Forum » Loža » Kje do najugodnejšega stanovanjskega kredita?
Kje do najugodnejšega stanovanjskega kredita?
smash ::
Zanima me, če se kdo ukvarja oz. se je ukvarjal v tem času s pridobitvijo kredita za nakup stanovanja in če je, pri kateri banki ga je dobil.
Na kaj sve je treba bit pozoren, da človeka ne nategnejo.
Kako je najbolje zavarovati kredit...pri zavarovalnici ali če vzameš hipoteko...kje je tista bistvena razlika med tema dvema oblikama, če pustimo same stroške zavarovanja ob strani.. itak ti v vsakem primeru vzamejo stanovanje, če nisi sposoben odplačat kredita.
In kakšno je vaše mnenje glede vezave kredita na švicarske franke...se splača za dobo 5-10 let? Je preveč riskantno ali ne?
Hvala za mnenja in lep pozdrav
Na kaj sve je treba bit pozoren, da človeka ne nategnejo.
Kako je najbolje zavarovati kredit...pri zavarovalnici ali če vzameš hipoteko...kje je tista bistvena razlika med tema dvema oblikama, če pustimo same stroške zavarovanja ob strani.. itak ti v vsakem primeru vzamejo stanovanje, če nisi sposoben odplačat kredita.
In kakšno je vaše mnenje glede vezave kredita na švicarske franke...se splača za dobo 5-10 let? Je preveč riskantno ali ne?
Hvala za mnenja in lep pozdrav
Mati ::
Jaz sem vzel svoj kredit na NLB in dobil kar dobre pogoje. Seveda tudi na bankah brez barantanja ne gre.
Menim, da je bolj ugoden kredit na hipoteko, ti pa banke za stanovanjski kredit dajo samo 60% sredstev vrednosti nepremičnine. Torej nekaj boš moral sam imeti.
Na švicarja se po mojem mnenju ne splača vezati, saj Slovenija vstopa v Euro območje in bo potem precej varnejša ta oblika odplačevanja. Nikoli ne veš, kaj se lahko s švicarjem zgodi.
Zakaj sem se odločil za NLB. Dal sem jim papirje o željeni nepremičnini (vrstna hiša - novogradnja), oni so pa vse malenkosti uredili. Tja sem šel samo 2 x podpisat. Sem pa potreboval še hitri kredit, da smo lahko izpeljali zadevo, vendar, kot pravim vse sem prepustil bančni uslužbenki, ki je res mojstrsko opravila svoje delo.
Obrestno mero pa imam 3,05 + Euribor, kar je bilo za 1,5 leta nazaj senzacionalno ugodno. Slišim, da je sedaj še nižje!
P.S. Še namig. Ne glej obresti na web straneh bank, pač pa se sprehodi do banke in malo pojamraj itd., ter vprašaj če se da še kaj spustit obrestna mera, če postaneš komitent itd. Če si iz MB, ti lahko pomagam, s par klici.
Menim, da je bolj ugoden kredit na hipoteko, ti pa banke za stanovanjski kredit dajo samo 60% sredstev vrednosti nepremičnine. Torej nekaj boš moral sam imeti.
Na švicarja se po mojem mnenju ne splača vezati, saj Slovenija vstopa v Euro območje in bo potem precej varnejša ta oblika odplačevanja. Nikoli ne veš, kaj se lahko s švicarjem zgodi.
Zakaj sem se odločil za NLB. Dal sem jim papirje o željeni nepremičnini (vrstna hiša - novogradnja), oni so pa vse malenkosti uredili. Tja sem šel samo 2 x podpisat. Sem pa potreboval še hitri kredit, da smo lahko izpeljali zadevo, vendar, kot pravim vse sem prepustil bančni uslužbenki, ki je res mojstrsko opravila svoje delo.
Obrestno mero pa imam 3,05 + Euribor, kar je bilo za 1,5 leta nazaj senzacionalno ugodno. Slišim, da je sedaj še nižje!
P.S. Še namig. Ne glej obresti na web straneh bank, pač pa se sprehodi do banke in malo pojamraj itd., ter vprašaj če se da še kaj spustit obrestna mera, če postaneš komitent itd. Če si iz MB, ti lahko pomagam, s par klici.
