» »

Štipendija

Štipendija

««
2 / 39
»»

Ziga Dolhar ::

Si se že obrnil na Zavod?
https://dolhar.si/

@ljash ::

a se nej obrnem na Zavod ali na uno Nedo Nevemkatero, ki je izdala potrdilo in piše da se naj za nasvete "zatečem" k njej?!:(

Tomi ::

Za vse, kar je povezano s štipendijami, se obrni na Zavod. Kasneje pa še na družinsekega pravnika, če ne boš uredil na Zavodu.
metrodusa.blogspot.com

Ziga Dolhar ::

Čisto off-topic ...

Ko boš zagovarjal svojo upravičenost do štipendije, jo utemelji s svojim znanjem, sposobnostmi in priznanji, ne pa s sošolcem.
https://dolhar.si/

boom-bar ::

Jst sm jo dobil in morm rect da nimam pojma kako (nc kuvert).
Placa od starsev ne vpliva na to al dobis a ne stipendije ker potem je jst 100% nebi dubu (letna placa je previsoka za otroski dokladek).
Bil sm pa prav dober v 7 in 8 klasu in imel sm letos 2bronasti in 1 srebrno priznanje. Sam cudm se lahko kako sm jo dobil.
Legalizirajte mehke droge!!!

@ljash ::

vidš o tem ti pravm - jst sm meu pa 1 zlato, 8 srebrnih + 1 srebrno od lani + cel kup bronastih, ki se ne upoštevajo... in NE DOBIM! to je prava svinjarija, kar se dela na tem ministrstvu...

btw: kok si pisou teste nadarjenosti?

Tomi ::

bmw-f1: ti pa res ne poslušaš, kaj ti govorimo. Ne primerjaj se z drugimi, ampak sam s sabo. Pa res me zanima, če ti ne moremo dopovedati, da ni kriterij samo odvisen od števila priznanj in testov. Pravilnik je verjetno veliko bolj kompleksen.

Lahko pa se še vedno pritožiš.
metrodusa.blogspot.com

@ljash ::

ok, se bom primerjou s sabo ->> tiste teste sm zaj***u že v OŠ, dele pa še bl (ker sm biu preveč nervozen). Pravilnik sm prešturiru in ugotovu, da so na koncu dal lestvico s kriteriji ven - šele na konc leta. Najprej je sicer v pravilniku pisalo, da se vrednotijo vsa našteta priznanja, dj pa se vidi, da se nekatera sploh ne štejejo (npr. Zemljepis se tudi zlato ne šteje...).
če torej primerjam sam s sabo, ugotovim, da sm biu dejaven na veliko področjih - od računalništva od glasbe - povsod sm osvojil lepe rezultate, le da sm kar 3 priznanja faliu za 1 točko (kaj čmo...:( ). da sm biu 8 let odličen, sploh ne velja omeniti - exterce sm pisou 29;30 (slove drugič nism smeu pisat ->> svinjarija na naši šoli:D ), sicer pa sm tiste teste v sedmem klasu pisou (kot je rekla psihologinja) zlo dobro - 2.najboljši na šoli.

poleg tega ne pijem, ne kadim in se ne zadevam...:D

jabe ::

ne vem, če se je zdaj kaj spremenilo, ampak poleg testov in uspehov in podobnih dosežkov, te je morala najprej šola predlagati za zoisovo štipendijo. vsaj na naši OŠ je bilo tako. če te niso predlagali, te zavod al kdorkoli že, sploh ni obravnaval. ne vem sicer, zakaj tebe s tistimi znaki in odličnimi uspehi ne bi, ampak vseeno, samo omenim...

poleg tega pa ima vsaka OŠ nekakšno neuradno kvoto, koliko jih bo dobilo štipendijo. zato ima nekdo iz ene šole veliko slabše uspehe kot nekdo drugi, ki je ima to smolo, da je blo na njegovi šoli toliko več boljših

pa ne sekiraj se preveč, tudi na srednji šoli jo lahko pridobiš. kolikortoliko dober učni uspeh (beri odličen) pa kaka raziskovalna ali kaj podobnega pa je štipendija tvoja.

