» »

Wimax licenco dobila Telekom in Tok telekomunikacije

Wimax licenco dobila Telekom in Tok telekomunikacije

Finance - Kot poročajo Finance, bi naj Wimax licenco za naslednjih 10 let dobila Telekom Slovenije in Tok telekomunikacije (naveza z Voljatelom). Licenca se bo podelila za 10 let in v roku 3 let mora ponudnik storitve pokriti s fiksno brezžično povezavo najmanj 60% slovenskega prebivalstva (zopet ni govora o površini) od tega vsaj tretjino na podeželju.

Ponudnik mora tudi omogočiti prehajanje uporabnikov iz enega v drugo omrežje in gostovanje. Za licenco je Telekom ponudil 100 milijonov SIT, Tok telekomunikacije pa 40 milijonov in en tolar. Ponudbo so še oddali Stelkom - 140 mio SIT, Nexom (firma iz ZDA) - 76,6 mio SIT, Simobil 40 mio SIT in Wimax telecom (firma iz Avstrije) - 40 mio SIT.
Izvirni članek!

49 komentarjev

Apple ::

Potem zgleda ni pomembno, kdo koliko ponudi...
LP, Apple

Gundolf ::

A so znani tudi razlogi za tak izbor (ker denar to očitno ni bil)?

SpaWn ::

Mogoče ej bil pomemben denar, ki so ga dali pod mizo ;) .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SpaWn ()

Veron ::

neeeeeeee speeett telekom ;((

SpaWn zgleda da bo tud tko res...

Hux ::

Ni mi jasno zakaj niso dali potem Stelkom ko je ponudo najvec? A ni fora v tem da prodas tistemu ko ponudi najvec :D

Anyway go go telekom. Bom mel se zram ADSLa Wimax v bajti :D



btw. ma kdo tehnicne podatke tega wimaxa ker to je ze tak dalec nazaj da niti nevem vec al vlece se 5km al ne :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Veron ::

telekom = zasoljene cene :D

sicer pa to kok daleč "nese" tud mene zlo zanima...

Hux ::

Mislim da je AIR vseeno mocnejsi od Wimaxa v vseh pogledih. Hitrost, zanesljivost in doseg. Ali pa vsej isto dober na dolocenih ker slabsi ze ni.

G-man ::

Nej grejo ti monopolisti v q***c! Tisto novomeško podjetje je hotelo že lani postavit omrežje link, pa so bogve zakaj "izviseli". :\

EDIT: :8) Zato.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

ginekolog ::

naj vam povem iz prve roke, da je bil denar eden izmed najmanj pomembnih pogojev na razpisu. Pomembno pa je bilo recimo, koliko % izvenmestnih prebivalcev lahko pokriješ itd. Znesek 100M pa je malenkost proti celotni investiciji, ki morda niti ne bo kaj prida dobičkonosna.
Divers do it deeper.

Osprey ::

Telekom je kandidiral? Zanimivo, da ne Siol. Očitno bodo si spet "konkurenca." :\

Veron ::

ne 0:)

Totscha ::

Siol=Telekom

Tukaj nimaš kaj dosti debatirat...
Haters gonna hate... ;)

Brane2 ::

Hja, če je komisija zahtevala usluge ginekologa, kaj nam to pove o prijavljenih ? :\ >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

ginekolog ::

da so same vulve? >:D
Divers do it deeper.

Zgodovina sprememb…

Jux ::

juhu! Končno wimax.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

wishmaster ::

Sej čez nekaj let bo tako: T-2jev VDSL bo možen v mestih. Izven mest pa Wimax in slučajno, še kakšen Telekomov VDSL2. Tukaj bi moral APEK, malo pritisniti na ISPje, da niso samo v mestih ljudje, ki rabijo internet.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Jst ::

Tudi jaz sem si rekel, ob branju novice, "Spet Telekom!?!"
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

zee ::

Telekom ... again ... and the saga continues ...

nekdo je omenjal Incotel. Incotel ni placal licence, zato jo je izgubil.


edit - odstranjen del, ki se je nanašal na izbrisan post.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

sirotka ::

Drugač pa ne jokajte vsi čez telekom no, kolko so prpravleni plačat ne pomeni nič....glede na stroške, ki jih ta licenca prinese.


edit - odstranjen del, ki se je nanašal na izbrisan post.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

pivmik ::

Ja sigurno je šel Telekom v to investicijo ker se jim ne splača in ker ne želijo se še bolj bogatit.

