» »

Na Linux gre tudi Vietnam

Thomas ::

ne sikaj, ukolikor nimas pojma


Sika kača, ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bibip ::

OS X je fajn, ampak spet predrag. Pa smo spet tam.

Linux je še vedno dobra alternativa, ki postaja čedalje boljša.

Sam uporabljam linux mint. Sem zelo zadovoljen. Probal sem mandrivo, pclos (tega še mam za rescue), dream linux, ubuntu, suse, ... pa še enih par, ampak mint je tisto kar je vse na enem mestu. Skladišča ubuntu + mint. Nastavljeno super (vsaj zame). Zakaj pa ne? Za sprobat... daš samo na cdrw (dvdrw), pa bootneš (brez instalacije-dela vse). Sprobaš. Če se ti dopade, inštaliraš. Če ne, pa reboot nazaj na windows ali pa osx. Ljudje se samo bojijo probat tisto, kar jim nekdo ne pokaže... kar še niso vidli pri sosedih/prijateljih/znancih.

Tile Vietnamci si upajo in so za vzgled.
Čez par let bo linux enostavno prišel naprej. Izboljšave gredo preprosto na boljše.

Ales ::

Če Linux ni crknu, tudi nič nočem. Oživljanje mrliča po vietnamsko, bo tudi brez haska.

Se mi pa zdi zabavna pripomba Matthaia, da Vietnamci ne marajo amerških Windowsow. Tudi Linux je pretežno ameriška (neumnost).


ROFL

Tega zadnjega stavka ne bom komentiral... Neumnost, pač. Glede ostalega, med strežniki je linux že v 2004 imel cca 29% tržni delež, v vsakem letu pa je imel večjo rast kot Windows. Najbrž bo "linux" že jutri propadel, ja.

Med desktop sistemi pa bo tržni delež tudi vse večji, sčasoma bodo mastodonti v državnih upravah izumrli, mlajši rod IT strokovnjakov pa predvidevam, da bo znal OS izbrati glede na dejanske potrebe in uporabiti Windows, MacOSX ali linux, kar je pač bolj primerno. Za vse velike sisteme je pač potrebno upoštevati, da imajo veliko inerco... Šolstvo, javna uprava, itd. Počasi. Domači uporabniki bodo sledili, ko bodo pogoji za to... torej igrice, kar je še edino kar njim manjka.

bitlab ::

Zanimivo je kako vsi primerjate stroške vzdrževanja sistema linux z licencami MS. A MS pa ni potrebno vzdrževati? A to pa nič ne stane? Zanimivo, ker jaz imam pogodbeno vzdrževanje podpisano tudi s strankami, ki uporabljajo MS produkte. Res zanimivo zakaj me sploh rabijo.

Jaz v svoji firmi uporabljam linux. Edina stvar, ki jo pogrešam in ne morem brez nje je uporaba spletne banke za pravne osebe (certifikat na sc kartici). V ta namen uporabljam VirtualBox v katerem tečejo XP-ji. Vse ostalo - linux.

To, da se zaposleni v kde-ju ali gnome-u in openofficu ne znajdejo... Uporabljali bodo to, kar jim bom dal za uporabo jaz. A je že kdo iskal službo kot komercialist in je dal morebitnemu delodajalcu pogoj "Jaz uporabljam samo Navision." Uporabljal bo program, ki mu ga bo dala firma. Če ga ne obvlada, se bo naučil. Če se noče, lahko gre! Ali pa še en primer... V neki proizvodnji zamenjajo stroje z drugimi (drug proizvajalec) in cela proizvodnja reče, da ne bo delala, ker jih ne znajo uporabljlati. Me res zanima...
BiTLAB, informacijska tehnologija, d.o.o.

McMallar ::

Po mojem obstaja še ena druga težava. Namreč, če se eno veliko podjetje, ki ima IT outsourcan odloči (zaradi česarkoli že), da bo presedlalo na Linux, kdo mu bo vzdrževal sistem? Za MS področje vem, kdo je sposoben takšna okolja vzdrževati (recimo 1500 uporabnikov in računalnikov na več lokacijah po Sloveniji), kar pa se Linuxa tiče pa ne vem za nobeno.

Res je, da Linuxa ne poznam, ampak ali mi lahko kdo pove za orodja, ki bi bila ekvivalentna MS-jevim nadzornim orodjem kot sta naprimer SCCM in SCOM 2007? Nadomestek v Linuxu za Active Directory in Group Policy? Za roaming profile?

To so namreč stvari, ki jih dejansko postavljamo, vzdržujemo in konfiguriramo. In zanimanje ni majhno, cena produktov pa tudi ni zanemarljiva.

