» »

varčna hiša

varčna hiša

nastyboy ::

Lep pozdrav,

sicer vem da je blo o tej temi že nekaj napisano, vendar sem vseeno odpru temo, saj lahko varčuješ na večih področjih, kar je blo dosti že v drugih temah zapisano. Sicer pa sem razvijal naslednjo idejo.


Letos bomo na hišo namontirali kolektorje. Ker je hiša v Ljubljani in se uporablja predvsem za oddajo študentom je v najboljših mesecih (poletje) za zbiranje sončne energije, prazno, kar pomeni da gre vsa toplota ki jo bodo kolektorji zbrali v nič... Razmišljal sem na kakšen ne preveč drag način bi lahko to energijo shranil, da bi jo lahko pozimi uporabil za ogrevanje hiše. Idej je kar nekaj od tega da bi si lahko napeljal par cevi čez vrt, ki bi poleti ogrevalo zemljo, pa do raznih ogromnih rezervarjev.

Ideja ki me pa privlači pa je naslednja.

Obstaja tako imenovana Glauberjeva sol(Na2SO4 •10H2O ), ki se stali že pri dosti nižjih temperaturah (okoli 85C) kot navadna sol (800C). To sol se uporablja pri predelavi stekel in pri parvanju tkanin(kar je pomembno zaradi dobave ). Če bi napeljal skozi tak sistem cev iz kolektorjev, bi jo ti segreli na 85 stopinj, od tam naprej pa bi se temperatura ohranjala na isti ravni, ker bi se preostalo energijo porabilo za talitev soli. ko bi se raztalila vsa sol bi se vsa zadeva segrela še nadalje do največje možne T ki jo lahko dajo kolektorji (recimo 95) Seveda bi morala biti posoda z soljo primerno izolirana, da ne ogrevaš še okolico, problemi pa so tudi s korozijo, ker je sol jedka, kar pomeni da ni vsaka posoda primerna. In ko pride zima se situacija obrne, ko ogrevaš radiatorje se sol spreminja nazaj v kristale in oddaja energijo 85C, kar je kar pravšnja temperatura za radiatorje. Dokler se ne spremeni vsa sol nazaj v kristalčke bo temperatura na 85C, potem pa pade do T okolice, kjer je tudi točka ko moraš začeti počasi ogrevati z pečko :D


In sedaj vprašanja. (če je kakšen fizik, kemik, tudi ostali konstruktivni komentarji dobrodošli)

Kakšna posoda bi bila primerna poleg stekla. Plastična??

Koliko soli bi rabili da bi si lahko grel naprimer čez celo zimo? (špekuliram na 300-700kg), poleg tega je to pomembno tudi zato da ti ne zaseda preveč prostora,oz, da ne bi slučajno zadostovalo za vse skupaj tudi 5 kg.

Kje bi se to dalo dobiti da bi bila naložba dosti ugodna in v zadostni količini..? (1 kg mi pač ne koristi)

Kako je z izrabo soli (da ni to mogoče samo enkratni postopek pol pa bi mogel zmenjati celotno sol)

Ali je treba tak sistem še karkoli vzdrževati...npr vsake par mesecev dolij 1l vode)

Mogoče to kdo že uporablja???


Naj bo dosti. V glavnem namen je dobiti boljši izkoristek.Sicer ne vem pri drugih, samo se mi zdi da večina ponavadi kolektorje uporablja zgolj za ogrevanje sanitetne vode ( Ali pa se motim in se kdo tudi ogreva z kolektorji... javite)


PS: če bi cevi speljal pod domačim vrtom, bi lahko prideloval pozimi paradajz... medtem ko bi drugi imeli kak meter snega na vrtu :D


LP Marko

hamax ::

vsekakor bi te po mojem mnenju, cetudi bi zadeva delovala, vse skupaj stalo vec, kot elektrika/plin za ogrevanje hise.
nekje v moji okolici, si je nekdo zgradiv hiso, ki jo ogreva z nekimi toplotnimi jarki. sigurno bos vec o tem zvedel na googlu.
je pa to ogromna investicija.

BigWhale ::

Kako bos pa poskrbel za izmenjavo soli? Se pravi, na kak nacin bodo kristali se nestaljene soli prisli do kolektorjev, kjer se bodo stalili? In kako bos preprecil, da ti sol, ki se spet kristalizira ne zamasi cevi?

