» »

JCT in Mn3njalnik

JCT in Mn3njalnik

1 2
3
4

klemen22 ::

Aggresor: kar lepo priznaj, cilja publika Jokerja je ravno otročad. In ne razširjati laži in podobnih nesmislov češ, da je 70% bralcev revije Joker starejših od 18 let. Sicer pa lahko verjameš kar hočeš.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

VolkD ::

Pred leti sem v Jokerju prečital kako ZF zgodbo, ki jo je napisal Quattro. Kasneje sem revijo prelistal, zdaj jo pa samo še preložim. Za populacijo moje starosti (50+) to verjetno res ni prava revija :\ Čeprav bi lahko bila, a se resnično trudi, da bi bila odvratna.
Verjetno Joker neke izgibe s tem mojim mnenjem res ne bo imel. Da je Joker bil pred leti boljši bo kar držalo, vsaj kar se mene tiče. Tudi "starinski" izrazi in skovanke niso bili moteči, ker so bili neka popestritev, a vztrajanje pri enakem naboru izrazov skozi vsa ta leta je rahlo utrujajoče.
Na kratko: dejstvo je, da tudi Joker oblikuje način razmišljanja mladih. Dejstvo je, da ne najbolje, vsaj kar se izrazoslovja tiče. Ustvaril je namreč čuden in času neprimeren sleng, poln izrazov, ki nimajo nič skupnega z resničnim življenjem. Namesto tega, bi lahko imel vse to izrazoslovje zgolj za popestritev, za širjenje obzorja, za prikaz, kako taka raba jezika pravzaprav ni tisto, kar bi bilo pravo. Ne Joker je šel v obratno smer. In to v času, ko mladi v pisni obliki ne znajo niti posta na forum napisati tako, da bi bil ljudem, ki želijo pomagati, razumljiv.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

_marko ::

Sem bil par let naročen na Joker, pa niti takrat nisem bral opisov iger, ampak pač vse ostalo.
Potem pa z internetom postal zamenljiv vir informacij.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Shkorc ::

IMHO se ga v JCT prevec poha! Pika.

It's a fact...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Shkorc ()

Spock83 ::

Ne vem zakaj so vsi skočili na JCT za vrat. Kaj jim manjka? Joker je pač drugačen in večini je tako všeč (lepe statistike o branosti ni kaj).
Če muliš eno in isto hrano non-stop, se seveda s časoma naveličaš. Če ti ni všeč, zamenjaš hrano.

Če mene vprašate jaz mislim, da je Joker zelo v prednosti pred ostalimi računalniškimi revijami. Kar se tiče razgibanosti vsebin so zakon. Res ne vem... če ne bi imeli članke o japosnkih mangah in o anime, zgodovinske vedeže, kako deluje atomska bomba itd. itd., ne bi marsikaj vedel. Res je, da to dobiš vse na internetu in knjigah, ampak sam nimam časa za to. V Jokerju je vse lepo na kratko in v zanimivem stilu opisano. Kar se tiče železnine, je vse glavno in aktualno zajeto. Za ostale hardwerske stvari so pa druge rač. revije in internet.

Kar se tiče o JCT samem: Nobenega ne poznam osebeno, sem pa jih pa večina od daleč videl v Areni. Na mn3njalu se obnašajo normalno do normalnih ljudi. Človeku pade vse dol, ko vidi nekulturno otročad, kaj izvajajo na forumu. Ampak JCT in moderatorji teško dohitevajo vse to. Zakaj? Glede na to, da so najbolj brani med rač. revijami v Slo. in da je njihov forum med najbolj obiskanimi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

klemen22 ::

Lepe statistike o branosti ima tudi Cosmopolitan tako, da to pove bore malo o kvaliteti same revije.

Na mn3njalu se obnašajo normalno do normalnih ljudi.

Napaka! Obnašajo se normalno do otročadi, ki jih samo hvali.:\
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Spock83 ::

Vsaka pohvala je dobrodošla. (Vsak ve kaj je ritolizništvo in kaj pohvala za doseženo). Problem je samo, ker se osebe na internetu obnašajo skrajno nekulturno. Vedo, da jim noben nič ne more in so anonimni. Na jokerjevem forumu je to še dodatni problem, ker je veliko mularije.

In kaj se šteje pod merilo kakovosti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

JanezekNovak ::

Glede vseh vedežov ipd. so čist dobra zadeva.

Kritika Jokerja, ki jo imam je samo to, da bi lahko bilo več iger opisanih. Saj zadnje čase se dogaja, da je več vseh dodatnih vsebin, kot pa iger opisanih.

Aja pa crtič lahko komot ukinejo.
http://www.euroairsoft.com/

roli ::

Vsi govorijo,da,če hočeš hardwer pojdi na internet.Ja ampak jaz naprimer berem teste matičnih,fotoaparatov,mobitelov... zato,ker me "firbec".Rad preberem nekaj tudi,če me trenutno ne zanima.Potem so pa tu še dejstva:

A) Večina stvari o hardweru je v angleščini kar mi ne dela nobenih problemov ampak jaz imam rad lahkotno branje in branje angleščine zahteva malenskot več zbranosti.

B) Kako naj računalnik nesem na posteljo,kavč,"sekret:D " in ostale prostore? Če bi imel prenosnika že ampak ga nimam.In poleg tega je veliko večji užitek vzet v roke papir kot pa zaslon.Edini problem papirja je,da se mečka kar mi pa nikakor ni všeč.Ker mrim "uhlje" na revijah.

