» »

Izrael vs. Palestina

Izrael vs. Palestina

««
14 / 18
»»

Stepni Volk ::

In kako hitro lahko nek narod vzgojiš, da sovraži, je pokazalo že prejšnje stoletje.

Adolf Hitler, mali pleskar iz Avstrije (BTW nemci avstricem pravijo: Jugosi), je nemce prepričal, da so nadljudje. Da smejo sovražiti jude, slovane, rome... in da jih morajo iztrebiti.
Še več. V enem samem mesecu kot premier, je uspel prepričati nemce, da naj se znebijo komunistov, demokratov... potem še homosekualcev...
V dveh letih, da se morajo znebiti židov.

Enako hitro se je tudi Miloševič povzpel na oblast. Zakaj? Ker tovrstne strasti tlijo v ljudjeh. Najlažje jih je prižgati in izkoristiti za oblast.

Ghandi bi imel veliko večji uspeh in korist za Palestince. Toda tako lahko je sovražiti. To je najlažja pot.

kunigunda ::

Meni sovrastva niso privzgojili, ceprav so vsi pocez govorili cez "juznake". Iz lastnih izkusenj jih nisem imel za kaj sovraziti,
tako da jih tudi sedaj ne.

Ghandijeva politika v Palestini SPLOH ne bi delovala. Njihova sedanja veliko bolje. Sicer bi ze vsaj 1980 Izrael bil samo izraelski, verjemi.

Stepni Volk ::

kuninguda - Naj ponovnim vprašanje, ki ga je O.J. Simpsonov odvetnik postavil detektivu: "Ste že kdaj izrekli besedo nigger?"

Oba odgovora sta napačna. DA - človek je rasist. Torej nekredibilen.
NE - takoj lahko privlečeš priče, da je človek že izrekel to besedo. Priča laže in je nekredibilna.

Enako je s teboj.

S Palestinci toliko huje.

kunigunda ::

Kako lahko en volkec ki me ne pozna govori kaksen sem ? 8-O

Misli si kar si ces,lahko ti pa povem konkretno da imam z "juznaki" mnogo lepse izkusnje kot s slovenci.

Poleg tega, ne vem, zakaj bi bil clovek rasist, ce bi odgovoril z DA. To delajo samo na sodiscih, kjer je vse crrno-belo. Tam se jajcajo
se za manjse detajle.

Thomas ::

> Poleg tega, ne vem, zakaj bi bil clovek rasist, ce bi odgovoril z DA.

Sej se nič ne čudimo, da ne razumeš. Večkrat ne razumeš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kunigunda ::

Thomas, ti ne razumes. Ce enkrat bosancu reces bosanc, si torej rasist ????
Pa odgovori mi po tvoje potem, DA ali NE ?

Se pravi, da ko reces da si tko jezn, da bi ga fental, pomeni da si takoj bodoci morilec ???

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Sej ti lepo pravim, da ne štekaš. Šlo je za razvpit sodni primer, ko je črnski zvezdnik bil obtožen ... kaj ti čem razlagat. Ne poznaš okoliščin - spet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

A vi pa ne znate brat naslova teme, al kaj?
nazaj on topic!:|

IgorGrozni ::

kunigunda: Brez zamere, ampak ti lahko poznaš VSE okoliščine, pa je do razumevanja še vedno vsaj eden, najpomembnejši korak, sklepanje iz teh okoliščin.

Izrael je država, ki brani svojo suverenost. To počne na zanj najbolj optimalen način. Vsaj to je treba razumeti, da obkrožen z ˝sovražnimi ˝Arabci, mora v čim krajšem času, z kar najmanj lastnih izgub, doseči strateške cilje. Z vsemi sredstvi. To mu je doslej vedno uspelo in zato je, primerjalno z sosedi maloštevilčen, do zdaj preživel.

Hezbollah, kot ˝južna ˝ armada Libanona, je izvajal vojaške akcije na mednarodno priznanem ozemlju Izraela. In Izrael je odgovoril. Vojno, ki jo je sprožil Libanon, je Izrael vzel resno. In ker je vojaško superioren, ne samo v opremi, tudi taktično in strateško, je in bo storil vse, kar je potrebno, da se zavaruje pred nadaljnimi napadi z južnega Libanona. Da pri tem padajo nedolžne civilne žrtve, je vredno vsega obžalovanja, a na to bi moral misliti Hezbollah, ko je izzival spopad.

Še naprej, če bi Hezbollah in Palestinci, namesto, da spodbujani od raznih ˝botrov˝ vedno znova izzivajo oborožene spopade z Izraelom, skrbeli za trden in demokratičen Libanon, bi prav ta Libanon ( tašen tudi ekonomsko in vojaško močan) v mirnem dialogu, lahko od Izraela zahteval in dobil, tudi s pomočjo ˝zahodnjakov˝ marsikakšno koncesijo. Tudi za Palestince. Brez žrtev in trpljenja. Civilizirano.
Ker pa sledijo militantnemu plemenskemu razmišljanju islamskih ekstremistov, warlordov, njihovim floskulam o: ˝ponosu, slavi in enem bogu˝, ˝blut und boden˝, ˝Židi v morje˝, bodo ceno za tak način razmišljanja plačevali z izgnanstvom, žrtvami in vsemi krivicami, ki jih doživljajo takšne skupine ljudi.


