» »

Bo 300W napajalc dovolj za...

Bo 300W napajalc dovolj za...

m.i.h.a. ::

Bo dovolj 300W napajalnik firme Macron (al nekaj takega, pač ena poceni roba) za sistem:
Abit nf7-s
Athlonxp 3000+
512MB rama
Gf 6600GT 128MB agp

Ima kdo izkušnje oziroma je že sam preizkusil?

miwche ::

po moje bo dovolj.
~ there are more alpha males than beta testers ~

Good Guy ::

kup enga lcja za 5k pa bo sigurno bolš..... jst ti ne bi priporoču 300w :D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Mitch ::

Jst mam podobno konfiguracijo kot ti z isto grafo in ramom, ter z DVD-RWjem in CD-RWjem in mi dela z nekim brezimnim 300W napajalcem brez problema. Pa na 12 voltni liniji imam samo 10A, kar je za današnje standarde izredno malo. Ampak dela! Tako da ne se tako obremenjevat s temi napajalci brez potrebe. Če kupuješ novega, potem je priporočljivo vzeti vsaj 350 ali 400W zaradi rezerve, če pa nadgrajuješ obstoječ sistem potem pa ni treba menjati napajalnika na vrat na nos. Takšno je moje mnenje...

Lp, Mitch

miwche ::

kot rečeno. dovolj bo za tak sistem.
~ there are more alpha males than beta testers ~

m.i.h.a. ::

Ok hvala za odgovore. Sem imel nekako že ogledanega LC6550GP. Glede na to da mi tale napajalc drži že več kot 4 leta in da ni več med najbol tihimi, bi mogoče bila tudi smiselna zamenjava.

Edit:
Sem čisto pozabil še v svojem prvem postu h konfiguraciji dopisati:
Disk Hitachi 160GB ATA
CDRW/DVD-Rom Combo
DVD-RW pogon

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m.i.h.a. ()

m.i.h.a. ::

Sporočam, da zadeva deluje brez problemov na tem 300W napajalcu, zato bo nukup novega še počakal.
Tnx

Hux ::

Nebo ti delalo. Ko bos kako bol zahtevno igro ali progrma pognal bo takoj freez lock. Pa adijo.
Se 420W napajalnik je locko na AMD 3500+, 6600GT, 1DVDRW, 2Diska, 8 ventilatorjev :D. 550W LC pa dela zaj vredu in tiho ko miska. Cel sistem je naekrat tihi dosti bol.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

m.i.h.a. ::

Zaenkrat dela in to tudi v špilih, ko bo začelo srat bom menjal napajalc.

miwche ::

m.i.h.a.

probaj ga obremenit s kakim 3dmarkom za kako uro ali kaj podobnega pa boš videl ali zmore. po moje ne bi smelo bit problemov.
~ there are more alpha males than beta testers ~

laaz ::

Bi se jaz kar v to temo vrinil!

Stvar je takšna! Kupil sem plato ABIT NF7-s v2.0, stvar zmontiram, zresetiram bios, formatiram sistem in mislim, da dela vse ok!

Potem pa pri nalaganju programov začne zadeva nagajati! Sistem kar naenkrat zamrzne, potem pa izgine slika na monitorju, kot bi ugasnil računalnik, vendar, da računalnik teče. Zadev se ponavlja ves čas, vedno kadar zaženem kakšno igro, včkrat tudi ob inštalaciji programov, zagnu programa,.. Včasih bolj pogosto včasih manj! Včasih celo resetira računalnik!Temperatura so ok!

Izklopim 3 od 4 ventilatorjev in zadeva začne bolje teči. No vsaj mislil sem tako. Čez vikend sem lahko večkrat sistem stestiral z 3DMarkom 06, delale so tudi igre, danes ko pa sem zaganl COD pa sistem spet crkuje!

Sam sumim, da je kriv napajalnik ( Linkworld 300W 3.3V 14A, 5V 20A, 12V 13 A...)


Kaj menite vi, saj nebi rad menjal napajalnika po nepotrebnem, če je kriva plata.

