»

AOL vstopil na trg spletne prodaje filmov

Forbes - Kot poroča Forbes, je AOL dosegel dogovor z glavnimi filmskimi studiji in s tem postal prvi večji spletni portal, ki se bo podal na razvijajoči se trg spletne ponudbe filmov. Pogodbo so tako v četrtek podpisali z News Corp.'s, 20th Century Fox, Sony, Pictures Home Entertainment, General Electric's, Universal Pictures in Warner Bros.' Home Entertainment Group. Trenutno so na voljo zgolj Sonyevi filmi, vendar bodo v prihodnjih tednih sledili tudi izdelki ostalih družb.

Cena za pretočeni film bo znašala od 9,99 do 19,99 dolarja, uporabnik pa ga bo imel pravico prenesti in uporabljati na največ petih računalnikih oz. mobilnih napravah, ki bodo opremljene z Windows Media Playerjem. Pri tem bo uporabniku onemogočeno snemanje filmov na DVD-je.

AOL ima seveda še mnogo drugih majhnih konkurentov, ki so že prisotni na omenjenem trgu, vendar pa pravi giganti šele prihajajo. Med največkrat omenjenimi sta predvsem Amazon in Apple.

6 komentarjev

Zaupni japonski jedrski dokumenti dostopni preko P2P

Crypto-Gram - Najnovejša številka Crypto-Grama prinaša zanimivo zgodbo, povezano z varnostjo jedrske elektrarne na Japonskem.

Vodstvo neke elektrarne je namreč svojemu pogodbenemu sodelavcu dovolilo, da je v njihovo interno omrežje vključil svoj prenosni računalnik. Ta oseba si je na računalnik prenesla zaupne dokumente, hkrati pa je imela na njem nameščen program za razdeljevanje datotek preko P2P. Podrobnosti zgodbe sicer niso znane, kaže pa, da je bil računalnik okužen z virusom, ki je omogočil dostop do vseh datotek preko P2P - in jedrske skrivnosti so bile kar nekaj časa na voljo celotnemu internetu.

Japonska vlada je kasneje zaprosila vse uporabnike interneta, naj datotek ne razširjajo dalje. Kaj več pač ne morejo storiti ... Žal je bilo podobnih varnostnih incidentov še nekaj.

12 komentarjev

Disney bo online ponudil zastonj TV serije

Reuters - Od maja 2006 bo ABC, Disneyev televizijski kanal, za poskusno obdobje 2 meseca ponudil zastonj TV serije na internetu. Med ponujenimi serijami bodo tudi pri nas zelo priljubljene serije: "Lost", "Desperate Housewives", "Alias" in druge. Projekt se bo financiral iz reklam, ki bodo omejene na število 10. Same serije ne bo mogoče "previjati" naprej in nazaj, temveč le skakati iz poglavja na poglavje.

Je vse skupaj posledica združitve Steve Jobsovega Pixarja z Disneyem? Nekaj je res, Disney je prvi ugriznil v jabolko.

28 komentarjev

Novih 2.000 piratskih ovadb

Reuters - IFPI - International Federation of Phonogram and Videogram Producers - Mednarodno združenje fono in videogramskih založnikov je v 10 državah hkrati podalo skupaj 2.000 ovadb zoper posamezne uporabnike, ki so si ilegalno izmenjavali glasbo in filme preko interneta s pomočjo P2P programja.

Poleg tožbe, posledične kazni, ki v povprečju znaša 630K SIT, je v Franciji tovrstne prekrškarje takoj dočakal še izklop iz interneta. Enako v bodoče čaka Danske prekrškarje. V Italiji so zasegli še 70 računalnikov, ki so v večini primerov služili, kot strežniki. Tokratna akcija je potekala še v Avstriji, Finski, Nemčiji, Hong Kong-u, Islandiji, Portugalski, Švedski in Švici. Izven ZDA so tako skupaj podali že 5.500 ovadb v 18 državah po svetu.

Medtem sta dva bolj klasična pirata priznala krivdo na Kalifornijskem sodišču. Oba sta dobila po 5 let zapora. Tretjega v združbi, ki še ni priznal krivde, čaka sojenje naslednji mesec.

