» »

PSU obcasno piska

PSU obcasno piska

hokuto ::

Opazil sem, da napajalec obcasno piska (zelo visoka frekvenca), se mi zdi, da ob polni obremenitvi cpu-ja bolj, in zdaj me zanima koliko je problem kriticen. Pregrevanja ali kakrsnihkoli problemov razen samega piskanja nisem opazil.

Instaliral sem si tudi motherboard monitor (500 readoutov):
3.3v linija : 3.25 - 3.28
+5v linija : 4.89 - 4.97
+12v linija : 12.10 - 12.28
-12v linija : 2.12 - 2.37 ?!
-5v linija : 0.28 - 0.33 ?!

+ linije so ocitno cisto ok, pri - linijah pa predvidevam, da gre za problem konfiguracije mbm, ceprav res noben "voltage configuration standard" ni dal primernih rezultatov na + in - linijah hkrati. Predvsem me zanima, ce me mora skrbeti, da bi napajalec v tem stanju lahko poskodoval drugo periferijo, gre pa za precej kvaliteten napajalec Chieftech.
doke!

crusader ::

Kolikor jaz vem, se minus linije na ATX platah ne uporabljajo, to je ostalo iz cajtov AT standarda IIRC.

hokuto ::

No saj to sem si mislil, da rezultati - linij ne igrajo nobene vloge, kot receno me pa zanima kaj je s tem piskanjem. Resen problem s potencialnimi resnimi posledicami ali le nenevarna nadloga?
doke!

hokuto ::

Po celem dnevu merjenja napetosti se zmeraj nihajo cca v prej navedenih intervalih, sem pa zdaj skoraj siguren, da ob daljsi polni obremenitvi cpu-ja piskanje postane bolj izrazito. Napajalnik v bliznji prihodnosti itak nameravam zamenjati z mocnejsim, zanima me samo ali naj zamenjavo opravim karseda hitro, ce je trenutni v tem stanju morda potencialna nevarnost za ostale komponente.
doke!

SavoS ::

HAY

Po napisanem vidim, da tvoja plata napaja proc iz 5V linije, torej ko boš kupoval napajalnik, glej da bo imel močno 5V linijo.......glede 12V linije ni problem......

Potencialne nevarnosti za komponente ni, ........nikoli pa neveš kdaj ti bo odpovedal poslušnost......
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

nokia6310 ::

Hokuto:
Sam imam chiftech 420 w napajalnik in imam enak problem.
Vsake toliko časa včasih zjutraj, včasih zvečer včasih pa po par dni nič ne piska. Ko pa začne pa piska za kakih 10 sekund potem pa tišina kot da se ni nič zgodilo.
Imaš enak napajalnik?
Kaj nameravaš kupiti ker ko sem jaz gledal pred letom in pol kaj več od tega ni bilo za dobit.
Drugače pa imam: AMD XP 2800+ 1 gb rama gail epox 8 rda + 2 diska 2 cd pekača disketar zvočna audigy 2 grafična radeon 9200 pa imam podobne probleme.
Nisem še testiral z nobenim programom za merjenje linij.

Zgodovina sprememb…

hokuto ::

Savo: hvala za info zdaj lahko bolj mirno iscem nov napajalnik, sej ce/ko bo odpovedal bo pac odpovedal, to bi itak lahko tudi brez predhodnega piskanja, skrbelo me je samo, da ne bi to piskanje kazalo, da bi mogoce zacel streljat kaksne cudne napetosti. Aja pa glede nasveta za nov napajalnik to kar sem napisal nima nujno dosti teze, nov napajalnik sem namrec mislil nabavit predvsem zato, ker mislim zamenjat mobo/cpu (A64 platforma) in graficno (eno midclass pcie najverjetneje).

nokia: moj je samo 340w (ta pc v katerem je, je le duron 1 ghz) piska pa na obroke ja. Koliko casa ze in kako pogosto tezko recem, ker sem sele predvcerajsnjim, ko sem premetaval diske, dokoncno ugotovil, da dejansko psu piska. Ce poslusam pri ventu se namrec piskanja sploh ne slisi in kadar je bolj tiho se v bistvu zlije s piskanjem diskov. Vceraj sem 2x za malo dlje polno obremenil cpu, pri cemer je obakrat piskanje postalo precej mocno in ko sem ustavil obremenitev, se je v nekaj sekundah poleglo.
Glede novega napajalca sem sele vceraj zacel malo gledat. Dokler ga nisem rabil se pac nisem ubadal z novostmi na tem podrocju. Pomembno mi je, da je dovolj mocen, zanesljiv/stabilen, future proof, karseda tih in ne bistveno drazji od 25k. Kar sem bral Antec odpade (glasnost), ostanejo torej Tagan, Enermax in OCZ, ne vem pa koliko zaupat LC Power (poceni varianta, vendar se vseeno najde precej dobrih mnenj) in kaksni so Be Quiet, ki po specifikacijah na cool-pc.org kar zanimivo zgledajo.
doke!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri stabilen in tih napajalnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13410335 (6888) kuglvinkl
»

ATX 250W napajalnik mi cvili

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
261837 (1564) VolkD
»

LC6550GP - Piska (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
605431 (4525) Pyr0Beast
»

Kater PSU za hard OC (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Kaj kupiti
59727551 (16097) LittleDevil
»

Chiftek 420W spreminjanje voltaže (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
806658 (5270) BigSexy

Več podobnih tem