» »

Ponovno utripajoča zelena?

Ponovno utripajoča zelena?

SasoS ::

Na notranjem ministrstvu razmišljajo o tem, ali bi bilo smiselno spet uvesti utripajočo zeleno luč, ki šoferja opozori na spremembo luči in povzroči nekaj sekundni zamik in s tem bistveno ustavi promet.

Se pravi, utripajoča zelena ustavi promet...ali pomanjkanje nje ker so vozniki bolj pazljivi (razlaga ki je bila dana pred ukinitvijo)? :D Se pri nas res ne znamo odločit kaj bi in s tem zapravljamo davkoplačevalski denar? Zaprimo štacune, odprimo štacune, zaprimo štacune...btw: je kdo videl "preureditev" križišča/krožišča pri prulskem mostu. Najprej je bil semaforiziran, potem ker se je delala gužva so naredili krožišče. 2 mesca za tem so se spomnili da je krožišče premajhno (nekateri ga sploh opazili niso) zato so spet dali semaforje. Zdaj je spet gužva plus da se najdejo pacienti, ki kljub semaforju vozijo krožno (če zavija levo recimo). Za crknit :D :D
  • spremenilo: SasoS ()

bajsibajsi ::

Osebno sem definitivno, za utripajoco zeleno luc. Drugace pa se skoraj vsak dan peljem skozi "prulsko krozisce" in nimam nobenih problemov z njim. Je pa res, da "vsak mesec" spreminjajo uvedbo na njem :))

madmitch ::

Ja dragi moji, se mora videti, da nekaj delajo, pa magari zmedo (večinoma).

Drugače pa, utripajoča da ali ne, me niti ne gane. Dokler voziš s pametjo in vsaj približno po predpsih je dosti ne pomembno ali lampa ali ne. Za kretene na cestah je pa tako ali tako vseeno, edino lata po glavi bi jih ustavila.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

TRIROG ::

mislim da je biu krozisce na prulah kvecjemu 2 tedna ... ni trajal 2 mesca ...

sam majo res domisljijo ... men je vsec da ni utrioajoce ker so hitrejsi intervali ...

perci ::

men je bla recimo utripajoca super

Ce sem ze na zacetku zaloske vidu kako naslednji semafor utripa pač nisem pospeševal, ampak sem se lepo na izi pripeljal do nove zelene.

Oxford ::

Utripajoča zelena je bila definitivno pripomoček za "jasnovidnost" na cesti. Kot je napisal perci, si lahko malo predvideval, kako pospeševati po ulicah, kjer je veliko semaforjev in ki jih poznaš. Sedaj pa te preseneti rumena (oz. še bolje - voznico :\ pred teboj) in moraš zavirati kot nor.
Prepričan pa sem, da ne bodo spremenili sistema, ker je to po Evropi običajno.

Roadkill ::

Če poznaš semaforje, potem te tudi rumena ne bi smela presenetit.
Jaz imam ustaljen route na šiht/fax in nimam nobenih problemov. Je vmes kak semafor, ki deluje povsem nepovezano z ostalimi, tako da moraš tam pač malo previdneje peljat, kar je pa cel point te spremembe -> da so ljudje v križiščih bolj pozorni.
Ü

BigWhale ::

"in s tem bistveno ustavi promet."

Tole je pa hec ja.

'Lej zelena utripa!'
'Dej gas, da se skoz prideva!'

Mene je tako učil inštruktor.
Poleg tega me je komisant na izpitu napizdil, ker nisem pospešil pri utripajoči zeleni...

Če sem čist odkrit mi je čist vseeno, kako delujejo semaforji, dokler so vsaj približno smiselno sinhronizirani med seboj. Večje probleme mi delajo ostali udeleženci v prometu.
Ü

Super Sonic ::

"'Lej zelena utripa!'
'Dej gas, da se skoz prideva!'"

Še vedno bolje kot: "Lej rumena sveti, dej gas!"

Zame osebno je utripajoča zelena precej boljša stvar, saj že na daleč ocenim ali pridem čez ali ne. Zdej se pa dogaja, da moram v zadnjih parih metrih spravt vozilo iz določene hitrosti na 0. Kar je precej manj udobna vožnja in nemara so pogruntal to tud tile vesolci.

