» »

Trusted Computing na pohodu

1 2
3
4 5

SasoS ::

@MrM: Itak. To se dogaja že danes. Muzika, ki jo kupiš na CDju ne dela na računalniku - moraš kupiti drugo verzijo potem pa še tretjo za prenosno napravo. Slej ko prej sploh ne boš kupoval muzike ampak boš imel pay per view. Za vsako poslušanje boš plačal založbi...torej ne bo problemov če boš zamenjal vmes računalo ker boš takoalitako moral ponovno plačati >:D

Roadkill ::

Matri[x]:Svoboda, kaj je to? To je tisto, kar smo imeli, ko smo ziveli v jamah.

Ni problema... jam je dosti, da se znebimo večino ljudi, ki tako mislejo. :\
Ü

Gizmo_X ::

MrM:
Še vedno noben ni pojasnil, kje se TPM dejansko nahaja (v kateri komponenti)
Sprva na matičnih ploščah, kasneje v CPE-jih.

in kaj se zgodi, ko to komponento v računalniku zamenjamo?
To naj bi res pomenilo, da noben software/film, ki smo ga kupili in je zaklenjen na staro komponento, ne bo več delal na tistem računalniku z novo komponento. Pri software je pričakovana manjša uporabnost ( nekatere funkcije ne delujejo več ), ne pa popolna neuporabnost, kot npr. pri filmih in glasbi.

Problem naj bi bili tudi dokumenti. Namreč, po zamenjavi komponente je uporaba prejšnjih dokumentov, napisanih npr. z Word-om, nemogoča. Sicer pa upam, da naj bi se dala vsaj določiti varnost zaklepa ( da zakleneš, kar želiš, ne pa kar vse po vrsti ).:\
Don't pay the BILL at the big GATES.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gizmo_X ()

Crimson_Shadow ::

TC je točno to, plus cel sistem, ki ti zagotavlja, da do odkodiranih podatkov ne moreš priti preko RAM-a oz. preko zaslona. Skratka - podatkov ne moreš zaseči med ali po kodiranju.


Opa, in če boš mel na podstrešju kako star analogno kamero ali fotkiča? Kot kaže jih za vsak primer še ne bomo metali stran. :D

Za tiste, ki sprašujete, TC in DRM bo v novih mašinah že del BIOS-a oz. firmware naprave.

Med drugim je ta TC kar pripravna kratica za Total Control. Nenavadno ,a ne? :\

Na tak način, kot predvidevajo megakorporacije se bo v prihodnosti zgodilo, da se bo družba "sesula" samo vase. Tole propagiranje "prostega in svobodnega" trga je in bo "smrt" ne samo državam ampak tudi korporacijam samim.

Ekonomija ne more bit sami sebi namen! Je pa absurdno, da je greh - pohlep, (ki velja za smrtni greh v krščanstvu) vrlina, če je legaliziran, podprt z zakonom in se še "skriva" za "imenovano idejo" (ime podjetja). Res lepo, kako se človek opere vse odgovornosti, ko se skriva za imenim podjetja. :\
We create worlds

BluPhenix ::

Nekateri tukaj res ne vidijo kje je problem in da rešitev ni logična in je zelo daleč, predvsem taki kot je B-D_, kateri bi na TC računalnik naložil Licenčne win 98, kar pa ubožec ne ve, je to da ti ta čip tega ne bo pustil narediti, ker ne bodo imeli certifikata, ampak kaj češ če človek ne razume, da tudi ripanje DVDjev ne bo mogoče na tak način kot je do sedaj in podobno. Pa da cracki sploh ne bodo delovali, pa razni key generatorji .... ah kaj češ...

Problem je resen. Ok zadeva je po eni strani fanj, zaradi delnega nadzora, kot pravi Microsoft (čeprav je ob vsem nadzoru na cesti še vedno veliko žrtev zaradi hitrosti in alkohola ). To v primeru kot je bila kraja številk kreditnih kartic in podobno. Problem pa nastane, ker se bo pretakalo preveč osebnih podatkov in bodo lahko delali z njimi kar bodo hoteli. Da o domačih programih ne govorimo...

Sam si bom recimo naredil nek program, ki ga bom recimo uporabljal za programiranje mikrokontrolerjev. Ok rabim dostop do serijskega porta in tega nimam zaradi TC. Ok. Kako sedaj. Lahko probam zaprositi za certifikat, kar pa se zaenkrat ne ve, je koliko me bo to stalo in kdo ga bo lahko dobil. Naslednje vprašanje, mora biti izdelek končna inačica? V tem primeru moram sprogramirat stvar po papirjih, brez testiranja in ko dobim certifikat upati da stvar dela. Znalo se bo zgoditi, da nedokončanim programom ne bodo dajali tega certifikata z izgovorom, da lahko potem uporabnik sprogramira kakšen škodljiv program. Tu se že ne piše dobro.

Glede razbijanja zaščite pa... veliko ne razume kaj to pomeni da deluje stvar na nivoju strojne opreme. V bistvu softwerska rešitev ni mogoča, mogoče je edino kaj tipa modchipi v konzolah, tukaj pa nastopi nov prolem. Boš hotel dati na tak zmoddan računalnik kakšen kos sofrverja in ta se ne bo inštaliral, ker od TC ne bo izvedel kar mu rabi. Še večji problem bo, ko bo tak TC imel vsak kos hardvera. Problem, ko ti disk/grafična/ram ne bo delal z modano ploščo. Kaj boš naredil modal vse komponente? Kaj pa če se vse dogaja znotraj krmilnika, kaj boš naredil...

Crimson_Shadow, problem e ta, da danes malokatro podjetje deluje brez računalnikov, nekatra ne morejo brez velike količine le-teh, oziroma vedno večje. Torej se trg ne bo sesul. Tudi večini uporabnikov računalnikov ne bo to prišlo do živega, pač bodo sprejeli to zadevo, ker jih veliko sploh ne bo vedelo za kaj se gre. Najprej se bodo čudili zakaj CD ne dela na računalniku, čez 1 leto bo to že sprejeto dejstvo, čez 5 bo pa pozabljeno, da se je to kdaj dalo.

Stvar je precej bolj resna kot nekateri tukaj mislijo, ponavljam. Glede kupovanja računalnikov brez TC, kot folk črno napoveduje, bo verjetno prepovedana, ker omogočajo delanje neželenih dejanj, takih stvari pa države že ne bodo dovolile. In tako naprej in tako naprej in tako naprej.... skratka črni časi se nam bližajo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

MrM ::

@Gizmo_X:
Kaj takega pa zelo težko verjamem. Če je res tako, se bodo temu uprli vsi; tisti, ki filme piratizirajo in tisti, ki jih legalno kupujejo. Noben normalen človek se ne bo sprijaznil s tem, da mu kar naenkrat ne dela več tistih 200 kupljenih DVDjev, ki jih ima na polici.
I have always wished for a computer that would be as easy to use as my
telephone. My wish came true. I no longer know how to use my telephone.
--Bjarne Stroustrup

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrM ()

BigWhale ::

Ok, ko greste v trgovino, na podlagi cesa se odlocite, da boste kupili procesor, ki ima CPUID ali tistega, ki ga nima?

Vsak se odloci, da bo kupil procesor, ki ima cpuid. Zakaj? Zato ker drugih sploh ni nikjer za kupit.

Torej, cez tri leta, boste kupovali motherboard, ker bo stari crknil. Na voljo bo tak, ki bo imel TC chip gor, pa se ga bo dalo izkljucit. Fino! Uporabite lahko ves svoj hardware. Tudi TC programe lahko uporabljate, ker so cracki za non-tc racunalnike. Potem pa pride ven Doom 5, nekdo ga crackne ampak kaj, ko zadeva nuca 3GB rama minimalno, vi se pa cijazite na 1GB.

