» »

Zelena luč semaforja ne bo več utripala

Zelena luč semaforja ne bo več utripala

«
1
2 3 4

Stepni Volk ::

Zaradi usklajevanja z EU. AMZS.

Po sicer še nepreverjenih emailih, ki krožijo okoli, naj bi se to zgodilo to soboto 22.10.

fahrenGONE ::

Koncno! Utripajoce luci me zivcirajo. Po novem bo kazen ce peljes skozi rumeno 30.000 SIT, zato raje pocakajte. Skozi rdeco pa 60.000 + 4 tocke.

borchi ::

kako lahko ne pelješ v rumeno?
l'jga

fahrenGONE ::

Po novem lahko gres NAPREJ samo ko je zelena.

borchi ::

s 30.000 sit se kaznuje vsakega voznika, ki preprelje rumeno luč???!!

edit: ok, sem prebral link :8)
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

fahrenGONE ::

Ja, tako sem slisal ampak vidim da 3/4 Ljubljane veselo pelje cez rumeno, kar bi napolnilo drzavni proracun v dveh tednih. :D

SasoS ::

Pomoje velika neumnost. Ne rečem da je kultura voznikov pri nas slaba (itak...za utripajočo se noben ne sekira, še čez rumeno ponavadi potegneš čez :D)

V Ljubljani bodo preklop semaforjev izvedli v soboto in nedeljo.
Na Policijski upravi Ljubljana ob tej novosti v prvih tednih pričakujejo povečano število nesreč v križiščih. (Za crknit smešno :))

Gre se zato da enostavno ne dobiš pravočasno informacije kdaj bo rdeča. Se je kdo kdaj peljal po litostojski...tam se vklopi rdeča brez utripajoče zelene če gre vlak. Jaz vedno peljem čez rdečo - enostavno ko pogledam na semafor je še zelena, nato sem skoncentriran na križišče samo. Naj buljim v semafor in pohodim bremzo ko se vklopi rumena?? Enostavno ne razumem smotrnosti tega...

borchi ::

na pamet, če je cca. 20-30m (odvisno od reakcijskega časa, zavor, cestišča...) pred križiščem še vedno zelena - pelješ. in nehaš gledat semafor. če je semafor z rumeno dlje - zaviraš.

ja?
l'jga

gzibret ::

Da bojo ukinali urtipajočo zeleno luč, potem pa te bodo kaznovali, ker si prevozil rumeno, je glupost brez primere (in še debilizem hkrati). Kako pa naj jaz varno ustavim pri 50 km/h, če se mi pol metra pred prečno črto brez opozorila prižge rumena?

Če že grejo ukinjat utripajočo zeleno in hkrati kaznovat vstop v križišče pri rumeni, potem naj namontirajo še timerje, da boš točno vedel, koliko sekund bo zelena še gorela.
Vse je za neki dobr!

borchi ::

preber link!
l'jga

gzibret ::

Policaji so že danes itak izvedenci za psihofizično stanje voznika, torej psihologi. A sedaj bodo postali še izvedenci za reakcijski čas in meroslovje?

Kljub temu, da sem prebral link, vstrajam pri svoji izjavi.
Vse je za neki dobr!

BigWhale ::

Stvar je v bistvu pametna. Reakcija na utripajoco zeleno luc je bila v vecini primerov povisana hitrost, da bo clovek se lahko ujel potem zeleno luc ali pa ce bo mogoce malo skozi oranzno peljal skozi krizisce.

Ce vozis po omejitvi, te oranzna luc tezko preseneti, da ne mores ustavit. Ce je tako blizu krizisca, da se ne da vec varno ustaviti, potem peljes skozi, za to ne bo nihce kaznovan (no, zdaj se bodo oglasili zarotniki, da bodo policaji itak samo na to cakali, da bo kdo skozi oranzno peljal.... Skozi oranzno peljat tudi zdaj ni bilo dovoljeno...).

Pri 50km/h kolikor je v vecini omejitev v naselju je reakcijska pot, koliko? 15 metrov? Avto se pa potem ustavi v petiih metrih, ce se ne trudis s pretiranim bremzanjem.

