» »

Vlaganje

Vlaganje

R0K ::

Mislite, da bi bila ena tema o vlaganju (vrednostni papirji, vzajemni/krovni skladi, nepremičnine,...) aktivna?

Odprtih je že dosti, ampak od zdaj naprej bi lahko bilo vse bolj združeno, pač v eni temi.

Je pa to ena taka stvar (vlaganje), za katero bi v danajšnem času že moglo bit veliko zanimanje na forumu, če seveda daste kaj na svoje življenje, danes in jutri.

Če bo seveda odziv, lahko pa za začetek nalimamo par konkretnih (informativnih) linkov, kako pa kaj na začetku!

LP
  • spremenil: R0K ()

R0K ::

OK, vsi se motimo ... :D

NemecRok ::

Ja tud mene bi ta tema zanimama, sam je pa tud res da slo-tech ni ravno pravi naslov za to temo ker je bolj posvečen računalniški tematiki

Predlagam ti da pogledaš na www.finance-on.net, kjer se zelo veliko govori o vlaganjih...pa tudi forum obstaja kjer se o tem na veliko razglablja :)
Ravno tako bi lahko nekaj našel tudi na strani www.siol.net, ker je ravno tako forum, ki je kar dobro obiskan.

LP

Švaba
Toshiba Satellite Pro A300-1NT

BigWhale ::

Jaz sem tudi pomislil na kumarice, pa zato nisem pisal off-topic postov... ;)

NemecRok ::

Čeprov po en stran bi blo pa prov fajn, da bi res odprl kakšno takšno temo...sej ni ravn treba da je naslovljena VLAGANJE...lahko bi bla bol široka...naprimer GOSPODARSTVO.
Sem prepričam, da se bi našlo velik ljudi ki bi jih to tematsko področje zanimalo in eden izmed njih bi biv tud jst :)

LP

Švaba
Toshiba Satellite Pro A300-1NT

M-man ::

Je več razlogov, ali bi bil oddelek o vlaganju oz. naložbah denarja primeren ali ne.

Primeren bi bil zato, da bi v splošnem še vedno nepoučene Slovence s kljub le nekaj sto tisoč tolarji privarčevanega denarja odvrnil od vezave denarja v banki in raznega kupovanja tujih valut ter obenem pozival k obisku borznega posrednika. Ta si bo po koncu trgovalnega časa na borzi z veseljem vzel uro časa in vsakemu posamezniku predlagal ustrezno pasivno investiranje v delnice oz vzajemne sklade.

Zakaj ne bi bil potreben pa sem že nakazal: zato ker najboljši nasvet dobi vsak sam pri svojem borznem posredniku. Kljub temu da npr. trgujete preko interneta, lahko vedno pokličete na svojo borzno hišo in povprašate za oceno svojega predvidenega nakupa. Vsa ostala mnenja na raznih forumih so zgolj čredni nagon, ki je občasno obarvan s kako subjektivno oceno. Vse skupaj je pobrano iz poročanja medijev in če se informacije pokrivajo narod že na veliko poziva k nakupu. S tem ni nič narobe in velika verjetnost je, da boste kljub vsemu zaslužili, vendar vam bo le borzni analitik znal priporočiti kakšno delnico, na katero še ni navala, vendar zna v roku petih let (toliko časa npr. ne potrebujete denarja) presenetiti.

Primer:
Borzni posrednik vam bo priporočal delnico farmacevtskega podjetja za pet let, ker ve (skrbno je analiziral vse podatke o družbi), da je podjetje zaenkrat še vedno podcenjeno v primerjavi z ostalimi sebi podobnimi podjetji, obenem pa se ukvarja z razvojem generičnega zdravila za original, kateremu patent poteče čez tri leta…
In kaj trobijo forumi in neprofesionalci kot sem tudi sam: kupujte ide, ker so še vedno podcenjeni, kakšen blue chip po korekciji in v vsakem primeru vlaganjte na jug. Pifi so zakon. In to se ponavlja že tri leta. In ko se bo začelo govoriti o Indiji, bodo vsi pisali o tem…