Potem si zazelite malo vec rama, ker je vas ram zdaj star ze stiri leta, ga ne morete nikjer kupiti, treba kupit nov ram. Hmmm, sedaj lahko kupite ram, ki deluje samo, ce je TC vklopljen. Dobro, dajmo se zrtvovat, vkljucite se TC. Ki dela v nekem oskubljenem nacinu zaradi starega procesorja in OSa, ki ne podpira TCja, Doom 5 vam pa dela pri zavidljivih 15fps.

Omislite si nov procesor TC enabled,drugih itak ne prodajajo. Zdaj vam crknejo crackani programi ampak zraven proca je bil Doom5 TC enabled. To se dela in veseli ste.

Pride ven Doom 6, ki pa dela samo z Windows TC in nobenim drugim operacijskim sistemom. Ne preostane vam nic drugega, kot da kupite tudi Windows TC. Windows TC delajo v eni malo bolj oskubljeni verziji, ker nimate TC tipkvnice, TC miske in TC monitorja.

No, prej ali slej si omislite tudi novo tipkovnico, novo misko in nov monitor. Vse seveda TC enabled, ker drugega tako ali tako ne morete kupiti.

Nic se ne bo zgodilo naenkrat, zgodilo se bo postopoma. Niti ni nujno, da v takem vrstnem redu. :)

fiore ::

Microsoft: tako mocno zagovarjas mirkosoft, vse bi dal zanj... ne zavedas pa se da njih ne briga kej dosti za svoje uporabnike. njim je samo vazno da poberejo cim vec denarja od cim vec ljudi. to je razvidno iz prav vsake njihove poteze. si kot narkoman, cisto zasvojen, ne vidis vec resnice...

primerjava za avtomobili na cesti ni glih prava. ko vozis avto imas v rokah svoje in se kup drugih zivljenj. zato so policaji tam. ce bos po svoji njivi divjal nepripet, z ugasnjenimi lucmi jih ne bo dosti brigalo.

racunalnistvo pa je IMO kot umetnost. uporabniki (ne vsi) smo umetniki. delamo kar hocemo, kar nam pase in kar mislimo da je prav. s tcjem pa bi nam radi to pravico do svobode vzeli. in s tem ne mislim na svobodo ko kopiranja programja, filmov, cdjev, ipd. sploh ne. piratstva ne zagovarjam. v mislih imam seveda odprto kodo.

kot sem razbral na TCjevi spletni strani se mirkosoft zeli s tcjem zoperstaviti tudi odprti kodi, in s tem povecati svoj monopol na podrocju programske opreme.

mi pa monopolistov ne maramo...

BigWhale ::

> Opa, in če boš mel na podstrešju kako star analogno
> kamero ali fotkiča? Kot kaže jih za vsak primer še
> ne bomo metali stran. [:D]

Ja, ampak kje bos pa to prikazal oziroma, kdo bo lahko to gledal?

No, tukaj je se ena stran TCja, na katero je nicjasno opozoril na NESTu.

Imas TC enabled computer, in TC enabled kamero in racunalnik je povezan v TC enabled internet. Pa se posnames in nardis en TC enabled film, ki ga podpises s svojim kljucem. Vse lepo in prav, vse cool ampak, ker je ta film sporen za nekatero publiko in se jim ne zdi politicno korekten, ga z ustreznim lobiranjem spravijo na black listo. Se vec, lahko jim celo uspe na black listo spraviti tvoj osebni certifikat (ki ga bos po najnovejsi zakonodaji pac moral imeti), tako bo ves content, ki ga ti sproduciras na black listi in TC enabled naprave sirom po svetu, tvojega materiala ne bodo hotele predvajati.

Talk about censorship... To kar se gredo kitajci je prdec! ;)

Crimson_Shadow ::

Oziroma, če povem po kmečko. TC je mišljen kot skupnost "poštenjakov", ki imajo vsega dovolj (kot je recimo replikator iz strak treka, da ne bi našteval dobrin :D ) in vedno in povsod govorijo resnico in prav nikoli ne lažejo in vedno, prav vedno, delajo le dobra dela. Tako si lahko (vse) zaupajo in vse, prav vse gre kot po maslu. Brez težav, brez prepirov in vseh drugih grozot, ki jih je človek sposoben...

Khm, hmm? :D A ni tole zgoraj podobno komunizmu? :D Kr me morem verjet, da je bistvo ideje TC tako sorodna nečemu, česar se "kapitalisti" izogibajo. :D

Na žalost, se kaj takega kar prelahko zlorabi in preide v pravo moro in pekel človeštva.
We create worlds

phantom ::

Kdo pa bo nadzoroval programerske firme, kaj dajejo v svoje programe? Vsak bo lahko noter nametal polno spywarea, ampak ker bo program laufal v zaščitenem RAM-u, bil kriptiran disku, se ga ne bo dalo reverse-engeneerat, pa tudi ne prestreči nobene komunikacije med programom in internetom. Kako bomo sploh lahko ugotovili, da program vsepovprek brska po našem disku in to pošilja na M$ ali kamorkoli že? Pa tudi dokoazati se firmi nič ne bo dalo, vkolikor sama ne bo pokazala izvorne kode svojega programa ...

Niti predstavljati si ne moremo kakšne zlorabe bodo možne s strani proizvajalcev softwarea, bank, države ... Pa če bo (če se ne motim) tvoj zasebni ključ vgrajen v TC čipu, si bo firma, ki je čip izdelala, lahko nekam zapisala tvoj zasebni ključ (verjetno to ne bo legalno, ampak -- kdo bo vedel? Morda pa bo sprejeta kakšna direktiva o hranjenju zasebnih ključev). Tako bo lahko nekdo (država, Micro$oft, CIA, ... ) pregledoval, kopiral in "kradel" vse tvoje osebne podatke in QUOTE intelektualno lastnino END QUOTE.
~
~
:wq

whatever ::

Mogoče je čas za nov alternativen internet brez TC-ja, novo alternativno strojno in programsko opremo brez TC-ja... ČE bo to sploh LEGALNO-PRAVNO možno in nas, bodoče uporabnike tega ne bodo preganjali kot teroriste:D :D :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

B-D_ ::

To da bi bli vsi obsojeni na TotalCrap bo v idealnem primeru ki ga ti norci sanjajo... v resnici pa folk tega sranja enostavno: ne bo kupoval, ker bodo obstajale alternative brez tega sranja za manjši denar + brezplačni open source softwer bo zares prišel do izraza. Takrat bo linux+kde že dosegel tako raven uporabniške prijaznosti da bo uporaben že za splošno publiko in uporabniki bodo kmalu (z vsem jebanjem v glavo s strani TCrapa, DRkanjeMene zaščit in pay-per-view nesmislov) začeli dojemat, da imajo izbiro, ko bodo videli kako sosed uživa, oni pa plačujejo in nimajo NIČ.

Sicer pa on the other hand...

Za vsako še tako glupost je workaround. V skrajnem primeru "modchip" za plato in flash za bios da nategne morebitne glupe zaščite v ostalem hardweru. ČE sploh do te norosti (ki jo bodo res vsi veselo kupovali) pride.

Kle gor tko jokcate okoli tega kot so nekateri okoli nove "unbreakable" zaščite nekih špilov (ki so jo polomili v manj kot 24 urah). Pozabljate da je sesuvanje zaščit zelo velik šport in folk krepko tekmuje (pač zaradi l33t faktorja) kdo bo zaščito prvi polomil. Sedaj pa nej kdo reče da vsi hardweraši na svetu nimajo toliko pojma o hardweru da ne bi znali narobe delujočega hardwera popravit.

