» »

Zelena luč semaforja ne bo več utripala

Zelena luč semaforja ne bo več utripala

1 2 3
4
»

Matev ::

zato je bil že zadnji čas, da so ukinil to zeleno luč
bila je zgolj spodbuda za noro vožnjo

Super Sonic ::

"Seveda. Ti se kar z 90kmh not peli. Pol pa ko bos enkrat pokno, bodo pa tebe v bolnico pelali ali pa še huje, na pokopališče."

He he, cel fotr. To veš, sploh nima veze z debato.

"zato je bil že zadnji čas, da so ukinil to zeleno luč
bila je zgolj spodbuda za noro vožnjo"

Ha ha... divje.

Če se kot narod obrnemo in se civiliziramo do te mere, da bomo zarad zakona spremenil način življenja in skril balkansko kri, ti dam jurja, pa še na pjačo te peljem.

Bolj gre zarad občutka in zato, da nekdo mora opravičit svojo službo: Na poglejte folk - Evropa.

Ha ha...

Pa sej me ne moti. Naprimer danes sem doživel precej kulturen dan na naših cestah.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

_Dejan_ ::

Hm a to naj bi ukinli na vseh semaforjih? Ker dones sem opazil en semafor na katerem je še vedno utripala zelena luč, in mi ni blo nč jasno:D :D
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

Super Sonic ::

Ja postopoma se mi zdi da bodo vse.

Na trzinski obvoznici (v smeri proti LJ) 2 semafor še vedno utripa, ostali ne.

Pa še nekaj takšnih je.

He he,...
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

_Dejan_ ::

Ja na Brezovici na tistmu semafor k je pri pekarni (da zapre pot da gredo lahko pešči čez cesto) zelena še vedno utripa.
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

simoncek ::

@roadkill: Rumena luč ima enako funkcijo kot prej z razliko, da sedaj nisi nič več opozorjen in se zagotovo vsak pelje čez rumeno, če si 5-10 metrov proč. No danes sem se vozil po Ljubljani in mi je šlo prav na smeh, ko sem opazoval, kako nekateri grejo čez križišča. Sedaj nič več ne gledajo, kaj se dogaja v prometu pred njimi, ampak gledajo samo semafor kdaj bo rumena in kdaj bodo morali bremzat. :)) :))

Drugače pa ni nič posebnega za tiste, ki se kolikor toliko držimo omejitev. Itak pa se zmerom postavljajo omejitve zaradi norcev.:D
simoncek

borchi ::

Ko sveti tam rdeča, bo čez kakšnih 10 sekund sigurno tudi glavna luč rdeča.

greš stavit?
l'jga

gzibret ::

Opažam, da križišča niso več prazna, ko se ti prižge zelena luč.
Vse je za neki dobr!

Brane2 ::

1. Utripajoča zelena

Tudi meni je bila ta bolj všeč. Si vsaj vedel, da imaš še čas za prehod, če si bil blizu ali pa da se ne splača trudit, če si bil še daleč.
Tako si lahko vozil bolj umirjeno. Smisla v ukinitvi ravno ne vidim, razen mogoče harmonizacije z EU. Ja, lahko je kdo potegnil skozi v zadnjem trenutku skozi utripajočo, vendar bo sedaj brez nje frka, ko bo potrebno sunkovito ustavljanje.

2. Vožnja skozi rumeno

Včasih je bila dovoljena, če se pri prižigu rumene nisi mogel varno ustaviti pred križiščem.
A sedaj pa SPLOH ni dovoljena ? Če je tako, potem v bitvu sploh ne bi smel skozi križišče, če ravno nisi bil prvi v vrsti, ko se je prižgala zelena, drugače ne moreš vedeti, da ne bo tik pred tabo ugasnila.
On the journey of life, I chose the psycho path.

kopernik ::

Seveda je dovoljeno peljati skozi rumeno. Zakon je enak, kot je bil sprejet 1.1.2005. Sedaj se je ukinilo utripajočo, ker z zakonom ni bila predvidena. Torej se samo vzpostavlja predvideno stanje.

borchi ::

2. rumena luč – prepovedana vožnja, razen v primeru, ko se vozilo pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more varno ustaviti zaradi premajhne oddaljenosti od semaforja;

pol pač policist divje nekaj naračuna in te kaznuje/ne kaznuje.

kolker js vem tut prej (pri utripajoči zeleni) ni bila dovoljena rumena luč. je pa bla dovoljena rumena še v starih cajtih (preden smo šli na utripajočo zeleno).
l'jga

kopernik ::

Ja je bila. Preberi si zakon, sprejet 1.1. 2005.

kopernik ::

119. člen, šesti odstavek:


