» »

Trgovanje z delnicami

Trgovanje z delnicami

LukaVi ::

Pozdravljeni!
Bi mogoče kdo bil tako prijazen in se malo razpisal o delnicah? Kako se z njimi posluje, kako se da napovedovati rast/padec le-teh, katere borzno posredniške hiše so vredu, zanesljive, katere so cenejše... skratka na kaj vse je treba biti pozoren, če hočeš tudi nekaj zaslužiti:D
Najlepša hvala za pomoč in lp
lep pozdrav
  • spremenil: LukaVi ()

jeti51 ::

Posluje se tako, da se v računalniški sistem borze vnašajo nakupna in prodajna naročila. Če se dve taki naročili "ujmeta", je posel sklenjen in delnice zamenjajo lastnika. Naročil ti ne moreš vnašati neposredno, zato potrebuješ borznega posrednika, ki v sistem vnese naročilo v tvojem imenu (ga posreduje), za kar pobere tudi nekaj provizije.

Katere BPH so v redu in najcenejše? Poglej si malo na internetu ponudbo, kaj nudijo, kako visoke provizije imajo, ali omogočajo trgovanje preko interneta in podobno. Jaz imam sicer račun odprt pri Iliriki.

Kako napovedati rast/padec delnic? Dejansko ne moreš. Obstajajo pa različne metode, ki ti pomagajo vsaj oceniti, kam se bo gibala vrednost posamezne delnice oziroma kam se bo gibal trg. Fundamentalna analiza upošteva, kako podjetje posluje, kakšne so njegove bilance ter na podlagi tega vrednosti njegove delnice, medtem ko t.i. tehnična analiza gleda pretekla gibanja tečajev ter na grafih išče določene značilne vzorce, ki naj bi nakazovali, kaj se bo zgodilo.

Kako zaslužiti? Zelo veliko lahko narediš že s tem, da se čim bolj izogibaš stroškom, saj so razne trgovalne/posredniške/upravljalske (pri skladih) provizije na dolgi rok uničujoče in ti poberejo znaten del siceršnjega donosa. Poleg tega je daleč najbolj pomembno, da svoje naložbe ustrezno razpršiš, da "ne nosiš vseh jajc v eni košari" po domače povedano.

Toliko res na hitro, seveda pa je to daleč preveč obsežna tema, da bi se dalo vse napisati v enem normalno dolgem postu. :)

OldSkul ::

Pri nas je dandanes tako, da se delnic ne splača toliko kupovati, kot se pa jih je kar nekaj let nazaj. Namreč Slo bluechipi so že tako nesramno dragi, še posebej Krka, da se jih niti podrazno ne splača kupiti. Tako so tisti, ki so pred leti vlagali v delnice na dolgi rok, zdaj pri velikih profitih. Pa seveda ne smemo pozabit na davek, ki ga moramo plačat, tako da se na neke hitre zaslužke ne moremo zanašat, saj treba plačat še davek.
Priporočam kašne sklade al pa kej. Delnice samo, če se gre za pridobivanje na dolgi rok.

LukaVi ::

hvala
jaz bi moral tut imeti neko uporabniško ime pri Iliriki... Ali ilirika tudi dopušča preprosto logiranje v stistem preko interneta in nadzorovati svoje delnice?
lep pozdrav

Loki ::

http://www.ilirika.si/borzno_posredovan...
a je tako tezko? sicer je pa davek na vsako prodano delnico 20% do 5 let od dneva nakupa, nato se niza po 5% na 5 let. mislim, da spremljanje tecajev omogoca ze MS money, kakor tudi veliko drugih zastonjskih programov. vecja problema sta dobiti azurne podatke in prepricati program, da bi jih pobiral za slovenski trg.
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

LukaVi ::

Kako pa je s skladi? V katere se pa splača vlagat?
lep pozdrav

karafeka ::

Odvisno koliko hočeš tvegat oz. koliko lahko izgubiš.

Drugače pa mislim, da ima najnižje provizije preko online trgovanja gbd. www.gbd.si

jeti51 ::

Kako pa je s skladi? V katere se pa splača vlagat?

