» »

Napitnina

Napitnina

Temo vidijo: vsi
1 2
3
4

Brane22 ::

Pa saj ta pozitivni efekt napitnine lahko maksimiziraš.

Naslednjič naj ti izstavi račun za €1, ostalih €60 pa naj bo napitnina.

verjamem, da mu bo všeč. Vprašanje pa je, koliko bo to všeč davkariji.

Manu ::

A je že kdo dal napitnino čistilki za čisti WC, ki ga je sčistila u nulo, ko si moral na potrebo?

Al pa napitnino medicinski sestri za njeno prijaznost, ko se je v bolnišnici, kjer si se znašel zaradi bolezni, ukvarjala s tabo?
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Barbarian ::

ja, čistilki na petrolu _vedno_ dam napitnino.

medicinski sestri se najlepše zahvalim, ob priložnosti če jo vidim kje na ulici jo povabim na kavo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Barbarian ()

Barbarian je izjavil:

torej ti bi rad da se tistih nekaj centov k jih dam natakarci obdavči? torej da namesto 20 centov dobi 10 centov, od tega ji vsaj 8 centov vzame šef in ona pospravi 2 centa?

Če to na koncu meseca predstavlja neko vrednost, vsekakor.

z denarjem ki sem ga prislužil sam lahko delam kar hočem. in ga dam komur hočem.

1. Ne moreš. So neke omejitve. Denar ti je dan na uporabo in tvoja lastnina ni absolutna.

2. davek bi v bistvu morala plačati ona. AFAIK dohodnina bremeni izvajalca.

Rok Woot ::

kako bo davkarija to zvedla? Pa v vsaki temi te zakoni pa država, glej bmk za državo in zakone. Lahko se pogovarjamo samo o moralni sprejemljivosti.

IcEk` ::

In če iz stolpnice vržeš za milijon evrov bankovcev tut davčni ne bo všeč? Kaj pa če jih skuriš pred davčno? Kaj pa če hodiš po ulici pa 500ke deliš okrog?

saj ne morem verjet. eni so taki skopušniki da se ozirajo na zakone da ne bi dali človeku nekaj drobiža za napitnino.

omg, ni čudno da gre ta država navzdol.

Rok Woot ::

Ja sej, psa mi hočjo zapret, ker je skoz spuščen, kolo vzet, ko sladoled gor jem, na plaži ponoč me zapret, ko se s punco dol dajem... Vi pa še spodbuajte to, sej niste normalni...

saj ne morem verjet. eni so taki skopušniki da se ozirajo na zakone da ne bi dali človeku nekaj drobiža za napitnino.

To je zato, ker s tvoja razmišljanja plitva. Po eni strani iščete on line štacune z €0,01 cenejšimi malenkostmi, po drugi pa ignorirate take načine, skozi katere dobijo ta denar od vas NEOBDAVČEN.

Če delaš neko pošteno službo, a dobiš tud pri plači tringlt ?

Če delaš po pogodbi,a ti kdaj izplačajo poleg obveznosti kar tako nekaj čez, ke rsi bil ful prjazen, ko si poklical ?

Mipe ::

Lejte, iz plače imaš zagotovljene prispevke - za zdravstvo, penzijo pa tako. Iz napitnine ne gre nič za te prispevke. Natakarji z mizernimi plačami in bajnimi napitninami bodo imeli dokaj klavrno jesen, medtem ko bodo natakarji s solidnimi plačami in bornimi napitninami lagodno živeli na jesen svojega življenja.

Če še vedno ne vidite razlike, vam res ni pomoči.

Massacra ::

Manu je izjavil:

A je že kdo dal napitnino čistilki za čisti WC, ki ga je sčistila u nulo, ko si moral na potrebo?

Al pa napitnino medicinski sestri za njeno prijaznost, ko se je v bolnišnici, kjer si se znašel zaradi bolezni, ukvarjala s tabo?

Če sem imel z njo osebni stik, in sem ji jaz naročil delo, vsekakor. Vedno!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Massacra ()

IcEk` je izjavil:

In če iz stolpnice vržeš za milijon evrov bankovcev tut davčni ne bo všeč? Kaj pa če jih skuriš pred davčno? Kaj pa če hodiš po ulici pa 500ke deliš okrog?

Tole je dober primer. Zakaj pričakuješ od mene, da te izobražujem zastonj ?

Mislim, tole je resda volonterski forum, ampak kdaj bi pa lahko nakazal kej.

Če ti je všeč, se bom skoz strinjal s tabo, da bo tringlt večji.

Kaj praviš?

ma ja. kelnarji bodo imeli ISTO plačo pa če jim damo napitnino ali ne. samo zdej bodo malo lepše živeli če jim daš nekaj centov.

