» »

Sistem za detekcijo prevožene rdeče luči je mogoče zlorabiti

Sistem za detekcijo prevožene rdeče luči je mogoče zlorabiti

Slo-Tech - Videonadzor menda izboljšuje varnost na vseh področjih, zato so videonadzorne kamere oz. sisteme za detekcijo prevožene rdeče luči pričeli uporabljati tudi pri kontroli prometa. Norce na cesti je vendar treba ustaviti, mar ne?

Žal so nekateri pri tem preveč goreči. Mednje sodi tudi 45-letni Stefano Arrighetti iz Genove, skupaj s 63 mestnimi policisti, 39 lokalnimi italijanskimi državnimi uradniki ter nekaj zaposlenimi v sedmih zasebnih podjetjih. Fantje so se namreč domislili zanimivega načina za povečanje mestnih proračunov. Arrighetti je namreč semaforje v Genovi preprogramiral tako, da so hitreje preklopili iz rumene na rdečo, posledično pa je sistem za detekcijo prevožene rdeče luči, T-Redspeed, "ujel" več voznikov motornih vozil. Sistem namreč s kamerami samodejno zazna prevoženo rdečo luč, zavijanje v levo in nekatere druge kršitve cestnoprometnih predpisov ter voznike samodejno kaznuje s 150 EUR kazni.

Zadevo je razkril šef lokalne policijske postaje Roberto Franzini, ki je opazil da je sistem v dveh mesecih nenadoma zabeležil kar 1439 kršitev, med tem, ko so policisti na terenu pred tem zaznali le okrog 15 kršitev na dan.

Očitno pa ne gre za osamljen primer, saj so podoben trend krajšanja časovnega premora med rumeno in rdečo lučjo že lansko leto zaznali v ZDA - seveda z namenom povečanja prihodkov mestnih proračunov. Nekateri primeri iz Velike Britanije in ZDA so tudi pokazali, da so podatki iz teh sistemov precej nenatančni, zlorabiti pa jih je mogoče tudi tako, da sistem kaznuje nekoga drugega. Tako so študentje iz Marylanda odkrili, da lahko z malce dražjim papirjem in tiskalnikom natisnejo tablice svojih učiteljev, prevozijo rdečo luč, sistem pa bo kaznoval njihove učitelje.

Trend zlorab pa pravzaprav ni presenetljiv, če vemo, da gre tako zbran denar pravzaprav v proračune občin, ki s sistemi za detekcijo prometnih prekrškov upravljajo. Občine so tako motivirane za čim več izdanih kazni in v času finančne krize je prihodke proračuna mogoče povečati tudi z lovom na namišljene teroriste, pardon, kršitelje cestnoprometnih predpisov.

Mimogrede, po novem bodo kršilce cestnoprometnih predpisov v Sloveniji lahko preganjali tudi mestni redarji. In zanimivo, Mestna občina Ljubljana ima za letošnje leto že izdelan načrt pokritja ožjega mestnega središča z brezžičnim internetom, na katerega bo priklopljena tudi večina semaforjev. Le-ti bodo opremljeni s kamerami, ki se bodo aktivirale, ko bodo zaznale, da je vozilo prevozilo rdečo luč, sliko bodo posredovali mestnemu redarstvu, le-to pa bo lastniku vozila izstavilo kazen.

Se bo tudi v Ljubljani skrajšal premor med rumeno in rdečo lučjo?

59 komentarjev

«
1
2

Goldee ::

Raje naj uvedejo nazaj utripajočo zeleno luč!
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

kmetek ::

V SLO 50% ljudi prevozi rdečo a kaj ko policaje zebe.

k4vz0024 ::

Se pridružujem, Goldee!

MTm2H37rqt7B ::

Jaz utripajoče zelene ne pogrešam več. Sem se navadil.

Še zmeraj pa to ne more biti razlog, da folk vozi skozi rdečo luč. Stupidity pač.

coma2black ::

pol je treba čimprej kupit malo boljši tiskalnik in papir :D
--=- [ Dex ] -=--

Zgodovina sprememb…

  • odbrisalo: gzibret ()

Ch4N93 ::

Potem pa naj s tem sistemom kaznujejo še tiste, ki prepozno speljejo po prižgani zeleni luči.
Ni nam lahko...

