Forum » Loža » Napitnina
Napitnina
Temo vidijo: vsi
solatko ::
Smurf - Govorim o poslovnem svetu, ne o firmah na balkanu. Firma, ki nima urejene zunanjosti, v svetu ne velja nič, saj je to znak, da jim nekatere (za image) pomembne službe, hudo šepajo in samo vprašanje časa je, kdaj tudi njihovi izdelki izgledajo podobno neurejeni, oziroma nekvalitetni.
Lepo sem napisal, da so bile to besede lastnika srednje velike firme, v času, ko smo se šli pri nas, še nek drug sistem.
Ko nekaj let furaš svoj biznis ali delaš pri dobrem delodajalcu, vidiš, da celoto sestavljajo malenkosti, tudi take, kot je urejena okolica firme.
Tistemu lastniku, kateremu se hebe za izgled, se podobno hebe tudi za počutje zaposlenih, razvoj in kvaliteto izdelkov.
Taka firma lahko dela samo lon posle, saj s svojim znanjem, ne more priti, preko lokalnih okvirov.
Lepo sem napisal, da so bile to besede lastnika srednje velike firme, v času, ko smo se šli pri nas, še nek drug sistem.
Ko nekaj let furaš svoj biznis ali delaš pri dobrem delodajalcu, vidiš, da celoto sestavljajo malenkosti, tudi take, kot je urejena okolica firme.
Tistemu lastniku, kateremu se hebe za izgled, se podobno hebe tudi za počutje zaposlenih, razvoj in kvaliteto izdelkov.
Taka firma lahko dela samo lon posle, saj s svojim znanjem, ne more priti, preko lokalnih okvirov.
Delo krepa človeka
figula ::
Eh, saj pretiravat tudi ni treba. So firme, ki namesto v marmornate zidove raje vlagajo v znanje in opremo zaposlenih in so tiste, kjer oslepiš od zunanjega blišča, ki skriva puhlost.
Če smo ljudje, potem je lahko dovolj tudi nasmeh in prijazna zahvala. Sploh v današnjih časih, ko je vse bolj v navadi pasja komunikacija - lajanje drug na drugega.
Ali se gremo raje situacijo, ko je žvenket novcev edino sprejemljiva motivacija in zahvala in le s tem pokažeš, da ceniš skrb in trud nekoga? Ker sedaj so nas začeli poučevati, da je temu tako.
Se spomnim njega dni, ko sem še hodila v večje frizerske salone. Fine gospe so na koncu tekale po celem prostoru in vehementno tlačile nekaj v žepe deklet. Te so se morale prijazno do tal priklonit in zahvalit, čeprav v bistvu niti niso vedele, kaj jim je padlo v žep. Cela procedura se je v bistvu zdela rahlo poniževalna, kot bi presvetle gospe dajale miloščino. In ko so končno odšle, so si jih dekleta nemalokrat s smehom privoščila.
Ali je 20/50 centov napitnina kot pohvala in hvala ali je lahko sprejeto kot miloščina?
Verjetno so ljudje res veseli, če kaj dobijo. Jaz sem vesela že, če dobim nasmeh in kakšno prijazno, duhovito besedo.
Če smo ljudje, potem je lahko dovolj tudi nasmeh in prijazna zahvala. Sploh v današnjih časih, ko je vse bolj v navadi pasja komunikacija - lajanje drug na drugega.
Ali se gremo raje situacijo, ko je žvenket novcev edino sprejemljiva motivacija in zahvala in le s tem pokažeš, da ceniš skrb in trud nekoga? Ker sedaj so nas začeli poučevati, da je temu tako.
Se spomnim njega dni, ko sem še hodila v večje frizerske salone. Fine gospe so na koncu tekale po celem prostoru in vehementno tlačile nekaj v žepe deklet. Te so se morale prijazno do tal priklonit in zahvalit, čeprav v bistvu niti niso vedele, kaj jim je padlo v žep. Cela procedura se je v bistvu zdela rahlo poniževalna, kot bi presvetle gospe dajale miloščino. In ko so končno odšle, so si jih dekleta nemalokrat s smehom privoščila.
Ali je 20/50 centov napitnina kot pohvala in hvala ali je lahko sprejeto kot miloščina?
Verjetno so ljudje res veseli, če kaj dobijo. Jaz sem vesela že, če dobim nasmeh in kakšno prijazno, duhovito besedo.
Looooooka ::
To kar ti pises je ponizujoce ne pa napitnina.
V veliko drzavah imajo zgoraj omenjeni poklici neko nizko fiksno placo in se razlika pozna ravno na slabi in dobri postrezbi.