če jim ne daš napitnine bodo imeli povsem isto plačo. Kaj misliš da bo pol njihov šef rekel UF KER NE DOBIŠ NAPITNINE PA TI DAM 200 EUR VIŠJO PLAČO.

zakaj ti vsem izkjlučno samo slabo želiš?

denar ki sem jim ga dal za napitnino pa bo tako ali drugače dobila država. zagotovo. namesto da jaz kupim nekaj, bodo oni kupili nekaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Barbarian ()

Vso moraliziranje okrog zakonitosti napitnin, ali celo sklicevanja na plačanost nekoga, je popolnoma odveč. In nepotrebno. Celo neumno.

Napitnina (v SLO) s temi argumenti nima popolnoma nobene veze.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Massacra ()

Okapi ::

vendar pa je predvsem slabo opremljen za stike z ljudmi tisti, ki se ne pozanima o kulturnih normah in ne ravna v skladu z njimi.
In? Kulturna norma pri nas je od vedno bila, da daš za dobro postrežbo nekaj napitnine. Ni to neka nova, od drugje uvožena navada. Samo da okoli tega nikoli nismo toliko komplicirali, kot to včasih počno v ZDA, kjer na dolgo in široko razpravljajo, a je dovolj 10%, ali pa mora biti 15 ali celo 20%. Pri nas pač daš nekaj drobiža, povsem neobvezno in brez pritiska.

O.

IcEk` ::

Brane22 je izjavil:

IcEk` je izjavil:

Kaj praviš?

Ti cinkari za pol evra dalje, jaz pa bom delil moj denar kak bom hoto. Davčna pa lahko samo gleda kak gre denar od rok do rok. Razn ce bo dacar polek hodo pa se mi drl "20% davka!!" zraven. Zračunaj si kolko denarja manj gre v proračun zaradi neobdavčenih napitnin pa ti bo jasno, da so to dokaj nepomembne cifre za proračun, medtem ko natakarju pride prav nekaj drobiža na dan da lažje preživi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: IcEk` ()

r3dkv1c4 ::

Pithlit je izjavil:

Mipe je izjavil:

Če gostinci dobro zaslužijo na račun marž, naj izplačajo svoje delavce, ne pa da pričakujejo, da bodo živeli od napitnin.

Pol kaznuj gostince... ne pa zaposlenih.

Glede emancipacije pa tole... ja, po betulah najdeš na pol razgaljene dečve. V tistih mal bolj resnih restavracijah pa pretežno moške.

v top restavracijah redko katera dečva zdrzi pritisk.....zato so moški v večini.

Mipe ::

IcEk` je izjavil:

Brane22 je izjavil:

IcEk` je izjavil:

Kaj praviš?

Ti cinkari za pol evra dalje, jaz pa bom delil moj denar kak bom hoto. Davčna pa lahko samo gleda kak gre denar od rok do rok. Razn ce bo dacar polek hodo pa se mi drl "20% davka!!" zraven. Zračunaj si kolko denarja manj gre v proračun zaradi neobdavčenih napitnin pa ti bo jasno, da so to dokaj nepomembne cifre za proračun, medtem ko natakarju pride prav nekaj drobiža na dan da lažje preživi.

Na stara leta bo pa životaril. Mnja, kakor hoče.

r3dkv1c4 ::

samo nekaj o napitnini.....
20centov = cca. 53 bivsih sit

se vam zdi to malo pri tako mizernih plačah????

RejZoR ::

Napitnine ne moreš obdavčit. Ker, ko bomo prišli na to točko, bo treba obdavčit tud vse dajatve cerkvi. Ki grejo neobdavčeno lepo v žepe cerkve. In kar bi pomenilo, da bi morali obdavčiti tudi prostovoljne prispevke za dobrodelne namene, kar pa bi bila svinjarija brez primere. Zato se to ne bo nikoli zgodilo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Pithlit ::

Mipe je izjavil:

Pithlit od mene pričakuje plačevanje napitnine. Dobila ne bo niti centa.

Lažeš. A moramo samo sebe citirat kako izjavljam da je dajanje napitnine povsem prostovoljno?

Mipe je izjavil:

Ja in, zakaj se potem spravljate na nas, ki nočemo plačevati napitnine?

Ne. Spravljamo se na tiste ki enačite napitnino z nečim drugim (namigovanji da je napitnino treba dat in celo zahtevami po napitnini - to pač ni enako).

Brane22 je izjavil:

Naptnine se mi zdijo ciganija.

V bistvu res.

Brane22 je izjavil:

Če sem dobil, kar mi gre po pogodbenem razmerju, mi ni jasno zakaj bi zdaj moral za to nekoga posebej nagrajevati.

Napitnina je (ponovno) povsem prostovoljna. Daš/ne daš je povsem tvoja stvar. Ravno tako koliko daš. V tem je ves point. Če ne daš... storitev ki jo boš deležen ne bo prav nič trpela (vsaj v nekih normalnih 'organizacijah').

