» »

Hollywood v korak s časom: filmi na internetu

Hollywood v korak s časom: filmi na internetu

Slo-Tech - Vsi dobro vemo, kako konzervativno se obnašajo združenja MPAA, RIAA ter ostale korporacije, ob omembi novodobnega izuma internet. Le-ta, v povezavi s širokopasovnimi povezavami, je idealen za konzumacijo večpredstavnih vsebin. Vendar so naši preljubi konzervativci z vsemi močmi zatirali nov trend, tako, da je gledanje filmov in poslušanje glasbe večinoma v domeni piratov.

Pionir na tem področju je servis iTunes, ki nam omogoča legalen nakup in prenos glasbe, videospotov ter nekaterih nadaljevank. Trend je nadaljeval Google in še nekateri drugi.

Vendar za ogled filmov, smo bili prisiljeni ostati pirati. A kakor kaže, se je končno uklonil tudi Hollywood.

Z današnjim dnem bodo nekateri filmski studiji začeli z distribucijo filmov preko interneta. Nakup in prenos bo na voljo dne izida dvdja. Vendar z nekaterimi posebnostmi. Studiji so mnenja, da večino zaslužka dobijo z ogledom v kinodvoranah ter s prodajo dvdjev. In ker nočejo ogroziti poslovnih uspeškov prodajalcev, bo cena na internetu kar dvakrat višja, kot pa je cena dvdja. Možen bo samo nakup in gledanje na računalniku - razno posojanje in gledanje na TVju zaenkrat odpade.

Prvi korak je narejen, vendar premalo agresiven. Upamo na "nadgradnje."

44 komentarjev

minmax ::

dvakrat višja cena. absolutna genialnost.

overlord_tm ::

za to preprosto rabiš biti ... američan

Radiant ::

Sounds like a move to get an argument for a trial case currently underway ... these people are rally to greedy ... casi 1000 % profitov se v nasem svetu ki mu zmanjkuje resurs blizajo koncu ... The Status Quo people just dont want to get it lol.

Prvo ze DVDji so way overpirced ... ze vedno blo da se o spilih nebomo menli .. FF XII je na jap. prodal prvi tedn 3 milione komadov na PS2 igra je kostala 60 mil. $ prodajalo so jo za 60 $ na komad ... skupaj je to 180000000 $ v enem tednu .. prodajala se bo se 5 let do EOL ... HALO ! To je primer exstrema ... kolk od tega bo vodu caracter designer , game designer in programerji ???? Kolk od tega bo slo v Balance accoutn od Square Enixovega CEOja ... tu je problem ... vedno govorijo o pravicnosti in pri digitalnih medijih o kraji ... po definiciji je kraja nastopila takrat ko oseba A osebi B neko stvar vzame in ta vec NE MORE Z NJO RAZPOGAT ... it dont see that in the digital world ... to asociiranje multipilkacije digitalnih podatkov v 0 ceno * no to glih ne ker ISPja placamo itaq uporabniki* je PR bullshit z strani MPAAja in RIAAe. Kdo to verjame nimka razciscenih osnovnoh pojmov .. in na to njihov propaganda department pali... ce bi priatstvo blo taki problem bi njihovi profiti morali v zadnjih letih it na 0 sli so pa dol za kolko 3 %... kar pase poleg k slabem stanju ekonomije in folk nima tolk kesa na strani ...in ga logo da ne zapravla za filme in igre ...