Sistem s prejšnjo plato ASROck z VIA čipovjem, je 2 leti dell brez problema, ne pomnim da bi rač. kdaj zamrznil!

Ostala konfig:

Sempron 2800+
Transcend 512 PC3200
Maxtor 120 G
Connect 3d Ati Radeon 9550 128


Hvala.

EDIT: Je mogoče, da je čez vikend rač. bolje delal, ker je bil priklopljen na drug monitor z manjšo resolucijo in frekvenco osveževanja (je bila graf. bolj stabilna na toku, ki ji ga je nudil napajalnik)??

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: laaz ()

laaz ::

Malo je že vse skupaj smešno! Zdaj spet normalno dela 3DMark in tudi COD.....

Poizkusil sem z različnimi Rami.....sedaj čakam še na grafično,...

IgorGrozni ::

Izracun potrebne moci napajalnika
da ne bi kupovali napajalnikov moči, ki bi lahko napajali manjši računalniški center:\


Vpišeš izkoristek napajalnika, komponente, predvideno obremenitev ( max.- min.) in uporabiš primerno močen napajalnik

Fizikalko ::

Ta izračun je za en k...

xabre ::

Da ima vsaj 35a na 5v in 16a na 12v pa je v redu.

IgorGrozni ::

Če bodo rezultati tukaj še naprej takšni, bom primoran vprašati Fizikalka

Ko pristavljaš takšnele komentarje, kot si ga, je to zato ker misliš, da veš, ali zato, ker se ti fajn zdi, da lahko blebetaš v tri p. m. in brez argumentov pametuješ po forumu ? :|

bluefish ::

ta test je tudi meni sicer malo sumljiv. Naviti AMD 64, cel kup diskov,... naj bi potrebovali le 300 W napajalnik. Takšnega pa sem imel na računalniku približno 6 let nazaj.

jest10 ::

Bodi natančen. Naj bi potrebovali DOBER 300W napajalnik. Povprečno sranje, ki ga prodajajo za 4jurje, bi se najverjetneje hitro sesedlo.

IgorGrozni ::

blueFish: Če se bodo gumby-eve meritve potrdile, je izračun vsaj približno točen (gumby ima zraven še swich, modem in dva LCD-ja), je to to. Razloge, zakaj je bilo včasih komaj dovolj xxx W je mogoče iskati v izkoristkih novejših napajalcev, manjših zahtevah klasičnih komponent,....

In res je, splošno mnenje ( in PR proizvajalcev) priporoča 0,5 kW napajalce.
Mogoče se pa splošno mnenje moti, kajneda ;) .

Fizikalko ::

>>Ko pristavljaš takšnele komentarje, kot si ga, je to zato ker misliš, da veš, ali zato, ker se ti fajn zdi, da lahko blebetaš v tri p. m. in brez argumentov pametuješ po forumu ?

In kaj imajo tisti rezultati s tvojim linkom?

IgorGrozni ::

Full load poraba Wh, deli z 4h urami, dobiš P, moč, ki jo odjemlje porabnik iz omrežja konst. Odjemna moč porabnika in potrebna moč napajalnika, če bi bila obremenitev konstantna. Kar ni. Zato so rezultati izračunov (ki so večji od konst. moči )na www povsem primerni. IMO.

Komentar, ....da je pa za en k... , ne pa v komentarju , zakaj je k., je bluzenje v t.p.m. Čvek.

Azrael ::

Razlike med napajalniki so ogromne, kjub morebitni isti moči. Nekateri, zelo redki, moč, ki je napisana na njih zmorejo trajno, večina samo par sekund brez škode.

Omenjeni kalkulator je pač tak, da današnja žalost od napajalnikov pride skozi. Za naslednji resnični primer:

- Sempron 2400+ navit na 1780MHz pri 1.6V
- high end matično (GA 7VA-XP)
- FX 5200 128MB
- 1x 512MB DDR RAM
- 3 diske
- 2 optični enoti
- nekaj PCI kartic, disketnik in ostale drobnarije

Je izračun 264W.