Naj ponovim še enkrat: Izrael mora in je moral odgovoriti na kršitev svoje suverenosti tako, kot se je, če se noče spremeniti v Libanon, ne-suvereno državo. Državo, ki ne more zaščititi svojih prebivalcev. Izrael jih hoče in jih bo in zato se Židje še vedno doseljujejo v Izrael. In ostajajo. Kljub bombam, triletni vojaščini za oba spola in ˝večnemu˝ vojnemu stanju.

Tako in zaradi tega obstajajo države. Zakaj pa misliš, da obstajajo ?

Lp.IgorGrozni

kunigunda ::

Vse preostale drzave, ce bi to pocele kar izrael zadnjih 20 let pocne, bi bile ze hudo v podnu, ker bi bile tako sankcionirane. Zakaj izrael ni, vemo.
To da cilj opravicuje sredstva (kot to dela Izrael) je veliko bolj narobe, kot tistih par mladcev, ki so se po telavivu sli raztrescit, ce mene vprasas.

Ce poznas VSE okoliscine (jaz ne trdim da jih), potem je lazje sklepati s svojo glavo, kot ce poznas samo par insertov iz televizije pa ti jo ona sama vsiljuje.
Dvomim, da je z izjemo redkih kdo prebral in koran in talmud in bilblijo, pa zgodovino islama,krsanstva itd samo zato, da se lahko SAM odloci, kaj je pravzaprav
tisto, kar je po njegovem misljenju prav.

Izrael je predvsem samo-oklicana drzava. Ze zato ghandijeva politika tu ne bi delovala, ker je njegovo mnenje bilo, da si to kar si, ne glede na to kje si.
Ce zivis v nemciji (ghandijeve besede) potem bodi zid v nemciji. Ko te pa spodijo, pa kar naenkrat hoces svojo drzavo, ki je obljubljena od nekega abrahama.
S tem da si se vmes se premislil, ce le ne bi podobnega v argentini naredil. hipokritsko, ce mene vprasas.

Dalje, hezballah se zdalec ni bil toliko nevaren Izraelu, kot to hocejo naresti. Je pa res, da se je v zadnjih 20 letih vrstni red drzav nevarnih izraelu spremenilo,
in je bil sedaj libanon naslednji. Samo razlog so se morali najti. Prej se pa upali niso, ker so ze vedeli, kako bodo fasali. Moje mnenje je, da je zategatelj
Sadamova odstranitev tudi delo Izraelskega lobija v ameriskem parlamentu.

Dejstvo je, da je zahodnjaska (in vidim tudi slovenska) predstava krize na bliznjem vzhodu totalno napacna.
Palestince kaze kot teroriste, namesto branitelje svojega naroda, Izraelce pa kot da se branijo pred njimi, namesto da so okupatorji.

Zakaj ti Libanon ne daje izgleda suverenosti, nimam pojma.
Tudi ne vem, zakaj imas militantne palestinske organizacije za islamske ekstremiste ki s tem nimajo veze.
Mislis, da ce si nekdo zeli izkoreniniti zida, da je exstremist ? Mogoco so mu pa samo 15 clansko familijo pobili, da je zdaj sam, pa mu za drugega kot za
mascevanje tudi ziveti ni.Pa konec konce mogoce celo musliman ni (ja, niso vsi muslimani, so pa v zadnjem cajtu res skoraj vsi).

Pa se to. Sovraznost sosednjih arabcov si je pripisal sam...

kunigunda ::

Thomas, nekaj je na temo, ko si vceraj spraseval (libanonske rakete ubile 10 izraelcev).

Mogoce je to to, kar so vceraj na pop tv govorili.

Tule

Tole je pa za izraelce verjetno nujno zlo

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Izrael je predvsem samo-oklicana drzava. Ze zato ghandijeva politika tu ne bi delovala, ker je njegovo mnenje bilo, da si to kar si, ne glede na to kje si.

U ti hudiča. Jaz pa že skoz živim v očitni zmoti, da je mednarodno priznana (za razliko od "Palestine")8-O

Dalje, hezballah se zdalec ni bil toliko nevaren Izraelu, kot to hocejo naresti.

Organiziranje samomorilskih napadov, izstreljevanje raket zemlja-zemlja...ah, to sploh ni nevarno. To je (prosto po večini medijev) omembe skoraj nevredna malenkost.

Moje mnenje je, da je zategatelj Sadamova odstranitev tudi delo Izraelskega lobija v ameriskem parlamentu.

Jaz pa menim, da so vse skupaj zakuhali mali zeleni z Marsa.

Zakaj ti Libanon ne daje izgleda suverenosti, nimam pojma.

Ker ne more ustaviti napadov, ki jih neka paravojaška, militantna skupina z njenega ozemlja izvaja na drugo državo? Suverena je namreč v prvi vrsti tista država, ki sama izvaja jurisdikcijo na svojem ozmelju in je mednarodno priznana. Suverena je država, kadar ni nihče NAD njo. In tule se mi dozdeva - da Libanon nekak ne izpolnjuje prvega, najpomembnejšega kriterija.

Mislis, da ce si nekdo zeli izkoreniniti zida, da je exstremist ?

Ne, verjetno je prijazen sosed s popolnoma miroljubnimi nameni.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> Mislis, da ce si nekdo zeli izkoreniniti zida, da je exstremist ?

Ekstremist Hitlerjeve šole. Bljek!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kunigunda ::

U ti hudiča. Jaz pa že skoz živim v očitni zmoti, da je mednarodno priznana (za razliko od "Palestine")8-O

Nisem rekel da ni mednarodno priznana. Poudariti sem hotel, da so izkoristili kaos in v pravem trenutku ustanovili drzavo.