C) Tam so testi hardwera na enem kupu,po internetu pa tega ni.Moraš iskat točno določeno stvar,da jo najdeš.SAm pač rad preberem nek tet,če je stvar zanimiva.

Kar pa se iger tiče: Ponavadi so testi iger v revijah zanič.Na internetu dobiš več testov in še mnenja uporabnikov poleg.In potem je tu še tvoj okus za igre.Nihče ti ne more povedat,da je ta igra super.To moraš ugotovit sam.Nekateri imajo raje super grafiko kot pa dobro zgodbo.

Kar pa se tiče jokerja imam še nekaj stvari za dodati.Joker ima doakaj dobre novice,ki so pri nekaterih revijah slabše.In joker je edina revija kjer se veliko stvari posvešča tudi konzolam kar je zelo dobro.
http://www.r00li.com

Aggressor ::

@Lord.Febo

>> Tudi opažam zadnje čase, da veliko ljudi na mn3njalniku, niso bralci revije, s tem predvsem mislim da resnejše člane foruma, tiste ki ponavadi "protestirajo".

Čakaj malo, zakaj bi protestirali, če niso bralci revije?

>> Opazil se tudi, da na ostalih forumih in iz lastih izkušenj, da tam >20 letniki, ki so bili braci, niso več, ker jim je revija bodisi otročja bodisi jih ne navdušuje več.

Delati zaključke izključno na podlagi opazovanja forumov je največja napaka, ki jo lahko napraviš, ker forumski posti niso verodostojen vzorec. Zgolj iz sledenja forumskim zapisom nikoli ne boš dobil kredibilnih podatkov, saj večinski del strank foruma sploh ne uporablja, pa tudi če ga, je statistično dejstvo, da piše več nezadovoljnih, kot pa zadovoljnih uporabnikov. To je eden osnovnih postulatov forumov. :D

Kar se tiče spreminjanja revije skozi čas; nedvomno je Joker danes precej drugačen, a kot pravim, mislim, da odločitve niso bile napačne, kar lahko vidiš pri ostalih revijah. Ponovno ti zagotavljam, da je na vsakega bralca, ki se mu zdi, da je preveč konzolca in ostalih reči, enako število takih, ki bi recimo hoteli samo in le hardver in sploh ne opisov iger! Če pogledaš samo uradne teme številk, boš videl, da je praktično nemogoče na podlagi forumskega pisana dojeti, kaj želi večina, zato pač poskušamo slalomirati med zahtevami. PRedvsem pa delati tisto, kar nam je všeč in upati, da bo všeč tudi bralcem. :)

@VolkD

>> Na kratko: dejstvo je, da tudi Joker oblikuje način razmišljanja mladih. Dejstvo je, da ne najbolje, vsaj kar se izrazoslovja tiče. Ustvaril je namreč čuden in času neprimeren sleng, poln izrazov, ki nimajo nič skupnega z resničnim življenjem.

Err ... prosim?! Kako lahko bogat jezik nima ničesar skupnega z življenjem?

>> za prikaz, kako taka raba jezika pravzaprav ni tisto, kar bi bilo pravo.

Res bi prosil, da tole natančneje obrazložiš. Torej je sposobnost bogatejšega izražanja nekaj, česar bi se morali bati?
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

klemen22 ::

postulatov

Hehe je tudi to Jokerjeva starinska "skovanka"?0:)
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Ziga Dolhar ::

Aggressor: glede jezika: Mešanje sodobnega jezika in arhaizmov ni vrlina dobrega komuniciranja. Sploh če ni takšno konsistentno in je omejeno na nekaj ponavljajočih se izrazov.

Super za "umetnostna besedila", v resnih tekstih pa brez mojstrskega obvladovanja jezika izpade precej pomilovanja vredno.

Bralstvo Jokerja takega jezika spontano ne bi uporabljalo, če jim ne bi blo "fensi" zaradi Jokerja. Ampak bralstvo takole izvedeno [priučeno] ne [z]more dojeti vseh zahtev tovrstnega izražanja, kar obvladata kvečjemu David in Sergej, medtem ko se ostalo pisunstvo bolj kot ne sili in zaradi splošne neveščosti jezika (v primerjavi s prej omenjenima) izpade dokaj plitko.

Posledično ima tako afnanje precej slab vpliv. Ne glede na to, ali gre za mojstrski članek Davida ali Sergeja, ali [v smislu anarhoslovenizmov] šibkejši članek drugih, v dejanskosti v večini primerov naleti na bralca, ki se mu tovrstno izražanje zdi fensi in se z njim afna (saj mu je tuje!), ne da bi sploh pravilno dojel celotno stavčno konstitucijo izvirnega besedila. Škoda!

Tisti, ki pa tovrstno izražanje razumejo in v branju uživajo, poznajo tudi njegove societalne karakteristike in ga zaradi tega v strokovnih krogih ne uporabljajo.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

klemen22: Ne, ni.
https://dolhar.si/

VolkD ::

Aggressor, bogat jezik nima ničesar skupnega z čudnim in času neprimerenim slengom, polnim izrazov, ki so milo rečeno skovanke.

Err ... prosim?! Kako lahko bogat jezik nima ničesar skupnega z življenjem?


Jaja.. seveda, najbolje da predlagamo, da bo to uradni protokolarni jezik, pri sprejemu tujih delagatov, takoj, ko bo današnja generacija postala produktiva tudi na področju političnega življenja.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Aggressor ::

@Ziga Dolhar

>> Mešanje sodobnega jezika in arhaizmov ni vrlina dobrega komuniciranja.

