» »

Linux - potrata casa?

Linux - potrata casa?

hatch ::

Hey! :>

Sem uporabnik linuxa ze skorajda 10 let... in pac zadnja leta imam vedno manj casa za kako produktivno ustvarjanje na linuxu, tako da sedaj linux uporabljam bolj ali manj samo kot streznik/router. (btw.. od nekdaj uporabljam slackware)

Vendar pa sama administracija vzame prevec casa. Primer: Zelim si postavit ftp server, ki bo povsem locen od sistema, je povsem konfigurabilen in je virtualno v jailed environmentu, uporabniki pa so povsem neodvisni od sistemih. Tak ftpd server seveda obstaja, en primer je glftpd. Vendar pa, ce startamo iz nule postavitev takega okolja (z grupami, userji, ...) vzame kar nekaj dolgih ur.

Windows: serv-u.. postavitev enakega okolja se naredi v picle pol ure.

Se en tak primer je TC... QoS, packet scheduling, packet priority, trafic shaping...
tc je totalen pain in the ass in vzame dejansko dneve da se da sploh kaj pametnega naredit.

So pa tu se ostale zadeve ki sicer na linuxu vzamejo le nekaj minut, so pa precej hitreje narejene na windowsih: Firewall, LVM, dodajanje userjev, samba shari, ...

Torej... ali je sploh se kak razlog da ostanem(o) na linuxu? Kajti resnicno razmisljam o migraciji serverja na windows okolje.

Stabilnost? Pritisk 'reset' gumba 1x na teden je pomojem najmanjsi problem, pa se ta ni potreben po sedajsnjih izkusnjah. Windowsi brez problema laufajo brez reseta tudi 1 mesec.

Tega pa verjetno ne bom vec videl...
20:54:01 up 192 days, 20:47, 1 user, load average: 0.00, 0.01, 0.00

Brane2 ::

PRecej teh izkušenj delim s tabo, čeprav sem še malo bolj zelen na Linuxu.

Po drugis trani pa se mi sedaj čedalje pogosteje dogaja ravno obratno. Evo recimo ravno o tem, s čemer se ravno sedaj ukvarjam,

Zamenjal sem grafično v v AGP stroju in v kombinaciji z AGP bridgeom mi DirectX in karkoli 3D v Winsih ne dela.

Po dveh intenzivnih dneh zaj* ugotovim, da je napaka bodisi v AGP mostu (AMDjev 8151) ali v driverju zanj. TYAN, ki je plato naredil, pravi, naj se za driver obrnem na AMD, ki je naredil čip in naj neham težit. Zanimivo pa je, da stvar na Linux dela B.P. ! Vsegahudega vajeni odprtokodniki so pač vajeni takih lukenj v cesti in so stvar uštimali u nulo.

Enako je recimo z driverji za mrežno na plati pa še čem.

Stvari mis icer jemljejo čas, vendar se zraven učim. Zadnje čase nikoli ne morem reči, da je šlo ravno za izgubljeni čas.

Pri winsih je pa vsaj zame tako. Če stvari ne delajo, jaz pa nimam vpogleda v kodo, se lahko mogoe kaj malega igram z registryjem, instaliram/deinstaliram driverje & stuff in to je to.

Poglej si tole, kar sem dobil mogoče uro nazaj od TYANovega teh. supporta glede nedelujočega mostu:

The same thing goes for AMD's support. We are not AMD so we do not design
the drivers that are released. We simply package the chispet on this
product and the provide the drivers that are provided directly to us. We
have to use what AMD sends us since we do not control this aspect. The AMD
AGP driver issue has been resolved with the latest offering from AMD and
that is on their website for download.


The type of issue that you are referencing is not a Tyan issue but an AMD
AGP driver issue. They have updated the AGP Tunnel Driver in the last month
to address this type of issue. We have seen some folks be able to just
update this aspect and resolve their isssue. Others have had to do a
complete install of the OS from scratch and use the new AMD AGP driver
directly.
On the journey of life, I chose the psycho path.

kekz ::

Jaz sem na linuxu že več kot 10 let.
Od vsega začetka uporabljam slacka, zadnje čase zaradi pritiska strank pa tudi SLES.
Določene zadeve res trajajo predolgo. Ravno se ubadam z novo verzijo bluetooth in GPRS/EDGE/UMTS povezovanjem.
Čeprav mi je prejšnja verzija (že precej stara) že delovala, me nova precej živcira.

