» »

Longhorn bo zamudil

Longhorn bo zamudil

več strani -

Microsoft je uradno naznanil, da bo njihov prihajajoči operacijski sistem, bojda zaradi priprave servisnega paketa za Windows XP, malce zamudil -- predvidoma naj bi ugledal luč sveta leta 2006. Nekaj mesecev gor ali dol, pomembno je, ali se bo čakanje izplačalo. Ozirajoč se na novosti, ki jih pripravljajo, se očitno bo.

V Longhornu bo Microsoft predstavil tri glavne novitete. Avalon bo nov revolucionaren grafični vmesnik, Indigo pa bo predstavljal revolucijo v komunikacijah (intranet in internet povezljivost). Oba bosta na voljo tudi kot nadgradnji za Windows XP in Windows Server 2003. Tretja novost, na katero pa bomo še dolgo čakali, je WinFS. Novi sistem shranjevanja podatkov na disk bo ob izidu Longhorna še v stadiju beta, tako da ga v Longhorn ne bodo vključili, ampak bo na voljo kasneje. Ali bo WinFS deloval tudi na Windows XP in Server 2003, še ni znano. TheStreet in News.com.

Na novico nas je opozoril mchaber.

44 komentarjev

Matek ::

Kaj pa bo s tisto uber leet tehnologijo, ki bo skrbela, da je vse legalno? Paladin al kak se že imenuje?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

MrStein ::

Da je vse legalno ?

Ni to bolj v smislu, da je vse od MS ( in njegovih partnerjev ) ?

Ker zagotavljanje legalnosti bi rabilo poznavanje zakonov. To pa dvomim da bi zapekli zraven v čipe...

McHusch ::

Palladium?

Pravzaprav ni bistven namen, zagotavljati legalnosti, ampak varnost in stabilnost, ker lahko tečejo le aplikacije, ki imajo ustrezne certifikate in ključe kodiranje in kaj vem kaj še.

Boš pa rabil čisto nov (okej, ohišje pa napajalnik ostaneta >:D) računalnik, da bo to sploh delovalo. In po Microsoftovih besedah, se bo dal Palladium doma izključiti. Baje ...

CIMEK ::

Je bil MS sploh kdaj točen z čem? >:D
Prvih sto let imajo ljudje lahko veliko težav, kasneje pa zagotovo manj.

Matek ::

Mja, vem da zagotavljanje legalnosti ni glavni namen, tako sem rekel, ker bo to glavna stvar, ki jo bomo opazili. Zanima me, če je ta stvar še v planu, ker ni bila omenjena med temi glavnimi tremi novitetami v novici, meni pa se zdi dosti bolj revolucionarna kot pa nov filesystem.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

RejZoR ::

Če jest kej vem,so,ali pa še bodo zaradi ogorčenosti uporabnikov opustili zadevo. S tem bi bili namreč blazno omejeni in cel kup freeware programov nebi delovalo,ker pač nebi imeli tega certifikata. In sami dobro veste koliko je tega programja...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Littleman ::

Z izdajo prvih Wins-ov k si ni datuma postavu. Čeprav morm rečt da je še vedno boljši kot pa večina ostalih razvijalcev k sam prestavljajo izid programovja in pa iger. :D

gfighter ::

A je tole anti-MS novica??? :P :P :P
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

ghaefb ::

Ooooo škoda 0:)

Gandalfar ::

Zadeva je se zmeraj v planu ampak malo manj radikalno. Kakor sedaj zgleda bodo to skozi zadnja vrata spravili na HW trg. Vsi HW proizvajalci bodo pocasi zaceli dajati podporo temu tako, da cez par let sploh ne bos mogel kupiti non-DRM racunalnika.

bono ::

Vsi HW proizvajalci bodo pocasi zaceli dajati podporo temu tako, da cez par let sploh ne bos mogel kupiti non-DRM racunalnika.


to se strinjam, s tem se bo samo povečal prehod folka iz MS na Linux.

tha_man ::

Očitno bo treba nabavit par pre-DRM računalnikov in jih uporabljat dokler ne bodo vsi krepnili. Btw., kako mislite laufat linux na taki zadevi?
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

WhiteAngel ::

A kdo ve, če bo M$ odprl specifikacije WinFS-ja? Ali pa bomo imeli non-M$-jevci spet blazne probleme z mountanjem WinFSjevskih particij, isto kot NTFS danes.

No, lahko si mislimo, kaj bo ... :\
na žalost.

jype ::

Jaz racunam na Jona.