To je odvisno od konteksta komunikacije. V splošnem se s tabo strinjam, toda upoštevati moraš, da gre v našem primeru za publikacijo z dokaj stalnim bralstvom ter besedila z določeno umetnostno težnjo in ne recimo striktno informativni intervju na televiziji. Naša naloga ni le in samo posredovati informacije, ampak posredovati jo na všečen način. Skratka, med drugim tudi zabavati. Ker smo zabavnik. Kot sem že omenil, vehementno trdim, da arhaizmov in skovank ni toliko, da bi imel bralec resne težave pri razumevanju besedila. Če jih niti otroci v osnovni šoli nimajo, ne vem, čemu bi jih imeli odrasli. Razen če, kot sem pošpekuliral, jim manjka radovednosti in se v svoji vklenjenosti v vsakodnevni urnik otepajo vsega, kar vsaj malo štrli iz povprečja. Krasni novi svet. si želiš, da bi pisali v dolgočasnem knjižnem jeziku? Hehe, to bi naklada padla ...

Poleg tega, do kjer lahko v jeziku greš z uporabo arhaizmov? Mnogi starejši ljudje se denimo s tabo nikakor ne bodo strinjali. Mnogim mlajšim so v napoto že besede, katerih raba "samo" peša - denimo "davi" in "drevi". Kako je z nižje pogovornimi besedami? Skratka, sem proti ukalupljanju v neke zakoličene okvire, po katerih naj bi pisali. Naši glavni smernici sta informacije in zabava in oba pola pač poskušamo po najboljši moči združevati, včasih bolj, včasih manj uspešno. Hardveraški članki so denimo po naturi manj besedno akrobatski, striktno igričarski pa bolj.

Je pa res, da si sam težko predstavljam težave bralcev pri branju naših besedil, ker jih sam nisem nikoli imel, ne pri dvanajstih letih, ne pri dvajsetih, ne zdaj.

>> Bralstvo Jokerja takega jezika spontano ne bi uporabljalo, če jim ne bi blo "fensi" zaradi Jokerja.

Kako pa to veš? Sam jih recimo nisem uporabljal zaradi slovesa revije, temveč, ker so mi bile všeč. Tako da tvoja trditev zagotovo ne more biti splošna.

>> Posledično ima tako afnanje precej slab vpliv.

Strinjam se, da mnogi tovrstnega besedišča ne znajo korektno uporabljati, ampak da bi res zatrdil, da je vpliv slab, bi moral naš jezik znižati komunikacijsko raven glede na stanje, ko bi revije ne bilo. Si pripravljen to trditi? Kaj je bolje; položaj, kjer mladostniki več eksperimentirajo z jezikom, pa čeprav napačno, ali položaj, ko sploh ne eksperimentirajo? Oziroma vsaj ne z domačim jezikom, ker so eksperimenti ulice danes povečini omejeni na prevzemanje anglizmov.

@VolkD

>> bogat jezik nima ničesar skupnega z čudnim in času neprimerenim slengom, polnim izrazov, ki so milo rečeno skovanke.

Kako pa določiš "času primeren sleng"? Popolnoma razumem, če se ti zdi čuden - nisi edini - toda terjam razlago, zakaj bi bil času neprimeren oziroma neživljenjski. Oziroma ne bi bil "tisto pravo". Kaj pa je "pravi jezik", nemara tisti, ki se ga uporablja za sporazumevanje za bančnim okencem? Še enkrat, smo revija s specifično tematiko in nobenega zadržka ne vidim, da bi ne uporabljali slenga. Zakaj bi bil sleng omejen na ulice?

>> najbolje da predlagamo, da bo to uradni protokolarni jezik, pri sprejemu tujih delagatov, takoj, ko bo današnja generacija postala produktiva tudi na področju političnega življenja.

Hehe, zdi se mi, da reč jemlješ malce preresno. Kaj res misliš, da je naš jezik močnejši od jezika ulice? Da bodo mladostniki zaradi tega imeli v zreli dobi resne težave? Daj no daj. Še vedno se večino jezika otroci in mladostniki naučijo doma in med vrstniki in tole napihovanje vloge naše revije me že malo dolgočasi. Ja, res je, nekatere besede, ki jih plasiramo v uporabo, se dejansko obdržijo in jih določen del bralcev rad uporablja. Občasno res zbodejo v oči, če so zelo nekonvencionalne. Ampak kaj je to v primeri z vsem, kar mladostnik prevzame drugod?
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

Jereb ::

Se strinjam z vsakim članom iz jokerja ;) .
Nevem zakaj kritizirate forum in revijo . Če je ne marate jo ne kopujte . Isto bi bilo če bi naredil novo temu na mn3njalu o slo-techu ... verjetno bi ga dosti folka skritiziralo, kaj pa vem . Pa ne govorte da so na jokerju sam froci ... res jih je dosto, ampak kdo pravi da jih na slo-techu ni :\

LP

VolkD ::

Krasni novi svet. si želiš, da bi pisali v dolgočasnem knjižnem jeziku? Hehe, to bi naklada padla ...

Ja res krasen je ta novi svet, ki mu je naklada važnejša od vsega ostalega.

Naša naloga ni le in samo posredovati informacije, ampak posredovati jo na všečen način.

Celo sami se glede na oba citata, zavedate, da zamenjujete vsebino za obliko.