Med vsemi skladi, ki vlagajo na tiste trge, ki tebe zanimajo, bi jaz izbral indeksne. Razlog? Veliko nižje upravljalske provizije od aktivno upravljanih skladov, kar se na dolgi rok krepko pozna pri donosih. Tudi zgodovinski podatki podpirajo trditev, da indeksni skladi prekašajo aktivno upravljane.
(s čimer se noben borzni posrednik in noben upravljalec sklada seveda nikoli ne bo strinjal, saj bi s tem priznal, da je on sam pravzaprav odveč in da le provizije pobira >:D)

Problem je sicer, da kljub vsej poplavi skladov pri nas pravega indeksnega sklada žal nimamo, tako da se bo glede tega potrebno ozreti v tujino oziroma izbrati nekaj izmed tega, kar je na voljo na domačem tržišču.

karafeka ::

Mislim, da enemu začetniku pri trgovanju z vrednostnimi papriji nebi smeli priporočati, da začne trgovati na tujih borzah, Je pa to seveda edina pot, ko že imaš določene izkušnje (in seveda denar) na domači borzi.

Če pa ima kdo željo že na začetku trgovati v tujini, pa se prav tako splača pogledat ponudbo gorenjsko borzne družbe . www.gbd.si. S njihovo pomočjo se lahko trguje tako na balkanskih, kot na zahodnih evropskih trgih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: karafeka ()

LukaVi ::

ok in kaj je fora teh skladov? Ali samo razpršim denar v več manjših vrednostnih papirjev in ta denar pustim, da se obrača... ob pravem času pa ga poberem ven - v čem je potem razlika med delnicami in skladi?
Obstajajo kolikor vem tudi skladi, ki ti garantirajo, da dobiš nazaj vsaj vsoto, ki si jo vložil, če ne več - kakšni skladi so to?
Kje bi vi iskali sklade kateri so dobri, donosni..?
Hvala
lep pozdrav

A. Smith ::

Odločanje med skladi in delnicami poteka glede na to, koliko časa in zakaj želiš varčevati. Če boš denar vložil za recimo 5 let, te bodo zanimale delnice. Če boš varčeval za penzijo, te bodo zanimali indeksni in vzajemni skladi.

Glede na to, da si začetnik in najverjetneje ne razpolagaš z veliko vsoto denarja, je zaradi dodatnih stroškov in provizij najbolj smotrno, da denar vložiš v delnice slovenskih podjetij. Ko boš obiskal kakšno borzno družbo, ti bodo znali svetovati, v katere.

Pri tem si zapomni, da na kratek rok ne moreš zaslužiti. Donos v bankah je pod 4%, kar ne pokrije niti inflacije. Če boš dosegel na leto 15% donos, je to že bolje kot če bi imel denar na banki. Mediji so sicer polni zgodb o ljudeh, ki so na trgu tvegali in obogateli. Ampak takih je malo. Več je tistih, za katere nihče ne ve, kako so na borzi zaigrali prihranke - kar pa medijev ne zanima. Vlagaj "konzrvatino" - ne tvegaj. Šele, ko boš imel velik portfelj (veliko različnih delnic), si smeš privoščiti kakšno manjšo tvegano naložbo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

jeti51 ::

Odločanje med skladi in delnicami poteka glede na to, koliko časa in zakaj želiš varčevati. Če boš denar vložil za recimo 5 let, te bodo zanimale delnice.

To pa že ne bo držalo. Poanta skladov je namreč naslednja:
1.) Velika razpršitev sredstev: sklad ima lahko naložbe v tisočih in tisočih podjetjih, takšne razpršitve pa z manjšimi vsotami denarja enostavno ne moreš doseči, saj jasno ne moreš kupiti pol delnice podjetja A pa 0,1 delnice podjetja B in tako naprej.
2.) Nepoučeni vlagatelji, ki ne razumejo mehanizmov trga, prepustijo vse skladu in se jim tako ni potrebno ukvarjati z odpiranjem trgovalnega računa, ugotavljanjem, katere delnice naj kupijo in v kakšnih količinah ter podobno.

