» »

Peak oil?

Peak oil?

««
7 / 12
»»

jype ::

MihaJe> Američani se ne bojo kaj dosti manj vozili, le manj požrešne avtomobile bodo kupovali.

Therein lies the paradigm shift.

Luka Percic ::

Tam leži zeleni fašizem.

Suvi seveda so preseravanje, nesmielno omejevanje le teh (sem takoj za malce večje davke, skladno z obrabo/izpusti), je pa omejevanje svobode.
Ni pravica do zasebnosti edina ki jo je treba branit.

borchi ::

@MihaJe:

Oil production cost
Here's what the price of a barrel of oil needs to be for different sources of petroleum to be profitably extracted:

- Accessible land: $19
- Shallow water: $20-60
- Deep water: $60
- Shale mining: $30-50
- Oil sands: $50-60
Current price per barrel: $134
Sources: U.S. Govt. CERA, Rand, EnCana
l'jga

Daedalus ::

Tam leži zeleni fašizem.

Suvi seveda so preseravanje, nesmielno omejevanje le teh (sem takoj za malce večje davke, skladno z obrabo/izpusti), je pa omejevanje svobode.
Ni pravica do zasebnosti edina ki jo je treba branit.


Mam kak fašizem. Trg lepo čisti in filtrira. In če je nafta draga, so požrešni SUV-i out of the market. Kot so tudi požrešni tovornjaki, pa vlaki, pa trajekti. Nadomestili jih bojo pa taki, ki ob isti ali manjši porabi opravijo več dela. Simpl k pasulj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

username ::

MihaJe> Američani se ne bojo kaj dosti manj vozili, le manj požrešne avtomobile bodo kupovali.

Therein lies the paradigm shift.
No evo. Nobenega ni treba naganjati k 'paradigm shift-u'. Trg poskrbi za prilagoditev in ta famozni paradigm shift. Oziroma prilagoditev spodbudi, ker je prostovoljna (če je zagotovljena (ekonomska) svoboda).
Vsak posameznik pogleda povišano ceno na pumpi, pogleda porabo svojega avta in reče "ok, tole je ratalo predrago, kupimo kaj bolj ekonomičnega" (ali pa si misli "kar naj bo drago, bom pač omejil porabo drugje/poskusil zaslužiti več, ne dam svojega SUVja" - tudi do tega ima vso pravico!)

Hehe, še ena zmaga za svobodni trg :)

Sicer je bilo nekaj podobnega že videno konec 70ih/začetek 80ih: zaradi visokih cen so postala tržno zanimivejša vozila z manjšo porabo. Leta 1982 je cena nafte silovito padla.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> No evo. Nobenega ni treba naganjati k 'paradigm shift-u'.

Saj jih ne naganjamo. Saj sami bežijo tja. Mi smo samo zadovoljni, ker če se bo moda spremenila pri njih, se bo tudi pri nas. Nekateri imajo na vrhu liste prioritet pač to, da so nobel in če bodo kupili manj nevarno reč za na cesto, bo to koristilo vsem. Dražja nafta je torej super za vse tiste od nas, ki nam tako radi rečete "zeleni fašisti".

Škoda je le, da bo en del revežev zdaj še bolj revnih.

username> Hehe, še ena zmaga za svobodni trg

Ko govoriš o trgu nafte je to seveda tako smešna trditev, da je že kar tragična.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

pejt_u_kujac ::

username> Hehe, še ena zmaga za svobodni trg

Ko govoriš o trgu nafte je to seveda tako smešna trditev, da je že kar tragična.

Trg denarja ni pa nič boljši oziroma je še slabši kot karteliziran naftni trg. Trg diamantov, farmacevti itd. so pa tudi v isti druščini. Sicer ne vem kako lahko sploh govorimo o konkurenčnem svetovnem trgu česarkoli, saj imajo bankirji v lasti večino multinacionalk!? Tudi avtomobilska industrija na prvi pogled zgleda konkurenčna, vendar je v usodnem objemu bankirjev in naftnih družb, zato pa tudi dobiš ven take ponesrečene projekte ala Toyota Prius, ki je vele nateg stoletja. Masa avta je več ali manj enaka, poraba pa le malenkost manjša (oz. enaka) od dizla v enakem razredu, da ne omenjam tistih 200 kg baterij, ki zagotovo ne morejo pomeniti nič dobrega za okolje!