Kako pa določiš "času primeren sleng"? Popolnoma razumem, če se ti zdi čuden - nisi edini - toda terjam razlago, zakaj bi bil času neprimeren oziroma neživljenjski.

Če je posledica takega slenga, funkcionalna nepismenost, potem stvar res ne zahteva kake posebne dodatne razlage. Kar oglejte si svoj forum, in se zamislite nad pismenostjo večine članstva.

Hehe, zdi se mi, da reč jemlješ malce preresno. Kaj res misliš, da je naš jezik močnejši od jezika ulice? Da bodo mladostniki zaradi tega imeli v zreli dobi resne težave?

Stvari jemljem približno tako resno, kot vi naklado. Problem je le v tem, da nočete uvideti, da so obe stvari resne, ne le naklada.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

opeter ::

No, malo sem imel možnost prelistati najnovejšo številko Jokerja in moram rečt, da je kar v redu. Ena zadeva me moti pri reviji: zakaj ni več tapravega ocenjevanja iger, kot nekoč? Na ocene mislim... takrat ste imeli še (recimo stare številka 20-50) ilustracijo robota oz. njegove glave in kako je eksplodirala, ko je dotična igra dobila npr. 90 pik/procentov/pačkarhočete. To mi manjka.

Agressor, zakaj ste opustili objektivno številčno ocenjevanje? Aja, pa še samo to: nikjer ni napisan hardverski minimum. Ne mi zdaj priti: ja saj maš mrežo, pa si poišči. Kako fajn je bilo nekoč ko si videl - min. zahteve 386/DX, 4 MB RAM, 20 MB disk, DOS 5.0 :D

Da o AMIGA igrah niti ne govorim :8)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Aggressor ::

Hmm, VolkD, do tu sem te še jemal resno, ampak zdaj jih pa sekaš, da je joj. :D

>> Ja res krasen je ta novi svet, ki mu je naklada važnejša od vsega ostalega.

>> Celo sami se glede na oba citata, zavedate, da zamenjujete vsebino za obliko.

Smo pač cajteng, ki služi edinole z lastnim potom in zaradi tega je potrebno sklepati kompromise. Ampak pustimo to; trdiš, da imamo jokerjanski jezik izključno zaradi privabljanja bralcev, a tak način izražanja nam je enostavno všeč. Če bi se večini bralcev gnusil, ne bi imeli problemov s knjižno slovenščino, a naše izkušnje za razliko od teoretiziranja nekaterih osebkov tule govorijo v naš prid. Tako smo pač združili prijetno s koristnim - pišemo, kot nam je všeč in srečo imamo, da je relativno veliko ljudem tudi všeč.

Vsebine se ne zamenjuje za obliko. Nikoli ni kak strokoven podatek letel ven, ker bi ne pasal v oblikovno shemo; že prej sem poudaril, da je takšna trditev absurdna. Bogatejši jezik kvečjemu ponuja več izraznih možnosti, ne manj. Specifika vsebine se pri snovanju člankov določa na čisto drugi ravni.

>> Če je posledica takega slenga, funkcionalna nepismenost, potem stvar res ne zahteva kake posebne dodatne razlage. Kar oglejte si svoj forum, in se zamislite nad pismenostjo večine članstva.

Se morda šališ? Moram vprašati, ker si napisal nesmisel, katerega bi pričakoval od nezrele otročadi, ki jo jemlješ v precep. Trditev, da povzočamo funkcionalno nepismenost, je precej resna in zato zahtevam konkretno argumentacijo. Tole s forumom ni pa čisto nikakršen argument, ker je popolnoma nemogoče utemeljiti, da je slabo jezikovno stanje nemajhnega dela forumašev posledica branja revije. Nenazadnje si lahko prav v tej temi prebral, da mnogi mn3njalničarji revije sploh ne berejo. Skratka, nesmisel par excellence.

>> Stvari jemljem približno tako resno, kot vi naklado. Problem je le v tem, da nočete uvideti, da so obe stvari resne, ne le naklada.

Zabavno, da pri grammar naziju zasledim lapsus "so obe stvari resne". Ampak ok, še vedno si dolžan resno razlago o tem, zakaj in kako naj bi naše pisanje zniževalo komunikacijsko raven slovenske mladeži. Ker še vedno od nikogar tu nisem dobil nikakršne utemeljitve.

I'm all ears.

EDIT:

@opeter

Oblikovne zadeve ima v celoti čez Febo, tako da bo nemara bolje, če vprašanje nasloviš naravnost nanj.

Strojne zahteve smo pa opustili, ker so navaden nateg. Vsaj če vzameš tisto, kar je napisano na škatli. Vsakdo, ki se na stvari malček spozna, bo temu pritrdil in nimamo namena biti lakaj pohlepnim založnikom. Lahko bi sicer sami testirali, pa bi vse skupaj vzelo kar precej časa. Pri grafično intenzivnih igra se poskuša omembo primerne strojne opreme vključiti v besedilo.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

Yohan del Sud ::

Đe bolan Agro stari šverceru. 8-) Stojim za tabo 100 posto ( z nožem v roki (hec)).

Lejte fantje , spremljam debato povsod od začetka, pa se mi ni bilo vredno vključiti, dokler ni stari dobri volk izjavil:

Ja res krasen je ta novi svet, ki mu je naklada važnejša od vsega ostalega.



Žebljica na glavico.

Moja deca morajo jesti, tvoja tudi, tako tudi urednika Direkta. In futer se zrihta kakor ve in zna. Jebeni kapitalizem. Deluje v obe smeri. Včasih delaš umetnost in pride denar, včasih delaš denar in pride umetnost. Joker je, si upam rečt, bolj prvo, ampak ga ne bi bilo nikakor brez drugega.