Ja, cesto in semaforje bo treba gledat... ;>

BigWhale ::

gzibret:

Ce se ti bo pol metra pred crto prizgala oranzna luc, je niti ne bos videl... ;>

Sicer pa, v Mariboru od kar pomnim zelena ne utripa.

gzibret ::

Jo bo pa policaj in to napisal v zapisnik, katerega bo prebral sodnik za prekrške, ki odredi kazen. In ker v zakonu piše, da v križišče ne smeš zapeljati pri rumeni, te bo tudi kaznoval.
Vse je za neki dobr!

sese12 ::

JA JA in mi smo zdej zopet bolj pametni kot ostala Evropa. Zakaj bi ukinili zeleno utripajočo.


Tisto da si pri rumeni začel bremzati, pa prav gotovi drži.

Me pa res zanima keri je zaviral ali pa še bolj stopil na plin oz. pospešil pri rumeni ???

SasoS ::

Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 50 km/h je 30m.

kopernik ::

Pejte se malo vozit v tujino. Tam čudežno promet fura brez utripajoče zelene luči. No, izvzamem Dunaj (pa mogoče še kako mesto) in LR Kitajsko, kjer jo poznajo. Hočem reči, milijoni se vozijo na tem svetu skozi križišča brez teh utripajočih luči, torej bo tudi pri nas zadeva funkcionirala.

borchi ::

Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 50 km/h je 30m.

hmm, od nekod mam v glavi zavorne poti pri 100km/h. okrog 40m.

zdej sam upam, da to v glavi niso zavorne poti kake formule1 ;-)

btw, js bi reku, da je pri 50km/h cca. 15 m???
l'jga

sese12 ::

Zavarona pot se izračuna na osnovi

kakšno je vozišče SUHO ali MOKRO in
na osnovi kakšna je podlaga GROBI ali ZGLAJEN asfalt.

Prav tako vpliva na zavorno pot reakcijski ča sposameznika in vidnost se pravi DNEVNA ali NOČNA svetloba in ostalo.

Na pamet povedati, da je zavorna pot na recimo 100 km/h je nemogoče.

SasoS ::

Če računaš da je že reakcijski čas 1s, je to pri 50km/h 14m...

leinad ::

Ne vem kako bo po novem zakonu ampak po veljavnem LAHKO zapelješ skozi rumeno luč v primeru, da ne moreš več pravočasno zabremzat.

Zavorna pot pa mislim, da raste preko kvadrata ali pa eksponentno, nisem ziher.

sese12 ::

Pri izračunu zavorne poti seveda ne smemo zanemariti tudi profil in lastnosti pnevmatik

borchi ::

@SasoS: reakcijski čas nima veze z zavorno potjo.

prevoženo pot v reakcijskem času prišteješ zavorni poti in dobiš razdaljo, ki jo prevoziš od prižiga rumene do zaustavitve.
l'jga

AndrejS ::

Če imaš reakcijski čas 1s, potem raje ne vozi!
Zavorna pot je tudi odvisna od mase vozila!

V MB res nisem videl utripajoče zelene luči, to je bila namenjena za bolj nerodne voznike! Morda CE in LJ???

gumby ::

andrej kje si kupil implante, da imas ti manjsega od ene sekunde?

CWIZO ::

Kok se bo lustn ustavljat tm kjer je omejitev 90, al pa 100.
Super ne?
Ti lahko zelena ugasne 50 al pa vec metrov prej pa bos lepo v rumeno/redco zapelal. Ce bos pa na fertik zabremzal se ti bo pa un uzadi v rit nalimal.

Ce se polcaji pricakujejo povecano stevilo nesrec bo pa ze neki na tem, m?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Bob Rock ::

Pretiravate...
En mesec, pa ne bo noben sploh vec opazil tega, ali pa pogresal utripanje.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

SasoS ::

@borchi: ja to je nekak pot ki te zanima...če zelena ne bo utripala ne moreš videti v prihodnost kdaj se bo prižgala rumena (seveda so to povprečne vrednosti, lahko imaš manjši reakcijski čas...al pa večji sploh po kakšnem piru - da ne omenjam kakšna je cesta ko celo noč sneži in cestarji "ne uspejo" splužit do zjutraj).

fahrenGONE ::

Ce koga skrbi, da se vklopi rumena ravno ko spelje naj pocaka na rdeco in ko se preklopi na zeleno bo imel dovolj casa za speljat. :D

Jackal ::

Skozi oranzno peljat tudi zdaj ni bilo dovoljeno...