Poldi112 ::

>Raje naj uvedejo nazaj utripajočo zeleno luč!

Nah, utripanje je beda. Zgodi se ti da pogledaš stran ravno ko utripne in potem te šokira, ker premalokrat ali sploh ne utripne.

Direkt na rumeno je super.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

solatko ::

Naj elegantnejši je odštevalnik časa (Resljeva - Trubarjeva).

WarpedGone ::

Najelegantnejši je rondo - čakaj vozilo s prednostjo al pa pešca s prednostjo namesto hmmm koga že? Prazne ceste?
Zbogom in hvala za vse ribe

Dr_M ::

Tako so študentje iz Marylanda odkrili, da lahko z malce dražjim papirjem in tiskalnikom natisnejo tablice svojih učiteljev, prevozijo rdečo luč, sistem pa bo kaznoval njihove učitelje.


ROTFL!
Tole je pa huda ideja. Verjetno se bo tdi pri nas nasel kasen junak :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BBB ::

Nah, utripanje je beda. Zgodi se ti da pogledaš stran ravno ko utripne in potem te šokira, ker premalokrat ali sploh ne utripne.

Sploh če ne gledaš direktno v luč, pač pa spremljaš še drugo dogajanje na cesti, se utripanje veliko bolje zazna kot pa konstantno gorenje luči. To velja še zlasti pri močni sončni svetlobi. Slovenija se pač prilagaja vsemu. Prav tako bomo s kolapsom svetovne ekonomije tudi mi popušili - takrat verjetno nikogar ne bo motilo, da bodo semaforji izklopljeni.

Matevžk ::

Najbrž je ločevanje (s kotičkom očesa) med oranžno in zeleno res zelo problematično za farbenblind ljudi, za ostale pa precej lažje od utripanja. V močni svetlobi se (tudi) tega ne vidi. Hell, pri navadnih semaforjih z navadnimi žarnicami se v močnem soncu že tako ali tako ne vidi, katera luč sveti ...
lp, Matevžk

shadeT ::

Matevžk prej je tudi po utripanju gorela isto časa oranžna luč. Utripanje je samo opozarjalo da bo kmalu oranžna in da pohiti ali pa že upočasnuj, ne pa sedaj ko ti v trenutku "zažlajfa" kakšen umetnik ob prižigu oranžne luči in je ogromno nesreč samo zaradi tega. Prej je bilo to veliko težje.

Matevžk ::

Oranžna zdaj gori dlje, če prav vem in opažam.
Nisem opazil, da bi bilo zaradi teh sprememb kaj nesreč. Seveda pa po predpisih moraš za vsakim umetnikom voziti z ustrezno varnostno razdaljo. Me veseli, da sva že dva, ki to upoštevava ...
lp, Matevžk

shadeT ::

hehe, ja nasrečo se meni to še ni zgodilo da bi se v rit zaletel, se je pa kolegu ravno zaradi te oranžne. Če pa res gori dlje, ne bom trdil, pa če tudi, oranžne se ne sme prevoziti, tako da tudi če gori 5x toliko, si še vedno v prekršku če jo prevoziš.

Glede varnostne razdalje ... Če jo imaš vedno, vsaka čast :)

BigWhale ::

Matevžk prej je tudi po utripanju gorela isto časa oranžna luč. Utripanje je samo opozarjalo da bo kmalu oranžna in da pohiti ali pa že upočasnuj, ne pa sedaj ko ti v trenutku "zažlajfa" kakšen umetnik ob prižigu oranžne luči in je ogromno nesreč samo zaradi tega. Prej je bilo to veliko težje.


Prosil bi za link s statisticnimi podatki o tem, da se je stevilo nesrec pred krizisci, zaradi ne utripajoce zelene luci, povecalo. Policija nazadnje teh podatkov ni imela, ko sem jih spraseval, verjetno ti vec ves.

Aja, v Mariboru utripajoce zelene nikoli ni bilo. Ob selitvi iz Lj v Mb me je sicer malo sokiralo ampak sem se hitro navadil. Videl pa nisem nobene nesrece pri semaforju zaradi tega. Hecno. V bistvu nam lahko postrezes tudi s podatki za nekaj let nazaj, kjer je lepo razvidno, da je v Mariboru vec nesrec zaradi oranzne luci.