Skratka tehnologije so bile in tudi bodo, vendar dokler ne bomo spremenili obstoječe svetovne ureditve, kjer praktično ljudstvo samo odloča o nepomembnih stvareh (npr. koliko pokrajin bomo imeli v Slo.:|), peščica ljudi pa vodi igro, ki služi le njihovim ozkim interesom...do takrat lahko pozabimo na delovanje svobodnega trga. Itak je pa demokratična volja ljudstva (s človekovimi pravicami najvišje na prestolu) najboljša garancija za mir in prosperiteto, ker povprečen človek ve, da bo najboljša stvar, ki jo bo dobil ven iz vojne, to da pride nazaj domov živ in v enem kosu!! Pa to niso nobene teorije zarote, ker kdor je vsaj malo zgodovine študiral in pogledal malo na Bloombergu lastniške strukture velikih bank, mu bo hitro jasno, da je dejansko stanje svetlobna leta od kvazi ekonomskih teorij v učbenikih. Ne vem kaj boste čez par let govoril, ko bo ZDA vodil Obama ali whoever in bodo zadeve na svetovnih trgih bistveno slabše kot danes>:D? Ziher bodo pol spet islamski skrajneži krivi za vse gorje...ali pa spet dobri stari Kitajci in Indijci..ne ne, že vem, Janša bo grešni kozel:P?!

edge540 ::

>>dobiš ven take ponesrečene projekte ala Toyota Prius, ki je vele nateg stoletja.

Nateg stoletja gor ali dol, prodaja se odlično. Toyota je pravkar investirala v dve novi tovarni NiMH baterij. Reklo bi se, da se more splačat, a?

pejt_u_kujac ::

Reklo bi se, da se more splačat, a?

Splačat za Toyoto že, ampak za naivne potrošnike pa definitivno NE in tudi to ti še zdaleč ne bo rešilo odvisnosti od nafte in ostalih fosilnih goriv.
Sicer pa večina kupcev, Priusa kupuje zaradi Al Gorove eko manije in niti ne zaradi manjše porabe. Kar naredi kalkulacijo, kolk je doba povračila za Priusa pa boš videl, da za tisto cenovno premijo ne ponuja nič, razen da si zdaj "IN" med eko zanesenjaki, torej še ena modna muha, ki ne bo odpravila vzrokov naših problemov.
Plug-in hibridi so že boljši, ampak a si videl kako se je Toyota branila, da bi zaživeli (le zakaj?>:D). Pa pri plug-in si v bistvu še vedno vezan na štrom, ki se večinoma pridobiva iz fosilnih goriv (ok, izjema je Francija s 80% štroma iz JE).

Sicer pa kot sem že nič kolikokrat rekel, meni ni važno kaj je na papirju mogoče, ampak kaj je dejansko v praksi narejeno ta trenutek oz. v bližnji prihodnosti! Ta trenutek ni nobene pametne alternative na trgu, ki bi bila dosegljiva širši populaciji. Tista ultra lahka futuristična vozila pa kar lepo pozabi, ker so tako majhne serije, da bodo tudi ko pridejo na trg, razgrabljena v trenutku. Noben se pa ni vprašal kako bodo spremembe navad vplivale na cene majhnih in varčnih avtomobilov?? Ker če bodo vsi začel male avte kupovat, bo definitivno cena le teh šla v višave, saj ne vidim kako bodo vsi ti mastodonti ala GM, Ford itd. kar naenkrat začel same "Tvingiče" proizvajat.
Na bencinski sem pa ravno zdej plačal čez 60 EUR za tank...to je važn...in dokler vse te obljubljene miljarde sodov iz Kanade in Kolorada, ter morskih globin, ne začnejo prihajati v rafinerije v bistveno večjem obsegu, bo cena še naprej rasla, mi pa plačeval vse dražje in dražje.
Vsi pa predpostavljamo, da na trgu nafte ne bo prišlo do nobenih pretresov, saj je dost, da samo en vitalen naftovod "razfukajo" kakšni uporniki in bomo vsi po vrsti tenko piskal, ker bo nafta čez noč na 200+ $, hibridi gor al pa dol>:D!

username ::

Saj jih ne naganjamo. Saj sami bežijo tja. Mi smo samo zadovoljni, ker če se bo moda spremenila
Ja, če slučajno deluje tako kot vam paše je super, če pa slučajno kak moment ne, pa hitro zahtevate centralni plan.

Dražja nafta je torej super za vse tiste od nas, ki nam tako radi rečete "zeleni fašisti".

Škoda je le, da bo en del revežev zdaj še bolj revnih.
Torej te boli kita za reveže? Hm, a nisi ponavadi ves v skrbeh za malega človeka (da bo imel službo, da bo lahko s par jurjev EUR prihrankov kadarkoli vstopil na tržišče, pa magar v vrtenje nafte)?

Sicer pa dražja nafat nikakor ni super. Je pa zdravilo za drago nafto ravno - draga nafta, na svobodnem trgu. Manj ko je državne intervencije, hitreje in bolje zdravilo prime. Kar itak velja v splošnem.

Ko govoriš o trgu nafte je to seveda tako smešna trditev, da je že kar tragična.
Lepo da si se nasmejal, žalosten pa ti vseeno ni treba biti. Kajti v mislih sem imel seveda trg avtomobilov. Eh...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

edge540 ::

>>Splačat za Toyoto že, ampak za naivne potrošnike pa definitivno NE

Marsikaj se ne splača, tudi navaden avto se proti kolesu/vlaku/avtobusu mnogokrat ne splača. Hudič, tudi na morje hodit se ne splača, v končni fazi.