Spet odvisno od situacije.
Namreč, ko sem delal izpit za A kategorijo do 350 ccm se mi je prižgala rumena luč malo prej, da sem vtopil v križišče... In to na končni izpitni vožnji. Sicer bi z motorjem še lahko ustavil, vprašanje pa kaj bi naredil oni za mano z avtom, tako sem peljal skozi - na koncu mi sploh ni tega omenil, pač pa le to, da sem vozil malo po svoje - ker je CB postaja zaradi dežja prejšnji dan lovila bolj slabo. Izpit sem pa opravil.

Za utripajočo zeleno je pa tako, da vedno, ko sem bil v predelu kjer so jo imeli, sem se počutil nekako bolj sproščenega, saj je bilo malo več rezerve, preden je bilo treba ustavit. Sicer pa v našem kraju ze nekaj let nimamo niti enega semaforja več - še tistega edinega, ki smo ga imeli, so zamenjali s krožiščem.

Azrael ::

Na vsak način bo sedaj vsaj na začetku polno karambolov v križiščih, ker bo folk panično bremzal in počel še druge neumnosti.

Ko so že okoli novega leta omenjali novosti v ZVCP, je se je skoraj cel januar našel kdo, ki je v semaforiziranih križiščih bremzal, da je kar cvililo, ko je začela utripati zelena luč.

Glede EU, Avstrija ima utripajočo zeleno luč na semaforjih.:\

Verjetno bo pri nas čez pol leta že vse po starem, vožnja skozi križišče, dokler že nekaj časa ne sveti rdeča,
Nekoč je bil Slo-tech.

borchi ::

azrael ma prav, problemi niso v predpisih, problemi so v glavah.
l'jga

Imagination ::

Utripajuče zelene luči stran pomenijo posledično več naletov avtomobilov od zadaj!
--- Če nekaj stvari, ki bi lahko šle narobe, ni šlo narobe, potem bi bilo zanje veliko bolje, če bi šle narobe!

kopernik ::

Mah, ne vem, sem vozil po Italiji, Nemčiji, Avstriji, in še kje, pa ne pomnim, da bi imel kakšne probleme v križiščih. Zato pravim, da manjko utripajoče zelene luči sploh ni noben problem. Če že, potem bo problem v paničnem zaviranju posameznikov (kot npr. letos januarja ob uvedbi novega zakona), zaradi česa sem tudi sam imel karambol (možak pred mano zavira ko zmešan, jaz uspem pravočasno ustaviti, tipček za mano pa ne). To pa zaradi mnogih groženj (po TV in internetu), da bodo policaji talali hude kazni ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

sese12 ::

Če bi vsi vozili tako, kot takrat, ko smo delai izpit, danes te debate sploh ne bi bilo.

Ampak pri nas je popularno in v modi, da iščemo vse možne odgovre in napke pri drugih, samo sami pri sebi ne in si ne priznamo, da sami nismo sposobni ali pa da se nočemo prilagoditi nekim normativom, v tem primeru prometnemu zakonu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sese12 ()

aljazh ::

Na mobisuxu je nekdo dal zanimiv predlog, da bi se pred semaforji postavila talna oznaka, ki bi označevala razdaljo, kjer je še moč varno ustaviti. Povedano drugače - če se vozilo v trenutku prižiga rumene luči nahaja za oznako, je potrebno ustaviti, če pa je vozilo že prevozilo talno oznako, pa lahko voznik nadaljuje z vožnjo tudi "skozi" rumeno luč. Oddaljenost talne oznake od mesta ustavitve (semaforja) bi določili glede na omejitev hitrosti na tisti cesti, povprečen rekacijski čas, povprečno zavorno pot... in sicer tako, da lahko vsak voznik, ki vozi z največjo dovoljeno hitrostjo varno, brez naglega zaviranja ustavi pred semaforjem, v kolikor še ni prevozil talne oznake.

To bi sicer zahtevalo spremembo zakona, vendar sem mnenja, da je ideja zelo dobra.

