» »

Izginjajoči HD

Izginjajoči HD

Shatzy ::

Predkratkim sem ob menjavi mamaplate (ASROCK jajca) dodal še 120 GB disk. Fora je, da mi ga včasih ne zazna, včasih pa ja. Mam XP pro. Kaj bi blo lahko narobe?

ql000 ::

Po mojem ti bo crknu. Isto se je meni dogajalo, potem je pa disk nekega dne preprosto nehal delat.

Dej ne se zajbavat! Uso musko pa filme mam gor! A obstaja kkšn diagnostičn program k lahko predvidi kej tazga?

ql000 ::

običajno imajo proizvajalci diskov na svojih spletnih straneh diagnostična orodja, ki jih lahko uporabiš za preverjanje zdravja tvojega diska. Običajno je to en majhen programček, ki ga naložiš na disketo, potem pa resetiraš računalnik in bootaš to disketo. Poglej si navodila proizvajalca diska.

HyperGL ::

dosti bolj preprost... kakšen napajalnik imaš?
jst mam na eni stari mašini priklopljena dva diska + interni modem + mrežno + grafično + cd-rw + oba usb-ja... in še 384rama (256+128)...
pa mam podoben problem... ki se vije že kar nekaj let...
napajalnik ne zmore ponuditi dovolj napetosti vsej tej šari...
ker zaenkrat ne morem vrečt ven iz mašine še modema (to je najbolj požrešna stvar v drobovju pcja) sem se odloču da vržem ven en Ram modul... tistga za 128... in mi sedaj preozna disk... čim pa ga nazaj vtaknem... disk spet magično izgine...

nič posebnega...

sam napajalnik je švoh...
ne bo šel noben disk... :)

Disk je WD 120 GB, nov. Možno je pa res, da je napajlnik prešvoh... tut jest sm dodou notr še RAM, pa firewire kartico...pa še zdej nov disk...možno da je res prešvoh... sam pol bi tut umes kdaj lahko crknu, a se ti ne zdi?

Pyr0Beast ::

Ponavadi diski crkujejo zaradi švoh napajalnikov.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

saj ti bo... meni je... med navadnim pobiranjem pošte s serverja...
pol ob restartu pa mi ni zaznal več unga rama ko sm ti reku...
sm mislu da se je ram skuru... pa je naslednji dan pokazalo ram... in ne diska...

zdej pa sm dal vn ram... in disk dela 24/7... tko da... pomojem... po mojih izkušnjah... je vrjetno napajalnik...

poskusi dat kej dol z matične... raznorazne kartice... pa boš vidu če dela disk...

pri računalnikih je tako... poskušat, poskušat... in poskušat... in ko misliš da si vse preizkusu... začni spet odznova preizkušat... in se bodo odprle nove poti ;)

Kok zajeban je pa močnejši napajalc notr dat? Glede na to da kej resnejšega po kompu še nism šaru (razn RAMA pa PCI kartice), bi mel probleme? Sej verjetn je treba samo kable spleat do porabnikov, al kako?

Kakšne so cene, pa kere napajalce se splača kupt? Pa da nimajo glih preglasnega ventilatorja...

to glih nevem... zase vem da v novi mašini leži LC POwerjev 420W napajalnik... cena pride približno 8000... ima 14cm ventilator... neslišen... super hladi mašino... in je stabilen... sicer pa je za 800sit več možno dobit 550W model... tudi 14cm vent...

kje to? ne smem povedat kr sm skregan s tistimi ki to prodajajo! :)))

aja... kar se tiče montiranja... to je ravno tolko težko kolkor je dodajanje nove pci kartice... enostavno odviješ 4 vijake... odklopiš vse naprave dol z napajalnika... vstaviš novega not...

kar se tiče kablov pa je itak vse tako pisano da se ne moreš zmest...
če se pa že... potem pa si fotografiraj z digitalcem kako je povezano s tastarim napajlnikom... (ali pa nariši in pobarvaj, če nimaš digit.) in nato sledi temu ko priklapljaš novega gor! :)

Zdele sm gledu tega ko ga mom notr... 250W ma, tko da bom kupu novga. A je 350 W dost, če planiram še dodatno RAM kupt pa da ostane še rezerva, al nej rajš kupm 420W? Na mimovrste.com sem gledal napajalce, pomoje bom vzel enga k ma notranji 14cm ventilator... ker ta zdej tko ropota, da ponoč mislm da mi pržgan avion pred bajto stoji...

