» »

Zakaj se prosta programska oprema dogaja?

Zakaj se prosta programska oprema dogaja?

jype ::

Zakaj je ekonomsko smiselno programirat "zastonj" ?

Ce ni smiselno, zakaj je toliko kvalitetne programske opreme ravno prosta programska oprema?

A so programerji masovno intelektualno nesposobni?

B-D_ ::

Morš ločit med ljubiteljskim hobby-izmom in eno dolgočasno službo z zabitim šefom, ki ne dopušča nič uporabnega razvijat, toda za to si celo plačan in zato pač to mind-numbing pizderijo programiraš še naprej.

Pač ma velik folka isti hobby toda za hobbye nismo plačani. Ravno zato se temu reče hobby in ne služba.

Open source se razvija v prostem času, closed source v službi. Folk pozablja detajl, da "prosti čas" != služba

BigWhale ::

Kako to, da ne ves, da so nekateri placani za razvoj open sourca? Precej dobro placani.

64202 ::

B-D_: en v nebo vpijoc primer zate: Red Hat - We make open source technologies for the enterprise. doh!
I am NaN, I am a free man!

Primer iz slovenije bi bil morda celo uporaben za slovence... pokaži mi domačo stran kake firme, ki delo svojih delavcev objavlja na svoji strani. Ako je ni, zagotovo obstaja nek razlog... 8-)

Mogoce to, da v slo noben noce biti nikoli prvi? :)) Evropskih je kar nekaj. No, od slo se spomnim VaĹĄ partner za odprto digitalizacijo | Agenda Open Systems, je pa verjetno kopica drugih ljudi na forumu, ki bolje poznajo slo sceno. Ce ne drugega, BW pise GPL program, ki bi se mu lahko cisto upraviceno reklo delo[tm] :)

ps: odprta koda ni nujno to, da das nekaj zastonj na pejdz

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 64202 ()

Ni samo to, je tudi kolaborativen effort... sam konec koncev je point v tem, da od dela ven pride neki programček, ki ima priložen source, tko da ne more biti neka firma true open source če ni pripravljena vsega objavt na svojem homepage.

Sicer pa je na koncu met neko izvršljivo datoteko point kateregakoli programiranja (razen če programiraš nonsens zato da testiraš delovanje funkcij oz. se naučiš slepega tipkanja ipd afkors).

> tko da ne more biti neka firma true open source če ni pripravljena vsega objavt na svojem homepage.

RedHat je res dokaj extremen primer, ni pa obveza da oni dajejo vse na javni ftp server. Verjetno igrajo na karto imidza o resnosti glede open sursa.

Drugace pa meni je popolnoma dovolj, da se firma drzi pogojev licence GPL -> vazno je samo to, da poleg binarya, ki si ga nekako dobil (recimo placal in dobil preko postnih pingvinov), zraven pride surs. To je vse. Ni pa GPL edina odprtokodna licenca, jasno.

B-D: http://www.trolltech.com/

Ce mi lahko poves, da se njim ne splaca, ali pa da je celotno podjetje "hobi", potem mi pa povej, kako da zasluzijo priblizno toliko kot Hermes Softlab, pa imajo le petino stevila zaposlenih v Softlabu?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Pa se preden se (znova :)) razpase mnenje, da v open sursu ni inovacij: Index - Erlang/OTP. Totalna spica glede vzporednega fault-tolerant programiranja.

Uporabljal se je pa recimo tukaj: stran na www.ericsson.com. Skratka, taprav dnar :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 64202 ()

Slovenija...?

Zgornje izjave so kot da bi govorili "igralci v Holywoodu snemajo filme in ogromno zaslužijo" ter bi trdili da bo slovenski igralec imel enako bogataško prihodnost. Slovenci živimo in delamo v sloveniji.

Sam zivim in delam v Evropi, tako kot tri izmed stirih do zdaj omenjenih podjetij.

Moje podjetje je (zaradi mojih zelja in potreb) majhno, tako da se ne morem hvalit s tem kako je uspesno, pa vseeno pisem GPL kodo (in s tem poslom zasluzim vec kot dovolj, da imam osebne dohodke visje kot 95% Slovencev).

Agenda je ocitno Slovensko podjetje, ki proizvaja tudi GPL resitve. Kaj je z njo narobe?

Ali pa si mogoce spet pojedel prevec sampinjonov?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

poweroff ::

V znanstvenih ustanovah je v navadi, da vse delajo transparentno. Znanstveni članek je tipičen primer opensourca. Javno je vse - od metodologije, zbiranja podatkov, analize, rezultatov.

V ustanovi v kateri sem zaposlen se tega striktno držimo. Lahko pride kdorkoli in preveri vse od A do ž. In ne lahko - tudi pride. In dobi vse - od A, do Ž.

