» »

Obeta se nam občutna podražitev praznih CD-jev

1
2
3 4

Ch4N93 ::

No - "audio" cd-r mediji so že primer, da se to da. Nikjer nisem zasledil, da bi se fizično kaj razlikovali od ostalih "data" medijev, razlika v ceni pa ni zanemarljiva. Če fizične razlike ni in so taki mediji še vedno v prodaji, potem je očitno precej norih ljudi na tem svetu ki to kupujejo. Se mogoče motim?
če se ne motim, imajo "audio" CD-R-ji že narejen ti. "lead in", torej vhodno vodilo.
namenjeni pa so (bili) ti cd-ji za komponente za presnemavanje cd-jev (in ne za rač. komponente).
Ni nam lahko...

Jumping Jack ::

"Piratska stranka" je negativistično ime, nekako tako kot "Stranka kriminalcev".
Predlagam ime: "Stranka za pravičnost in razvoj" :D

ender ::

Mene zanima samo ena stvar: kako mi utemeljijo, ko kupim torto s 50 CD-Rji, zaračunavanje za legalno kopiranje 25 originalnih CDjev, ko pa jih imam samo 20? Od koga lahko zahtevam povrnitev 320SIT preplačanega davka?
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ender ()

Kilgore T ::

Piratska stranka je cisto pravo ime. Provokativno. Udarno. Z dvema besedama ti je jasno za kaj se bori.
"Prepricanja so sovrazniki resnice, nevarnejsa kot lazi. "
Friedrich Nietzsche

poweroff ::

Zadeva je precej komplicirana, ampak kolikor so me podučili strokovnjaki za avtorsko pravo ni nobene možnosti proti takim uredbam.

Domneva nedolžnosti se pa sploh uporablja le v kazenskem pravu in tukaj sploh ne pride v poštev.

Bi bilo pa fino nahecat dr. Majo Bogataj Jančič, ustanoviteljico CC Slovenija in eno najboljših strokovnjakinj za avtorsko pravo, da naredi predavanje o tem v Kiberpipi.
sudo poweroff

gzibret ::

IMO tole nebi smelo vzdržati resne pravne pritožbe....

To je isto, kot bi v trgovini za moko računali dodatek, ker lahko doma narediš kruh (recimo jelenov, sosedov...), ki bi ga drugače kupil v pekarni. Ali pa bi Fructal zahteval dodatek za breskve, ker lahko si lahko narediš breskov sok po istem receptu, kot ga delajo oni. Ali pa bi računali dodatek na glasbene inštrumente, ker bi si z njim lahko sam zaigral neko melodijo, ki jo je napisal nekdo drug.

Tale avtorska zakonodaja cela smrdi. Še bolj pa pravne službe, ki se ukvarjajo s temi zadevami.
Vse je za neki dobr!

Kilgore T ::

Pravo = pravica?

Se zdalec ne. Je le odraz mocnejsega. Poglejmo na hitro zgodovino: Suzenj je bil pravno last suznjelastnika. Fevdalec tlacana. Pravno je bil komunizem edina prava pot. Ce si mislil drugace si bil pravno preganjan.

Zalozniki lobirajo (lepsa beseda za tisto, kar se v resnici dogaja). Kaj bomo ukrenili mi, volilci?

V razvitejsih drzavah ukrepajo. Ustanavljajo stranke, ki bodo branile njihov interes in postavili kontra utez zaloznikom. Slovenci se samo pritozujemo. Na ceste ne gremo nikoli. Se stranke si ne bomo upali ustanoviti.