Neki TAZGA sem imel v mislih... Pozna kdo?

glej... imaš možnost... 420W za 8500... oziroma 550W... ki je 9400 SIT... če se meni ne bi mudilo tako kot se mi je... bi se takoj odločil za 550W... pridobiš full... tišina je tako ali tako...
in maš rezerve za naslednjih 10let vsaj... pa ne glej samo na mimovrste... je še dosti drugih spletnih in nespletnih trgovin...

pa ne poslušaj ljudi ki ti bodo priporočali napajalnikov z 420W za 20000!!! tisto je popoln ZAJ-B :)

jst mam v stari mašini 300... in ji ni dovolj... tako da glej čim več... ne obremenjuj se s tem da če bo več W bo več ropotanja...
to sploh ni res...

jst mam LC 6420G... G pomeni giant... giant pomeni 14cm vent...
ta ko gledaš ti je 12cm... raje najdi tega 14cm... sicer pa bo 420W vseeno dovolj... manj kot 400W pa je totalen nesmisel... :)

PS: sicer pa tam kjer si ti gledal je tudi 550W... vsekakor vzami 550! srčno priporočam...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: HyperGL ()

Hm...razlika med 140 in 120 mm 420W LC-jevima je skor 3 čuke... Mislm da se te 3je čuki bolj poznajo v moji denarnci kokr pa pr hlajenju, se ti ne zdi?

hmmm... ja zanimive so te razlike v cenah... pač trgovci so ZAJ.... ljudje :))

ti kr vzami 12cm... ne bo se opazlo razlike... res ne... pač jst sm predlagal tistega... kr ga pač imam tudi jaz... ampak mislim da 2 cm venta manj ne bosta nič poslabšala hlajenja! :)

vzami 420W 12cm.. to bo to...
sicer pa... še enkrat da bom sigurn v to kar govorim:
kaj maš vse v drobovju računalnika?

Nič drastičnega. Trenutno 2x256 RAMA (pride mogoče en 512), dva diska WD (80 in 120GB), dodatna je še firewire kartica, in pred kratikim nova matična plošča, ker je Via šla v falus - zdej mam Asrock P4V88+. Potem mam pa še CDRW pa DVD enoti....hm... to je to... in trenutno 250W napajalnik z mini ampak orto glasnim propelerjom...

420 bo dovolj... ampak 550 je jurja razlike ali manj... tam kjer si gledal... razmisli pa kupi... zagotovo bo z 420 delalo vse! :)

Opkow ::

Jaz bi na tvojem mestu, si vseenso malo sposodil napajalnik. Bos kupu nov napajalc, problami pa bodo ostali.. Kes si pol, vec ali manj, vrgu stran. Si ziher, da je napajalc kriv?

Ma tko al tko mi gre ventilator na falus, k ropota čist preveč. Drgač ga bom pa verjetn itak uzeu pr enaa al pa mimovrste, ki jima lahko v enmu mescu vrnem izdelek, če mi ni všeč.

dej ko boš to dobu pa povej če so težave izginle in kakšnega mnenja si nasploh glede tega napajalnika...

