaslužijo. Vendar pa sistem pogori na celi črti ker je precej odvisnosti (oz. jo je bilo) od predlagateljev alias učiteljev. Lahko si bil še tako pameten in oh in sploh in kaj če si bil antipatičen učiteljem? Si zaradi tega kaj manj upravičen do zoisove. Saj vem. Sistem ne more biti popoln samo nekatere stvari se pač ne smejo dogajati.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

WiseBear ::

Tole razdeljevanje štipendij je popolnoma nepravično. Bistveno preveč se osredotoča na osnovno šolo. Takrat mnogi z velikim potencialom še sploh zase ne vejo oz. jim izobraževanje ne predstavlja nek izziv. Tudi sam imam glede tega slabe izkušnje. Ob koncu osnovne šole pač iz teh in onih razlogov nisem bil med tistimi prejemniki štipendije. V srednji šoli sem začel hoditi po raznih tekmovanjih in prejel kar nekaj priznanj; dvakrat sem vložil prošnjo za pridobitev štipendije, a je bila obakrat zavrnjena. Odkar sem pa na faksu, sem z visokim povprečjem (9.9 - pa ne da se hvalim) dobil kadrovsko štipendijo.

Hočem samo reči, da je ta sistem dodeljevanja štipendij popolonoma napačno zastavljen. Poznam cel kup primerkov, ki so z raznimi levimi priznanji (na tekmovanjih v orientacijskem teku :D ) dobili štipendijo in jo potem z vsemogočimi fintami obdržali skozi celotno srednjo šolo. In tu ne gre za nobeno spodbujanje umsko nadarjenih.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WiseBear ()

klemen22 ::

(9.9 - pa ne da se hvalim)

Hehe ti si pa faksiranje resno vzel:D
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

zee ::

v naši občini se Zoisove delijo "po domače", da ne omenjam, da nihče od teh ni končal študija v rednem roku. kaj nam to pove?

zdaj se ne sekiram več zaradi tega, uspešno sem končal tako gimnazijo (zlati maturant) kot fakulteto (povprečje nekaj manj kot 9) in sem zdaj mladi raziskovalec; moti pa me, da vsa priznanja (tudi mednarodna) ne štejejo nič (besede odgovorne osebe), štejejo samo štirideset (40!) let stari testi. to zadnje ne pišem na pamet; zadnji test, ki sem ga imel priložnost reševati pred vpisom na fakulteto je bil iz leta 1969.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Mavrik ::

Hrm, za štipendijo moraš v vsakem primeru ustrezati pogojem. Tak da če si zabit, ti predlog za štipendijo ne bo preveč pomagal.
The truth is rarely pure and never simple.

bsslo ::

Zoisovo stipendijo se lazje dobi v drugih krajih kot v ljubljani, dobijo jo okoli 3% ali 4% od tistih ki pisejo test v tistem letu.

Je pa tko, da te morajo v soli predlagati, mene naprimer niso predlagali, ceprav sem dosegel 2.mesto na drzavnem nivoju in bil odlicen v SŠ. Če se ne bi sam zavzel da me predlagajo, verjetno sploh ne bi sel pisat testa.

Pogoj da greš pisat test je da imaš uspeh z državnega ali mednarodnega nivoja...tko btw. Zbrane tocke se pa racunajo tako: priznanje ti da nekaj tock (visje je, vec tock dobis), tem tockam pa pristej se tocke ki jih dosezes na testu!

Sicer pa te znajo na tistih testih zmesti, ne mislim na naloge, ampak na tiste ki "nadzorujejo" testirance... Nam je "nadzornica" omenila da imamo omejen čas za test, no izpadlo je da si imel omejen vsak sklop nalog (to mi je ukradlo nekaj tock, pri prvem sklopu nalog). Seveda med resevanjem sklopa nalog ne smes nic sprasevati... Ko je bilo konec drugega sklopa nalog, sem vprasal ce lahko delamo pomozne racune na teste... takrat je rekla da lahko, kajti to je samo po sebi samoumevno... ok..tukaj sem tudi zgubil nekaj tock... Ta test sem takrat slabo pisal...

tako je bilo prvic ko sem sel pisat test, drugo leto sem spet dosegel uspeh z drzavnega nivoja in sel spet pisat. Pri tem sem skoraj dobil Zoisa, nekaj tock mi je zmanjkal...sment!