Njega.

rh^ ::

DRM računalnik, kaj je to :)?

minmax ::

fantje... okoli drmja veliko neumnosti kroži okol. je pa stvar taka..

linux boš lahko brez problema gor naložil in uporabljal. trik bo v tem, da niti pod razno (niti teoretično, razen če bo kdo pogruntal algoritem za faktorizacijo velikih števil v polinomskem času majhnega reda), torej da niti pod razno ne boš mogel imeti dostopa do zaščitenih vsebin, ker zaščitene vsebine bo moč gledati samo z certificiranimi programi, med katerimi open source programov ne bo.
teoretično bi šlo da bi kdo napisal klienta za linux (recimo kak movieplayer) in ga certificiral, ampak bistveno bo da ne bo open source. torej ... neomejeno kontrolo nad tem kaj se z vsebino počne bodo potisnili v roke prodajalcev vsebin.

če pa koga natančno zanima potem je verjetno daleč najboljši dokument sledeč: http://www.cl.cam.ac.uk/~rja14/tcpa-faq.html

lorenz ::

Ker leto pa smo zdaj , mogoce komaj 2004 .??????

Napovedovat da bo komaj cez dve leti prisel ven taki in taki sistem je pa ze malo porazno.
Cez dve leti bi se lahko recimo pojavila kaka revolucionarna svar na podrocju OS na pa da tezijo in zavirajo racunalnisvo z nekimi ze 20 let znanimi stvarmi.
Kje je tu kaki razvoj ????????????????
Pa to ne velja samo za MS ampak tudi za druge, samo MS sigurno najbolj zavira razvoj racunalnistva. Pa ne mi zdaj kako je MS razvil nevem kaj , po kakih 20 letih imamo se vedno okna, tipkovnico , misko , (ki jih je izumil Xerox in doteral APPLE ) , programi (browserji) ki lahko prikazujejo pac stran iz interneta pac niso neka revolucionarna pogrurntavscina.
Zgleda da se edino igrice zenejo razvoj , na zalost , ja pa seveda APPLE ki se edini zene razvoj na podrocju raunalnistva .







Buy MAC-- support future.

dev ::

Se strinjam z bonom. Če bo M$ uvedel tako zaprt sistem, bo večino (vkjučno z mano) uporabnikov začelo posegati po alternativah.

Witboy ::

Hm... jah po moje je tko ne kot jeJobs reku... M$ caka na izid Tigra da bodo lahko spet kopiral :)
Drugace mi je pa vseen za ta hi-tech pa drmje... bom pac uporabljal MACa :D

darkolord ::

WinFS laufa na vrhu NTFS, tako da bo filesystem v bistvu se vedno isti

Drugace pa je WinFX tudi ena od pomembnejsih novosti...

Matri[X] ::

Avalon ni graficni vmesnik ampak skupek knjiznic, ki skrbi za obdelavo in izris grafike.

DSmidgy ::

Witboy: ti nisi čist dobro zastopu, kaj je Minimax napisal, ane (sklepam glede na zadnji stavek)?

Recimo filmi bojo delali samo na predvajalniki s certifikatom. Ni važno, a je to PC, MAC ali namenska komponenta.

ghaefb ::

WinFS vs Reiser4 :)
winfs nima šans....

jype ::

To je res. Reiser4 je dalec spredaj, ne glede na to kolk se softverske hise matrajo :)

Kar se tice "razvoja" vmesnikov pa smo zdaj imeli ze kar nekaj primerov, ko je Microsoft malo po tem ko so zadevo implementirali v free software, vlozil patent za tisto rec. Smesno, ne?

Kar se tice "novosti" je pa zanimiv tale clanek.

darh ::

ghaefb: primerjaš hruške in jabolka
Excuses are useless! Results are priceless!

mercury ::

Pa vendar je oboje sadje, ki se ga "uporablja" oziroma jé na isti način...

gfighter ::

eh, filme bomo zripal, pa bo...hehe

Gandalfar ::

In ce bo razvoj taksnih programov kaznivo? Kot je ze sedaj v ameriki po DMCA zakonu? Kako dalec mislis, da je EU s sprejemom DMCA-ja?

minmax ::

gfighter: ripal boš lahko samo na en način. in sicer tako da boš pred monitor postavil kamero in zadevo enkodiral na drugem računalniku. pa še to bo z digital watermarkingom verjetno vsaj malo ovirano.

na vsako drugo ripanje pozabi signal bo vse do monitorja šibal v kriptirani obliki... res preberi http://www.cl.cam.ac.uk/~rja14/tcpa-faq...

ja.. to ni tehnologija za naslednje leto... zdajle se delajo nastavki... ampak ko bodo enkrat 'z nogo čez vrata' ... smo pečeni

BigWhale ::

Ni nujno, ce jim v nogo zabijemo en debel zebelj... ;)

minmax ::

big... it will take more than that.

ampak nič ni nemogoče. ... kapital se boji samo ene stvari, ki jo lahko naredijo potrošniki: da ne kupijo.

pa ne mislim računalnikov, ampak mislim holywoodski filmski crap (z izjemami).

jlpktnst ::

da, pečeni... ko bodo enkrat imele velike korporacije toliko moči nad nami, smo res pečeni... raje bom živel dokler lahko in o tem ne reazmišljal:) ko pa se to zgodi se bi pa lahko preusmeril -

minmax ::

jlpktnst: pa se ti ne zdi to malo obupano, resignirano, da ne rečem šlevasto?