Ampak največji štos je v tem, da s tem mi ne izgubimo nič na konkurenčni prednosti. Če "konkurenci" povemo vse, jim naredimo še celo posebno predstavitev kjer oni lahko sprašujejo (to smo enkrat dejansko že izvedli) in "konkurenca" skuša posnemati naš projekt, smo še vedno v "konkurenčni" prednosti.
sudo poweroff

Phil ::

Kdo pa je pravzaprav konkurenca ustanovi?
LP

Znastvene ustanove iz razlicnih drzav so "konkurenca" kolikor sem razumel. Recimo FRI pa MIT :)

Jan987 ::

evo sam za primer na prvo uprašanje. Yahoo in Google imata skoraj vse storitve zastonj kljub temu pa so njihovi ustanovitelji med najbogatejšimi na svetu!

Ziga Dolhar ::

Skoraj vse storitve zastonj ...

... le najbolj dobičkonosne (oglaševanja) ne.

Ehh.
https://dolhar.si/

> tko da ne more biti neka firma true open source če ni
> pripravljena vsega objavt na svojem homepage

Vcasih si clovek zeli, da tisti, ki ne vedo o cem se odrasli pogovarjamo, najprej vsaj prasajo za kaj se gre, ne pa da kar tako malo v tri dni ven trosijo s stvarmi. Tistemu, ki das binary, moras dati se source, v elektronski obliki. Ce ga das zraven na CDju, ni nikjer nobene potrebe za homepage.

Ziga:

GPL ti recimo ne zapoveduje kaj lahko zaracunavas in cesa ne smes. Ti pa pove, da moras dati source zraven svojega exeja.

Google je pa zelo verjetno pogruntal, da se jim ne splaca zaracunavati vecine svojih storitev. In, a to je slabo? Aja, najbrz komunisticno, zastonj search engine dajejo! ;>

Ziga Dolhar ::

BigWhale, bluziš. Odgovoril sem janiju.

Kje si v tem videl kritiko GPLja ali označevanje s komunisti -- veš verjetno bolje od mene ;).
https://dolhar.si/

Ja, jaz pa tebi. Da je cisto vseeno kaj zaracunava Google. Sluzijo v bistvu z open source tehnologijami. :)

ql000 ::

Po mojem je samo vprašanje sposobnosti programerja, da bo
1. napisal program, ki ga trg dejansko potrebuje, ali pa bo trg prepričal, da ga potrebuje (program namreč),

2. našel način, da proda zadevo. Open Source je dejansko prihodnost, ker so firme site tega, da kupijo software in pripadajoče storitve, za katere pa se čez čas pokaže, da so te tiste, ki stanejo. Danes se ne plača več software ampak storitev. Če dobiš še source zraven lahko v principu najameš eno tretjo osebo, da poštima določene zadeve.

Ravno v teh dneh delam za eno firmo, ki išče open source rešitev za kriptiranje podatkov. Povdarek na open source! In po mojem je ravno tu catch: za majhen denar prodaš program z izvorno kodo in tržiš support, ki ga firme vedno rabijo, izobraževanja,...

Tear_DR0P ::

v bistvu če gre verjet RIAA MPAA in pa BSA, potem imajo open source programerji samo profit. Njim namreč nihče ne more ukradit programja, torej nimajo izgube. Po defaultu se torej odprta koda bolj splača in se zato dogaja.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Daedalus ::

Eh, krast se seveda da - vzameš kodo pa jo uporabiš zraven closed-source projekta - so znani primeri takega početja. Open source pač nima potrebe po razvijanju mehanizmov za preprečevanje kopiranja in nelegalnega distribuiranja, ker se softver pač ne prodaja, ampak se prodaja podpora... Kakšna je razlika med plačljivim in zastonjskim Red Hat Linuxom? Če plačaš, dobiš polno podporo, kar ponavadi počnejo podjetja, če ne plačaš, dlje čakaš na posodobljeno verzijo in pač ni podpore - se moraš lepo sam prebijati čez goro (sicer zelo dobre) dokumentacije. To je tak na hitro povedano...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Gandalfar ::

Kako dobra dokumentacija je bolj pregovorno. V praksi hitro naletis na probleme, ce resujes kaksne (zate) obskurne probleme.

krho ::

> Miha:
> You know what the license GPL license says?
> In short if you use my sources then you MUST release source code of your product.

Alexandr:
Of course, I know.
In brief: GPL looks like a set of COMMUNISTS LAWS. Smile

Most of the people says: GPL is the worstest licence and gpl has no
future. They are right Sad

Its not a problem to release the source codes, but only one thing...
No one can sell GPL products, GPL has fully nonprofit basis, everyone
can develope GPL products, but only fur noncommercial purposes.

