» »

Časovni trak Linux distribucij

1
2
»

zee ::

pri Windowsih najbolj pogrešam nekaj podobno uporabnega kot ssh in možnost, da lahko ukinem grafični vmesnik, če nimam potrebe po njem.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

driver_x ::

Čudno, da večina render farm danes teče na Linuxu :)
Še bolj čudno je pa, da Linux teče v številnih DivX/DVR komponentah, če je linux tako zelo skoraj nič uporaben za take reči.


Ja, ampak tega se ne vidi na zunaj, ...

No, ja, dejansko stanje na desktop računalnikih ni tako rožnato. Sam sem pri teh zadevah precej len in če mi neka stvar ne deluje sama ob namestitvi oz. uporabi priloženih gonilnikov, potem zame ne obstaja. Tako Linux uporabljam za Javo, Matlab, LaTeX, pošto, surfanje in še kaj medtem ko so TV kartica, IP televizija, SPDIF izhod ter gledanje in ripanje DVDjev ostali v domeni Polken. Enostavno se mi ne da prebirati tisoče How-To-jev in forumov, če zadeva deluje v Windowsih. Pri vseh teh dokumentih na koncu itak ugotoviš, da so napisani za kakšno drugo distribucijo ali mogoče za drugo verzijo iste distribucije ali pa da uporabljaš drugačno verzijo tega-in-tega paketa, ... Svetla izjema so Nvidia-jini gonilniki.

poweroff ::

No vidiš. Jaz pa programiram v ASP.NETu z Visual Stuido-om in pač ne morem biti na Linuxu.
No, to je bil moj odgovor na: "To je to. Čez nekaj časa je seveda že nazaj na winsih, ker domačo nalogo na faksu pa le mora narediti.".

Očitno se domačo nalogo na faksu le da napisati na Linuxu.
sudo poweroff

CWIZO ::

Kaj ima to veze z mojim postom?
Jest sam hočem povedati, da ne govori da je Linux vredu za vse, na podlagi svojih potreb.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

jype ::

sammy73: jaz imam pa ravno obratno izkušnjo: SPDIF na Windows (Live 5.1) mi je delal take težave, da me je glava bolela, v Linuxu pa ni bilo treba nameščati nobenega gonilnika. Vštekal sem SPDIF v receiver in pognal mplayer -ao alsa:device=hw=2.1 in mi spila tako kot je treba. Če hočeš klikat lahko v VLC (pod linuxom) rečeš da bi rad SPDIF in tudi deluje.

Pa NVidia gonilniki se mi zdijo grozni :)

driver_x ::

mplayer -ao alsa:device=hw=2.1


Vidiš, to je zame že prehuda znanost.

VLC je prav posebna zgodba. Rpm sem sicer naložil, za delovanje pa mi je manjkalo še 200 knjižnic. Spet prehudo zame.

Pa NVidia gonilniki se mi zdijo grozni :)


Grozni? Zakaj? Meni so všeč zaradi enostavnosti namestitve v večini distribucij SuSE-ta.

kriko1 ::

Rpm sem sicer naložil, za delovanje pa mi je manjkalo še 200 knjižnic. Spet prehudo zame.

Tukaj pa vskočijo not napredni paketni managerji (predpostavljam da si delal z paketno distribucijo) kot npr. smart. Seveda je dobro imeti neomejen dostop do interneta, drugače ti ne preostane drugega kot da ročno tankaš in nameščaš vsak paket posebej, kar je zelo zoprno (been there).

jype ::

sammy73> Grozni? Zakaj? Meni so všeč zaradi enostavnosti namestitve v večini distribucij SuSE-ta.

Ker moram za "čudne" arhitekture iskat gonilnike posebej. Izredno neelegantno.

Čudno, jaz pa z VLC nikoli nisem imel težav. Če imaš suse se ti nemara splača namestiti upravljalec s paketi "smart": http://susewiki.org/index.php?title=Smart

Vanj so praviloma že vključeni packman, guru, mozilla in kde repozitoriji, kjer imaš večino reči, ki so v ZDA nelegalne zaradi patentne zaščite (predvsem multimedijske knjižnice), pa še kakšna novejša verzija programov se poleg dobi. Zadnji amarok je recimo več kot odlična alternativa za iTunes. Tudi raop_play mi super služi za predvanjanje glasbe prek airport express optičnega priključka.

driver_x ::

kriki1, jype: hvala za info. Dosedaj nisem poznal teh naprednih managerjev.

Kenpachi ::

Vista ima biult-in backup/restore tool.
Zaraki Kenpachi.

kriko1 ::

@sammy73:
Pravzaprav imaš tukaj slovenski link:
http://linux.prinas.si/wiki/vodic:progr...