A. Smith ::

Ideja je morda izvedljiva, se je pa potrebno zavedati, da velja tista črta pri NATANKO določeni hitrosti. Pri tem si predstavljam enega ata, ki z 20 km/h prevozi črt, ko pa zapelje v križišče, je že rdeča. Problemi boju tudi za dirkače...
Je pa res, da ne bi mogli policaji dejstev po svoje obračat.

Osebno bom kljub zagroženi kazni nenadno (ali malo manj nenadno) prižgano rumeno veselo prevozil. Je bolje plačat škifu 30 000 kot pa 100 000 kleparju ko dobiš enega, ki je rumeno spregledal, v rit.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

Stepni Volk ::

Zavorna pot (PDF) glej stran 8

Zakon je očitno bolj ohlapno napisan z namenom, da bodo policisti presojali ali si imel možnost zavreti do semaforja ali ne. Kar vsaj meni pomeni, da je 119 člen, 6 odstavek, 2 alineja zelooo raztegljiv pojem. Odvisno od proračunskega primankljaja >:D

Zakon o varnosti cestnega prometa - prečiščeno besedilo.
119 člen:
(6) Udeleženci cestnega prometa se morajo ravnati po barvah luči na semaforju, ki imajo naslednji pomen:
1. rdeča luč – prepovedana vožnja;
2. rumena luč – prepovedana vožnja, razen v primeru, ko se vozilo pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more varno ustaviti zaradi premajhne oddaljenosti od semaforja;
3. zelena luč – prost prehod in obveznost za voznika, da brez odlašanja odpelje oziroma nadaljuje vožnjo;
4. zelena luč v obliki puščice pomeni:
- na luči semaforja - voznik sme voziti le v smeri puščice;
- kot dopolnilni znak na semaforju - kljub rdeči ali rumeni luči na semaforju sme voznik voziti v smeri puščice, pri tem pa ne sme ovirati vozil, ki vozijo po cesti, na katero se vključuje;
5. rdeča in rumena luč, ki gorita hkrati – prepovedana vožnja in napoved, da se bo prižgala zelena luč;
6. rumena utripajoča luč – vozi posebno previdno. Enak pomen ima rumena utripajoča luč, ki se uporablja kot samostojni svetlobni znak. Kadar je rumena utripajoča luč nameščena neposredno nad prometnim znakom (če je prometni znak nad voziščem, je lahko nameščena tudi ob njem ali pod njim), poudarja njegov pomen.


Potem policist samo še izbere potrebno vsoto:
(16) Z globo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s šestim odstavkom, razen 1. in 6. točke, dvanajstim ali trinajstim odstavkom, razen 1. točke tega člena.
(17) Z globo 60.000 tolarjev se kaznuje voznik, ki ravna v nasprotju s 1. ali 6. točko šestega odstavka ali s 1. točko trinajstega odstavka tega člena.
(18) Z globo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek drug udeleženec cestnega prometa, ki ravna v nasprotju s šestim odstavkom tega člena.

Zgodovina sprememb…

iskra ::

Aljaz: samo še sponzorja je treba dobit za te talne oznake in razkopat vsa velika križišča čez noč, ko ni prometa :\

Edino še opcija računalnik+kamera za nadzor križišča in še ena dodatna luč na semaforju...

Zakaj pa ne bi rumena in zelena goreli skupaj cca. 0,5 sekunde, nato bi se prižgala rumena in nato rdeča?

Utripajoča luč je (ne velja za ljubljano) za moje pojme kar fajn pokazatelj, če se lahko spraviš skozi križišče al ne. Zaradi oranžne luči bodo sedaj križišča manj prepustna.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

aljazh ::

samo še sponzorja je treba dobit za te talne oznake in razkopat vsa velika križišča čez noč, ko ni prometa


Za narisati (pobarvati) talno oznako pa res ni treba razkopavati krizišča :\

krho ::

aljazh: Zelo dobra ideja.
Mene bolj moti to, da se utripajoča zelena ukinja tudi na semaforju za pešce in kolesarje.
Jaz vedno pred križiščem pogledam semafor za pešce, kolesarje, če nisem videl kdaj se je na mojem semaforju prižgala zelena. Vedno sem imel dovolj časa, ker se tam začne zelena utripati kake 3s prej.