Če slučajno spremenijo nazaj v utripajočo zeleno, bi rad vidu kolk $ mormo plačevat za popolnoma bz stvari. :\
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

SodVina ::

Meni se pa bolj dopade, da zelena ne utripa. Tako si vedno razmisljal, ce ti bo se uspelo prit skozi krizisce, ceprav si bil od njega oddaljen kar lepo stevilo metrov. Zdaj pa, ko se posveti oranzna, ustavim, ce pa ne morem ustavit pa peljem skozi. Simple as that.

Res pa je, da nekaj folka pri oranzni bremza na polno, samo mislim, da je tega cedalje manj.

Jaz sem se tud že navadil...dokler sveti zelena stopim po gasu, potem pa tako ali tako ne morem ustavit če je rumena :P :D

kopernik ::

Po mojih izkušnjah je situacija sedaj podobna kot pred ukinitvijo utripajoče zelene luči - tisti, ki so prej vozili v rdečo (ja, nekateri zavestno "potegnejo" skozi križišče, tudi če se je ravnokar prižgala rdeča), to delajo tudi sedaj.

jype ::

Men je pa tip iz komisije reku, da v rumeno ne smes prbremzat. Sem pojasnil, da sem pogledu v spegu in za mano ni blo nobenga, pa ocenu da bom lahko ustavu (in tut sem). Pa se je strinjal.

Vsekakor mi je pa instruktor razlozu, da ce pospesujem v krizisce, pa mogoce se nad omejitev, da sem najvecje teslo na svetu in da ce me policaj v takem primeru ustavi, bi bilo prav, da mi fino zacola.

Ker se moras skozi krizisce gibati tako, da imas cas za reakcijo, ko zagledas debila, ki pospesuje v krizisce, magar skozi rdeco (kar sploh ni tako redek pojav).

V Mariboru zelena ne utripa ze od kar sem se prvic sem pripeljal z avtom. Nisem se videl dveh, ki bi se na kriziscu zaletela zaradi ne-utripanja zelene. Pa se ne vozim malo po mestu. :)

Stvar je popolnoma preprosta. Vozis z neko hitrostjo X, ce se prizge oranzna luc ocenis, ce se lahko ustavis, ce se lahko ustavis potem se ustavis, ce se ne mores, potem pac peljes skozi.

Ce nisi sposoben ocene poti ustavljanja, potem so ti ocitno izpit dali tako na roko, ker si pac tako lep, da nesposobnost upravljanja z avtomobilom, ne steje.

Tero ::

Se popolnoma strinjam z BigWhale-om. Tudi kazni ne moreš dobit kar tako če se prižge rumena. Namreč koliko se jaz spomnim avtošole je tako da če lahko varno ustaviš ustaviš. Če pa ne pa ne.:D
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

"V Mariboru zelena ne utripa ze od kar sem se prvic sem pripeljal z avtom. "

No v Ljubljani je zelena luč na semaforju utripala že od takrat ko se je moj ata prvič peljal z avtomobilom.

"Pa se ne vozim malo po mestu. :)"
No lepo da se voziš (pre)malo po mestu. Jaz se pa vozim veliko naokoli - vse od 200 do 600 km na dan in lahko povem, da ta sprememba ni bila na mestu. Gužve še vedno so, v rumeno (katero če prevoziš pomeni $$$) in rdečo (izguba vozniške) se pa še kar vozi in vozi. In najbrž so ugotovil, da kakšnega posebnega efekta niso dosegli.

"Ce nisi sposoben ocene poti ustavljanja, potem so ti ocitno izpit dali tako na roko, ker si pac tako lep, da nesposobnost upravljanja z avtomobilom, ne steje."

O danes smo pa vstal iz levo nogo kaj? No, naj te potolažim. Izpit je bil narejen po 30 urah vožnje. V svoji 5 letni vozniški karieri sem prevozil krepko čez 200k kilometrov in povsem brez veze dodajaš zakompleksane komentarje v svoje poste. Žal.