Reve smo.
"Prepricanja so sovrazniki resnice, nevarnejsa kot lazi. "
Friedrich Nietzsche

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Kilgore T ()

Looooooka ::

predlagam da nardimo skupino ki bo prodajala svojo glasbo...je lahko to par slo-techarjev ki razbijajo kozarce in tolcejo po posodah...vse kar mormo pol nardit je nas cd ki bo v izlozbi lepo posherat po netu v nedogled...tko da bo par 100 al tistoc kopij povsod vidno in pol od genija ki je tale zakon uvedu zahtevamo denar da nam pokrije skodo.mmmm...za software bi lahka pa pol kr miljone prcakval.
v glavnem silly law.
vcasih zgleda kot da majo v parlamentu za nove davke vedno cas...za odloke in popravke v zakonu,ki bi pa mogoce kaksnemu davkoplacevalcu resili problem ali 2 ni pa nikoli casa...oz za pogovor o njemu se cas vedno najde tm pred volitvami...pol pa set zgine v pozabo.

Jumping Jack ::

@Kilgore:
Piratska stranka je cisto pravo ime. Provokativno. Udarno.

Ravno v tem je problem. Provokativna in udarna gibanja so ponavadi označena kot ekstremistična in kot taka praviloma nimajo šans za neko širšo podporo (razen v zares kriznih razmerah). Treba je gledati na rezultat. Cilj vsake stranke je najprej dobiti sedeže v parlamentu, šele potem lahko razmišlja o provokacijah.
Z dvema besedama ti je jasno za kaj se bori.

Jasno, ampak narobe jasno. Stranka se namreč _ne_ bori za legalizacijo piratstva, kot bi vsak sklepal iz imena.

GregaST ::

Pa vzemimo en lahek primer. Jaz sem kupil vse CDje od Siddharte. Torej mam 4 cdje legalne glasbe, ki sem za njo pošteno plačal in s tem podprl avtorje. Ko bom šel jutri po 50 praznih cdjev bom vse te CDje še enkrat plačal. Ko bom šel drug mesec po 50 praznih cdjev bom vse te 4 cdje še enkrat plačal? Zanimivo. Tole mi deluje skorej kot naročnina.

tecumseh ::

Pravzaprav je ves 'reasoning' odvec, ker je to vse skupaj en velik nesmisel... oz., ce hocete, za to zdruzenje ni nesmisel, ker bodo tako na lahek nacin prisli do denarja.
Kot je Matthai povedal, to je nadomestilo za tiste tri kopije, do katerih smo itak po zakonu upraviceni...
Jasno je, da copyright zakoni smrdijo in da lahko zalozbe in njihova zdruzenja pocnejo kar hocejo. Kaj bomo pa glede tega naredili, je pa drugo vprasanje.

krneki0001 ::

ČE že posti zginjajo bom pa še enkrat napisal.

Kam grem lahko ta denar iskat, ker jaz sem programer in svoje intelektualno delo snemam na cd-je. Kdo mi bo povrnil tistih 5 sit na CD, ker nisem delal kopij muske, ampak se posnel samo svoje delo(programe)?
Kako lahko oni meni zaračunajo par tolarjev več na cd, če pa ne poslušam naših deročih pošasti, ker vem da če ne moreš bit nič drugega in če nisi sposoben za delo, potem si ali misica, ali playboyeva zajčica al pa glasbenik, al pa vse troje v sloveniji.

Zgodovina sprememb…

SellAlej ::

vse kar bodo dosegli s tem bo upad prodaje samih praznih medijev v sloveniji in bo folk raje kupoval le-te preko interneta ali v tujini kjer bi naprimer za 20 praznih cdjev v sloveniji, nekje v tujini odstel za naprimer 105 komadov. Tale slovenska vlada in njihove ideje so totalno zmesane tako kot tudi sam solski sistem in vse ostalo

sss ::

Eh za piratiziranje že dolgo uporabljam samo še DVDje :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sss ()

sverde21 ::

Jst ne vem kaj še čakate, spravte se skup pa uvedte Piratsko stranki, za podporo ne skrbet, ker jo bo dost, sicer glasov od starih mam in atejev, ki držijo sedanje stranke pokonci ne boste dobil, ampak grem pa stavt da boste dobil glasove od publike, ki uporabla net. ;)

Eh za piratiziranje že dolgo uporabljam samo še DVDje :D
ja jih... ampak verjetno bojo na DVD-je dal ene parkrat večjo obdavčitev ;(