Without financing and program budgeting - your project and many others
- has no future. And that means, that NOBODY EXCEPT YOU will use your
sources and me too. Can you answer me? When you goes to the shop or a
supermarket, what will you do? A Salesman or a shop assistant will
give you products free of charge or you have to buy them ? So you have
purchased for example a bred and you have to pay for it, because you
have to pay for the work of a baker? Baker needs money for himself,
why he has to buy meal, clothes etc. Nobody works free of charge. Why
programmer has to work so ? WHYYYYYYYYY ?????? What the hell are you
doing and why ? What sence ? Explain me, please ? You are 10 years old
and you have nothing to do or you are communist + altruist or
something else? The license GPL - it is a discrimination of
programmers, can you understand this?

Have you tried latest Thunderbird client ? in comparison with si.Mail
it looks and works much better, far and away...

So, why do you use GPL and not for example- shared source license ?
Why have you selected the worstest variant ?

Evo tole mi je model napisal, ko sem mu rekel, da source od si.Maila ostane pod GPL tudi, če gre zadeva v komercialne vode.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Ja, ni prebral licence, ocitno.

GPL nikjer ne govori o ceni. Jaz sem svoj zadnji GPL program prodal za priblizno 2.5 mio SIT. Sam ga ne distribuiram, ker sem to obljubil kupcu, kupcu pa ni v interesu, da bi konkurenca ta program dobila. Po 2 letih od primopredaje bom program lahko distribuiral kakor bom hotel, kupec pa lahko to pocne ze prej (z omejitvami, ki jih predpisuje GPL). V tem casu mi je kupec narocil razvoj novih tehnologij v povezavi s programom, ki bodo zopet postale javne z doloceno zaksnitvijo (in tako bo kupec ohranjal konkurencno prednost).

CCfly ::

Rečem lahko le da model ni šel niti čez GPL FAQ.
http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html#DoesTheGPLAllowMoney

Without financing and program budgeting - your project and many others - has no future.
Dokler je volja se program sicer lahko razvija, vendar je definitvno lažje delati, če si lahko služiš kruh z njim. To je edini stavek s katerim se delno strinjam.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

B-D_: se kaj ni jasno v zvezi s prostim programjem? Je bilo dovolj primerov, ali potrebujes se kaksnega?

Teorija in neke licence niso ravno zanimiva tema dokler ne bo obstajala ena čist easy stvar: Trg dela.

Do takrat se pa igrajte s svojimi hobbyi. Zaenkrat je pač tko da firme raje na novo razvijajo isto kodo kot da bi open source razvijala in metala stran svoja sredstva za konkurenco... razlog je pa samoumeven: profit z zaračunavanjem več ur razvoja.

Filozofija me ne zanima in 0,001% firm v sloveniji ki za razliko od večine delajo po gpl niso nikakršen argument. Z open source v sloveniji zelo redki služijo kruh and that's that.

BaRtMaN ::

Me prav zanima, če so res tako redki, kakor misliš...

B-D_: ce necesa ne vidis, to se ne pomeni, da tega ni.

Z open source v Sloveniji sluzi kruh vecina telekomunikacijskih firm, ISPjev, bank, velikih, srednjih in malih podjetij. Od njega imajo korist celo drzavne institucije in vrsta drugih organizacij. Samo, da se tega pogosto ne zavedajo (tako kot se ti ne). Vsekakor pa tisti, ki vse te resitve vzdrzujejo, zivijo od open source poslovnega modela. Ni jih malo.

Slepemu je tezko dopovedati kaj je zeleno, se strinjam.

kopernik ::

Nenazadnje tudi nekatera podjetja, za katera si nikoli tega ne bi mislil, podpisujejo take pogodbe, kjer morajo zraven izdelka predložiti tudi izvorno kodo. In vedno bolj ugotavljajo, da si 99% strank s tem nima kaj pomagati (tiste pa, ki si s kodo lahko kaj pomagajo, navadno samo olajšajo vzdrževanje), zato že razmišljajo o doniranju kode celotni skupnosti (vsaj tistega dela, ki nima povezave s poslovnim modelom - npr. kakšne komponente, ki so osnova za vse ostalo). Wait and see.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se linux trži?

Oddelek: Operacijski sistemi
201604 (1282) christooss
»

Nemški odjemalci piratskih vsebin na sodišču

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
454623 (3405) 64202
»

Kršitve GPL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10210311 (8504) noraguta
»

Svet proti odprti kodi

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
322260 (2260) WhiteAngel
»

Linux- kateri so solidni ne-KDE programi za osnovna opavila ?

Oddelek: Programska oprema
411681 (1406) jype

Več podobnih tem