Ne se zdaj spravit name da so to brezvezne stvari in kako jih nihče ne potrebuje. Zanimajo me predvsem alternative v Linux svetu, kajti zadnje leto se prav rad tudi z njim kaj poigram in rad vidim, kaj ponuja "konkurenca".
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: McMallar ()

jype ::

bitlab> Edina stvar, ki jo pogrešam in ne morem brez nje je uporaba spletne banke za pravne osebe (certifikat na sc kartici).

SKB banka je sicer draga, ampak njena rešitev za elektronsko bančništvo za pravne osebe dela z njihovim OTP generatorčkom v Firefoxu.

Windows v VirtualBox potem rabiš samo še za testiranje spletnih strani z IE6.

bitlab ::

Nikoli nisem trdil, da je linux alternativa primerna povsod. Trdim pa, da je v dosti primerih popolnoma zadostna.

Kaj rabi npr. ena odvetniška pisarna, ki ima deset računalnikov? Kaj izmed alternative jim ne zadostuje?
Ali pa računovodski servis, ki uporablja spletno aplikacijo za računovodstvo (ala MiniMax)?
BiTLAB, informacijska tehnologija, d.o.o.

bitlab ::

bitlab> Edina stvar, ki jo pogrešam in ne morem brez nje je uporaba spletne banke za pravne osebe (certifikat na sc kartici).

SKB banka je sicer draga, ampak njena rešitev za elektronsko bančništvo za pravne osebe dela z njihovim OTP generatorčkom v Firefoxu.

Windows v VirtualBox potem rabiš samo še za testiranje spletnih strani z IE6.


Ja, pa Volksbank ima tudi enako rešitev. Ampak sprememba utečene banke mi predstavlja večji strošek kot nakup ene licence XP Home in postavitev VirtualBox-a
BiTLAB, informacijska tehnologija, d.o.o.

bibip ::

bitlab, točno tako. Kar šef reče, tako pač je. Če kaj ne znaš, nauči se. Če kaj ne paše, adijo.

Sem pa vesel, da je linux tudi že v kakšni firmi. Za birokracijo je ena dobra linux distribucija polna mera. Problem je bolj za tehnično stroko, kjer ni namenskih programov za linux (CAD za štromarje, strojnike, gradbince...). Tu smo žal še vedno primorani na uporabo ms sistemov. Za pisarniško uporabo pa ni ovir.

Utk ::

Ja me prav zanima kako bojo glih zdej v vsaki banana državici javni uslužbenci prilagajali linuxe. To bo pa res dosti bolj varno, zanesljivo in poceni, kot če bi vse skupaj kupili od MS-ja.



Samo en komentar; idi spat nazaj v svojo luknjo!

Jaz sem delal 6 mesecev na M@, pa so dajalo OGROMNO denarja za M$jeve licence, pa so proti drzavni upravi sitna ribica .... zatorej ... ne sikaj, ukolikor nimas pojma o cemer tece beseda ;)

Sej bi kaj odgovoril, pa se mi ne sanja kaj si napisal. Vseeno bom malo ugibal. Če si delal "na M@", karkoli že to je, si verjetno delal za neko podjetje. Očitno nisi razumel mojga pointa. Če nekaj dela podjetje, se da marsikaj. Če dela (oz. nadzoruje) državna uprava nekaj, v kar se pa res ne razume, je zelo verjetno, da bo tisto drago in zanič. Na raznih ministrstvih ponavadi imajo koga, ki približno zna povedat kaj sploh rabijo, če naročijo nek program. Ampak da bi zdej ne vem kak sistem oni skup spravili, ne verjamem. In da bi blo to še zmeraj cenejše, kot da vse skup prepustijo nekomu drugemu.
Zdaj pa da več nikdar ne sikaš več na nekoga, čigar stavka nisi razumel.

Azrael ::

> vsakem letu pa je imel večjo rast kot Windows. Najbrž bo "linux" že jutri propadel, ja.

Rast, letos 10, drugo leto 12 uporabnikov = Wauuu 20% rast, samo še vedno je delež Linuxa pod 1% celote na desktopu, na serverju pa tudi MS lepo napreduje.

In ima Thomas kar prav, zadeva crkuje, če slučajno še ni crknila dokončno.

Nobene inovativnosti, nobenih resnih izboljšav, samo še tlačenje nedodelanih featurjev, vsak distro postaja vedno večji bloatware... Furancija na cool faktorju Linuxa ne bo trajala večno.