Potem pa mi je zmanjkalo elana za uspehe na drzavnih nivojih in sem dobil kadrovsko stipendijo... :) :P


I have spoken...

SaXsIm ::

Mislim, klemen, obnašaj se. Žaljiv si do vseh, ki imajo Zoisovo štipendijo in tako dalje. Da ti povem, ti čisto nič ne koristi, da tvoja mama pozna socialno delavko, če se ti sam ne angažiraš za to da pridobiš štipendijo. In mi štipendisti, ki smo se trudili, da smo dosegli rezultate in s tem štipendijo smo eni bedni povprečneži, navsezadnje pa še govoriš še iz izkušenj svojih frendov in kolegov. Pa glede na to, da si sam zagotovo iz kakšnega zakotnega kraja to gotovo govoriš iz lastnih izkušenj. Pa tudi če bi, saj smo mi, zarukani podeželjci zako ali tako že non stop privilegirani ne, imamo vse možnosti, ki ti jih moderna tehnolohija nudi, pa tudi izobraževalne ustanove so nam tako blizu, da se lahko kar s traktorji vozimo ;((

Avtorju teme: Zdaj si že prepozen za vlogo za Zoisovo štipendijo. To bi lahko storil v osnovni šoli preko socialne delavke, v srednji šoli pa se v 1.letniku ne daje vlog za Zoisa. Poskusi naslednje leto, če prav je verjetnost, da jo dobiš majhna (še najlažje ti bo mogoče pri recimo Biologiji, kjer si jo lahko prislužiš s kakšno zanimivo raziskovalno nalogo.) Povprašaj o tem tudi svojega razrednika in/ali šolskega svetovalca.
zdaj sem pa ven iz te debate, ker nekateri tu nimate niti osnovnega bontona in niti malce dobrega okusa.
SaXsIm

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SaXsIm ()

klemen22 ::

Če bi pozorno prebral moje odgovore bi videl da ne smatram vseh zoisovih štipendistov v en koš! Kar sem hotel povedati je to da je veliko takih ki si štipendije ne zaslužijo. Seveda je veliko takih ki si jo vendar tisto s poznanstvi in pridobitvijo vsekakor velja. Že jaz poznam veliko primerov (tudi iz mojega klasa) kjer je podelitev štipendije nekaterim precej ironična.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Jan987 ::

Ja s tem se zelooooo strinjam da so tisti testi za cojzovo štipendijo v osnovni šoli res glupi, sam sem jih pisal lani, sicer še nisem dobil rezultatov vendar pa mislim da iz tega ne bo nič, saj so bile nekatere naloge res povsem zgrešene saj za moj pojem. In po teh nalogah bom še med 10% težko prilezel 8vsaj pomoje), medtem ko sem tiste teste nadarjenosti ki isto merijo IQ pisal enega z 98 in drugega za 99 percentili (max. je 99). Sicer a da nebo kdo zdej mislu da se hvalm tuki kolk sm pisov pa to ampak samo hočem povedat, da so tisti testi za štipendijo res zgrešena zadeva.

klemen22 ::

čisto offtopic: hehe se spomnim ko smo podobne teste reševali pred naborom za vojsko. Prejšnji dan smo bili na pijanici, zelo zgodaj zjutraj pa tile testi. Pa nas je nekaj kar random obkrožavalo. No poklicani smo bili k psihologu:P
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Steinkauz ::

Ja jani ti gotov veš, kakši testi morjo bit :\
Testi POSKUŠAJO bit tako narejeni, da stestirajo čim več različnih področij v katerih si lahko nadarjen (prostorska predstava, logika,...)
Jt sm bil v osnovni prav dober, 2 srebrna, par bronastih pa očitno nism glih porazno pisu unih testov :D in sm dubu štipendijo. Nimam nobene mafije v familiji :\
V srednji sm bil zdej 3 leta dober, ker delam pač po liniji najmanjšega odpora.
In ne ne moreš kr enih priznanj šopat not(sm mel srebrno o sladkorni al neki tazga in tega nisi mogu dat zravn), edin če so iz glasbenega, športnega,... področja, ker se to tut smatra pod nadarjenost, oziroma to napišeš pod posebni dosežki al neki tazga.

Fizikalko ::

OPOZORILO VSEM SKUPAJ: Dajte se obnašat, ker imam že ključ v roki. Držite se teme, nehajte se žalit in eden drugemu dokazovat svoje nadbriljantnosti... OK?

