» »

električni radiator

električni radiator

janez32 ::

Pozdravljeni,
Najprej vsem želim srečno novo leto 2006

Nameravam kupiti dodatni vir toplote za študentsko stanovanje :električni radiator, recimo 2000 W.
Delal sem neke izračune porabe električne energije:
P=2000 W
Radiator bi bil prižgan 3 ure zvečer. (dražja tarifa 1 kWh cca. 17 SIT)
2000 W * 3 h = 6 kWh
strošek enega dneva = 6 kWh * 17 SIT = 102 SIT/dan
prišel sem do zaključka:
cel mesec =102*30=3060 SIT/mesec

Zdaj vas pa prosim da mi poveste če je ta izračun pravilen
LP
janez

Pyr0Beast ::

Jup
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Kawl6 ::

17 sit?
A ni VT cca 22sit?

Nejc Pintar ::

Verjetno odvisno od ponudnika elektrike
Lahko je biti prvi, če si edini!

SavoS ::

Ja.... dokler se soba ne ogreje, seveda deluje radiator na polno,takrat res pokuri 2KW, kasneje pa samo dogreva sobo in takrat se vklaplja in izklaplja, tako da bo morebiti račun nekaj manjši....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

bond007 ::

Samo naglas razmišljam. Ogrevamo se na olje in smo letos porabili okoli 2500 litrov olja (pa kr šparamo).

Torej smo za olje zapravili 2500*145 okoli 360 jurjev. Se res ne bi dalo ceneje ogrevati z elektriko? Kurilne sezone je recimo 5 mesecev, torej če bi recimo za elektriko dali manj kot 70 jurjev na mesec, se bi že nam splačalo. Torej glede na izračun iz prvega posta, bi lahko imeli več kot 20 električnih radiatorjev, ki bi bili prižgani 3 ure na dan oz 10 radiatorjev prižganih 6 ur na dan. Glede na to, da se radiatorji seveda izklaplajo in vklaplajo, bi mogoče celo dosegel, da bi imel ogrevanje z 10 radiatorji 12 ur dnevno ali mogoče še več za manj kot 70k sit (kolikor nas mesečno pride stati ogrevanje na olje) Sem se kje zmotil? Ni izklaplanje tako veliko?

Pa ne predlagati ogrevanje na plin, sicer vem da je pol cenejše, ampak zaenkrat me zanima zgolj varianta z elektriko (zgolj informativno).

Super Sonic ::

In koliko kvadratov ste ogrevali s 2500 litri olja? Poleg tega lahko s pravilno nastavljeno pečjo pokuriš precej manj olja...

Načeloma ni problema - lahko še nabaviš boljše električne radiatorje, ki varčujejo z elektriko ti se splačajo...

Vendar pa, če je hiša vaša jest tega ne bi počel.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

bond007 ::

Okoli 200 kvadratov...

BigWhale ::

Elektrika cedalje bolj prihaja v ospredje (spet). Z dobro izolirano hiso in smotrno porabo lahko kaj hitro prides skozi ceneje kot z oljem.

Tudi tukaj je vec moznosti, ker ti elektrika lahko ogreva centralno vodo ali pa po en radiator na prostor.
Morda bi bila elektrika smiselna za ogrevanje vode na nizko temperaturnem ogrevanju. Torej, talno/stensko gretje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Tear_DR0P ::

enkrat sm ravno tle prebral, kako je ogrevanje z elektriko nesmiselno početje
najprej v elektrarni kurijo in nato toplotno energijo spreminjajo v elektriko (izgube), nato elektriko pošljejo do porabnikov (izgube), na poti se nekajkrat pretvarja frekvence, tokove in napetosti (izgube) in nato še ti doma elektriko pretvarjaš v toploto (izgube) - težko je ogrevanje na elektriko cenejše od ogrevanja na plin/olje/drva
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

steev ::

in nato še ti doma elektriko pretvarjaš v toploto (izgube)


In kakšne izgube se pojavijo? V obliki svetlobe? Pomoje, da v obliki toplote ... :8)
:|

bond007 ::

najprej v elektrarni kurijo in nato toplotno energijo spreminjajo v elektriko (izgube), nato elektriko pošljejo do porabnikov (izgube), na poti se nekajkrat pretvarja frekvence, tokove in napetosti (izgube) in nato še ti doma elektriko pretvarjaš v toploto (izgube) - težko je ogrevanje na elektriko cenejše od ogrevanja na plin/olje/drva


Jah pa sei v elektrarni ne kurijo na olje:D. Termoelektrarne počasi propadajo.. Jedrske elektrarne so zagotovo zaenkrat najbolši način pridobivanje energije in ker so tako dobre, bi lahko bila njihova elektrika cenejša od dragega kurilnega olja (četudi olje direktno pretvarjaš v toploto pri sebi doma) Poleg tega je bilo še par let nazaj olje pol ceneje.