Manu je izjavil:

Ja.

Manu je izjavil:

Ja.

Še enkrat. Napitnino dam _vsakemu_ ki se z mano ukvarja na nekem nivoju. Me ne briga a dobim več ali manj od une druge stranke... briga me samo odnos.

r3dkv1c4 je izjavil:

v top restavracijah redko katera dečva zdrzi pritisk.....zato so moški v večini.

Ne. Gostje v top restavracijah ne rabijo in ne iščejo distrakcij v obliki dekoltejev pa štrlečih riti. Dečve tam preprosto niso zaželjene. Je manj problemov če jih ni. Simpl.

r3dkv1c4 je izjavil:

samo nekaj o napitnini.....
20centov = cca. 53 bivsih sit

se vam zdi to malo pri tako mizernih plačah????

Počaki da pride mtosev mimo... zanj 20€ itak ni nič.
Life is as complicated as we make it...

mtosev ::

foter pusti od .40c do 1eur v pizzeriji npr
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

detroit ::

Mipe je izjavil:

Lejte, iz plače imaš zagotovljene prispevke - za zdravstvo, penzijo pa tako. Iz napitnine ne gre nič za te prispevke. Natakarji z mizernimi plačami in bajnimi napitninami bodo imeli dokaj klavrno jesen, medtem ko bodo natakarji s solidnimi plačami in bornimi napitninami lagodno živeli na jesen svojega življenja.

Če še vedno ne vidite razlike, vam res ni pomoči.

Lagodno ne bo nihče živel
Skero

vorantz ::

Najlažji način za se izognit napitnini in grdim pogledom je plačevat s kartico kjer lahko

Da ne bi misli, pri nas tega sicer še nisem videl, ampak v razvitem svetu imaš na listku, ki ga podpišeš, velikokrat tudi rubriko napitnina, kamor ročno vpišeš cifro.

O.

marvin42 ::

Tudi pri nas sem že videl, da pri plačevanju s kartico sam vtipkaš znesek, torej se sam odločiš ali boš plačal več kot je na računu.
Mostly Harmless

Galaxy ::

Včasih napitnino pustim, včasih pa ne, čisto odvisno od dneva. Ne bom pa pustil recimo 2€, ko je kava vredna 1,3€. Mogoče kakšnih 20c, tudi 50c sem že dal. A več kot to ne gre :|

jernejl ::

Okapi je izjavil:

Da ne bi misli, pri nas tega sicer še nisem videl, ampak v razvitem svetu imaš na listku, ki ga podpišeš, velikokrat tudi rubriko napitnina, kamor ročno vpišeš cifro.

Tako je. V ZDA, kjer se napitnine pričakujejo, ob plačilu s kartico prejmeš listič, kjer je zapisan znesek računa (amount). Spodaj sta dve rubriki, ki ju je treba izpolniti: gratuity (znesek napitnine) in total (kjer je treba sešteti amount in gratuity).
Na tak način je dobro poskrbljeno tudi za to, da se ne bi kdo poskusil narediti "francoza" in ne izpolniti rubrike za napitnino.
Seveda se je pod vse skupaj treba še podpisati.

BaToCarx ::

St235 je izjavil:

A sem te kje obtožal, da koga napeljuješ k plačevanju napitnine? Spotknil sem se ob tvoje svetohlinstvo kako daješ napitnino ne vem komu vse, kot pa je jasno dejstvo, da ima 1001 službo za primerljivo znaje/delo pa je za nekatere od njih samoumevno, da lahko dobijo nekaj neobdavčenega za vžep, ostali se pa pač zgubijo v sistemu.

Kar se pa mojega tiče sem bil tam prvič in zadnjil, ker takega odnosa pač ne toleriram. JKe pa v lokalu občasno delala soseda, zato sem vedel kdo je lastnik.

O ameriki se nebom več, mam dovolj ljudi od tam ki mi dajo preverjene osebne informacije. Ne tvoja rekla kazala, sploh pa ne o lastnikih, niti nebom omenil razne...
Kakšna rekla kazala? Daj najprej razen floskul kaj konkretnega povej kar veš, da se bo sploh dalo kaj pogovorajt. Sem dovolj dolgo tam živel, da mi ne boš kar tako zgodbic prodajal.

Se ti moram opravičit, Mipe je bil tisti.

Če ti rečem da sem govoril z skoraj vsemi tipi (type) ljudi v sloveniji, me boš obtožil da sem govoril z ~2.000.000?

To da od sosede nikoli nisi slišal nobene pozitivine/negativne o šefu ti bom tudi težko verjel.