MrStein ::

Gandalfar : "Kako dalec mislis, da je EU s sprejemom DMCA-ja?"

DMCA je v veljavi že nekaj let, tako v EU kot v Sloveniji.

Dobrodošli v realnost. Naslednjič pa malo bolj pogosto prebiraj Uradni list :(

smilyxx ::

Če bo šlo to tkole naprej si bom pač umislil Maca. Big deal. Bom vsaj približno crash proof, bug proof in virus proof.
Save water.
drink beer.

jype ::

Jaz ze mam maca. Odlicen komplement Linuxu (vecina GNU orodij deluje tudi na OS X), pa ne vsipa se tako kot windows. Je pa Apple hardver malo bolj obcutljiv kot PC hardver (dokler nisem dobil viking RAM modula se je masina pogosto obesala) in seveda tudi drazji. Ampak ce rabis masino za resno delo, te to nic kaj mocno ne moti, ker masina, ko si jo enkrat zrihtas, dela. Forever (pri meni sele od decembra lani, ampak sele takrat sem jo kupil).

darh ::

"Je pa Apple hardver malo bolj obcutljiv kot PC hardver (dokler nisem dobil viking RAM modula se je masina pogosto obesala) in seveda tudi drazji."

Wow... tole me je v momentu prepričalo da grem kupit meka...
Excuses are useless! Results are priceless!

Gandalfar ::

MrStein: link? Kolikor vem v sloveniji se imamo fair use..

MrStein ::

Saj v ZDA imajo tudi fair use.

Link : Zakon o avtorski in sorodnih pravicah /ZASP/

BigWhale ::

xbite: PC hardware je samo pogojno kompatibilen, sam med sabo... Poglej 'brand' name racunalnike... Recimo, vcasih si sel kupit Compaq racunalnik in naj nisi mogel priklopit HP monitorja, ki je prisel z nekim HPjem. Si lahko priklopil ja ampak monitor ni delal.

Randomly vzames nek hardware po stacunah, si sestavis racunalnik, ti nekaj ne dela, potem ti pa na slo-techu recejo... 'Ah to je znana stvar, ta kartica ne dela s to kartico...' Ali pa, ta kartica ima buggy driverje.. in tako naprej...

Ceprav mi gre ob macih na bruhanje... (osebni razlogi, bebavost OSa in tako naprej) ... so pa, kar se strojne opreme malo bolj postimani.. Ker pac ni (oz zelo malo) 'kompatibilcev' :)

Jebiveter ::

Hmm... zgleda, da bo v prihodosti svet deljen na 2 vrsti ljudi:
1. Tiste, ki so dovolj NEUMNI, da bodo PLAČALI veliko $$$ nekomu za to, da jih pri nekem pocetju OMEJUJE na tak nacin, da potem PLAČAJO ŠE VEČ, da lahko nekaj pocnejo z necim za kar so ZE PLACALI!!! :'( :'( :'(
(Primer: placali bodo MSju za WinXX, s katerim bodo imeli omejeno delujoc racunalnik in na njem ne bodo mogli poslusati glasbe, ce ne bodo spet placali nekomu, da jim to dovoli... in ce bodo zeleli to isto glasbo poslusati z MP3/WMA/whatever playerju ne bodo mogli, ce za le-tega niso placali ogromne vsote denarja... itd.)

2. Tiste, ki se Sistemu ne bodo podredili, ne bodo zeleli zapraviti celotne place za to, da bi lahko poslusali priljubljene skladbe (ne govorim o nelegalnem kopiranju - Apple je to elegantno resil), bodo pri uporabi SVOJEGA racunalnika prosti in neomejeni,...

Point celotnega DRMja (kot jaz to vidim) je v tem, da bi zeleli omejiti nelgalno kopiranje avtorsko zascitenih vsebin, rajt? In s tem zmanjsati primanjkljaj v svoji blagajni zaradi tega. Bojim se, da bo po vsiljenju DRM sistema primanjkljaj se vecji. Uporabniki namec ne bodo kupovali stvari, ki jih ne morejo uporabljati kjer bi zeleli (home use predvsem) in za to placevati na vec razlicnih koncih. (Primer: Raje, kot da bi kupili DRM-DVD player, ki ne bo poceni, in DRM-DVD-film, ki tudi ne bo poceni, se bodo ljudje odpravili v kino. PS: Zakaj ne bo pocei? Zato ker bodo z DRMjem podljetja dobila sredstvo za zvisevanje cen, saj "ce bos zelel gledati ta DVD bom moral kupiti ta DVD player. drugace ne bo nic". V bistvu pritisk na potrosnika...)