Men ni jasn kaj ta folk hoče, kljub piratiziranju služi bolj kot je kdaj koli prej, pa hočejo še več, (če gremo mal offtopic) tudi M$ služi čedalje več, piratiziranje se jim IMO sploh ne pozna, ampak ker so pohlepne pijavke, uvajajo nevem kakšne zaščite, ki nam kradejo svobodo. Enako je za Hollywoodsko industrijo... filmi stanejo po nevem kolk 100 miljonov dolarjev samo zato, ker glavni igralci vlečejo mastne denarje (ob tem pa tistim (najbolj) stranskim dajo plačo čistilke). Sicer pa v kinih je IMO zadnja leta več folka kot kadar koli, tako da so preskrbljeni...

Point prejšnjega odstavka je, da je industrija avtorskih vsebin v razcvetu kljub nevem koliko miljonim piratov, ki poleg vsega delajo še reklamo... ampak oni hočijo še več, čeprav ne vejo kam bi z denarjem. :\

BTW lahko bi naredl en pohod po LJ (v stilu parade ponosa, ki je bila nekaj časa nazaj) ;)
<?php echo `w`; ?>

metalc ::

In, da bo stvar še hujša, v Financah je pred časom bilo, da umetnikom in "umetnikom" ŽE plačujemo socialne prispevke (zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ipd.), pa če imamo kaj opraviti z njihovimi stvaritvami ali ne. Če kliknete link, boste v odzivih na članek našli še povezavo do seznama teh prejemnikov.

Invictus ::

Nič hudega.

Bomo pa tako, kot po stari navadi, hodili po tako robo v tujino. Glede na to da smo v EU in da je v porastu količina internetnih prodajaln,
bomo pač to kupovali v drugi državi in davke plačevali drugje :)

Skratka ni panike.

LP

jype ::

No no, pocakte mal. Niso vsi umetniki kar za odmet. Eni manj inteligentni ljudje sicer umetnosti ne razumejo in menijo, da je ne potrebujejo, ampak obstajajo ljudje, ki so dejansko koristni druzbi skozi svoje ustvarjanje umetnosti. Pa ti tipi ponavadi niso prevec nasilni in jim drzava kar sama od sebe placuje prispevke, ce ugotovi, da si to zasluzijo. Seveda se ustreznost preverja vsake tri leta.

Tile z davki na podatkovne nosilce so pa malo bolj nasilni in hocejo bistveno vec denarja. Problem je v tem, da se jim nihce razen zgoraj omenjenih umetnikov ne zoperstavi.

ZLOky ::

Lipa njihova hir aj come. In za ostale Avstrija, Italija, Madžarska. In potem bodo rekli naši sosedi, "Opet ovi glupi Slovenci". Na Hrvaškem dobiš še davek nazaj (22%, seveda če kupiš nad 500 njihove živali). Hahahahahahahahahahahaha. >:D.
Že je vsem jasno, da tistim avtorjem glasbe, ki z velikim trudom ustvarijo en CD glasbe ostane od prodanega CDja bore malo, vse poberejo razne gnide, ki si ne zaslužijo NIČ in niti nimajo nič pri tem.... mah, škoda...
http://www.google.com/ dela čudeže!!!

kokos ::

Nikakor ne podpiram v novici navedene uredbe, vendar sta me v dejle obširni "debati" zmotili vsaj dve stvari;

1.) Menim da je umetnost presežna vrednost nekega naroda, časa in okolja, ki na srečo ni tržno usmerjena in upam, da nikoli ne bo. V nasprotnem primeru bomo (če se zaradi lažje predstave omejimo samo na filmsko produkcijo), žal deležni le izdelkov na nivoju mehiških nadaljevank in holywoodskih megaspektakelščin. In ravno slednji tabor je največji protagonist boja proti piratstvu (what a coincidence!).