(6) Udeleženci cestnega prometa se morajo ravnati po barvah luči na semaforju, ki imajo naslednji pomen:
1. rdeča luč – prepovedana vožnja;
2. rumena luč – prepovedana vožnja, razen v primeru, ko se vozilo pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more varno ustaviti zaradi premajhne oddaljenosti od semaforja;
3. zelena luč – prost prehod in obveznost za voznika, da brez odlašanja odpelje oziroma nadaljuje vožnjo;

jRk0 ::

mene osebno nic ne moti, da ni vec utripajoce, pa se vsak dan vozim v sluzbo pa po mestu. ce se ne mors varno ustavit pa pac peljes cez rumeno. ta rumena je pa itak najvecji problem, meni se je na ptuju tudi en kombi v rit malenkost zaletel, ker sem se precej hitro ustsavil na rumeni - bla policija na nasprotni strani. in valda da vsak misli da bos peljal skoz.
You fuck up once, you loose two teeth.

BigWhale ::

Eh, ljudje se bodo pritozevali, pa cisto vseeno kaksno spremembo se bodo spomnili v parlamentu. Samo zato, da lahko pizdijo... Ce bi se odlocili spremeniti zeleno luc v modro (nekje imajo modro luc namesto zelene), bi se takoj naslo polno ljudi, ki ne bi vec vedl kako bodo mogl semaforje upostevat in jih bo to zlo skrbel... ;)

Ch4N93 ::

Tear_DROP:
P.S. aja pa še tole, ne prenašam ljudi ki na zeleni luči stojijo, ko se ti vklopi oranžna se že začni peljat, do takrat ko bo zelena, bboš ravno prevozu črto, ki nazanja vstop v križišče.


če se ne motim zakon prepoveduje speljevanje pri rumeni luči
Ni nam lahko...

der_Alte ::

V zakonu marsikaj piše. Tudi to, da je sunkovito speljevanje prepovedano. Sploh obstaja kakšno drugačno?

Da ne bom povsem off-topic, sploh nisem našel kakšnih problemov z neutripajočo zeleno barvo. Kdor pa ne zmore normalno prebavit te spremembe, naj raje neha vozit. Če pa se mi bo zahotelo utripjaoče zelene, se lahko odpravim v Novo Gorico ali pa v Celovec. Tam še vedno utripa.:D

ahac ::

Valda, da je vsakdo pri utripajoči zeleni lepo na gas stopu pa hitro peljal čez križišče (razen kakšna stara baba pa kakšen übergeek, ki je prvič stran od PCja).
Pa jaz nisem kakšen hud voznik.. nimam svojega avta tko, da zelo redko vozim, ampak vseeno vem kdaj bremzat in kdaj ne. Kdor pa tega ne ve pa nima kaj delat na cesti.

Recimo pri kinu Vič je vedno še nekdo pripeljal čez prehod za pešce, ko je tam že svetila zelena. Če bi kakšen pešec mal bolj hitro gor stopu.. pljack!

To, da boste zdej skoz plačeval kazni je pa tud bedarija.. sej policaji niso bedaki. Če se bo pa slučajno kakšen hotu izživljat nad tabo se pa lahko v vsakem primeru.. ne rabi oranžne luči za to.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Roadkill ::

Trenutno se najbolj strinjam z BWjem.

Potrebno je samo počakat, da se spet nekaj spremeni, da bodo ljudje začeli pizdit čez novo spremembo in pozabili na "neutripajočo zeleno".
Ü

reber ::

Glede na odgovore in s tem na kreganje okoli te zelene, tudi na drugih forumih, ugotavljam, da več kot polovica folka sploh ni zrela imeti izpit. Men je prov žov, ampak že tko je precej nesposobnežev, sedaj pa vidim, da jih je veliko več, kot sem mislil prej. Kdor ma probleme zarad te zelene ki so jo ukinl, naj preprosto vrne izpit in naj se z avtom ne vozi več, vsaj za volanom ne, izpit pa naj gre delat, ko bo temu dorasel.
Resno vam pravim, vsem ki jokate in stokate, pustite preteklost za seboj in se prilagajajte prihodnosti. Ne samo da ste nesposobni vozit, imate tudi osebnostne probleme ...
Se opravičujem, ampak tko je, dejte se malo zamislt nad sabo, kreganje ne bo čist nč pomagalo ...
Men je pa prov useen a zelena utripa al ne, tut bremzat ne mislem prov pretirano pred semaforjem, nikoli nisem in tudi sedaj po spremembi ne bom, ker me tista rumena prov nč ne skrbi.
Predsodke glede kaznovanja po lastni presoji policaja imate samo tisti, ki imate s policaji večkrat opravka zaradi kršenja zakona, običajno po lastni krivdi.