Amerika je rekla kazala zato ker je fucking huge. Nažalost bom vedno vpošteval večino domačinov kot pa enega importa. Pa si sploh še tam, ali si že nazaj? In če, zakaj.

Ameriški način jst gledam kot izsiljevanje, ker tudi je, do vseh ki delajo na "tip to survive".

Je pa zanimivo kako kar nekaj primerkov meša napitnino/darilce/nasmeh z podkupninami.
Ja so medicinske sestre/brati dobile že dostikrat kavo/sladice/itd.. Dr. pa nikoli*, sej si tak al tak razdelijo v ordinacijah. Pa tudi čistilka je fasala kavo in celo pogovor tistih par minut ko je bla na pavzi (zaporedje nesrečnih dogotkov/ker večinoma garajo kot živali 24/7), pa niti jezika nisem znal dobro pa smo vseno podebatirali. Misliš da sem ji polepšal dan?

*nikoli pa zato ker je pri nas neka tendenca, da se nosi drage žgane piječe k njim (imo ~podkupnina), pa grem zdej lahko k očetu in odprem omaro polno random labels alkotoa, ki so jih določeni Dr. prinesli njemu, ker ne pijejo, in pa da dobijo eno debatco. On tudi ne pije več, tak da. O poskusih podkupnin (očitnih) pa ne bom govoril, so pa bili zavrnjeni, toliko o moji svetohlinskosti moje presvete družine.

Jst mam ta defekt, da vidim vse ljudi na ravnini, ni gor ni dol, je samo človek ali pa ni. Pa izjemno preveč se pogovarjam 1 na 1 z random folkom (starost/barva/... ni veze) v "RL" na inet sem bolj zadržan, pa tudi "prave zasebnosti" ni. Drugo je pa, da znam ocenit stopnjo pogovora in ali se informacije za razširit ali ne, nism "žvižgač" za stvari, ki dolgorčno delajo več škode kot koristi.

Sem pa prepričan da si že naletel na "Vemo ma ne smemo povedat" je dosti tega.

Zdej pa malo o napitninah. Enkrat sem vozil taxi manj kot mesec in dobil ~200 euro napitnine, ko sem delal 280h, 12h (18-6), vse zagonil za kavo in sendviče. Od prostitutk dobil natanko 0, od ljudi ki nebi pričakoval pa sem. Ko se je printal račun in sem videl bankovec, sem že imel pripravljeno točno vračilo, z nasmehom. Niti ene napitnine nisem pričakoval, in sem bil prijetno presenečen. Pa ne verjamem da sem bil "tolk fajn taxist". Plače ni bilo, pa neketeri drugi so se opekli tam. Je pa zanimivo stresno delo sem končal v bolnici (~45 kg) :x.

V osnovni 7/8 razred sem pa jaz in sošolec/prijatel šla delat za tekoči trak na Iskro, on je hitro zbolel (preveč obremenitve/ "športnik") jst sem pa dokončal tista boga dva tedna in dal sodelavkam tam pol kile kave (so meli nek plac kuhinjca pa tko), pa super so ble fajn. Je bla neka norma višja ker se je delalo za ?Irak? nek kos. Overall faj faj sodelavke so bile tam.

O ostalih mojih "film izpadih" pa ti ne morem več povedat, ker se jih bolj kot ne spomnim (alkohol/itd), me pa kak random kdaj spomni pa se malo smejemo.

Pa še tebi Lakotnik29, nisem noben svetnik nisem pa tudi pizda, preverjeno sem "deep black evil" (se pa držim za jeklene vajeti, kar verjamem da tudi vsi tukaj gor) in tistega ne morem popravit niti ne morem spremenit. Vedno je blizu in znova moram tlačit dol, da mi ne uide iz vajeti. In vedno se sprašujem, kaj pa če, saj bo lahko bolje za večino? To so jajca, ki sem ti jih omenjal prej, ko sem prebral narobe, vedet kaj 3vil lahko delaš, pa se prsilit da ne, pa čeprav je tako lahko. Drugo je se uklonit pritiskom okolice, to pač ni to ane?
Zdej imaš pa diskrecijsko pravico da je vse to samo bullshit. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BaToCarx ()

bdoxx ::

medicinskih sester pa zravnikov pa prosim ne tu omenjat, se spomnim ko sem imel omo in dedeja v bolnici, pa tudi teto, če jim nisi v koverti prinesel par 10 cankarjev, se sploh zmenli niso za njih.