BTW so tisti v Munchnu, že kaj spacali z Linux ali so nehali razmetavati denar in šli nazaj k MS?
Nekoč je bil Slo-tech.

bitlab ::

> BTW so tisti v Munchnu, že kaj spacali z Linux ali so nehali razmetavati denar in šli nazaj k MS?


Če je bila integracija izpeljana uspešno ne vem, samo...
Ne bom trdil, ampak mislim da so krivi za to, da se je razvil (do današne mere) Kolab. In ti povem, da dela prav odlično. Ne pravim, da v okolju 1500 uporabnikov (ker s tem nimam izkušenj) v okolju 50-100 pa dela odlično.

Upam, da bo čimprej na voljo tudi kmail (oz. kontact) za windows, ker potem bo zadeva še toliko bolj zanimiva.
BiTLAB, informacijska tehnologija, d.o.o.

G-man ::

Linux ne bo crknil. Ni lastniški produkt in prav zato je še vedno tu. Linux je bolj živ kot verjetno Windows kdaj koli bo. In v Muenchnu se prav dobro počuti.

Seveda so tudi spodletele migracije, npr. to se je zgodilo na Dunaju. Zadev v začetku niso dovolj dobro premislili in seveda ni šlo skozi (raje so naredili migracijo na Windows Visto LOL).

Linuxov največji splošni problem je Windows in ne kakršne koli tehnične pomanjkljivosti. Iz namizniškega tržnega deleža MS črpa vire za napadanje na strežniški in ostala specifična področja in trge računalnikov. Večina bodočih računalniških "strokovnjakov" ima prvi in zadnji stik le z Windows OS in tako je normalno, da je težje dobit podporo za Linux in je lahko tudi zato dražja. Težko je prevesiti take tržne zakonitosti sebi v prid. Windows ni treba biti tehnično superioren OS, da bi obvladoval trg. Njegova moč je le v monopolu. Tehnično superioren? Kako lahko eno največjih sofverskih podjetij porabi 6 let za OS, ki je polomija, nato pa v roku naslednjih dveh let pričara "nov" OS, ki bo (zelo malo dvomim) spet zelo soliden in uporaben? Dragi zagovorniki Windows, sprašujem se, kdo ima tu koga za norca. (če ste seveda plačali za Visto in boste tudi za Se7ven, če ne, "talk-to-the-hand")

jype ::

Azrael> BTW so tisti v Munchnu, že kaj spacali z Linux ali so nehali razmetavati denar in šli nazaj k MS?

Razmetavati denar?

S prehodom na Linux bodo v naslednjih 10 letih prihranili 80%, postali neodvisni od enega samega ponudnika.

V naslednjih 50 letih bodo prihranili 95%.

opeter ::

Azrael> BTW so tisti v Munchnu, že kaj spacali z Linux ali so nehali razmetavati denar in šli nazaj k MS?

Razmetavati denar?

S prehodom na Linux bodo v naslednjih 10 letih prihranili 80%, postali neodvisni od enega samega ponudnika.

V naslednjih 50 letih bodo prihranili 95%.


Jah, če bo v naslednjih 50 letih še sploh obstajala ta vrsta administracije (osebno upam, da ne).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

driver_x ::

Če se malo vrnem na novico, se mi zdi, da so pa tudi neumni tile Vietnamci, ker so izbrali Linux, če pa še tukaj na slo-techu vemo, da je Linux dražji, slabši pa še tik pred izumrtjem je.

bibip ::

sammy73... o čem pa misliš, da je do sedaj tekla beseda?

Vietnamci neumni? Malo hitro je za sodit o tem, se ti ne zdi?

Linux bo ostal. Dominiral najbrž ne bo. Vsaj dokler je kapitalizem. Kdo ve... Če pa je komu všeč, pa naj ga ima. Sam ga imam.

noraguta ::

po šestih letih ter precejšnim vložkom je zmigrirano okol 10% računalnikov n linux. v ostalem so pa dodali na win mašine še oof ter fajrfoks. zares odlično počutje linuxa v munchnu.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

driver_x ::

bibip: moja pripomba je bila mišljena sarkastično, kot odgovor za razne "strokovnjake" s tega foruma, ki pametujejo kako je Linux neuporaben in tik pred izumrtjem, čeprav je več kot očitno, da ga sploh ne poznajo.