Plačanci in politiki bodo počasi vsiljevali zaščite, popravki za te neumne zaščite pa bodo prav tako počasi prihajali sproti (hvala da nam daste veliko časa). In znanje obhajanja norih zaščit bo seveda pri tehnološko osveščenih uporabnikih raslo vzporedno. DVD ripping anyone? :8)


p.s.: Razen za špile mi tale laptop na katerem delam popolnoma zadovoljno deluje tudi pri obdelavi kar velkih fotk v photos...gimpu (kao) :P in vse kar razvijam mi prav tako čisto lepo brez upgrejdov deluje na njem, tudi vmware emulacija in gor debian dela bp. Ako se odpovem igricam, oz. se omejim samo na enostavnejše katerih je kvadrobiljoziljočurimuriljon že sedaj brez TotalCrap, lahko brez upgrejda uporabljam comp praktično 4ever. :D Kako bodo pa uporabo takšnega compa ti butli zaustavili? Ne morejo. Lahk sam fafajo tuxa.

Stepni Volk ::

A zanalašč, ne berete sporočil in povezav?

Zadeve sem že 10x opisal...

Microsoft in Hollywood


Trusted computing ima še veliko tehnologij s katerimi želi nadzirati avtorske pravice, kose železja in programja.
Windows Vista (takrat še Longhorn) ali Media Center Edition bo preveril posamezne kose hardware-a in njihove gonilnika ali izpolnjujejo DRM - Digital Rights Management pogoje.

To bo naredil s pomočjo Global Revocation List- t.i. črno listo gonilnikov in Hardware-a, ki ne odgovarjajo omenjenemu DRM-ju, ki jo bo vzdrževal Microsoft in distribuiral preko update-ov in ostalih kanalih.
Tako bo moč predvajati le DRM dovoljene vsebine.

Dodatno vlogo bo igral še Advanced Accesss Content System, ki bo dodeljeval posamezne ključe za vse predvajalne naprave.
CD/DVD peka multimedijskih vsebin bo tako nadzirana s strani Windows-ov in AACS. Če manjka odobritev, bo snemanje na CD ali DVD zablokirana.

Blue Ray ali HD-DVD - naprava bo prebrala karakteristiko medija, kot tudi RFID chip in bo dala podatke naprej sistemu. Saj bodo Blue Ray in HD-DVD diski poleg AACS dodatno zaščiteni še z omenjenim RFID.

HDTV karitca - bo podobno posredovala informacijo o pravicah naprej sistemu. Preko TV izhoda bo oddajanje predvajano samo zaklenjeno. Analogne verzije ne bo. Vse to omogoča Broadcast Flag, ki ščiti Tv signal. Takšen program je možno spremljati le preko naprav, ki znajo ta signal in informacije prebrati in odkodirati.

Če se zadeva torej prebije preko DRM, Globarl Revocation List, AACS, RFID in Broadcast Flag-a, pride na vrsto CPU. Le ta bo zadeve odkodiral in jih takoj zakoridal nazaj.
Grafična kartica bo zaklenjen signal prenašala preko DVI ali HDMI. Kontrolo nad pravicami tokrat prevzame High-Bandwidth Digital Content Protection, VGA izhod bo zaprt oz. zablokiran.
Zvočna kartica bo enako obdelala informacija o pravicah in zaprla analogne izhode.

Rezultat


HD-TV-ji, ki bodo prav tako preverjali pravice in odklepali informacije, ki bodo prihajele preko DVI in HDMI vhodov. Predvajanja preko analognega vhoda ne bo možno.

PC monitorji - predvajanje HD vsebin je dovoljeno le, če ima monitor varen DVI vhod. Video, ki bodo predvajani preko nevarnih DVI ali VGA vhodov, ne bodo predvajani v polni HDTV resoluciji.

Zvočni sistemi - večkanalni ton bo predvajan samo pod pogojem, da so informacije o avtorskih pravicah zagotovljene. MP3 predvajalniki in ostale zunanje naprave za predvajanje glasbe bodo nadzirane s strani Windows-ov, ter prenos odobren le na DRM odobrenen naprave.

Varnostne kopije - ena do več kopij bo verjetno omogočena za varnostne namene, vendar le če bodo avtorske pravice to dopuščale..

Torej vse o čemer so nekoč sanjali velikani komunističnih in ostalih diktatur:. Veliki brat nas bo gledal."

Microsoft, MPAA, RIAA in osali silijo razvialce hardware-a, da investirajo v omenjene tehnologije. Kar bomo na koncu plačali mi: kupci. V zameno bomo dobili računalnik, kjer lahko sicer gledamo HD-TV filme, a smemo s sistemom početi vedno manj. Edina izbira so alternativni operacijski sistemi, kot je npr. Linux. A na teh alternativah se bomo lahko obrisali pod nosom za HD-video, saj odprtokodnost ne diši filmski industriji in je veliko pre-ne-varna.

Zgodovina sprememb…

whatever ::

Možno da jo bojo skrekali ja... Ampak možno oziroma precej verjetno tudi da bojo vsi krekerji in uporabniki njihovih rešitev obravnavani kot teroristi (ker bo pač to po zakonu prepovedano) in temu ustrezno sankcionirani. Žalostno, da nas je tehnologija zasvojila do te mere, da četudi nam bodo hkrati s tehnologijo vsilili nek black-box za katerega niti ne boš vedel kaj točno dela in kdaj boš šel zaradi njega rakom žvižgat, bomo to kot kaže sprejeli.;((

Stepni Volk ::

In še NEWS FLASH, napram G7 protestirajo anti-globalisti.

Proti TC-ju še ni bilo enega samega samcatega protesta. Zakaj?
Vprašajte svoje bližnje, prijatelje, sošolce, sodelavce... Koliko jih ve, kaj TC pomeni. In ne nazadnje, koliko veste vi?

Zase vem, da prekleto premalo, glede nato, kaj se pravzaprav dogaja...

B-D_ ::

Nekateri že dolgo nič več ne kupuje...jo :D tko da bo tako ostalo še vnaprej. Toda posledično celotna generacija, navajena na linux ker "na winsih nič več ne dela zarad glupe zaščite" bo povzročila, da bodo vse firme prešoltale na linux.

Morda se bodo sanje linuxašev uresničile in si bo Microsoft s posiljevanjem trga res sesul vso userbase. Ljudje ne marajo utesnjenosti in samo vprašanje časa je kdaj bo počilo.

p.s.: HD-predvajalniki bodo pa itaq komponente (videorekorder style) za televizjo, ne pa kompletni računalniki.

Stepni Volk ::

Enako, kot boš imel omejen dostop do HD-DVDjev, boš imel tudi do ostalih formatov, medijev in programja. Get it?

Crimson_Shadow ::

23. But isn't PC security a good thing?

The question is: security for whom? You might prefer not to have to worry about viruses, but TC won't fix that: viruses exploit the way software applications (such as Microsoft Office and Outlook) use scripting. You might get annoyed by spam, but that won't get fixed either. (Microsoft claimed that it will be fixed, by filtering out all unsigned messages - but you can already configure mail clients to filter out mail from people you don't know and putting it in a folder you scan briefly once a day.) You might be worried about privacy, but TC won't fix that; almost all privacy violations result from the abuse of authorised access, and TC will increase the incentives for companies to collect and trade personal data on you. The medical insurance company that requires you to consent to your data being shared with your employer and with anyone else they can sell it to, isn't going to stop just because their PCs are now officially `secure'. On the contrary, they are likely to sell it even more widely once computers are called `trusted computers'. Economists call this a `social choice trap'. Making something slightly less dangerous, or making it appear less dangerous, often causes people to use it more, or use it carelessly, so that the overall harm increases. The classic example is that Volvo drivers have more accidents.

