» »

DRM v boju s širšo populacijo

DRM v boju s širšo populacijo

Slashdot - BBC poroča, da so britanci vedno bolj razočarani nad zapleti, ki jih doživljajo ob nakupu glasbe prek spleta. Od različnih formatov, ki so na voljo, je tu še zmešnjava s podporo DRM. Nekdo je tako zapravil 40 funtov, da je ugotovil, da njegov prenosni predvajalnik ne zmore predvajati WMA datotek z vključeno DRM zaščito. Oglejte si še novico in debato na Slashdotu.

V Franciji pa je sodišče razsodilo, da morajo proizvajalci omogočiti možnost izdelave rezervne kopije oz. onemogočiti zaščito pred kopiranjem, potem ko je želel en kupec vsebino DVDja posneti na videokaseto, ker si je želel film ogledati pri materi doma, kjer pa ni DVD predvajalnika. Ta odločitev pa naj bi bila deloma v nasprotju z evropsko direktivo o avtorski pravici. Studio Canal pa se utegne še pritožiti.

9 komentarjev

Jaka83 ::

WTF, sami problemi s temi zaščitami. Zakaj se sploh trudijo zatret piratstvo, sej se vedno najde način za obit zaščito. Samo navadnim uporabnikom zagrenijo življenje.

Vice ::

Ja in to takim, ki hočejo samo v miru pogledati zadnji film žan klod van dama s staro mamo. Tožmo jih ker nam omejujejo druženje s sorodniki. :D

MrStein ::

Kopiranje na VHS ponavadi preprečuje ful stara zadeva, imenovana Macrovision.
Mislim, da je celo na videokasetah prisotna.(ne me za besedo držat)

"Ta odločitev pa je deloma v nasprotju z evropsko direktivo o avtorski pravici."
Ni res. To le trdi stranka, ki je zgubila.

Sicer je tudi v Sloveniji zakonsko določilo, da ti morajo odstrani zaščito ali priskrbeti nezaščiteno kopijo, če ti zaščita preprečuje leglano privatno kopiranje.
številka in besedilo zakonskega člena pa naj bo vaja za bralca. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Doc ::

Na srečo v nekaterih sodiščih (kot tale v franciji) še vedno bolj spoštujejo voljo in pravice ljudstva kot pa denarne interese korporacij.

Če večina ljudi v nekaterih državi misli da bi se morala prepoved proti kopiranju ukloniti bi morala demokratična država to sopštovat in taki bi morali biti zakoni. Saj živimo v demokraciji, ne pa korporacizmu (fašizmu) in interesei ljudstva so nad vsemi interesi. (še posebej posebnih interesov posameznikov in bogatašev)

B-D_ ::

Bodmo happy, da smo slo-techovci (vsaj upam da večinoma) publika, ki je v zgornjih 5% populacije kar se "cyber iteligence" tiče. Tako tudi vemo, da je vse kar ni mp3 in karkoli kar diši po DRM enostavno drek, kateri nam bo slej ko prej delal težave + stane veliko več kot popolnoma logična uporaba p2p omrežij za pridobivanje glasbe. Audiofili si lahko (v želji po nečem trdem "nekje") notri vtaknejo zadevo kupljeno v trgovini in komade pretvorijo v mp3 z veliko večjo kvaliteto kot jo nudi katerakoli kvazitrgovina glasbe za retardirance preko spleta.

Quikee ::

Kaj nimajo rusi neke spletne trgovine z glasbo, ki prodajajo bolj poceni komade in brez DRM-ja ? =)

Jux ::

ja, ruska štacuna je najhujša - allofmp3.com. Ni drmja, komade si pa lahko izbereš v MP3 (več različnih bitrejtov), AAC ali pa MonkeyAudio (looseless) kompresirane. To je ponudba. In dripci iz RIAA pizdijo, ker jim piratizirajo glasbo, zraven pa pozabijo povedat da ne izgubijo nič keša z piratstvom, ker veliko izgube pokrijejo nazaj z davkom na cdje in z dodatno reklamo. (in ne basam, poglejte si primer Kanade in njihove RIAA)
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Quikee ::

Sej jih je RIAA tudi tozla ce se ne motim.. pa so mogli zacasno zapret stran. Samo je RIAA zgubla tozbo.. zdaj pa jim nic ne morejo hehe =)

poweroff ::

Sicer je tudi v Sloveniji zakonsko določilo, da ti morajo odstrani zaščito ali priskrbeti nezaščiteno kopijo, če ti zaščita preprečuje leglano privatno kopiranje.
Heh, posebna vaja pa bo, če bo hotel kdo to tudi iztožiti. Pred časom sem spraševal na Urad zaintelektualno lastnino. In so najprej nekaj bluzili, da če kupim komad na zabavaj.se nimam enakih pravic iz ZASP, kot če ga kupim v navadni trgovini. Potem sem pa hotel pisni odgovor in so v nekaj tednih spackali skupaj da naj grem v zasebno tožbo (o "različnosti" pravic pa ni bilo več govora).
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vista (x64) bo zahtevala digitalno podpisane gonilnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
949469 (7331) Gavran
»

Trusted Computing na pohodu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24519526 (15079) Skip
»

Trusted computing, film (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
11915114 (10460) para!
»

Nemški odjemalci piratskih vsebin na sodišču

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
454447 (3229) 64202
»

Longhorn bo zamudil

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
442586 (2586) BigWhale

Več podobnih tem