Kot pravi Agro slalom. Pustite nam, da uživamo in futramo familijo. Kar imate proti uredniku, mu pa osebno povejte (če imate jajca).
www.strancar.com

Yohan del Sud ::

Tole zgoraj je bil simulpost, sem odgovarjal na prejšnji reply samo sem šel na potrebo vmes.

Je pa zanimivo, kako enako je sporočilo vsebine. Hmm. Sprani možgani nemara? >:D
www.strancar.com

VolkD ::

Stvar je preprosta:

ohoho ! ohoho ! OHOHO!
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Yohan del Sud ::

Kaj, a tebe tudi daje prebava? Hu, zmeraj ko pride poletje imami isti problem. Štirikrat dnevno na WC...

Off topic, a ve kdo za rešitev?
www.strancar.com

Aggressor ::

Eeee, ricinus? Pelinkovc?

Umivanje rok pred jedjo? :D
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

Yohan del Sud ::

Hmm. Pelinkovc? Gremo probat...

Poročam jutri. :( :D
www.strancar.com

Tody ::

Nazaj na temo ali biršemo...

mavec ::

Tody, dajte raje brisat, ker vse skupaj nima smisla in se samo se podje*ava ...

Yohan del Sud ::

Hvala za podporo. Taka tema bi se na mnenjalniku brisala že po prvem postu.

(upam da razumete sarkazem)
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

Tody ::

Sej sem jo hotu zapret pa niso poustil... Zdej pa debatirajte...

BigWhale ::

Jaz racunalnik redno nosim na sekret... pa Ipaqa tudi... ;>

To sploh ni tezko.

VolkD ::

Stvar je preprosta:

ohoho ! ohoho ! OHOHO!


To je samo primer nesporazuma, ki se lahko ustvari pri skovankah, ki jih imajo mlajši in starejši otroci radi.

Nihče od prisotnih ni dojel, da se gre za radio. Primer ni brez veze, ampak je iz živega sveta. Otrok pri petih letih je tko poimenoval radio, ker je težko izgovoril "r".
Njemu je bilo všečno, nam tudi, vi pa niste razumeli ničesar. Če bi dopustili, da pri tem izrazoslovju vztraja, bi postal totalno nesposoben komunikacije z vami !


Potrebujete še kak boljši primer ?
Ali bi mogoče radi razlago zakaj ravno "ohoho ohoho OHOHO" ?
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

opeter ::

Prosim razlago. Danes zjutraj sem pozabil pravočasno popiti kavico, pa sem zaradi tega bolj kilavo gledal na monitor in premišljeval... kaj zveze ima "ohoho ohoho OHOHO" z radiom(radiem)? Namesto "radio" sem sicer jaz dosedaj čul "ladio"... ker ja pač tžko izgovoriti črko "R". Ampak OK. Daj nam razloži zgornje OHOHO besede...

V smislu, da Jokerjevi izrazi poneumljajo mladino (?) pa bi samo toliko dodal, da je nekaterim že itak vseeno. Če odrastejo v takšnem getoju, kot je v nekaterih večjih slovenskih mestih, kjer jim besedni zaklad ne preseže magično mejo 300-ih besed, jim je le Joker edina evangeličanska literatura (seveda če imajo možnost, da do revije sploh pridejo in jih tudi zanima*, saj šolo itak prešvicajo), katera poskuša rešiti še rešljivo. Tako je to, na žalost. Da o raznih pisanjih po forumu niti ne govorim (g33k, OMG, WTF, LOL ipd.).

Zakaj še nihče ni napisal doktorsko disertacijo o splošnem izrazoslovju po slovenskih forumih, pa tudi ne vem. :\

* da ne bom pozabil, zelo važno je, da sploh vedo brati.

To, da Joker občasno uporablja arhaične besede, po mojem sploh ni hudo. So pač edina revija, ki želi ohraniti/rešiti stare slovensko-slovanske besede pred izumrtjem.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

VolkD ::

opeter, ti si rešil problem na besednem nivoju ( ladio), nekdo drug pa to lahko reši na funkcionalnem. Če se gre za pomanjkanje izrazoslovja, pomanjkanje definicije pojmov, .... potem je proizvod tega kar nam radio da natančno to " ohoho ohoho,.."
Odvisno od zornega kota je pojmovanje precej natančno, naše nerazumevanje izraza pa kaže da imamo problem mi in ne avtor. Vsaj tako meni Agg.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Aggressor ::

Tole nima nobenega smisla. Tale ohoho, ki ga sproducira otrok, ne zadostuje veljavnemu jezikovnemu sistemu, ker si ga je otrok pač izmislil izven njega. Razlago arhaizmov je moč z nekaj iznajdljivosti zlahka najti, skovanke pa so vselej take, da se jih z nekaj volje zlahka raztolmači. V revijo nikoli ni našla poti beseda, za katero bi v osnovi ne bilo mogoče ugotoviti pomena, kar pa nedvomno velja za tale "ohohoho". Ta primerjava je zato popolnoma brezpredmetna.