Ampak če je potrošnik zaradi tega srečen, potem je namen dosežen. Meni je jasno da Prius proti random dizlu kar se stroškov tiče nima za burek. Je pa kul igračka, nekaj novega. To se prodaja.

Tudi če nafta gre čez noč na 200$ se ne bo sesul svet. Bom pač mogel dati 2€ za liter, vozil se bom še vedno. Dolgoročno pa takšna cena ni realna.

jype ::

username> pa hitro zahtevate centralni plan.

To je pač svobodni trg. Al se ti zdi, da se centralnoplansko pa ne sme delat, tudi če se hoče?

username> Torej te boli kita za reveže?

Ne. Jaz revežem šenkam polovico svojega denarja.

username> Kajti v mislih sem imel seveda trg avtomobilov.

Aha, to je tisti trg, kjer nekateri celo golfe kupujejo, čeprav nikomur (vključno z njimi) ni jasno, čemu :)

Thomas ::

Al se ti zdi, da se centralnoplansko pa ne sme delat, tudi če se hoče?


Centralnoplansko delo je kršitev svobode ljudi.

Torej, ja, ne sme se.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

>> Al se ti zdi, da se centralnoplansko pa ne sme delat, tudi če se hoče?

Dokler boš centralnoplansko planiral le sebe, kar izvoli.
Ampak mene prosim izpusti ven iz teh svojih centralnih planov.
Zbogom in hvala za vse ribe

username ::

jype < To je pač svobodni trg. Al se ti zdi, da se centralnoplansko pa ne sme delat, tudi če se hoče?
Pa kaj je s tabo narobe, človek?
Mogoče ti izrazi niso povsem jasni, ampak centralni plan je za svobodni trg to, kar so koncentracijska taborišča za svobodo ljudi.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Mogoče ti izrazi niso povsem jasni, ampak centralni plan je za svobodni trg to, kar so koncentracijska taborišča za svobodo ljudi.

Če ljudje izvolijo centralni plan (tako kot recimo v Venezueli), a je potem s tem kaj narobe? Saj volitve so svobodne.

WarpedOne> Dokler boš centralnoplansko planiral le sebe, kar izvoli.

Se že. Al se ti zdi, da me planira kdo drug?

WarpedOne> Ampak mene prosim izpusti ven iz teh svojih centralnih planov.

Kam pa pridemo, če bi vsak po svoje pacal? Ti, na primer, že uporabljaš moje izdelke - če hočeš, ali pa če nočeš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

username ::

Če ljudje izvolijo centralni plan (tako kot recimo v Venezueli), a je potem s tem kaj narobe? Saj volitve so svobodne.
A po tvojem so bili tudi nurnberški zakoni proti židom čisto v redu ali kaj? Saj jih je uvedla stranka, ki je zmagala na svobodnih volitvah...

Kam pa pridemo, če bi vsak po svoje pacal?
V Ameriko, najmanj.
Če ne sme vsak po svoje pacat - pridemo pa v Severno Korejo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Jao jure, ti si tak fašist, da je že skrajno ogabno...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Jao jure, ti si tak fašist, da je že skrajno ogabno...

Vsaj Golfa nimam.

username> A po tvojem so bili tudi nurnberški zakoni proti židom čisto v redu ali kaj? Saj jih je uvedla stranka, ki je zmagala na svobodnih volitvah...

Nope. Jaz verjamem v človekove pravice. Svobodna ekonomska pobuda je tudi ena izmed njih, mimogrede.

Ampak me zelo veseli, da se glede tega, da ima politična in ekonomska svoboda jasne meje, povsem strinjamo - se že veselim, da vas bom (vse tri) lahko obilno citiral v drugih temah.

username ::

Vsaj Golfa nimam.
Ti bomo kupili enega starega za 200 EUR pa ti ga privlekli pred bajto, da boš nehal jokat.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Ti bomo kupili enega starega za 200 EUR pa ti ga privlekli pred bajto, da boš nehal jokat.

Si nor? Sploh veš kok stane, da ti potrdijo, da ni več tvoj?

Mi je pa en raznašalec pic enkrat povedal: "Če boš kupo auto, kup si golfa dvojko!"

No, kakorkoli, pomembno je, da imamo svobodo, da lahko zahtevamo centralnoplansko gospodarstvo.

Ker če te svobode ni, potem tudi nobene druge ne more biti.

pejt_u_kujac ::

Ker če te svobode ni, potem tudi nobene druge ne more biti.

