»

Francija subvencionira spletne nakupe glasbe

Slo-Tech - Evropska komisija je odobrila francoski program subvencioniranja nakupovanja glasbe prek spleta v okviru sheme Carte Musique (slov. zemljevid glasbe). Prebivalci Francije, stari med 12 in 25 leti, bodo lahko kupili vrednostno kartico s prednaloženim dobroimetjem v višini 50 evrov za 25 evrov, ki ga bodo nato porabili za nakupe glasbe v spletnih trgovinah. Vsak prebivalec, ki ustreza pogojem v razpisu, bo lahko pridobil eno subvencionirano kartico na leto, tako da Francija načrtuje prodajo okroglega milijona kartic. Dodatna omejitev velja za udeležene založnike, ki iz te sheme ne bodo smeli zaslužiti več kot pet milijonov evrov, kar bi lahko od sodelovanja odvrnilo največje, denimo iTunes, FNAC ali Amazon.

Francoska vlada se je bala, da bo Evropska komisija pobudo zavrnila kot državni intervencionizem, a so bili njihovi strahovi neupravičeni. Še več, Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je pozdravil idejo, saj EU podpira iniciative držav članic, s katerimi želijo...

14 komentarjev

Dodane izjeme v DMCA: odklepanje iPhona legalno

Yahoo News - Ameriški zakon DMCA je najbolj znan po kriminalizaciji izogibanja tehničnim ukrepom oz. DRM-ju (ti. anti-circumvention clause), a le ni docela slab. Vključuje namreč tudi redni troletni pregled prakse in določitev novih izjem, ki zaradi svoje neutemeljenosti ne smejo več veljati. Pregled opravlja Kongresna knjižnica, in včeraj so po novembru 2006 objavili kopico novih sprememb, ki stopajo v veljavo danes.

Med drugim je zdaj v ZDA dovoljeno:
  • Zlomiti zaščito pred poganjanjem neavtoriziranih aplikacij na iPhonu (jailbreaking); S tem se uporabnikom omogoči namestitev programja, ki ga Apple ni odobril za prodajo v svojem App Stor-u; uporaba alternativnih trgovin (Your App Shop, morda tudi Cydia), in celo namestitev drugega operacijskega sistema. Zgodba se ne konča s tem - Federal Trace Commission (njihov urad za varstvo konkurence) že nekaj časa preiskuje, ali Applova omejevalna politika glede nameščanja programov ne omejuje konkurence na relevantnem trgu.
  • zlomiti zaščito na telefonu,...

28 komentarjev

Francija v boju proti upravljanju z digitalnimi pravicami (DRM)

Reuters - Francija poizkuša sprejeti zakon, ki bi Apple-u pošteno zagrenil življenje (potrošnikom ga pa olajšal, zdaj je namreč obratno). Zakaj? Apple bi moral dovoliti pretvorbo svojega formata zapisa glasbe v drug format. Tako bi se lahko glasba, prenesena iz sistema iTunes, predvajala tudi na drugih predvajalnikih, ne pa samo na iPod-ih.

Potrošniki bi tako smeli povsem zakonito uporabiti programsko opremo, ki pretvori digitalno vsebino v katerikoli format (ki ga potrebujemo). To pomeni, da ne bo več nezakonito zlomiti zaščito vsebine.

Nekateri analitiki menijo, da bi Apple v tem primeru resno razmislil o ugasnitvi servisa iTunes.

Več v izvorni novici na Reuters-u.

10 komentarjev

Večina monitorjev ne bo predvajala HD-DVD filmov

PC World - Kako? Da ne bo? Ne bo. Naši prijatelji pri MPAA so rekli, da bodo lahko HD DVD-je predvajali samo sistemi, ki bodo imeli vgrajeno DRM tehnologijo, oz bodo podpirali t.i. HDCP standard. Kaj to pomeni?