Jaz samo srčno upam, da bodo pokrili uboge ljudi na podeželju tako kot je treba. In da jih ne bodo nategovali z omejitvami, vezavami, nizkimi hitrostmi. Upam, da bodo dali to brezžičnmo omrežje v uporabo več ponudnikom interneta, da bo konkurenca.
Sigurno pa ima Telekom najboljšo infrastukturo glede tega.
LP, Gregor GRE^

sirotka ::

pičnik ne bod smešn:D Nism reku da se jim ne splača, samo strošek bo velik, da bodo vzpostavili mrežo.

p.s.
Ubogi kmečki ljudje mamo nižji ping kot vi mestni velikani, nimamo omejitev pri hitrostih, ker imamo centralo na optiki, gor ja pa par uporabnikov...:)

Legend(SLO) ::

Jah no, če je tko pol pa kaj se na tem forumu sploh jamra, kako je treba pokrit podeželje. Evidentno je podeželje dovolj pokrito oz. še bolje kot mesto zaradi manjšega števila uporabnikov na centralo. Osebno se mi pa zdi katastrofa to prisiljeno vzdrževanje podeželja, ker bi bile lahko brez tega cene v mestih nižje. Če pa živite tm, kjer so višji stroški oz. ker vs je mn se ne splača napeljevt az tak dnar pa smola pač. Mate pa svež zrk. Ne pa da sam jamrate ubistvu ste pa sponzorirani.
krneki

sirotka ::

SJ ne žvim v neki jebovni, lepih 10km vn iz mesta. O tem, da mate višje cene zarad nas je pa rahlo smešno... Mah kaj čm se z zategnjenimi žabarji kregat..., sm da je ping nizek:\

para! ::

Zategnjeni žabarji mamo ping do gejming serverjev 10-14 maks, razen, če si na SiOLu seveda ;)

lp
Death before dishonor!

Senitel ::

sirotka: Ja... Al imas zlo fajn linijo, al pa postne golobe treniras... :\ 30km iz Ljubljane, pa ne mores dobit niti novega ISDN prikljucka.

Legend(SLO): Pa se presel na podezelje, ce je svez zrak tolk vreden... Sponzorirani? Kako ze? S ceno 315 sit na uro za 14400bps povezavo? Hvala drzavi za tako sponzorstvo, verjetno bolje, da se kar takoj spakiram nazaj v London, da ne bo proracun tolk trpev.

sirotka ::

senitel...kaj ti ne dajo nit ISDNJA? Mi smo kar lep cajt čakal na adsl, samo zdaj je že 2.5let. Pred 4mesci so pa centralo preselil na optiko, adsl2 mamo tud zdj, tako da se nimam kj pritoževat. Pinga je pa okoli 20ms.

peterg ::

Legend, boli me, če rajš živiš v mestu in se v bloku gužvaš, pa si vesel, ko ti nekam v 9. štuk 50m parice potegnejo. Mi smo raje kot ti praviš na svežem zraku :D, pa še centrale imamo manj obremenjene. Da bi bile cene nižje za naprimer ljubljano, kjer je povprečna plača višja, kot naprimer nekje v oddaljenem delu prlekije, kjer je standard ponekod žal precej nižji:\ , pa ne tu nakladat ampak pejt babici govort:8) .