@ljash ::

so me predlagali kot prvega na OŠ.

Problem je (verjetno) nastal, ker smo zlo majhna šola - predlagani smo bili 4-je in od teh je dubu štipendijo samo un z najslabšimi "rezultati". btw: glede na tako strog kriterij, kot je letos dvomim, da bi na srednji dubu štipendijo. Preostane mi le še pritožba - predlagate kej bolšga?

jabe ::

lahko probaš, ampak morš LEPO prašat. pa pozab na sošolca, k konc koncev to res ni noben kriterij, čeprav se ti valda zdi nefer.

kar se pa tiče pridobitve štipendije na srednji šoli, ne vem če so izpred parih let kriterije kaj spremenili, vem samo, da so se tud naši na papirju zdeli nemogoči. gre pa spet za isto zgodbo - takoj ko dobiš raznorazna priporočila od prfoksov ipd. te spet kao šola predlaga in je pol že vse lažje. samo najdi take, ki znajo lepo pisat pa seveda, ki so prpravleni "nakladat" zate. moja sošolka jo je dobla v 2. al 3. letniku pa se mi ni zdel, da bi se reva kej preveč pretegvala.
odličen uspeh je pa seveda tvoja skrb

boom-bar ::

Potrut se ce ne letos pa pa naslednje leto, ali pa pol enkrat na faksu.
Legalizirajte mehke droge!!!

trpo ::

Pridobitev Zoiza na sredn šol je hudič. Lan sva s sošolcom dala oba prošno, dobila sva lepa priporočila (polna nakladanja), oba sva bla že drug let odlična, mela sva pa vsak po 2 srebrna priznanja (iz gimnazije). Rezultat: sošolca zo zavrnil takoj, jest sm šou pa pisat še tiste po***** teste. Pisu sm jih. No pol pa čakam en mesc in pol koverta kok me lep zavrnejo.

Na sr. šol že ne bom več probu, na faksu pa sigurn.

PS: A kdo ve, če si u gimnazij vsa 4 leta odličn, a ti pol dajo štipendijo direkt, a morš še teste pisat?
www.LOST-serija.net

@ljash ::

teste še enkrat pisat

jabe ::

Štipendijo je zmeri težje dobit. Na faksu pa res skor nemogoče. Poleg tega, da morš tiste teste ne vem kok dobr pisat, ti noben povprečje ne pomaga pa dobra vola. Od sestre sošolka na medicini se je mučla z nad 9.0 povprečjem, pa ji ni ratal. S tem, da se raznorazne raziskovalne (seminarske sploh ne vem če še štejejo, ker baje je najlaži iz knige prepisat) hitro hudo zakomplicirajo. Raj na srednji šoli vsak let probat.

Ziga Dolhar ::

Zanimivo ... jaz v osnovni šoli nisem bil predlagan, so me pa predlagal v 4. letniku ekonomske v Radovljici. Od "splošnih" priznanj [tistih, ki jih upoštevajo], sem imel le zlato v matematiki, poleg tega pa še zlato v ekonomiji in srebrno v gospodarskem poslovanju. V tretjem letniku sem bil dober, v četrtem odličen. So me povabili na testiranje in sem dobil štipendijo ... Morda je pa v SŠ vseeno lažje kot v OŠ? :)
https://dolhar.si/

nikonezna ::

Pomoje tisti ki dodeljujeo štipendijo tako razmišljajo. Ti lahko imaš nevem kakšna priznanja in slabo rešen njihov test, pa je ne boš dobil, kajti imaš prenizek potencial da bi lahko blo nekaj ekstremnega iz tebe. Oni želijo podpreti le take nadpovprečno pametne, ne pa tiste pridne ki garajo, ker če smo iskreni na vseh tekmovanjih v sloveniji se da ogromno narediti le z malce več truda in učenja, torej taki so že dovolj stimulirani i njih ni treba gnat:D
Na moji osnovni nas je dobilo zoisovo mislim da pet in vseh pet smo meli mogoče le tu pa tam kakšno bronasto in še to ker smo se šli zajebavat na tekmovanje...smo pa rešli tako dobro tisti inteligenčni test da smo prišli v 3%. Bili pa so drugi ki so dosegali neka prva druga tretja mesta na državnem pa niso nič dobili in so se bunli...
Pač verjetno zoisi mislijo da je takim teba dat štipendijo, tisti ki pa se treudijo imajo pač kadrovsko, bo že firma vidla če je za kaj tisti kateremu bodo hoteli dat denar...
brez podpisa

slycer ::