Točno tako! Svoboda posameznika bi morala biti prioriteta vseh prioritet. Ampak tukaj mislim dobesedno na vsakega posameznika, ne pa, samo na tiste srečneže, ki si to svobodo lahko privoščiMO!! Pa mi povejte, koliko je vreden en Venezuelec ali pa Palestinec...kaj pa Afričan? V retoričnih nagovorih politikov smo vsi ljudje enako dragoceni, ampak realnost žal tega nikoli ni odražala in so bili zgoraj omenjeni vedno obravnavani kot inferiorni ljudje. Sicer je pa pomembna demokratična volja ljudstva in če so se Venezuelci odločili za Chaveza, so se pač odločili zanj...in enako velja za Palestince, ter večinska izvolitev Hamasa. Večina, ki takoj dobite peno na usta, ko samo slišite Chavez ali Hamas, se raje vprašajte kaj je VZROK, da se je večina ljudi odločila za njih!
Pa še ena zadeva, vlada v ZDA sploh ne predstavlja ameriškega ljudstva, ker če bi jih, potem ne bi šli v Irak (blizu 90% ljudi je bilo proti) in tudi bi že zdavnaj ukinili FED, ki je protiustaven in škodi večini Američanov, saj jim uničuje kupno moč (Bernake z svojim metanjem denarja iz "helikopterja" povzroča inflacijo), ter izdaja denar vladi z obrestmi in tako avtomatično skrbi za prezadolženost, ki je kriva, da je Amerika kolonija v lasti mednarodnih bankirjev. Ne moreš imeti suverene države, ki upošteva demokratično voljo ljudstva in hkrati imeti tak nacionalen dolg (Jim Rogers pravi, da je že 13 triljona$ in ne uradnih 9,5 triljona$):|!

V bistvu je bilo dobro rečeno v dokumentarcu (priporočam ogled) "The American Rulling Class", da so pravi filantropi v naših družbah, prav "low wage" delavci, ki delajo težaška dela, ki jih noben od nas "intelektualcev" noče, pa še plačani so toliko, da se nikoli ne morejo odlepiti od revščine. Zame so največji dobrotniki delavci v državah tretjega sveta, ki delajo za bagatelo, ne pa razno razni Bill Gatesi, Rockfellerji itd. s svojimi "polikanimi" fundacijami, ki niso nič drugega kot sredstvo za izogibanje davkom, ter uresničevanje svojih ozkih in v veliko primerih neetičnih ciljev (npr. nelojalno uničenje konkurence, neobdavčena promocija itd.).

Zgodovina sprememb…

jype ::

Samo opomnil bi, da svoboda zahtevati nekaj ni kar enaka temu, da to tudi dobiš. Magična beseda je, kot vedno, "consent".

Plansko gospodarstvo narediti obvezno za kogarkoli, ki v njem noče sodelovati, ni združljivo s temeljnimi človekovimi pravicami.

Karaya 52 ::

Svet je razglasil svobodo, posebno v zadnjem času, in kaj vidimo v tej njihovi svobodi: samo hlapčevstvo in samomor. Kajti svet pravi: "Potrebe imaš, zato jih tudi nasiti, kajti pravice imaš iste kakor najimenitnejši in najbogatejši ljudje! Ne boj se jih zadovoljiti, še povečaj jih!" - tako uči danes svet. V tem tudi vidijo svobodo. In kaj izhaja iz te pravice do povečanja potreb? Pri bogatih osamljenost in duhovni samomor, pri siromakih pa zavist in umor, kajti pravice so dali, a sredstev, kako nasititi potrebe, še niso pokazali. Zatrjujejo, da se svet čedalje bolj zedinjuje in druži v bratstko skupnost, s tem da krči razdalje in pošilja misli po zraku. S tem da pojumujejo svobodo kot pomnožitev in skorajšno potolažitev potreb, kvarijo svojo naravo, ker zbujajo v sebi kopico nesmiselnih in neumnih želja, navad in na vso moč bedastih muh.


menih Zosim iz knjige Bratje Karamazovi, F.M.Dostojevski

Kako brezčasen citat in nož v hrbet vsemu!

username ::

Zame so največji dobrotniki delavci v državah tretjega sveta, ki delajo za bagatelo
Ja, zate so, ker nimaš tri čiste o teh stvareh.
Niso dobrotniki, ker delajo zaradi lastne koristi (in prav je tako).

, ne pa razno razni Bill Gatesi,
Tudi Bill Gates dela za svojo lastno korist (in tudi to je seveda prav), od njegovega delovanja pa imam jaz precej več koristi kot od delovanja enega noname fizikalca na drugem koncu sveta (no, tudi od slednjega, ampak dosti manj - slednji ne bo nikoli sproduciral kaj takega, kot so neše mašine oziroma njihov softver, brez katerega se mi zdajle ne bi mogli po tem forumu prepucavat)

s svojimi "polikanimi" fundacijami, ki niso nič drugega kot sredstvo za izogibanje davkom
Hja, človek se mora braniti pred visokimi davki :)
Sicer so pa (domnevam) take fundacije povsem legalen način in nimaš tle kaj pizdit.