Not sem dodal tudi prednastavljene konfiguracijske datoteke za smart, enjoy.

Roadkill ::

>> Vista ima biult-in backup/restore tool.

Linux ima built-in /home folder, katerega lahko "backupiraš" še dolgo po tem, ko se ti sistem kompletno sesuje, narediš novo inštalacijo in narediš "restore". :)

Drugače mi pa image sistemske particije ni všečen način backupa (s tem ne ciljam na visto).
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Mercier ::

In kaj vas moti pri ntbackup-u? (+ systemstate) Ali pri RIS severju?

kekz ::

"In kaj vas moti pri ntbackup-u? (+ systemstate) Ali pri RIS severju?"

In kako potem to restavriraš?

Pameten restore izgleda približno takole:
1. zaženeš računalnik iz nekega pomožnega medija (npr. CD)
2. restore diska (pred tem največ še particioniranje in format oz. kreiranje file sistema).
2. reboot z restavriranega diska in ... konec

Vsaka ponovna inštalacija je preveč. Posebej še, če moraš nastaviti še milijon stvari. Od tega npr. 50 omrežnih adapterjev z vsak 1-5 IP naslovi in avtorizacija npr. 3000 uporabnikov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

BigWhale ::

Naj mi nekdo napise program, ki v Win alocira 5GB rama... ;>

Hecna stvar je tole. tudi 4GB je prakticno nemogoce alocirati, ker Tako win, kot lin razdelijo memory na 'kernel' in 'user' memory.

Mercier ::

@kekz

Ne vem, če je to _edino_ pametno restavriranje. V smislu, ko se je zrušil most zaradi vetra (?) in je politik ponosno povedal, da bodo zgradili popolnoma enak most na povsem istem mestu.

krneki0001 ::

win2003 server lahko deluje z po 4Gb rama na enem procesorju(32 bit), največ kar sem do sedaj videl pri nas v službi je bila mašina z 8 xeoni in 32Gb rama da je zadeva delala z win2003 serverjem brez panike (večje mašine pa imamo na unixu - 16 procesorjev in 64Gb rama, ker so programi (kupljen software) narejeni tako da laufajo samo na unixu). Če pa nek sistemc ne zna določit oraclu več kot 2Gb rama v winsih, potem pa naj gre za kaj drugega kot pa za sistemca.

V službi imamo tut 2x xeon 3GHz z 8Gb rama, nanj je priklopljenih 5500 uporabnikov in zadeva deluje na win2003 serverju brez problemov.

Doma imam dual xeon 1.1ghz v mašini in je uptime že odkar sem kupil mašino(kake 3 mesece nazaj) in bo prižgan dokler ne bom menjal mašine, ker se nima kaj sesut.


Tko da tako unix, *nux kot win so uporabni, če jih znaš poštimat in pravilno skonfigurirat, pa če imaš prave driverje zanje,(ti so namreč največji problem sistemov), če pa tega ne znaš ali nimaš driverjev pravilnih, ti pa tut najbolj stabilen sistem pade.
In kot tehnološki biser slovenije na tem forumu( v mislih imam da ste pač vsi skupaj z malo bolj obširnim znanjem računalništva, in ne neki neznalci), bi pa to že enkrat lahko razčistili in se nehal obnašat kot petletni otroci in jokat kdo ima boljšega in čigav oči ima daljšega.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Ti, nebivedu, a ti veš, kako deluje PAE?

Najbrž ne.

amigo_no1 ::

Zakaj bi plačeval za win2003 server če lahko dobiš linux zastonj ?

PAE
http://support.microsoft.com/kb/283037

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

darkolord ::

MS loverji, kje ste ?

RIS.

fm13 ::

Kekz: Tudi winsi (npr. server 2003) pri 32 bitih znajo delati z 64 Gb RAMa v teoriji. To zna npr. Intel XEON. Ampak v praksi so še druge omejitve, saj moraš na winsih poganjati nekaj z namenom. Winsi sami niso namen računalništva mar ne? (linux tudi ne!). Kot sem dejal, ko daš na winse Oracle (zelo razširjena podatkovna zbirka pri nas) ti 62Gb (ki ga winsi podpirajo) ne pomaga prav nič, ker winsi znajo ponuditi Oraclu samo uboga 2Gb in nič več. Ostalih 62Gb v sistemu je lahko za mp3 in za internet explorer

Govoriš mal na pamet, ane? Pa niso Windowsi tolk zanic, no. Tud Linux ne podpira tvojih 64GB kar tako, out-of-the-box. Glede Oracla na 32-bitni Windows platformi je podobno, kot na 32-bitnem Linuxu - treba je nastavit "par" stvari, pa dela tud z več memorije. Na default instalaciji si omejen na 2GB/2GB oz. 3GB/1GB (SGA/OS), (/3GB switch v boot.ini-ju za Win.). V Linuxu in Windowsih lahko tako Oraclov SGA dobi max. 1.7 oz 2.7 GB.
Če želiš v Linuxu za SGA izkoristiti 62GB -> VLM mode + in-memory filesystem (shmfs/tmpfs, ramfs). Če želiš isto v Windowsih, rabiš Advanced Server ali Data Center, pa /PAE switch. Na obeh sistemih na tak način povečaš prostor samo za en del SGA-ja (buffer cache). V današnjih časih najbrž to ni več problem, ker imaš na voljo 64-bitne verzije OS-ov in Oracla. Je pa zihr Linux cenejši, kot Win serverji.