2.) Predlagano nadomestilo NI KAZEN za piratiziranje, ravno tako kot bencinska trošarina ni kazen za onesnaževanje in davek na cigarete in alkohol ni kazen za prezgodnje crkavanje in prekomerno trošenje zdravstvenih uslug. Bistvena razlika od naštetih je v, da gredo ostale v državno blagajno ("za dobro vseh nas", jasno), tale od CDjev pa v zasebne žepe, kar po mojem mnenju nikakor ni sprejemljivo.

WarpedGone ::

No no, pocakte mal. Niso vsi umetniki kar za odmet.


Če jim država nebi plačevala sociale, še ne pomeni da so za odmet. Nihče jim ne prepoveduje rožic sadit tko, kot le oni znajo.
Ni pa nobene potrebe da bogi delavci za tekočimi trakovi financirajo njihove dohtarje. Če se trudim uporabt levo terminologijo.
Zbogom in hvala za vse ribe

sss ::

by sverde21:
BTW lahko bi naredl en pohod po LJ (v stilu parade ponosa, ki je bila nekaj časa nazaj)

Namest mavričnih zastav bomo paradiral s piratskimi :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sss ()

Bakunin ::

mar bi raje dali olajsave za donacije/sponzorstva, pa ne bi rabili umetniki/kulturniki beraciti od drzave. pa se donator/sponzor bi imel kaj od tega....

ZLOky ::

Mimogrede; pred kratkim sem se pogovarjal z eno mlado ampak že uveljavljeno slovensko "popevko" - hot biač, no gremo k dejstvom, in je rekla da na začetku je komaj pokrivala stroške, pa ne da je malo CDjev prodala ampak veliko odškrtnejo razni kisiteganezaslužijo priseski, toliko, da ne govorimo na pamet.
Jah, treba bo res na kakšen pohod s piratskimi zastavami. >:D
Najlažje je na račun drugih živeti. |O
http://www.google.com/ dela čudeže!!!

Spc ::

Jaz sem avtor MilanTV.
Kaj delam jaz reporter milanu je to, da vse posnamem z mojo kamero in predelam zvok, sliko in grafično podobo torej sem avtor, ki je opravičen tega nadomestila.
Če bojo to uvedli potem bom 100% klical na sazas in mi morajo razelit to nadomestilo.
Nadomestilo morajo tudi dobiti vsi trije (Tinček, Šalca, Dejan),ki delajo milana kajti smo avtorji reporter milana.

;(


Nevem zakaj se imajo glasbeniki in filski igralci za tako velike in zakaj jim tako podlegamo.
Recimo jaz sem po poklicu elektronik in sedaj se postavi vprašanje zakaj elektroniki ne kasiramo za vsako napravo posebej v kateri je noter elektronika saj brez nas nebi nič delovalo kar vsebuje elektroniko tako, da ne razumem zakaj so glasbeniki ipd. tako močno cenjeni, da ne rabijo čisto nič narediti in jim denar kar sam pride iz lepega ..... pač ker obstajajo.
;(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

ender ::

Aja, pa če bo šel od teh 32 SIT več kot 1 tolar umetnikom, sem jaz papež. Vsi vemo, kako delujejo razni SAZASi, RIAA in podobni.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

opeter ::

Mislim, da je skrajni čas, da bom porabil svoj prišparan denar za nakup praznih CD-jev in DVD-jev (znamke maxell in Verbatim). Enih 1000 komadov bi moralo biti dovolj za naslednji dve leti. Tako bom imel zalogo tudi takrat, ko se bodo zadeve podražile.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Bakunin ::

spc

to ni cisto enako, ker potem bi pomenilo, da cisto vsak lolek, ki primer kitaro/violino v roke tudi ZNA igrati.
da ne govorim o tem, da nekateri ne samo da znajo igrati, ampak tudi skladajo NOVE pesmi/besedila.

Sazas ukinit oz. mu oklestit cene, pa bi se situacija (predvsem za umetniski "pomladek") drasticno izboljsala....