A mildly charitable view of TC was put forward by the late Roger Needham who directed Microsoft's research in Europe: there are some applications in which you want to constrain the user's actions. For example, you want to stop people fiddling with the odometer on a car before they sell it. Similarly, if you want to do DRM on a PC then you need to treat the user as the enemy. 8-O 8-O 8-O

Seen in these terms, TC does not so much provide security for the user as for the PC vendor, the software supplier, and the content industry. They do not add value for the user, but destroy it. They constrain what you can do with your PC in order to enable application and service vendors to extract more money from you. This is the classic definition of an exploitative cartel - an industry agreement that changes the terms of trade so as to diminish consumer surplus.

24. So why is this called `Trusted Computing'? I don't see why I should trust it at all!

It's almost an in-joke. In the US Department of Defense, a `trusted system or component' is defined as `one which can break the security policy'. This might seem counter-intuitive at first, but just stop to think about it. The mail guard or firewall that stands between a Secret and a Top Secret system can - if it fails - break the security policy that mail should only ever flow from Secret to Top Secret, but never in the other direction. It is therefore trusted to enforce the information flow policy.

Or take a civilian example: suppose you trust your doctor to keep your medical records private. This means that he has access to your records, so he could leak them to the press if he were careless or malicious. You don't trust me to keep your medical records, because I don't have them; regardless of whether I like you or hate you, I can't do anything to affect your policy that your medical records should be confidential. Your doctor can, though; and the fact that he is in a position to harm you is really what is meant (at a system level) when you say that you trust him. You may have a warm feeling about him, or you may just have to trust him because he is the only doctor on the island where you live; no matter, the DoD definition strips away these fuzzy, emotional aspects of `trust' (that can confuse people).

During the late 1990s, as people debated government control over cryptography, Al Gore proposed a `Trusted Third Party' - a service that would keep a copy of your decryption key safe, just in case you (or the FBI, or the NSA) ever needed it. The name was derided as the sort of marketing exercise that saw the Russian colony of East Germany called the `German Democratic Republic'. But it really does chime with DoD thinking. A Trusted Third Party is a third party that can break your security policy.

25. So a `Trusted Computer' is a computer that can break my security?

That's a polite way of putting it.
We create worlds

Zgodovina sprememb…

Jumping Jack ::

V povezavi s TCjem se ves čas omenja izraz "osebni privatni ključ", ki naj bi bil shranjen in zapečen na nekem popolnoma nedostopnem mestu, verjetno v neki hardver komponeni. Torej, kje točno se bo hranil osebni privatni ključ nekega posameznika? Katera bo tista komponenta, ki bo določala človekovo identiteto? Bo to CPU, disk, SIM kartica, fotoaparat? Verjetno ni nobena naprava toliko "pomembnejša" od vseh ostalih, da bi si zaslužila to vlogo. Identitete človeka ne more določat neka naprava, ki si jo lasti, ker ta naprava jasno ni neločljiv del človeka. Isto napravo lahko uporablja več ljudi, lahko se jo proda, zamenja, zgubi, ukrade, naprava lahko tudi crkne..... Ne me basat, da bo takorekoč vse človekovo imetje vezano na eno napravo.

Če bo temu tako, potem je to, kar se tiče proizvajalcev hardvera, pljuvanje v lastno skledo v največji možni meri. Vsak človek bo imel eno TPM napravo in do smrti ne bo hotel kupit druge, ker bi s tem zgubil dostop do vseh svojih vsebin, dokumentov, e-banke, mailov, DVDjev......

gumby ::

>> Vec kot znano je, da prevec denarja cloveka pokvari


"prevec" lahko mirne volje crtas... zal:|

BluPhenix ::

Ej nekateri še vedno vstrajajo pri stvareh o katerih nimajo pojma.

ne bo kupoval, ker bodo obstajale alternative brez tega sranja za manjši denar + brezplačni open source softwer bo zares prišel do izraza.

In, kdo bo delal ta cenejši hadver? AMD in INTEL sta za TC. Pa da ne pozabimo vseh ostalih firm, ki delajo računalniški HW. U alternativa ti bo mogoče VIA čip, ki pa je... Če bodo ISPji uvedli TC, kako boš dostopal do interneta? Aja top integrirana vezja lahko dela vsakdo doma v garaži...

Za vsako še tako glupost je workaround. V skrajnem primeru "modchip" za plato in flash za bios da nategne morebitne glupe zaščite v ostalem hardweru.

Škoda da ne štekaš o čem govori TC in da imaš malo pojma o harveru, predvsem o njegovem delovanju, drugače nebi trosil takih neumnosti. Kako pa boš flešal bios, če bo pa TCčip ugotovil, da tvoja verzija modificiranega biosa nima potrdila in ti ga ne bo pustil namestiti? Kakšen modčip boš vgradil, če bo TC čip v procesorju, ključen za njegovo delovanje?

Sedaj pa nej kdo reče da vsi hardweraši na svetu nimajo toliko pojma o hardweru da ne bi znali narobe delujočega hardwera popravit.

Ah, bre zveze sploh se kaj trudit....

Bolje bi bilo da bi začel takoj dejemati kaj se dogaja, kot pa da boš potem jokal...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Saladin ::

Mislim takole:
-Ko se bodo vsi ti trojanci enkrat aktiviral, bo nastala hajka - ljudje se bodo morali odločit - ali živeti pod "TC" in kupovati le tisto, kar jim bo vsiljeno

or

-to go Underground, kot bi temu rekel. TC ne pozna kompromisov, torej ostane le ena možnost - nek sistem, na katerem deluje vse brez TC.
Največja problema sta dva - hardverski del, ki kontrolira, kaj se predvaja ter zakodiran medij, ki potrebuje TC za delovanje.
Sigurno bodo našli način, kako onesposobit TC hardware. Mogoče bo potrebno lotanje, čipi,.. ampak dalo se ga bo izključit.
Torej imamo aktualno strojno opremo brez TC.
Potrebujemo še aktualen TC software, ki bo deloval brez hardwarskega TC dela. Kar bo pa spet še eno delo za crackerje - TC je le še ena software zaščita, ki se jo da razbiti (eventually)

Ko pa imamo aktualno strojno opremo ter software BREZ TCja, življenje postane spet lepo.

Ne rečem, da bo drugi skupini lagodno. Za razbitje novih zaščit, tako strojnih kot programskih, bodo trajali meseci. Postopki bodo verjetno zelo zapleteni, zato bi se znalo zgodit, da bodo ljudje dali nov PC kakemu mojstru, da ga "odklene".
AMpak v praksi bo to končno pomenilo le, da boš moral počakati par mesecev, preden se nove komponente odklenejo in preden razbijejo kodo novih medijev.
In ko bo narod na veliko začel uporabljta to tehniko, well, ...
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

podbevna ::

Meni se zdi zelo dobro, da ste mnogi tako poučeni o nevarnostih in opozarjate nanje. Če bo takih dovolj nikdar ne bo sprejeta zakonodaja o obveznem TC. Če bo ta sprejeta in bo prihajalo do pizdarij pa bo spremenjena.

Če nekaj ne bo obvezno po zakonu, se bodo hitro našle tržne niše za drugačen pristop. Pride konkurenca- alternativa. Hollywood, Microsoft, Intel, AMD? Pa kaj? Veliki konstantno padajo in se rojevajo novi. Na high tech je prodor novega lahko bliskovit, v zabavni industriji pa tudi. Ko se enkrat začne valiti kepa in konkurenca bogati kot prašički, se cela TC struktura se sesuje.