Sn pravnik moj teritorji je intelektualna lastnina, copyright in computer law *int* in moje osebno mnenje je da je celotna trenutna zakonodajo za digitalno dobo TOTAL MIMO ,.... informacije so za vsakogar .. jaz sn bol za fare use ... ce mi je nek film vsec ... pa sn ga gledal tud plej na netu .. grem pol v kino al pa si kupim kak merchanice ... al pa ce lahko dam raj donacijo 10 dolarov production companiju prek Pay Pala NE PA UNIVERSALU al pa Sonyu .. pr katerih vem da tisti ki so film ustvarili dejansko nebojo nic vidli ... mogli bi it v smer fair use ne pa v to fasisticni DRM smer ko so vsi paranoidni pa vsak je kao pirat ker mi hoce vzet dolar ki ga tak nebi ta oseba nikol porabla za to ... Ze ce clovek gleda tendence v EULAh ... mislim kupit nas proizvod samo nimate nobenih pravic z njim delat .. razn the basic crap ... overpriced ... pa updatajte next year... pa po moznosti se vas pofilamo z naso novo TCP platformo z viral marketingom ce nas hocete tozit .. probajte .. we are a shit ass megacorp with 100000 lawyers who all studied at yale and lost there spine somwhere for the sake of %points.... and $ ...Fuck customers , they have no rights ... se clov pocuti ko digitalni slave zato da lahko enih par barab vredi zivi na tuj racun ko oversized pijavke ....>:D

Nice future comin yup... Bi blo lepo ce vsaj digitalni svet nebi z totim kapitalisticno ekonomisticnim crapom postal tak kurac ko nas real world ..where did the people go with spines and ideals???? A mormo res vsi postat barabe ?

tsatthoggua ::

ROFL dvakratna cena dvdja. Sicer je res da je korak v pravo smer samo bojo mogl še vezalke razvezat da se ne ubijejo po parih korakih. Tisti dan ko bom pripravljen 2x več plačat za bite ki so shranjeni na mojem disku, potem jih morm zapečt na svoj dvd pekač in to na svoj dvd plošček je še blazno daleč.

baker ::

2x cenejše bi blo dost bl logično glede nato, da nimajo skoraj nič stroškov za to.

zee ::

logično za nas, ampak logika in denar sta bila še največkrat na nasprotnih bregovih.

drugače je pa v novici predstavljena ideja vredna Američanov.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

TheJack ::

Ravno ta novica je dokaz, da se Hollywood ni uklonil. Z norimi cenami in pogoji uporabe filmov preko interneta si studiji prizadevajo za ravno obraten učinek; da taka distribucija filmov ne bi uspela. Ko bo namreč reč propadla, ker pod takimi pogoji jasno ne bodo prodali nič, bodo lahko rekli: "No vidite! Internetna distribucija se ne izplača! Še naprej bomo gonili svoj uveljavljeni in preizkušeni distribucijski model tovorjenja ton in ton ploščkov preko celega sveta." In srečno bomo živeli v svojem Hollywood(fairytale)land, kjer grdigrdi internet ne obstaja. Če zamižimo, damo prste v ušesa in dovolj močno cepetamo, bo realni svet izginil.

No ja, ne bo. Če z 5-10 let sploh nihče ne bo več vedel kdo so bili Warner Bros., Universal, Paramount in 20th Century Fox. In mlajša generacija nam skorajda ne bo verjela, ko bomo pripovedovali, da smo včasih glasbo, filme, igre...itd. kupovali na tam enih ploščah.
Bonis nocet, qui malis parcit.

asgard2.0 ::

The_jack : zato je pa tukaj slo-tech da jih pouči kako so se stvari stregle ane ;((


p.s. če ne bo slo-tech takrat že v navidezni resničnosti :D
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

gumby ::

hmm... prvi april je mimo

sem preveril

dvakrat:D

madmitch ::

Studiji so mnenja, da večino zaslužka dobijo z ogledom v kinodvoranah ter s prodajo dvdjev.

Določeni producenti se dogovarjajo da bi bolje organizirali kinopredstave in jih spustili bolj istočasno po celem svetu, nato DVDje in nato net. Tako bodo ohranili dobiček kinopredstav, DVDjev in dobili še dodatnega, ki jim zdaj uhaja. Tisti, ki sedaj hodijo v kino ali kupujejo DVDje, bodo to počeli še naprej, ostali, ki tega iz različnih razlogov ne počnemo, bomo filme začeli kupovati na netu (vsaj jaz).
Eden takšnih producentov je Doug Falconer z njegovim Pacific Media & Entertainment. Do sedaj so odkupili pravice za filme, ki so jih sami pod finančnim okriljem velikih (WB, FOX) že posneli. Pridružili so se jim je še nekaj drugih producentov, ki se počasi osamosvajajo in si delajo samostojno distribucijsko mrežo ter so veliko bolj fleksibilni, kot stari mastodonti.