Za ostale pa: v teoriji Wimax nese okol 50-60km daleč in dosega do 50Mbit/s. To pa velja samo za sprejemnike, ki oddajnik vidijo brez ovir. Nekako naj bi wimax v neurbanih naseljih omogočal visoke hitrosti prenosa podatkov (beri dobili bomo HDTV8-) ).

Legend(SLO) ::

Ubogi kmečki ljudje mamo nižji ping kot vi mestni velikani, nimamo omejitev pri hitrostih, ker imamo centralo na optiki, gor ja pa par uporabnikov...


Nevem po tem citatu sodeč sm ocenu, da je situacija na podeželju boljša kot v mestu. Drugače se pa zmente najprej med sabo. Pa tut tle morjo pokrit samo 1/3 prebivalstva na podežlju od unih 60% Tko, da v to pokritje po vsej verjetnosti ne bo prišel zadnji rovt ampak nekoliko bolj urbano podeželje.
krneki

Senitel ::

sirotka: Imam ADSL v "lastni reziji", beri 1Mbps/256Kbps ADSL na naslovu 3.5km stran od mene in WiFi povezavo do mene.

Situacija na podezelju je pa pac taka... V mestih lahko veselo izbiras ADSL (VDSL) ali kabelska in cel kup ponudnikov. Na podezelju, ce imas sreco in imas lahko ADSL potem je situacija cisto perfect, lahko imas ADSL 2+ hitrosti, centrala ni prevec zasedena... Ce si pa tak srecnez, da ne mores dobit ADSL-ja potem pa bolje da kar pozabis kaj je to internet. Tle pri nas je vse kar je trenutno mogoce dobit antenca na hiso in 14400bps avtocesta v svet (ena izmed dveh neverjetno srecnih vasic, kjer je Telekom pred ene 10 leti veselo poradiral bakreno infrastrukturo in postavil MGW - Multi-Gain Wireless). In kaj lahko s tem pocnes?

P.S.: Zabavna rec pri vsem tem je seveda sam odnos Telekoma, ki ze 10 let govori kako bo naslednje leto centrala tle. Letos so pihlni optiko gor, mogoce bo cez 10 let tud ze centrala tle. Kakrsno kol kredibilnost so pri men ze zdavnaj zgubil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

Pyr0Beast ::

sirotka: Ja... Al imas zlo fajn linijo, al pa postne golobe treniras... :\ 30km iz Ljubljane, pa ne mores dobit niti novega ISDN prikljucka.
Emmm, center novega mesta, manj kot 1km od centrale, vse kar lahko imamo je navadni priključek. ;((
16kb ja
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

balocom ::

Da je tko hudo v našem Novem mestu pa nism vedu8-O . Dobr da obstja telesmeh:D :\ Jeba je, ker je najbrž sm ena centrala... (tm na novem trgu).
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Senitel ::

To ni problem, da je samo ena centrala... Ampak problem, da je Telekom mnenja, da je ena parica dovolj za 10 uporabnikov (ok malček pretiravam).

gzibret ::

Diskutante v tejle temi vljudno prosim, da ne razpravljajo o korelacijski povezavi med svežino zraka in pingom oz. hitrostjo internetne povezave. Kolikor jaz vem, biti in bajti ne potujejo po svežem zraku, vsaj zaenkrat še ne :D Bodo pa kmalu, glede na novico.

Če mislite mešati v debato svež zrak, pa naj bo to izključno v povezavi z morebitnimi motnjami zaradi njegovega pomanjkanja.

Hvala!

PS - pa krave imajo tudi bolj malo veze pri tem.
Vse je za neki dobr!

Pyr0Beast ::

Emm, ne pretiravašššš, dajansko mislijo, da bi lahko a eno parico cel glavni trg spravili :\
No okoli 7 se mi zdi, da jih je lahko gor na enem multipleksu
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sirotka ::

Heh, jst sm drugač iz bele cerkve(šmarješke toplice), pa mamo centralo na optiki in laufa od takrat naprej vse krasno... A t2 ne moreš dobit v centru mesta?