BigWhale ::

hehe, ja nasrečo se meni to še ni zgodilo da bi se v rit zaletel, se je pa kolegu ravno zaradi te oranžne. Če pa res gori dlje, ne bom trdil, pa če tudi, oranžne se ne sme prevoziti, tako da tudi če gori 5x toliko, si še vedno v prekršku če jo prevoziš.


Ja, ker se je tvojemu kolegu nekaj zgodilo je to verjetno res indikator, da imas prav, a ne? ;)

Oranzno lahko prevozis. Nikjer ne pise, da moras takrat, ko se prizge oranzna vrzti sidro in se na mestu ustaviti.

JohanP ::

Kaj je kit? Si danes vstal z levo plavutko?

Oranžna je v osnovi namenjena izključno praznjenju križišča, ne pa vožnji preko (po možnosti z dodajanjem gasa)
Namen ukinitve utripajoče zelene, pa je bila predvsem želja po zmanjšanju hitrosti v in pred križišči.

poweroff ::

Mene osebno moti predvsem to, da bo s sistemom za kaznovanje upravljala MOL, hkrati pa bo MOL imela tudi finančni interes pobrati čim več kazni.
sudo poweroff

ender ::

Jaz sem bral, da so se vozniki v ZDA zaradi teh sistemov za zaznavo prevožene rdeče luči marsikje nehali umikati rešilcem, ker je sistem veselo pošiljal kazni voznikom, ki so prevozili rdečo luč, da bi naredili prostor, pritožbe pa niso bile upoštevane.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Tear_DR0P ::

vi se kregate o CPPju?
novica pa govori o tem, da so varnostne kamere tako kul, da je glavni prometni policaj v mestu potreboval več let, preden je ugotovil, da nekdo nateguje ljudi? wake up, po ljubljani vam tak enak sistem postavljajo, sedaj imate možnost zahtevat revizije, preden to pride v vsako slovensko vas in boste plačevali, četudi bi lepo normalno šli v zeleno - ker bo pač župan ugotovil, da lahko malo napolni proračun
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Go-ahead ::

Mestna občina Ljubljana ima za letošnje leto že izdelan načrt pokritja ožjega mestnega središča z brezžičnim internetom, na katerega bo priklopljena tudi večina semaforjev. Le-ti bodo opremljeni s kamerami, ki se bodo aktivirale, ko bodo zaznale, da je vozilo prevozilo rdečo luč, sliko bodo posredovali mestnemu redarstvu, le-to pa bo lastniku vozila izstavilo kazen.

Ali je prav da plača lastnik vozila, ali bi moral šofer.
Upam, da ne bodo zapravili kupe denarja za uvedbo sistema, ki bo potem neuporaben, vozilo bo vedno vozila neznana oseba.

antonija ::

Kolikor vem dobi kazen vedno lastnik vozila (ker je kot lastnik pac odgovoren za to kaj njegovo vozilo pocne), razen seveda ce te ne ustavi taprav policaj (ziva varianta). Lastnik se lahko potem naprej dogovarja z osebo ki je vozila njegovo vozilo, za drzavo (obcino?) je pa problem resen.

Drugace je pa utripajoca zelena zakon. Ce ne drugega dobis prej informacijo da hoce semafor nekaj narest, prej lahko reagiras, etc. Mogoce zadeva dejansko ne naredi nobene razlike, ampak vsaj meni daje vecji obcutek varnosti na cesti.

Tele wireless semaforji ki bojo v LJ... je wireless ze tolk varen da jih moj laptop/gsm ne bo mogu zajbavat?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

AndrejS ::

Kaj pa če je lastnik lizing hiša, rent-a-car ali pa celo g.Strojan ?

antonija ::

Sklepam da ti leasing hisa forwardira listek za placilo kazni skupaj s kaksnim pravnim dopisom.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Goldee ::

Edino kar smo "profitiral" z ukinitvijo utripajoče zelene luči je to, da ljudje bolj korajžno zapeljejo skozi rumeno.
(po mojih opažanjih seveda).