smash ::
Zaenkrat sem bil samo pri banki Volksbank in so mi ponudili naslednje:
(kredit smo računali na za 5 let za 5000000 SIT)
če bi se kredit zavaroval pri zavarovalnici triglav:
Euribor 2.89%
Pribitek 1.90%
Skupna Obrestna mera 4.79
mesčni znesek 93875.87
stroški odobritve 35000
zavarovalna premija 101949
EOM 5.20%
izplačilo 4863050 SIT
če pa na hipoteko
Euribor 2.89%
Pribitek 1.90%
mesčni znesek 93875.87
stroški odobritve 95000 (kjer je 35000 odobritev in 60000 odvetnik)
zavarovalna premija : JE NI
EOM 5.20%
izplačilo 4863050 SIT
(tukaj je potrebno dati še 66000 za notarja)
ko sem preračunal te stroške se mi splača bolj vzeti pri zavarovalnici zaradi teh 20000 SIT razlike...če bi jemal kredit za 10 let,bi bla hipoteka bolj ugodna
ker pa teh 20.000 ni veliko, me bolj zanima, ali raje pri zavarovalnici ali vzeti hipoteko...ali je logično, da raje zavarujem pri zavarovalnici, ker imam že 4/5 zneska stanovanja sam...ali moram upoštevati še kakšen drug kriterij pri izbiri teh dveh oblik zavarovanja
druga stvar mi ni čisto jasna...praviš da si imel 3,05 + Euribor...kako vidiš moje podatke zgoraj, mi ni čiso jasno, kaj je teh tvojih 3.05..a si s tem mislil euribor ali pribitek od banke
Hvala ni lep pozdrav
(kredit smo računali na za 5 let za 5000000 SIT)
če bi se kredit zavaroval pri zavarovalnici triglav:
Euribor 2.89%
Pribitek 1.90%
mesčni znesek 93875.87
stroški odobritve 35000
zavarovalna premija 101949
EOM 5.20%
izplačilo 4863050 SIT
če pa na hipoteko
Euribor 2.89%
Pribitek 1.90%
mesčni znesek 93875.87
stroški odobritve 95000 (kjer je 35000 odobritev in 60000 odvetnik)
zavarovalna premija : JE NI
EOM 5.20%
izplačilo 4863050 SIT
(tukaj je potrebno dati še 66000 za notarja)
ko sem preračunal te stroške se mi splača bolj vzeti pri zavarovalnici zaradi teh 20000 SIT razlike...če bi jemal kredit za 10 let,bi bla hipoteka bolj ugodna
ker pa teh 20.000 ni veliko, me bolj zanima, ali raje pri zavarovalnici ali vzeti hipoteko...ali je logično, da raje zavarujem pri zavarovalnici, ker imam že 4/5 zneska stanovanja sam...ali moram upoštevati še kakšen drug kriterij pri izbiri teh dveh oblik zavarovanja
druga stvar mi ni čisto jasna...praviš da si imel 3,05 + Euribor...kako vidiš moje podatke zgoraj, mi ni čiso jasno, kaj je teh tvojih 3.05..a si s tem mislil euribor ali pribitek od banke
Hvala ni lep pozdrav
Vseeno se pojdi malo pogajat do vseh bank, ful so razlike.
Jaz imam nekako obrestno mero 3.05 + Euribor. Mislim, da ravno Euribor pomeni tisti pribitek. Mi pa ni jasno, kako imaš skupno obrestno mero tako visoko, jaz imam skupno 4.15%, torej je Euribor upoštevan 1.10.
Bom pogledal v kreditne pole in ti točno napišem kakšne pogoje sem dobil, ker zdaj sem še sam malo zmeden pri tvojih izračunih.
Jaz sem vzel 8.80 mio, odplačujem pa 67.000 Sit ali 280 EUR na 15 let. Toliko za primerjavo. Sem pa mlajši od 36 let, to mislim da je treba v izračunih upoštevat, ne vem točno kaj to pomeni pri obrestni meri?
Jaz imam nekako obrestno mero 3.05 + Euribor. Mislim, da ravno Euribor pomeni tisti pribitek. Mi pa ni jasno, kako imaš skupno obrestno mero tako visoko, jaz imam skupno 4.15%, torej je Euribor upoštevan 1.10.
Bom pogledal v kreditne pole in ti točno napišem kakšne pogoje sem dobil, ker zdaj sem še sam malo zmeden pri tvojih izračunih.
Jaz sem vzel 8.80 mio, odplačujem pa 67.000 Sit ali 280 EUR na 15 let. Toliko za primerjavo. Sem pa mlajši od 36 let, to mislim da je treba v izračunih upoštevat, ne vem točno kaj to pomeni pri obrestni meri?
Evo podatke:
Znesek odobrenega kredita: 36.500,00 EUR
Datum začetka kredita: 23.03.2005
Doba najema kredita 180 mesecev
Veljavna obrestna mera: 4,49 %
Trenutno stanje kredita
(znesek neodplačane glavnice
in pripadajočih obresti):
Preostala doba za odplačilo: 170 mesecev
Obrok odplačila (anuiteta): 280,00 EUR
Navedeni podatki so informativni.
Torej 4,49% je 3.05 (obrestna mera) + 1.44 (Euribor)
Je pa tako, da moraš pazit pri Euriboru, ker ga eni obračunavajo po 1.44 tako, kot na NLB, nekje pa čez 2.00, in ti dajo obrestno mero recimo 2.90%. Nakar se hvalijo, da imajo najnižjo obrestno mero, ne povejo pa, da obračunavajo Euribor dražje.
Je pa foras pri Euriboru v mesečnem, trimesečnem, polletnem in letnem obračunavanju. Zdaj pa ne vem kateri je najboljši.
Zato najbolje, da obiščeš vse banke.
Znesek odobrenega kredita: 36.500,00 EUR
Datum začetka kredita: 23.03.2005
Doba najema kredita 180 mesecev
Veljavna obrestna mera: 4,49 %
Trenutno stanje kredita
(znesek neodplačane glavnice
in pripadajočih obresti):
Preostala doba za odplačilo: 170 mesecev
Obrok odplačila (anuiteta): 280,00 EUR
Navedeni podatki so informativni.
Torej 4,49% je 3.05 (obrestna mera) + 1.44 (Euribor)
Je pa tako, da moraš pazit pri Euriboru, ker ga eni obračunavajo po 1.44 tako, kot na NLB, nekje pa čez 2.00, in ti dajo obrestno mero recimo 2.90%. Nakar se hvalijo, da imajo najnižjo obrestno mero, ne povejo pa, da obračunavajo Euribor dražje.
Je pa foras pri Euriboru v mesečnem, trimesečnem, polletnem in letnem obračunavanju. Zdaj pa ne vem kateri je najboljši.
Zato najbolje, da obiščeš vse banke.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 4 … 56 57 58 59 )Oddelek: Loža | 503886 (437) | Lonsarg |
» | Stanovanjski kredit kje najugodnejša obrestna mera? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13437 (10810) | Invictus |
» | euribor kreditOddelek: Loža | 8455 (7037) | Lonsarg |
» | stanovanjski kredit - kaj se izplača? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20739 (14174) | LeQuack |
» | Stanovanjski kreditOddelek: Loža | 3947 (1870) | Modri dirkač |