» »

Davek

Davek

acheron ::

Živjo, torej zanima me kako je z dohodnino in s temi zadevami če js naprimer prodajam neke stvari preko PayPal in to kupcem iz tujine. Rad bi vedel če moram biti zato firma in če je treba vračunavat davek. Zanima me kako visoko dohodnino je treba potem plačat če maš naprimer samo zelo veliko honorarnih nakazil na tvoj račun. Če odpreš račun npr. v Avstriji kako je potem s tem. Ali bo treba plačat dohodnino? Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem..

Lep pozdrav

acheron ::

Anyone?

fahrenGONE ::

Ce prodajas na internetu se placa davek v drzavi, kjer se izvaja prodaja oz. kjer imas registrirano firmo. Kako pa je ce prodajas kot posameznik pa ni skoraj nobenemu jasno. Veliko ljudi ti rece, da moras prijaviti, ampak po zakonu to velja samo ce denar dobis v Slovenijo. Ce imas offshore racun in offshore biznis, potem tukaj verjetno nimas kaj placevat.

Se to... Poznam kar nekaj ljudi, ki dobivajo honorarje iz tujine v slo in ne prijavijo prav nic. Seveda je to od srece odvisno, ampak za offshore biz pa po logiki slovenija nima kaj pobirati.

Zgodovina sprememb…

acheron ::

Torej honorarnih dobičkov iz tujine ni treba prijavit pri dohodnini?

Brane2 ::

zakaj si ne bi pogledal Zakon o Dohodnini ("ZDoh" ) na zakonodaja.gov.si ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

acheron ::

5. člen

(obseg davčne obveznosti)

(1) Rezident in rezidentka (v nadaljnjem besedilu: rezident) je zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: Slovenija) in od vseh dohodkov, ki imajo vir izven Slovenije.



Torej če prodajam kot posameznik a pol moram še vseeno plačat dohodnino od tega dobička ki bi prišel na moj račun preko Paypala(ali kej drugega) oz. s kreditnih kartic kupcev?

Brane2 ::

Sodeč po tem členu bi moral.
On the journey of life, I chose the psycho path.

fahrenGONE ::

Hm, ampak firma v tujini (OFFSHORE) ni noben rezident niti ne rezidentka Republike Slovenije. Torej davka sloveniji nima kaj placevati, mora pa placati v drzavi kjer se nahaja prispevke in davke. Ce pa potem ti preko firme dobis denar k nam, bi moral to nekako prikazat.

Za honorarje oz. prodajo zunaj je se vedno megla, se pravi nic kaj prevec jasno. Ce hoces bit 100%, potem prikazi pri dohodnini in ce si placal ze kaksen davek zunaj, lahko tudi to prikazes za zmanjsanje davka (na primer ce je podjetje, ki je tebi nakazalo denar ze placalo davek).

Okoli tega je vse skupaj malo jasno in vsi mislijo ko omenis internet, da se gre za 10.000 SIT tu pa tam. Ce imas dobre ideje in znas delat marketing, lahko dobis veliko vec. Po moje je najboljse ce odpres firmo + bancni racun zunaj in poslujes preko offshore firme. Potem se lahko zaposlis pri svoji firmi, edino za denar, ce ga hoces imeti tukaj mi ni cisto jasno, kaj bi nasi hoteli imet. Lahko pa poklices koga in vprasas.

Brane2 ::

Eno je dobiček firme, drugo je dohodnina.

Firma plača svoje davke praviloma tam, kjer ima sedež oziroma kjer opravlja storitve.

Ko pa ti dobiš denar od firme (magari svoje- si ga izplačaš) pa je na to treb plačati dohodnino.

Če si rezident te države, ga plačaš tu, drugače drugje. Kje je "sivina" ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

LoneWolf ::

Vsi obdavcljivi dohodki rezidentov Republike Slovenije so obdavceni po svetovnem nacelu. Popolnoma vseeno je, od kod dohodki izvirajo, iz Slovenije ali tujine, dolzan si jih napovedat v dohodnini - ce jih ne, gre za utajo davka. Vse nadaljne debate gredo samo na racun verjetnosti, da te pri tem dobijo.
Razna offshore podjetja so pa buzzword za vse tiste, ki iscejo pol legalne poti, da se izognejo davku. S tem se ne bo ukvarjal nihce, ki po slo-techu isce linke na zDoh, se manj pa za drobiz od dohodkov preko PayPala. Ze stroski za obstoj offshore podjetja niso majhni, za iskanje vedno manjsih lukenj v mednarodni financni zakonodaji moras pa biti malo vec strokovnjaka kot citirat gostilniske rekla-kazala debate. Vecina resnih itak najame specializirane svetovalce za te stvari, spet za konkreten denar. Pozabi na taksno bluzenje dokler nimas par 10 mio SIT dohodka na mesec. Offshore firme so bile tema 20 let nazaj, dacarji worldwide so ze davno pogruntal te stose, izmenjava podatkov danes tece na cisto drugem nivoju.