Baje naj bi vse skupaj zaživelo nekje konec naslednjega leta.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

lukanium ::

gumby, si me prehitel... totalno prvoaprilska... wtf :\

Ramo said download-to-own movies would sell for $20 to $30 — up to double the $15 that discount retailers such as Wal-Mart Stores Inc. charge for DVDs, with downloads of classic titles for $10 to $17.

Očitno vse ne bo 2x dražje, a je vse skupaj še vedno butasto.

Ni mi jasno, zakaj nekdo (pač kak studio) ne izkoristi priložnosti in postane prvi, ki bi ponujal filme za res nizko ceno. Saj verjetno se motim, ampak če bi ponudili nek nov film za $5, bi IMO bili njihovi strežniki par dni čist "slashdotani"... Če dam jurja za kino, bom dal jurja tudi za kvaliteten download. No, kvaliteten download, ki ga bom lahko gledal na čemer koli in kjerkoli.
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

simnov ::

nimajo pojma dvakrat višja cena

gumby ::

>> ... No, kvaliteten download, ki ga bom lahko gledal na čemer koli in kjerkoli.

mokre sanje, imho...
navadna (majhna) resolucija z obilico DRM, to je ze bolj verjetno, na zalost:|

opeter ::

No, kvaliteten download, ki ga bom lahko gledal na čemer koli in kjerkoli.


No vidiš, ravno to je problem. Veliki založniki razmišljajo po simpl kmečki logiki: v kino lahko vstopiš/greš pogledat film samo z eno (vlejavno) vstopnico.
Če si želiš film ogledati še enkrat si moraš novo vstopnico kupit (ali priskrbet, da o raznih ekstremih - imam frenda, ki dela v kinoju, pa malo zamiži in lahko grem not - niti ne govorim). Torej studiji imajo že s tem probleme, da film lahko kupijo TV postaje pa se potem predvaja v (skoraj) nedogled. In tisti prdeči in smrdeči alkoholiki, ki posedajo po krčmah, si lahko ogledajo "njihove" filme, ne da bi plačali penny (ali cent, če hočete) - razen pijače, seveda :D .
No v glavnem, studiji so imeli že precejšnje izgube takrat, ko so se pojavali prvi videorekorderji tipa Betamax in VHS (ter pozneje S-VHS.. hmm le zakaj se je ža razširil JVC-jev VHS??? :\ ). Kaj mislite, kakšne izgube so pol meli, ko se je standar DVD začel počasi širiti od leta 1996, in ko so naposled zaščito DVD-jev le heknili..? Bemti... zdaj bo lahko folk gledal vse DVD-je ne glede na regijsko zaščito na vsakem računalniku 8-O

Torej, kaj bi veliki studiji želeli? Seveda stalno članarino!!! Za vsak ogled (ne film!!!), da, za vsak ogled posebej.
Predstavljam si daljno prihodnost: imamo štiri družinske člane, sedijo pred "domačim ekranom", želijo pogledati neko vsebino, OSD pa napiše: "...če si želite ogledati film Esmeralda 2174 in New Arabian York, vas prosim (ne... zahtevam!), da vsi vstavite svoje bonusno-kreditne kartice v režo USB 4.0. Hvala za pozornost! Ali želite nadaljevati? Da | Ne (policija) | Prekliči (dvojna cena elektrike pri izklopu ekrana).
Zahvaljujemo se vam za vaše zaupanje. Vaš Hollywood Future Distibution Studio Group. Powered by SSNLG Inc.*

*Sony-Samsung-NEC-LG Multicorp
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

miha_zupinec ::

Precej ničvredno če mene vprašaš!

mavec ::

"...če si želite ogledati film Esmeralda 2174 in New Arabian York, vas prosim (ne... zahtevam!), da vsi vstavite svoje bonusno-kreditne kartice v režo USB 4.0. Hvala za pozornost! Ali želite nadaljevati? Da | Ne (policija) | Prekliči (dvojna cena elektrike pri izklopu ekrana).