No, da se še jaz malce razbunim na celoten sistem: v osnovni šoli sem bil vsa leta odličen, imel sem nekaj bronastih priznanj, srebrno priznanje iz kemije, zlato priznanje pa se mi je izmuznilo za pičlih nekaj procentov. Ko sem vprašal šolsko psihologinjo, kaj si misli o mojih možnostih za Zoisovo štipendijo, je le mirno odgovorila, da nimam šans in da je povsem brez veze da se sploh prijavljam. Dobro, sem rekel, psihologinja bo že vedla kako je s tem... Dokler nisem v gimnaziji videl, kakšni jebivetri so prišli do štipendije in spoznal, da me je psihologinja, po domače povedano, na suho nategnila. Da ne bo kdo mislil, da se sedaj nekaj bunim in delam ubogo žrtev, ker poznam kar nekaj ljudi, ki se jim je dogodil enak scenarij.

Poskus za pridobitev Zoisa No.2: lansko šolsko leto (3. letnik) se je zame končalo nadpovprečno dobro. Bil sem odličen, na državnem tekmovanju iz geografije pa sem dosegel 3. mesto v državi in zlato priznanje, že prej pa sem imel tri srebrna priznanja - prav tako iz geografije. Bil sem predlagan za štipendijo, se cel prvi teden šole zajebaval z raznimi papirji, fehtal profesorje za priporočila, letal na zavod za zaposlovanje in nazaj v šolo in včeraj po dolgem času dobil slavni pildek z napisom, da ne ustrezam strogim kriterijem. Nekaterim kolegom se je dogodilo isto. WTF! Kaj vse je priletelo iz mene po končanem branju uradnega odziva na mojo prošnjo, raje ne povem.
Mislim, draga država in spoštovani dodeljevalci štipendije, oprostite moji predrznosti, ampak z vašim sistemom za dodeljevanje Zoisove štipendije, kjer je čudna že sama selekcija in dejstvo, da se za to, da dijak obdrži Zoisovo štipendijo zahteva le dober (3) splošni učni uspeh uspeh, je nekaj hudo narobe. Če pa med drugimi tudi minister za šolstvo posredno izrazi nestrinjanje s samim sistemom dodeljevanja štipendij, pa vemo kje smo.

Ampak kaj moremo. Lahko smo le srečni, da živimo v času, ko je šolstvo v k*rcu, država še bolj; na eni strani imamo razno kvazi "elito", ki pokrade na milijone, lahko tudi na milijarde tolarjev, neproduktivne poslance, ki so plačani za to, da berejo časopise v parlamentu in drkajo laptope, s svojimi zadnjicami sedijo na najbolj udobnih sedežih v enem izmed najsodobnejše opremljenih parlamentov v Evropi, vlado, ki si nepremišljeno kupuje nova letala in še kaj bi se našlo. Na drugi strani pa bodočo slovensko inteligenco, za katero se vsem prav svetsko jebe.

WiseBear ::

slycer: Povsem se strinjam s tabo.
Tudi sam sem v podobni situaciji. Veliko časa posvečam sportu in zaradi tega se v osnovni šoli nisem udeleževal tekmovanj. Zdaj sem v 4.letniku in mi nikakor ni jasno zakaj so kriteriji v srednji šoli neprimerno višji. Mislim da prideta takrat umska inteligenca in nadarjenost veliko bolj do izraza. Tako dan za dnem gledam nekatere ki si te štipendije dobesedno ne zaslužijo. S piflanjem so v osnovni šoli dobili razna "leva" priznanja in še to na področjih, kjer lahko skoraj vsak, ki ma kaj volje doseže priznanje. V srednji šoli se potem prav tako z učenjem na pamet nekako prebijejo do tiste uboge trojke. Takih "izjem">:D je vsekakor preveč. Ta naš sistem bi se moral spremeniti!