Pa še charity so, kaj bi še rad?
Aja, ti bi namesto take dobrodelnosti raje, da jim vse pobere država pa razdeli, kajne?
Po možnosti tako, da jim pobere vse, kar 'preveč' ustvarijo ('preveč': karkoli nad plačo navadnega delavca).
Problem pa nastane, ker če jim vse pobereš, jim vzameš tudi motiv, da bi se trudili za kaj več (ker jim bo itak vzeto). In potem nihče nič pametnega ne naredi/pogrunta, ker se mu ne splača.
Že videno v premnogih eksperimentih s socializmi vseh vrst - vedno je propadlo, pa eni navkljub dokazom še ne pogruntajo. Al so prebutasti al kaj, ne vem...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Karaya 52 ::

Mr_C je najbrž komentiral to iz moralnega vidika. Tudi če Bill Gates po smrti da 99% svojega premoženja v dobrodelne namene je to iz moralnega vidika nično dejanje. Kot bi vrgel otroka v reko in ga potem rešil. Ampak to je že druga zgodba, o kateri nihilisti ne govorijo radi. :)

kow ::

Kitajci so vendarle reagirali in zvišali cene naftnih derivatov.

username ::

Mr_C je najbrž komentiral to iz moralnega vidika. Tudi če Bill Gates po smrti da 99% svojega premoženja v dobrodelne namene je to iz moralnega vidika nično dejanje.
Si hotel reči, iz nemoralnega vidika.
A ti slučajno misliš, da bi Gatesovo premoženje sploh obstajalo, če ga _on_ ne bi ustvaril? (hint: ne bi)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

A ti slučajno misliš, da bi Gatesovo premoženje sploh obstajalo, če ga _on_ ne bi ustvaril? (hint: ne bi)


Ekonomija NI igra z ničelno vsoto. Zato si vsi socialisti večkrat preberite citirano. Mogoče komu pride spoznanje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Ekonomija NI igra z ničelno vsoto.

Seveda je. Bill Gates je moral nekomu vzeti denar, da ga je dobil, ane?

Gospodarska rast ne obstaja!

username ::

Paglavec.

No, če ni svobodnega trga, je rast res precej uboga. ;)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

Skozi take paglavške ilustracije ljudje v največji meri pridejo do razumevanja konceptov.

username> No, če ni svobodnega trga, je rast res precej uboga. ;)

Ne drži. V prvi petletki smo proizvodnjo traktorjev povečali za več kot 18,72 odstotka več, kot je bil prvotni plan (skratka, nekoga bo treba kaznovat za odstopanje).

In če je vsak dan trikrat na radiju, potem človek dobi občutek, da nam gre pravzaprav dobro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

nurmaln ::

Thomas> Ekonomija NI igra z ničelno vsoto.

Seveda je. Bill Gates je moral nekomu vzeti denar, da ga je dobil, ane?

Gospodarska rast ne obstaja!


ti to resno?8-O
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

pejt_u_kujac ::

Aja, ti bi namesto take dobrodelnosti raje, da jim vse pobere država pa razdeli, kajne?
Po možnosti tako, da jim pobere vse, kar 'preveč' ustvarijo ('preveč': karkoli nad plačo navadnega delavca).
Problem pa nastane, ker če jim vse pobereš, jim vzameš tudi motiv, da bi se trudili za kaj več (ker jim bo itak vzeto).

To ti mal izven konteksta jemlješ @username, ker sploh ni noben govoril, da je treba Gatesu pobrat karkoli in da morajo pa kar vsi bit enako plačani in bla bla bla. Sam, ko takole pogledam, res kapitalne kozle streljaš, ker kar že VES čas govorim je samo, da če se že gremo svobodo posameznika in kapitalizem, potem se to pejmo povsod pod enakimi pogoji in ne samo na enem koncu sveta, ker je to enostavno povedano hinavščina brez primere. To je isto, kot selitev umazane industrije v tretji svet...EU in ZDA sta na kratek rok počistile pred svojim pragom, ampak vprašanje, ki si ga je treba postaviti je, ali sta res počistili ali pa sta le svoj drek prestavili drugam?!! Je potrebno biti konsistenten pri teh stvareh, ker drugače je vse vzeto izven konteksta.

A ti slučajno misliš, da bi Gatesovo premoženje sploh obstajalo, če ga _on_ ne bi ustvaril? (hint: ne bi)