Zgodovina sprememb…

BW: Poznaš koga, ki ni naredil izpita za avto? Pa ne mislim tega, da ga prvič ali drugič ni naredil.
Kakšnega, ki ga ni naredil. Ever. Ker ni bil "sposoben".

V tem je problem.
Ü

Supersonic,

Prevec osebno jemljes stvari. Sem pisal splosno, koliko kolimetrov na dan pa ti naredis in koliko jih tvoj ata, pa niti ni pomembno.

Gre se za to, da kdor ni sposoben oceniti razdalje, ki jo njegovo vozilo potrebuje za ustavljanje ni sposoben za voziti avto. To je isto, kot ce ne bi znal oceniti koliko mora obrnit volan v ovinku. 'Sej to sproti prilagajas', ja itak, sploh, ko ti gresta dva pesaka cez cesto.

Roadkill,

Saj v tem je problem, vse kar nucas, da dobis izpit za avto je obraz. Ce ga ne bi imel, potem te en bi mogli slikat in dat tvoje slike na voznisko.

Tear_DR0P ::

OK BW mislim da je dobro, če tisti dve kroglici ki polnita očesni duplini nista stekleni

sm v celju videl utripajočo zeleno v januarju :D sm se komi spomnu kaj to pomeni
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

"Gre se za to, da kdor ni sposoben oceniti razdalje, ki jo njegovo vozilo potrebuje za ustavljanje ni sposoben za voziti avto."

Ja, ampak tle je problem. Gre za to, da je zraslo gor na utripajočo zeleno luč več generacij voznikov. In nikoli jim ni bilo potrebno računat matematične formule - kolk je še do semaforja ali pridem čez semafor in s kakšno hitrostjo moram pripeljat čez semafor, da se bo izšlo. IN to za večino starejši občanov je velik problem. Bremzanja je še vedno preveč, nesreč pa ni, ker vsi držijo kilometrske razdalje.
In verjamem, da nekomu iz MB ni težko furat brez utripajoče luči, še posebej v primeru ko sploh ne ve, da ta način usmerjanja prometa obstaja. Me zanima koliko bi mel za povedat, če bi vam prižgali utripajočo zeleno luč. Verjetno kar precej.

"To je isto, kot ce ne bi znal oceniti koliko mora obrnit volan v ovinku. 'Sej to sproti prilagajas', ja itak, sploh, ko ti gresta dva pesaka cez cesto."

Ne ni isto - kolikokrat se ti pa zgodi, da prideš v situacijo, da lahko nabiješ pešca? Zelo redko in verjemi, da če motorično deformiran osebek pride v takšno sitacijo, pešca tudi nabije. Luči in semaforji so pa v naši prestolnici na 10m.

Skratka, predvidevam, da ta način usmerjanja prometa v Ljubljani in njeni okolici ni pustil niti ene pozitivne stvari v prometu. Prej nasprotno.

Sedaj pa verjetno razmišljajo v drugi smeri in če mene kdo kaj vpraša: tisti, ki je ruknu na glavni vožnji vsaj 3x, nima kaj iskat za volanom. Avto šole danes po tem ko zmolzejo še zadnji dinar od enega najstnika, pošljejo na glavno vožnjo čisto vsakega in tam ga komisija, če ne gre drugače, že iz usmiljenja ker izpit dela že v deveto, izpusti na cesto.

Zgodovina sprememb…

madmitch ::

Popolnoma vseeno je ali utripa ali ne, če stoji novoletna jelka namesto semaforja. Dokler ne bodo uredili zelenega vala bo vse isti drek. Če se pelješ iz centra do šentvida in nazaj si lahko srečen, da vse skupaj prevoziš dve zeleni. Potem pa so tu še vsi tisti, ki se na cesti obnašajo, kot da so sami. Na koncu znoriš. Utripa ali pa ne, meni začne utripati v glavi (zato še ne vozim skozi rdeče, skozi rumene pa, priznam).
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

freserovski ::