Ampak, zadnje čase furam linux tudi kot desktop pri uporabnikih (pri meni že dlje časa) in ne samo kot server.
Tam prišparam ogromno časa.
Pri winsih inštaliranje, vzdrževanje, pa virusi, spyware in ostala golazen vzame preveč časa.
Linuxa ne inštaliram. Samo CD not in copy z ene obstoječe mašine, malo popraviš skripte za loadanje driverjev in konec. Npr. 300 PCov nameščenih zelo hitro.

Aja. Pa imam kar dosti strank z linux serverji. Upgrade linuxa pri njih delam kar preko Interneta. Pa naredi to na winsih. :D

Povzetek:
Razvoj vzame dolgo časa, produkcija je izredno hitra. Če imaš na grbi manj kot 10 mašin se mogoče res ne izplača?

Moj uptime rekord je 497 dni na aplikativnem strežniku v eni največjih firm v Slo. 8-)

mainman ::

Tudi Windowse lahko posodobiš remote. Uptime-i na w2k3 strežnikih so pri nas čez 300 dni. So pa to interni aplikacijski in podatkovni strežniki, ki se ne patchajo za vsako malenkost.

Glede potrate časa pa je vse odvisno kaj delaš in kakšen je tvoj nivo znanja. Začetek oz. neka nova stvar je vedno težka ko ti pa to enkrat postane rutina pa so časi precej podobni. Res je pa tudi to, da v Windowsih stvari dosti hitreje naklikaš. Osebno uporabljam za desktop Windowse in jih bom tudi v prihodnje. Glede strežnika je pa stvar diskutabilna v večini primerov je pa to obvezno linux. Moje osebno mlenje je, da linux-u še nekaj manjka, da bi postal pravi killer desktop OS. Vsepovsod se najde kakšen kos hardwera ali softwera, ki ga na linux-u ni ali pa ne deluje zadosti dobro.

hatch: Vzrok, da ostaneš na linux-u je cena. Kontra pa lažja administracija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mainman ()

kekz ::

Jaz sicer nisem mislil remote posodabljanje v stilu windows-update, ampak o upgrade v stilu winnt -> w2k -> wxp. Remote namreč zamenjam kompletni sistem.

Ravno me zajebava en server v Beogradu in imam namen remote premaknit sistemski disk na drugega, da bodo obstoječega hardveristi potem zamenjali in bom potem lahko postavil stanje nazaj. Najbrž ne bom za vsako malenkost hodil v Beograd ali Skopje?

Delam pa zdaj, ko je hardver poceni in softver zastonj tudi varianto, da na hardver damo najprej linux, potem vmware in potem windows.
Prednost: Na različnih hardverih si postaviš same enake virtualne windows mašine. Potem gre oboje, najprej samo copy linux in potem še samo copy windows. Nobene mukotrpne inštalacije z 10 CDjev.
In uporabniki dobijo windows na mizo, jaz imam pa na isti mašini linux za remote administracijo.

Pa imam kar nekaj strank, pri katerih pritiskanje reseta ne prite v poštev. Zadeva mora biti 24x7 fault in disaster tolerant. Na windows si tega ne upam. Pred linuxom sem bil na openVMS.

kekz ::

Med drugim se spomnim tudi ene prigode, ko sem nekoč za testni server uporabil windows (s klikanjem). Zadeve so bile takrat še švoh in inštalacija aplikativnega softvera je trajala približno 8 ur. S tem, da je bilo na winsih potrebno vsakič v intervalih med 1/2 in 2 uri klikniti kakšen OK ali Next. Za popizdit.

mainman ::

kekz: Glede klikanja imaš čisto prav. Se včasih kaka stvar zalomi in potem ročno popravljaš register ali pa config datoteke. Sicer so te stvari v novih verzijah strežnika dobro poriktane in so taki primeri izredno redki. Na linuxu obvezno delam vse preko config datotek sem najbolj ziher, da bo delalo tako kot sem nastavil ne pa tako kot si je izmislil programer, ki pisal gui vmesnik. Pa še rešiš se problemov ko ti gui program vpiše v datoteko kake brezvezne stvari in pa komentarje.