Looney ::

Za pridobitev zoisove štipendije moraš biti v testih nadarjenosti, ki se jih piše v osmem razredu v treh odstotkih oz. moraš biti visoko nadpovprečen. Potem te pa avtomatsko predlagajo in skoraj avtomatsko jo tudi dobiš tudi brez vseh priznanj. Če si v desetih odstotkih imaš še možnost, da jo dobiš, ampak moraš imeti zalogo priznanj. Če nisi niti v desetih odstotkih, potem nimaš možnosti, da jo dobiš. Tako, da, če te niso predlagali, potem nisi bil v treh odstotkih, če pa si bil v desetih in si imal veliko priznanj, potem mi ni jasno, zakaj se nisi že prejšnje šolsko leto pobrigal za to. Zdaj je kolikor jaz vem, že prepozno.

Pa veliko sreče v naslednjem življenju!>:D
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

robbe ::

No pa da povem iz mojih izkušenj... Ne, nimam štipendije, sem pa konec prejšnega letnika dal vlogo. Stvar je bila taka, da sem bil prejšnje leto odličen in sem imel eno zlato priznanje ter še nekaj drugih. Lepo sem šel do svetovalne delovke in se pozanimal. Nato sem rabil le še priporočila 2 učiteljev. In ker pač lahko rečem da u bistvu nekaj delam za šolo in da ne "samo hodim v šolo" sem te priporočili dobil. Vendar me zdaj čaka še preverjenje sposobnosti. Zdaj enkrat naj bi bila. Itak mislim da bom tam pogorel, sam vredno je pa poskusit.
Pa veliko sreče.

Ziga Dolhar ::

Za Zoisovo ni nikoli prepozno, itak nimaš česa izgubit.

Jaz sem jo dobil na koncu 4. letnika ob dobrem & odličnem uspehu, par priznanjih (nič posebnega -- par zlatih in srebrnih z ekonomskega področja, ki se ne upoštevajo, in zlatim vegovim) ter naknadnih testih. Predlagala me je razredničarka (svetovalni delavki) samoiniciativno, v OŠ me pa sploh niso hotl :).

Glede testov pa je bilo nekaj prav za lase privlečenih. Se spomnim enega vprašanja, ki je šlo nekako takole: "Iz Kočevja želiš priti v Kranj. Si na križišču. Severno je polje, znak proti vzhodu kaže proti nekemu X kraju. Kam boš šel?" (Sem odgovoril, da kamorkoli, le nazaj verjetno ne.)
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

klemen22 ::

Nekaj mi ni jasno. Zakaj so neki po*ukani testi po vlivu NAD učnim uspehom ko človek celo leto gara in na koncu zaradi tega testa ne dobi zoisa. Se bi radi rešili piflarjev? Ni mi jasno, ker tisti testi so bili zelo patetični:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Oxford ::

Sem imel Zoisovo štipendijo. Predlagala me je razredničarka (matematika) v 8. razredu. Razlogi? Verjetno nekaj srebrnih Vegovih priznanj, pa Vesela šola in pa uspeh. Pojma nimam zakaj. Najbrž je morala vsaka šola predlagati nekaj učencev. Tedaj je bila to precej redka zadeva.

Sam se nisem pritoževal nad njo. Problem je bil le v tem, da je bila prava dva meseca 3x nižja od povprečne kadrovske (ja, živel sem v časih, ko so kadrovske štipendije še obstajale - dobra stara YU 8-)). Nato pa so vse skupaj spremenili in so jo ZEEELO povečali. S tem sem se z lahkoto prebil skozi mesec. Res pa je, da nisem imel kakšnih posebnih finančnih zahtev.

Koliko pa znaša sedaj? Na primer za enega študenta s pravdobrim uspehom?

Jan987 ::

Mislim da je osnova okoli 33k sit.

LapD ::

You wish :D

Oxford ::

30.000 SIT? 8-O

Toliko sem imel jaz štipendijo leta 1997. Zagotovo je več.

alum ::

Osnova za študente je dobrih 20k.

Looney ::

Osnovna za dijake je 14 500!;(
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

kixs ::

Zoisova stipendija je za nadarjene in ne za pridne! Lahko so po uspehu samo dobri ali celo zadostni... vazno je, da so brihtni in ni vazno, ce so leni!