Kdo ti bo pa sol grel ponoci? ;)

BigWhale ::

No, seveda bi sol grel indirektno z vodo, ki bi jo greli kolektorji.

... eh, zgodaj je se... ;)

nastyboy ::

Evo, tole zadevo so uporabli na MITu kot idejo, sicer je vse sam omenjeno... tako da so to bolj kot ne temeljne raziskave, link http://web.mit.edu/newsoffice/2006/tech...

Taka sol stane okol 4 jurje na 10 kg, (to za potrebe barvanja), vendar je to v Ameriki. Po mojem bib lo v večjih količinah še cenej
http://www.dharmatrading.com/html/eng/1...

Ja toplotni jarek je pa tista varianta da speljes cev kar preko vrta pa ti ogreva vrt, in pol nazaj.... kapaciteta je tam lahko tudi kar velika,prednost te soli je v tem da drzi potem do konca kristalizacije isto temperaturo. Tako kot je temperatura vode ki vsebuje led enaka 0 stopinj dokler se celoten led ne raztali...

nastyboy ::

aja še to. Če zadeva deluje, se taka investicija glede na zgornje cene povrne v enem do dveh letih, kar bi bilo kar OK

SavoKovac ::

Jaz vidim prihodnost v finejših rešitvah.
Sončne celice so O.K. sam je njih namestitev za gretje vode sumljiva stvar. Zelo nekoristna. Poleti je itak vroče...:D
Še pretvoriš sončno energijo v kemično (princip akumulatorja), potem praktično nimaš večjih dolgoročnih izgub( recimo 6 mesecev) oz. lahko energijo uporabiš precej bolj nadzorovano in s konstantno porabo.

Pozimi ponucaš pridobljeno energijo za to, da iz kakšnega drugega medija črpaš toploto. Npr. iz talne vode oz. iz zemlje.

Zakaj je stvar OK?

Ker ne rabiš eksternih virov energije oz. s takšnim pristopom razbremeniš elektrogospodarstvo. Edina energija, ki se nuca, je sončna in zemeljska (pogojene z večjo globino).

SavoKovac ::

Konkretnih rešitev ne bi ponujal, ker so za takšne stvari potrebne študje in izkušnje.
V SI se ne splača delati na svojo roko, razen, če pogruntaš kaj revolucionarnega, vložiš ogromno denarja, patentiraš in pobiraš izkupiček po celem svetu oz. po celi Evropi.
Večja verjetnost je, da rešitve k nam pricurljajo od nemcev, avstrijcev, švicarjev, francozov. Skratka od tam, kjer imajo dovolj sončne energije, razvito tehnologijo in so dokaj okoljsko osveščeni. Švedi in britanci so že "out", ker preveč buljijo v temo oz. v meglo.:D

Azrael ::

Tole s soljo se mi zdi preveliko kompliciranje in je v bistvu brez haska. Pri 85°C so večinoma že vsi današnji kolektorji polnjeni z vodo ali antifrizom na maksimumu. Upoštevati moraš, da bo temperatura tekočine v kolektorju višja, kot v izmenjevalcu, zaradi toplotnih izgub v ceveh in izmenjevalcu.

To pomeni, da bo na najbolj vročem mestu tega sistema, temperatura medija nekje 95°C, kar bo že povzročilo vretje (ob nizkem zračnem tlaku) ali vsaj polno mehurčkov (kolektorji običajno niso pod tlakom) in zato nikakršno delovanje kolektorja in v skrajnem primeru celo njegove poškodbe.

Po drugi strani tako visoka temperatura, pomeni tudi velike toplotne izgube, po moje ni računice, kot tudi ne s sončnimi celicami. O negospodarnosti sončnih celic v urbanem okolju sem nekaj malega napisal ob koncu te teme.

IMO je še najboljši tak način, da kolektorje montiraš relativno strmo, da je izkoristek najboljši pozimi, ko je sonce najnižje na obzorju. Pri nas tako 3. kolektorji v sončnih zimskih dneh ogrejejo 300l bojler do 60°- 65C (ko je vreme zanič, seveda od kolektorjev ni učinka). Strmo postavljeni kolektorji imajo še to prednost, da sneg hitro zdrsne z njih.