Torej če bi bil oddelek o vlaganju, se po mojem mnenju ne bi smelo pisati preveč o tem kaj kupiti, pač pa predvsem kako kupiti: katere knjige brati, kje je kakšen seminar oz. radijska oddaja, katera borzna hiša ima najnižjo provizijo, kako izpolniti obrazec za oddajo napovedi kapitalskega dobička, kako kupiti delnice na jugu, v ZDA, na Kitajskem… Je pa vprašanje, če je se to spada na stran kakršna je slo-tech in kakšen je interes obiskovalcev oz. kdo bi bil to sposoben moderirati ter predvsem kakovostno pisati.

Gospodarstvo bi bila že boljša ideja.

LP
M
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-man ()

R0K ::

Se kar strinjam z zgornjim odgovorom.

Je pa lepo slišat kakšne izkušnje, o različnih borznikih in borznih hišah. Vsi vemo, da so eni pač sam nateguni.

Sam sem sicer bolj pristaš vlaganja v sklade (ok, res je, da nimam notri miljonov, ampak za dijaka je ok ;)), predvsem zato, ker lahko bolj mirno spiš, ni ti treba vsak dan čekirat novic in bit živčen, če se prebližuje kakšen prevzem firme (če recimo samostojno vlagaš v delnice). Je pa res, da se da na taka način denar obrnat tut za več +50%/leto.

Sicer pa, zaradi mene, lahko odpremo tudi novo temo oz prosimo kakšnega moderatorja, da spremeni ime te teme.

lp

Loki ::

ce se zgodi prevzem firme, ti posljejo na dom posto z pogodbo za prodajo delnic po neki doloceni ceni in to je bolj ali manj to. skrbet te ima bolj ali manj samo, da se nebi rok za prodajo iztekel preden bi ti oddal pogodbo.

nategovanja pa v (uveljavljenih) firmah bolj ali manj ni, vsaj v tisti meri, kakor si ti predstavljas. (da bi se jim slo samo, da od tebe cimvec profitirajo ne glede na sredstva).
zato imamo drzavo. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

has inc. ::

ROK, ker sklad ti že prinese 50% letni donos? :\

Ne vem če ste opazil, ampak po novi direktivi morajo analitiki (analiza EU stocks) rakriti svoje vire ter porftelij podjetja in lasten...tko stvar rata mal bolj transparentna.

R0K ::

Mogoče 5-10 na svetu, pa za tiste niti ne vemo, ker moreš met prvo kak miljon €, da lahko sploh prideš zraven :)
Bolje realno je kakšnih 10-20%.

Govoril sem o samostojnem trgovanju z delnicami.

has inc. ::

Ja zaprti skladi so neki drugega. Sam vedno obstaja povezava tveganje-donos. Enako je pri samostojnem vlaganju.

R0K ::

Jah, to je pač tako. Tveganje je vedno. V vseh stvareh. Tudi ko kupiš nov avto tvegaš in upaš, da bo kul, da ne bo jajc pa se kvaril. Ko si poiščeš nov šiht upaš, da ti bo ušeč, čeprov si mel prej dober job, pa iščeš boljšega, itd.

Je pa res, da predhodni donosi niso merilo za prihodnost. Recimo če gre nekaj gor, ne pomeni, da bo šlo še naslednjih par let, mesecev, dni. Za to je pač treba ponucat analitike, borzne posrednike, ... :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Finančni začetnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17750266 (38936) Gjurisic
»

Sava ali Petrol? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1189529 (6165) Zeberdee
»

Trgovanje z delnicami

Oddelek: Loža
2311997 (11324) LoneWolf
»

Vzajemni skladi

Oddelek: Loža
433944 (3097) nicjasno
»

Kam nej vlozim denar???

Oddelek: Loža
493934 (2488) Uporabnik

Več podobnih tem