Pa mimogrede, bom še jaz grammar nazi: pisati "se gre za" je grda razvada in seveda slovnično napačno. "Gre za" je čisto dovolj. :P
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

VolkD ::

Aggressor, od kje tebi kvalifikacija "grammar nazi" ? Izmisliš si nekaj in potem s tem meglo trosiš naokrog. Megla je pomembna stvar, da skrije vse kar se tebi zdi pametno skriti.V podkrepitev moja izjava na začetku te teme.
Tudi "starinski" izrazi in skovanke niso bili moteči, ker so bili neka popestritev, a vztrajanje pri enakem naboru izrazov skozi vsa ta leta je rahlo utrujajoče.


No tole je pa tvoja izjava:
Ta primerjava je zato popolnoma brezpredmetna.

je tvoj zaključek, ki pa temelji zgolj na tvoji oceni. Dejstva so drugačna. Njegovi sovrstniki so bili za nas tolmači. Beseda je očitno skovanka in z nekaj volje jo je bilo mogoče razumeti. In v tem je popolnoma enaka skovankam v Jokerju.

Še enkrat nič nimam proti takim skovankam in proti ostalim umotvorom v Jokerju. Moti me količina, pogostnost pojavljanja in predvsem stalna prisotnost le tega, saj to daje nek umeten jezik, ki si ga izmišljuje peščica ljudi in z njim posiljuje našo mladež.

Verjamem, da je za tiste, ki so prečitali, če ne že vse številke vašega cajtenga, pa vsaj večino, tak jezik nekaj samo po sebi umevnega. Ostali smo pač drugačnega mnenja. Z dokazovanjem, kako bi tudi moj jezik moral biti vsaj malo "širši" v smeri načina pisanja v Jokerju, me pač ne boste prepričali. Vedno bom svetoval, da se da zabavo poiskati tudi brez, da pačiš lasten jezik.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VolkD ()

Yohan del Sud ::

pačiš - širiš, kaša - kasha, potato - tomato...
Še enkrat, jezik je živa struktura, tako ga je treba jemati, ali ti je všeč ali ne. Če je trendseter Toporišič, Joker ali Ciciban je brezpredmetno. Večina odloči. Evolucija.
www.strancar.com

Aggressor ::

Grammar Nazi

>> Izmisliš si nekaj in potem s tem meglo trosiš naokrog. Megla je pomembna stvar, da skrije vse kar se tebi zdi pametno skriti.

Nimam česa skrivati in vse, kar povem, poskušam povedati kar se da jasno. Tole z grammar nazijem je bila zgolj opazka. In kar se mene tiče, čisto smiselna - kaj je slabše, eksperimentirati z besedami ali ne obvladati slovnice?

>> Dejstva so drugačna. Njegovi sovrstniki so bili za nas tolmači. Beseda je očitno skovanka in z nekaj volje jo je bilo mogoče razumeti. In v tem je popolnoma enaka skovankam v Jokerju.

Tole ne bo držalo. Da bi ti raztolmačil tale "ohoho", bi potreboval, kot si povedal, pomoč v obliki drugih ljudi ali nebesedne komunikacije. Tega pa pri naših skovankah ne potrebuješ. Slavisti ti bodo vedeli povedati, da je tvoj primer na jezikovno drugi ravni, kot pa skovanke v naših besedilih. In je torej tvoja primerjava zopet napačna.

>> Moti me količina, pogostnost pojavljanja in predvsem stalna prisotnost le tega, saj to daje nek umeten jezik, ki si ga izmišljuje peščica ljudi in z njim posiljuje našo mladež.

Dajmo razščistiti: nihče ne sili mladine v branje naše revije. Nihče je ne sili v uporabo našega besednjaka. Predvsem pa še vedno čakam na utemeljitev trditve, da tak besednjak niža komunikacijsko raven. Dokler se tega ne dokaže, bo vsako pisanje o našem slabem vplivu izpadlo neresno. Torej, dokler tole ne bo lepo dokazano, se bom vzdržal nadaljnega sodelovanja v debati.

>> Vedno bom svetoval, da se da zabavo poiskati tudi brez, da pačiš lasten jezik.

Kot so brača Yohan rekli, jezik je živa reč in kar je za nekoga pačenje, je za nekoga drugega raziskovanje oz. nemara celo umetnost. Ne bodimo tako zapeti.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

VolkD ::

Tole ne bo držalo. Da bi ti raztolmačil tale "ohoho", bi potreboval, kot si povedal, pomoč v obliki drugih ljudi ali nebesedne komunikacije. Tega pa pri naših skovankah ne potrebuješ. Slavisti ti bodo vedeli povedati, da je tvoj primer na jezikovno drugi ravni, kot pa skovanke v naših besedilih. In je torej tvoja primerjava zopet napačna.


S temle si me pa nasmejal. Jaz ti ne bom nič dokazoval. Vem kako je. Saj sem poskusil. Ti pa lahko tudi.
Potruditi se moraš. Vzemi časopis, pa stopi na ulico. Pokaži list prvemu ki pride, vprašaj ga, če je že čital Joker. Če odgovori nikalno, mu odpri naključno neko stran. Prečita naj odstavek. Nato pa ga vprašaj, če je razumel kaj je prečital ! Da bo vzorec relevantem, lahko ponoviš pri več ljudeh. Lahko izbiraš tudi različne starostne skupine.

Kar se tiče pa sodelovanja v tejle debati tu, imaš pa prav. Mene s argumenti, ki jih imaš ne moreš prepričati v nasprotno, Ti pa si tega itak ne želiš.
Tako da je vsako nadaljevanje resnično brez pomena.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Aggressor ::

>> Jaz ti ne bom nič dokazoval. Vem kako je.