No, semafor v kombinaciji z odštevalnikom časa pa je druga stvar. To pa je koristno.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Dr_M ::

Jest na semaforjih vedno gledam semafor za pesce in kolesarje. To mi zdej nadomesti utripajoco zeleno. Na vecini semaforjev to lepo dela, razen nekaj izjem, kjer je za pesce mnogo prej rdeca.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Dr_M ::

Ubistvu odkar ni vec zelene utripajoce, precej vec ljudi vozi v rdeco. Po ljubljani opazam, da grejo predvsem vozniki bmwjev in audijev skozi krizisce se takrat, ko imajo zeleno ze iz njihove leve/desne strani.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Pyr0Beast ::

Kar je res, nemalokrat se zgodi nesreča ravno zaradi tega, ker zavijajoči osebek dobi rumeno, da lahko zavije levo, tam pa že lep čas gori rdeča .. potem pa vsi rinejo v križišče seveda ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BBB ::

Drugace je pa utripajoca zelena zakon. Ce ne drugega dobis prej informacijo da hoce semafor nekaj narest, prej lahko reagiras, etc. Mogoce zadeva dejansko ne naredi nobene razlike, ampak vsaj meni daje vecji obcutek varnosti na cesti.
Točno tako! Namen utripajoče je informirati voznika o tem, da se bo kmalu vključila rumena luč, ki služi zgolj praznjenju križišča. Po predpisih je pri rumeni luči potrebno ustaviti, če se da to varno storiti. O tem, kdaj je ustavljanje varno, so seveda med vozniki pred in za mano mnenja zelo zelo deljena, da ne omenjam mnenja policaja. Rumena luč se prižge kar naenkrat in takrat moram že vedeti, ali močno pritisniti na zavore ali pa se naprej odpeljati ter tvegati, da bo morebiten policaj to obravnaval kot kršitev, češ da bi se lahko varno ustavil. Opazovanje drugih indikatorjev, kot so rdeče luči za pešce v vzdolžni smeri, je le provizorična rešitev, ki pa nikakor ni del predpisov.

Če pred rumeno trikrat utripne zelena luč, ima voznik dovolj časa, da oceni, ali se bo pri rumeni luči varno ustavil ali pa peljal mimo. Nenadno pospeševanje ima z utripajočo zeleno lučjo toliko skupnega kot kršitev omejitev hitrosti, ker se nekomu mudi v trgovino, ki jo zaprejo čez 10 minut. Torej ima na nevestne voznike utripajoča zelena luč grozilen učinek, da bodo zapravili cca. 3 minute svojega življenja, če bodo morali počakati pri semaforju. Ker so ti isti ljudje sedaj dobili namesto utripajoče zelene luči dlje gorečo rumeno luč, se tej preteči grožnji po čakanju na semaforju ognejo tako, da vedno lovijo rumeno, kar pa se pogosto izkaže za vožnjo skozi rdečo z gasom do daske. Še boljši so tisti, ki mislijo, da rdeča luč, ko že gori kakšni dve sekundi, pomeni, da je še dovolj časa, da jo prevozijo. Takim ljudem utripajoča zelena luč seveda nič ne pomeni (njim je enostavneje, če sploh nobena luč ne gori), pomeni pa meni, da zaradi popolnejše informacije o dogajanju na cesti laže in bolj zanesljivo ukrepam. Ne rabim statistik - je že dovolj, da sem se kot pešec pred prečkanjem ceste zgolj zaradi lastne previdnosti znašel med živimi.

aljazh ::

Če bo komunikacija s semaforji in red-light kamerami dejansko potekala prek WiFi mreže, ki bo med drugim namenjena tudi za free internetni dostop (tako je pisalo v enem članku), zna Ljubljana postati zanimiva turistična destinacija za hekerje >:D

tomaz- ::

kaj pa veš, mogoče bojo pa pol kakšni hekerji poskrbeli, da bomo vozili čez križišče spet pri utripajoči zeleni, hehe

uros_m ::

Najboljši sistem je odštevalnik. Lahko se pripraviš da pravočasno in bolj učinkovito spelješ (dasiravno je v 80% to še vedno utopija) in posledično točno veš koliko časa še imaš, da ustaviš oz. sprazniš križišče. Osebno bi raje videl to pripravo na vsakem semaforju v Sloveniji prej kot pa utripanje zelene, če že govorimo o varnosti.