če lahk dej tu ali pa v private...tnx

Npr če kupš en napajalc 550W za 10k se meni zdi bolje da daš še tistih 8k pa dobiš tagana, ki ima realnih 380W, pa še en kup bonbončkov kot je aktivna PFC in posledično okoli 90% izkoristek (navadni napajalci za nekaj k imajo izkoristek okoli 50%)

hmm... pyro... ja že res... samo kaj ko navadni smrtniki ne potrebujemo nevem kako naprednih napajalnikov... tagani in podobni so dobri pri navijanju in podobnih opravilih... LC za 10K pa bo ravnotako super deloval pri navadnem drilanju igric in worda :)

ps: lahk mal razložiš kaj so tej PFC???? to sm gledal že ko sm kupoval mašino... pa sm pol čisto pozabu se informirat...

Azrael ::

Takole preden zakomplicirate stvar do amena.

Resno dvomim, da bi menjava napajalnika kaj rešila.

Da bi napajalnik preobremenil en sam RAM modul je zelo, zelo malo verjetno, tisti W ki ga kuri RAM modul dvomim, da prevaga.

Za disk (kurijo ~5W po primerku) tudi dvomim in mislim, da gre za isti problem, za katerega sem rešitev opisal v tej temi.

In BTW, LC napajalniki so loterija, enim delajo OK, drugi imajo manjše in večje probleme (premalo moči, cviljenej, nestabilni, hitro umrli), uporabite iskanje.
Nekoč je bil Slo-tech.

hmm... Azrael...
dva diska po 120GB en CPU, MATIČNA, firewire kartica, ventilatorji, grafična, ram moduli, cd rom, in vse to na 250W napajalcu...

a se ti zdi da je možno da bi delalo?

btw... nekateri diski ob zagonu potrebujejo precej napetosti in to bi lahko bil razlog zakaj mu ga ne prepozna...

to se dogaja meni in se dogaja še par ljudem ki jih poznam... eni so menjali napajalc... (med drugim so elektrotehniki) in zdej stvar deluje...

za tist postopek ki si ga pa ti omenil... čiščenje kontaktov... hmm... komplicirano v nulo...

sicer pa moram povedat da je tako napajanje (MOLEX) totalno bedno!!!

aja... kliki in ropot pri vklopu... to je znak, ki v 90% primerih pomeni napake v napajanju... v to štejem tudi prešvoh napajanje...

LP

za tist postopek ki si ga pa ti omenil... čiščenje kontaktov... hmm... komplicirano v nulo...

Čiščenje, kje?
Disk žre okoli 0.8A na 5V in 0.9A na 12V ob zagonu.
Cd pekač nekje 2A na 5 in 12. ram okoli 10W ..
PFC, korekcija jalovega toka in podobno.

@HyperGL:

Naj ti za začetek postrežem z dvema primeroma:

P4 2GHz, 4xHDD (2x120GB, 1x80GB, 1x60GB), 2xDVD pečka, 512 MB RDRAM, R9100 128MB, TV tuner, SB zvočna, LAN, par ventilatorjev...

To zlahka poganja 250W napajalnik Macron, saj kišta na full load, skupaj z LCD monitorjem in tiskalnikom kuri ~120W.

Ali drugi primer:

Sempron 2400+, 2x40 GB HDD, CD-ROM, DVD pečka, 512 DDR RAM, FX5200 128MB, LAN...

Napajalnik iz Compaq kište 200W, moči čez glavo, porabe še nisem meril, ampak je vsekakor manjša kot v prvem primeru.

Te stvari ne kurijo tako veliko, kot nas hočejo prepričati proizvajalbi bolj ali manj zanič današnjih napajalnikov z realnimi močmi tam nekje do 100W. Povem naj še to da sta oba napajalnika iz zgornjih dveh primerov stara vsaj 4 leta in sta najstarejši komponenti obeh sistemov.

Sedaj pa še primer nekega današnjega čuda od napajalnika z deklarirano močjo 350W, ki komaj, komaj (s precej gretja) poganja tole:

Celeron 300@450MHz, disk 80GB, DVD pečka, 128 MB SD RAM, TNT2 32MB, LAN, zvočna... (mlinček, ki ne žge več kot 60W)

V glavnem danes je težko dobiti dober napajalnik in osebno raje grem v obnovo kakšnega starejšega, kot nabavo novega. Res pa je da tako početje ni za vsakogar, ker terja nekaj specifičnega znanja.