Organiziranje samomorilskih napadov, izstreljevanje raket zemlja-zemlja...ah, to sploh ni nevarno. To je (prosto po večini medijev) omembe skoraj nevredna malenkost.

Vidim, da ne ves, ampak vec kot polovico samomorilskih napadov ni delo hesballaha ampak libanonski nacionalistov.

Jaz pa menim, da so vse skupaj zakuhali mali zeleni z Marsa.

Torej je moje mnenje bolj mozno...

Ne, verjetno je prijazen sosed s popolnoma miroljubnimi nameni.

Se mi je zdelo, da ne vecina ne bo razumela, ker gledajo s plasnicami ...

kunigunda ::

Sicer pa nisem zagovornik vseh Arabcev. Razni Gihadi, Hezballahi in FISi me ne navdusujejo in sem proti temu.

IgorGrozni ::

>>>Vse preostale drzave, ce bi to pocele kar izrael zadnjih 20 let pocne, bi bile ze hudo v podnu, ker bi bile tako sankcionirane. Zakaj izrael ni, vemo.

Kaj počne ? Brani (in včasih malo širi) državo Izrael. Sankcije, ko jih, izvajajo ˝zahodne˝ države, ki seveda razumejo moderno državo, ne (nočejo) razumejo pa več v mednarodnih odnosih : ˝Žide v morje˝, bij, kolji, ˝Jihad˝, ipd. Zato !

>>>To da cilj opravicuje sredstva (kot to dela Izrael) je veliko bolj narobe, kot tistih par mladcev, ki so se po telavivu sli raztrescit, ce mene vprasas.
Dejstvo ? Ne. Tvoje mnenje !

>>>Ce poznas VSE okoliscine (jaz ne trdim da jih), potem je lazje sklepati s svojo glavo, kot ce poznas samo par insertov iz televizije pa ti jo ona sama vsiljuje.
Dvomim, da je z izjemo redkih kdo prebral in koran in talmud in bilblijo, pa zgodovino islama,krsanstva itd samo zato, da se lahko SAM odloci, kaj je pravzaprav
tisto, kar je po njegovem misljenju prav.

Sveti spisi niso zgodovina in ja, zgodovina je učiteljica, a pretiravati ravno ni treba !
Za samostojno sklepanje ni ravno potrebno poznati vseh okoliščin, dovolj je če poznaš relevantne ! In potrebno je znati sklepati.

>>>Izrael je predvsem samo-oklicana drzava. Ze zato ghandijeva politika tu ne bi delovala, ker je njegovo mnenje bilo, da si to kar si, ne glede na to kje si.
Ce zivis v nemciji (ghandijeve besede) potem bodi zid v nemciji. Ko te pa spodijo, pa kar naenkrat hoces svojo drzavo, ki je obljubljena od nekega abrahama.
S tem da si se vmes se premislil, ce le ne bi podobnega v argentini naredil. hipokritsko, ce mene vprasas.

Izrael je mednarodno priznana država, ustanovljena in obstajajoča na ozemljih ME. V Nemčiji jih niso ˝spodili˝, ampak IZTREBILI ! Bil bi malo previden tukaj.
Hipokrizija je pa tvoja moralna sodba, a ne preveč relevantna.


>>>>Dalje, hezballah se zdalec ni bil toliko nevaren Izraelu, kot to hocejo naresti. Je pa res, da se je v zadnjih 20 letih vrstni red drzav nevarnih izraelu spremenilo,
in je bil sedaj libanon naslednji. Samo razlog so se morali najti. Prej se pa upali niso, ker so ze vedeli, kako bodo fasali. Moje mnenje je, da je zategatelj
Sadamova odstranitev tudi delo Izraelskega lobija v ameriskem parlamentu.


Ali imaš dokaze, da so Židi tako vplivni v USA, ali samo verjameš, da je res tole :

tsarsko, ruska varianta

zemljevid

ali pa recimo tole :

židovski lobby

, ker če verjameš da je res, bi bil na tvojem mestu zelo zaskrbljen. Zase !

>>>Dejstvo je, da je zahodnjaska (in vidim tudi slovenska) predstava krize na bliznjem vzhodu totalno napacna.
Palestince kaze kot teroriste, namesto branitelje svojega naroda, Izraelce pa kot da se branijo pred njimi, namesto da so okupatorji.

Ali si/bi to dokazal to napačnost, ali boš kar tako....USA satani, krščanski hudiči, židovski pohlepneži ?

>>>>Zakaj ti Libanon ne daje izgleda suverenosti, nimam pojma.
Tudi ne vem, zakaj imas militantne palestinske organizacije za islamske ekstremiste ki s tem nimajo veze.
Mislis, da ce si nekdo zeli izkoreniniti zida, da je exstremist ? Mogoco so mu pa samo 15 clansko familijo pobili, da je zdaj sam, pa mu za drugega kot za
mascevanje tudi ziveti ni.Pa konec konce mogoce celo musliman ni (ja, niso vsi muslimani, so pa v zadnjem cajtu res skoraj vsi).

Zakaj ? Preberi Deadalusa.
Šiitski Hezbollah pač nima nič z islamskim ekstremizmom ? :\ . Ljudje, ki ne živijo za kaj drugega kot maščevanje, so ekstremisti ! Naj bodo muslimani ali ne !





Mnenja, moralne sodbe, natolcevanja, sveti spisi, vera v hoaxe in antižidovske legende, a nič sadov : ˝...jaz poznam veliko, vi pa samo TV ...... ˝ .

Švoh, tole, veš !