Ne navijam za elektriko, ampak hočem ugotovit, kako drago pravzaprav olje je. Meni se zdi 360 jurjev za par mesecev ogrevanja absurd. Trenutno se mi zdi plin najbolša opcija. Vem da smo se mi odločali med plinom in oljem par let nazaj. Takrat je bila cena približno enaka. No zgleda sm ose narobe odločili ;(

Azrael ::

To drži, da se izkoristki množijo npr., če je izkoristek ene pretvorbe 90% ( η = 0.9). Po dveh takih pretvorbah je izkoristek 81% (0.9 x 0.9 = 0.81), po treh pa le še 72.9%.

Ampak take stvari nas v bistvu ne zanimajo. Pomembna je cena. Na Radio SLO1 je bil jeseni oddaja Svetovalni servis, kjer je bilo govora o smotrni rabi energije (žal oddaje ne najdem, videti je, da jih brišejo).

V tej oddaji je bilo povedano, da je najdražji energent elektrika, malenkost cenejša olje in tekoči naftni plin iz jeklenk, še nekaj cenejši plin iz plinovoda in potem razni lesni energenti (sekanci, briketi, polena itd). Vendar to ni vse, drug zelo pomemben podatek je tudi cena investicije v tako ogrevanje, na kar mnogi pozabijo. Tu npr.,. imajo viri, ki izkoriščajo geotermalno energijo astronomske cene, vendar je energent zastonj in je tako ogrevanje med najdražjimi, sploh za majhne enote.

Pri nas je ogrevanje na elektriko precej drago in je najbolj primerno za ogrevanje posameznih prostorov v prehodnem obdobju. Takrat je električno ogrevanje zaradi svoje narave lahko celo najcenejši vir, pod pogojem, da se izbere pravi grelec.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Pri plinu se pozablja na oderuško drago projektno dokumentacijo ogrevanja v stavbi (notri so natančni opisi kurilnice, potek inštalacij, vrisan vsak radiator, skratka vse) in je obvezna, drugače plina ne priklopijo. Če imaš rezervoar pred bajto, si dodatno odvisen od milosti šoferjev, ki ga dostavljajo, sploh, če si na periferiji.

Enemu mojih bližnjih sosedov totalno nesposoben šofer ni znal pripeljati tisti tovornjaček s cisterno niti v bližino bajte, ker revček ni znal peljati rikverc in je na ledu raje zabremzal in potem praskal, da ne gre.

Olje je drago, vendar drugo nič manj. Ali plačaš pri energentu ali pa kje drugje. Se pa pri olju zelo pozna regulacija mešalnega ventila glede na zunanjo temperaturo.
Nekoč je bil Slo-tech.

Spajky ::

Ogrevanje na elektriko se splača samo s toplotnimi črpalkami (klima), pa še vedno je treba vsaj malo dogrevat na nafto (jest bi pokuril na zimo prek tisoč litrov, tako pa pod 400, ker furam klimo nonštop čez zimo, kar pomeni da skupno prišparam v kešu 1/3 ...8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Super Sonic ::

Spajky:

Klima vsekakor ja toda men npr. v Panasonikovih navodilih piše, da klima deluje dokler je uzuni do -15 stopinj.

Imaš s tem kakšne izkušnje?
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Spajky ::

Ne glih verjet vsega kar piše tam ... :D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

bond007 ::

Mogoče še kakšni nasveti, kako dvignati iskoristek peči na kurilno olje? Vem, da je potrebna pravšnja mešanica zraka in olja. Se da to na kakšen preprost način uravnavati?

BigWhale ::

Jedrske elektrarne pridobivajo elektriko iz toplote... ;)

Elektrika ni tako zelo draga. Poznam nekaj ljudi, ki se jim elektrika bolj izplaca kot kaj drugega.

Ker pravkar zacenjam z zidanjem, sem kar nekaj stvari prestudiral. Najbolj bi se izplacala toplotna crpalka (letni strosek ogrevanja), ce bi imel kako reko v blizini, pa je ni. Zemeljski kolektor bi za cca 180 kvadratnih metrov ogrevalne povrsine moral imeti cca 300 kvadratov cevi. Kar je precej in ce nimas dovolj velike parcele si obsojen na to, da ne sadis dreves na parceli. Ze sosed, ki blizu meje kako smreko zasadi, ti lahko unici kolektor. Geotermalna sonda je pa kar draga zadeva. TC na zrak/zrak pa pri zimah kakrsnja je bila letos utegne crkniti, ker je zunaj prevec mrzlo, pri mejhnih temperaturah pa je treba dogrevati z elektriko. Je pa precej poceni varianta za prehodne mesece.