Hkrati je danes šel on-line tudi založnik knjig Bloomsbury.

Glede...

120 komentarjev

Hollywood v korak s časom: filmi na internetu

Slo-Tech - Vsi dobro vemo, kako konzervativno se obnašajo združenja MPAA, RIAA ter ostale korporacije, ob omembi novodobnega izuma internet. Le-ta, v povezavi s širokopasovnimi povezavami, je idealen za konzumacijo večpredstavnih vsebin. Vendar so naši preljubi konzervativci z vsemi močmi zatirali nov trend, tako, da je gledanje filmov in poslušanje glasbe večinoma v domeni piratov.

Pionir na tem področju je servis iTunes, ki nam omogoča legalen nakup in prenos glasbe, videospotov ter nekaterih nadaljevank. Trend je nadaljeval Google in še nekateri drugi.

Vendar za ogled filmov, smo bili prisiljeni ostati pirati. A kakor kaže, se je končno uklonil tudi Hollywood.

Z današnjim dnem bodo nekateri filmski studiji začeli z distribucijo filmov preko interneta. Nakup in prenos bo na voljo dne izida dvdja. Vendar z nekaterimi posebnostmi. Studiji so mnenja, da večino zaslužka dobijo z ogledom v kinodvoranah ter s prodajo dvdjev. In ker nočejo ogroziti poslovnih uspeškov prodajalcev, bo cena...

44 komentarjev

Analogno - Hollywood sovraži, Kongres bo ukinil (TV)

Slo-Tech - Holivudski studiji so v okviru boja proti piratstvu podali nov predlog omejitev in prepovedi. Zadevo so poimenovali Digital Transition Content Security Act, omenjeni zakon pa naj bi zamašil t.i. "analogno luknjo". V primeru, da bo predlog zakona sprejet v predstavljeni obliki, bodo napravice, ki konvertirajo analogni signal v digitalnega kmalu prepovedane ali omejene. Tako naj bi bili digitalni snemalniki z analognim vhodom omejeni na snemanje do samo 90 minut (v primeru avtorsko zaščitene vsebine). V napravah pa bo morala biti minimalno podpora dvema zaščitama: VEIL - Video Encoded Invisible Light in CGMS-A - Copy Generation Management System Analogue.
Vir: C Net

Po drugi strani pa so v nižjem predstavniškem domu kongresa* v ponedeljek že sprejeli dopolnilni zakon, ki določa prehod ZDA na HD-TV s 17. februarjem 2009. Pri tem so zelo netipično ameriško odobrili 1,5 milijarde USD, s katerimi naj bi ljudem pomagali pri nakupu pretvornikov iz HD-TV v stari TV signal in s tem...

38 komentarjev

iTunes z novimi videoposnetki

Monitor - Apple je brez zanj značilnega pompa v svojo medijsko (zdaj ji ne moremo več reči glasbena) trgovino iTunes dodal 11 novih in klasičnih nadaljevank ter oddaj. Med njimi so Alfred Hitchcock, Battlestar Galactica, Monk, Surface, Conan O'Brien, Jay Leno, Dragnet, Law & Order, The Office in, pozor, Knight Rider.

Od začetka ponudbe videoposnetkov je bilo po zagotovilih Steva Jobsa prodanih že več kot 3 milijone posameznih nadaljevanj. iTunes zdaj ponuja že okoli 300 epizod različnih nadaljevank, serij in oddaj, kmalu pa utegne številka še precej narasti, saj naj bi bili na voljo tudi posnetki televizijskih mrež FOX in CBS.

5 komentarjev

1M prodanih videov preko iTunes

Apple - V devetnajstih dneh, odkar je Apple predstavil iPod z zmožnostjo predvajanja videa, je iTunes zabeležil 1.000.000 prodanih posnetkov (gre v glavnem za video spote, TV nadaljevanke in kratke risanke studia Pixar). V primerjavi z glasbo je to skoraj trikrat slabši rezultat, saj so po premieri storitve iTunes prodali 1.000.000 skladb v pičlem tednu, kljub temu pa dosežka ne gre zanemarjati. Opogumljeni z rezultatom bodo svojo ponudbo še razširili, pravi Steve Jobs.