Razne državne uprave in podobne javne ustanove sicer (z nekaj izjemami) niso kriterij, saj denarja ne služijo sami. Pri njih je glavni problem, kako denar porabiti in ne kako ga zaslužiti. Zato si tudi ne delajo "problemov" z raznimi prehodi na sisteme z manjšimi TCO.

bibip ::

Ups, sem te "razumel" kot "strokovnjaka". Moj feler...

poweroff ::

Najprej Thomasu: znano je, da so Kitajci začeli prehod na Linux zato, ker ne zaupajo ameriškim produktom, konkretno MSju, da ne vsebuje kakšnih backdoorov. Pomislek je seveda povsem upravičen. Osebno sicer dvomim, da je zelo realen, namreč dvomim, da bi Microsoft v svoje programe namerno vgradil backdoore, se mi pa zdi zelo verjetna možnost, da NSA ve za ranljivosti v MS produktih, pa tega ne publicira pač pa spretno izkorišča (bi bili neumni, če ne bi).

Zato se mi zdi povsem verjetno, da ima podoben pomislek "bratski" Vietnam.

Kar pa se tiče Linuxa pa je sicer res, da so pri njem sodelovali Američani, celo NSA je razvila SELinux, vendar je skupnost precej bolj pozorna na ranljivosti, pa tudi koda je prosto dostopna za pregled.


Kar pa se tiče programja za Linux, je stvar preprosta. Ko imaš enkrat napisan program za Windows je prenos na ostale sisteme mogoč z razmeroma majhnim vložkom. Interes za prenos pa narašča.

Tipičen primer je recimo program, ki ga uporabljamo v službi, SPSS, ki je bil pred časom na voljo samo za Windows, lani pa so izdali tudi Linux verzijo.

Problem je žal drugje. Linux verzije se pri nas "ne da dobiti". Konkretno: sistemci v naši službi niso vedeli za Linux verzijo. Ker pa poznam uvoznika, sem ga poklical in v enem tednu so mi zrihtali originalni CD z opombo, da je licenčna koda enaka kot za Windowse.

ap še drug primer - koelga dela v državni upravi in sistemci so rekli, da ne more uporabljati OS X, ker je za branje pošte uporabljajo Lotus Notes, ta je pa na voljo samo za Windows. Kolega ni mogel verjeti, da nesposobni sistemci v državniupravi ne vedo, da je Lotus Notes na voljo tudi za Linux in OSX in to že kar nekaj časa.

Evo, to je problem. Nesposobni sistemci, ki bi jih bilo treba nasuvati v rit! Kriza je pravi čas za to!
sudo poweroff

Daedalus ::

Strošek vzdrževanja (servisnih ur) je pri večini krepko presegal stroške win licenc...


Ja, to je problem trga dela. Dobrih linux adminov je zelo malo, to pa vpliva na ceno. Kar je pa spet vsaj delno problem izobraževalnega sistema. Dokler folk ne pride do informacij in nekega kick-starta s strani koga malo bolj "uradnega," se itak ne spravi pogledat karkoli sam. Pa seveda, vendor lock-in je še vedno hud, se pa to počasi z anti monopol tožbami in standardizacijo spreminja. Pa seveda, približno dobro postavljen server na lunixu danes niti ne rabi kaj dosti dela. Programje se je izboljšalo, orodja za upravljanje s sistemom pa tud. Je pa treba vreči kaj časa v to in se bit pripravljen kaj naučit.

Nobene inovativnosti, nobenih resnih izboljšav, samo še tlačenje nedodelanih featurjev, vsak distro postaja vedno večji bloatware... Furancija na cool faktorju Linuxa ne bo trajala večno.


Vista, anyone?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

metalc ::

Izvirna novica na VietnamNetu omenja izključno samo odprtokodni SW, nekdo na Slashdotu pa je to "prevedel" kar v Linux...

Stipex ::

Zelo verjetno je, da M$ ne bo več doživel uspeha iz obdobja 2001-04.
Pogovarjal sem se z vodjo enega večjega podjetja, ki ima eno največjih informacijskih mrež. Trenutno imajo vse na MS osnovi. Prvi korak je bil prehod na OpenOffice, naslednji, dolgoročni načrt je pa prehod na Linux.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Stipex ()

Klenobo ::

Nikoli nisem trdil, da je linux alternativa primerna povsod. Trdim pa, da je v dosti primerih popolnoma zadostna.

Kaj rabi npr. ena odvetniška pisarna, ki ima deset računalnikov? Kaj izmed alternative jim ne zadostuje?
Ali pa računovodski servis, ki uporablja spletno aplikacijo za računovodstvo (ala MiniMax)?


NI čisto tako. MiniMax ne deluje z linux klienti. Preizkušeno! ;)
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Klenobo ()

imagodei ::

Ampak še vedno ne vemo, kot je nekdo pred mano spraševal, kaj so DOBRE in DODELANE alternative npr. Group Policy, Active Directory ipd. v Linuxu?