Dobra resitev so peci na biomaso (lesene pelete ali sekance), z ustreznim transportom ni potrebno nalagati peci in kompresorji pepela omogocajo, da pec spraznis enkrat na kurilno sezono, kar je za take lenobe kot sem jaz idealno. Slaba stran teh peci je to, da moras imeti precej veliko skladisce za kurjavo.

Plin je dobra resitev, ce imas v blizini plinovod. Kurilno olje je stara in preizkusena zadeva, ki pa je relativno draga, je pa res, da je verjetno najcenejsa zacetna investicija. Naftni plin je se drazji od olja...

Precej je odvisno tudi od nacina gretja, nizkotemperaturni sistemi, talnega in stenskega gretja so relativno dragi za implementacijo in znajo biti nadlezni (znanec ima zgornje kuhinjske elemente na tleh, ker jih ni uspel tako zloziti skupaj, da ne bi naletel na cev stenskega gretja), poleg tega moras tudi paziti pri izbiri pohistva, prevec masivno pohistvo ni ravno najboljse. :) Vse bolj se uveljavljajo tudi stropni sevalniki toplote, ki segrevajo okolico s sevanjem in se ne ukvarjajo tako zelo z direktnim segrevanjem zraka (v bistvu se sploh ne), kot to pocno radiatorji.

No, bolj za hec, kot za res, pa se najbolj bizarna oblika ogrevanja kar sem jih preuceval. Pec na koruzo oziroma zitarice. Resno, energijska vrednost koruze ni tako zelo majhna (nekje sem zasledil podatek da za 1kg plina potrebujes 2.5kg koruze), pri danasnji ceni koruze okrog 20 SIT za kilogram je to smesno smesno poceni. Pa, ce nastopi kriza lahko kurjavo narabutas na sosedovi njivi. ;) Je pa res, da mora koruzno zrnje vsebovati najvec 15% vlage, drugace je izkoristek slabsi. :)

Ugh... sem se razpisal... ;)

Spajky ::

:D jest te kar vidim kako šibaš čez polje s koruzo v naročju, sosed pa z dvocevko za tabo praši ... :D :D :D ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Tear_DR0P ::

mater te že to ogreje :D

ja ogrevanje je kr čudna reč - morm pogledat pr punci mal, poznajo 100 in 1 način ogrevanja, no ne glih tolk
- v eni enoti majo ogrevanje na elektriko - marmorne plošče, ne vem kako dela, morm pa vprašat kakšn je strošek
- potem voda se drugje greje na toplotno črpalko preko zraka, deluje tudi do -3 stopinje, čeprav je deklarirana samo nad plus 5, je pa res da šele nad 5 dobiš neko toplo vodo vn
- ena enota se ogreva na drva -pridno cepim in zlagam, pol pa celo zimo nosim in kurim - fitnesa ne poznam
- ostael enote se ogrevajo na olje, kar pa ne nudi dovolj toplote, je pa drago ko žafran
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zeberdee ::

Kaj pa, za novogradnje, gretje iz zemlje (jašek?)?

Bob Rock ::

Jaz in se dva cimra zivimo v trosobnem stanovanju (80m2). Ker v bloku ni centralne, sva dva kupila vsak po en radiator. Zmenl smo se, da ne bomo kurli iz polne, ampak na 1000kw, da ne bo prevec elektrike. Placujemo po stevcu. Za prejsniji mesec smo placal 22k elektrike, kar se vedno znese manj, ko pa nekateri, ki so placali plin + elektriko. Je pa res, da tretji cimer, ki si radioator od casa do casa sposodi, ma v sobi kr hladn. Ko je blo najbol hladn je spal u bundi :). Tak, da koker smo mi kurl, je blo cenej, ampak tut obcutno bol mrzlo :).
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

BigWhale ::

Zeberdee,

To je toplotna crpalka potem. Ce se ne motim.