Ja, taksna je nasa cela drzava in tudi folk, ki zivi v njej... na zalost! :\

[MYTiX] ::

Par povezav, da se ne bomo preveč iskali v temi:

Kako do štipendije

Izračun štipendije
podpis

klemen22 ::

Osnovna za dijake je 14 500!

Sej pa kaj bi ti rad? Če se pa voziš iz oddaljenega kraja ti pa itak povrnejo za karto. Za 14.500 sit imaš pa vsak dan beri:
14500 / 20 šolskih dni v povprečju == 750 sit - dovolj za malico. Če pa misliš da ti bo država s tem kešem financirala pijančevanje in ponočevanje se pa krepko motiš
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Ziga Dolhar ::

klemen22, hehe,

> Če se pa voziš iz oddaljenega kraja ti pa itak povrnejo za karto.

Karta se povrne do ca. 22k SIT. Kar je več, kriješ iz lastnega žepa oz. po možnosti dodatne subvencije.
https://dolhar.si/

Mr_Globus ::

V srednji sem jo mel ca 23k skupaj s prevozom. Sem pa mel s starši zmenjeno da gre dodatek za prevoz meni, ker sem si pač sam "zaslužu" štipendijo. IN s 23k na mesec lahko kamot greš vsak dan na kavico pa vsak vikend se ga napit :D E ja zame je zoizova čisto podpiranje alkoholizma :P

Zdej pa dobim 2x osnovo torej cca 45k (s5 mam s starši zmenjeno da to je extra, razen v primerih če bo familjarna kriza..) In lahko pijem ne samo za vikende ampak tudi čez teden... pa še za počitnice pa pc si sproti stran dajem.


Rezultat: Odvisnik piva in len za znoret (ker mam štipendijo se ne spravim delat :() Se mam pa vsaj dobro :P

BTW: Kolko let po diplomi ne speš it delat v tujino?

alum ::

Pripravi se zdaj na javni linč. >:D

BTW: Kolko let po diplomi ne speš it delat v tujino?


A to dejansko piše v pogodbi?

Mr_Globus ::

Ja nekaj moreš z denarjem nardit ane :P Lahko bi knjige kupoval ampak jih dobiš zastonj v knjižnici, lahko bi po svetu hodu pa mi je dovolj naše morje... Pivo je pa taka izy varjanta ;)

Pogodbe nisem že prebral od 1 letnika SŠ... mislim pa, da neki not piše glede zaposlitve v tujini. Nisem pa glih shure

alum ::

Kar se mene tiče, me ne moti. Mogoče zato, ker denar porabljam na dokaj podoben način.:D

Sicer pa mislim, da te točke ni v pogodbi. So minila tudi že tri leta, odkar sem pogodbo (nazadnje) prebral. Ampak verjetno bi tako določilo opazil.

cojss ::

Če med študijem v tujini dobivaš zoissovo štipendijo in se potem v tujini zaposliš, moraš vrniti tisti del, ki si ga dobil ko si študiral v tujini.

Steinkauz ::

No jst mam vprašanje, do 6.9 je kao rok da prneseš vsa potrdila, ampak jst sm še v lj in me zanima če bo kej narobe, če prnesem v petek torej 8.9. :(

klemen22 ::

No jst mam vprašanje, do 6.9 je kao rok da prneseš vsa potrdila, ampak jst sm še v lj in me zanima če bo kej narobe, če prnesem v petek torej 8.9.

Ja prošnja ti propade kaj. Simple as that. Kaj ti tukaj ni jasno. Rok je do 6.9 in NE do 8.9.. Ne vem kako ste nekateri z "dol mi visi za vse" obnašanjem. Torej, časa si imel na pretek, pač tvoja volja če oddaš ali ne. Razne socialne delovke se ne bodo sekirale. Fak kera vprašanja:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

R33D3M33R ::

Jao, ja pošlji priporočeno po pošti. Zakaj nisi poklical na zavod za zaposlovanje in se zmenil? Meni so vedno dovolili da sem poslal potrdilo o vpisu naknadno (seveda v določenem roku).
Hitro šibaj na pošto, kaj še zgubljaš čas?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Štipendija (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Šola
1917474740 (14468) History
»

Zlati maturantje (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5614582 (6092) jype
»

Kako do Zoisove štipendije?

Oddelek: Šola
131698 (1425) i33a
»

pridobivanje štipendije

Oddelek: Šola
131655 (1474) MadMicka
»

Zoisova (korupcija?) (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
745880 (4444) jRk0

Več podobnih tem