Ni pa bistvo skladov v tem, da v njih vložiš zato, ker vlagaš "na dolgi rok". Tudi direktni nakupi delnic so na krajši rok bolj kot ne samo loterija, po drugi strani pa je priporočljiva minimalna doba vlaganja v sklade odvisna predvsem od same naložbene politike sklada in ne moremo kar pavšalno reči, da je meja npr. 5 let.

Če boš varčeval za penzijo, te bodo zanimali indeksni in vzajemni skladi.

Kakšna pa je razlika, če smem vprašati? ;)
Indeksni skladi so namreč samo neka podmnožica vzajemnih skladov, ki ima svojo naložbeno strategijo.

Glede na to, da si začetnik in najverjetneje ne razpolagaš z veliko vsoto denarja, je zaradi dodatnih stroškov in provizij najbolj smotrno, da denar vložiš v delnice slovenskih podjetij.

Spet ne bo držalo. Ravno zato, ker verjetno ne razpolaga z veliko količino denarja, z vlaganjem direktno v delnice ne bo mogel doseči dovolj velike razpršitve, s čimer se bo po nepotrebnem izpostavljal dodatnemu tveganju. Če želi svoj vložek oplemenititi, naj se ozre po vzajemnih skladih, razen seveda, če je njegov namen ta, da se spozna s tem, kako borzno trgovanje sploh poteka. V tem primeru pa naj se res napoti na neko BPH, odpre trgovalni račun in kupi kakšno delnico, da vidi, kako vse skupaj izgleda v praksi. Seveda pa mora biti v tem primeru pripravljen na to, da lahko del vložka tudi izgubi, ampak to je pač cena učenja. :) Bolje tako, kot pa da zaradi nepoučenosti naredi kakšno hudo napako takrat, ko bodo v igri veliko večje vsote, po možnosti celo večji del njegovega osebnega premoženja.

Vnesite tukajČe boš dosegel na leto 15% donos, je to že bolje kot če bi imel denar na banki.

Hm, 15% na leto je pravzaprav odličen donos in na dolgi rok pravzaprav nedosegljiv. Več kot 10-12% na leto naj ne pričakuje.
(seveda govorim o povprečju na dolgi rok, v posameznih letih pa seveda zadeva lahko zraste tudi za 50% in več - in seveda tudi pade)


Oprosti, A. Smith, saj vem, da želiš samo dobro in mu pomagati, a za finančnega svetovalca te vseeno ne bi vzel. :)

A. Smith ::

Človek nikoli ne zna toliko, da se ne bi mogel še česa novega naučiti ;)

Edino razlaga, zakaj menim, da je za daljše varčevanje bolj primeren sklad: zaradi razpršitve je naložba na dolgi rok bolj varna (saj vem, spet je lahko razpršitev med samimi tveganimi možnostmi). Pet let je bil zgolj primer krajšega varčevalnega obdobja, da se ve, da v nekaj mesecih ne moreš doseči nič (razen če si nek borzni guru).

>>Kakšna pa je razlika, če smem vprašati?

Zatipkal...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

jeti51 ::

LukaVI: Če te stvar malo bolj zanima, predlagam, da si prebereš npr. tale članek, v katerem so pojasnjene osnovne stvari v zvezi z investiranjem. Tukaj je npr. naštetih nekaj najpogostejših napak, ki jih ljudje delajo in ki se jim je dobro izogibati. Priporočljivo je tudi, da prebereš kakšno knjigo o tem. Če ti kateri izmed osnovnih pojmov oziroma pogostih izrazov (npr. delnica, obveznica, indeks...) morda še ni čisto jasen, začni kar s tem. Na internetu je ogromno materiala na to temo.
(in tudi forumov s prijaznimi uporabniki :P)

Loki ::

ce bi imel znanje za trgovati z delnicami, nebi spraseval, v cem je fora skladov. drzi se teh.
razlika je, da stavis svoj denar na vecjo kolicino delnic (si lastnik npr. 0.001 delnice 100tih podjetij prek sklada) ter tako porazdelis tveganje. delnice kupis recimo ene par, ampak vec tvegas (lahko tudi vec dobis sicer).
I left my wallet in El Segundo

LukaVi ::

Vsem zares najlepša hvala za pomoč in uporabne nasvete.
Mogoče bi bilo potem res najbolje, da vložim glavnino svojih prihrankov v kak sklad - vendar kateri?
Katerega bi mi priporočili?