Keyser Soze ::

In katera eminenca je tale reber, da nam bo postavljal neke normative normalnega voznika oz. zdrave osebe?

Probleme z diskrecijsko pravico imamo pa zgolj in samo tisti, ki se malo bolj spoznamo na problematiko te zadeve ter imamo nek vpogled v splošno izobraženost policistov. Tako da nekih žgancov ne bi delali tule.

SasoS ::

Ni problem v tem da ne bi znali vozit brez utripajoče zelene. Problem je ker namesto da bi disciplinirali voznike ki vozijo s povišano hitrostjo zadnje trenutke rumene (ko je zelena še utripala) so raje ukinili utripajočo. Kao da je bolj "varno" zato ker se ti lahko vsak trenutek pred nosom pojavi rumena in boš zato bolj pazljivo gledal semafor. Koneckoncev lahko ugasnejo vse semaforje pa ne bo noben vozil ne čez rumeno ne čez rdečo pa še prekleto boš pazil da te ne bo kdo zbil ko bo prinorel v križišče. Ampak to ni point, rajt?

Matev ::

jaz sedaj sploh ne upam več brezglavo dirjat proti semaforju (prej sem vedel da imam še foro ker zelena še ni žmigala)

sedaj se vozim z prilagojena hitrostjo in sem veliko bolj previden

pa sploh ne izgubim kaj dosti časa
v bistvu priharnim živce ker mi nihče ne more blendat če slučajno ne pritisnem na plin ko začne žmigat (sicer je bilo redko da mi je kdo blendal)
sem večkrat jaz njim

sedaj pa ne več

a ni to grozno

reber ::

@Keyser Soze
... in kateri normativ sem postavil ??? nobenega, le jasno sem izrazil svoje mnenje. In kaj si ti za en organ, da boš sodil o izobraženosti policistov ? res so med policisti vmes tudi taki, za katere bi bilo bolje da ne bi bil policaj, ker kot oseba in tudi po znanju ni primeren za policaja, ampak teh je zelo malo in zato ne dajaj vse policaje v isti koš.

Da ne bomo ostali samo pri mlatenju prazne slame, tisti ki imate ideje za rešitev problema, kar na dan z njimi, naredite kaj konstruktivnega. V glavnem vsi ugotavljamo da je največji problem disciplina voznikov. Ja, disciplina je tista ki nam dela probleme in ne semaforji. Semaforji, oziroma način delovanja semaforjev, je samo izgovor nediscipliniranih voznikov, ki mislijo da so pravila in zakoni zato da se jih krši.
OK, ne bom trdil da sem vzoren voznik, vendar pa problemov s semaforji še nikoli nisem imel in jih tudi sedaj nimam. Veliko sem na cesti kot voznik, dostikrat tudi kot kolesar ali pa pešec in lahko trdim da vidim vse sorte, v glavnem pa precej takih, ki na cesto ne sodijo, bodisi zaradi omejene sposobnosti bodisi zaradi nediscipline in arogantnosti.
In pa še enkrat ponavljam en problem, skoraj vsak 3. voznik vozi z telefonom na ušesu, zraven se butasto reži, nasmiha, krili z rokami in to ne samo po ravni cesti, tudi skozi križišča. A je potem kaj čudnega da ima toliko voznikov "probleme" ??? ne, sploh ne. Kazni za telefoniranje bi nabil na najmanj 50ksit. Mogoče bo kdo rekel da mobiteli nimajo veze z utripajočo zeleno ... pa še kako imajo veze, le dobro pomislite kakšna je zbranost voznika med telefoniranjem, ko misli odtavajo nekam ... kamor ne bi smele !!!

Tear_DR0P ::

če se ne motim zakon prepoveduje speljevanje pri rumeni luči

vsekakor ne smeš zapeljat v križišče pri rumeni, lahko pa se že premikaš po cestišlu pred križiščem (upam da vemo kaj loči križišče od ostalega vozišča) in pri zeleni luči zapelješ v križišče
ne pa da se skozi križišče uspejo zapeljat celo trije vozniki, ker v trenutku ko se prižge zelena luč, začne prvi gledat kje ima prestavno ročico, da bo dal v prvo;(
zelena pomeni go in takrat bi se morala premikat cela kolona, ne pa da začne prvi razmišljat o morebitnem premiku
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Matev ::

kot prvo: pred zeleno svetita hkrati obe luči - rumena in rdeča.

In top je znak da se bo prižgala zelena - nič drugega.