Pyr0Beast ::

Zenkrat še ni kapacitet, zato čakam, da bodo optiko pripeljali mimo. :D
No, bolj upam, kot čakam.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Senitel ::

Pyr0Beast: Saj sem rekel da mal pretiravam. >:D Se mi zdi da vec kot 4 na eno parico itak po zakonu ne smejo dat. Sam cim si delis parico se z nekom, ze ne mores imet ADSL-ja (razen uni novi multiplekserji, pa se tam samo 1Mbps).

Pyr0Beast ::

Se mi zdi da vec kot 4 na eno parico itak po zakonu ne smejo dat.
Slovenija je pa zelo pravna država, ane?

Evo, mal prej sem tudi motorko popravil, tako, da bom šel v omarico pogledati, kakšno je stanje >:D >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Veron ::

senitel... 0.5mbit če se slučajno odločjo 4 na istem emxu prklopt... siol pa bo tud meu ubijalske cene..

0.5mbit 6200sit
1mbit 6900sit >:D

drgač pa jih je 5 na eni parici ;)

roli ::

Mi smo 2km od Dolenjskih Toplic pa imamo ADSL preko Siola in deluje ko urca.Nazadnje je za kratek čas crknil lani.Takrat ni bilo nobenih problemov,ko smo ga vzeli.Aha lhko dobite.... pa je blo.Nekoč nameravam spremenit paket na malo hitrejšega.Edino kar me moti pa je,da centrrala tukaj ne podpira Siol TV.Pa rekla je,da je tudi vprašljivo,če bo delal normalno.
http://www.r00li.com

zenith1 ::

Ok da vržem eno kost glede tehničnih podatkov.

Razdalja 4400m, širina kanala 3.5MHz, LoS (line of sight), upload 2Mbps / download 5Mbps.

Daedalus ::

Ubogi kmečki ljudje mamo nižji ping kot vi mestni velikani, nimamo omejitev pri hitrostih, ker imamo centralo na optiki, gor ja pa par uporabnikov...

Zdaj pa pejd to razlozit kam na Kozjansko komu...:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

sirotka ::

Tud do tam bo pršlo, če bo povpraševanje, mi smo 1 let težil, da so nam dal...samo je cela vas pritežla...

Hux ::

zenith ce je to res je to ze danes neuporabno oz zastarelo :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

jurre ::

Jst ::

Ne morem verjeti!!

Koliko je pa hitrost?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

pivmik ::

Super!
Jaz bi tudi žele izvedeti več podrobnosti, cena odaljenosti, oprema, planirane pokritosti,..

Končno so prišli na račun ruralci.
LP, Gregor GRE^

epona ::

Se kaj ve, kdaj bo tole dejansko zaživelo v nekem uporabnem obsegu?
Kake bodo cene....
Kakršne koli informacije?

Res bi blo lepo ko bi se nekdo spravu mal podeželje pokrit s širokopasovnim dostopom pa tud če je to telekom.
Thomas - ovca transhumanizma.

madviper ::

@epona
Kmalu. Sedaj se dela na tem, da pokrijejo večji del Slovenije z optiko do vrat, ko pa bojo pri konuc, se bojo lotili še Wimax-a. Tole so sicer neuradne informacije iz Telekoma, ampak mislim, da držijo. Telekom se je dejansko začel premikat v pozitivno smer od kar ima konkurenco (T2) :D
I'd like to do something crazy!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tuš kupil Voljatel

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
226052 (4010) Ginginova
»

Broadband za vsakogar

Oddelek: Novice / Ostale najave
464091 (2487) Tomi
»

Samostojni podjetnik S.P.

Oddelek: Loža
218196 (7277) BluPhenix
»

Slovenska reakcija na mobilno afero Ericsson

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62527 (2527) Highlag
»

TELEKOM ZAČEL TRŽIT <b>ADSL</b> (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
595518 (3968) Opkow

Več podobnih tem