Lp.IgorGrozni

Odin ::

Pa kaj te imas neke otrocje fore in pises v kodah? Kaj mislis da smo vsi glupi al kaj?

> najbolj absurdna laz je seveda dogodek iz 8.6.1967 ob 2h popoldan,
> ker stvari poznas, bos vedel zakaj gre

Izraelci so bombadirali Amerisko ladjo? in kaj si mislil s tem povedat?

> A zdej hoces pa se priimke imena in naslove.

Ja zakaj pa ne?

> W.V.B.

Wernher von Broun:
"I was officially demanded to join the National Socialist Party. At this time (1937) I was already technical director of the Army Rocket Center at Peenemünde ... My refusal to join the party would have meant that I would have to abandon the work of my life. Therefore, I decided to join. My membership in the party did not involve any political activities ... in Spring 1940, one SS-Standartenführer (SS Colonel) Müller ... looked me up in my office at Peenemünde and told me that Reichsführer-SS Heinrich Himmler had sent him with the order to urge me to join the SS. I called immediately on my military superior ... Major-General W. Dornberger. He informed me that ... if I wanted to continue our mutual work, I had no alternative but to join."

A mislis da bolj pametno delujes s svojim znanjem, ce se igras neke skrivalnice? Bi dosti bolj pametno deloval, ce bi znal stvari malo povezat, ne pa da gledas tako ozko iz Osamove perspektive.

kunigunda ::

Kode so bile namene samo Thomasu ker je tako superioren. Imen in priimkov kot sem dejal ne vem na pamet, bi moral prebrskati po dokumenti to mi pa vzame cajt ki ga nimam na razpolago. Ko bom nasel bom ze dal gor, ne bom pa pisal tekstov tja v brez veze in na pamet, da se bo potem ob vsako napacno vejico nekdo obregnil.

Kaj sem mislis z GTR5 ala USS Liberty je to,da se danes izraelci zagovarjajo kako so mislili je slo za egipcansko vajo, pa ze skoraj
posnetke kaset lahko kupis v spaniji in libanonu, kjer se slisi pogovor pilotov, da vidijo amerisko ladjo. btw. Prvi pilot ni hotel kljub ukazu,
da ignorirajo amerisko zastavo streljati, zato je priletel nazaj v bazo, in je sel na vojasko sodisce zaradi tega. Ampak ne, oni se kar trajbajo
svoje. In kaj jim je slo tako v nos ? Takrat najmodernejsa ladja z napravami za prisluskovanje je bila v njihovih vodah.
In kaj je ameriski predsednik dejal ? Da kljub izgubam lastnih vojakov ne bodo napadli svojega dobrega zaveznika, in vse pometli pod preprogo.

Nepovezano govorim, ker se me stalno z vseh strani napada. In spreobraca moje besede. Tako kot igor grozni govori kaj je extremizem, govora
je bilo pa o ISLAMSKEM extremizmu, kar je zame drug pojem.


Sicer pa rade volje veliko pisem, ce le nasprotna stran ni tako zagamano trmasta in jo niti ne zanima kaj pisem, vazno da je kje kaksen datum napacen...

IgorGrozni ::

kunigunda:

šiitski Hezbollah ( Party of God) + extremist = islamski extremist Bo šlo ?

Hm, nisem videl nekih dokazov, mnenja, sklicevanje na ....jaz pa vem....in moraliziranje pač.




Tjah, bodi bolj precizen in dokazuj z argumenti, pa mogoče ne bomo tako trmasti !;)

Lp.IgorGrozni

WVB in Mossad ? Ima to kakšno zvezo ?
Ime kakšnega nacista, ki je prišel na vrh Mossada, to bi bilo pa res odkritje.
Torej, ali nam ga zaupaš ?

Zgodovina sprememb…

kunigunda ::

Kot da linki na razne wikipedie in CNN novicke kaj bolj potrjujejo stvari...

Sicer pa:
Jaz sem rekel Tudi ne vem, zakaj imas militantne palestinske organizacije za islamske ekstremiste ki s tem nimajo veze.
Ti pa Ljudje, ki ne živijo za kaj drugega kot maščevanje, so ekstremisti ! Naj bodo muslimani ali ne !

Poanta: Tisti ki skacejo po zidih v izraelu niso VSI ISLAMSKI extremisti, so pa lahko samo extremisti. Razumes ?

Vidim da tud lufhamer ni razumel.


Ali prefurjasto berete, ali pa enostavno samo ne razumete

EXTREMIZEM = SAMO EXTREMIZEM
ISLAMSKI EXTREMIZEM = ISLAM + EXTREMIZEM

MILITANTNA PALESTINSKA ORGANIZACIJA + EXTREMIZEM != ISLAMSKI EXTREMIZEM

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Tele neenačbe so tud bl tko.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Spet ste začeli pretiravat, zato sem nekaj postov, ki veze nimajo s temo pobrisal.

kunigunda ::

a + b = 5 .... enacba
a > b .... neenacba

kunigunda ::

Z-lot: Matematicno gledano imas prav. Upam pa, da vsaj ti ves kaj sem s formulami hotel povedati.
Glede mossada bom podatek dal ko ga najdem. Ker imam v glavi samo del imena, bom pocakal na koncni rezultat. Definitivno je ta clovek imel stroga nacisticna nacela, ali je deloval tudi pod dolfijem bomo pa se videli. Se pa spomnim, da ima korenine v avstriji...