V RL pa to kišto brez težav, ne glede kaj teče na njej, poganja 150W napajalnik vzet iz neke odslužene Compaq kište.
Nekoč je bil Slo-tech.

IgorGrozni ::

Azrael: Ko sem spraševal za potrebno moč napajalnika ( C2D6300, 7600GT, 3x HDD, 1 Gb, 4x USB, high end, so mi priporočili pol kW napajalnike ni= 80 % Plus, a mi je Antec380W T prav lepo poganjal PC. In sem našel ˝kalkulator˝, ki je kaj takega dovoljeval.
A se najde Fizikalko, ki trdi, da je ta kalkulator bolj kurc. In niti ne pove zakaj.

Zdi se mi, da je 0,5 kW in več pri izboljšanih izkoristkih prav lep nateg proizvajalcev PSU. 1/2 kW je prav lepa moč za kaj konkretnejšega.
Če se prav spomnim, motor za pralni stroj je tu nekje:\ .

MeGreat ::

Meni dela 350watni cheap firma za 3k na athlon 64 3000+highend grafa+ 512rama+3x diski+ floppy+2 dvdrw+radeon 9800pro.
In mi deluje vredu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MeGreat ()

Azrael ::

Saj pravim, da je velika večina današnjih napajalnikov velika žalost in kar je še huje, težko je ločiti od zunaj kateri so še kolikor toliko in kateri so smeti. Cena, teža izgled ne pomenijo veliko.

Tudi zato vse te kalkulatorje jaz osebno jemljem zwlo z rezervo. Raje skrbim, da so razni starinski napajalniki, ki jih imam doma, v top kondiciji, saj po stabilnosti in moči več kot zadoščajo, čeprav imajo po vseh teh kalkulatorjih kronično premalo moči.

Problem je le v tem, da se spet zamenjujejo ATX konektorji in bo treba kje stakniti ali vmesnike ali ustrezne konektorje, drugače bodo postali neuporabni za današnje PC kište, kot so že AT napajalniki.
Nekoč je bil Slo-tech.

OrlyTM ::

zanimiva tema ... jst ravno sedaj kolebam ... nabavlam kisto (e6300, 2gb ram, 3x disk, 7900gt + periferija) ... mam ga namen navit na nekje 2,8ghz, vec ne rabim niti ne zelim, ker mi kista laufa 24/7 in nocem zgubit na stabilnosti ... zej mam planiran en BFG650w za 30k .... ampak resno razmisljam, ce ni to overkill ... trenutno mi LCPower500w lepo poganja p4 2,8, 2gb ram, 6600gt in 4 diske ... pa kolkor jest vem, je p4 bolj potratn z energijo kot core2duo ...

a resno lahko pricakujem kake probleme z LCPowerjem 550w al ne? Res mi ne disi zmetat 30k za napajalc, k bo pol delu na 50% moci ...

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Azrael ::

LC je današnja standardna žalost z nekaj dobrimi rešitvami (npr. izvedba PFC, hlajenje). Kot sem spremljal razprave na forumu, kvaliteta precej varira. Nekateri primerki so piskali, drugi so imeli nestabilne napetosti, tretji so bili zelo OK.

Glede na to, da tvoj primerek deluje brez težav na stari konfiguraciji, bo verjetno zadoščal za nov sistem (ali ima ustrezne ATX konektorje za novo matično?). Priporočil bi pa, sploh če napajalnik ni več v garanciji, da ga odpreš, spihaš in pogledaš, če je kateri od kondenzatorjev napihnjen (imam enega LC 420, star je komaj 2 leti in je že bilo treba menjati kondenzatorje, pravzaprav sem imel 2 primerka, vendar sem enega skuril).

Če se izkaže, da so kondenzatorji napihnjeni jih obvezno menjaj in ne čakaj, da bo sistem postal nestabilen, saj s čakanjem, zlahka poškoduješ ali uničiš še katero drugo komponento.
Nekoč je bil Slo-tech.