coma2black ::

meni so ti odštevalniki super, zadetek v polno
--=- [ Dex ] -=--

solatko ::

WarpedOne - krožišč je žal premalo, pa tudi povsod jih ne morejo naredit.
antonija - če lastnik dokaže, da ni vozil, se postopek ustavi.
BBB - ko te bo ustavil policaj, zaradi prevožene rumene luči, ti izgovor, da nisi mogel ustaviti ne bo pomagal, ker ti bo pa nabil kazen, ker nisi prilagodil vožnjo razmeram na cesti - voziti moraš tako, da ob nepredvideni oviri (kar je rumena luč), lahko varno ustaviš.
Pri kamerah je pa problem, ker beležijo tudi hitrost in če je ta prevelika, dobiš kazen za prehitro vožnjo po tabeli in za prevoženo rdečo luč, tako da si lahko ob preveliki hitorsti tudi z enim prekrškom brez kakšno kilo € in izpita. Za enkrat je kamera samo na križišču Slovenčeve in Vodovodne ceste (pri Avto hiši).

hruske ::

Mah.

Tu se spet enega problema, ki bi ga veliko lepše rešili s primerno politiko, lotevajo s tehničnega konca. Čista bedarija.

Na koncu bo narod še bolj sovražil oblast/vlado/politike/ipd.
Rad imam tole državico. <3

techfreak :) ::

Kaj je pa narobe z detekcijo prevožene rdeče luči in prehitre hitrosti? Če te kaznujejo, bi si naj to pzapomnil in ne bi ponovil iste napake.

aljazh ::

Kaj je pa narobe z detekcijo prevožene rdeče luči in prehitre hitrosti?

Morda to, kar je bistvo novice, če z red-light kamerami upravlja občina?

Gavran ::


voziti moraš tako, da ob nepredvideni oviri (kar je rumena luč), lahko varno ustaviš.


In ti voziš 50 po omejitvi, dva metra pred semaforjem se prižge rumena, ti pa vržeš sidro na asfalt???

Zadeva bi bile sprejemljiva, če bi kamere stale tako, da bi se istočasno videlo tudi stanje semaforja - dobili bi posnetek, na katerem bi se jasno videlo da je luč res rdeča, ko je avto zapeljal v križišče.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

techfreak :) ::

Če voziš 50 km/h in se rumena luč prižge 2 m pred semaforjem, ga boš prevozil preden se prižge rdeča ...

Saj kamera dobiva podatke, če je rdeča luč ...

Legend(SLO) ::

Kaj pa v primeru, da si na pasu za zavijanje levo. Recimo prvi se prižge zelena in zapelješ do polovice ankar ne moreš zaviti levo, ker osebi ki vozijo naravnost nepravilno zabašejo križišče. Moreš nujno dobit kazen a ne?

Poleg tega je pač tko, da vsa ta kontrola deluje slabo na pretočnost prometa. Sej je vse z merjenjem hitrosti pa tem, da se ne vozi v rdečo super stvar. Samo problem je da na nekaterih semaforjih kjer je krajši interval traja oranžna dlje časa kot zelena. Kar so uničl z odvzemom utripajoče zelene, ko je bilo potrebno raztegniti oranžno. Če bojo ljudje nehali voziti v oranžno bo pretočnost na križišču padala iz 6 avtomobilov na interval na 3.

Če ma pa občinska uprava še možnost spreminjanja intervala pa sploh katastrofa. Osebno sm mnenja, da bi mrali biti vpoglede v te sisteme javni. Podatki o dolžini intervala vsaka luči javni in vsaka sprememba vidna na grafih. Vsaj zlorabam bi se izognil, če bi že stali v konicah 2X dlje na križiščih
krneki

kronik ::

Najprej naj poskrbijo za 'zeleni val' na vseh prednostnih cestah.

Poldi112 ::

>Če pred rumeno trikrat utripne zelena luč, ima voznik dovolj časa, da oceni, ali se bo pri rumeni luči varno ustavil ali pa peljal mimo.

Rumena sveti približno toliko časa kot je prej utripala zelena. Tako da imaš isto časa, da varno ustaviš. Zelo enostavno - veš kje je točka, na kateri te rumena ne ustavi več, in pred njo spremljaš semafor. Če postane rumena ustaviš, če ne pa pač ne.

