» »

Vzajemni skladi

Vzajemni skladi

EssEncE ::

Vzajemci

No, kakšen poznavalec, kam se splača vložit? Osebno menim, da v delniške, kak Rastko naprimer.

So še kake druge boljše stvari za vlagat, kot tejle vzajemci?

LP.:)
  • spremenilo: EssEncE ()

LoneWolf ::

Ze na nacin, kako si zastavil vprasanje, ti toplo priporocam kaksno ustrezno literaturo na temo delniskih trgov in vzajemnih skladov. Ce imas moznost kje dobit, "mag. Robert Kleindienst, Varcevanje v domacih in tujih delnicah" bo kar primerno branje za zacetnika.
Potem pa pridi nazaj. :)

bmen ::

Pozor za vse bodoče "vlagatelje"

Predhodni donosi niso garancija za donose v prihodnosti!

- vzajemni skladi oz. delnice na sploh so predvsem za tiste:
- ki denarja, ki ga vlagajo ne bodo pogrešali nekaj časa (let) - vztopno/izstopne provizije, plačilo davka...
- in ki ob morebitni izgubi ne bodo zaradi tega življensko ogroženi oziroma jo lahko s stisnjenimi zobmi preživijo.
- pa še nekaj: donosi na eno delnico/točko so po par 10 SIT, - donosi na veliko delnic pa so veliko SIT. Torej dobički/izgube se poznajo pri velikih številkah,
ne sme te zmesti tudi dnevno nihanje vrednosti. Vlagaš za dobo nekaj let!

Zatorej če imate namen vlagati majhne zneske - mogoče obstaja tudi kak boljši način za plemenitenje denarja?
... B ...

EssEncE ::

Ne mislim ne vem kako velikih zneskov. Kak milijon za začetek.

Provizije so 3%. Pa 3leta moraš met notr, da ne plačaš davka na dobiček kolikor vem.
Donosi za pretekla tri leta so bili pa največji tam okoli 150%. Torej daš notr milijon in čez 3 leta pobereš ven 2 milijona in pol. Kar ql...

Kaj preveč se pa ne mislim s tem ukvarjat, ker verjetno v tem času že z delom več zaslužiš, kot da se ne vem koliko ukvarjaš s tem. Zato me zanima pač samo nahitro. Nočem namreč, da na banki gnije dnar...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

LoneWolf ::

EssencE: Ne vlozit vsega v vzajemce. Samo toliko, kolikor lahko pogresas. Resno.
Si res pravo poosebljenje vseh stereotipnih zablod o kapitalskem trgu, solski primer, ki ga najdes na prvih par straneh vse tovrstne literature.

EssEncE ::

Ja, seveda bom imel dovolj za preživetje in ostalo...

Samo dnar se pač nabira in ga je že preveč in je treba investirat. Delnic posamično ne mislim kupovat, ker pač nisem za te hece. Naj pač strokovnjaki s tem upravljajo. Grem stavit, da znajo bolje od skoraj vsakega posameznika.

Sprašujem pa, če je še kaka boljša možnost zame...:)

No sej LoneWolf, ki obvlada naj pove svojo strategijo. Če ni skrivnost.:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

Phil ::

Ena varianta je tudi da denar na banki vežeš. Donos je bolj kilav ti pa vsaj obresti pokrije in je varno.
LP

EssEncE ::

To je premalo...

Večina tehle skladov definitivno v dveh ali treh letih podvoji vnos.