OpenLDAP sicer ima neke funkcije, ampak kot sem gledal, je to zgolj ena bergla v primerjavi z omenjenimi MS rešitvami.

In ne, ne preferiram Polken.
- Hoc est qui sumus -

bitlab ::

NI čisto tako. MiniMax ne deluje z linux klienti. Preizkušeno! ;)


Tehnične zahteve (na njihovi spletni strani) naštevajo tudi možnost uporabe Firefox-a, tako da ne vidim težave. Res pa je, da nisem preizkušal (ker nimam potrebe)
BiTLAB, informacijska tehnologija, d.o.o.

Azrael ::

Lepo da vsi Linux fani govorite v prihodnjiku. Ena zelo redkih stvari v kateri ste poenoteni.

Kako gre že zgodba od leta 1998 dalje?

Linux bo alfa in omega leta 1999, khm pravzaprav ne... prestavljamo na naslednje leto.
-2000 bo ziher, tudi ne... prestavljamo na naslednje leto.

-2001 100 posto, $%& malo morgen... prestavljamo na naslednje leto.

- 2002 brez dvoma, nič od tega... prestavljamo na naslednje leto.
...
....

2009 naslednje leto pa ziher...

Vejžda.
Nekoč je bil Slo-tech.

Daedalus ::

Ampak še vedno ne vemo, kot je nekdo pred mano spraševal, kaj so DOBRE in DODELANE alternative npr. Group Policy, Active Directory ipd. v Linuxu?

OpenLDAP sicer ima neke funkcije, ampak kot sem gledal, je to zgolj ena bergla v primerjavi z omenjenimi MS rešitvami.


Hja, nekih "paketnih" rešitev resda ni (vsaj ne da bi vedel, pa s tem se tudi nisem nikol posebej ubadal). Ni pa OpenLDAP čist bergla. Je pa treba kombinirat z recimo NFS, če hočeš meti na omrežnih mašinah ob vsaki prijavi svoj desktop s svojimi nastavitvami. Omogoča dajanje folka v skupine, da lahko kontroliraš dovoljenja in dostope, ipd...

Sej recimo tud LTSP ni nek monoliten paket. Je pač en kup (precej ohlapno povezanih) programov in protokolov, ki ti omogoča furat thin/fat cliente. Stvari so pač drugače zastavljene kot v MS svetu. Je pa res, da večino novih uporabnikov dostikrat odvrne odsotnost nekega spodobnega GUI "lepila", ki bi omogočal, da se privadiš in imaš neko spodobno funkcionalnost na voljo brez, da se veliko poglabljaš in utapljaš v dokumentaciji.

Azrael, daj nehaj trolat. Ker si prav smešen v svoji obsedenosti z nekim bednim "nasprotovanjem" Linuxu. Če ti ni všeč, pač ne uporabljat. Al pa vsaj karkoli konkretnega povej.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Vlady ::

Za tiste boge programčke, ki jih poganjajo tam v vietnamu ne rabijo nič boljšega kot linux. problem bo samo pri tajnicah in uporabnikih, ki nimajo narejenega računalniškega faxa. Namreč kupiti si bodo morali še celo armijo linux geekov, ki bodo hodili popravljat in izobraževat folk kako kaj narediti. >:D To bo komedija. In na koncu bodo ugotovili, da jih linux pride veliko dražje kot bogi winsi XP.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady ::

Lepo da vsi Linux fani govorite v prihodnjiku. Ena zelo redkih stvari v kateri ste poenoteni.

Kako gre že zgodba od leta 1998 dalje?

Linux bo alfa in omega leta 1999, khm pravzaprav ne... prestavljamo na naslednje leto.
-2000 bo ziher, tudi ne... prestavljamo na naslednje leto.

-2001 100 posto, $%& malo morgen... prestavljamo na naslednje leto.

- 2002 brez dvoma, nič od tega... prestavljamo na naslednje leto.
...
....

2009 naslednje leto pa ziher...

Vejžda.

To prestavljajo vsako leto, pa na koncu pogledaš delež uporabnikov, ki je komaj okoli enega procenta (če ne še celo manj!!!)
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Daedalus ::

Namreč kupiti si bodo morali še celo armijo linux geekov, ki bodo hodili popravljat in izobraževat folk kako kaj narediti


Če bojo pametni, si bojo izobrazli armijo linux geekov. In tako raši plačevali domače znanje, kot pa (lastniško) znanje nekoga drugega. Kak že gre ona? Če nimaš lastnega gospodarstva, si lahko samo kolonija. Če nimaš lastnega znanja, ga morš pač kupovat.