Zato mislim, da ni tako hudo... Edina moja skrb je kontrola nad zakonodajo. Ta pa je tudi zelo krhka stvar. Ker zakone vedno oblikujemo ljudje, ki živimo v neki družbi.

Crimson_Shadow ::

Eno malo strašljivo idejo sem dobil.

Kaj ko bi nek "zlobnež" napravil "wanabe" TC trojanca/črva/virus, ki bi deloval preko "distributed computing" in bi se aktiviral nekega dne nakar bi preko sistemskih exploitov prevzel kontrolo nad računalnikom, uporabniku pa zavrnil dostop ne glede na "administratorske" pravice, ki bi jih le-ta imel? In tako bi AI (umetna pamet, skripta ali pa kar remote dostop) počela z mašino kar bi hotela.

No, sej bistvo TC je v bistu ravno to, razlika je samo v tem, da pri TC in DRM ima določena skupina ekskluzivno pravico dodeljevanje kaj bomo ljudje sploh lahko počeli z TC opremo (ki smo jo kupili z svojim denarjem.)

Bi me res zanimalo, a bi "lastniki" TC še vedno zagovarjali, ko bi jim bile odveze e pravice do uporabe, ravno na način na kakršen oni želijo "imeti kontrolo" nad drugimi?
We create worlds

Zgodovina sprememb…

Nejc Pintar ::

IMO bo treba neke letake tiskat, pa po šolah, podjetjih, kafičih, ... to pustit. Tako bomo mogoče nekaj ljudi izobrazili.

Sicer bi bilo pa zanimivo da bi se ustvaril vzporeden internet z vzporednim OS HW in SW
Lahko je biti prvi, če si edini!

BluPhenix ::

podbevna ja nova podjetja se rojevajo, taka ki pakirajo HW v različna ohišja. Pravo tehnologijo pa delajo samo veliki in tej so veliki že od začetka in že od začetka so tej veliki, tako pač je. Malo je novih podjetih, ki bi se lotilo snovati nove čipe, oziroma razen takih namenskih se jh sploh ne dela (govorim o CPU). Zakaj? 1. ker samo s čipom nimaš kaj delati, če nimaš še periferije 2. takoj ko veliki zavohajo kakšno takšno perspektivno druščino jo kupijo.

Tako da upanje na nove ponudnike HW, ki bi pri vsem bili še cenejši (LOL) od sedanjih je tako jalovo kot koskušati spraviti košarkaško žogo (napihnjeno!) v luknjo za golf.

Pa še vedno pozabljate na možnost, da država prepove prodajo komponent brez TC. Ilegala... ja sej nekdo bo tudi tjakaj zašel, če bo obstajala...

Nekemu majstru dajat da odklene stvar... hmm, v kolikor bi obstajali (zelo dvomim, ker če je stvar zapakirana v jedru čipa in je del njegovega delovanja je to bolj kot ne nemogoče narediti), bi bil problem da bi moral za menjavo hardvera vsak nov kos nosit k takemu mehaniku. Glede na kompleksnost takega opravila, bo veliko neuspešnih poskusov (ki jih verjetno ne bodo krili tej majstri) in ker bo zadeva prestiž, ekskluziva, bo zelo zelo draga, nihče ti tega ne bo delal za eno pivo. Ko boš malo preračunal boš verjetno opazil, da se ti bolj splača, da kupiš original programsko opremo, ter vse ostalo. Ostane pa problem nadzora. Mene osebno moti ta dejavnik, obvezen originalen software sploh ne. Potem pač kupiš kar rabiš in ne uporabljaš za 2x cropat in popravit levelse 5im slikam na mesec photoshopa (pa seveda najnovejšega, da ne bo pomote)...

Nejc, ljudje še za enotno davčno stopnjo ne trznejo kaj preveč (vsi so glasni, ampak samo to), misliš da bi za to res kaj naredili? Srečno!
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Nejc Pintar ::

TC bi bilo potrebno prepovedat, ne pa ga podpirat.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Saladin ::

Če se zadeva absolutno ne bo dala skrekat in ko se bo narod enkrat tega zavedel, bodo prej ko slej nastali takšni protesti, da bo veselo.
Če bo narodu uspelo narediti preobrat pa je odvisno samo od njega.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

christooss ::

Vse upe polagam na Kitajce. GOOOO CHINA pa še japonska-Sony zravn. Mislm da se ne bodo dali Kitajci kr cko nadzorovat.

Takrt ko bo TC že globoko zakoreninjen se bo moral uporabnik odločiti al kupit TC compatibile computer na katerem ne bo mogel delati nič "nelegalnega" (Če ne bo Browser TC podpisan se bo v banki štelo to kot vdor. In hopala v arest :) ) al pa za Kitajski hardware, ki bo mel edino slabo lastnost ne boš mogel pogledati niti enega pornicha :)

Max Modic bo ziher ZA TC :)

Narodu ne bo uspelo. Ker baje so nekakšni DRM TC čipi že v sedanjih procih ;(
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Jumping Jack ::

Kar se tiče globalnega prehoda na TC hardver+softver, mislim, da bo preteklo mnogo vode, preden se bo dejansko zgodil. Računalniki so že vsaj 5 let dovolj zmogljivi, da omogočajo udobno delo, kar v večini primerov pomeni uporabo poslovnih aplikacij, urejanje dokumentov, branje in pošiljanje mailov ter brskanje po internetu. Ljudje (in predvsem firme) že lep čas nimajo rednih nadgradenj strojne opreme, ker stara dela povsem zadovoljivo. Tudi neke "killer" aplikacije v zadnjem času ni bilo, torej nekega programa, ki bi bil tako oh in sploh, da bi ljudje samo zaradi njega kupovali nov hardver. V marsikateri firmi imajo za določene stvari še vedno DOS aplikacije...

Vse, kar naj bi bilo v bodoče pogojeno s TC, je samo luksuz in prav nič nujnega za preživetje. Če so HD-DVD filmi in Doom 5 glavni "korenčki", se prehod ne bo zgodil nikoli. Obstoječi računalniki, ki jih ljudje uporabljajo za delo, bodo prav tako uporabni še v prihodnje, skupaj z vsemi aplikacijami, ki trenutno tečejo na njih in svoje delo opravljajo več kot zadovoljivo. Samo pomislite, kdaj ste nazadnje ob novi verziji nekega popularnega programa (npr. Word, Photoshop...) rekli: "Uau, na tole funkcionalnost sem pa res dolgo čakal!" Sigurno že leta nazaj, torej takrat, ko je bila funkcionalnost programov še omejena z zmogljivostjo računalnikov, operacijskim sistemom in časom razvoja programa. Zdaj je tehnologija že dolgo v zrelem obdobju in tudi najbolj razširjeni programi že dolgo nimajo več problema s pomanjkanjem funkcionalnosti, ampak kvečjemu s prenatlačenostjo in s pomanjkanjem IDEJ za nove funkcionalnosti. Skratka to, kar imamo danes, nam bo lahko več kot zadovoljivo služilo še zelo zelo dolgo.

Predstavljajte si oglas za novi Photoshop:
Glavne novosti v primerjavi s Photoshop CS2:
* tiskanje vseh odprtih slik z enim klikom
* novi čopiči in teksture
* avtomatizirana izdelava albuma slik brez mozoljev
* skini
* in še mnogo nepogrešljivih stvari!
Cena:
* za nove kupce: 1 MIO SIT
* nadgradnja s CS2: samo 500.000 SIT
Drobni tisk:
* Program za delovanje potrebuje nov TC računalnik.