O Gatesu in njegovem premoženju ne bi preveč besed izgubljal, ker če si si vsaj mal pogledal zgodovino njegovih začetkov in kako je potem gradil monopol, potem ga ne bi tako v zvezde koval. Sicer proti Billiju nimam nič osebno in DA, zdej uporabljam njegove Winse, ampak to še ne pomeni, da ga nimam pravice okrcati. Poglej kdaj je Billy ratal veliki filantrop....ko so mu zagrozili, da ga bodo zarad monopolnega položaja razpolovili. In kdaj so windowsi končno ratali stabilni?? Ja ko mu je odprta koda začela "dihat za ovratnik" >:D. Zakaj pa mu EU izdaja protimonopolne kazni pol, če je tolk ustvaril in dal družbi? Zato, ker monopoli to kar dajo družbi, potem 100 krat pokasirajo nazaj in ovirajo napredek, ter svobodno podjetništvo, ker raje uničijo dobre projekte, kot da bi izpustili iz rok svoj položaj. Šolski primer neetičnega razfukavanja konkurence je tudi dobri stari Rockefeller in to, da je med prvo svetovno vojno prodajal gorivo ameriški vojski po 5 kratni ceni pa iz njega naredi patriota, al kaj?? Ga ni charity-a na svetu, ki bi lahko povrnil vso škodo, ki jo je naredil s svojo monopolno Standard Oil in kasneje Chase Manhattan banko v medicini, tko da predlagam, da mal zgodovino začneš proučevat in potem prijaviš kakšen protiargument. Sicer pa že vidim kam to pelje in nima smisla, da dokazujeva drug drugemu karkoli, ker imava diametralno nasproten pogled in ne bova nikoli prišla skupaj.

Tudi Bill Gates dela za svojo lastno korist (in tudi to je seveda prav), od njegovega delovanja pa imam jaz precej več koristi kot od delovanja enega noname fizikalca na drugem koncu sveta.

Spet izven konteksta:P...spet nočeš ali enostavno ne uvidiš, da je bilo mišljeno na človekove pravice. Ker, če imamo v EU ali ZDA take pravice (kjer je tudi cel kup noname fizikalcev), zakaj jih potem ne morejo imeti tudi drugje. Vsi se vadijo ven na korumpirane režime v tretjem svetu, češ da so oni odgovorni za bedo svojih državljanov, ampak ti isti mojstri pozabijo povedati, da je veliko teh "trdo rokcev" nastavil prav svetniški zahod (šolski primer je Suharto v Indoneziji). Sam itak to tebe boli kurac, važn da maš polno rit vsega in comp z Gatesovimi winsi za "prepucavanje" na forumih>:D!

Že videno v premnogih eksperimentih s socializmi vseh vrst - vedno je propadlo, pa eni navkljub dokazom še ne pogruntajo. Al so prebutasti al kaj, ne vem.

To, da opozorim na moralni vidik te naše zgodbe, me pa kar takoj po tvoji čudni logiki naredi KOMUNAJZERJA...hahaha:P...tole pa že spominja na našo politično areno, kjer si na ist kmetavzarski način popajo nalepke....ti si"ta rdeč"....ti si "ta bel"...bah...brez veze in enostavno infantilno. V vseh svojih komentarjih se zavzemam za svobodni in demokratični kapitalizem, ki temelji na ustavi ZDA, pol pa za hvaležnost dobim komunajzersko etiketo>:D...Torej še enkrat za vse kekce, ki bi me radi pordečili: zavzemam se za minimalne davke, minimalno a učinkovito državo, ki bi razfukavala monopole, kartele in org. kriminal, absolutno se zavzemam za svobodo posameznika in da so vsem vsaj dane možnosti za dokaj "enak" začetek, potem naj pa vsak po svojih močeh in talentih naredi kar mu je voljo in ne vidim nobenega komentarja, kjer sem kdaj bil za državno prerazdeljevanje???

Zgodovina sprememb…

Mercier ::

Khm, za ostale, no, svecke gluposti v tej temi se kar sami zmente, Gates pa fura svoj del financiranja fundacije iz svojega, že obdavčenega denarja.

nevone ::

Seveda je. Bill Gates je moral nekomu vzeti denar, da ga je dobil, ane?

Gospodarska rast ne obstaja!


No glede na to, da nisi mislil resno pa za koga, ki pa mogoče je tole vzel resno.

V obtoku je vedno več in vedno boljših dobrin, zaradi česar se veča tudi kvota denarja. Tako, da vsi ga ne jemljejo nujno drugim, da bi ga imeli, ampak ga preko novih produktov in storitev tudi ustvarjajo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

username ::

če se že gremo svobodo posameznika in kapitalizem, potem se to pejmo povsod pod enakimi pogoji in ne samo na enem koncu sveta
Ne moreš vedno imeti vseh pogojev povsod enakih. Pravice in svobodo lahko (moraš) daš vsem enake, ampak fizični in ekonomski pogoji so drugačni. V Idriji nimaš istih možnosti ustanovit finančno firmo kot v Frankfurtu. Za surfanje nimaš v Portorožu takih pogojev kot v San Diegu, pod Tromostovjem pa še slabše.

hinavščina brez primere. To je isto, kot selitev umazane industrije v tretji svet.
No evo, vzpostavljanje industrije, tam kjer je ni bilo,je prvi korak k enakim pogojem, ki jih želiš.
Enkrat bluziš eno, drugič pa nekaj obratnega. Odloči se.

Je potrebno biti konsistenten pri teh stvareh,
Kot zgoraj pokazano, ti nisi konsistenten.

Poglej kdaj je Billy ratal veliki filantrop....ko so mu zagrozili, da ga bodo zarad monopolnega položaja razpolovili.
Je pač v svojo korist uporabil podobne PR trike, kot jih ponavadi uporabljajo proti njemu in podobim ustvarjalcem. Pametno.