ZLOky ::

SPC: No tu nastane paradox; Nas/vas elektronikov je preveč in če bi vsi dobivali nek soliden dodatek, bi to "državo" (nas/vas/njih) preveč stalo. Stvar je pa sledeča; manj kot jih je, "manj" denarja se porabi, pa vseeno vsi dovolj dobijo. Pa ša lažje je manjšo skupino skupaj spravit do raznih protestov, štrajkov, itd (če so toliko še bolj pomembni (dohtarji, sodniki...svaka jim čast), je še lažje protestirat). No, če bi pa mi delavci v gospodarstvu protestirali, pa to ne bi nikamor pripeljalo, obtožli bi nas nedela, izgredov, itd, dosegli pa bore malo, pa če prav brez nas ne gre.
No zato bom pa presedlal na posel, kjer nimaš šefa, se ne potrebuješ štemplat zjutraj, plačo si sam določaš, delaš kolikor hočeš (beri=plača tolikšna kolikor delaš). Je pa res, ko se dela se pa res dela, pošteno, a ne.
http://www.google.com/ dela čudeže!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZLOky ()

Spc ::

No jaz sem resno avtor MilanTV in se niti malo ne zafrkavam.
"In ZNAM igrati na strune" ker če nebi znal bi MilanTV propadel ker bi bilo to tako slabo narejeno, da ljudje nebi šli gledat.

#000000 ::

@Spc
Točno tko. Zalegi je treba mal mater onegavit, ker se je banda res razvadla, vsi samo študirajo kako bi narod ocurli delal pa nebi noben (govorim za komercijalno-kvazi umetnike) zgleda vsi hočjo bit kot M$.

Kaj pa če mi nardimo neko združenje in začnemo pobirat denar njim tko kot oni hočjo nam, pač kdor dobi keš od IPF in podobnih (sazas izvzet) naj ga da nekaj tudi nam. Zakaj ?? Ker se našem združenju to fino zdi in bomo s tem denarjem prirejal požrtije, najemal striptizete, ipd. Zakaj pa ne, sej je zgleda pr nes vse dovoljen pa nej bo še to :D

Spc ::

Lepo bi res bilo če bi avtorji dobili ta denar ampak kolko sem bral po različnih forumih je pri RIAA pa teh založbah tako, da avtor dobi res tisti minimum tako, da si založbe vse same poberejo.
Torej v primeru sazasa:
"Dobivamo denar ker obstajamo"

In to je čisto res kajti oni ne rabijo nič delat.
Pesmi jim "delajo" oz. pišejo avtorji oni pa samo kopirajo dela avtorjev in jih distributirajo in ker je tehnologija kopiranja tako razširjena danes se bojijo za svoj obstoj in hočejo ves denar na svetu/sloveniji.
Recimo proizvajalci pisalnih strojev so propadli niso šli sedaj vse tožit, ki imajo računalnik ker lahko uporabljamo računalnik namesto pisalnega stroja.

Offtopic:
To kar pa imamo dan danes po TV pa je sramota za slovenijo.
Recimo primer MTV Adria.
Oni namesto, da bi govorili slovensko saj so slovenci govorijo lepo hrvatski i srpski spodaj pa so podnapisi v slovenščini pa kje si še to videl.
PopTv pa ima tako in tako samo te španske nadaljevanke ki res niso vredne čisto nič.
Jaz TVja sploh več ne gledam ker bilokaj bom gledal bo brezveze edino Discovery channel in National geographic je še zanimiv drugo pa rajši delam kaj druga kot pa da bi gledat to sranje od televizije.
:|

Če nebi bilo nas elektronikov tudi njih nebi bilo saj nebi mogli posnet nič kajti nebi imeli mikrofona in ne ozvočenja kaj šele kakšnih CD/DVD playerjev.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

lambda ::

JezusMarija, kaj so neumni?

Skener? Tiskalnik? V rit si ga nj vtaknejo ...

antonija ::

Le vkup uboga gmajna!!