Tody ::

@Velikikit moj fotr je letos (*05) naredu bajto in malo po nesreči malo zanalašč je naredil greznico ki jo pa nikoli niso uporabil ker je kanalizacija prej prišla na okoli.... Tam notri imaš lahko kar dosti vode, seveda je stvar izolirana, na strehi imaš par kolektorjev in v kleti še en malce večji bojler. Poleti ti par kubikov vode v greznici segreje vodna črpalka oz sončni kolektor, in ker je reč izolirana par kubikov ne zgubi toliko hitro toplote, poleg tega vsak sončni dan ki je se zadeva sproti dogreva, v zemlji oz pod njo je stalna temperatura ene 10 stopinj nad plusom. Tko da se sigurno prebiješ z to vodo čez zimo in potem zadevo itak spet ogrevaš. Mogoče je dost velika začetna investicija ki pa se ti pomoje splača že v 2 letih saj drugega kot elektrike za pumpo ne rabiš. Hiša ima vsaj 400 kvadratov notranjih prostorov. Aja pa še to, to ni narejeno neki na pol to so vse lepo izračunal in ugotoivl da se to da :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

Pyr0Beast ::

To pa mate eno velko greznico :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Ndrej ::

hja no tody. Me zanima kako se to obnese v praksi. Sem kar malo skeptičen. Da segreješ toliko količine vode je potrebno kar veliko energije. Potem jo je pa še treba vzdrževati. In če že imaš sončne kolektorje ali pa toplotno črpalko, ne vidim razloga, da bi imel nekje shranjeno veliko količino vode, ki je čista izguba ampak daš samo bojler. Da bi pa poleti segrel vodo in bi ta ostala vroča do zime pa kar pozabi. Da bi konstantno od poletja do zime dogreval velikanske količine vode? Hmm malo neracionalno ane?

Meni je zelo všeč rešitev, ki sem jo kako leto nazaj videl v reviji Življenje In Tehnika. Namesto sončnih kolektorjev na strehi, imaš streho pokrito z posebnimo kritino, v katero je vgrajen prostor za vodo. Tako da je voda speljana po strehi in se ta direktno greje.
Sicer ne vem, če je ta rešitev bolj racionalna kakor kolektorji, ampak ideja je zanimiva.

Joj, sem pa zašel offtopic, tako da se opravičujem.

LP

Tody ::

Hja fora je sledeča, ko se človek umiva, pere in podobne zadeve ne rabi vode ogrete na 90 stopinj ane... Toda voda se segreje pri tem da poleti že samo uzunaj 35 stopinj in vsa odvečna topla voda (35 stopinj gre v pipo ostalo v greznico) potem dofilava zadevo. Ne smeš pozabit da se voda ne ohladi ampak ostane ogreta pač na X stopinj potem pa se samo pritaka ta odvečna voda. Fora zakaj je boljer + greznia je zato ker se te stvari dajo delat šele pri dost velki količini vode.

Matek ::

No, bolj za hec, kot za res, pa se najbolj bizarna oblika ogrevanja kar sem jih preuceval. Pec na koruzo oziroma zitarice. Resno, energijska vrednost koruze ni tako zelo majhna (nekje sem zasledil podatek da za 1kg plina potrebujes 2.5kg koruze), pri danasnji ceni koruze okrog 20 SIT za kilogram je to smesno smesno poceni. Pa, ce nastopi kriza lahko kurjavo narabutas na sosedovi njivi. ;) Je pa res, da mora koruzno zrnje vsebovati najvec 15% vlage, drugace je izkoristek slabsi. :)

To se morda zdi bizarno, ampak dejansko zadeva NI tako zgresena. V preteklosti je bila to vcasih praksa v casu raznih inflacij in gospodarskih kriz, ko se ni tako zelo splacalo prodajati pridelkov. IMO se splaca poskusiti.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Tear_DR0P ::

kaj pa če topotno črpalko dejansko napelješ v greznico? al pa kakšne podobne gnijoče zadeve? sej vsi vemo kako se toplo in smrdeče kadi iz kanalizacije pozimi
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

element ::

Obujam temo. Pred začetkom kurilne sezone, dokler še ni hudo mrzlo, kurimo krušno peč, ki lepo segreje večino hiše. Moja soba je v skrajnem kotu hiše z dvema zunanjima stenama in pri meni ni efekta. Razmišljal sem, da bi kupil električni radiator, ki bi vzdrževal temperaturo. Ogreval bom prostor velik 12m^2, želim nastavit kakšno temperaturo naj vzdržuje, izkoristek največji, poraba najmanjša, cena ne previsoka :). Ima kdo gretje rešeno na ta način? Kje kupit tak radiator? Pozna kdo elektricno-ogrevanje.si?

tony1 ::

Kupiš električni radiator za 50 EUr in problem rešen...

Pyr0Beast ::

Nabavi raje izolacijo :)

Drugače pa nekaj poceni in to je to.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

rzhektor ::

element:
če želiš učinkovit električni radiator, ti vsekakor priporočam konvektor oz kakšno kombinacijo le-tega. Tudi sam sem gledal BEHA radaitorje, vendar mi mere nikakor niso odgovarjale. Odločil sem se za tele radiatorje:
http://www.koop.si/index.php?option=com...