Legalna Applova ponudba se je seveda znašla tudi na torrent straneh, kjer je na voljo tudi dosti drugih, za iPod prirejenih filmov in nadaljevank.

Zelo očiten znak, da smo kupci vedno bolj razvajeni in želimo zadeve takoj - povedano drugače: založbe poslujejo zastarelo in predvsem predrago. Ali kot že ves čas opozarja kolumnist v več računalniških revijah, med drugimi tudi hrvaškem BUGu, John C. Dvorak:
Dokler je obstajal Napster, je glasbena industrija cvetela (česar seveda noče priznati), saj so ljudje preko...

8 komentarjev

RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov

Slashdot - V ameriki se začenja prehod iz analogne na digitalno tehnologijo predvajanja radijskih programov. Slashdot poroča, da so se pri RIAA skladno s tem spomnili, da je sedaj pravi čas, da nam omejijo snemanje glasbe iz radia. Na tem mestu je odveč poudarjati, da tudi kvaliteta glasbe preko digitalnega radia ne bo dosegla kvalitete povprečnega mp3 komada oziroma posnetka na kupljenih ploščkih.

Do sedaj je snemanje glasbe iz radijskih postaj povsem legitimno početje, ki ga v Ameriki naprimer zakon celo dovoljuje. Pri RIAA pa so začeli težiti zvezni komisiji za komunikacije (FCC), da naj proizvajalcem novih digtalnih radijskih oddajnikov in sprejemnikov naloži določila, ki bi jim velevala vgraditi zaščito proti snemanju predvajane glasbene vsebine.

Vendar to še ni dovolj. RIAA prav tako želi prisiliti Apple, da bi podražil ceno glasbenih komadov v njihovi spletni trgovini. Steve Jobs jih je nato označil za "pohlepne". Pravi, da članice RIAA s prodajo preko iTunes še vedno več...

50 komentarjev

iTunes popularnejši od P2P

več strani - Rezultati raziskave, ki jo je izvedlo podjetje The NPD Group, kažejo, da je Applov iTunes popularnejši od večine P2P-sistemov. V letošnjem marcu je približno 1,7 milijona ameriških gospodinjstev preneslo prek sistema iTunes vsaj eno pesem, s čimer se uvršča na drugo mesto. Na prvem mestu je sicer še vedno program WinMX, ki ga je uporabilo 2,1 milijona gospodinjstev. Kazaa in iMesh zaostajata za iTunes, ostali plačljivi servisi, kot sta naprimer Napster in RealPlayer, sledijo nedaleč zadaj. Skupno je marca štiri odstotke vseh ameriških gospodinjstev z dostopom do interneta uporabilo plačljivi sistem za prenos glasbe. PCWorld in News.com.

108 komentarjev

Apple vam omogoča prenašanje glasbe - sedaj se pripravite na prenašanje filmov

Slashdot - Med tem ko Apple na drugi strani oceana veselo distributira legalno glasbo preko interneta in ima pri tem tudi precejšen uspeh, pa pri nas česa podobnega po vsej verjetnosti še nekaj časa ne bomo videli. A ker gre napredek naprej, se bo, prav tako v Ameriki, začel prvi poskus legalnega distributiranja filmov preko interneta.

Projekt bosta izpeljali podjetji Realnetworks ter Starz Encore Group, a kaj več od nekaj zahtev, do sedaj ni znano. Kaj boste torej za legalno prenašanje filmov potrebovali? Prebivališče v ZDA, operacijski sistem Windows 98 (ali višji) ter širokopasovno povezavo s hitrostjo nad 600 Kbps.

Ali bo to zmagovalna storitev bo pokazal čas, vendar je Apple postal najuspešnejši med ponudniki glasbe prav zaradi relativno milih pogojev, kaj lahko uporabnik počne z glasbo.

10 komentarjev