Boste kupili, ali boste še nekaj časa "potrpeli" s CS2, brez teh nepogrešljivih novosti?

Mislim, da nobena firma ni odvisna od funkcionalnosti, ki je bila tem programom dodana v zadnjih letih. Nasprotno - funkcionalnosti je že zdaj preveč, firme pa si želijo predvsem znižati stroške, in že danes marsikje ugotavljajo, da je open source softver pravzaprav čisto zadovoljiv. S prihodom TC in vsemi njegovimi implikacijami (in hkrati z razvojem poceni/zastonj alternativ) se bo to samo še stopnjevalo.

Torej, firme bodo ZELO nerade preklopile. Vsaka nadgradnja ali menjava delovnih sredstev firmo stane zelo veliko. Zato se jim tudi ne splača (ali pa si ne upajo) preklopiti iz Windowsov na Linux, pa čeprav je Linux ZASTONJ in teče na OBSTOJEČEM hardveru. Torej, kateri direktor (razen če je podmazan) se bo pri zdravi pameti odločil za prehod na TC, ki bo drag že zaradi prehoda samega + cene novega hardvera + cene novega softvera + dejstva, da s TC dejansko izgubijo nadzor nad podatki in tehnologijo ter postanejo še bolj odvisni od ponudnikov... Odvisnosti od ponudnika ne mara nobena večja firma, predvsem pa vladne organizacije, kjer je v zadnjem času zelo prisoten trend prehajanja na open source ravno zaradi tega. Vlade po svetu ne bodo marale TC. In noben zakon ne more ukazati firmam, da zamenjajo vso strojno in programsko opremo in celoten informacijski sistem, ker je to marsikje, kjer uporabljajo legacy aplikacije, tudi popolnoma neizvedljivo!

Glede na vse to se bo tradicionalna oprema uporabljala še zelo dolgo, kar pomeni, da bo tudi trg tradicionalnega softvera še zelo dolgo živ, in tudi internet bo moral še dolgo delovat na tradicionalen način. Tudi če bodo glavni proizvajalci softvera začeli delati TC-only softver, bo to tržna niša za druge, ki bodo lahko prodajali programe, ki bodo tekli na obstoječi opremi. Podobno velja za hardver in za internet. Če le-ta ne bo deloval z obstoječim softverom, bo propadel. Spomnite se Itaniuma. In tako kot propade procesor, ki ni združljiv z obstoječim softverom, tako bo propadel tudi softver, ki ne bo združljiv z obstoječim hardverom. In interneta ne bodo nikoli kar "odrezali", v smislu od danes naprej pa samo še TC. Če bi to naredili, bi se podrl svet, dobesedno. Torej vedno bo obstajalo nekaj, kar bo preprečevalo globalni industriji, da bi pretrgala stik s preteklostjo.

Zato v osebnem in poslovnem računalništvu TC IMHO ne bo nikoli zares zaživel, vsaj ne na globalnem nivoju. Se pa bosta TC in DRM zelo verjetno prijela v zabavni elektroniki, ker so tam stroški prehoda bistveno nižji in ker je ves smisel zabavne elektronike v novih vsebinah (filmi, glasba, igre), nad katerimi imajo pobudniki TC praktično ves nadzor.

Zgodovina sprememb…

whatever ::

Maš dober point, Jumping Jack. Prehod se sigurno ne bo zgodil čez noč. Ampak čez desetletje se zna zgoditi, da se TC uzakoni na način, da se prepovejo vse non-TC mašine.

BluPhenix ::

Mislm da se ne bodo dali Kitajci kr cko nadzorovat.

Ahahaha, ti to o kitajcih, resno... ahaha, kitajci se ne bodo pustili nadzorovati, dobra ta..


Jumping Jack... malo čudno razmišljaš. Za veliko firm bo to še najmanjši problem, novi računalniki in nov software, za tiste ki rabijo stalno top opremo. Oni morajo itak že sedaj imeti vse original. Tudi mi ni jasno takaj bi se programje zatadi TC tako podražalo? Več problemov bo pri domačih uporabnikih.

Sej zadeva še ni aktivna in napovedi so, da se bo vse skupaj začelo nekje v roku 5 let. Sej zanimivo razmišljaš, da so računalniki dobri še za 5 let (ne pozabi da imajo marsikatere firme stare računalnike), ter da je 5 let zelo dolgo obdobje in nekako dvomim, da je življenjska doba enega računalnika 5 let, da bi bil še za kaj uporaben. Med drugim firme stvari amortizirajo tako da jim te stvari niso tak problem. Vseeno pa bodo morale po 5 letih zadevo kupiti, torej ne bodo pristale na temu čez pet let (v kolikor bodo kupile računalnik tik preden pride to v polno menjavo), pač bojo prišle na to čez 10 let (številke so vsekakor manjše, te koliko let služi firmi računalnik, spet pa je odvisno s čim se ukvarja), ne glede na čas, se bo to pojavilo povsod, v kolikor se ne zgodi kaj drugega.

Če se zadeva absolutno ne bo dala skrekat in ko se bo narod enkrat tega zavedel, bodo prej ko slej nastali takšni protesti, da bo veselo.

Mi je žal tako govoriti, ampak precenjuješ narod. Še za svoje pravice se ne gredo grebsti in pritoževati, ne da bi se šli za neko vrsto "easy luksuza".
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Crimson_Shadow ::

A ste poslušali tega na Odmevih? 8-O Je rekal nekaj temu podobno.

Za varnost so po varnostno-pravnih zakonih zadolženi varnostna podjetja, kot je recimo policija, državna varnost in vojaška policija (v izrednih in vojnih primerih). Kar naj bi posledično pomenilo, da tudi po mednarodnih pravilih MS, HP, AMD, Intel in vsa druga TC podjetja kršijo varnostno-pravne zakone s tem ko posegajo po varnostnih mehanizmih, ki naj bi koristile izključno njihovem "profitu".

Varnost ni in ne more biti merilo za svoje lastne podjetniške koristi in pravice podjetij.

Kot pridobitniške korporacije in po varnostno-pravnih zakonih nimajo pravice (oz. jih celo kršijo) "vsiljevati" svojo kapitalistično miselnost v smislu, da si zagotovijo lastno varnost na način, ki odvzame pravice svojim lastnim in legalnim odjemalcem. (Zanimivo, da pri tem takoj pomislim na asociacijo: gospodar < suženj)

Ali pa je to le zadnji in obupen poskus, da bi se kapitalizm kot sistem (kakršnega poznamo iz preteklosti) obdržal in da bi obstoječi bogataši še vedno radi živeli v navidezni iluziji, da kontrolirajo svet?
We create worlds

Zgodovina sprememb…

christooss ::

Bluphoenix Se res opravičujem. Nism pravilno povedal. Kitajci (nadzorniki) ne bodo pustili da Američani (nadzorniki) nadzorujejo Kitajce (nadzornike) ter Kitajce (uporabnike)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Saladin ::

Garantiram, da so se že dogovorili kaj z Kitajci - Brez njih naamreč TC ne more uspeti oz. ni rentabilen. Verjetno jim bodo prodali ali kako drugače omogočili to tehnologijo, razlika bo le, da bo pod nadzorom kitajske oblasti.
Pravzaprav bi rekel, da Kitajska željno pričakuje izhod TCja.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

BluPhenix ::

aha, to se pa že drugače sliši :)

Kitajci itak na veliko razvijajo svoje računalnike, ker ne marajo ameriških, ker dajejo v njih spyware :D

Crimson_Shadow: ah pa ja znajo te korporacije zagovarjati svoje ideje pred raznimi državnimi ustanovami, drugače nebi bile kjer so. Kako prepičaš policijo? Enostavno, ne bo več problemov z identifikacijo pedofilov, prekupčevalcev, kradljivcev... ki svoje "storitve" ali "izdelke" ponujajo preko interneta. Če bo nekdo dal oglas na kakšno stran da prodaja telefon, za katerega se izve da je ukraden ne bo problema dobiti možakarja. Ne bo niti problem odkriti script kiddijev, ki izvajajo napade na državne ustanove (real haxorji naj bi itak imeli predelane računalnike) itd. itd. itd.