LOL :D. Mogoče se bo pa tole uresničilo.
Sam zdaj kupujem original dvd-je. Sicer to predvsem kaki dokumentarci in nekaj filmov, ki jih mislim imeti v zbirki, da pa bi kupoval prek interneta za 2x višjo ceno? Ja, seveda. Odlična logika.
Plačaš 2, dobiš 1 ;( .

Boeing ::

Napačen korak z napačnim namenom v pravo smer...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Matevžk ::

@Radiant: si ti pravnik? Ne znaš ne angleško ne slovensko. Pa je menda pravna fakulteta dokaj težka in prebereš precej besedila, tako da se vsaj enega izmed teh jezikov naučiš.
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

kolk pa so kej kino vstopnice na premierah v ZDA? nazadnje ko sem jaz slišal, so šle od 10$ navzgor. seveda ko je bil film kakšen mesec v kinih je bla vstopnica že pod 5$.
pozna se namreč, če maš ti na premieri ceno vstopnice za boljše sedeže krepko čez 20$ in prodajaš film na netu po 5$ - ne bo velik ljudi v kinu
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Z-lot ::

OK, cena je povsem neupravičena Ô_o

Postavlja se vprašanje, kako so do nje prišli (in kdo so Oni)..

Stepni Volk ::

Hollywoodska logika je čisto pravilna. Tistim, ki se mudi in hočejo nekaj TAKOJ, naj tudi več plačajo. Potrpežljivi, zbiratelji in ostali naj bodo seveda nagrajeni z 2x nižjo ceno in obremenjeni s potovanjem do trgovine.
Avtocesto je potrebno vsakič izdatno plačat. Po lokalnih cestah plačuješ le letno "naročnino".

Imam predlog za Hollywoodske studije: Zastonj downloadanje vseh filmov. Potrebno je le plačati letno naročnino v višini 1'000'000 U$.

Highlag ::

Če bo film optimiziran za PC bi človek pričakoval kakšno HD resolucijo slike ane? Mislim kdo pa še uporablja danes 800x600?:\
Never trust a computer you can't throw out a window

Highlander ::

Meni ni jasno, zakaj je treba vsak nov Hollywoodski film (katerih 90% je za se zjokat, IMO) takoj videt. Jaz rade volje pocakam, da pride v nas kino in si ga tam ogledam, ce se mi zdi vreden cajta in cuka. Ce pa ne, a bi ga se vedno rad videl, pocakam na dober DVD-rip. Vecine novih filmov pa niti nocem videt.

opeter ::

Highlander je vse povedal. Glede novih filmov sem istega mnjenja.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Bistri007 ::

Saj ni tako hudo, samo v naši kmečki deželi ni nič podobnega Netflix :O
Walmart cene pa vidimo samo preko interneta...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Daliborg ::

hehe...se pravi bodo legalno filmi na streznikih ? >:D >:D skrajsal bodo delo dvd-riperjev je meni prvo presinilo!>:D
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Z-lot ::

Stepni Volk, tale logika prvega kupca je zelo kratkoročna - juhuhu, downloadal, hitro pogledal, gremo naprej na naslednji film. Zgolj dejstvo, da lahko iz domnevno udobnega fotelja dolpotegneš film, še ne prilepi storitvi oznake(in s tem cene) "Premium".. 8-O
(btw... stroški kupca se 2x povečajo, tisti za dobavo/izdelavo dvdjev so pa... vsaj 2x nižji? Tole je nemarno ožemanje.)

Radiant ::

To Matevzk>

PS Mam certifikate tako za anglescino in nemscino na nivoju materinskega jezika... saj zato ponavadi pisem v Slovenoenglodeutschu ..lol . No sn pa ze vedno slampast kaj se tice pik vejic itd... pac tak sem :P . No bom se pa naslednjic potrudil da z mojo priuceno pedantnostjo popravim se vse te malenkosti ... da bos lahko ti text lepo prebral... samo keyboard layouta se mi pa se vedno nea da prestavit na SLO .. pa ne zato ker nebi mogu >:D

Roadkill ::

edit:
*kreh*

Očitno OTI škoduje zravju. Never mind.
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Spc ::

Torej, kaj bi veliki studiji želeli? Seveda stalno članarino!!! Za vsak ogled (ne film!!!), da, za vsak ogled posebej.