Še en link, koliko v resnici kurijo današnje kište, starejše ne pridejo čez 100W.
Nekoč je bil Slo-tech.

@HyperGL:

Ja, disk čisto lahko crkne zatadi zanič napajalnika, ampak ni nujno, da se bo to pokazalo s kliki, običajno kar izgine.

Kliki so ali bad bloki (tukaj nimaš skoraj nič več za storiti) ali slabi kontakti (tu pa lahko) ali crk elektronika (menjava le te).

@Pyr0Beast:

Hmm, če ti je to komplicirano pa res ne vem, postopek je precej podrobno opisan (no tega ni v katero stran se odvijajo vijaki...). V tisti temi sem napisal več postov. Pozorno preberi prvega, tistega, ki je najbolj obsežen.

In RAM modul ne bo žgal 10W, dokler je dober, saj bi bilo to dovolj gretja da bi se chipi kar sami odcinili. 1Watt moči ni tako zelo malo.

Tokovi današnjih diskov ob zagonu so lahko relativno visoki, ampak bistveno nižji kot pri MFM diskih, kjer je bila tipična poraba ob zagonu enega diska 3 do 5 A iz 5V in ~3A iz 12V linije. Pri obratovanju pa so tudi vsi tokovi presegali 1A.

Če so napajalnik pred 15 leti zmogli pognati BP dva MFM diska polne višine, ne vidim drugega problema pri današnjih diskih in napajalnikih, kot to, da je danes kvaliteta napajalnikov na nuli.
Nekoč je bil Slo-tech.

azrael...

najprej da razbremenim pyrobeasta krivde... :)

jst sm izreku to frazo: za tist postopek ki si ga pa ti omenil... čiščenje kontaktov... hmm... komplicirano v nulo...

naslednje...
ja... vrjamem ti da so današnji napajlniki "kakanje" :)
samo... dejstvo je da le malo ljudi ima dovolj znanja, da bi šlo predelati star napajalnik in še manj ljudi izmed te male peščice, bi si upalo tako predelan napajalnik priklopit na novo, sveže sestavljeno mašino v katero je vložil vsaj eno mesečno plačo...

zato pravim, da je tak postopek in čiščenja diskov (omenjal si razstavljanje tudi) in predelovanja napajalnikov zelo malo prakticiran in se ljudje raje odločijo za dosti varnejši (kaj je to res? zanimivo a? :P človek bi reku da je varno... pol pa pomisli in se zave, da to sploh ni tako) nakup novega 500W napajalnika...

iz lastnih izkušenj pa:
imam mašino staro približno 5-6let...
QDI K7 matična z AMD Athlonom 1200MHz
pa dva diska IDE 133 (en 30 drug 40, s tem da je ta večji bil nov ko je prišel ven... torej je najmlajša komponenta)
pa grafična Radeon VE 32MB
pa mrežna 3com 10/100
pa motorolin modem 56kbps
pa CDRW
in še not sem imel dva modula rama... en 128 (original) in en 256...
čim vstavim zraven še 128... se ta večji disk izklopi...
če ga dam ven... pa disk spet dela... preizkušeno vsaj 20x...
vse to pa je priklopljeno na 300W napajalc... če želiš ti dam še kakšen podatek...

ne rečem pa... ko malo pomislim... da je to kriva kakšna druga komponenta... npr... matična...
ampak... kako naj bom siguren kaj je narobe? lahko bi bilo karkoli...

itaq da pri vseh stvareh... še posebej pri pcjih... je potrebno samo preizkušat in preizkušat... v nedogled...
na koncu pa si zmeraj tam kjer si začel...

jaz sem iz lastnih izkušenj povedal kaj bi lahko bilo... in zdej bo on vidu če je to res al ne...

btw... moja nova grafika... Nvidia quadroFX4000 troši približno 85W moči... in če dodam še vse ostale elemente... pridem bistveno čez tistih realnih 100W... al ne?