Marjan ::

Jah, znana zadeva. Slovenija je skorumpirana-birokratska-"tito"-partija.

Štipendije se talajo tistim, ki imajo veze in denar... spet na principu *izjem*.

:(

@ljash ::

sycler: bolj se ne bi mogu strinjat s tabo - čist isto se je men zgodl (sj sm že napisu) in nekateri (beri: veliko) jih je štipendijo dubl zarad vez in denarja (tudi kuvert z morsko barvo...:( )...

Marjan: s tole "tito" državo se ne bi čist strinjou - takrat so štipendijo dubili tisti, ki so si jo zaslužili, ne pa neki jebivetri, ki majo veze in denar..

Glede države pa: lohk bi blo bolš, slabš pa vrjetno že ne more bit (edino če se z Azarbajdžanom primerjamo al pa kšno tako državo...:D )

gappee ::

A mogoče kdo ve, kdaj nakažejo zvišano štipendijo?

Tomi ::

Če se ne motim, je enkrat decembra.
metrodusa.blogspot.com

gappee ::

To pa težko verjamem, ker do zdele niti tastare nisem še dubu.

Double_J ::

Imam. Kako narest da mi jo plačajo v enkratnem znesku. Baje se moreš neki bockat z birokracijo? No sej bom prečesal net, lahko pa kdo direkt pove, če ve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Double_J ::

Eheh ne gre. Neki morš zganjat v tujini baje.:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

moj_nick ::

@ vsi tisti, k ste dobil na novo štipendijo:
A gledate kej na bankomat? :D :D :D

Tomi ::

Govoriš to za srednjo šolo ali študente?
metrodusa.blogspot.com

moj_nick ::

Srednja šola

gappee ::

Ja, sj jst sm že dubu.:)

Samo jst sm mislu, da zoisovi štipendisti dobimo povišico tud za čez počitnce in da dobiš 7k več, če si odličn, kot si mel prejšn let in ne 7k več od osnovne štipendije, ki je okol 13k.:\

Double_J ::

Ja kdaj pa študenti dobimo prvo izplačilo? Sumim na 10. december.

Odin ::

Mislim da 5. december, samo ne vem ce je za vse stipendije enako.

Double_J: Ki pa studiras ti? Sumim da nekje v ZDA ker tak veckrat vidim tak pozno!

Tomi ::

To nekako ni pošteno, da imamo študenti toliko premora. Če ne bi med počitnicami bil bolj ali manj doma, in ne zapravljal, bi tako ali tako lahko bankrotiral. Po drugi strani pa se podarjenemu konju ne gleda v zobe.
metrodusa.blogspot.com

Odin ::

Zato pa smo pravi bogatasi, ko pride denar:D

Phil ::

Bi mi kdo znal povedati če je običajno, da v pogodbi o štipendiranju (kadrovska štipendija) ni navedena višina štipendije. Kdaj potem izvem višino? Po prvem nakazilu :(
LP

Double_J ::

Hehe Odin, kje pa...

Nč še kej ne študiram, zato sm pa tolk pozn pokonc.:\

BaRtMaN ::

Mene pa zanima, koliko se vam je kaj povečala Zoisova štipendija ob prehodu iz srednje šole na fakulteto?

Tomi ::

cman: opredeljena je z zajamčeno plačo, ki se spreminja na nekaj mesecev ali dvakrat letno, nisem čisto prepričan, in pa dodatki glede na status in dohodke.