Ko smo ze pri naci fintah, naj omenim, da taksnega mucenja, kot ga izvajajo v izraelskih zaporih nad zaprtimi palestinci ne poznajo niti v drzavah
nekdanje jugoslavije, ko so se fajtali. Ce koga zanimajo detajli in metode, lahko tudi to postam.

Glede lobija: Ameriski kongres in nasploh njihove politicne finte in fore. Tu nimam znanja, ker me ne zanimajo.
Kot vem, ima Izraelski (zidovski) lobi ima v ameriki cedalje vec moci pri republikancih, natancega podatka niti ne vem, vem, da je volilo 19%.

Barakuda1 ::

Zdaj pa prosim, da se držite teme.

Nima smisla, da razpravljate na 10 koncih o eni in isti stvari.

Če pa kdo meni, da mora kaj posebaj obrazlagat samo gled Izraelcev, naj pa odpre novo temo

Luka Percic ::

Nevem zakaj bi mogel židovski lobi neki vplivat. USA ščitijo tudi Tajvan (Južno Korejo...), pa dvomim da imajo Tajvanci nek vpliven lobi v USA (a se motim?).
IMO gre tukaj kvečjemu za gospodarsko izmenjavo + moralno zavezanost ohranjenjenja zahodnih svoboščin na Izraelskih tleh...

AlexP ::

@LukaVeliki: židovski lobi v Ameriki dejansko obstaja in je najmočnejši. Če se jim zameriš lahko kar zaklučiš kariero (katerokoli, ne samo politično). Samo poglej Mela Gibsona kako se na vse pretege opravičuje, da ni misli resno tistega o židih....

Kar se tiče Tajvana, američani tja prodajo ogromne količine orožja - v imenu ohranitve slobode. Vendar zadnje čase jih sloboda na Tajvanu več ne mika, kajti Kitajska postaja vse bolj zapeljiva bodoča gospodarska velesila.

nevone ::

>Samo poglej Mela Gibsona kako se na vse pretege opravičuje, da ni misli resno tistega o židih....

Edino pravilno!

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Daedalus ::

@LukaVeliki: židovski lobi v Ameriki dejansko obstaja in je najmočnejši. Če se jim zameriš lahko kar zaklučiš kariero (katerokoli, ne samo politično).

Jaz sem pa bil skoz prepričan, da ZDA iz ozadja vodijo vesoljci... Bodi resn, no. Pa daj kake kredibilne linke, ki dokazujejo tale grozn, celotne ZDA obvladujoč lobi, al pa daj mir s temi izjavami. Mel Gibson se kr naj opravičuje, kaj pa klamfa neumosti. Al boš zdaj trdil, da mu bo "židovski lobi" zaključil karireo igralca, režiserja in popzvezde? Pa breaking news - lobije pozna vsaka država, več njih. In res ne vem, zakaj bi samo enemu pripisoval neke božje lastnosti. Razen z namenom širjenja kontra propagande, seveda.

Očitno ene teme kr same po sebi kličejo razne ljubitelje Iluminati SF-ja...:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Z-lot ::

OK, še enkrat (reposting) o izraelskem lobiju v ZDA:
- ta nedvomno obstaja, tako kot mnoštvo drugih lobijev. Edina sporna točka je njegov domnevni uspeh vplivanja na ameriško politiko. Če predpostavimo, da je variabilen (ker se sestava političnega telesa vsakih nekaj let spremeni/zamenja), in da bi sedanja administracija najbrž ima precej sorodnih političnih prepričanj/interesov, ima lobi avtomatično veliko več možnosti za uspeh.
Tako se v letih Izraelu bolj naklonjenih administracij prepričanje o "vsemogočnosti nevidne (zle) izraelske roke" samo še bolj širi, v času bolj "hladnih" administracij pa miruje na zadnji širitveni točki. Volk sit - koza cela.
In ne pozabite na še en pomemben faktor pri lobiranju - če ni lobistov z (nasprotne) strani B (naprimer Arabcev, ki zahtevajo odločen konec "izraelske samovolje" v Libanonu), bo pozicija strani A še toliko močnejša.

BTW, kunigunda, nekoliko zgoraj trdiš, da Hezbolah sploh ni tako močan, kot ga skuša prikazati Izrael. Kaj pa je potlej <b>tole</b>, zgolj propagandno čtivo, katerega poročanje, da ima Božja vojska precej hi-tech opreme in usposobljenosti, je ostudna laž?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Z-lot ()

Daedalus ::

Z-lot - se strinjam. Se pa ne strinjam z namigovanjem na neko hudobno "god-mode" lobistično skupino, ki baje obvladuje celotne ZDA in posredno še celi svet.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

IgorGrozni ::

Mogoče še dopolnitev: Politiko USA določajo njeni interesi in koristi.

Koristi USA Židov, kot volilcev so IMHO male. Malo jih je primerjalno, majhen del volilnega telesa predstavljajo. Ker so ( spet IMHO) povprečno bogatejši, v primerjavi z ostalimi, se njihov vpliv malo multiplicira. So pa Židi. In krščanske sekte, vplivne v USA, jim niso ravno prijazne. Tudi USA niso imune na krščansko tradicijo o ˝krivdi˝ Židov.
USA imajo predvsem koristi od Izraela, kot Arabcem tuje države, kulturno bližje zahodu, na strateško pomembnem področju sveta. Oči in pendrek, ki je vedno na vroči točki.


Arabci imajo po drugi strani neposredno v rokah strateško pomembno nafto, zaradi tega vpliv v USA, najmanj na ˝Sedem sester˝, naftnih družb v USA,... in tudi drugje po svetu. Imajo tudi koncentrirani del denarja od te nafte. Brez lobistov( če so brez) so lobby. Interesi.