Sam da bi Vlady (pa še kdo drug) to dojel... je pa preveč pričakovat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Stipex ::

No, polovica teh 1% rednih uporabnikov so power userji, ki vedo kaj želijo od računalnika in kako stvari potekajo. ;)

Klenobo ::

NI čisto tako. MiniMax ne deluje z linux klienti. Preizkušeno! ;)


Tehnične zahteve (na njihovi spletni strani) naštevajo tudi možnost uporabe Firefox-a, tako da ne vidim težave. Res pa je, da nisem preizkušal (ker nimam potrebe)


Z Firefox deluje, samo na M$ platformi.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

Klenobo ::

Za tiste boge programčke, ki jih poganjajo tam v vietnamu ne rabijo nič boljšega kot linux. problem bo samo pri tajnicah in uporabnikih, ki nimajo narejenega računalniškega faxa. Namreč kupiti si bodo morali še celo armijo linux geekov, ki bodo hodili popravljat in izobraževat folk kako kaj narediti. >:D To bo komedija. In na koncu bodo ugotovili, da jih linux pride veliko dražje kot bogi winsi XP.


Zakaj pa bi rabil faks za linux????
Samo okolje se moreš navadit in kje se kaj nahaja. Kaj je pa drugačen OpenOffice od Word-a? Res da ima dosti manj šminkari, osnovne stvari pa lahko narediš vse. Za nezahtevne še je notepad vredu. Ostale aplikacije so ponavadi narejene na osnovi web-e. Tako, da samo en brskalnik uporablja ali pa še tega ne. V čem bi bilo potem potrebno veliko znaje za tajnice.
To so samo v pri nas takšne, če ji samo ikono premakneš je že cel halo da računalnik ne dela. Kaj šele, če ji zamenjaš ikono.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

McMallar ::

Se pravi, da lahko zaključim, da resnih nadzornih orodij v Linuxu ni? Poznam recimo Nagios. Tega bi lahko z ogromno lastnega programiranja spravil na nivo SCOM (bivši MOM). Za SCCM (bivši SMS) pa res ne poznam alternative.

Kako bi torej potem upravljal veliko Linux delovnih postaj v produkcijskem okolju? Na kakšen način bi namestil recimo FF in OO na 80% specifičnih računalnikov v omrežju jutri ponoči med 22:00 in 6:00 zjutraj? Takšne stvari me zanimajo. Ne zanima me to, ali za tajnico zadostuje OO v primerjavi z MS Office, če moram ročno nameščati celo noč pakete.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

poweroff ::

Kako bi torej potem upravljal veliko Linux delovnih postaj v produkcijskem okolju? Na kakšen način bi namestil recimo FF in OO na 80% specifičnih računalnikov v omrežju jutri ponoči med 22:00 in 6:00 zjutraj? Takšne stvari me zanimajo. Ne zanima me to, ali za tajnico zadostuje OO v primerjavi z MS Office, če moram ročno nameščati celo noč pakete.


S tem se nisem nikoli ukvarjal, ampak v osnovi si pač na vsaki mašini odpreš generičen ssh account, na serverju pa napišeš skripto, ki se ti avtomatsko poveže na mašino in požene install skripto. Pač, prijava na ssh s ključem (brez gesla), nato pa ssh -X user@host /usr/bin/skripta.

Ali če bolje pomislim - postaviš lasten repository v katerega mečeš update paketke, ki se potem pri odjemalcih samodejno namestijo.
sudo poweroff

McMallar ::

OK, lasten repository. To mi je všeč. Ampak ali lahko v tem primeru določaš kateri računalniki se nadgradijo in kdaj?
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

uio ::

lol dodaš opis v mapo če kdo ne ve kaj rabi. Al pa eno datoteko z opisi preprosto.

McMallar ::

Ne. To lahko delaš, če si sam oz. imaš majhno omrežje. Pri velikih omrežjih ni tako. Recimo, da moraš namestiti določen popravek (novo knjižnico), ki omogoča delovanje neke nove aplikacije, hkrati pa sesuje eno staro. Zato bi to želel narediti samo na točno določenih računalnikih. In verjemi: četudi napišeš karkoli boš še vedno imel precej uporabnikov, ki bodo na to kliknili/izbrali iz firbca in si sesuli mašino.

Mene zanima foolproof rešitev ne nekaj v stilu: pač napišeš zraven da se nekaj ne sme. Tega itak nihče ne bere.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

BigWhale ::

McMallar, ja naredis nov repository in potem vsem tistim racunalnikom, ki bi rabli tak update podturis se ta repository v konfiguracijo.