>Točno tako! Namen utripajoče je informirati voznika o tem, da se bo kmalu vključila rumena luč, ki služi zgolj praznjenju križišča.

Kar je efektivno izguba časa v primeru, da je križišče prazno. Če pa ni pa itak počakaš da se izprazne. Tako da si zdaj občasno na boljšem, občasno na istem.

>Na vecini semaforjev to lepo dela, razen nekaj izjem, kjer je za pesce mnogo prej rdeca.
Ja, recimo Maribor. Tam očitno ne marajo pešcev. Uporabljam pa tudi jaz semafor za pešče - precej uporabna zadeva, ko se ti ne da biti pozoren na rumeno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Dr_M ::

Rumena sveti približno toliko časa kot je prej utripala zelena.


Po ljubljani na vecini semaforjev sveti rumena skoraj toliko casa, kot je v casu utripajoce zelene. Torej, zelo na kratko.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Matevžk ::

@Legend: Če si že v križišču, nisi prevozil rdeče. Ko si pa enkrat noter, ga imaš pa pravico izpraznit, ko ti je to omogočeno ...
Sicer pa, ne, če bi ljudje nehali voziti v drugo polovico oranžne (prva polovica so tisti, ki se res ne bi mogli varno ustaviti), bi pretočnost križišč ostala enaka. Tisti, ki gredo v drugi del oranžne, ne izpraznijo križišča do prižiga "nasprotne" zelene, zato ljudje MORAJO (po zakonu) stati pri zeleni in čakati.
(Glede tega, da pa nekateri pri praznem križišču mencajo na začetku zelene, pa ne vem, kaj bi lahko storili. Podobno je tistim, ki vozijo 70 po ravni suhi cesti izven naselja. (Praviloma taki 70 peljejo potem tudi skozi naselje.) Kaznujemo jih težko, vzgojiti se jih tudi ne da ... Ne vem.)
lp, Matevžk

BBB ::

Kaznujemo jih težko, vzgojiti se jih tudi ne da ... Ne vem.
Lahko vzgojiva njihove potomce. :) Dejansko jim bodo popotnico v življenje v največji meri dali prav starši, ki jim bodo pokazali svoj odnos do sveta. Ko bi le bila finančna kriza tako huda, da bodo ljudje vsaj za nekaj časa prisiljeni živeti složno, torej obzirno drug do drugega. Ampak, žal, tudi to bo minilo.

aljazh ::

Zelo enostavno - veš kje je točka, na kateri te rumena ne ustavi več, in pred njo spremljaš semafor. Če postane rumena ustaviš,


Razen če se ti pol metra od zadnjega odbijača nalepi ogromen SUV, čigar voznik pričakuje, da boš "potegnil čez rumeno" ali pa celo zapeljal v prvo sekundo rdeče...

3p ::

Zelo enostavno - veš kje je točka, na kateri te rumena ne ustavi več, in pred njo spremljaš semafor. Če postane rumena ustaviš,


Razen če se ti pol metra od zadnjega odbijača nalepi ogromen SUV, čigar voznik pričakuje, da boš "potegnil čez rumeno" ali pa celo zapeljal v prvo sekundo rdeče...


Teh pa se res ne rabiš bati. Če slučajno začneš ustavljati pred tretjo sekundo rdeče, te mirno obvozijo (v rdečo) preko pasa za zavijanje.
---
In ja, seveda so možnosti zlorabe teh sistemov. Ampak glede na to, da je vožnja v rdečo postala že praktično pravilo...
Hudi psi pač rabijo "verigo". Človek za volanom jo zgleda tudi.

techfreak :) ::

Če ti po pomoti dajo kazen, se lahko pritožiš in ti ne bo potrebno plačati. Preprosto.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

rdeča luč

Oddelek: Na cesti
203095 (556) Tidule
»

Voznja v rdeco luc... (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9919126 (15415) anketar
»

Rdeča luč Maribor

Oddelek: Na cesti
163743 (3068) ahac
»

Prevožena rdeča luč (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26093015 (81418) fosil
»

Sistem za detekcijo prevožene rdeče luči je mogoče zlorabiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5910250 (7756) poweroff

Več podobnih tem