BaRtMaN: poglej na stran Zavoda za zaposlovanje, saj imaš tam izračun. Če si nekako 40 km oddaljen od Ljubljane (mi je zelo žal, samo postal sem centralist, ker drugače bi bilo politično korektno - sedeža izobraževalne enote), potem imaš poln dodatek za oddaljeno bivanje, in je štipendija nekje 42-43.000 SIT. Sicer pa, na strani je vse lepo razloženo.
metrodusa.blogspot.com

jabe ::

Bartman: Js se vozm iz KR, pa dobivam dodatno za avtobus karto (se bolj splača, kot pa če si v LJ prijavljen, pa dobivaš za stanovanje). Povprečje sem imela 7.5. In zdaj mi vsak mesec na račun pride cca 46k.
Tisto, kar dobim za bus karto, sicer ni dovolj, če bi si dejansko kupila mesečno. Je pa maximum, kar ti za karto še dajo. Torej tudi če bi se vozila iz MB, bi dobila enako.

Loki ::

kaksni so pogoji za pridobitev ziosove stipendije na faxu?
bega me to, ker v vsaki literaturi, ki sem jo dobil, pise drugace.

npr. na faxu pise, da morem dobiti pohvalo od dveh profesorjev, da sem izjemno sodeloval na vajah (...), v eni brosurici, ki sem jo dobil nekje drugje, pise, da moram napisati, zakaj naj bi tocno jaz dobil to stipendijo (kaksni so moji nacrti za prihodnost...), zopet na strani, podani zgoraj pise, da moram imeti nekaj objavljenih clankov v strokovnih revijah (ki jih na mojem podrocju oz. podrocju mojega zanimanja skoraj ni oz. jaz nimam niti slucajno dovolj znanja/ vez, da bi kaj takega sploh spravil not).

I'm puzzled, now what?

frenk ::

zakva pa študentje dobimo šele decembra??...dijaki dobijo že oktobra, torej bi mi mogl dobit novembra:\

pa zanima me še če za september dobimo štipendijo glede na to da se je fax začel oktobra:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

frenk ::

a je mogoče kdo od študentov že dobil štipendijo?

zanima me tud za koliko se vam je povečala štipendija ob prehodu na fax in ali je v dodatek za prevoz računana karta za vlak ali avtobus?:\

frenk ::

a se je mogoče komu zgodil da je štipendijo dobu šele januarja...ker men se bo to zgodil;((...lasklet so zamudil en mesec, letos pa dva...

no zdej sem se vsaj mal sprostu...zdej grem pa do januarja čakat:O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

tony1 ::

Lejte, osnovni težava Zoisovih štipendij sta nejasen točkovnik in mafijska skrivnostnost ocenjevanja, ki daje včasih že kar vtis skorumpiranosti. Svoje pripomore tudi to, da iz principa lastnih napak nočejo popravljati... Prav tako bi morali biti javni recimo razlogi, zakaj morajo nekateri iti dvakrat pisat MFBTje (so bili prvič na meji? Kar predobri? So se prvi testi nekje izgubili >:D)

Težava je v tem, da je 'nadpovprečne' dosežke, tako kot folk na splošno, težko predalčkati. V OŠ se to še da delat, gledaš:
-splošni uspeh
-priporočilo razrednika
-tekmovanja (ta list naj bi morali izpolniti SAMI vsi, ki se bili predlagani in ste si točkovnik lahko predstavljali).
Noro pa se zadeva zaplete v SŠ (Je en piflar pametnejši od modelke, ki IMA objavljnih več znanstvenih bioloških člankov? Kaj pa nekdo, ki skup spravi superiorno raziskovalno iz astronomije, ob kateri komisije onemijo, saj je ena redkih, ki ni le piflarski prepis iz knjige, pač pa domača izdelava spektrometra zvezd? Mulc, ki z leti dela naredi razisk. nalogo, ki pelje scat večino UNI diplom?)
Kaj šele na faksu.

Iz vsega tega na Zavodu naredijo kr en svoj kriterij... Seveda sistem potrebuje temeljite spremembe - vsak kandidat bi moral svoje dosežke dobiti točkovane, in rezultate tudi videti! Pike pa bi morale biti aritmetično primerljive z drugimi kandidati. Tak sistem pa je težko (nemogoče?) ustvariti.