Kdor začne speljevati ob rumeni luči naj vrne izpit preden bo naredil kakšno nesrečo, ko se bo zaletel v nekoga, ki je vozil v rumeno z druge smeri.

gzibret ::

Recimo podobno kot Reber:

> Men je pa prov useen a zelena utripa al ne, tut bremzat ne mislem prov pretirano pred semaforjem, nikoli nisem in tudi sedaj po spremembi ne bom, ker me tista rumena prov nč ne skrbi.
Vse je za neki dobr!

Utk ::

Ko zalena zasveti se moraš premikat, če se ne, se moraš začet čim prej. Seveda pa vseeno ne smeš nekoga nabit če je še zmeraj v križišču. Če kdo prileti not čez rdečo bo pa že on kriv. Sploh mi ni jasno v čem je problem.

Matev ::

fora je v tem da ko sveti rumena pred zeleno
se ti ne smeš premikat - rumena je zgolj opozorilo da se bo prižgala zelena

ko se prižge zelena pa spelješ
nič prej

sicer pa rumena in rdeča svetita skupaj zgolj kakšno sekundo

Utk ::

Ma kam se boš pa premaknu v tisti sekundi...ti se lahko skoz premikaš, samo čez črto ne smeš dokler nimaš zelene.

Matev ::

ko imaš rdečo, maš da stojiš na mestu
ker z premikanjem samo živčnost ustvarjaš in nervozo ljudem okoli tebe

saj nisi na dirkališču

Utk ::

Aha, če vidim 200 metrov pred sabo rdečo se moram takoj ustavit...ne smem se počasi peljat do semaforja, upat da bo zelena ta čas in malo pospešit če je, ali se pa ustavit na črti če ne. Če se bo ta čas pržgala zelena bo nekje prej seveda tudi rumena, in ta čas se bom premikal, kaj pa to koga briga. Prvi trenutek ko je zelena pa lahko po omejitvi zapelješ čez črto. Če kdo potem prileti čez rdečo, njegov problem.

Matev ::

eh
crni - o nečem drugem teče debata

Nejc Pintar ::

ok, ko je rumena ponavadi daš v prvo, nogo na gas, da ob prižigu zelene lahko takoj spelješ:\

edit: pa ko je pri tebi rumena je na drugem semaforju 100% rdeča:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Hm, sem jaz edini z refleksi crknjenega konja, da mi ob prižgani rumeni težko uspe takoj ob zeleni dejansko speljat? (če sm prvi, in seveda imam skoz v prvi itd.)

Damjan Jagar ::

Mnja, jaz v domačem kraju velikokrat speljujem ob rumeni. Ampak samo takrat, ko se vračam domov po "bližnjici" in v križišču zavijam levo in je res veliko vozil, ki bodo na nasprotnem pasu peljala naravnost. Pa do zdaj še nikogar nisem izsilil (da bi zaradi meni kaj kasneje speljeval oz. moral bremzati). Škilim na kontra semafor in točno vidim kdaj mu je posvetila rdeča, nato pa smo z rumeno na vrsti mi. Prvega v koloni pač najprej ocenim. Žrtve so vedno starejši ljudje, ki so postavljeni še kak meter za črto, babnice, ki še luči nimajo prižganih in kakšni tipi, ki se na veliko pogovarjajo s sovoznikom ali pa celo po telefonu.
http://jagar.si

Loki ::

na kriziscu lesce-jesenice-bled kar se lepo utripa. 8-) :)
je pa res, da se prvi rezultati ukrepa ze lepo kazejo v vsakdanjem prometu v ljubljani. :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

nevone ::

>je pa res, da se prvi rezultati ukrepa ze lepo kazejo v vsakdanjem prometu v ljubljani.

Če so se že odločili, da bodo ukinili zeleno, potem iz varnostnih razlogov ni bilo pametno, da so jo takoj čisto ukinili. Morali bi jo v dveh ali treh fazah, postopoma, tako da bi krajšali čas utripanja. Tako je pa za ene res kar šok lahko, ko se jim nenadoma prižge rumena.

Samo, to bi verjetno zahtevalo preveč sredstev? :\ Bodo ta sredstva raje ekonomičneje razporedili. :\

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BigWhale ::

> je pa res, da se prvi rezultati ukrepa ze lepo kazejo v
> vsakdanjem prometu v ljubljani.

Zgolj tvoja osebna ocena ali imas kaksne statisticne podatke?
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laganje policistov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
11513482 (9704) Unknown_001
»

Voznja v rdeco luc... (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9919029 (15318) anketar
»

globa za prekršek...mnenje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9020223 (18343) Roadkill
»

Sistem za detekcijo prevožene rdeče luči je mogoče zlorabiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5910209 (7715) poweroff
»

Ponovno utripajoča zelena?

Oddelek: Loža
362612 (1816) Roadkill

Več podobnih tem