Kot pa si omenil jeti51 bi morda tudi poizkusil kupiti eno bolj cheap delnico, da vidim kako se tem stvarem streže :)
lep pozdrav

joker16_7 ::

Vidim, da ste v tejle temi sami strokovnjaki;) Tudi jaz sem se že večkrat spraševal kako ta sistem kaj deluje. Veliko pametnega ste že povedali. Imam pa še tudi kakšno vprašanje. Npr. tole. In sicer; včasih spremljam dnevnik in potem na koncu pove cene in rast tistih bolj osnovnih delnic slovenskega trga. Večkrat sem opazil, da imajo delnice z manjšo vrednostjo večje narastke (v procentih seveda), kot pa večje. Opazil sem tudi da velika večina delnic manjšega vrednostnega razreda naraste v enem dnevu skoraj vedno za 5+ %. In ko sem te delnice spremljal mesec ali dva se je njihova vsota v primerjavi s prvotno povečala za 200-300%. Govorim seveda za večino. Seveda so izjeme. In potem sem razmišljal kaj bi bilo če bi jaz npr. pred dvema mesecema vložil ves svoj prihranek samo v te delnice. Svoje premoženje bi namreč potrojil. Sicer sem lastnik ene Petrolove delnice, ki je bila pred letom in pol vredna zgolj 50 tisočakov (se opravičujem - 210 EUR), sedaj pa je njena vrednost krepko čez 500 EUR (mislim okoli 550-600EUR). Kaj če bi imel jaz takrat 10 delnic?:\ Danes bi se že vozil z Audijem:D Kot končni zaključek sem prišel do sklepa(ni nujno, da je pravilen - to vas tudi srpašujem;) ), da je zelo pametno vlagati v manjše vrednostne papirje (seveda daš denar v vsaj deset različnih delnic) in potem vsaj nekaj zaslužiš, če ne kje podvojiš ali celo potrojiš denar.
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

LoneWolf ::

In potem sem razmišljal kaj bi bilo če bi jaz npr. pred dvema mesecema vložil ves svoj prihranek samo v te delnice.

To razmisljanje je enako tistemu v nedeljo zvecer po zrebanju lota. Kaj bi bilo, ce bi vceraj vplacal s kombinacijo s stevilkami, ki so bile na zaslonu?

Dobicek : tveganje. Ko borza samo raste par let, neverjetno veliko ljudi zagrabi pohlep in vidi samo prvi del.

Nisi prvi, ki je prisel do taksnega "sklepa", pa tudi borza ni od vceraj, svet je vse to ze videl. V dvajsetih letih prejsnjega stoletja je ameriska borza naravnost cvetela, v petih letih stalne mocne rasti se je indeks Dow Jones povecal za petkrat, male delnice, ki bi jih danes steli za bolj tvegane, so delale miljonarje v nekaj mesecih. Nekaj takega, kot danes balkanski trgi, ce se tezko poistovetis z zgodovino. Noben ni hotel manjkat zraven in zamudit priloznosti, vkljucno z ekonomisti in strokovnjaki, ljudje so jemali po vec hipotek na nepremicnine, da so prisli do denarja za vlaganje na borzi z racunico, da bodo vlozek pomnozili v nekaj mesecih in zlahka odplacal glavnico. Zakaj bi kupil eno delnico, ce lahko zastavis hiso in jih kupis sto? Enako kot ti, noben ni prevec razmisljal o tveganju. Sosed je tudi lani kupil, pa je do danes ze potrojil. Borza itak samo raste, a ne?