Točno tako! - To si zelo dobro povedal
Pač oni bi radi zakasirali maximum kaj se le da ker to kaj imajo sedaj milionske dobičke jim še ni dovolj.
:|

nsignific ::

Studiji so mnenja, da vecino zasluzka dobijo preko kinodvoran in DVdjev?

A se hecate? A nobenmu ne potegne fora?

Sej so do zdej prodajali SAMO preko kinodvoran in DVDjev. Le kateri analitik bi izustil taksno bedairjo?

Osebno ne verjamem v resnicnost te izjave, oz. v celotno novico nasploh.

Stepni Volk ::

Hollywood se ne moti. Če se pač posname Ishtar z Warren Beattyem in flopne, so za to krivi nesposobni igralci, nerazpoložena publika...

Hoollywoodska logika je čisto preprosta. Služimo z DVDji in Kini. Dodajmo še tale nebodigatreba internet... Saj tudi filmov ne delamo novih, temveč le snemamo remake starih (King Kong, The Pink Panter, Solars...) ali pa skupaj namečemo fore iz različnih filmov (Scary Movie 4, Date Movie...).
V primeru, da bo steklo, bomo še bogatejši... če ne bo... se internet pokoplje in Buisness as usual.
Seveda se pod nobenim pogojem ne bomo spraševali ali gledanost filmov morda ne upada zaradi nezanimanja publike. Oz. si le ta filme še zastonj noče ogledati...
Ja, ja... krive so tele vojne... Gregor Grmovje nam bo uničil ves profit. Glavni cilj teroristov je širjenje piratskih filmov, da nas spravijo na kolena.
Nič, še ena vojna bo potrebna... in potem lahko o vsem skupaj posnamemo film... bravo, kakšna ideja!

TheJack ::

Hollywood (studii) se v temelju moti. Prepričani so namreč, da so edini na svetu ki znajo delati filme. Pardon; financirati filme. Da so skratka edini, ki lahko priskrbijo denar namenjen snemanju filmov in vseh obrobnih dejavnosti ki se tega tičejo.

Seveda se motijo. Denar za snemanje filma lahko da vsakdo ki ga ima. In danes ima kar nekaj ljudi precej denarja. Dosti več kot hollywoodski filmski studii. Vsaj desetkrat več. Vse skupaj velja še toliko bolj, ker pri internetni distribuciji odpade večina dejavnosti ki niso neposredno povezane s samim snemanjem, razen oglaševanja. Torej predvsem distribucija, ukvarjanje s trgovinami, kinodvoranami...itd.

Samo še vprašanje časa je, kdaj se bo to zgodilo. Kdaj se bo našel človek oz. podjetje, ki bo delež svojih milijard namenilo tudi kreiranju same vsebine, ne pa le nje distribuiranju, iskanju, zaščiti, predvajanju....itd. Bog ve, da je kandidatov dosti.

Pred parimi dnevi se je na prvih mestih britanskih lestvic znašel single, ki sploh še ni na voljo v trgovinah. Le na podlagi (legalnega) downloada. Poti nazaj ni več. Interneta ni več možno ignorirati. Kdor bo poskušal, bo propadel.
Bonis nocet, qui malis parcit.

Thomas ::

> Samo še vprašanje časa je, kdaj se bo to zgodilo. Kdaj se bo našel človek oz. podjetje, ki bo delež svojih milijard namenilo tudi kreiranju same vsebine, ne pa le nje distribuiranju, iskanju, zaščiti, predvajanju....itd. Bog ve, da je kandidatov dosti.

Take primere smo v zgodovini že imeli. Ko so ameriški penzionski skladi pridrli s svojimi gorami denarja v Las Vegas, se je mafija hočeš nočeš morala posloviti, čeprav je iznašla in zgradila Las Vegas.