Zato so se spomnili, da bodo glavni kriterij t.i. MFBT testi, ki jih vsi pišejo v 7. razredu, in ki seveda nagrajujejo različne vrste inteligence (tisti, ki se takrat zajebavajo, so pač odleteli, jebiga), ker se rezultate da zelo lepo aritmetično ovrednotiti. Nekdo se je pritoževal, da dva enaka trikotnika vidi, kot da sta različna... (če ni ravno res slaboviden :)) Jasno, pač nima prostorske predstave. Nekdo bo zelo dobro rešil del s kratkimi računi, nekdo pa tistega, kjer skupi sestavljaš so/proti pomenke...

V glavnem, ljudje z nadpovprečnim potencialom naj bi jih dobro rešili... Nanje bi osebno največ stavil in mislim, da bi moral vsakdo imeti možnost, da jih gre pisat (brez vsakih izrednih dosežkov!) za pridobitev štipendije, in če bo dovolj dober, mora štipendijo dobiti, če le izpolnjuje neke minimalne zahteve (ajde, povpr. ocena 3 oz. 7.)

Drug kriterij pa bi bil nek izredni dosežek (ki bi jih morali natančno popredalčkati, tako kot so to naredili s tekmovanji v OŠ), s katerim bi človek dobil štipendijo brez vsakih MFBT testov.

Še ena težava je, da imamo vedno več in več 'nadarjenih' in, da jih mora država (ki jasno špara, kjer le more ;() spraviti v tiste 3 procente... Posledične so letošnje zaostritve kriterijev (ko jo 1x izgubiš, je tako, kot da je nikoli nisi imel... Pač si čez noč postal sivo povprečje, al kaj :\)
Sam sem v OŠ imel le zlato iz angleščine, teste MFBT sem moral 2x pisat, pa sem dobil štipendijo...

Še ena težava sistema so neumne/nezainteresirane/bmk psihologinje, ki folk pozabijo (poznam primer!!!) ali pa ne predlagajo... Hodil sem na tipično 'vaško' OŠ, pa je bilo predlaganih 15 ljudi (od 60 učencev 8ih razr.)...

Recept je samo en - probajte čimvečkrat (podkupujte mentorje na faksu :D), vsaj okvirne rezultate MFBTja pa ste lahko včasih izvedeli (recimo, ti povejo, da si nadarjen na mat. in jezikovnem področju), kar bo, če drugega ne, pomagalo pri izbiri študija...

monster-x ::

Jaz sem tudi bil predlagan za štipendijo. Prinesel cel kup priznanj iz ne vem kolikih področij in na koncu so mi povedali, da mi je manjkalo 'samo' eno srebrno priznanje in na koncu ugotovim, da štejejo samo ta priznanja iz fizike / matematike / slovenščine / angleščine,... Na začetku sem dobil sporočilo po pošti, da nisem bil zadosti dober, nakar čez 14 dni dobim še eno pismo, ki je bilo priporočeno in zato sem moral ponj na pošto. Sem že mislil, da so si premislili in nato sem videl samo 'razlago' (seveda ni pisalo koliko točno je manjkalo) zakaj po ne vem kerem členu ocenjevanja za pridobitev štipendije, te nisem dobil. Skratka, bedarija je to, kako ocenjujejo in lahko je nekdo, ki je hodil na mali miljon krožkov, bil v šoli skoraj vedno pri peticah in je imel kako priznanje manj, ne dobi štipendije, drugi, ki nikoli ni hodil nikamor, bil celo malo slabši po uspehu in ima kako priznanje več in ta ima štipendijo, drug pa ne. Skratka ni pošteno.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Zgodovina sprememb…

.smidge. ::

Ma zakaj ne bi bilo posteno? To je stipendija ik naj bi bila namenjena nadarjenim, in v OS ima lahko vsak kmet odlicen uspeh ali tekmovanja. Strinjam se da bi morali uvesti se kako stipendijo za "delavne". In crto med le temi in res nadarjenimi je tezko potegniti, in zaenkrat so testi z barvanjem krogcev najboljsa resitev.
Ne mores trditi da ni posteno ceprav boste verjetno "vi" naredili za naso drzavo prav tako dosti kot nadarjeni. Samo za to bi mogla biti IMO druga stipendija, ali pa naj se ta preimenuje v stipendijo za pridne in nadarjene. Samo potem bo drzava ob mnozici piflarjev kaj kmalu bankrotirala.