Poleti pa, če ni porabe in nočeš 80°C vroče vode v bojlerju in imaš centralno kurjavo (CK) , pač poskrbiš, da so radiatorji zaprti in voda iz bojlerja s pomočjo črpalke ogreva peč CK.
Nekoč je bil Slo-tech.

hamax ::

sm se mal pozanimu kako je s temi toplotnimi jarki.
ti skoples jark v zemlo pod hiso, in ga poleti z vodo iz kolektorjev ogreas.
tako se ogreje zemlja pod hiso, ki ima ogromno toplotno kapaciteto.
pozimi pa z toplotnimi crpalkami to toploto nazaj pridobis.

je pa strosek take zadeve tako velik, da se ti verjetno nebo nikol povrnil.

Vikking ::

hamax: ne razumem zakaj bi imel toplotno črpalko in kolektorje?

Ogrevanje vode s kolektorji je cenejši način, država ti subvencionira 30k SIT po kvadratnem metru kolektorja. Investicija rečmo za 3 člansko družino nekje od 600K SIT do 1mio SIT. Država subvencionira vse tri načine

način z toplotno črpalko, kjer imaš 3 sisteme
Toplotna črpalka v kleti, kjer ti pač hladi kletni prostor z ogrevanjem vode, ponavadi zna biti v kleti zaradi tega kar krepko proti ničli.
Toplotna črplaka na način, kjer ti naredijo izvrtino nekje od 15-20m naprej, in se preko tega ogrevaš.
Toplotna črplaka, kjer ti odgrnejo velik kos zemlje, ter se položijo cevi, ter se zadeva zasuje nazaj.
Invseticija precej dražja najmanj 2 do 3x dražja od kolektorjev. Že sama izdelava izvrtine je zelo draga, če nimaš zemlje okoli hiše ti odpade spet en način, če imaš v kletnih prostorih tudi še eno kuhinjo, sobo, si ne moreš privoščit da boš imel 5 stopinj.

Tretji način pa je ogrevanje z biomaso. Najboljši način če imaš kakšen žagarski obrat oz. imaš veliko gozda v posestvi.

Nevem zakaj bi mešu zadevo s kolektorji in toplotno črpalko. Če imaš denar greš na sistem s toplotno črpalko, če ga nimaš in iščeš najcenejši način so to nekje kolektorji. Potem imaš tudi t.i. vakuumske kolektorje, kjer sem po temeljitem spraševanju dobu čudne odgovore, ampak končni vtis je da so vakuumskih ne splača, naj bi bili za malenkost boljši pri difuzni svetlobi, "baje" nekje 3% boljši in ne 30% kot navajajo nekateri.
V glavnem ko je bil sejem energetika, je vsak drugače razlagal, vsak svoje kljuse hvalil... zelo teško je bilo razbrati informacije ki bi bile čimbolj točne in verodostojne, kaj se najbolj splača ter izvedbe.

hamax ::

ne znam ti povedat zakaj, ampak tko majo.
moj bivsi sosed je dr. znanosti in nek poznavalec alternativne energije, pa si je tko bajto postavu.

BigWhale ::

Pri toplotni crpalki z zemeljskim kolektorjem je problem to, da potrebujes kakih 300^m, da ogrevas tam nekje 150^m bivalne povrsine.

300^m prekopat ni tak problem, problem je potem, ker ne mores na dvoriscu posaditi drevesa, ker ti razturi zemeljski kolektor, ko se vkorenini :)

nastyboy ::

V eni temi je bil ze govor o soncnih celicah.. in se definitivno ne splača če maš dostop do normalne elektrike... pa glede na ekonomsko računico ko so računali v kolkih letih bi se povrnala investicija so pozabli še razobrestovanje... če bi tist dnar dal naprimer v sklade bi mogoč mel že od obresti več kot od sončnih celic...


Azrael maš prav... sol je bila omenjena tudi zato ker cez vrt ne bom kopal...sol pa za shranjevanje iste kapacitete energije porabi dost manj prostora, tisto da je problem v zimskih meseceih glede naklona kolektorjev smo že upoštevali, ker jih itak mamo 6 kar je zadovoljivo

Men je pa zadeva z toplotno črpalko in kolektorji cist logicna... poleti toploto shranjujes v zemljo, recimo da se okoliska zemlja segreje na 50C pozmimi jo pa s toplotno crpalko ven vleces.... sej kolektorjev nimas pod zemjo.. tam mas sam cevi... BigWhale a si mislu da ti drevesa cevi razrijejo?? kaj pa ce naredis nad tem steklenjak.. im mas paradajz.. to mas pa 2 muhi na mah.. kar uide iz zemlje postane pridelek.