Those who come first, are usually not those who stay ...

Stepni Volk ::

In so primeri, kjer distribucija ni tako enostavna, monopol pa zavira napredek ostalih tehnologij, npr.: nafta.
Po isti metodi je posegel Hollywood z nameravanim DRM. Filme bo moč dobiti in gledati le in zgolj na BluRay in HD DVD. Ko bo kritična masa uporabnikov dosegla željeni nivo, bodo VHS, DVDje in internet preprosto ugasnili.
Hollywood ve kako se temu streže :)

TheJack ::

Kot sem rekel. Hollywood ni edini, ki zna financirati filme.

In še nekaj, ko ravno omenjaš. Stavil ne bom, ampak BR in HD-DVD bosta po mojem krahirala kot že dolgo ne nobena stvar. Ne samo zaradi razlogov, ki sem jih naštel v prejšnjem postu. Tudi zato, ker glede na filmski DVD prinašata za povprečnega uporabnika premalo izboljšav in preveč slabosti ter stroškov. Hollywood misli, da bo eden od njiju (ali celo oba) nadomestil filmski DVD. Jaz sem dokaj prepričan, da se bosta pridružila SACDju in DVD-Aju. Se ju še spomni kdo?

Sicer pa ni dvakrat za reči, da so v upravah filmskih in glasbenih studijev ljudje, ki mislijo podobno kot Stepni Volk. Da so skratka edini ki znajo producirati vsebino, da jim nihče nič ne more, in da lahko 'ugasnejo' internet.

Prebuditev iz tega sna bo huda in usodna. Poleg tega je relativno blizu.
Bonis nocet, qui malis parcit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

Thomas ::

> Sicer pa ni dvakrat za reči, da so v upravah filmskih in glasbenih studijev ljudje, ki mislijo podobno kot Stepni Volk.

Seveda, da so. Če bi bili kot TheJack, bi jih živčni lastniki hitro odpustili. Ker (še) nočejo vedeti, da so vrgli precej denarja stran.

Stepni Volk ::

Ni nujno. CD se je prebijal zelo dolgo. S tem se je Sony tolažil, ko je predstavil MiniDisk :)
Tudi DVD se je dolgo časa prebijal.
Pač gre za 5-10 letni plan.

Če pogledaš ZDA, bodo do 2009 ukinila analogno TV (glej povezavo ob novici).. In prisiljen boš kupiti nove naprave:
- digitalni TV (CRT, LCD, plazma...)
- BR ali HD DVD (če že kupuješ, ne boš kupil "samo" DVD ane?)

Hollywood misli naprej. Microsoft je na njihovi strani. Sony tako ali tako.

EDIT: P.S. Edini problem pri vsem skupaj je, da je bil že DVD lansiran s tem namenom (region code itd)... in ta zgodba ni imela Happy Enda za Hollywood.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> Hollywood misli naprej. Microsoft je na njihovi strani. Sony tako ali tako.

Vsemogočnost trenutnih tahudih koterjev na borzi naj te ne premoti. Spomni se IBMa 1980 ali Enrona 2000.

United they'll fall!

Stepni Volk ::

Moje osebno mnenje je, da jim ne bo uspelo. Za Hollywood, Microsoft, Sony in ostale globalne koncerne dela toliko in toliko ljudi. Ostane nas večina, nekaj miljard tistih, ki za njih ne delamo. In naš interes je obratnohollywoodski.
Zgodovina človeštva je že pokazala premikanje geopolitične moči. Prav tako v glasbi. Ko je ustvarjal Mozart je dominirala v operah Italijanščina (ki je sedaj bolj obrobnega pomena).

S svojim početjem Hollywood samo pospešuje svoj lasten propad.
Ne upoštevajo novih tehnoloških rešitev in s tem zanemarjajo cele generacije ljudi, ki so navajeni na te nove, veliko bolj user-friendly tehnologije.
Svojo energijo kopičijo v namenu zmonopolizirati tržišče in pri tem pozabljajo, da, kot rečeno, niso edini, ki znajo "delati" filme.