Tko kot je Matthai reku: SAZAS ima trenutno monopol (kolk je ta beseda zadnje case popularna:)) v Sloveniji in dela kar hoce. Drzava ga ocitno ne misli kaznovati za iskoriscanje monopola, tako da je edina legalna poteza ustanovitev konkurence.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Spc ::

Ali pa na europsko sodišče če bo seveda to kaj pomagalo kar dvomim.

Gandalfar ::

25 * 8sit = 200sit

Za toliko bodo prazni blueray mediji avtomatsko drazji >:D

miroB ::

Meni se zdi da avtor novice ni dobro prebral predloga uredbe. 32 sit bi naj znašalo nadomestilo za avdio cdje in video dvdje(to je 32 sit za vsakih začetih 90 minut), za podatkovne nosilce pa naj bi nadomestilo znašalo 8 sit za vsak začet GB. Ali pa se motim. Seveda gre za iste ploščke razen tega da na ovitku piše avdio CD
Povzeto po linku, ki ga je dal nubes.

Good Guy ::

jst se javim kot predsenik slovenske piratske stranke..

kdor bo član bo imel neomejeno število kopij stegnjenih iz neta..
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

;-) ::

Kdaj pa bo podražitev?

HeHe pred podražitvijo si grem po 10 pakov po 100cd jev pa mam lep čas mir.

coderock ::

To pomeni tudi 10 % in vecjo podrazitev za trde diske (250gb -> 2 ksit). Si predstavljam, da se bo iz tega hitro nabralo kakih 400 milijonov (namesto sedanjih 400 tisoc).

Na IRC-u sem se pogovarjal z enim Fincem. Tam ze imajo podobni zakon v veljavi. Davek jih pride 0.73 EUR na 4.7GB DVD-R, kar nekajkrat presega ceno medijev, ki jih sedaj kupujejo v Nemčiji, UK.

neumnost++;

zee ::

Italija je blizu, Avstrija tudi ...

pri Hrvaški pa dodaten bonus predstavlja vračilo DDVja.

s svojim denarjem ne mislim podpirati nobenega slovenskega kvaziumetnika.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

#000000 ::

Kokr sm reku treba je narest nek zavod ipd. kateremu je edini cilj pobirat denar ustanovam ala sazas ipf ipd. al pa jim začet pobirat varščino (sej zdej jo bodo celo res rabli) ker jih bo marsikdo hotu po kepi namahat.

poweroff ::

O ubogih delavcih, ki delajo za umetnike govori Mićo Mrkaić. Kar je skrajno smešno, saj se sicer nikoli ne zavzema za delavce. Pač, demagogija...

Recimo jaz sem po poklicu elektronik in sedaj se postavi vprašanje zakaj elektroniki ne kasiramo za vsako napravo posebej v kateri je noter elektronika saj brez nas nebi nič delovalo kar vsebuje elektroniko tako, da ne razumem zakaj so glasbeniki ipd. tako močno cenjeni, da ne rabijo čisto nič narediti in jim denar kar sam pride iz lepega ..... pač ker obstajajo.
Saj kasirate - če imate patente.

Umetniki ap so avtorji in kot avtorji pač kasirajo. Tako kot elektroniki, ki so izumitelji in lastniki patentov.

Pa dajte si vtepsti v glavo, da avtorji praviloma od tega denarja nimajo kaj dosti. Večino imajo založbe in njihovi "predstavniki" SAZAS, RIAA, itd. Tudi sam sem avtor in honorarji so mizerni. Večji del pogače pobere založba.
sudo poweroff

Spc ::

#000000: točno tako naredimo firmo in SAZAS bo moral plačat samo zato, ker firma obstaja.
:))

#000000 ::

@Matthai
Ja ampak tale IPF se mi zdi da so ustanovili ravno avtorji Sašo Fajon je avtor kr neki zadev. LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

poweroff ::

Upam, da bo kmalu zaživel "CC-sazas", ki bo dobljeni denar vlagal v odprtokodne in CC projekte. Seveda mora dobiti koncesijo države. Politiki bodo v primeru takega "sazasa" gotovo izpostavljeni pritiskom...
sudo poweroff

poweroff ::

Evo, glejte tole: http://www.zavod-ipf.si/uporabniki/.