Državna varnost: s tem se bo olajšalo odkrivanje teroristov, ki postavljajo svoje trofeje na internet... Točno se bo vedlo kateri uporabniki gledajo strani "Kako izdelati bombo doma", pa tudi če le kot zanimivost. itd.

Dalo se bo ugotavljati pisce črvov/virusov itd. itd.

Misliš da se bodo državne ustanove, ki sokrbijo za varnost res tako upirale TCju?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

christooss ::

ah pa ja znajo te korporacije zagovarjati svoje ideje pred raznimi državnimi ustanovami, drugače nebi bile kjer so. Kako prepičaš policijo? Enostavno, ne bo več problemov z identifikacijo pedofilov, prekupčevalcev, kradljivcev... ki svoje "storitve" ali "izdelke" ponujajo preko interneta. Če bo nekdo dal oglas na kakšno stran da prodaja telefon, za katerega se izve da je ukraden ne bo problema dobiti možakarja. Ne bo niti problem odkriti script kiddijev, ki izvajajo napade na državne ustanove (real haxorji naj bi itak imeli predelane računalnike) itd. itd. itd.


Kaj pa Cybercafeji iz katerih bi lahko oddal oglas? Bo to pomenilo konec cybercafejev. Sej tu se tud pojavi problem. Vse trgovine gostilne barčki, pajzelni, javne hiše bodo mogle zamenjat compe. Ker POS pa ja ne bo delal prek "nevarne"

Its the end of the world as we know it - R.E.M.

:'(
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

No, poenostavimo zadevo nekoliko.

Kupiš film, ki ga zdaj pa ne moreš kopirati. Oziroma, kopiraš ga lahko, vendar ga ne moreš prikazovati na drugih napravah (računalnikih), ker nimajo ustreznega ključa, pa preko tega TC čipa ne delujejo.

Potem ga pač goniš na računalniku, ki ima to pravico in snemaš s kamero ekran. Kasneje s programom poretuširaš, da ni izgube kvalitete.

Vendar to ne gre, ker kamera je TC in noče snemat. Da o retuširniku ne govorimo, ker ga TC noče niti pod razno poganjati.

To je naivna teorija tega sistema, "teorija" ki pozablja, da TC nima shranjenih vseh prepovedanih ukaznih sekvenc, ki jih ne sme izvesti. Če jih ima, ne deluje pa nič. Potem res ne moreš napisati niti enega lastnega programa, ki bi napisal "Hello world, kako ste?".

Potem nimaš compilerja in računalnik je samo še TV ali vidopredvajalnik iz leta 1980. Komaj kaj boljšega.

Oziroma, še to več ni.

"Trusted Computing" je "no computing at all". Vsak real computing je pa ne-TC.




Se kdo še spomni t.i. računalnikov MX iz Japonske? Nobeden? Nič hudega. Pač en vaporware izpred 20 let.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Nejc Pintar ::

MS: Od kdaj Renault nadzira naš avto?

Sicer pa bi lahko ustanovili državni organ, recimo mrežna+policija= mrežicija:D Ki bi nadzoroval internet (Njim bi recimo prijavil DDOS napad).

edit:
@Thomas: panel dol pa samo nadziraš piksle:) (Po odkodiranju date)
Lahko je biti prvi, če si edini!

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

Tokrat se strinjam s Thomasovo izjavo. "Trusted Computing" je "no computing at all". Vsak real computing je pa ne-TC.

In glede snemanja s kamero, v načrtu je, da niti nebi bilo potrebno, da bi bila kamera TC, ampak da bi se v vse predvajane medije zapisal nek skriti watermark, tako v mp3je kot v video. ko bi komponenta s TC prepoznala watermark bi ustavila predvajanje. Mogoče da se bo dalo ta watermark na kakšen način odstraniti vendar zna biti zelo težka.

TC nima shranjenih vseh prepovedanih ukaznih sekvenc, ki jih ne sme izvesti. Če jih ima, ne deluje pa nič.

sej nebi bile sekvence triggerji, ampak program bi moral imeti potrdilo. Se pravi program pošlje TCčipu svoje potrdilo, TCčip ga odkodira/zakodira (lahko da si tudi kam zapiše njegovo kodo potrdila) in potem če ugotovi, da je uredu, mu dovoli, da dela normalno.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

SaXsIm ::

samo npr. monitorji so na nekem mestu analogni. Pripelješ signal do tc čipa v monitorju, vendar na izhod za katodno cev namesto katodne cevi priklopiš npr. videorekorder. Saj to ni nemogoče, ali pač?
SaXsIm

christooss ::

SO analogni. Vendar ne bodo več dolgo. Enkrat sm postal link do novice da boš moral za HdDVD kupit nov monitor v katerega bo ofcourse vdelan drm čip. Mislm pa da je eden že povedal v tej temi.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

BluPhenix ::

saXslm: ko pripelješ signal do TCčipa je že prepozno. Prej pa je neuporaben. Počasi boste začeli uvidevati problem hardverske implementacije takih rešitev.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

podbevna ::

Ma ja... Kot sem rekel to lahko deluje, le če je uzakonjeno kot obvezno. Kar pa na dolgi rok ne bo, če bodo ljudje to čutili kot nekaj omejujočega. In kot je tu predstavljeno je hudo omejujoče. Si predstavljate politika, ki reče: Zaradi varnostnih razlogov bomo prepovedali vaše PCje, DVDje, TVje, fotoaparate in avtoradije. Po mojem nismo dovolj prestrašeni.

Mali ne morejo razviti CPE? BS. Bral sem novičko, da so svoj procesor pred nekaj meseci razvili neki Slovenci. Bodo začeli z manj zmogljivimi, a ne za dolgo.

Tako je, kot je rekel Thomas. TC bo taka cokla za razvoj normalnega HW, predvsem pa SW, da ga bo prva alternativa na trgu enostavno sesula. Ker bo bolj svobodna, dostopna in hitrjša. Potem bodo novi mali s svojo TC free tehnologijo/contentom hitro postali veliki, veliki pa se bodo prilagodili ali pa poginili. In potem bodo novi veliki spet nekaj "pametnega" naumili in se bo začel nov krog.

Globalna prevlada, deal s Kitajci, popolna kontrola? :D Po mojem glavna ovira pri tem že dolgo ni tehnologija. Če bi bilo tako easy bi že bilo. Ovira so ljedje in dolgoročna neučinkovitost takih družbenih struktur.

PARTyZAN ::

SO analogni. Vendar ne bodo več dolgo. Enkrat sm postal link do novice da boš moral za HdDVD kupit nov monitor v katerega bo ofcourse vdelan drm čip. Mislm pa da je eden že povedal v tej temi.


V eni tocki se signal MORA odkodirat. In tam naj bi se ga zajelo.

Jumping Jack ::

@ BluPhoenix:

Za veliko firm bo to še najmanjši problem, novi računalniki in nov software, za tiste ki rabijo stalno top opremo. Oni morajo itak že sedaj imeti vse original. Tudi mi ni jasno takaj bi se programje zatadi TC tako podražalo?