Ups, se pardoniram.

Ko že omenjamo te težave z diskom in RAM modulom (in matično), lahko omenim, da sem imel nekaj podobnega s Kinsgstonovim 256MB SDRAM, ki dobro dela na Abit BF6, na BX 133 RAID pa ne dela prav, čeprav bi po specifikacijah moral delati. V glavnem nezdružljivist komponent. Vsaka stvar zase je OK, samo skupaj nočejo delati.

Tole kar sledi je off topic.

@HyperGL:

Tvoja nova grafika trajno ne kuri 85W, že iz enostavnega razloga, ker take porabe ne zmoreš spraviti skozi AGP vodilo, bi se kaj stopilo (po hitrem ogledu slik, ki jih najde google, pa tudi ne vidim kakšnega dodatnega konektorja za napajanje z elektriko). Tu gre za peak (maksimalno) moč, ki traja samo kratek del sekunde. Trajna moč je precej nižja, vsekakor manj kot 50% tega maksimuma, drugače tudi tisti ventilatorček ne bi mogel odpihniti toliko toplote in bi zadeva zakuhala...

Se strinjam, če sešteješ te peak moči komponent dobiš moči današnjih napajalnikov. Samo meni je to bedno, mene znima koliko me bo elektro opilil vsak mesec zaradi compa, ne za neka imaginarna peak moč, kateri se nikoli ne bom niti približal, ker vseh komponent v kišti ne morem obremeniti na full istočasno.

In še toliko, ne predelujem napajalnikov v smislu povečanja moči ali iz AT v ATX, to ni vredno časa in živcev. Napajalnike samo obnovim (menjava elektrolitskih kondenzatorjev, ventilatorja, če je potrebno in podobne malenkosti). Kot sem že prej napisal stvar je enostavna, če znaš, če pa ne je to raketa in si prisiljen v nabavo, ki je dandanes loterija.

Za disk pa, ko si enkrat v zosu, oz. s klikajočim/izginulim diskom na katerem je nekaj pomembnega, backupa pa jasno ni in si prisiljen v to vidiš, da tako čiščenje le ni tak bav bav.
Nekoč je bil Slo-tech.

Se tut jst pardoniram :))
Azrael, sori nisem videl linka ki si ga podal (modr tema+modr link)
ja, moj komp + ups porabta 107.3W, s tem da samo ups porabi ene 30+. Z 600W ojačevalcem in monitorjem pa porabi vse skupej 173.5W. Za proc mam v sandri preračunano da porabi 32W ker deluje na nižji napetosti, rami tudi, skratka vse mam na minimumu in poleg tega se lahko še navije, :D pa to ni glih ena 486. :D

hmmm...

rad bi nekaj dodal...

danes mi je kapnilo na pamet... problem pri molex konektorjih je tudi v tem... da se lahko posamezni konektorji kaj hitro preobremenijo pri zagonu in tako disk nima dovolj toka, da bi sporočil biosu da je prisoten v sistemu...

Azrael... je to res? al se motim?

kr ja... u bistvu jst mam mal čudno vezano vse skupaj...kr ima napajalnik kratke kable (podaljškov pa nism nikoli kupoval) in mam tako vezano...

NAPAJALNIK:

->matična
->cdrw (kabel ima torej še en velik in en majhen prost molex, en zaseden)
->disk, disk, floppy (oba velka molexa in majhen so zasedeni)

kabli so torej le trije... en za matično, dva pa z molexi (na vsakem dva velka in en mali)

bi lahko to bil problem hkratnega napajanja?

aja... bolj kot moč... je po mojem problem v toku, ki teče skozi te napajalnike... je res? oziroma kable in konektorje...

saj pravim... sistem napajanja diskovja in matične je precej zastarel in ne vem zakaj se industrija ne spravi počasi k delu in začne iskat bolj reliabilen način napajanja...

hmmm... zanima me, če je način napajanja SATA diskovja kaj boljši... nisem še nič bral o tem... veš ti kaj Azrael?