Zavod loči tri skupine:
Uporabniki
Izvajalci (njih IPF zastopa)
Proizvajalci fonogramov (njih IPF zastopa)

Nagradno vprašanje... kdo so "uporabniki"?

Radiodifuzne organizacije
Gostinci
Trgovci
Frizerji
Organizatorji prireditev
Drugi uporabniki, ki pa so
Gledališče
Kinomatograf
Plesna šola
Fitnes studio, rekreacijski center in druge podobne ustanove ali aktivnosti
Kopališče (bazen, vodni park, terme, ipd.), drsališče
Hotel, penzion in drugi objekti namenjeni nočitvam
Prevozna sredstva
Obratovalnica, delavnica
Poslovni prostor z množičnim dostopom strank (promenade, hodniki, uradi, stopnišča)
Poslovni prostor – ozvočenje za zaposlene
Sejem
Razstava, muzeji, galerije
Čakalnica, postaja, letališče, parkirišče, parkirna hiša, dvigalo, drugi javni prostori
Cerkev ali objekt namenjen religioznim namenom
Vojaška ustanova
Storitve po telefonu

SKLEP: navadni končni uporabniki (endusers) pa sploh ne obstajamo!
sudo poweroff

haiku ::

hmmm... CD lahko stane tudi en tolar, pa se mi bi ga še vedno zdelo škoda, da posnamem nanj kakšno slovensko "skladbo". Veliko bolje in bolj smotrno bi bil uporabljen npr. za rezanje pizze.

Če pa mislijo naši "glasbeniki", da bom njihovo nenadarjenost in nesposobnost, ter posledično slabo prodajane albume, podpiral s plačevanjem "takse" ob nakupu CD medija, se pa motijo. Raje potem plačam kakšnih 7 tisočakov za bencin in se odpravim po nakupih čez mejo. kljub višjim stroškom - gre se za princip. Človek kar ne more verjeti koliko takšnih in drugačnih parazitov se je razpaslo v 15 letih po naši osamosvojitvi.

Jaz osebno ne mislim nikomur plačevati za nekaj kar ne uporabljam, oz. ne poslušam. Bog ne daj, da kdaj slišim kakšen komad Domena Kumra ali pa celo Jana Plestenjaka - dobim takoj notranje krvavitve. Namesto da bi naši glasbeniki plačevali nam, zaradi kršenja določil Ženevske konvencije, kolikor vem, je nehumano mučenje ljudi namreč prepovedano, naj bi pa mi plačevali njim...

Uffff... Takoj se bolje počutim... Zdaj pa brž v trgovino po tortico CD-jev >:D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

MTm2H37rqt7B ::

Tortica z 100 cdji bo kar 3500SIT drazja.... dobro da na cdjem snemam backupe....

kokos ::

@ matthai
Sazas skrbi za nadzor nad javnim predvajanjem in reproduciranjem - takrat si dolžan pravice za to tudi plačat - spisek "njihovih" uporabnikov je torej smiseln.
Kot končni uporabnik za lastno uporabo si pravice plačal ob nakupu CDja in se sazas s tabo nima kaj ukvarjat.
Če pa svoj CD javno predvajaš, se s tem avtomatično uvrstiš v eno od zgoraj navedenih kategorij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kokos ()
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ECJ: Za predvajanje glasbe v zobozdravstveni ordinaciji (in še kje) ni potrebno plače (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5419631 (16924) cegu
»

Davcni otegljaj pri prodaji vrednostnega papirja

Oddelek: Loža
224063 (2822) gapi030
»

Tretji operater mobilne telefonije: Tuš mobil

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
4710518 (5157) neres
»

Wimax licenco dobila Telekom in Tok telekomunikacije

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
496441 (3201) madviper
»

Obeta se nam občutna podražitev praznih CD-jev (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
17020591 (14848) VolkD

Več podobnih tem