USA in vsi drugi, nafte potrebni, uporabljajo Izrael in so vplivani od Arabcev podobno, kot so USA.
Govoričenje o Židovski zaroti, je IMO res (Thomas) bolj križarsko - naci rjave barve.

edit:typo

Zgodovina sprememb…

kunigunda ::

Zlot, nisem mislil da ni mocan, govoril sem da ni bil toliko nevaren izraelu. Izrael je vedno vso moc stavil na tistega ki mu je bil
nevarnejsi (npr v yom kippuru ko je videl da se je egipt po 14 miljah ustavil, je vecino vojske poslal na golan).
Isto je bilo s hesballahom. Imel je marsikaj drugega prej za pocistiti, predno se je z njim spopadel. Ce bi sadam zdej se bil na oblasti,
in bi hesballah ugrabil vojaka, ne bi bilo vojaske akcije, ker bi sadam spet na telaviv kaj 500 kilskega vrgel.
Sicer hezballah tudi tehnolosko ni primerljiv z izraelom, dejstvo pa je, da vsa tehnika izraela v gverilskih spopadih nima
ne vem kaksne moci (podobno kot ruska v afganistanu).
Zna pa hezballah marsikaj kupiti z denarjem stipenditorjev (pa ne samo irana in sirije).

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: BigWhale ()

Thomas ::

Ne samo da je tisto kar napišeš en bluz, kunigunda. Tudi je muka brat tvoj oblikovno polomljen post.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kunigunda ::

in kje je tuki bluz thomas ?

drejc ::

dejstvo pa je, da vsa tehnika izraela v gverilskih spopadih nima
ne vem kaksne moci


Da bi Izraelci ne bili vsaj malo sočutni do civilnih žrtev, bi bilo konflikta konec v dnevu ali dveh...seveda ob ogromni collateral damage. Zakaj pa misliš da se vozjo s tanki po j. libanonu...zakaj ne zravnajo enostavno kompletni j. libanon? Zakaj vsakic vec dni pred bombardiranjem z letalom spuscajo letake na to mesto, da naj civilno prebivalstvo migrira?

Če bi se spustili na đihad-arabski nivo, je kompletni arabski svet v nekaj tednih en sam velik kibuc...seveda brez farmerjev.

Izraelove nuke
Vojska in hierarhija
Hitrost zavzemanja ozemlja Izraela na BV, če jih kdo podžge
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Odin ::

Njihova prava moc se bo hitro pokazala, ce se bo Sirija odlocila aktivno vmesat v konflikt

kunigunda ::

Ne ti meni o letakih, ki imajo ravno toliko pomena, kot crknjen al-manar.

Ja, izrael bi lahko marsikaj vec naredil. A se giblje po zelo tanki crti (in se tega zaveda) ki locuje zunanjo vojasko intervencijo
od praznih prosenj o premirju. Ze predno je zacel napadati, je imel natancno dolocene infrastrukturne cilje.
Civilisti jim ne pomenijo cisto nic.
In za nekoga ki ima 200 jedrskih konic (ne vem sicer koliko jih je najti v linku ki si ga podal, ker se nisem cital), in se ne ozira na pravila igre, me veliko bolj skrbi, kot pa iran, pa naj bo se tako tehnolosko na vrhu.

Pri 6 dnevni vojni je pa zelo malo manjkalo da jih ne bi dobili po nosu. So imeli prekleto sreco zaradi tehnicnih tezav jordancev.

Odin ::

Glej ti to lepoto demokracije. Ce bi bilo Izraelcem vseeno za civiliste, bi ta vlada na naslednjih volitvah imela skrajno omejene moznosti. In tudi protesti bi bili po vsej drzavi, kar pa, ce primerjas z Arabskimi drzavami, bi lahko bila sila neprijetna stvar za protestnike.

> in se ne ozira na pravila igre

Za razliko od Irana in Hezbolah?
In kaj tocno so pravila igre? Zenevska konvencija?
Kje sem ze slisal stavek v stilu "the only thing that matters is who started the war and everything else is just a war"

Gundolf ::

> In za nekoga ki ima 200 jedrskih konic (ne vem sicer koliko jih je najti v linku ki si ga podal, ker se nisem cital), in se ne ozira na pravila igre, me veliko bolj skrbi, kot pa iran, pa naj bo se tako tehnolosko na vrhu.
Ker Izrael ne prizna da ima jedrsko orožje je čisto brez veze govoriti o velikosti arzenala. Poleg tega tudi številka 200 nič ne pove. Po svoje je kar dobro da ga ima (ali pa zelo uspešno blefira da ga ima), da sosedje Izraela dvakrat premislijo preden naredijo novo neumnost.

> Pri 6 dnevni vojni je pa zelo malo manjkalo da jih ne bi dobili po nosu. So imeli prekleto sreco zaradi tehnicnih tezav jordancev.
Ja Jordanci so imeli veliko tehničnih težav s tanki in letali ki so jim jih Izraelci uničili. Kaj ti resno misliš da so neke tehnične težave obrnile tok vojne in da ob njihovem pomanjkanju Izrael ne bi zavzel pol Jordanije ampak bi jih dobil po nosu?

Daedalus ::

In za nekoga ki ima 200 jedrskih konic (ne vem sicer koliko jih je najti v linku ki si ga podal, ker se nisem cital), in se ne ozira na pravila igre, me veliko bolj skrbi, kot pa iran, pa naj bo se tako tehnolosko na vrhu.

