» »

Utripanje monitorjev in televizorjev skozi kamero

Utripanje monitorjev in televizorjev skozi kamero

simper ::

Pozdravljeni!

Že večkrat sem se spraševal zakaj skozi kamero monitorji in televizorji utripajo. Vem, da je to zaradi frekvence osveževanja, vendar me zanima zakaj s prostim očesom to utripanje zelo težko zaznamo, s kamero pa utripanje skoraj vedno vidimo. Zanima me zakaj kamera to utripanje zazna. Če mi lahko kdo to na kratko razloži...

Za vaše odgovore se že vnaprej lepo zahvaljujem!

Lep pozdrav!

Simper

Brane2 ::

Eh, če bi malo uporabljal glavo, bi ti blo hitro jasno.

Gre za stroboskopski efekt, med drugim. Fora je v tem,d ami samo vidimo sliko kot celo na monitorju. V resnici pa fosfor nekaj časa po tem, ko ga je zadel žarek, neha svetiti.

Če bi recimo z zaslonko kamere ujel izris slike od polovice naprej, bi videl, da prve polovice ni več, ker je potemnela. Od tod tiste svetli horizontalni pasovi, ki šeibajo čez zaslone an posnetkih.

Drugi del razloga pa je strobo efekt in efekt zaslonke. Če je recimo zaslonka kamere nastavljena tako, da je odprta za cel čas, ko monitor riše sliko ( da ej torej sinhrona z monitorjem) in če kamera zajame toliko slik v sekundi, kot jih monitor zgenerira, potem bo slika monitorja videti normalno na posnetku. Če sta pa recimo frekvenci blizu, ne pa povsem enaki, potem bo kamera ujela vsako sliko ne na začektu, ampak v frugi točki risanja in rezultat bo posnetek, na katerem praviloma nikoli ni cela slika, ampak vedno nek drugi del.
Zato blinkanje. Če sta frekvenci zelo blizu, boš videl nek črni pas (praznina, ki jo je žarek že izrisal), ki leze počasi čez zaslon, za razliko frekvenc pa njegova hitrost raste in pri normalnih hitrostih (25 polslik/sekundo za kamero in recimo 72 slik na sekundo za kamero) boš videl an monitorju samo še blinkanje in migotanje...
On the journey of life, I chose the psycho path.

dolenska ::

pravilno se podpišem pod to Brane2

#000000 ::

Če je človek mal fajhtn pol mu ni problema vidt to utripanje. >:D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Philipsove pametne žarnice kot vhodna vrata za hekerje

Oddelek: Novice / Varnost
4111126 (7960) MrStein
»

dslr in zajem videa

Oddelek: Zvok in slika
222521 (2114) M-XXXX
»

'FPS-ji' so pomembni (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Igre
15014626 (11488) MrStein
»

Linux dobil podporo za CrossFire in OverDrive (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
918434 (5891) BigWhale
»

Utripanje luči

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
454826 (3933) Barakuda1

Več podobnih tem