BaToCarx ::

LoL res? Podkupoval si jih? Čudno, poveš bolnišnico, da se preveri če še tako obratujejo?

saj to je bila stalna preksa pred leti al ne?

solatko ::

maticko - sem bil precej po bolnicah (oče, mati, brat......), pa razen kakšne kavice ali škatle piškotov, nisem nikjer dajal, pa so bili vseeno oskrbovani bolje, kot so sedaj (je pač finančna kriza in precej višje plače zdravnikov, oklestila število pomožnega osebja po bolnicah in domovih za ostarele).
Napitnine ne dajeno predvsem skopuhi in ljudje, ki podcenjujejo delo drugih. Osebno sem imel kar nekaj služb, kjer sem delal z ljudmi. Večinoma sem dobival kako malenkost napitnine, razen pri "intelektualcih", kjer se je pred hišo ali v garaži, svetil avto 100kDEM+. Tam smo se šli na pare ali cente natančno.
Popolnoma drugače je izgledala usluga pri tujcih (zastopniki, diplomati.....,), skoraj pri vseh (tudi vzhodno evropskih), je po plačilu računa, vrnitvi drobiža, priletelo nazaj od 10 do 20% računa).
Osebni zdravnik, dobi vsako leto steklenico kakšnega arhivskega vina (je pač hud zbiralec vin, sam sploh ne pije), sestra pa kakšno majhno darilce, v obliki kakšnega spominčka.
Seveda je pogoj, da se malo stegnem, dobro opravljena usluga in nikoli ne gledam, kakšne plače ima oseba, ki mi storitev opravi, s tem pač pokažem, da cenim delo drugih in da sem z uslugo zadovoljen (pa če tudi gre za kavico, ki mi jo zjutraj servira študent ali študentka v lokalnem bifeju).
Mislim, da mora bit dobro delo nagrajeno, tudi mimo plače, ki jo daje lastnik oziroma delodajalec.
Nisem pa še naletel na izsiljevanje tega dodatka ali v življenju opazil, da bi mi gdorkoli, slabo opravil naročeno, tudi če nisem dal tega dodatka.
Nekateri tukaj pač serjete, ker enostavno funkcije napitnine ne zastopite, predvsem zato, ker nikoli niste delali na delih, kjer ste uslugo drugim, opravljali za mizerno plačilo delodajalca. Ne zavedate se, da je to lahko direktna spodbuda osebku, ki se je trudil z vami in priznanje tega njegovega, če prav plačanega truda.
Se pa po drugi strani, ob malomarno opravljenem delu, takoj, vpričo delavca, pritožim pri njegovem nadrejenem.
Tudi osebje, ki se ga ne vidi, je deležno kakšne malenkosti, ko dobim uslugo (kuhar, dispečer....).
V takih primerih tudi preverim ali je dotični, dejansko dobil del, ki sem mu ga namenil (se zna zgodit, da napitnino za osebje iz ozadja, enostavno zadržijo zase tisti, ki so naročeno samo prinesli).

Tisti, ki kritizirate napitnino, se malo zamislite, koliko vam je sploh vredna usluga, ki jo dobite.
Postanite končno ljudje.
Delo krepa človeka

Mufasa ::

Bust a benjamin u cheap ass bastards.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

St235 ::

BaToCarx je izjavil:

St235 je izjavil:

A sem te kje obtožal, da koga napeljuješ k plačevanju napitnine? Spotknil sem se ob tvoje svetohlinstvo kako daješ napitnino ne vem komu vse, kot pa je jasno dejstvo, da ima 1001 službo za primerljivo znaje/delo pa je za nekatere od njih samoumevno, da lahko dobijo nekaj neobdavčenega za vžep, ostali se pa pač zgubijo v sistemu.

Kar se pa mojega tiče sem bil tam prvič in zadnjil, ker takega odnosa pač ne toleriram. JKe pa v lokalu občasno delala soseda, zato sem vedel kdo je lastnik.

O ameriki se nebom več, mam dovolj ljudi od tam ki mi dajo preverjene osebne informacije. Ne tvoja rekla kazala, sploh pa ne o lastnikih, niti nebom omenil razne...
Kakšna rekla kazala? Daj najprej razen floskul kaj konkretnega povej kar veš, da se bo sploh dalo kaj pogovorajt. Sem dovolj dolgo tam živel, da mi ne boš kar tako zgodbic prodajal.

Se ti moram opravičit, Mipe je bil tisti.

Če ti rečem da sem govoril z skoraj vsemi tipi (type) ljudi v sloveniji, me boš obtožil da sem govoril z ~2.000.000?

To da od sosede nikoli nisi slišal nobene pozitivine/negativne o šefu ti bom tudi težko verjel.

Amerika je rekla kazala zato ker je fucking huge. Nažalost bom vedno vpošteval večino domačinov kot pa enega importa. Pa si sploh še tam, ali si že nazaj? In če, zakaj.

Ameriški način jst gledam kot izsiljevanje, ker tudi je, do vseh ki delajo na "tip to survive".