Mah, resn bodi. Tele tvoje skrbi gledajo konkretno na napačno stran. Izrael je bolj nevaren kot država, ki hoče na vso silo priti do jedrske oborožitve, vodi jo pa verski fanatik, ki so ga tja postavli drugi verski fanatiki? Daj nehaj s takimi, ker se resno smešiš.

Ne ti meni o letakih, ki imajo ravno toliko pomena, kot crknjen al-manar.

Precej več pomena majo od nenapovedanega samomorilskega napada al pa nenaciljanega izstreljevanja par sto raket izključno na civilne cilje.


Pri 6 dnevni vojni je pa zelo malo manjkalo da jih ne bi dobili po nosu. So imeli prekleto sreco zaradi tehnicnih tezav jordancev.

Ah ja...zato pa je vojna trajala sam šest dni - se je po tvojem Izrael vstrašil groznih jordancev in je pohitel z vojaškimi operacijami:\

Resnica je seveda nekje drugje - v popolni nezmožnosti vseh sovražnih sosedov odstraniti eno malo državo, ki jim ni po volji. Takorekoč - vojaška impotenca Arabcev tam naokoli. Zato jih pa tako boli Izrael - ker so direkt v faco dobili sesute mite o svoji veliki moči, nepremagljivost, večvrednosti, jada, jada, jada... in podobnih puhlicah, ki so jih razni Nasserji/Sadami/pa še kdo tako radi razlagali naokoli. Zdaj se je pač zamenjal vzrok (Allah in đihad sta zamenjala pan arabizem in velikoarabske sanje), zamenjali so se propagatorji ideje, obstaja pa še vedno en temeljni problem - impotenca. Ki je še malo hujša, kot je bla v preteklosti, ker je ta del sveta zarad ultra nazadnjaških pogledov še ene malo bolj zaostal za časom.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kunigunda ::

Ne vem kaj imajo jordanski tanki s tem kar sem ja mislil povedati. Izrael je v 6 dnevni vojni stavil vse na eno kocko. Pustil je 14 letal da so varovali celo drzavo medtem ko je vsa ostala flota sla proti egiptu. Se pravi, da je bil ranjliv. Jordanski radarji so takoj ob vzletu eskadrilj to zaznali,
in so po varnih kanali poslali sifrirano sporocilo egiptu. kaj je bil vzrok, da tega sporocila niso znali dekodirati se ne ve, dejstvo je, da je bil
egipt povsem nepripravlje. Vec kot pol izraelske zracne eskadrilje je vsega par metrov nad morjem letela cel cajt v smeri zahoda, in se potem
obrnila proti egiptu. Prakticno je vse piste mocno poskodovala, prav tako letala se predno je kako sploh vzleteti uspelo.
Enako so leteli v nizkih letih tudi cez sinajsko puscavo. Skratka totalni surprise. Ce bi egipcani pravocasno dekodirali sporocilo, bi bili v popolni pripravljenosti, se posebno pa bi imeli avione v zraku. Protizracno obrambo je egipt sicer imel slabo.

Arabci niso nezmozni odstraniti drzave kot je izrael, ce bi se zdruzili. So pa totalno nesposobni se zdruziti. Se znotraj svojih drzav imajo en kup kontraverzij, samo to je. Tudi interesa do palestine nimajo, se pa ironicno non-stop sklicujejo nanjo.

kunigunda ::

Glede jedrskih konic izrael nikoli ne bo niti povedal koliko jih ima in kje. Do takih podatkov se je treba pac dokopati. Ce se potrudis,se vse najde na internetu.Kot tudi priimek slovenca, ki je zdilal eksploziv za Londonsko podzemno in je njegovo bajto "zarubil" kreditodajalec.

drejc ::

Še bolj smešna mi je pa banda iz Arabske lige. Na vprašanje CNN novinarja glede na to kaj si misli ko je Hezballah prvi raketiral Haifo je sekretar odgovoril, da glede na to da Izraelci de facto lažejo na to vprašanje ne bo odgovarjal.

Jest mislil da je vojna na BV neizbežna v relativno kratkem času, in prav je tako, saj na račun brezglavega opletanja z >50 starimi antisemitskimi forami svet ne more (žal, omejeni risorsi) tako pomagat afriškim državam, razvoju zdravil in žrtvam naravnih nesreč v Aziji in širše. Brez priznanja Izraela v Arabskih državah je v bedi več ljudi ki za BV konflikt ne vedo in niso na tem ozemlju.

Najmanj kar bi Arabska liga lahko koristnega naredila je to, da bi poslala združeno večnacionalno arabsko peacekeeper enoto na buffer zone. Pa naj teroristi njih raztreščijo ako upajo, se bo vsaj videla enotnost Arabcev tudi po arabskih svetu enkrat za spremembo.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

drejc ::

kaj je bil vzrok, da tega sporocila niso znali dekodirati se ne ve, dejstvo je, da je bil egipt povsem nepripravlje.


Welcome to the high tech warfare. Kaj misliš da sedaj poslušajo v Beirutu na frekvencah beirutskega radia vsako uro?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

drejc ::

Hint: Tole seveda z nekaj deset miljoni $ razvoja v Izraelu za vojaške namene je zelo prikladno in redno uporabljano. :))
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Trubadur ::

Berite Thomasa!