Phil ::

Kdo ve o zakladnih menicah povedati kaj več? Kakšen je donos?
LP

LoneWolf ::

EssencE, to, o cemer ti govoris, je osebno upravljanje premozenja. V tem primeru zaupas tvoj miljon pooblascencu, ki ustrezno odloca, kako ga bo obracal, ocenjuje tveganje, rocnost vlozka itd. Za miljon SIT se ti ne bo noben sel upravljanja premozenja, pri NLB se o tem zacnejo pogovarjat pri 30 mio SIT. Z razlogom.
To, kar bi se ti sel, je vlaganje v vzajemni sklad. To je precej drugacna pesem, ze z izbiro sklada si si precej natancno zacrtal pot, kako se bo upravljalo, kaksno bo tveganje itd. Tvoj glavni problem je, da se ti ocitno ne sanja, kako izbrat vzajemni sklad ali vsaj kaksne parametre gledat, rines enostavno tja, kjer si v preteklosti videl najvecje dobicke. Nekdo bo cez par let precej in presenecen in razocaran nad tem gnilim kapitalizmom... Poucit se vsaj o osnovah ti zgleda ni v interesu, raje bi nek instant recept kako iz miljona naredit dva. Good luck, tebi in drugi polovici Zemljanov.
Sicer pa, mirno daj v vzajemni sklad. Prilivi svezega kapitala na trg kratkorocno pomagajo dvignit tecaje delnic. Tudi mojih. Zgubljam cas tule.

cman: Zakladne menice so primerljive z obveznicami. Posamezniki se obicajno ne pecajo s tem, donosi te ne bi navdusili, ce ti je to cilj.

EssEncE ::

Mi je jasno ja, kar se tiče upravljanja...

Sem pa odprl temo zato, da vsak lahko pove kakšne parametre gledat in zakaj. Če hoče to delit z ostalimi. Ti očitno ne. Tudi prav.:)

M-man ::

Priporočam ti, da najprej prebereš ti 2 sicer povezani temi. Tam sem že napisal nekaj mnenj, ki se do sedaj niso bistveno spremenila.

1.
2.

V banko se ne izplača vlagati, saj ti obrestna mera kljub vezavi komaj pokrije inflacijo – če ti sploh jo.

Zgornjim predlogom, katerih bistvo je, da če misli kdo vlagati v vzajemne sklade, naj kupi raje kak ID (zakaj točno piše) npr. TG1R, ki se bo preoblikoval v VS do novembra oziroma oktobra, bi dodal še južne trge. Tu velja omeniti obveznice Republike Srbije, ki imajo donos EUR + 10% ter nekatere špekulativne naložbe v razna dobrostoječa podjetja. Tu bodo cene delnic ob prevzemih zelo narasle. 100 do 200% ni nič.

V vsakem primeru pa bo tvoj prvi korak odprtje računa pri borzno posredniškem podjetju oz. vzajemnem skladu.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

EssEncE ::

Ja to je pa že malo pozno, je zadeva že precej narastla. Ane?

M-man ::

Na jugu so podjetja realno veliko več vredna kot pa je trenutna vrednost. Dokler ne bodo vsa podjetja prodana tujcem, ni za vlaganje še nič prepozno. Tveganje pa je nekoliko večje in tudi stroški niso majhni. Stroški nakazovanja denarja in nakupa ene vrste delnic znašajo minimalno 17 000sit. (To je postavka posredniške hiše preko katere jaz trgujem.)
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Vice ::

EssencE ne bodi prevelik optimist glede vzajemnih da ne boš razočaran rajši se prej točno pozanimaj, da ne boš na koncu okoli govoril kako so brezvezni.

EssEncE ::

Ja sej...

M-man pa svetuje Triglav steber 1. Naj bi zaradi preoblikovanja zadeva narastla. Pa bo res?:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

M-man ::

Ravno zaradi takih vprašanj sem dal povezavi zraven. Tam sem točno napisal zakaj bo vrednost čez noč narasla. Sedaj lahko že dam tudi točne podatke, da bo cena narasla na nekje 4100 sit (trenutno 3500) izstopna provizija v prvem letu pa bo znašala kar 12%, v drugem letu pa 6%.

link
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Loki ::