Cerkev je tudi vedela, da Sonce kroži okoli Zemlje. Žal mi je, ampak pokazal si, da ti je argumentacija španska vas. Očitno bova ostala na nasprotnih bregovih. Pa srečno v svetu predsodkov.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Ziga Dolhar ::

Za to, da arhaizmi ne spadajo v 'bogatost izražanja' in da je prima facie jasnost in doumljivost besedila prednost pred 'visokim' jezikom, ki zahteva razmišljanje ob branju vsebine, ki bi mogla biti podana preprosto, ne obstajajo argumenti, ki bi prepričali prepričanega.

Sploh če jezikovni ideali prevladajo nad vsebino in se podrede svoji uporabi zaradi lepšega. Takrat besedilo poskusi biti umetnostno, a se hkrati pretvarja, da črpa iz strokovnega vira.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Lord.Febo ::

Sej to potrjuje dejstvo, da ni na svetu poleg Jokerja nobene druge revije, kar se mene tiče, ne obstaja niti eden stokovni ali polstrokovni članek, ki bi se posluževal uporabo arhaizmov ali starinskega načina pisanja. Zdej izkušnje v teh zadevah nam dajo vedeti, da dobre ideje kaj hitro postanejo uporabne oz se jih posluži nekdo drug, slabim idejam oz rešitvam se pač ljudje samo smejijo, po možnosti za hrbtom.

p.s. in glede na to da g. Tomšič ne spada med posebej znane inovatorje na tem področju, še posebej ne take, ki bi jih drugi uredniki ali publicisti posnemali; pravzaprav se ne spomnem ene g. Tomšičeve, če se lahko tako izrazim, pogruntavščine, ki bi jo bilokdo skopiral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Lord.Febo ()

mojsterleo ::

p.s. in glede na to da g. Tomšič ne spada med posebej znane inovatorje na tem področju, še posebej ne take, ki bi jih drugi uredniki ali publicisti posnemali; pravzaprav se ne spomnem ene g. Tomšičeve, če se lahko tako izrazim, pogruntavščine, ki bi jo bilokdo skopiral.

res ne vidim čemu bi moral nekdo kopirati jokerjeve pogruntavščine

navsezadnje vsaka revija stremi k temu da ustvarja svojo lastno identiteto :\

Aggressor ::

Še enkrat: zaradi oblike ni bila nikoli krčena vsebina. Ampak vi, ki niste še nikoli pogledali v uredniško pisarno, vse veste bolje od mene, ane? Poleg tega ponavljam, da so besedila strokovnejše narave, recimo o strojni opremi, manj okrancljana.

Drugič; zopet: sam nisem imel zaradi jokerjevega jezika nikoli poblemov razbrati smisla prispevkov in tudi moji znanci ne, od osnovne šole dalje. Pa tu ne gre za same možganske hruste, ampak recimo ljudi s končano samo osnovno šolo. Vi pa me prepričujete, da vas besednjak resno ovira pri branju? Vredu, pač revija ni za vas. Ljudje smo različni. Samo ne posplošujte potem, da imajo z branjem teh besedil probleme vsi, ker to enostavno ne drži.

Kar se tiče posnemanja, mi je zadnje leto padlo v uč kar nekaj besedil v drugih časopisih, kjer je avtorjem ušel kakšen "jokerizem". Najverjetneje ne gre za načrtno reč, ampak pa bralci-avtorji besede enostavno prevzemajo. In kot je Leo rekel, poskušamo biti samosvoji. Ustreza nam, da nimamo posnemovalcev.

Aja, še to, uspešnost trenutno kaže naklada in tu smo (trenutno) pač uspešni. Pa če folk še tako modruje o tem, da smo v bistvu tepci in pišemo neumnosti. Spravite na trg svojo revijo, pa vam bom verjel.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Lord.Febo ::

MojsterLeo, spet si me narobe zastopil, sej ne pravim, da morejo posnemat, samo življenjska praksa nas uči, vsaj mene, da ljudje vse dobre ideje zelo hitro pobašejo oz jih začnejo kopirat, pa naj si bo to oblika avta, modni trend, mišljenje, stil pisanja, govora ipd....

@Aggressor, nobeden vam ne očita vaše uspešnosti, temveč kvalitete ter strokovnosti. Mam en primer izpred let, daleč najbolj prodan album, takrat še na kasetah v sloveniji je bil Hajdi in njen kuža al kaj je že blo, tam po vsaj 5x večjo naklado kot pa kak priznan slovenski kantavtor, pa ne moremo zdej govorit da je imela takrat hajdi kvalitetna besedila, muziko in posebno inovativen stil, hih... seveda boš imel spet 101 razlog zakaj ta primerjava ni na mestu, tak da ti kr povem: "bmk."

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Lord.Febo ()

Aggressor ::

>> nobeden vam ne očita vaše uspešnosti, temveč kvalitete ter strokovnosti.

No, to je pa nekaj drugega. Kar se strokovnosti tiče, verjetno nikoli ne bomo bolj pedantni, kot sedaj, ker moramo pač pisati za precej širok krog bralcev. Sam tudi vzamem v roke Nature in ne Popular Mechanics, če bi rad bral resno raziskovalno čtivo. Kar se kvalitete tiče, je pa merljiva reč in če se ti zdi kakšen tekst nekvaliteten, smo seveda veseli komentarjev. Verjemi, da je l00ni precej pod pristiskom, eč pride do kakšnih pritožb na hardveraške zadeve.