In kdaj so windowsi končno ratali stabilni?? Ja ko mu je odprta koda začela "dihat za ovratnik"
No evo, prišla je konkurenca in stvari gredo na bolje.

Zakaj pa mu EU izdaja protimonopolne kazni pol, če je tolk ustvaril in dal družbi?
EU daje tudi 50 milijard EUR letno subvencij za francoske krave in podobno, predpisuje ukrivljenost banan. Zakaj? Kdo bi vedel...

Sicer pa že vidim kam to pelje i
Ja, jaz tudi vidim. V vedno večje nesmisle tvoje strani.

nima smisla, da dokazujeva drug drugemu karkoli, ker imava diametralno nasproten pogled in ne bova nikoli prišla skupaj.
Imava nasproten pogled, ker imam jaz prav, tvoj pogled je pa precej zabluzen. Kar se mene tiče, pa o smislu mojega sodelovanja odločam jaz, ne ti.

Ker, če imamo v EU ali ZDA take pravice (kjer je tudi cel kup noname fizikalcev), zakaj jih potem ne morejo imeti tudi drugje.
Praši lokalne tirane.

To, da opozorim na moralni vidik te naše zgodbe, me pa kar takoj po tvoji čudni logiki naredi KOMUNAJZERJA.
Ne ne, to si se kar sam tako označil, ne mene vlečt v tole, kar je očitno nek notranji spor tebe s samim seboj.

V vseh svojih komentarjih se zavzemam za svobodni in demokratični kapitalizem, ki temelji na ustavi ZDA, pol pa za hvaležnost dobim komunajzersko etiketo
Aja, ti se rekel da si za Ameriko - ampak ne pričakovat da te bom sedaj hvalil, ne glede na kvaliteto napisanega.

If you do a poor job and if you're not using reason and logic properly, then I don't need you on my team.

da so vsem vsaj dane možnosti za dokaj "enak" začetek, potem naj pa vsak po svojih močeh in talentih naredi kar mu je voljo in ne vidim nobenega komentarja, kjer sem kdaj bil za državno prerazdeljevanje
Tisti tvoj "enak začetek" že zelo smrdi na državno prerazdeljevanje.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

energetik ::

Zakaj ne greste raje v to temo? Se mi zdi da bi se tukaj morali pogovarjati o nafti..

username ::

Hm, to je pa tudi dobra ideja. Mogoče bi bwane ustrezno premaknile?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

pejt_u_kujac ::

ampak ne pričakovat da te bom sedaj hvalil, ne glede na kvaliteto napisanega.

Ta pričakovanja sploh nikoli nisem gojil @username, tko, da replike na tvoje samozavestne umotvore ne bom več dajal:P!

Zakaj ne greste raje v to temo? Se mi zdi da bi se tukaj morali pogovarjati o nafti..

Imaš prav;)...evo že spreminjam smer nazaj v naftne vode!

V obtoku je vedno več in vedno boljših dobrin, zaradi česar se veča tudi kvota denarja. Tako, da vsi ga ne jemljejo nujno drugim, da bi ga imeli, ampak ga preko novih produktov in storitev tudi ustvarjajo.

Torej, če teorija naftnega vrha (peak oil) NE drži, potem bo tako tudi v prihodnje in če ne bo prišlo do kakšnih večjih vojn, potem zna ta gospodarski model zdržati. Vendar je bila peak oil tema odprta, ker med nami so tudi dvomljivci v uradno zgodbo "obsežnih" naftnih zalog, kar pomeni, da če peak oil drži, potem pa tak način neprestane rasti enostavno ne bo zdržal in bo prišlo do resne kontrakcije svetovnega gospodarstva, s tem pa bo svet bistveno manj stabilen zaradi energetskih vojn. Ravno zdej delam diplomo, kjer se dotaknem energetske krize in moram reči, da uradne številke OPECA ne držijo vode, saj so konec osemdesetih vse njegove članice povečale svoje rezerve v enem letu od 50-200% (S.Arabija iz 169 čudežno na 258 milijard sodov, danes po dveh desetletjih neprestanega črpanja jih ma pa kar 262 milijard8-O??), ob isti tehnologiji in nobenem pomembnejšem odkritju nove nafte. Torej zato, da bi po predpisanih kvotah lahko več načrpale, so elegantno prijavile še enkrat večje rezerve, kar pomeni, da nas v naslednjih letih lahko čaka grenko presenečenje:|...
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=6...
Ne smemo pozabiti, da na leto svet porabi skoraj 31 milijard sodov nafte, kar ni malo in tudi če danes začnemo s polno paro prehod na alternative, je zelo vprašljivo, če nam bo uspelo pravočasno. V politični areni, pa zaenkrat nič ne kaže, da bi se preveč sekirali in vsi kažejo s prstom na špekulante...Srčno upam, da se motim in da so "peak oilerji" v zmoti, ker drugače nam zadeve po letu 2010 ne bodo všeč!