Zakaj? Lakomnost tistih nekaj največjih lastnikov kapitala... kako bibljisko... pardon Hollywoodsko...

TheJack ::

Malce filozofsko se danes počutim. Se opravičujem. :D

Težava je po mojem v človekovi naravi. Ne vem zakaj, ampak ljudje so največkrat do zadnjega prepričani v nespremenljivost trenutne situacije, čeprav je okoli njih polno dokazov o nasprotnem. Stari Rimljani so bili prepričani v večnost Rima. Francoski plemiči so bili verjetno vse tja do 1789 prepričani v večnost fevdalizma, čeprav je za nazaj gledano vsakomur kristalno jasno, da je do propada moralo priti.
Celo danes, ko se stvari glede na preteklost spreminjajo takorekoč s svetlobno hitrostjo, smo prepričani, da so nekatere stvari vklesane v skalo.
Častitljivo, skoraj 250 let staro enciklopedijo bo pokopal nek prostovoljni internetni projekt.
Podjetje ki v 30 letih obstoja ni naredilo takorekoč nobene večje napake, ki se je zdelo nezmotljivo in neuničljivo, danes izgleda precej nebogljeno ko skuša na trg spraviti svoj nov glomazni operacijski sistem, kateremu se čisto lahko zgodi, da bo, ko bo enkrat na trgu, postal irelevanten, ker trga zanj ne bo več. Vse aplikacije, vsi milijoni vrstic kode, se namreč znajo preseliti na internet. Čisto možno je, da ni več daleč čas, ko bo od na računalniku naloženega operacijskega sistema ostal le malce naprednejši BIOS. Vse ostalo bo na serverjih tisoče kilometrov stran. Hasta la vista mastodontskim OSom!
Kaj pa prodajanje vsebine (filmov, glasbe, iger...itd.) na fizičnih nosilcih takšnih in drugačnih oblik? Ne morem za gotovo napovedati propada velikim glasbenim in filmskim studijev. Mirno pa si upam napovedati propad njihovemu načinu distribucije vsebine. Če se fantje ne bodo pravi čas ovedli, bodo propadli z njim.

Če se vrnem nazaj k prvotni misli. Težava je v tem, ker zna redkokdo stopiti korak nazaj in na situacijo oz. čas v katerem živi, pogledati nekoliko bolj od daleč. Zato je težko zagledati spremembe ki se približujejo, čeprav so morebiti očitne. Trenutni šampioni in vladarji (tržni ali ostali) se zdijo nepremagljivi in večni. Trenutni red se zdi nespremenljiv in edini možni.

Še leta '87 ni nihče verjel v propad vzhodnega bloka in v spremembe ki so sledile. V šoli smo pred vsako uro pozdravljali 'Za domovino s Titom, naprej!', Honecker, Ceausescu & Co. so trdno sedeli v sedlih. Če bi takrat kdo povedal kaj se bo zgodilo, bi ga razglasili za norega. Ne le oblast, tudi navadni ljudje. In če so že ljudje prepričani, da se ne bo nič spremenilo in da je red večen, kaj potem šele vladarji? Obstaja en čudovit posnetek, ki v parih sekundah pove vse, kar skušam jaz tukajle povedati - kaže Nicolaea Ceauşescuja med enim od svojih govorov, ki jih je imel precej pogosto; ljudi so iz tovarn pripeljali na trg, jim dali zastave in transparente, Veliki Vodja je govoril, ljudje so ploskali in vzklikali. Ampak ne tokrat. Med govorom se začnejo žvižgi in nezadovoljno vpitje. Nicolae se zdrzne, ampak nadaljuje. Verjetno imam prisluhe, si misli. Ampak žvižgi ne pojenjajo. Čedalje glasnejši so. Nicolae utihne. Popolnoma je zmeden. Njegov pogled v tistem trenutku verjetno povzame globoko prepričanost režima o svoji večnosti. Nejevera. Šok. Dogaja se nekaj, za kar ti razum govori da se ne more zgoditi.