Še vedno imam občutek, da nisi prebolel, ker revija ni šla v tebi ljubo smer. Jebiga, važno je znanje samo, ne vir, iz katerega ga dobiš. Na trgu je gotovo dovolj čtiva, da boš našel kaj zase.

Mimogrede: http://antifebo.mojforum.si/antifebo.html

:D :D :D
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

Lord.Febo ::

@Aggressor
ql forum :D, sicer pa mogoče je slišat/brat drugače, mi je več ali manj vseeno za Joker in g. Tomšiča, kot je že veliko ljudi reklo, če ti kej ne paše, pač tega ne počneš/kupuješ/gledaš.

kar se pa tiče l00nija in opisov hardvera, ni videt, boljš nič ni, vsaka moja pritožba se je končala s tem, da itak nimam pojma o hardveru, pa mi je tudi vseeno, tud "jokermulotov" se mi ne da več prepričevat, če so tok prepričani da ma joker prav, pa naj bo, vedar zadnje čase vsi neki mene sprašujejo in sem jst ponavad tist ko kej vem :D.

Lord.Febo ::

pa @Aggressor, prav presenečn sem da se je g. Tomšič spustil na ta nivo in se celo 2x prijavil na forum, da jim je povedal da itak ne znajo argumentirat :D. med tem ko zadnje čase argumentirane kritike na svojem forumu briše, na drugih forumih (tudi tukaj, kjer je že prijavljen) na njih ne ogdovarja, takisto dobljene preko emailov :D.
Pa tud kuker vem DejanB-u ni odgovoril na njegov post, email, temo tukaj, teme na ostalih forumih :D. Prava pojava je ta g. Tomšič.

p.s. eghr, popravek, zgleda da on LF ni g. Tomšič, sem zajebal, ker sem sprva prebral samo en post.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Lord.Febo ()

mojsterleo ::

Mimogrede: http://antifebo.mojforum.si/antifebo.ht...


LOL kir smesn forum

Ajvan ::

tud jz sm biu 4leta naročen na joker. spomladi sem se odjavu ker 80-90% vsebine nisem več prebral
uvodnik je biu u redu, železnina in testisi načeloma tud, vedeži, opisi knjig. Z opisi iger se zadnja leta nisem strinjal: kar se mene tiče so visoke ocene dobivale večinoma dolgočasne, dolgovezne, enolične igre. pri železnini in testisih me je motil prevelik poudarek na najnovejših in najdražjih gizmih ok sej mora to tud bit k je novica pa tko naprej ampak ljudi po moje vsakomesečno zanima kaj se jim trenutno v srednjem in nižjem cenovnem razredu splača kupit, in ne kaj bomo kupovali čez 1-2 leti ko bo dotično pod 100 jurjev(npr grafe).
Crtičev nisem razumel-imo potrata prostora. Raporti iz sejmov so bli dolgočasni- vsako leto isti šmorn.
prav tako ne vem zakaj bašete mobidike in podobno navlako not- neuporabno
glede jezika nimam pripomb, je že v redu kkšno domačo šlišat pa tud mal domišlije je fajn da mate
glede mnenjalnika bi napisu sam da je totaln podn, verjetn ne rabm argumentirat no sam tok da je folk gor primitiven-jst mam pa večiga varjante, pa da ti un človk k ti bi moru pasvord pa geslo poslat tega ne nardi kljub večkratnemu pošiljanju zahtevka, kupivnem mejlu...
Skratka stvar rata po tolko in tolko prebranih jokerjih enolična in nezanimiva, zadnje leto do dve sm prebiral samo še železnino testise in uvodnik. zdej grem na kksno računalnisko spletno stran pogledat te reči pa še brez zamika jih zvem. skratka joker je zame ratu kot skozlana malca
Najbl neumn se najbl dere

Storm ::

Ker sam delam v tem biznisu, poznam zadeve dokaj podrobno. Zato bom neki malega dodal tudi sam.

Prvo je normalno, da se novinarji pisci prej al slej izpojejo, fore se hočeš nočeš ponavljajo in vodstvo revije (založnik?, financer?) bi moral ob masovnih kritikah ukrepati, verjetno malo premešati ekipo. Vendar pozor. Večina slovenskih revij (90%) se z mojim besedami "prostituira"! Živijo le in samo od reklam, tiskani izvodi so: a) prenapihnjeni in b) neprodani. Od prodaje revija ne more preživet. Recimo takole: Joker piše da ima naklado 15.000, to seveda takoj deliš z dva, raje s tri. Od tega je naročnikov ponavadi pol tega, še kakih 25% se proda v trgovinah. Ko to seštejete in pomnožite s 1400 SIT pride bolj malo. Živi se od reklam, ki so vsaj krat 5-10 višji od prodaje revij.

In ker se živi od reklam, je kvaliteta revije vedno slabša, ker ekipo (ne govorim samo za JCT) vedno bolj boli falus, če se izrazim po Jokerjevsko. Itaq so pogodbe za reklame podpisane za celo leto in se ponavadi podaljšajo ne glede na uspeh revije.

Žal Slovenija je premala, da bi založniki živeli od št. bralcev oz prodanih izvodov, zato je kvaliteta vseh cajtngov vedno slabša. Škoda!
Markec The Great
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Revija Joker (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26037036 (8308) Ganon

Revija Joker ne bo izsla avgusta (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Igre
1153197865 (108971) opeter

Revija JOKEr --> Kritika (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13016435 (12796) OwcA
»

revija Joker (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
676029 (3591) ahac
»

Joker (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1169815 (7926) m_z

Več podobnih tem