50 centov or 1 euro se ti mogoce zdi miloscina, ker narobe gledas na to.
Ce je kelnar/frizer dober in mu da vsaka stranka 1 euro je to na koncu meseca kar nekaj denarja. In na ta denar ne rabijo gledat kot na miloscino ampak pohvalo za dobro opravljeno delo. Konec koncev od raznih pohval v smislu "odlicen natakar ste" in "najboljsa frizura do zdaj" ne bo na krozniku nic vec hrane.
In ker ti ljudje ponavadi niso lastniki lokala si tudi ne morejo visati place glede na nase pohvale. Vec kot je storitev vredna pa brez racuna ne mores placati. Ce bi torej lastnik dvignil cene, ker je veliko stevilo strank pripravljenih vec placate za storitev(kar bi pac sklepal iz napitnin) bi jim promet padel(ker pac nimajo vsi toliko kasha, da vsakic puscajo napitnino).
V veliko drzavah imajo zgoraj omenjeni poklici neko nizko fiksno placo in se razlika pozna ravno na slabi in dobri postrezbi.
50 centov or 1 euro se ti mogoce zdi miloscina, ker narobe gledas na to.
Ce je kelnar/frizer dober in mu da vsaka stranka 1 euro je to na koncu meseca kar nekaj denarja. In na ta denar ne rabijo gledat kot na miloscino ampak pohvalo za dobro opravljeno delo. Konec koncev od raznih pohval v smislu "odlicen natakar ste" in "najboljsa frizura do zdaj" ne bo na krozniku nic vec hrane.
In ker ti ljudje ponavadi niso lastniki lokala si tudi ne morejo visati place glede na nase pohvale. Vec kot je storitev vredna pa brez racuna ne mores placati. Ce bi torej lastnik dvignil cene, ker je veliko stevilo strank pripravljenih vec placate za storitev(kar bi pac sklepal iz napitnin) bi jim promet padel(ker pac nimajo vsi toliko kasha, da vsakic puscajo napitnino).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Looooooka ()
Mam eno kolegico, ki kar fiksno kopira ameriski system in pusca 20% napitnine, kar je spet nesmisel in neumnost.
Sam osebno dam napitnino samo ce sem bil presenecen nad postrezbo. To, da ti nekdo prinese tisto kar si narocil pac ni razlog za napitnino. Ce pa naredijo se kaksno nepotrebno malenkost (pa tud ce je to neka slika s smetano v kavi ali pa kaksna izjava/opis menija, ki te spravi v dobro voljo) je pa pac lepo ce das napitnino. CE ti to ne predstavlja nekega financnega problema oz ce nisi skrta pizda, ki zato ker "tebi ob tvoji 3000 eurski placi nihce ne da tringla, ker si prijazen do stranke" in pac noces dati napitnine.
Sam osebno dam napitnino samo ce sem bil presenecen nad postrezbo. To, da ti nekdo prinese tisto kar si narocil pac ni razlog za napitnino. Ce pa naredijo se kaksno nepotrebno malenkost (pa tud ce je to neka slika s smetano v kavi ali pa kaksna izjava/opis menija, ki te spravi v dobro voljo) je pa pac lepo ce das napitnino. CE ti to ne predstavlja nekega financnega problema oz ce nisi skrta pizda, ki zato ker "tebi ob tvoji 3000 eurski placi nihce ne da tringla, ker si prijazen do stranke" in pac noces dati napitnine.
Zgodovina sprememb…
figula ::
Saj se pogovarjamo in nizamo misli o tem, kako je pri nas in ne kako je v veliko državah.
Če misliš, da ne obstajajo ljudje, ki jim je 20 centov miloščina, se motiš.
Ne moremo vedeti kako kdo na kaj gleda in kako stvari sprejema.
Pa imate res zanimive miselne procese in skačete po nepotrebnem v napačne zaključke.
Ne moremo vedeti kako kdo na kaj gleda in kako stvari sprejema.
Pa imate res zanimive miselne procese in skačete po nepotrebnem v napačne zaključke.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: figula ()
Gregor P ::
PTo mora biti otroku že v OŠ jasno (ne pa šele potem, ko je že menedžer); vedno sem bil žalosten, ko sem videl sošolce, ki so se norčevali iz naših snažilk
Enkrat, pred leti, sem se z lastnikom podjetja, vračal v firmo in se začudil, ko je gospod lepo pozdravil vratarja in pozneje snažilko, ostale pa v stilu živjo, zdravo...., pa sem ga pozneje v pisarni povprašal okoli tega.