Stvar je cisto enostavna, tvoje dohodke preko PayPala bos prijavil v napovedi dohodnine. Avtorski honorarji so obdavcljiv dohodek. Ce se bo tega nabralo za drobiz in nimas drugih vecjih dohodkov, lahko prides pod mejo obdavcitve, sicer bos placal se davek. Tako kot vsi drugi.

LoneWolf ::

Aja, vprasal si se, ce moras kupcem zaracunavat davek (=DDV oz. VAT - to je druga vrsta davka kot dohodnina). Dokler nisi zavezanec za DDV, tega davka ni potrebno zaracunat. Zavezanec za DDV si lahko prostovoljno (ce npr. izracunas, da so ugodnosti tega vredne v tvojem primeru), obvezno pa, ce v zadnjih 12 mesecih presezes doloceno mejo dohodka - vcasih je bilo 5 mio, danes je mislim 3.5 mio, ali nekaj takega, preveri. Ce VAT oz. DDV zaracunavas, ga zaracunas samo kupcem iz EU.

fahrenGONE ::

Tisti 'offshore' ki ga ljudje asociirajo s to besedo se lahko se vedno odpre, ampak v drugih drzavah, toda mene ne zanimajo sumljivi posli. Jaz sem mislil na cisto legalno firmo v USA na primer. Sam jo bom tudi odprl tam, verjetno v Delaware. Ce se bo le dalo, bom naredil vse tako, da bom pri nas uradno zaposlen pri tej firmi in ce se le da pri nas ne bom odpiral nic, ampak samo prijavil prihodke. Poleg tega je v USA vse bolj postimano in nobenemu ni treba dajati visokih vsot za odpiranje podjetja. Se Svica ima manjse zahteve kot Slovenija.

V Delaware me pride vse skupaj pod 100.000 SIT. Najbolj poceni variante so od 50-60K SIT dalje. Ce odpres racun, moras nekaj poloziti gor, obicajno 500 USD. Lahko pa imas racun v tujini, ce je tako lazje. Nikakor pa ne mislim na tisti na pol mafijski offshore ampak na posten biznis.

LoneWolf ::

Za odpiranje podjetja v drzavi kot je ZDA moras imeti presneto dober razlog. Kak precej boljsi kot to, da se fancy slisi.
Lahko ti povem iz prve roke, da si davcno kvecjemu na slabsem, ukvarjas se s tujo zakonodajo, ki jo slabo poznas, tudi izmenjava financnih informacij med EU in ZDA je brezhibna. Prednost bi lahko bila, ce si ekstremno odvisen od ameriskega trga - povprecen ameriski kupec neprimerno hitreje stopi v stik z "lokalnim" podjetjem kot z nekim tujim, sploh ce prihaja iz Zimbab... ekm... Slovenije. Po drugi strani si kot ameriska pravna oseba dolzan igrat po njihovih pravilih igre, od izpostavljanja neumnim tozbam do pravila "kupec je kralj", ki so ga americani vajeni gnat vse do roba goljufije in se malo cez.

Brane2 ::

fahrenheit:

Pri teh zadevah bi prej premislil o možnostih za komplikacije.

Kaj se recimo zgodi, če se v Delawarteu s firmno kaj zaplete in te pokličejo na sodišče na zagovor ?
Kakšni bodo tedaj stroški ?

Dugače pa si s temi zadevami danes pri tej zakonodaji ne moreš pomagat kaj dosti. Lahko imaš podjetje nekje drugje, ker so recimo tam davki na dobiček podjetja nižji. Lahko si celo zaposlen v tistem podjetju. Ampak ko gre za dohodnino, pa tumu našemu uideš le, če nisi rezident Slovenije.
To bi tu pomenilo med drugim, če lahko dokažeš, da večine dni v letu nisi bil v Sloveniji.