Malce offtopic:
Tole se mi je zgodilo danes.
Če se spomnite križišča, v Lj, kjer so se ubili atleti spomladi 1x. No jaz sem vozil ~60km/h, ko sem videl, da utripa zelena sem bil od kižišča oddaljen ~ 100m, sem samo umaknil nogo s gasa. Model za menoj je zavil na desni vozni pas, mimo mene, ter je letel čez ~4s rdeče. Seveda bi kmalu nabasal prvega, ki je zapeljal v križišče, iz nasprotne strani.
V primeru neutripajoče zelene bi model definitivno nabasal prvega iz nasprotne strani s vsaj 100km/h
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

borchi ::

Zakon je očitno bolj ohlapno napisan z namenom, da bodo policisti presojali ali si imel možnost zavreti do semaforja ali ne:

v skrajnih primerih ti bo policist s kalkulatorjem in formulo (ki jo bo mel na plonk ceglcu) dokazal, da te je upravičeno kaznoval.

ubogi vozniki bomo morali nardit to kalkulacijo v desetinki sekunde. preden se bomo pa spustili v divje računanje kvadratov, deljenja itd. bo pa treba še pred tem tudi zelo natančno ocenit razdaljo do semaforja, podlago, gume, zavore, razdaljo voznikov za nami... spet stane dost cajta.

preveč dela! se bo treba zanašat na občutek.

ampak očitno v dost državah ta režim funkcionira.

ne vem pa kaj bi bilo slabega, če bi v zakonu pisalo, rdeča - ne sme te bit nikjer v križišču (razen, če si ostal v kržišču zaradi kolone), zelena in rumena - si lahko v križišču.

prišparamo na kalkulatorjih kot na možganskih ciklih.

edit: typo
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

bergers ::

Zdaj bodo policaji še več kazni napisali saj ne bo nobenega opozorila pred spremembo luči.
Kajčmo država pač rabi denar:\
Bergi

Stepni Volk ::

borchi za VB vem, da se v križišču ne smeš ustaviti (takšna križišča so posebej označena z rumenimi kvadrati). Če je pred teboj kolona, ne smeš zaplejati v križišče, čeprav je zelena luč. V primeru, da se v križišču ustaviš, plačaš kazen.

Pri Top Gear-u so uvedli za te "prestopnike" alternativni kazenski sistem. Ekipa se je poskrila v okolici križišča in čakala. Ko je nek voznik ustavil vozilo v križišču, so vsi priskakljali k njemu v maskotah in velikimi napisi: "YELLOW BOX IDIOT!"
Jeremy Clarkson pravi, da se bo ta voznik svojega prekrška bolj zapomnil, kot če bi plačal kazen. :)

Zgodovina sprememb…

borchi ::

:-))))))
l'jga

BigWhale ::

> Zakon je očitno bolj ohlapno napisan z namenom, da bodo
> policisti presojali ali si imel možnost zavreti do semaforja ali
> ne.

A resno mislis, da so zakon pisali ravno s takim namenom? ;) Mocno dvomim, da so. :)

steev ::

Pa saj ti policaj ne more rečt a si se ti lahko varno ustavil ali ne. Razen če to posname, pa še takrat bolj težko.
:|

SebaR ::

OK, men je za tole stvar dones povedala inštruktorica da se bo uvedla 31.12. =)
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

kopernik ::

Kakor kaže se bo v Ljubljani kar lepo ta vikend. Drugod po Sloveniji pa kot praviš, enkrat do konca leta (kjer še ni).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

sese12 ::

Policaji to, policajo to in to in to ....

Še enga zakona ni napisal policaj in to je dejstvo. Zakone sprejemajo naši vrli poslanci v parlamentu.

Le zakaj so vse krivi policaji ???

Poslanci v parlamentu, ki sprejemajo neumnosti oz. neumne zakone pa so svete ovčke. !!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sese12 ()
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Laganje policistov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
11513670 (9892) Unknown_001
»

Voznja v rdeco luc... (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9919183 (15472) anketar
»

globa za prekršek...mnenje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9020454 (18574) Roadkill
»

Sistem za detekcijo prevožene rdeče luči je mogoče zlorabiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5910276 (7782) poweroff
»

Ponovno utripajoča zelena?

Oddelek: Loža
362625 (1829) Roadkill

Več podobnih tem