Današnji monitorji ne vsebujejo nobene tehnologije za digitalno upravljanje z avtorskimi pravicami, zato se filmi na njih sploh ne bodo prikazovali, oziroma bodo prikazani v dosti slabši kvaliteti. Filmska industrija izvaja tudi pritiske nad Microsoftom, ki mora v svoj operacijski sistem vgraditi tehnologijo AACS, če želi, da se bodo lahko na novi generaciji Windowsev predvajali zaščiteni ploščki predvajali.

Novost bo po žepu udarila tudi lastnike dragih zaslonov, ki bodo morali zamenjati le-te, če bodo želeli gledati sodobne filme. Tudi vztrajanje na Windows XP vas ne bo rešilo nove tehnologije, ker ti ne bodo kompatibilni z novim formatom.

Dobrodošli v krasnem novem svetu DRMja.

126 komentarjev

Sony daje navodila, kako zaobiti DRM

CNN - Bizarno, kot se sliši, ampak očitno so založbe pričele padati v past, ki so jo nastavile uporabnikom, da bi preprečile piratiziranje dragocenih glasbenih vsebin s CD-jev.

DRM je namreč povzročil med uporabniki iPodov veliko nezadovoljstvo, saj si le-ti ne morejo več skopirati legalno kupljenega glasbenega ploščka na svoj predvajalnik. Apple namreč nima namena dopuščati licenciranja lastne FairPlay DRM zaščite za uporabo na glasbenih zgoščenkah. Seveda pa niso jezni samo uporabniki iPodov, ampak tudi ostali kupci, ki so na lepem ugotovili, da se njihov glasbeni CD upira kopiranju. Vse to pa je privedlo do zanimivega paradoksa - namreč Sony BGM in nemalo izvajalcev je začelo ponujati uporabnikom navodila, kako zaobiti DRM! Navodila izdana s strani Sony BGM lahko najdete tukaj. Vse to pa seveda postavlja založbo v čuden položaj - ker reklamira tisto, proti čemer se bori.

14 komentarjev

DRM v boju s širšo populacijo

Slashdot - BBC poroča, da so britanci vedno bolj razočarani nad zapleti, ki jih doživljajo ob nakupu glasbe prek spleta. Od različnih formatov, ki so na voljo, je tu še zmešnjava s podporo DRM. Nekdo je tako zapravil 40 funtov, da je ugotovil, da njegov prenosni predvajalnik ne zmore predvajati WMA datotek z vključeno DRM zaščito. Oglejte si še novico in debato na Slashdotu.

V Franciji pa je sodišče razsodilo, da morajo proizvajalci omogočiti možnost izdelave rezervne kopije oz. onemogočiti zaščito pred kopiranjem, potem ko je želel en kupec vsebino DVDja posneti na videokaseto, ker si je želel film ogledati pri materi doma, kjer pa ni DVD predvajalnika. Ta odločitev pa naj bi bila deloma v nasprotju z evropsko direktivo o avtorski pravici. Studio Canal pa se utegne še pritožiti.

9 komentarjev

Microsoftova zaščita proti kopiranju CD-jev

News.com - Sicer novica malce starejšega datuma, a vseeno vredna objave.

Torej, vsled piratov je glasbena industrija vložila veliko sredstev v zaščito CD-jev pred nelegalnim kopiranjem, a vseeno so te zaščite kaj hitro podlegle nadebudnežem s preveč časa ... Samo spomnimo se lanskoletnega fiaska pri Sonyju, ki je porabil na milijone dolarjev za zaščito, ki so jo pirati zlomili z navadnim alkoholnim flumastrom. Microsoft seveda meni, da ima rešitev. Boljšo, kakopak. Le ta se imenuje ... Windows Media Data Session Toolkit.

Zaščita omogoča, da bodo podatki oz. pesmi na ploščku zapečeni v dveh plasteh; v eni bodo podatki za avdio (CD-Player) in v drugi za računalniške komponentne (CD-ROM).

Universal music in EMI, dve največji založniški hiši, se že veselita novega odkritja. Klik!

20 komentarjev