Sc0ut ::

To si rajši poglejte. Nemško je. Klikni me!
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

edge540 ::

Zanimivo, nisem si mislil da je lahka nafta tak poceni (za pridobivat).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: edge540 ()

username ::

@Scout in Raptor (filmček ki ga je linkal scout)

Saj, stroški samega pridobivanja so v rangu 10-20 dolarjev na sodček (160 litrov) ali tam nekje do 30.

Kar me je presenetilo, so nizki stroški rafinerije (ker sem mislil da so precej višji)

In čeprav sem že prej vedel, da gre velikanski delež pri litru bencina za davke in trošarine - te kar sune ko vidiš, kakšni ogromni zneski so to.

Po vseh transportnih stroških, predelavi v rafinerijah ter dobičku vseh vpletenih (do bencinske črpalke) je cena litra bencina samo 54 centov - končna za kupca pa kar 142 (v Nemčiji)...
Od tega si nemški proračun vzame 65 centov pri vsakem litru (!) za trošarino, torej smo pri 119 centih. Na vse to skupaj pa še 20% DDV (ja tudi na trošarino, torej davek na davek!) in pride dobrih 142 centov za liter.

Če ne bi bilo trošarine (ampak še vedno ostal DDV, kot na večino blaga), bi liter bencina v Nemčiji stal samo 0.65 EUR namesto 1.42 ... food for thought.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Če ne bi bilo trošarine (ampak še vedno ostal DDV, kot na večino blaga), bi liter bencina v Nemčiji stal samo 0.65 EUR namesto 1.42 ... food for thought.

Če ne bi bilo špekulantov, potem bi bila s trošarinami vred 0.65.

Jebiga, free market.

Daedalus ::


Če ne bi bilo trošarine (ampak še vedno ostal DDV, kot na večino blaga), bi liter bencina v Nemčiji stal samo 0.65 EUR namesto 1.42 ... food for thought.


Pa pri tem ne pozabit, da se proračunska prihodki vozijo na trošarini. Tak da hitre rešitve (kot običajno) ni.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

WarpedGone ::

jype:
>> Jebiga, free market.

Free market? OPEC? Ti res ne veš kaj govoriš.
Zbogom in hvala za vse ribe

borchi ::

username temu pravi free market. je pa res, da ne ve kaj govori...
l'jga

username ::

Če ne bi bilo špekulantov, potem bi bila s trošarinami vred 0.65.
jype...
jype...
jype...

Saj od tebe nikoli ne pričakujem kdove kaj... ampak tokrat si pa tako neumnost bleknil, da je joj.

65 centov je v Nemčiji samo trošarina. Samo trošarina, brez prodajne cene in še brez DDV. A sploh veš kaj je trošarina?
Naj te razsvetlim: trošarina se obračunava po litru goriva, ne gleda na njegovo prodajno ceno.

Ob (povsem nerealnih) naslednjih predpostavkah:
- šejki črpajo nafto in jo dajo zastonj
- prevoz in predeava v rafineriji je zastonj
- Shell in podobni ter posamezne črpalke si tudi ne vzamejo nič, vse opravijo zastonj
- ni špekulantov;
potem bi bila prodajna cena bencina natanko 0 EUR.
Še vedno pa tudi v tem primeru znaša nemška trošarina 65 centov na liter, ne glede na osnovno ceno bencina. Prištej še 20% DDV in dobiš 78 centov na liter.

Se pravi, tudi če bi črpalke dajale bencin zastonj (pred davki), bi bil v Nemčiji najmanj 78 centov po litru.

65 centov bi bilo možno v Sloveniji (zaradi manjših trošarin, ki so 36 centov/liter), če bi bila končna prodajna cena črpalke največ 18 centov po litru (torej če bi jo črpalke dobile iz rafinerij po cca 8-9 centov po litru...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> potem bi bila prodajna cena bencina natanko 0 EUR.

Plansko gospodarstvo FTW, ane.

No, cena surove nafte se vseeno ne giblje v skladu s ponudbo in povpraševanjem, ampak predvsem v skladu s špekulacijami (v Nigeriji streljajo na naftno ploščad in cena naslednje jutro poskoči za skoraj 5 dolarjev, čeprav je tista rafinerija pridelala le pljunek v morje svetovne proizvodnje).

username ::

Tudi v planskem gospodarstvu cena ne more biti 0, razen če uzakoniš roparstvo in sužnjelastništvo. Ampak to bi bilo očitno tebi všeč, kajne. (pa si pomislil da ni nujno da bi bil v takem sistemu ti ropar in sužjelastnik, kot si najbrž želiš - verjetneje bi bil oropani in suženj)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)
««
7 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanje naftnih zalog v svetu (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15414298 (9949) Karaya 52
»

Še malo pa bomo peš hodil (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13311452 (7791) jype
»

Oil Peak (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
987486 (5908) gzibret

Več podobnih tem