Glede vmware-a pa sem še malo skeptičen ker je izguba performanc. Ok, za delovno postajo načeloma ni takih problemov, za kakšen podatkovni ali pa datotečni strežnik pa zna to kar lepo vplivati na končne performanse strežnika. Je pa res, da je administracija enostavnejša. Enostavno premakneš image na drugo mašino in staro zavrzeš. Isto velja za usposabljanje novih mašin.

Kar se pa tiče HA-ja pa se da s clustrom rešiti skoraj vse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mainman ()

hatch ::

Ravno to je problem... vcasih je bla storilnost priblizno enaka. Seveda si potreboval malo vec znanja za linux, oz. unix sisteme nasploh. Windowsi so napredovali glede tega mocno.. linux pa bolj tako-tako.

Sej je blo fun raziskovat pa se 1 tedn matrat vzspostavit delujoc traffic shaping... sam tole ratuje hudo duhamorno. Dodam masino na network in garant porabim 2h da zadevo skonfiguriram...

Torej je kak drawback ce uporabljam w2k3? Ce izkljucimo faktor cene, ker gre za privatno uporabo.

mainman ::

Ne. Če izključimo ceno ni nobenega.Mogoče rabiš stvar malo pogosteje patchat to pa je tudi vse.

sverde21 ::

Jah pri Windows morš tud GUI gledat, ko ni potrebno (pri serverju je to 99% delovanja), pri Linux pa ugasneš X server pa zmanjšaš porabo resourcov za polovico :D . Sicre pa nastavlanje je z TXT datotekami v Linux 10x bolje rešen, če nalagaš serjo računalnikov z različno strojno opremo, lahko samo par datotek iz /etc skopiraš na vsakega, in se samo 1x matraš, medtem, ko na win boš mogu klikat na vsakm compu nevem kolkrat, razn če ima program (like apache, PHP,...) config v datoteki ali pa vgrajen backup, da ga naložiš na drugem računalu. :\
<?php echo `w`; ?>

fRiK0 ::

Meni je pri desktop varjanti to vsec, ce moras menjat comp, pa na novo nalagat vse, samo /home/user prekopiras iz starega na novega pa si spet v domacem okolju :)
Drugac pa jaz uporabljam linux za server in za ws, pa moram rect da se na ws najde kr dela za kaj zrihtat, sam na win se ne pocutim tok dobr k na linuxu, pa nevem zakaj:\
Hvala

LP Tadej

Raw ::

iz izkusenj: sm windows user, spoznam se tud na linux in ze od nekdaj serverje rihtam na tej platformi. Tocneje: glftpd je zakon. Z njim NI veliko dela, se posebej, ce ti linux okolje ni tuje (dobijo se tudi remote GUIti). Ze nekaj teh serverjev sm poinstaliral in zadeva je stabilna! Mel sm tud ftpdje na winsih (servU, raiden..), a ceprav je bila mogoce instalacija zaradi graficnega okolja malce lazja, se po stabilnosti in dosezenih hitrostih prenosa ni mogl primirjat. En server mi laufa ze leta, pa nism zadeve tikal, razn dodal nekaj userjev - govorim o glftpd. V stanovanju imam tud eno win2003 kisto, sicer je tud tam zadeva stabilna - nism resetiral se niti enkrat v 2 letih, razen kadar je bilo nacrtovano (instalacije,updejti, selitev lokacije), ampak speedov pa ne dosegam takih kot na linux masini, ki je hardversko dost slabsa zadeva. Ce vse posumiram bo ftpd ostal na linuxu se kar nekaj cajta.

Pomisl kaj je v zivljenskem ciklu ftp serverja najpomembnejse? 'Lazja instalacija'? Pomoje ne.

ps: Ko enkrat postimas, si nardis ghosta in zadeve skor ne rabis vec tikat, tako da 'problemi z administracijo' niti niso talo velikanski, kot jih opisujes.
I am what I am and I do what I can

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Raw ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Linux gre tudi Vietnam (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
29919461 (13433) MrStein
»

Časovni trak Linux distribucij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
8410877 (8703) kekz
»

Primerjava varnosti: Windows vs. Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
866284 (6284) Mavrik
»

Intel se boji AMD (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
514411 (4411) undefined
»

Staknimo glave - razturimo M$

Oddelek: Operacijski sistemi
281892 (1388) Gh0st

Več podobnih tem