Pri nas v S. Bistrici zelena skoz utripa, še zdaj :) in verjetno tega ne bodo zamenjali, pa če še 100 zakonov izdajo, so pomoje preleni al kaj :)
Je pa itak vseeno, tisti, ki bo hotel peljat skozi bo to tako storil, če mu zelena utripa ali pa se prižge samo rumena. Je pa vsekakor bolj nevarno, če pelje skozi rumeno, kot pa skozi utripajočo zeleno, ker rumeni ponavadi hitro sledi zelena iz drugih smeri.
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

SodVina ::

Ni mi cisto jasno, kako je lahko bila prej v razlicnih mestih razlicna signalizacija. A so bili potem tudi razlicni zakoni? Voznja skozi rumeno nekako nebi smela biti enako tretirana v kriziscu z utripajoco zeleno kot v kriziscu brez nje.

Jackal ::

Moje izkušnje, kako nekateri ljubljančani vozijo po novem skozi semaforje - bližje je križišču, počasneje pelje - par metrov pred križiščem se že skoraj ustavi (kljub zeleni na semaforju), potem pa ko vidi, da bo še prišel skozi zeleno, pa gas do konca in skozi križišče... :\
Sem gor zrasel v mestu, kjer smo imeli 1 semafor (zdaj še tega ni več - so naredili krožišče), ki ni imel utripajoče zelene, pa še vseeno ko sem prišel v Ljubljano se mi je zdela ta utripajoča zelena dobra stvar - ni bilo toliko nenadnega ustavljanja - si pač lahko že malo bolj na daleč videl kdaj bo semafor prestavil.

Poldi112 ::

Meni je super da zelena ne utripa več. Zdaj se mi ne zgodi več da preskočim en ali dva utripa, ker sem ravno takrat pogledal stran. Enostavno voziš to dočke ki si jo ocenil kot mejo in samo takrat pogledaš semafor. Če je rumena se ustaviš, če ne pelješ naprej.

Orientacija po semaformu za pešče pa še vedno deluje enako kot prej...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

Scorpia ::

Jaz sem tudi za uvedbo utripajočih luči, se mi je prevečkrat zgodil da sem moral mal bolj na zavoro pritisniti, tudi če po predpisih voziš. Nikoli ne veš al te bo policija zajebavala ker si šel čez rdečo pa da praviš da nisi mogel ustavil. Zadnjič se mi je zgodilo, da je bila cesta mokra, jaz sem loh ustavil, kombi za mano pa ne. Na srečo sem opazil, pa sem nekak uspel izogniti tko da sem mogu kr precej naprej. Še dober da je ta semafor za pešce in ne križišče.

Microsoft ::

Ma ti semaforji so totalno bedni. Zdej vozis v krizisce in samo gledes v semafor "a bo al ne bo". Prej si lahko vsaj normalno spremljal, kaj se okrog dogaja, ker te je utripajoca zelena "prebudila". Zdej je pa totalni kurac. Vsak se jajca pred kriziscem, ker je v strahu, da bo sel pred rumeno, ko gres pa cez krizisce, pa gledas nazaj, pa vidis, da zelena luc se pol ure gori in da je bil strah odvec. In tista orientacija z semaforjem za pescem je bedna. Za avte je leocen semafor.

Pa tisto jamranje od BWja je obupno. Nevem kje dobite taksne kretenske ideje, da ti utripajoca zelena sporoca "dej gas!". To ste ocitno vi nek zbrskal na podstresju. Boh ve. Ta utripajoca zelena je tam zato, da ti ze ~5 sekund prej pove, da pride do spremembe v kriziscu. Kar pa sledi, je pa seveda odvisno od tebe. Lahko se zacnes pocasi in lagodno ustavljati, lahko gres cez rumeno (ce te kdo od zadaj "poriva"), lahko gres cez rdeco... Dosti moznosti. Ampak te moznosti so tudi sedaj, ko ni utripajoce. Sem sam preizkusil, ce gre cez rdeco in je slo. Kljub temu, da zelena ne utripa.

Tko da nehite jamrat o tej brezvezni zeleni, ki ne utripa. Utripajoca zelena ti samo pove, da prihaja do spremembe v krizisco. Vse kar sledi, je na tebi. Izkljucno tebi.