Matthai: Isto delo, ki ga opravijo sodelavci na Windows mašinah, jaz opravim na Linuxu. Z enako porabo časa.
In z bistveno manj usuvanja sistema.

Pa ti to napišeš že v vsaki taki brezvezni debati. Ni problem v Windowsih kot takih, problem je (največkrat) namestitev... ma sej se mi ne da.


Da ne bom takoj obarvan - uporabljam oba sistema, enega več kot drugega, vsakega za svoj namen. Idealnega, ki bi pokril vse potrebe, itak ni.

OwcA ::

Isto delo, ki ga opravijo sodelavci na Windows mašinah, jaz opravim na Linuxu. Z enako porabo časa.

Potemtakem dejansko za samo opravilo porabiš več časa, ker se tvoji sodelavci vmes peklijo še s sistemom samim, v končnem pa vsi porabite enako časa. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

kekz ::

Sem šel prav pogledati tole okoli Oracla. O oraclu na winsih imam malo svojih izkušenj, ker smo ga opustili že dolgo tega iz performančnih razlogov. Tole o 2 Gb omejitvi pa je direktno iz oraclovega predavanja (predaval en zaposleni pri Oraclu). Očitno sami ne poznajo dovolj stvari, saj za buffer cache res lahko izkoristiš več (hvala za novo ugotovitev). Je pa res, da smo nekoč izgubili eno potencialno stranko, ker jih nisem mogel prepričati, da 32-bitna platforma podpira več kot 4G niti na linuxu. Oni so sveto prepričano trdili, da je to nemogoče in zato niso kupili zadeve, ker so ocenili, da so preveliki in 4G za njih ni zadosti.

Ostane zadeva (predaval isti oraclovec), da v procesu ni možno sprostiti memorije, ki jo zaseda nit, če gre kaj narobe ali če administrator odjavi uporabnika (kill). Dolgoročno to vsekakor ne prispeva k dobremu delovanju, saj se počasi ta brez veze zasedena memorija nabira (do reboota).

V današnjih časih je to še vedno problem, ker pri nas najbolj uporabljana verzija Oracla (8i) ne obstaja v 64 bitni različici, za x86 platformo.

Še ena linux prigoda.
V neki slo firmi imajo dokaj sposobne informacijske varnostnike. Zadeve imajo res izredno pošlihtane, žal to pomeni, da uporabnike držijo precej na kratko. Za dostop do spleta ti dovolijo samo za odobreni IP naslov in filtrirano preko proxya. En od mladih nadebudnih uporabnikov, ki nima odobrenega spletnega dostopa, je znotraj postavil linux, ki dinamično krade trenutno neuporabljene IP naslove (ugasnjeni PCi), ki imajo dovoljenje do spleta. Uredil je NAT in preko njega preusmeril promet svojih naprav in računalnikov. Pain in the ass za varnostnike.

driver_x ::

Da ne bom takoj obarvan - uporabljam oba sistema, enega več kot drugega, vsakega za svoj namen. Idealnega, ki bi pokril vse potrebe, itak ni.


tudi jaz se podpišem pod zgornjo trditev.

poweroff ::

Owca, a te mal logika daje? :D

Pod "isto delo" ni všteto "peklenje s sistemom samim", kar je tudi napisano. :D ;) :P
sudo poweroff

krneki0001 ::

Jype govori zase o tem kdo kaj ve ali ne.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Lej, hotel sem samo povedat, da se ti to niti približno ne izplača. Pri >2G rama je zmogljivejši cenejši x86-64 procesor kot dražji x86 procesor, še posebej če goniš oracle ali kakšno podobno pošast, ki se ji dejansko tako močno pozna velikost SGA. Tudi pri postgresu so razlike velike.

BigWhale ::

Najvecji hec tega 'windows podpirajo vec kot 4GB rama' (ali pa Linux) je v tem, da sistema sama po sebi toliko rama nikoli ne ponucata. Ker ga ne moreta nasloviti.

Za izkoristit ram nad 'user limit', tistih 2/2 GB oziroma 3/1 GB se je potrebno fejst potrudit.