OrlyTM ::

ma ne ... tega k ga mam zdej, bom obdrzal, saj bom obdrzal cel racunalnik ... zanima me, ali je smiselno odstet 30k za enga hudga BFGja oz. Enermaxa, al bo moje potrebe pokril tut LC550 (10k) ... vem, da za extremne overkloke ni najbolj primeren ... sam extremno niti ne mislim navijat ...

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Fizikalko ::

IgorGrozni... S kišto, ki jo bp poganja 300W Enermax, mi tvoj kalkulator pokaže skoraj 400W. Drugi, še pomembnejši argument je, da deklerirani vati ne pomenijo ama nič. Nič. Pri novodobnih mašinah je pomembno le, koliko ja amperov, ki jih napajalnik lahko stalno (!) zagotavlja na 12V liniji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

Fizikalko ::

Sicer je pa, Igor, povedal bistvo že Azrael:

Razlike med napajalniki so ogromne, kjub morebitni isti moči. Nekateri, zelo redki, moč, ki je napisana na njih zmorejo trajno, večina samo par sekund brez škode.

OrlyTM ::

moznost mam dobit tegale full ugodno, malo rabljenga: https://www.cool-pc.org/cgi-bin/b2cshop...

sam nism zihr, ce bo to sfolgalo sistem ... bi kdo vedu to jasneje povedat?

e6300 @ 2,8-2,9ghz
intel BadAxe MOBO
2x Corsair DDR2 800mhz
7900gt grafa
2x disk (1x 10000rpm, 1x7200rpm)
...

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Orbit89 ::

Prav danes bom nabavil rabljen LC 550W ali 450W napajalnik za staro kišto (slabša konfiguracija v podpisu), ker jajce z 350W ne more zagnat računalnik v prvem štartu, šele po parih pojskusih mu uspe celo zadevo zagnat in to brez DVD pekaša in ventilatorjel.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Orbit89 ()

Fizikalko ::

@OrlyTM: Več kot čez glavo. Precej čez glavo.

laaz ::

Bi se jaz kar v to temo vrinil!

Stvar je takšna! Kupil sem plato ABIT NF7-s v2.0, stvar zmontiram, zresetiram bios, formatiram sistem in mislim, da dela vse ok!

Potem pa pri nalaganju programov začne zadeva nagajati! Sistem kar naenkrat zamrzne, potem pa izgine slika na monitorju, kot bi ugasnil računalnik, vendar, da računalnik teče. Zadev se ponavlja ves čas, vedno kadar zaženem kakšno igro, včkrat tudi ob inštalaciji programov, zagnu programa,.. Včasih bolj pogosto včasih manj! Včasih celo resetira računalnik!Temperatura so ok!

Izklopim 3 od 4 ventilatorjev in zadeva začne bolje teči. No vsaj mislil sem tako. Čez vikend sem lahko večkrat sistem stestiral z 3DMarkom 06, delale so tudi igre, danes ko pa sem zaganl COD pa sistem spet crkuje!

Sam sumim, da je kriv napajalnik ( Linkworld 300W 3.3V 14A, 5V 20A, 12V 13 A...)


Kaj menite vi, saj nebi rad menjal napajalnika po nepotrebnem, če je kriva plata.

Sistem s prejšnjo plato ASROck z VIA čipovjem, je 2 leti dell brez problema, ne pomnim da bi rač. kdaj zamrznil!

Ostala konfig:

Sempron 2800+
Transcend 512 PC3200
Maxtor 120 G
Connect 3d Ati Radeon 9550 128


Hvala.

EDIT: Je mogoče, da je čez vikend rač. bolje delal, ker je bil priklopljen na drug monitor z manjšo resolucijo in frekvenco osveževanja (je bila graf. bolj stabilna na toku, ki ji ga je nudil napajalnik)??


Da ponovno zaženem temo.

Stvar je takšna. Kupil sem nov napajalnik LC Power 550W...

Računlanik teče veliko bolj stabilno...ne dela problemov, ko gledam filme, igram COD,...

Ni pa stvar popolna....

Pri testiranju s 3dMark se težave ponovijo, zmanjka slike na monitroju ali pa se resetira(bolj redko)....

Spet odklopim 2 ventilatorja (Namontirana na ohišje).... pa zadeva teče brez problema...poizkusil enen 5 krat!