Je pa zanimivo kako kar nekaj primerkov meša napitnino/darilce/nasmeh z podkupninami.
Ja so medicinske sestre/brati dobile že dostikrat kavo/sladice/itd.. Dr. pa nikoli*, sej si tak al tak razdelijo v ordinacijah. Pa tudi čistilka je fasala kavo in celo pogovor tistih par minut ko je bla na pavzi (zaporedje nesrečnih dogotkov/ker večinoma garajo kot živali 24/7), pa niti jezika nisem znal dobro pa smo vseno podebatirali. Misliš da sem ji polepšal dan?

*nikoli pa zato ker je pri nas neka tendenca, da se nosi drage žgane piječe k njim (imo ~podkupnina), pa grem zdej lahko k očetu in odprem omaro polno random labels alkotoa, ki so jih določeni Dr. prinesli njemu, ker ne pijejo, in pa da dobijo eno debatco. On tudi ne pije več, tak da. O poskusih podkupnin (očitnih) pa ne bom govoril, so pa bili zavrnjeni, toliko o moji svetohlinskosti moje presvete družine.

Jst mam ta defekt, da vidim vse ljudi na ravnini, ni gor ni dol, je samo človek ali pa ni. Pa izjemno preveč se pogovarjam 1 na 1 z random folkom (starost/barva/... ni veze) v "RL" na inet sem bolj zadržan, pa tudi "prave zasebnosti" ni. Drugo je pa, da znam ocenit stopnjo pogovora in ali se informacije za razširit ali ne, nism "žvižgač" za stvari, ki dolgorčno delajo več škode kot koristi.

Sem pa prepričan da si že naletel na "Vemo ma ne smemo povedat" je dosti tega.

Zdej pa malo o napitninah. Enkrat sem vozil taxi manj kot mesec in dobil ~200 euro napitnine, ko sem delal 280h, 12h (18-6), vse zagonil za kavo in sendviče. Od prostitutk dobil natanko 0, od ljudi ki nebi pričakoval pa sem. Ko se je printal račun in sem videl bankovec, sem že imel pripravljeno točno vračilo, z nasmehom. Niti ene napitnine nisem pričakoval, in sem bil prijetno presenečen. Pa ne verjamem da sem bil "tolk fajn taxist". Plače ni bilo, pa neketeri drugi so se opekli tam. Je pa zanimivo stresno delo sem končal v bolnici (~45 kg) :x.

V osnovni 7/8 razred sem pa jaz in sošolec/prijatel šla delat za tekoči trak na Iskro, on je hitro zbolel (preveč obremenitve/ "športnik") jst sem pa dokončal tista boga dva tedna in dal sodelavkam tam pol kile kave (so meli nek plac kuhinjca pa tko), pa super so ble fajn. Je bla neka norma višja ker se je delalo za ?Irak? nek kos. Overall faj faj sodelavke so bile tam.

O ostalih mojih "film izpadih" pa ti ne morem več povedat, ker se jih bolj kot ne spomnim (alkohol/itd), me pa kak random kdaj spomni pa se malo smejemo.

Pa še tebi Lakotnik29, nisem noben svetnik nisem pa tudi pizda, preverjeno sem "deep black evil" (se pa držim za jeklene vajeti, kar verjamem da tudi vsi tukaj gor) in tistega ne morem popravit niti ne morem spremenit. Vedno je blizu in znova moram tlačit dol, da mi ne uide iz vajeti. In vedno se sprašujem, kaj pa če, saj bo lahko bolje za večino? To so jajca, ki sem ti jih omenjal prej, ko sem prebral narobe, vedet kaj 3vil lahko delaš, pa se prsilit da ne, pa čeprav je tako lahko. Drugo je se uklonit pritiskom okolice, to pač ni to ane?
Zdej imaš pa diskrecijsko pravico da je vse to samo bullshit. :D

:) Argumentirana mnejna so še nikoli niso bla blullshit.

V ameriki in kanadi sem študiral, par let delal pol sem pa predvsem zaradi familije, pa tudi službe prišel nazaj. Se pa popolnoma strinjam ,da je njihov sistem navadno izsiljevanje, sam dostikrat je težko potegnit črto med tem do kje dejansko napitninine predstavljajo plačo in kdaj molzejo. Zato tega sistema nisem nikoli poveličeval, zgolj izpostavil, da tam z napitnino plačuješ večji del njihove plače. Seveda pa so bistvene razlike med mesti/državami in trdit, da imajo vsi enako rešeno je absurdno. Ima pa velika večina zveznid držav tak ali drugačen sistem napitnin.

Sta mi pa prišle v spomnin dva vtisa kmalu po tistem ko sem prišel gor. Smo bli v Torontu v enem nočnem klubu. Ob prihodu ti potegnejo kartico in potem se pač storitve zaračunavajo na kartico in poravnaš o izhodu. Seveda je na izhodu blagajnik 200kg in 2,1m visok tip v leder jakni in te z prijaznim glasom povpraša, če si bil zadovoljen z storitvijo in da lahko v pos terminal vpišeš napitnino.