Sicer pa, ... lahko se motim. :\

PS: Do sedaj so se cisto vsako avtorsko zascito scrackali... in na svetu je se DOSTI zelo sposobnih ljudi, ki jim bo v interesu to naredit. Tko da,.. have no fear! >:D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

WhiteAngel ::

Samo, kaj pa če bodo ljudi pod točko 2. začeli sodno preganjati (vsi vemo, da se zakoni pod pritiskom lovk današnjega kapitalizma lahko hitro spremenijo). Mene skrbi, da bo tukaj dosti vodilna fronta med kapitalizmom in odprto kodo. Vmes nekje bo še hardver, ki je itak močno odvisen od vodilnih firm (danes v glavnem M$), tako da bodo ljudje, ki uporabljajo takrat nelegalno opremo (torej odprto kodo) postali dobesedno odpadniki.

Primer scenarija:
M$/HP/IBM/Intel/AMD/Ati/nVidia izdajo specifikacije za DRM. Obenem začnejo proizvajati tak hardver in v kombinaciji programsko opremo, ki je močno omejena (zaščitena proti gledanju nelegalnih vsebin itd.). Prav tako bi obenem pritisnili na ameriški kongres in parlament v EU, naj sprejmejo zakon, ki bi za vedno odgnal piratstvo, saj so v DRM-ju take zaščite implementirane že na nivoju hardvera. Torej, kdor uporablja tak hardver, zagotovo ne počne nič nelegalnega. Kmalu bi se pa to mišljenje spreobrnilo v: kdor nima takega hardvera zelo verjetno počne kaj nelegalnega. Sledil bi predlog tudi takega zakona in pod pritiskom $$$ in ostalih zadev, bi bil tak zakon tudi sprejet. Ljudje, ki nimajo DRM approved hardvera, ali pa so ga predelali, so ilegalci. Odprtokodne aplikacije ne bi tekle na DRM, ker pač ne bi imele certifikata. Zmaga nad odprto kodo.

jype ::

In potem se pojavi korejsko podjetje, ki isti hardver brez DRM omejitev prodaja za 1/10 cene. Pa nekdo releasa program, ki ti izlusci kljuce za predvajanje DRM vsebin iz tvojega smart carda ali karkoli to ze bo.

xbite: Maci so drazji. Ni mi zal, da sem ga kupil, ker deluje. Tudi vedel sem, zakaj ne dela, podobno kot vcasih ne dela PC, pa priblizno ves, kaj je narobe.

BW: MacOS X je zakon, zraven pride dober terminal pa ssh. Ostalo je eye candy, ki ga lahko izkljucis. Pa apt-get imas tudi :)

Jebiveter ::

WhiteAngel: True, in celo zelo verjeten scenarij... zal.
Poleg tega je najbolj zalostno to, ker se bo v momentu, ko se bo ta scenarij zacel odvijati, racunalnistvo vrnilo na nivo, kjer je bilo v 80/90-ih prejsnjega stoletja.
Da, uporabniki OS-ja bi postali odpadniki, uporabljali bi lahko le star HW ali pa ilegalno predelovali novega, na internet (in tako med sabo) bi se lahko povezovali le preko telefonskih govorilnic in ilegalnih dostopnih tock, preganjale bi jih oblasti,... Postali bi vse, kar so pisatelji v 70/80/90ih oznacili kot - <b>CYBERPUNK!</b>

In, ce pogledamo spet malo v zgodovino, OS je tisti, ki je prignal do tega kar danes poznamo kot racunalnistvo. Razvoj je potekal na univerzah po celem svetu, kjer so si lahko izmenjevali kodo, ideje, vezja,... In ko bo to studentom/profesorjem/laborantom z zakonom prepreceno, lahko vsa velika podjetja enostavno zaprejo vrata. Ker brez odprtega duha in moznosti odprtega izobrazevanja racunalniskih/elektrotehniskih izinirjev lahko racunalnistvo le propade. Podjetja so tukaj samo za to, da iz znanja novih tehnikov proizvedejo kapital. Le-tega pa nujno rabimo za prezivetje... in to se nadaljuje...

Zato vam pravim, ko bo DRM podprt s strani drzavnih organov, potem, fantje moji, boljs da explodira ena H/A-bomb... ker za nas, racunalnicarje, ni vec prihodnosti:|

Pa se en link...
PS: Delal sem maturitetno nalogo z tem naslovom in mam pac en tak point of view...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Vista preložen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13515025 (9673) Jst
»

Longhorn vse bližje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
607300 (5628) Poldi112
»

Iz Microsoftovih logov

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
224539 (2882) 64202
»

Druge izdaje Windows XP ne bo

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
222180 (2180) link_up

Več podobnih tem