Cena ugodna, poraba zelo sprejemljiva, regulacija enostavna, skratka zelo vredu zadeva.
Izogibaj pa se oljnih radiatorjev, ki so potratni kot hudič..

Azrael ::

Vsi električni grelci energijo praktično s 100% izkoristkom spremenijo v toploto in tako ni govora kateri je bolj potraten. Pri vseh dobiš ven toliko, kot si dal noter.

Pri konvekcijskih se učinek čuti takoj, ampak je tudi mraz takoj, ko ga ugasne, TA peči in oljni pa imajo nekaj toplotne kapacitete in učinek vklopa oz. izklopa ni trenuten.

Grejejo pa prostor pri isti moči vsi enako. Razlika je v izgledu in koliko bučno reklamo ima kateri.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pyr0Beast ::

Se strinjam. Potratnost in varčnost so samo marketinški prijemi.

Meni eden oljni, nastavljen na ~750W prav lepo ogreje sobo v roku ene ure in je prižgan tam 90% vsega časa, tako da je povprečna poraba okoli 600W (~22°C).

Nasprotno 2kW kalorifer močno ropota in ogreje sobo hitro, vendar je notri ali vročina ali mraz. Sam zrak se neverjetno hitro ohladi in rabiš imeti neko toplotno vztrajnost. Zato so tudi vse peči narjene zelo masivno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

element ::

Vzel sem nek poceni oljni radiator, 1000W. Vredu je služil svojemu namenu, zdaj že čaka na hladen pomladanski dan :).

Glede kaloriferja lahko samo potrdim, kar je Pyr0beast povedal. Ko ga vključiš je hitro (pre)vroče, ko ga ugasneš je spet hladno. Pa še ropota.

USS Liberty ::

Jaz nekih lastnih izkušenj z elektrikčnimi radiatorji nimam, ker se ogrevamo na centralno ogrevanje- plinovod. Vendar sem že od večih ljudi, ki imajo doma te nove konvekcijske radiatroje, slišal same hvale o tej zadevi... Nisem še slišal človeka, ki bi ne bil zadovoljen z njimi...

Mislim, da je fora pri teh konvekcijskih radiatorjih v tem, da imajo veliko boljše in natančnejše termostate kot tisti cenejši oljni, zato naj bi se konvekcijski radiator non-stop stalno vklapljal in izklapljal in je zato efektivna poraba elektrike samo 1/3 časa.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

telexdell ::

Cena 1 kWh električne energije je za enotarifno merjenje 0,115EUR, cena kurilnega olja je 0,061EUR in zemeljskega plina 0,050EUR. Če predpostavimo za električno energijo 100% in za ostale energente le 85% potem je elektrika za 22% dražja od olja in 27% dražja od zemeljskega plina. Biomasa in daljinsko ogrevanje pa sta še cenejša.
Razlika je le v nabavni ceni posamezne kurilne naprave in možnostjo uporabe posameznega energenta. Velja pravilo: nižja kot je nabavna vrednost kurilne naprave več bomo plačali skozi dobo uporabe!
1 kg vode potrebuje 1 kcal, da se segreje za 1°C. Pa je vseeno s čim jo segrevamo. Isto velja za stanovanje.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Pyr0Beast ::

Ja no, sam imam navadni radiator (12-rebrc) ki glej ga vraga, deluje tudi s pomočjo konvekcije :D

Lahko hvalim kolikor hočeš. S kaloriferjem zrak nikoli ni bil tako dober. Ga prežge, vključno s prahom in potem spati v takem je groza. Tale radiator pa se segreje na kakih 50°C in je že dokaj toplo v sobi. Čiščenje je super preprosto (kako boš tistega očistil mi ni jasno), pa še ventilator (400W) in timer ima. Cena nekaj čez 50€.

Ko se bo priklopil plin se bo pa na plin grelo, nič posebnega, ta radiator pa prestavilo v kopalnico ali pa kar v klet. Bah, za tistih par fičnikov se sekiral, ko je cena plinske peči krepko večja od vse elektrike ki jo bo ta radiator pokuril.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15959786 (29235) konspirator
»

Nakup klimatske naprave za ogrevanje A+++ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8431701 (28226) klimatos
»

Climastar Avant radiatorji

Oddelek: Loža
195361 (4977) Moharsan
»

centralna kurjava - na elektriko? prosim za pomoč

Oddelek: Loža
2516988 (16471) Pyr0Beast
»

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Oddelek: Loža
3710698 (9673) gruntfürmich

Več podobnih tem