Vse to se da narediti v nekaj minutah po tem, ko imas seznam racunalnikov, ki to nucajo.

bitlab ::

No pa ko je že o teh stvareh debata... A se da npr. OpenOffice instalirat, ne da bi moral kliknit na kakšen gumb "Potrdi" ali "Naprej"?
BiTLAB, informacijska tehnologija, d.o.o.

poweroff ::

V Linuxu?

Ja seveda.
sudo poweroff

Daedalus ::

Se pravi, da lahko zaključim, da resnih nadzornih orodij v Linuxu ni? Poznam recimo Nagios. Tega bi lahko z ogromno lastnega programiranja spravil na nivo SCOM (bivši MOM). Za SCCM (bivši SMS) pa res ne poznam alternative.


Heh. Nagios je zelo resna stvar. Maš pa še recimo Groundwork, Zenoss, Zabbix, OpsView... nekaj od teh jih uporablja Nagios za engine, plus lastne dodatke.

Za mass install in updejt - recimo Puppet. Sam ga še nisem testiral, velja pa pogledat.

Za masovno reprodukcijo na več mašin pa uporabiš Clonezilla server. Se krasno obnese v kombinaciji z ldapom, pa home direktoriji na nfs-ju. To uporabljamo v Pipi, recimo. Skloniraš mašino, jo priklopiš na network in dela.

A se da npr. OpenOffice instalirat, ne da bi moral kliknit na kakšen gumb "Potrdi" ali "Naprej"?


Komot.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

McMallar ::

Točno, Clonezilla. Na to sem pa pozabil, hvala. Nekaj sem se igral že z njo.

No, izgleda da se tudi v Linuxu da narediti večje stvari. Zanima me predvsem zato, ker vedno se na forumu prepirate kateri OS je boljši in kaj lahko kdo naredi hitreje in boljše. Nikoli pa ni bilo debate o večjih sistemih in njihovem upravljanju in vzdrževanju. Kot sem rekel, MS okolje poznam in v njem tudi delam. Linux okolja pa ne, bi pa rad spoznal tudi njegove rešitve.

Hvala vsem za odgovore, če pa kdo pozna še kakšno rešitev pa kar na dan z njo :)
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

jype ::

McMallar> Kako bi torej potem upravljal veliko Linux delovnih postaj v produkcijskem okolju?

Saj se hecaš, ane?

_Bistveno_ ceneje, hitreje in enostavneje kot Windows omrežje.

Če hočeš vmesnik, kjer klikaš, ti ga pa za linux administracijo napišem v enem vikendu za 10k ojro (to je manj kot polovica cene konkurenčnega produkta, tako da brez jamranja o ceni, prosim).

Potem tam izbereš skupine mašin, pakete, ki bi jih rad na mašinah namestil ali posodobil in klikneš "just do it". Deset minut pozneje je programje na mašinah.

Group security policies? Nič lažjega - SELinux omogoča še bistveno večjo zrnatost nadzora, seveda pa moraš najprej ustvariti varnostne profile, kar resnično ni mačji kašelj (po drugi strani pa v Windows te možnosti sploh nimaš).

Nastavitev roaming desktopov, skupnega repozitorija programja in vsega tega je z unix orodji trivialna. Še več - Windows in Linux se pri tem zadnjih 10 let odlično integrirata (Linux namizje se zna obesit kot odjemalec na AD in Windows namizje se zna obesiti kot odjemalec na Samba/LDAP). Če imaš samo Linux, potem seveda lahko uporabljaš NIS/LDAP in NFS, pa je z vsem skupaj še precej manj dela.

Looooooka ::