Za nazaj vse izgleda preprosto in logično. Zgodovinska nujnost. Čeprav je še trenutek pred spremembo izgledalo nespremenljivo.

Spremembe ki se dogajajo sedaj so sicer manj usodne, ampak vseeno neizogibne, čeprav izgleda drugače. Marsikdo misli, da so trgovine s cedeji, DVDji oz. kakšnimi drugačnimi fizičnimi nosilci večne. Da ne bodo kar čez noč izginile. Ali pa, da boš moral na računalnik vedno najprej naložiti operacijski sistem, ki ga boš dobil zraven na cedeju/devedeju. Ali pa, da police s knjigami ne morejo kar izginiti. Da bodo knjižnice večne. Da bodo papirni časopisi in revije večni. Da boš moral za telefoniranje vedno plačevati časovne tarife. In da boš za 'resno' telefoniranje vedno rabil nekega stacionarnega ali mobilnega telefonskega ponudnika – ne pa recimo le softvera, ki ga boš naložil v telefon in telefoniral cel božji dan za fiksno in verjetno zelo nizko ceno. Da je edini možni način gledanja tujih TV kanalov tak, da jih naročiš pri svojem kabelskem/internetnem operaterju (ne pa, na primer, da je vseh dvestotaužent TV kanalov na voljo – zastonj ali za plačilo – na internetu.). In še, in še in še.
Če smo že mi tako sveto prepriačni v večnost nekaterih poslovnih modelov, so še toliko bolj tisti, ki na njihovi podlagi služijo ogromne denarje. Založniki, taki in drugačni, telefonski operaterji, softverske firme, ponudniki takih in drugačni storitev, ki se sicer zavedajo nevarnosti ter novih tehnologij, ampak so prepričani, da jih lahko ustavijo in uporabnikom vse večne čase postavljajo cene za svoje storitve. 3G? Kaj pa raje wi-fi+skype? Triple play? Kaj pa raje le dostop do interneta, kjer čaka zastonj telefonija ter neskončna ponudba TV postaj, filmov, glasbe, iger…., zastonj ali pa za plačilo.

Noro, ne? Prepričan sem, da se bo marsikdo nejeverno nasmihal, ko bo bral tale zadnji odstavek. Ampak čez par let si bo težko predstavljal, da je bilo kdajkoli drugače.
Hm…. Smo do tretjega razreda res pred vsako uro pozdravljali 'Za domovino s Titom naprej!'….? Hm. Nisem več prepričan. Bom sošolca poklical.
Bonis nocet, qui malis parcit.

elhombre ::

Dokler ne bo mozno filma prenest na DVD je vse brez veze.Ameriski MovieLink in CinemaNow zacneta z prodajo ta teden,angleski AOL pa tudi,vendar je povsod isti problem,filmi so neprenosljivi in "heavy encrypted".Izgleda da je projekt ki ga je zacel Morgan Freeman padel v vodo ( dostop do filmov ne glede na geografsko poreklo ".Po drugi strani je pa treba priznat da se neki premika.
Doomsday is coming!!

MrStein ::

In related news:
Audi bo junija začel prodajati svoje avte preko interneta !
Dvojna cena kot v trgovini.
Sam boš mogel spravit avto iz Nemčije domov.
Vsi bodo imeli pet literski tank in motor bo crknil, če zapustiš svoje dvorišče.

To bo uspešnica !
Že kupujem delnice Audi-ja

;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Bistri007 ::

MrStein, to ima filmska industrija samo za to, da zamaže oči zakonodajalcem in sodnikom. Glejte, to so legalni downloadi, ne morete reči, da jih ni. Oni (trenutno) nimajo namena z njiminič zaslužiti.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WD TV Live HUB (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7821568 (15006) kamuee
»

Receiver za domači kino (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
515162 (4273) trdoreh
»

Novih 2.000 piratskih ovadb (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12013425 (9398) C4rtm4n

[DivXviD] Kateri Divx predvajalnik?

Oddelek: Zvok in slika
1531225 (14478) Stepni Volk
»

iTunes popularnejši od P2P (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10812046 (9943) christooss

Več podobnih tem