Essence naj te prejsnji donosi vzajemcev ne zavedejo, ker to ni nujno, da je bilo ravno od npr. 1. 1. 2001 do 1.1. 2004; tisti donos, ki ga druzbe za upravljanje navajajo je obicajno NAJVISJI doprinos od zacetka sklada nasploh (razen ce je kje z majhno pisavo izrecno navedeno obdobje - primer recimo Modra Kombinacija); poleg tega moras upostevati se recimo, da so bile v preteklosti SLO delnice podcenjene (npr. slavnemu Leku je kakih 8 let ali nekaj takega cena delnice poskocila za 3x v enem samem dnevu!, da o sami prodaji druzbe ne govorimo...).
take drazitve so tudi dobrobitno prispevale na VS.

jug je tvegan, podobno kot VS. noben ti ne jamci, da ne bo jutri policija odkrila, da firma trguje z mafijo in jo zaprla, noben ti ne garantira, da se ne bo ponovil Enron, da ne bodo lastniki usli, mogoce kaksne spekulacije.. vsaj IMO).


IMO bi se splacalo vlagati (z zelo zelo malo tveganja) v NSVS; obrestna mera je fiksna, drzava ti da vsako leto en mesecni obrok (kot jih vplacujes), cez 5 (10) let, ce bos slucajno reseval stanovanjski problem, lahko dobil namenski kredit faktorja 2x (ce ni celo 2.2) od navarcevanega.
visji donosi kot OVS, drzava ima na cez.


delnice, delniski skladi se splacajo samo, ko imas neko bazo kesa varno nalozenega; ce izgubis vse (ni fajno se en dan kopat v delnicah npr. enrona, naslednji dan pa biti klosar) oz. ce vrednost delnic obcutno zaniha oz. kaj tretjega..


m-man..21 let in si ze v tujih delnicah?
glede 17k bi lahko vsaj priblizno povedal, za kaksne vsote se gre, ker imajo BPH obicajno provizije glede na vrednost nakupa, isto velja za banke (money transfer).


od juznih VS bi se mogoce splacala Victoria (cro), jo 0wna KD.

samo disclaimer se mogoce:
sam ne varcujem trenutno nikjer, ni kesa. po faxu.

M-man ::

Jug je sicer tvegan vendar za dobrostoječa podjetja ni bojazni. Pri delnicah je potrebno vedno imeti v mislih, da do dobička ne pridemo čez noč (so tudi izjeme) in da je potrebno veliko potrpljenja in vztrajnosti. Na prevzeme (ki so najbolj donosni) se čaka tudi do 10 let, v tem času pa je porebno pozabiti na vložen denar in čakati. Pri vlaganju v delnice je pametno postaviti tudi neko mejo in spremljati ceno – ko npr. vrednost pade pod neko zamišljeno vrednostjo, ne glede na vse delnico prodamo.

Pri vzajemnih skladih je donos običajno nekje od 10 do 15%. Le redko se zgodi, da se zaradi prevzemov dobički povzpnejo čez to mejo. Bolj razpršen je kapital sklada, manjši učinek ima na ceno prevzem enega podjetja.

NSVS je z mojega vidika izguba. Izračunaj obresti in odštej od njih inflacijo. Poznam kar nekaj primerov, ko so izračuni posameznikom pokazali, da jim inflacija že pobira premoženje, razmere na delniškem trgu pa so obetale večji potencialni donos – in so izstopili. Poznam pa tudi posameznike, ki inflacijo enostavno zanemarijo.

Tista številka je zgolj okvirna. Toliko naj bi znašale različne provizije, stroški nakazila denarja... Bistvo je predvsem to, da se ljudje zavedajo, da to ni tako kot v filmih: nekaj teh delnic, nekaj teh, malo tega... Vse to ni zastonj.

V tujih delnicah zaenkrat še nisem. Čakal sem na razplet s triglavom, vendar sem medtem našel drugo rešitev (finance) in bom za tujino uredil v roku enega meseca. Če koga zanima, lahko z veseljem dam kasneje natančnejše podatke. Meni običajno vsake počitnice ostane nekaj denarja (če ne gre za comp) in potem gre zadeva v delnice. Mogoče bi bilo vseeno pametno dodati, da so to samo moji pogledi in ne odgovarjam za propadle posle.