Druga podobna je bila pa v NYC v Black Fat Pussycat, ko greš na wc in si greš umit roke, je tam v kotu skrit ogromen črnc in ti lepo špricne milo v roke in ti poda paprinato brisačko. Vse z izjemno prijaznim nasmeškom :)

Drugače pa sem parkrat doživel, sploh v kakšnim majhnih dinerjih kje ob poti, da je bil family owned bussines in so ti prijazno zavrnili napitnino, oziroma so ti potem še kaj postregli. Ko sem šel recimo na en road trip sem jedel v enem dinerju in sem avtomatično pustil napitnino. Potem mi pa gospa prinese ogromen kos tople pite. Mal butasto gleam, pa mi mirno reče ja, preveč ste plačal pa sem predvidevala da ste še lačni.

bdoxx je izjavil:

medicinskih sester pa zravnikov pa prosim ne tu omenjat, se spomnim ko sem imel omo in dedeja v bolnici, pa tudi teto, če jim nisi v koverti prinesel par 10 cankarjev, se sploh zmenli niso za njih.

Ko sem bila jaz leto pa pol nazaj na operaciji se je okol mene vrtelo 8 medicinskih sester pa dva tehnika (pa par zdravnikov). Vsi, brez izjeme, so bili izredno prijazni.

solatko je izjavil:

Postanite končno ljudje.

To je popolnoma nepotrebno.

Ti pozivaš ljudi h dajanju napitnin čeprav naj bi bile napitnine prostovoljne? Nekak ne gre skupaj.

Sploh pa... v servisni dejavnosti bi morali delati ljudje ki jim je na prvem mestu to (torej delo z ljudmi) v veselje. Napitnine gor ali dol.

Ko sem bila jaz leto pa pol nazaj na operaciji se je okol mene vrtelo 8 medicinskih sester pa dva tehnika (pa par zdravnikov). Vsi, brez izjeme, so bili izredno prijazni.

verjamem, jaz govorim za obdobje okoli 10let nazaj

Brezpredmetno torej.

Gregor P ::

Pithlit je izjavil:

Sploh pa... v servisni dejavnosti bi morali delati ljudje ki jim je na prvem mestu to (torej delo z ljudmi) v veselje. Napitnine gor ali dol.
Tole je izredno pomemben del te zgodbe.

Kot rečeno jaz sem svoje takratno natakarsko delo počel z veseljem in morebitne napitnine tudi pod razno niso vplivale na moj odnos do vseh gostov; to je bila moja služba (za katero sem bil v celoti plačan), zato, vsaj pri nas, tudi ne razumem koncepta napitnin; računajte mi pač toliko kolikor menite, da pač lahko zaračunate skupaj z vsemi "napitninami & Co" (sem za transparentnost in čiste račune).

Se pa vsekakor dobro spomnim moje prve napitnine (točno vem, kje, kdaj in kako je oseba izgledala, poznam je pač ne, ter koliko mi je dala); se tudi vi spomnite vaše prve napitnine?:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

ne, se pa spomin osebe ki mi je dala največjo xD

#000000 ::

Nej kdo ki rad daje napitnine, da policaju ko mu napiše eno kazen namesto sveh napitnino al pa ko samo opozarjajo mu pač daš za prijazno opozorilo :) Me prav zanima kako bi se končalo ? Mogoče je to snov za kako skrito kamero :)

zakaj pa ne, mu rečeš Hvala da skrbite za varnost v prometu in mu daš kakšen € :)

#000000 je izjavil:

Nej kdo ki rad daje napitnine, da policaju ko mu napiše eno kazen namesto sveh napitnino al pa ko samo opozarjajo mu pač daš za prijazno opozorilo :) Me prav zanima kako bi se končalo ? Mogoče je to snov za kako skrito kamero :)

Ne sprejemajo. Preverjeno. Večkrat.

Manu ::

Eni tukaj mešate napitnino z darilci. Zame je napitnina denar in ne nek izdelek.

Nekdo je tu omenjal, da je čistilki plačal kavo. A velja potem enako za natakarje, da mu plačaš pijačo (z računom in da jo dejansko spije s tabo) in to velja kot napitnina?
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Seveda. Krupjeju pa recimo daš kakšen žeton po vsakem večjem dobitku.