Mi je lepo razložil, kako on gleda na te stvari - vratar, pazi na njegovo premoženje, tudi takrat, ko njega ni v hiši, snažilka pa pospravi vso svinjarijo za zaposlenimi.
Seveda mi takoj ni bilo jasno, pozneje v življenju, pa sem spoznal kako prav je imel.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
figula - Kdo govori o lepih hišah, marmorju......, govorim o tem, da je tudi baraka lahko pospravljena in okolica urejena, česar pa managerji, verjetno ne počnejo. Urejeno je lahko tudi štrbunk stranišče, če tisti, ki hodijo na potrebo niso prašiči in, če snažilka vsak dan nekajkrat zadevo počisti.
Če greš pogledat po gradbiščih, boš takoj videl, katera firma ima urejeno poslovanje, kje pa so prašiči doma in kakšno kvaliteto dela, lahko od njih pričakuješ.
Poglej notranjost avtomobila in boš videl, kako urejen je lastnik.
Če greš pogledat po gradbiščih, boš takoj videl, katera firma ima urejeno poslovanje, kje pa so prašiči doma in kakšno kvaliteto dela, lahko od njih pričakuješ.
Poglej notranjost avtomobila in boš videl, kako urejen je lastnik.
Delo krepa človeka
Brane22 ::
Zame je to enako, kot, če kot delodajalec ali lastnik firme, delavca, ki je nadpovprečno dober in kvaliteten, nagradiš vsake toliko, s kakšnim dodatkom, mimo ustaljenih plač. Učinek tega je neverjetno pozitiven.
To ni res. Nagrajevanje ob plači je ustrezno regulirano in ne/obdavčeno.
ČE si pogledaš ustrezno zakonodajo, ti bo hitro jasno, da se je zakonodajalec zavedal meglenosti nagrajevanja in ga je temu ustrezno omejil.
Nagrada je simbolična. Če je kaj več kot to, hitor ni več nagrada ampak prikrito plačilo.
Tak je v napacnem poslu, ne ceni denarja ali pa preprosto ne dojame, da eni vec ne morejo dati.
Definitivno je problem v njemu in ne visini napitnine.
Seveda je precej bedno ce clovek vrze vec kot 50 eur za kosilo, ki bi si ga doma lahko pripravil za 8-10 eur, potem pa pusti 20 centov napitnine :)
Brane22 - Lastnik podjetja lahko nadpovrečnega delavca nagradi kakor hoče, tako kot svojim družinskim članom dodeljuje žepnino. To ni denar iz poslovanja, temveč njegov lasten denar, katerega pa lahko pokloni komurkoli, brez da bi kdo za to vedel.
Ko boš večkrat na obisku v kakšni dobri firmi na zahodu, ti bo to hitro jasno.
Bill, lahko svojim zaposlenim podari kar hoče, komu in v kakšni obliki, je čisto njegova stvar, dokler deli svoj privatni denar, ko pa se deli denar iz poslovanja, pa je zadeva drugačna.
Bill, lahko svojim zaposlenim podari kar hoče, komu in v kakšni obliki, je čisto njegova stvar, dokler deli svoj privatni denar, ko pa se deli denar iz poslovanja, pa je zadeva drugačna.
Delo krepa človeka
Brane22 - Lastnik podjetja lahko nadpovrečnega delavca nagradi kakor hoče, tako kot svojim družinskim članom dodeljuje žepnino. To ni denar iz poslovanja, temveč njegov lasten denar, katerega pa lahko pokloni komurkoli, brez da bi kdo za to vedel.
Ni res. Vsaj ne tako, kot ti to kažeš tu. Lahko nagradi delavca kolikor hoče POTEM ko od tega odvede davke.
EDIT: Tudi primerjava z druižinskim članom je napačna, vendar iz drugega vzroka.
Prenos denarja, storitev in dobrin med člani istega gospodinjstva ni obdavčen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Ja sj kesha ponavad ne mores brez tega vzet iz podjetja....razen ce magicno ne unicis dovolj racunov, da se ob konculeta ne bo poznalo na bilanci :)
Zgodovina sprememb…
Furbo ::
Kateri direktor pa daje zaposlenim kar denar iz svojega žepa?
Teoretično lahko, v praksi je to neumnost, le zakaj bi to počel?
Potem lahko delavcu kar dvigneš plačo ali daš bonus, saj tudi direktor na svojo plačo plača davke in je čisto isto sr...
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Kateri direktor pa daje zaposlenim kar denar iz svojega žepa?
Ne samo da ne daje, ampak ne more. Če bi to naredil izsledljivo, bi davkarija imela dobro osnovo za ustrezna vprašanja.
Če bi to naredil s svojega podjetja, bi lahko že banka reagirala.