Skratka, IMHO veliko preveč gnjavaže za majhen denar in veliko potencialnih komplikacij.
On the journey of life, I chose the psycho path.

fahrenGONE ::

Najprej moram narediti dolocene zadeve, ki jih planiram in sele ko bo to teklo bom zacel s temi fintami kot so firma, davki in podobno. Meni se gre predvsem za realizacijo mojih idej in da nekaj ponudim ljudem, ne pa za firmo. To bom pac odpiral, ker se to zahteva. Po pravici povedano, bom verjetno placal kaksnemu podjetju da uredi vse skupaj okoli tega, v tujini in pri nas. Odprl pa bom tam kjer bo zame bolj ugodno, ce bo to na Antarktiki, tudi prav. Seveda legalno, se razume.

Kar se topica tice... So posli kjer moras od zacetka zaceti kot podjetje, zato je dobro ce se pozanimas vnaprej. Se posebno z novo dohodnino je treba vedet kam vpisat, ce sploh in koliko vpisat ipd...

acheron ::

Zdej pa še neki. Torej vidim da dohodnino je treba plačat. In ker tuki ne gre za "drobiž od PayPala" me zanima kako je s temi offshore računi. Fahrenheit cel čas govori o offshore podjetjih mene pa zanima samo offshore bančni račun ker misli delat kot posameznik. Torej če grem js naprimer v Avstrijo/Nemčijo/Švico in odprem račun (kot nerezident) a pol DURS nič ne more? S tisto kartico pa klele verjetno tud lahko dvignem denar in plačujem naokol.

perci ::

ja kaksen nerezident neki - kako bos nerezident - a se bos odselu iz slovenije?

acheron ::

Kot nerezident Avstrije/Nemčije/Švice. Read twice before adding dumb comments.

perci ::

Lej, ce si ti rezident SLO in nisi rezident druge drzave ni dvoma, da si za vse svoje dohodke obdavcen v SLO. A stekas? Sej to un clen, ki ga je nekdo pastal pravi.

fahrenGONE ::

Ja no, lahko odpres racun v Latviji in ti ne bo noben nic. Ampak se vedno je potem problem, ko rabis vec denarja tukaj, nekako ga moras nakazati. Sicer pa ti vse banke dajo kreditne/debetne kartice + internet banking. So tudi moznosti za zmanjsanje davka in povsem legalne povrh tega, ampak tukaj se je bolje posvetovati s kom, ki zadevo obvlada. To ze meji na ilegalno vcasih in za manjse vsote se verjetno ne splaca.

Jaz imam sedaj racun + ATM kartico od epassporte(.com), ampak ne obracam kaksnih bajnih vsot, hehe. Mi je pa vsec, da poleg debetne dobis tudi virtualno kreditno. Limit je kot je denarja na racunu, v minus ne pustijo (to povsem razumem) in sem ze 2x placal z njo preko neta in dela brez problema. ATM pa lahko rabis za na bankomat oz. placilo.

Brane2 ::

Kot so mi v dobro obveščenih krogih razložili, je to vroč kostanj.

Ti lahko cesarju razlagaš karkoli in dokler nima utemeljenega dvoma, da gre preverjat stvari na tvoj račun se baje v to ne bo spuščal, a ko do tega pride...

Poleg tega, ni se treba zanašat na to, da ti računa v tujini ne bodo šli preverjat. Zakonodaja se spreminja in ni rečeno, da to jutri ne bo možno povsem rutinsko. Ker je to kaznivo že sedaj, te lahko v prihodnosti zahaklajo že za današnje in prihodnje grehe- z obrestmi seveda.

Govorim tu o neprijavljenih osebnih prihodkih na TRR v tujini.

To sem slišal IIRC leto in pol nazaj, ne vem kako je s tem danes.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

fahrenGONE ::

So ene drzave kjer je z zakonom prepovedano podajat kakrsnekoli podatke o nekem racunu. Ampak se vedno sem mnenja, da tega ni potrebno delat za zasluzek preko interneta. Tako finte rabi mafija za pranje denarja in kaksni spekulanti. Tudi nekatera nasa podjetja, ki gredo potem v stecaj. Ja, ni samo Sicilija mafijska, je tudi pri nas veliko tega.

Ce ti posteno nekaj zasluzis preko neta lahko tudi dobis denar posteno. Ce so dajatve prevelike, se verjetno da nekako zmanjsat na legalen nacin ampak pri tem je potrebna previdnost, da ne po pomoti kaj narobe naredis. Ce imas pa poslovanje v tujini se splaca narediti tam firmo oz. podruznico oz. karkoli je bolj ugodno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davki, davki davki. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12821244 (7739) nurmaln
»

Kako legalno prodati en software?

Oddelek: Loža
223075 (2001) Furbo
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522969 (17601) K0K0

Več podobnih tem