1)nobenga ne briga kaj znate vi v bashu nardit
2)nobenga ne briga kaj je vase mejhno podjetje naredilo(mogoce sploh nic ne delate in nategujete stranke z "racunalniskimi storitvami" tko kot 90% firm v sloveniji.
3)nobenga ne briga ce ste bli vi ful zadovoljni ko ste sli na openoffice(ker itak sam 3 stvari v excel napisete pa sprintate ker druzga sploh ne rabte delat).
4)nobenga ne briga ce se vam da doma ukvarjat z linuxom...verjetn se tud z debelo babo ukvarjate ce jo mate radi.
Ce ze hocte linux razsirjat...kar so tko kot so ze drugi napisal v Sloveniji uspesno nardil 5 let nazaj in potem zajebal tko da je sla res vecina ljudi nazaj na windowse...pol rajs naredte eno stran pa zacnite gor pisat te "administratorje"...oz loleke zarad katerih si nobeno izmed teh podjetij nikol vec ne bo upalo it na linux.
Pri nas ni profesionalne podpore.Ce enmu sefu dopizdi da se mu tajnice derejo da nic ne dela lahko takoj poklice repro ms al pa eno izmed 100 partnerskih firm, ki mu bojo poslale certificiranga strokovnjaka, ki jim bo zadevo zrihtu.Placal bojo KO NORCI ampak po tem bojo vsi tih in jim bo delal.
Pr linuxu je nazalost cist drgac.In again...briga me kaj znate vi in jst in moja teta nardit na linuxu.To nima veze.Kmeti,kmetice,tajnice in drugi bebcki bojo rajs rekl...to ne dela ne vem kaj so mi dal gor...poklicte unga Janeza da to zrihta.In bojo sli lepo na kavico in firma bo ob prihodek ker se bojo ti lenuhi zgovarjal da jim nic ne dela.
Pomagat jim bo znal pa sam en samooklicani linux expert, ki ga pac uporabla od osnovne sole.Ce bojo mel res slab dan bo njegovo linux znanje temeljilo na tem, da instalira ubuntu...in ce slucajno kj ne bo v paketkih...proba z configure make pa make install.Ce ne ga pac ne bojo vidl 3 tedne dokler mu tega doma ne rata instalirat.
In tko je pr nas.
Da ne omenim, da ponavad na linux firmo premakne en zaposlen, ki si je pol sam dal nalogo da bo to pol vzdrzeval...iz cistega fanboyizma.

In cist vedno ko pride to te debilne debate se zacne prvo po winsih pluvat...potem pa 3je linuxasi nastevajo po 20 programov, ki so cool.Problem neprofesionalnosti bojo pa zanikal v nedogled...ker njim pac dela in njihova mama zna browsat v conquerju.In to je seveda dost dobr razlog, da gre cela firma kretenov na linux.Itak ni vasa firma in vas bk.

Je razlog zakaj je slo velik firm nazaj na winse in zakaj placujejo tiste nesramno previsoke premije za licence in vdrzevanje.In tle ni razlog "boljsi os".S takim napihovanjem se pa to tud dolg ne bo spremenil.Linux desktop year bom pa docaku glih takrat kot flying car year.

McMallar ::

Se ne hecam, ane?
Lepo sem vprašal, kar me zanima in sem pričakoval lep odgovor. Večina mi ga je dala.
Kje sem jamral o ceni? Za takšen denar ti pridem jaz postavit konkurenčno okolje.
Linux produktov ne poznam in sem zato spraševal. Spet pa pride ta pristop "über alles", kjer odbijete vse ljudi, ki jih mogoče zanima.
Če mi ga napišeš v enem vikendu, koliko časa in resourcov boš še rabil, da ga debugiraš?
Kako dobro poznaš group policies, da mi lahko trdiš da SELinux omogoča večjo zrnatost profila? Če pogledam pravice na FS jih imajo Windowsi bolj granularne.
Vseeno hvala za pojasnila.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

jype ::

McMallar> Za takšen denar ti pridem jaz postavit konkurenčno okolje.

300 desktopov postaviš za 10k ojro? Kolk je treba pa potem še za licence plačat?

McMallar> Če mi ga napišeš v enem vikendu, koliko časa in resourcov boš še rabil, da ga debugiraš?

Nič, ker vse že dela, le da se poganja iz ukazne vrstice (ker mi je s telefonom s tipkovnico lažje natipkat kar je treba, recimo "adduser username group1,group2,group3" kadar me pokličejo, kot da bi moral klikat po vmesnikih), naredil bi torej samo spletni vmesnik, s klikanjem po katerem se poganjajo omenjene skripte.

McMallar> Kako dobro poznaš group policies, da mi lahko trdiš da SELinux omogoča večjo zrnatost profila? Če pogledam pravice na FS jih imajo Windowsi bolj granularne.

Kako dobro poznaš pravice na FS, da lahko trdiš da so na Windows bolj granularne? Kolikor vem so ekvivalentne, ker so oboje POSIX compliant.

McMallar ::

Kolikor vem, imaš na Linuxu na FS 3 možnosti: read, write in execute. Na Windows sistemih pa je možnosti nekaj več.
Če se motim, bi pa prosil za obrazložitev.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intelovi SSD-ji leta 2014 v celoti na 20 nm

Oddelek: Novice / Diski
318961 (6099) Jst
»

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4411304 (8877) McHusch
»

Poganjanje Windows brez administratorskih pravic varneje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5815525 (13389) noraguta
»

Svet: Opuščanje prostodostopnih brezžičnih omrežij

Oddelek: Novice / Zasebnost
153814 (2579) Jst

Več podobnih tem