Priklopim 1 ventilator, sistem spet nagaja!

Zdaj mi pa nič ni jasno! Napajalnik bi 100% moral biti dovolj močan??

Proc. temperature so vredu, grafična se ne pregreva (testi z ati tray tools in ati tool), rame sem že manjal,...

Azrael ::

Ventilator ni velik porabnik, nekaj W kurita oba, razen če imaš kakšno tulečo zverino. Za ziher, poglej podatke na obeh ventilatorjih in boš vedelč koliko kurita.

Sedaj se zastavlja vprašanje, kam imaš priklopljena ta dva ventilatorja? Na matično ploščo ai na Molex konektorje? Sumim, da je problem v priklopu (slabi kontakti).

Namreč podobno konfiguracijo zlahka poganja 150W napajalnik. LC, čeprav ni bohve kaj, pri tako nezahtevnem sistemu ne bi smel povzročati težav. Na matični plošči ni napihnjenih kondenzatorjev?
Nekoč je bil Slo-tech.

laaz ::

Napihnjenih kondenzatorjev ni! Ventilatorja sta priklopljena direktno na molex, preko adapterja (iz molex na 4 X 2 pinske konektorje). Ventilatorja sta zalman (92 in 80 mm).

Na grafični je eden se mi zdi da 40 mm (na molexu) ( na grafični imam hladilnik od procesorja), procesor pa hladi še 120 mm ventilator zalman (na matični)

Zanimivo,je da zmanjka slike na monitorju pri obremenitvi....zato sumim grafično, ni mi pa jasno, zakaj na to vplivajo ventilatorji. Preden, da zmanjka slike se na ekranu pojavi v kotu nekakšen pravokotnik, nekih čudni črt....potem pa zmanjka slike...
Če pa grafično testiram za artifakte z ati tray tool, pa zadeva teče brez problema. Sicer se artifakti pojavijo čez kakšne 5 minut, vendar jih ni več kot 10-15.

Prime95 teče brez problema!

Opazil pa sem, da se SB kar občutno greje. Je to normalno?
Pa tudi, ko sem imel med ventilatorjem in priklopom, priklopljen še adapter za zmanjševanje obratov(upornik) se je tudi ta močno grel, je to normalno?

Pač ne vem, malo obupujem in nočem verjeti, da je pokvarjena matična!

Azrael ::

Regulator obratov se greje in to hudo. Manjši je, bolj bo vroč. 1 ali 2W toplote ni malo.

Kako je s temperaturo SB bo moral povedati nekdo, ki ima enako ploščo, kot je tvoja. Če se SB običajno ne greje, je to lahko znak, da je nekaj narobe s ploščo.

Napiši še koliko A imata napisano ventilatorja, ki jih moraš odklapljati, da comp dela. Sta priklopljena na 12, 7 ali 5V?
Nekoč je bil Slo-tech.

laaz ::

Evo, ker mi stvar ni bila jasna, sem si priskrbel še eno grafično Nvidia FX5200, pa zadeva deluje brez problema!

Zdaj pa ali grafična bila zanič, ali se je samo pregrevala (dvomim), ali pa se plata in grafična nista razumeli???

Pomoje bi mogle ati kartice normalno delovati na tej plati??

Pa še enkaj, z radeona sem potrgal hladilnike na ramih, ki sem jih sam prilepil z 3M termalni trkacom, pa sem na čipih opazil neko tekočino, kot bi se nabirala vlaga???

Pa še za kakšen nasvet za novo grafično sem odprt; cena nekje okloli 15-20k.

Hvala, LP


P.S. Pardon da je vse tako oftopic!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napajalnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13212575 (8209) Napajalc
»

Računalniška poraba električne energije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13732898 (26447) oemdzi
»

Enermax izdal napajalnik z 1000W (1kW) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Modifikacije
648541 (7308) TribesMan
»

Kok mocan napajalnik rabm....

Oddelek: Kaj kupiti
101426 (1225) rockeye
»

moč napajalnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
181722 (1520) jest10

Več podobnih tem