Do slavnega septembra 1929, ko je balocek dokoncno pocil. V nekaj mesecih je Dow Jones strmoglavil na prbl. 10% svoje takratne vrednosti, in prvotne vrednosti ni vec dosegel do leta 1954. Delnice vecjih podjetij so padle na desetino svoje vrednosti, ogromno manjsih in bolj tveganih je enostavno izginilo ali popolnoma izgubilo na vrednosti, na miljone (pre)optimisticnih vlagateljev je ostalo ne le brez dobicka, ampak tudi z zelo majhnim delom zacetnega vlozka, mnogi med njimi s hipotekami, ki jih niso vec mogli vrnit in so sle cele druzine na cesto. Leti 1929 in 1930 sta zapisani v zgodovino po mnozicnem skakanju z neboticnikov in risanju abstraktnih fresk z lastnimi mozgani.

Samo toliko v razmislek, preden gres vplacat audija. Ne recem, lahko imas sreco in ti rata. Ampak vseeno, ce vidis samo dobicek in tveganje lepo spregledas, pred masovnim investiranjem v tvegane vrednostne papirje male kapitalizacije odrini na stran za en magnum .44 s pripadajocim nabojem. Zna pridet prav.

joker16_7 ::

To je bilo samo nedolžno vprašanje;) Drugače pa hvala za pojasnilo.;) Mene zanima samo procent (vsaj približen) malo vrednih delnic, ki so v kratkem času (mesec ali dva) narastle za 200+ %
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

LoneWolf ::

A nic spama ne beres? :) Vecina delnic v vrocih namigih, s katerimi te bombardirajo spammerji, ustreza tvoji definiciji.
Tipicna delniska prevara, pogosto uporabljana, znana kot " pump and dump", in lep primer, zakaj so delnice z nizko kapitalizacijo toliko bolj tvegane.

joker16_7 ::

Ne, res nič ne berem:8) Če jaz prav razumem gre za to, da delničarji udarijo z nekimi majhnimi delnicami, ki v bistvu sploh niso neko močno podjetje in potem ko jih dovolj nasede ukani, cena pade? :\
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

Zgodovina sprememb…

LoneWolf ::

Zelo poenostavljeno, goljuf si izbere eno neznano, malo, poceni XY podjetje, in kupi nekaj njihovih delnic za drobiz - vcasih ga celo ustanovijo na novo. Okoli podjetja se zacne zganjat evforija - najdl so nafto, imajo najbolj revolucionaren produkt po izumu kolesa, posilja spame, deli "prijateljske namige", sam se naprej kupuje njihove delnice in s tem ustvarja povprasevanje. Ker gre za majhno podjetje z majhnim prometom, ze ti njegovi nakupi povzrocijo konkreten dvig cene delnice, seveda cisto umeten. Naivnezi, ki po tecajnici iscejo delnice z 200+% ;) to seveda opazijo in pristavijo piskrcek, kupijo se sami nekaj delnic in s tem nezavedno pripomorejo, da se cena se bolj zvisa. Plaz se usuje, delnica pobezlja, goljuf samo se caka. Ko oceni, da je bilo dovolj, proda svoje zacetne delnice po umetno napihnjeni ceni z ogromnim dobickom, in neha delat reklamo. Delnica neha rast, cena je mocno napihnjena, vlagatelji zacnejo mnozicno prodajat in ker ni vec nobenega, ki bi tako malo naznano podjetje sploh kupil, se cena delnice sesuje, pogosto celo precej pod zacetno vrednost. Razen goljufa je velika vecina ostalih na konkretni izgubi.

joker16_7 ::

Hvala ti za vsa ta pojasnila. Samo nekaj še. A je možno ugotovit če je delnica spam al ne, preden se zgodi najhujše?
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

LoneWolf ::

Obnasas se samozascitno, razisces svoje nalozbe, ne delas po crednem nagonu, ce ze vlagas tvegano se tveganja vsaj zavedas, uporabljas glavo in malo drzis pod kontrolo sanje o novih audiih ko listas po tecajnici.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam investirati 100€ / mesec (Non-Crypto) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5423936 (12573) janez89
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9926039 (16268) Mr_Globus
»

V katere vzajemne sklade vložit?

Oddelek: Loža
1912736 (11882) Myhajlo Tod
»

Kam naložiti denar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210477 (9107) Cr00k
»

Kam nej vlozim denar???

Oddelek: Loža
493930 (2484) Uporabnik

Več podobnih tem