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

balocom ::

Pa nej hudiča nardijo posel iskri za tiste table z števcem kuk je ostalo nekega intervala- to so se spomli ene par let nazaj. Sicer neutripjočo zelno ma cela europa. Sm jst sm proti semaforjem in križičem, sm pa za krožišča>:D .

EDIT: pozabu sm a 60+ stare mamke ki so se učil v času ko še semaforjev niso poznal>:D , pa italjani>:D ;( (zavije levo v krožišču)
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Zgodovina sprememb…

• spremenil: balocom ()

Doman ::

V sloveniji bi morali več pozornosti postvetiti krožnim tokom in ne semaforjem. Dones že na vsakem križišču stoji semafor. Pa še koliko $ bi bilo prišparanega.

To pa itak! Rondo je krepko na prvem mestu pred raznimi semaforji in podobnim sranjem.

by Miha

Poldi112 ::

>In tista orientacija z semaforjem za pescem je bedna.

Ta orientacija je uporabna. Če jo ignoriraš samo zato ker primarno ni namenjena tebi si beden ti, ne informacija. A na križišču kjer nimaš znaka avtomatično privzameš da imaš prednost? Kako boš vedel če ne pogledaš kakšen znak ima cesta ki križa tvojo?

>Tko da nehite jamrat o tej brezvezni zeleni, ki ne utripa. Utripajoca zelena ti samo pove, da prihaja do spremembe v krizisco.

In kaj se je spremenilo. Prej je bila rumena za policaja enako kot je zdaj rdeča. Zdaj ti spremembo nakazuje rumena namesto zelene. Big deal.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zdaj ti spremembo nakazuje rumena namesto zelene. Big deal.

Big dil je, ker nismo glih navajeni vozti cez rumeno. Pred rumeno imamo strah. Kar je vredu. A kar ni vredu, je to, da se ti ta "strah" kar na enkrat prikaze, brez opozorila. Posledica je ta, da se potem nameso po omejitvih, peljes 20~30, cez krizisce, ker si v strahu pred rumeno.
No, mene rumene ni tolko strah, ker se da normalno peljati cez. Tudi cez rdeco gre, ce recimo zavijas desno. Samo, problem nastane, ko te opazi policaj, ki ima slab dan, pa rece, da bi se lahko ustavil pred kriziscem, namesto da sem peljal cez rumeno. Njegov kamarat se strinja in je konec zgodbe.
Pri utripajoci bi tako kazen popolnoma sprejel, sedaj pa ne.

by Miha

Točno tako, če si vozil čez utripajočo zeleno ti noben policaj ni imel kaj rečt...zdaj ti lahko reče da bi lahko ustavil. Lahko ustavil...seveda bi lahko ustavil, avto se dosti hitro ustavi. Ampak če boš žlajfal pred vsakim semaforjem boš po dveh mescih menjal bremze in gume. Jaz raje potegnem čez...

Plus to, da lahko dobis kazen za nevarno nenadno zaviranje brez razloga...

by Miha

Tear_DR0P ::

mah miha jamraš - če na semaforju za pešce gori rdeča se stopi po gasu, da še v tej zeleni prideš čez križišče
kar pa se tiče upočasnjevanja pri zeleni luči sm že jst tud to opazu v LJ
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

>>"...Zdej je pa totalni kurac. Vsak se jajca pred kriziscem, ker je v strahu, da bo sel pred rumeno..."

Khem... TO je bil point ukinitve utripajoče zelene.
Da (večina) folka upočasni vožnjo skozi križišča. Kdor se pa vsaj malo znajde ima pa naštudiran zeleni val in spremlja semaforje za pešče ipd.
Ü

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laganje policistov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
11515106 (11328) Unknown_001
»

Semafor-puščica v levo

165259 (4548) googleg1
»

globa za prekršek...mnenje? (strani: 1 2 )

9021706 (19826) Roadkill
»

Sistem za detekcijo prevožene rdeče luči je mogoče zlorabiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5910675 (8181) poweroff
»

Zelena luč semaforja ne bo več utripala (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18814638 (11109) BigWhale

Več podobnih tem