Nemogoče ni, da je kateri kontakt v molex konektorjih zanič (pretegnjenj ali zažgan ali tak, da se preveč premika v plastiki) in potem ni zanesljivega kontakta. Poskusi priklopiti diska obratno in boš takoj videl ali je kaj drugače.

Obstaja še možnost, vendar se to največkrat pojavi na matičnih ploščah, da pride do hladnega spoja (pokvarjen zacinjen spoj) tam kjer je napajalni konektor pricinjen na tiskanino. Ampak pri diskih je to sila redko. Popravi pa se tako, da se z dovolj močnim spajkalnikm pogreje zacinjene kontakte konektorja, toliko, da cin spet steče.

Sistem konektorjev v PC je res precej kavbojski, konektorji stojijo skupaj zaradi lepenja in trenja, ne zaradi dobrega kontakta, vendar (baje) je SATA kar se tiče kvalitete še slabši, vsaj tako sem slišal od 2 serviserjev, ker se naj bi se lahko staknil sam od sebe. Vendar še enkrat, to sem slišal od drugih in ne vem če je res.
Nekoč je bil Slo-tech.

Sata so res v pi+ 3+ 12 sej ga sploh ne nucaš ven podegent, mal ga rukneš pa ven pade.

hmmm nene... jst sm mislu, če bi se lahko zgodilo da je celoten kabel preobremenjen... in ne zmore dovajati dovolj toka obem diskom in disketniku... je to možno?

to, kako so grajeni molex konektorji (plastika, premikanje,...) pa pustimo stat... kr itaq vem, da so ble moje LEGO hiške boljše grajene :))))

SATA,... da je tako slab pravite? ampak... kaj pa vi počnete z računalniki?? rukate jih? :))))

Ni treba uporabljati računalnika za žogobrc:D , SATA napajalni kabel se lahko sname že od samih vibracij ventilatorji, diski), baje tako rahlo sedi gor. Ampak kot sem že rekel, jaz s tem nimam izkušenj, ker nimam ne niti plošče, ki bi podpirala SATA diske.

Glede prevelikh padcev napetosti na kablu, možno bi bilo, če je kje kabel poškodovan (napol preščipnjen) ali slabo zacinjen v napajalnik. Lahko je napaka tudi v konektorjih z enakim učinkom.
Nekoč je bil Slo-tech.

Če gledate da so S-ATA diski namenjeni tudi kot externi in res Plug&Plaj tudi pr užganem kompu, pol nebi bilo dobro, če je konektor močno pritrjen.
je pa sama zasnova SATA kabla boljša, zasede manj placa, cenejše je klamfanje kablov, diski so posledično manjši ker ne nucajo širozga IDE kabla, pa pine majo na eni ploščici ki jih ima spodaj in zgoraj, tko da konektor zaobjeme obe strani. -podobno kot pri kakšni pci kartici.
Glede molexov- molexi imajo zatiče, samo so težo opazni
Napajanje plat je (zaenkrat) dobro narejeno, saj imajo napajalci združljivost za nazaj, nekatere plate pa s starimi platami itq ne morjo delat. At-ATX-ATX,P4-ATX+EPS+dualP4
To z EPSom so lepo pogruntal.

No, dubu in zmontiru sm 420W LCjev napajalnik. Mogoče je res mal bolj tih, ampak problem z diskm ni zginu, tko da bom nesu disk nazaj v štacuno.

..........

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Upgrade pcja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
12413923 (10548) gddr85
»

Napajalnik (strani: 1 2 3 )

13213192 (8826) Napajalc
»

Bo 300W napajalc dovolj za...

Oddelek: Strojna oprema
372181 (1274) laaz
»

Kater PSU za hard OC (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

59729188 (17734) LittleDevil
»

Napajalnik bi rad utišal (vendar ne dokončno)

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
312346 (1932) frenk

Več podobnih tem