Res fejst.

hamax ::

web server?
ta ga pa lahko pokur. ozroma ga lahko vsak server.
1 sam user pa zelo težko.

fiction ::

CWIZO: Sam tok glede PAE...
Ce je procesor 32-biten potem to NE pomeni da imas
32 naslovnih signalov (8086 jih je imel recimo 20).
32 bitnost je vezana na sirino PODATKOVNIH vodil -
ta morajo biti najmanj 32 bitna (pri Pentiumu recimo
so itak ze 64 bitna) poleg tega pa morajo biti tudi
registri 64 bitni (da lahko delas s 64 bitnimi operandi).
Zato je recimo Pentium 32 bitni procesor.
Nekaj casa so res 32 bitni procesorji imeli tudi 32
naslovnih signalov, ampak od Pentiuma Pro naprej je teh 36
tako da se ocitno da naslavljati tistih 64 GB (2^36) pomnilnika.
Problem je samo ker so registri (program counter oz. EIP itd.)
32 bitni. Drugace valda ne bi bil potreben tak hack kot je
PAE.

Tako tudi ce kupis 64 bitni procesor ni receno da bos res naslavljal
toliko vec pomnilnika kot je bilo zmotno receno tukaj.

Aja drugace glede GNU/Linuxa: dejansko se meni zdi kar malo motece
da je toliko razlicnih distribucij. In vsaka ima svoj nacin instaliranja
paketov (apt-get, rpm itd.) in svojo varianto zagosnkih skript
(SysV oz. BSD like). Nekaj standardov bi pa res lahko bilo.
Ne pa da je edina podobnost (malo karikiram) samo to, da vsi uporabljajo
isto jedro. Pa se jedro so se nekatere distribucije spravile
pohekat.

krneki0001 ::

Tudi pri IA32 je še vedno samo 32 naslovnih signalov. DOdatno pa lahko uporablja tak procesor(od PPRO naprej) še 4, tako da jih je skupaj 36.

MrStein ::

fiction, kaj ima 8086 veze z 32-bitnimi procesorji ? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

driver_x ::

MrStein: 8086 je imel 20 naslovnih signalov, pa se ni (vsaj koliko se spominjam) štel za 20-bitnega. Poanta je, da imajo lahko tudi današnji, 32 bitni procesorji kakšen naslovni signal več.

fiction ::

... ali pa manj. Ampak ja, zato sem omenil 8086 - gre za 16 bitni procesor - ima pa 20 naslovnih signalov (in zato
lahko naslavlja najvec 1 MB).
Koliko biten je procesor pomeni kaksna je velikost najvecjega podatka, ki ga lahko procesor obdeluje
(oz. malo poenostavljeno "najvecjo stevilko" s katero lahko se racuna) in se uporablja bolj v marketinske namene.
Osnovni podatkovni tipi (int recimo) pac lahko zavzamejo maksimalno (32, 64..) bitov (seveda pa lahko za delo z vecjimi
zadevami - ce kdo to slucajno rabi - uporabis array ali pa kaj takega in potem procesor
"racuna" postopoma z manjsimi deli).
Ja, bolj podrobno gledano Pentium Pro sploh nima signalov A0-A2 ampak uporablja BE0-BE7 (za ugotavljanje
kateri del podatkovnega vodila sodeluje pri prenosu), ampak nima veze.
Fizicni naslovi so 36 bitni, ne glede na to kaksen "magic" je Intel uporabil.

Motilo me je pac samo zato, ker so ljudje pisali da 64 bitni procesor pa lahko naslavlja 2^64 besed pomnilnika.
Sorry for being offtopic.

kekz ::

Samo, da ni spet segmentiram pomnilnik. To je bilo pri 8086 in je največji bljak, kar se jih je človek izmislil.
Zaradi tega je to prvi procesor, na katerem sem aktivno delal, kjer se mi je assembler tako zagraužal, da ga še do danes danes nisem povohal. Takrat sem preklel Intel do konca in čez in res mi je bilo žal, da ni Motorola dobila te vojne s procesorji s svojo 68000 družino. Proti Intlu je bila to res pesem od procesorja. No, v bistvu je Motorola logično gledano zelo oskubljen VAXov procesor, kateri je imel pa res prav poetičen assembler :D.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Združitev konzole in namizja v Debianu

Oddelek: Operacijski sistemi
131242 (1015) ZGI
»

Kater linux je to?

Oddelek: Operacijski sistemi
311900 (1364) cryptozaver
»

Novo Slo-Tech ozadje za namizje :)

Oddelek: Slo-Tech
353722 (2526) CaqKa
»

Kontact v MacOS X

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
112496 (2496) IceIceBaby
»

KDE 3.1.4

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
232217 (2217) BigWhale

Več podobnih tem