Povej mi za eno firmo, ki "rabi top opremo". Npr. da nujno rabi Office 2003, ker je Office XP premalo zmogljiv (in kaj sploh omogoča Office 2003, česar Office XP ne omogoča?). Vse firme, ki jih jaz poznam, rabijo predvsem orodje za opravljanje dela, in to je pisanje dokumentov, mailov in mogoče še ena poslovna aplikacija. Zaposleni se pa tako ali tako praviloma vsaki spremembi upirajo z vsemi štirimi.

TC softver sam po sebi ne bo drag, bo pa drag vsak prehod nanj. Hardvera in programi tu predstavljajo še najmanjši del stroškov. Pomemben del predstavlja tudi uvajanje in šolanje zaposlenih (povprečni zaposleni se novih stvari uči ZELO POČASI IN NERAD in dolgo traja, preden z novimi orodji postane enako učinkovit kot s starimi). Še veliko večji del stroška predstavlja prenos podatkov iz starega v novo okolje in stroški zaradi ne-delovanja sistema zaradi nadgradnje. Glavnino stroška pa marsikje predstavlja izdelava celotnega informacijskega sistema na novo. Predstavljaj si, da ima podjetje celoten informacijski sistem (katerega razvoj je lahko trajal leta) napisan za Windowse ali celo DOS, OS2, VMS ali kaj podobnega. Pogosto taki sistemi tečejo že leta brez stika z izvornim avtorjem. Izvorni avtor pogosto sploh ni več dosegljiv ali ne nudi podpore za tako stare sisteme. In tudi če je dosegljiv in nudi podporo, sistema ne more kar prenesti na novo platformo. Treba je torej narediti vse na novo, izvorni avtor najnovejših orodij verjetno ne obvlada, treba je iskati stare specifikacije, nove izvajalce itd. itd. Vse to lahko nanese na astronomske vsote. V vsakem primeru bo to za vsako firmo hud udarec, ne glede na njeno velikost, in prepričan sem, da bo marsikatera firma, če jo bo zakon silil v prenehanje uporabe stare opreme, raje šla v stečaj. Zato bo vsaka država dobro razmislila, preden bo sprejela tak zakon.

Problem Y2K je po nekaterih ocenah v globalni ekonomiji povzročil za bilijon (tisoč milijard) USD stroškov, kar ni malo. S tem da je Y2K problem zanemarljiv v primerjavi s tem, kar bi povzročila popolna prepoved uporabe obstoječe strojne in programske opreme. Večina podjetij, ki so uporabljala vsaj približno sodoben softver, problema Y2K sploh ni imela. Drugod se ga je večinoma dalo rešiti s relativno majhnim popravkom obstoječih sistemov, vsekakor bistveno ceneje, kot če bi delali vse na novo. Zakonska prepoved uporabe obstoječe opreme pa bi pomenila nič manj kot to, da je treba ZAMENJATI VES HARDVER IN SOFTVER NA SVETU! V desetih letih je to popolnoma nemogoče, pa če ves svet dela samo to in nič drugega. Torej tudi tovrstnih zakonov ne bo moglo biti.

Prehod na sodobnejšo opremo se bo sicer počasi dogajal, ampak hkrati pa se bo še vedno razvijal softver za trenutne platforme, enostavno zato, ker je razvoj potreben, prehod čez noč na novo platformo pa neizvedljiv. Govorim predvsem za velike informacijske sisteme v podjetjih. In če se bo razvijal softver, bo moral biti na voljo tudi hardver, ki bo sposoben to poganjat. Torej še zelo dolgo bo obstajalo dovolj stare opreme, da bi globalna prepoved le-te pripeljala v svetovno gospodarsko katastrofo. Zakon o tovrstni prepovedi bi bilo mogoče sprejeti samo na ZELO dolg rok, minimalno 10 ali 15 let. In tudi sprejet ne bo tako kmalu, mogoče v roku 5 let. Torej še vsaj 15 let se nam gotovo ni treba bati, da bo TC edina alternativa v računalništvu. Sam pa sem prepričan, da bomo tudi čez 30 in več let še srečali dobre stare IA32 in AMD64.

Thomas ::

Recimo.

Jest razumem Travolto, da bi rad svojo umetnino, imenovano Vročica sobotne noči 7, rad zaščitil s TC.

Ampak to je naivno gledanje, da se to kar da. Namreč, jebo mpeg! Jest lahko nredim program, ki bo lavzi igral 3 pike v vrsto. Ko pa boš prvič postavil dovolj butasto, bo začel pixelčke risat po ekranu in razbijat po zvočniku, ravno tako, kot da ti res gledaš SNF7 s Travolto in nevemžekero migačico.

Kako naj TC čip ve, da je kaj narobe? Da se kršijo Travoltine (sicer legitimne) avtorske pravice?

Ne bo. Migal bo pixlelne, kot da igra 3 pike v vrsto, sej ne ve, kaj je travolta, kaj pa krog in kaj križec.

Seveda, če smo pa tako ozkogledni, da vidimo le mpeg format ... potem še nasedemo. Sicer pa ne. TC ... na žalost/srečo ni niti prida zaščita, niti kaj drugega.

Snovalci te ideje so vseeno - precej amaterji. Mislijo, da se more in sme dosegati pixel na ekranu samo skozi mpeg in podobna sranja, ki jih mislijo držat pri sebi.

Holivud in Nashvile sta precej doomed. Prestrukturiranja pač.

Seveda pa obstaja način (zanesljiv protokol) - toda ne gre brez kvantne mehanike. Ne da samo vse digitaliziraš, tudi ... "pokuemaš". Samo to je pa že off topic tukajle.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ender ::

Thomas: ekran dobi samo piksle - vendar se le-ti po kablu pretakajo enkriptirani (ne skompresirani). Ekran ima čip, ki signal dekriptira, in ga potem neposredno pošlje na panel, kjer se prikaže slika. Vsa pot od dekriptirnega čipa do panela pa je še zalita, zato da ti ne bi vmes priključil neke naprave, ki bi lahko brala čist signal.

Mimogrede, Xbox360 naj bi bil neke vrste test-bed za TC - ali se bodo pojavili mod čipi?
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Thomas ::

Pixel nimaš kej enkriptirat. To je ena RGB cifra, pa še alfa recimo zraven. 32 bitno število.

Kar je enkriptirano, je recimo povezava 1000 pixlov v mpegu. Če seveda ne posegaš s programom direkt, pa se ti žvižga z mpege.

Vsako sekvenco slik, ti lahko spremeniš v en program takega tipa:

move addressa_pixla_000000000, 938490494
move addressa_pixla_000000001, 93844494
move addressa_pixla_000000002, 938494494
move addressa_pixla_000000003, 5490494
move addressa_pixla_000000004, 558490494
.....

move addressa_pixla_000000000, 558490494


......


TC chip nič ne ve, da je to nadvse podobno zadnji stvaritvi Toma Krujza.

Hočem reči - zadeva je vapor.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova anketa: ali šifrirate podatke na svojem disku? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
9216907 (11458) matijadmin
»

Zanimiv napad na kontroler trdega diska (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
12041370 (35291) MrStein
»

Nam bosta UEFI varnostni zagon in Microsoft preprečila poganjanje alternativnih opera (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Varnost
20248143 (39206) Icematxyz
»

Vlada ZDA bo uporabljala polno kriptiranje vseh diskov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
739384 (7419) Matrin
»

Trusted Computing na pohodu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24519624 (15177) Skip

Več podobnih tem