O.

solatko ::

Pithlit - govorim o mnenjih, glede napitnine in zaničevanju določenih del. Ne govorim o obveznem dajanju napitnin.
Gre za to, da je vsako delo častno.
Enkrat, pred leti, sem se z lastnikom podjetja, vračal v firmo in se začudil, ko je gospod lepo pozdravil vratarja in pozneje snažilko, ostale pa v stilu živjo, zdravo...., pa sem ga pozneje v pisarni povprašal okoli tega.
Mi je lepo razložil, kako on gleda na te stvari - vratar, pazi na njegovo premoženje, tudi takrat, ko njega ni v hiši, snažilka pa pospravi vso svinjarijo za zaposlenimi.
Seveda mi takoj ni bilo jasno, pozneje v življenju, pa sem spoznal kako prav je imel.
Prvi vtis, dobi človek, ko gre mimo vratarja - njegov nastop, prijaznost in poznavanje firme, ti da prvi vtis, kako je firma urejena (verjemite, s firmo, ki ima neprijaznega vratarja, ni prav dobro poslovati), drugi vtis pa je čistoča firme, s katero posluješ. Od zasvinjane in neurejene firme, čim dlje stran (pa ima lahko vrhunske strokovnjake na svojem področju, če povsod ležijo papirčki, čiki......, je to znak, da lastniki niso vredni zaupanja).

Res je, večina ljudi, ki imajo opravka z nami, so za to plačani. Nekateri bolje, drugi slabše. Point pa je v našem cenjenju teh njihovih, plačanih opravil. Ne moreš vsakemu kelnerju sečt v roko in se mu zahvalit, da si je vzel čas in voljo, za dobro in hitro postrežbo - to mu najlepše pokaže napitnina, ki jo priložiš, k zahtevanemu znesku.

V okoljih, kjer se delo ceni, ljudje nimajo tako negativnega mnenja o tej malenkosti, kot nekateri tu na forumu.

Zame je to enako, kot, če kot delodajalec ali lastnik firme, delavca, ki je nadpovprečno dober in kvaliteten, nagradiš vsake toliko, s kakšnim dodatkom, mimo ustaljenih plač. Učinek tega je neverjetno pozitiven.

Vsak, ki ima svoje podjetje ali pa je na vodilnem mestu v kakšni firmi, se mora zavedat, da je firma vredna samo toliko, kot je v njej vreden najslabši člen. Firma, ki ima slabo snažilko, ni v očeh poslovnih partnerjev, vredna nič.

V tem smislu, nekatere tu opozarjam, da naj postanejo ljudje in nehajo bit tehnokrati.
Delo krepa človeka

lepo napisano.

Kaboom ::

zelo lepo napisano.
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Dajanje daril - delodajalec/delojemalec - je po ZDoh-2 obdavčljivo!

Seveda, je absurdno, obdavčiti recimo darilo v vrednosti 10 EUR/mesec, ki ga na roke delodajalec da svojemu zaposlenemu...

lahko pa delodajalec izkaže svojo velikodušnost na naslednji način:

"Izjemo predstavljajo darila, ki jih delodajalec podari otroku delojemalca v mesecu decembru. Vrednost darila se ne všteva v davčno osnovo delojemalca, če ta ne presega 42 evrov. Navedeno velja za darilo otroku do starosti 15 let. V primeru, ko je novoletno darilo otroku izplačano v denarju, izplačevalec tega ni dolžan nakazati na transakcijski račun."

Smurf ::

Sej naceloma se strinjam, ampak tole:

solatko je izjavil:

Prvi vtis, dobi človek, ko gre mimo vratarja - njegov nastop, prijaznost in poznavanje firme, ti da prvi vtis, kako je firma urejena (verjemite, s firmo, ki ima neprijaznega vratarja, ni prav dobro poslovati), drugi vtis pa je čistoča firme, s katero posluješ. Od zasvinjane in neurejene firme, čim dlje stran (pa ima lahko vrhunske strokovnjake na svojem področju, če povsod ležijo papirčki, čiki......, je to znak, da lastniki niso vredni zaupanja).

in tole...

solatko je izjavil:

Vsak, ki ima svoje podjetje ali pa je na vodilnem mestu v kakšni firmi, se mora zavedat, da je firma vredna samo toliko, kot je v njej vreden najslabši člen. Firma, ki ima slabo snažilko, ni v očeh poslovnih partnerjev, vredna nič.

je neumnost.

Zanima te predvsem kako dobro znajo naresti zadevo (oz. price/performance) imajo, ne pa koliko zglancane imajo pisarne. Ce imas snezilko, ki ne zna opraviti svojega dela jo opozoris nato pa zamenjas. Seveda pa moras imeti do vseh zaposlenih spostljiv odnos, to so pa osnove kulture. Ne razumem zakaj snezilke ne bi pozdravil lepo kot vsakega.
1 2
3
4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10516866 (13254) tryhard
»

Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15625305 (19218) perci
»

Delo na bencinski (strani: 1 2 3 )

11621855 (13728) Mellons
»

"Bencin kelnarji" se vračajo, napitnine? (strani: 1 2 3 )

10818920 (16025) c3p0

Več podobnih tem