:|
Jst se bom smeju na sirokoooo ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: .smidge. ()

antonija ::

Jst pa mislim da "stipendija za delavne" ni glih pametna ideja...Tle bi se tezje ocenili kdo vec dela in kdo manj (ce stejemo delo doma seveda).

Itak je pa vecina ljudi ki jih jaz poznam in so dobili v OS stipendijo za nadarjene u srednji solo tko gladko pogorela, ponavad zato ker so jo v OS dobil ker so bli pridni in so se velik ucil in so mel dobre ocene + k'ksno priznanje iz tekmovanj, v SS jim pa ista kolicina ucenja (ki jim je vzela skoraj ves prosti cas) ni bla dovolj.
So seveda izjeme in jih vrjetno ni malo, ampak so pa taki primeri da ti nikoli nebo jasno kako so uspeli dobit zoisovo stipendijo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

ktac ::

amm malo gori sem prebral kak se kadrovske dolocajo, v mojem primeru (acroni jesenice) je to postimano po ucnem uspehu pravdober smo pa 3 jurje po uspehih narazen 0:)

MTBiker21 ::

No, vam bom še jaz moj primer opisal.

Sem eden od tistih, ki smo na "easy" do Zoisove štipendije prišli.
OŠ mi je bila zadnja briga, vsa leta sem bil odličen, na krožke in dodatni pouk nisem hodil, ker se mi ni dalo + raje sem se z gorskim kolesom po hribih vozil. Imel sem precej priznanj iz različnih tekmovanj (tudi športnih seveda). V sedmem razredu sem pa menda zelo dobro inteligenčne teste naredil. Vpisal sem se v kranjsko gimnazijo, ker mi jo je učiteljica za matematiko toplo priporočila in v prvem letniku prejel pošto, da sem Zoisov štipendist. V GimKr sem bil prav dober in dober - toliko sem gledal, da sem štipendijo obdržal. Močno sem napredoval v športu (6. EP v gorskem kolesarjenju) tako, da sem bil edini na šoli, ki je bil hkrati Zoisov štipendist in lastnik statusa vrhunskega športnika pri OKS.
Imel sem sošolce, ki so bili kandidati za Zoisa, za šolo veliko bolj zagnani kot jaz, z veliko več priznanji od mene, toda štipendije niso prejeli. Vendar do 4. letnika mi je bilo jasno zakaj je niso.
Na faksu (FOV) ponovno izdelujem s povprečjem 8.0 (piflam se ne), veliko delam preko študentskega servisa (programiranje, oblikovanje net strani (internet news), prodajam kolesa :) ), potujem po svetu, veliko berem, dodatno izobražujem, ....

... toliko na kratko, da dobite sliko nekoga, ki je na easy prišel do te "velecenjene štipendije", ki stroškovno ne zadostuje za študij.

Mislim, da je potrebno razumet naslednje:

1. Država ne bo investirala v ljudi, ki so ekstremno inteligentni, vendar se jim popolnoma nič ne da. Obsatjajo ljudje, ki so imeli zelo dobre rezultate testov, vendar Zoisove štipendije niso prejeli, ker se niso nikjer udejstvovali - npr. na tekmovanja se jim ni dalo itd....
2. Država ne bo investirala v ljudi, ki so ekstremno delovni, a ne dovolj inteligentni. Takšni lahko veliko naredijo, vendar je problem, ker prehitro "pregorijo". Prav veliko od njih ne bo.
3. Državi se pa zelo splača investirat v ljudi, ki so zelo inteligenti (v zgornjih 3%) in pokažejo nek interes (odlični uspeh, sodelovanje na tekmovanjih - ni nujno, da samo zlata priznanja). Takšni imajo velik potencial, da iz njih 'nekaj nastane'.