Lastnik denarja, lahko vsega podari klošarju, če hoče. Klošar pa je dolžan ta dohodek prijaviti!
Vi imate malo zgrešen pogled na privatno in službeno. Lastnik ga nagradi izven poslovanja, ker mu zaradi njegovega prispevka v delu, dobiček raste bolj, kot bi mu, če bi ta posameznik naredil samo tisto, kar mora.
Pravi lastniki firm, ki so jih ustvarili s svojo sposobnostjo in imeli že od vsega začetka namen firmo dolgoročno razvijat, vedo o čem je govora, tehnokratom pa še marsikatera stvar iz podjetništva ni jasna.
Iz mojega denarja, lahko nagradim, po svoji želji in volji, kogar hočem v mojem podjetju, lahko mu kupim avto ali pa celo stanovanje. Sestrična živi v hiši, ki so jo v Radečah kupili Piatniki za pra-pra-pra dedka, ki je bil v papirnici 1.preddelavec. Hiša je od takrat last družine.
Vi imate malo zgrešen pogled na privatno in službeno. Lastnik ga nagradi izven poslovanja, ker mu zaradi njegovega prispevka v delu, dobiček raste bolj, kot bi mu, če bi ta posameznik naredil samo tisto, kar mora.
Pravi lastniki firm, ki so jih ustvarili s svojo sposobnostjo in imeli že od vsega začetka namen firmo dolgoročno razvijat, vedo o čem je govora, tehnokratom pa še marsikatera stvar iz podjetništva ni jasna.
Iz mojega denarja, lahko nagradim, po svoji želji in volji, kogar hočem v mojem podjetju, lahko mu kupim avto ali pa celo stanovanje. Sestrična živi v hiši, ki so jo v Radečah kupili Piatniki za pra-pra-pra dedka, ki je bil v papirnici 1.preddelavec. Hiša je od takrat last družine.
Delo krepa človeka
Lastnik denarja, lahko vsega podari klošarju, če hoče. Klošar pa je dolžan ta dohodek prijaviti!
Če gre za dar. Domnevam pa, da si bo davkarija vzela diskrecijsko pravico to preveriti.
Koliko težav je imel Zoki, ko je podarjal, posojal in prejemal denar od sinov ? Za denar, s katerim teoretično lahko počne kar hoče ?
In mislim,d a mora biti za dar med nepovezanimi osebami darilna pogodba, tako da ni vse na prejemniku.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Okapi ::
Tak je v napacnem poslu, ne ceni denarja ali pa preprosto ne dojame, da eni vec ne morejo dati.
Če imaš 100 takih strank na dan, ki dajo po 20 centov, dobiš 20 evrov napitnine na dan. Ali 400+ na mesec. Kot bonus k plači!
O.
r3dkv1c4 ::
pithlit
Ne. Gostje v top restavracijah ne rabijo in ne iščejo distrakcij v obliki dekoltejev pa štrlečih riti. Dečve tam preprosto niso zaželjene. Je manj problemov če jih ni. Simpl.
vrjemi da v top restavracijah pupa nima kaj iskat v dekolteju in ja poznam nekaj deklet ki delajo v centru londona v vrhunskih restavracijah...ampak so redke ki zdrzijo pritisk.
Ne. Gostje v top restavracijah ne rabijo in ne iščejo distrakcij v obliki dekoltejev pa štrlečih riti. Dečve tam preprosto niso zaželjene. Je manj problemov če jih ni. Simpl.
vrjemi da v top restavracijah pupa nima kaj iskat v dekolteju in ja poznam nekaj deklet ki delajo v centru londona v vrhunskih restavracijah...ampak so redke ki zdrzijo pritisk.
Pithlit ::
Sem delala v dveh. Precej dobro poznam tele pravljice o tem kako ženske ne zdržijo pritiska. In so točno to. Pravljice.
Life is as complicated as we make it...
Invictus ::
Eh, saj pretiravat tudi ni treba. So firme, ki namesto v marmornate zidove raje vlagajo v znanje in opremo zaposlenih in so tiste, kjer oslepiš od zunanjega blišča, ki skriva puhlost.
Tukaj ni noben govoril o marmorju, ampak o čistoči prostorov in zaposlenih. Da se ti ne sprehajajo okoli v razvlečenih, prešvicanih majicah, kar je precej pogosta praksa v Sloveniji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 17275 (13663) | tryhard |
» | Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 25823 (19736) | perci |
» | Delo na bencinski (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 22037 (13910) | Mellons |
» | "Bencin kelnarji" se vračajo, napitnine? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 19163 (16268) | c3p0 |