Gundolf ::

> Pustil je 14 letal da so varovali celo drzavo medtem ko je vsa ostala flota sla proti egiptu.
Totalno presenečenje za Arabce. V najbolj mokrih sanjah si noben od arabskih voditeljev ne bi mislil, da bo Izrael kdaj tako nezaščiten. Ampak če misliš da so bili Arabci zmožni v tem času pripraviti napad na Izrael se pa motiš. Pravzaprav so bili celo tako nesposobni da niti obrambe niso mogli vzpostaviti. Zakaj pa misliš, da Jordanci niso takrat uničili Izraela, če so že tako dobro videli kaj se dogaja? Imeli so priliko, imeli so letala, kaj jim je manjkalo da bi dali Izraelu tisto 'po nosu'?

> Ce se potrudis,se vse najde na internetu.
Totalno prav imaš. Čisto vse najdeš na internetu. Ampak res čisto vse :D

Lej tkole, čist moje mnenje. Izrael je v vseh vojnah pokazal kaj pomeni izurjenost vojske in taktična premoč nad sovražnikom. Arabcev po drugi strani vse te vojne niso prav nič izučile. No za enkrat izgleda da so jih toliko, da se ne spravijo več nad Izrael. Vsaj ne v direktno vojno. Je pa seveda sovražtvo do Izraela naraščalo. Vsi voditelji so bili osramočeni, vse superiorne vojske uničene. Tudi številni arabski prebivalci na okupiranih ozemljih in palestinski begunci niso nič pripomogli k miru. Zato se zdaj vsi trudjo zasejati čim večje versko sovražtvo, ker pač Izraela še vedno nočejo trpeti na 'njihovem' ozemlju in se je terorizem izkazal kot najboljše orožje. Nikomer ni treba priznat da ga podpira, ne rabijo vlagat prav enormnih količin denarja in Izrael se na koncu sam pokaže v slabi luči mednarodne javnosti.

Kako Izraelci ravnajo s Palestinci - verjetno zelo slabo. Delno so si to Palestinci zaradi terorizma sami krivi. Ampak če res želijo živeti v miru bodo slej ko prej morali pošlihtati sami s sabo in sprejet izgube. Kako Izraelska vojska deluje v Libanonu. Slabo. Zelo slabo ji gre pri uresničevanju ciljev in veliko preveč civilnih žrtev imajo na vesti. Nihče ne more reči, da jim ni mar za civiliste, je pa očitno da se ne potrudijo dovolj. Hezbolah je tam preveč utrjen in pomešan s prebivalstvom. Če ga poskušajo kirurško odstranit bodo tam še par let, s čimer niso dosegli nič. Če nadaljujejo kot so začeli bo preveč civilnih žrtev in podpora Hezbolahu bo strmo narasla. Tale vojna je totalno njim v škodo. Če jim že rata zasesti tistih 30 km Libanona ga sami ne bodo mogli varovati. Edino kar jim bo morda uspelo je, da dobijo tja mednarodne peacekeeperje, ki bodo kakih 10 let skrbeli za njihovo varnost. Potem pa jovo na novo.

kunigunda ::

Sicer (moje mnenje) Jordanija je ze takrat bila malo pristranska, kar se bojevanja tice, in se Hussein ni upal niti pomisliti, da bi sel nad cel Izrael.
Se cudim se, da je po mizi udaril s PLO-jem.
Bi pa bila varianta, ker so Izraelska letala 2x sla nazaj po municijo in gorivo, ce bi jim medtem porusili tistih 10 pist. Pol ne bi mel kje pristati (s kolesi seveda)
in bi bili brez zracne obrambe. No fuel, no duel :) Ampak to je samo teorija, takrat so se sirija in egipt (jordanija bolj malo) pogovarjali bolj na skrivaj, v kaksnih kaficih
preobleceni v kmete pa s tujimi potnimi listi. Pa vsak je imel potem se svoje zahrbtne plane. Kr neki. (No, sej konc koncev so izraelci, predsedniki,ministri tudi pod drugi identiteto v ameriko letali).

Arabci so neorganizirani ze od pamtiveka, Izraelci so bili bolj pametni in so zaceli s kibuci, kar jim je kasneje pomagalo.
Kar se tice pa same mrznje do izraela mas pa tudi prav. Ravno vceraj sem govoril z eno marocanko na to temo, pa ne ve nic. Totalna nula kar se politike tice,
niti ne ve kdo je hamas ne hesbollah. Sam ve, da sovrazi Izraelce. Ne vem kaj so njej naredili, vem pa da je do izpada elektrike v gazi non stop bila na
vezi s tamkajsnjimi palestinci, in potem je rekla kazala. Ne recem, ce clovek sam pride do tega, zakaj mu je nekaj vsec, zakaj pa ne. Ne pa takole.
In tako verjetno misli 90% arabskega sveta. Zal.

Edino kar me je pri tebi (100 postov nazaj :) zmotilo je, ko si dejal da si morajo palestinci prilagoditi izraelskemu nacinu zivljenja. Kaksen to sploh je ?
A to pomeni, da morajo se hebrejscino govort ?

Zgodovina sprememb…

drejc ::

FYI: Arabci v izraelu imajo še celo prednost pred Židi...ni jim treba za 2-3 leta v vojsko. Sicer so pa povsem enakovredni državljani IIRC, oz vsaj tako kot črnci/mehičani/azijci v metropolah ZDA.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
««
14 / 18
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izraelska ofenziva v Gazi in Libanonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
795924 (2698) Longinus
»

Iran bi izbrisal Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
686865 (5502) Phil
»

Palestisnko-Izraelska kriza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18413669 (11122) jype
»

Izrael (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
625483 (4704) Barakuda1

Več podobnih tem