Poleg tega... še neki... tale sol ma glede na tole ogrevanje z kolektorji res mal visoko talilno T, Glede na to da mam dans 30 T v sobi.. a obstaja kaka podobna sol ki bi se talila tam pri 23T bi blo idealno če bi mel kak steber take soli v sobi... ko bi se hotla T dvignat nad 23 bi se sol spreminjala v tekočino, in bi soba ostala na 23 T dokler se vsa ne bi spremenila v tekočino, ponoči če bi hotla T padit pod 23 T bi zacela kristalizirat.. odlična rešitev namesto klime.... oz, bi ponoči to stopleno sol odnesu ven, da bi tam oddala T , zjutri pa notr prinesu


LP Marko

BigWhale ::

nasty,

Problem je v tem, da je koreninski sistem dreves kr razvejan. ;) Lahko ti sosedovo drevo nardi stalo. Hec je v tem, da moras imeti dovolj veliko ozemlja, ce bi rad imel zemeljski kolektor.

nastyboy ::

Odvisno kake cevi uporabljaš, ko so pri babici kopali ko so delali javni vodovod, so cev potegnali kar čez gozd... pa je tam več dreves kot na vrtu...... sicer pa imamo zraven bajte tut 3 parkplace.... okl njih pa ni dreves. je pa res da je po mojem še najbolj to pod bajto delat.... po mojem zgubiš najmanj energije.....seveda če veš da je to to kjer boš živel vse življenje...

Po mojem drevesa niso tak problem... sej čez zemljo so napeljane samo cevi...

LP Marko

SavoKovac ::

Poleti se zemlje ogrevati ne splača. Ti toplota pobegne left, right, down, up, up and away. :D
Tisto površino, ki jo lahko izkoristiš za izkoriščanje solarne energije je še najbolj smotrno uporabiti za pridobivanje el. energije.
Problem je v tem, da bo elektrike v prihodnosti primanjkovalo ravno pozimi. Zaradi ogrevanja. Premog je out. Les se prepočasi obnavlja, kurilno olje pa je dragocena stvar.
Catch pri raznih toplotnih črpalkah je v tem, da iz zemlje/vode/zraka izčrpaš 4x več energije kot pa vložiš elektrike. Ti "mediji" se čez leto nafilajo sami od sebe. Torej rabiš samo električno energijo. Kako poleti pridobljeno energijo shranjevati je že druga stvar - IMHO stvar raznih (še morebiti neobstoječih) študij.

Zgodovina sprememb…

;-) ::

" aja še to. Če zadeva deluje, se taka investicija glede na zgornje cene povrne v enem do dveh letih, kar bi bilo kar OK "

Si računal tud to dal pr vsaki od naštetih stvari lahko pride do zapletov in bo potrebna obnova itd...

Tear_DR0P ::

energijo boš najčažje shranu tako, da boš postavil enepar najcenejših sončnih kolektorjev - neko rastlino, ki v enem letu sproducira največ celuloze na hektar si omisli in boš shranu večino sončne energije z dotičnega hektarja, potem jo boš pa pozimi lahko porabil
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Mr_Globus ::

mmm in pol pa šnopček varil. To ziher segreje :P

Vajenc ::

Še povezave za ogrevanje sonce-zemlja-črpalka.
Link 1
Link 2

lapajne ::

3x soncne celice+instalacija(vse) stane ubog miljoncek:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna crpalka zemlja voda (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6012444 (11133) bisernik
»

Sončne celice ali toplotna črpalka?

Oddelek: Loža
4816439 (13816) RejZoR
»

Ogrevanje:razmerje porabljene energije (UNP)

Oddelek: Znanost in tehnologija
266256 (5073) sidd
»

električni radiator

Oddelek: Loža
3916397 (14007) Pyr0Beast
»

Centralno ogrevanje s toplotno crpalko

Oddelek: Loža
176178 (5757) xenon74

Več podobnih tem