V gimnaziji sem imel sošolko, ki je imela v 8. razredu OŠ 3 zlata priznanja, Zoisove štipendije pa ni prejela. V gimnaziji je po vseh mukah (velikokrat se je šla ponovno testirat, izdelala neko brezvezno raziskovalno nalogo pri geografiji, 5.0 povprečje) dobila Zosiovo štipendijo. Ženska ni imela nikakršnega čuta za soljudi , piflarka svetovnega formata, grebatorka,.... sedaj študira geografijo, o tem kaj bo počela v življenju pa pravi da še ne razmišlja (toliko o njeni inteligenci). Možnosti za zaposlitev s tovrstno izobrazbo so namreč skoraj nične. ---> po mojem mnenju si ona zoisove štipendije ni zaslužila. To je en primer, tistih, ki imajo doma zbirko priznanj, vendar Zoisovi štipendisti niso postali in so sedaj malce zafrustrirani.


Vsem en lep pozdrav

antonija ::

MTBiker21, ti si svet mal prevec poenostavljeno predstavljas... Res je da ce bi drzava delala tko kot mora bi iskala inteligentne, pa zainteresirane pa nevemkaksne ljudi, ampak v realnosti je to le malokrat res. Ce si ti tak primer (in tvoja OS), to se ni pravilo. Vem kaksni ljudje so dobil stipendijo na moji OS, pa je vecina od njih bla "piflarjev svetovnega formata, grebatorjev,.... ". Do konca srednje sole so jo skor vsi zgubil, ker so se ze v OS tolk forsiral da jim v SS ni vec zneslo. Kaj se zdej dogaja z njimi na faksu je pa samo se ena tema za dr. Rugeljove komentarje. Skratka, podeljevanje stipendij je dalec od idealnega (ali logicnega, ali razumnega, ...).

Druga stvar ki jo pa prevec na ozko gledas so pa moznosti posameznih faksov. Sploh "Možnosti za zaposlitev s tovrstno izobrazbo so namreč skoraj nične" me je zelo zbodlo... Moznosti za zaposlitev s katerokoli izobrazbo so. In vse so dokaj razlicne od nic. Sploh pa geografi majo dost dela. Sam sicer nisem v tej stroki, sem pa vseeno dalec od druzboslovnih ved in dalec od splosnega mnenja studentov druzboslovnih ved (citat:"Možnosti za zaposlitev s tovrstno izobrazbo so namreč skoraj nične"). Isto sem poslusal za moj faks (preden sem se vpisal), zdej mam pa za pol leta prakse (res da v tujini) kjer me placujejo 300kSIT na mesec. Za prakso, ne za pocitnisko delo. Moznosti za zaposlitev so pa skoraj neomejene. In delovna okolja tudi.

Kar je pa najhuje pri vsej stvari je pa to, da ko enkrat isces sluzbo se vedno pojavi nekaj "grebatorjev", ki so ponavadi veliko slabse kvalificirani kot ti, majo pa izredne sposobnosti ritoliznistva in hinavscine... Verjetno zaradi tega ker so zafrustrirani ker niso dobili stipendije in kej jim prfoksa v 3 letniko ni hotla dat 5 (sam 4 so dobil...) in tko naprej. Teh se pa le pazi (enkrat vsak isce sluzbo) in z njimi ni milosti. Kuj ko se stegne pred tebe (metaforicno receno) ga udar po roki, ce mu (ji) pa se ne bo jasn pa kar bolj odlocno.

Pa cestitke za 6. mesto na EP!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
««
2 / 39
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo štipendije

Oddelek: Loža
277806 (4795) 111111111111
»

Vračanje štipendije ?

Oddelek: Šola
296344 (3180) sandmodnigga
»

Zoisova štipendija

Oddelek: Šola
459496 (7322) Steinkauz
»

Štipendije (Zoisova in morebitne druge)

Oddelek: Loža
395363 (3915) Volta
»

Zoisova štipendija (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8012326 (10478) alum

Več podobnih tem