Da ne bi kdo kaj narobe razumel: moj namen ni pametovati tukaj, ampak predvsem dokazati, da je borza veliko bližje ljudem, kot pa si mnogi mislijo. Pa ne samo delniški trg, ampak tudi znanje – tega te ne naučijo na nobenem faxu. Sam sem se največ naučil iz pripovedovanja in mnenj drugih, prebiranje Financ, Kapitala, seminarji (Študentska borza, Kapitalovi finančni dnevi), borzni posredniki. Knjig se osebno še nisem lotil, vendar nameravam. Če ima kdo kakšen predlog, vprašanje...
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

GregiB ::

Spoštovani... če smem pripomniti... ko "računate" prihodnje donose, se raje zgledujte po npr. vzajemcih v razvitih trgih... Kaj se lahko zgodi z denarjem nazorno kaže zadnjih 5 let... Nikakor pa komentarje v smislu "v treh letih se zihr podvoji" jemati resno. Če bi temu bilo tako, bi VES kapital bil v vzajemcih... Osebno imam večino portfelja v obvezniških VS, dosti manj v mešanih, v delniških pa zelo malo, tolk, za igračkanje. Kdor pa želi enormne zaslužke.... pa naj igra špotne stave... Tveganje je ogromno, a so potencialni zaslužki bajni...:D
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

GregiB ::

Sicer pa... za podobno tematiko, ki je kar dobro obdelana pejte na forum na www.skladi.com
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

M-man ::

GregiB zakaj bi imel denar v varnih in nizko donosnih vzajemnih skladih (in to še v obvezniških), če ostajajo na trgu take špekulativne priložnosti kot so Idi? Je pa jasno, da je pametno imeti nekaj denarja v VS, ampak da pa bi imel vse – je pa pretiravanje.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

GregiB ::

... enostavno, ker svoj portfelj delim na varne in manj varne naložbe, praviloma pa ne špekuliram. Nimam ne dovolj časa, ne dovolj denarja in v končni fazi, ne dovolj znanja. Hotel sem le povedati, da ljudje, ki gredo na kapitalski trg z miselnostjo, da investicija x itaq prinese 200%-300% na tri leta hitro pogorijo...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Hammer123 ::

Če hočeš varno zaslužit so to vzajemci, vendar je dobiček majhen. delnice so bolj tvegane. Od delnic pa se zdajle najbolj splačajo krkine(bliža se kupec, verjemte mi), pa brnik(število potnikov skokovito narašča) in pa mogoče laško.

zadnje 3 leta spremljam borze in to vsakdan po kako uro in preračunavam. Verjemte mi splača se mal pomatrat.

Zgodovina sprememb…

ar4743 ::

Jaz trenutno vlagam denar v alternativne sklade, dobički so cca 40% letno.

Dobra lastnost tega pa je da si lahko narediš šparavček in vsaki mesec vlagaš 50EUR, 75EUR ali več, koliko si pač določiš.

Če si zračunaš to za dobo 20let ali več se nabere kar lepa vsota. Pa tudi če računamo če bi bil popračni letni donos 18%, se na koncu nabere kar lepa cifra.

Pri večjih vsotah pa je enako ugodna rešitev ker si potem med družbami za upravljanje lahko svoj denar prenašaš brez stroškov. Tako da če vidiš da se bo pri enem skladu pojavila kriza ga prestaviš v drugi sklad brez dodatnih stroškov.

GregiB ::

Nagradno vprašanje.... kolikšen odstotek skladov (lahko alternativni, whatever that means) je prineslo povprečno REALNO letno rast 18% ali več???
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

MitjaM. ::

Papica: Dej prosim ne prodajat bučk po forumu, ker je tle dost ljudi, ki se ne zastopi na borzo pa boš več škode naredu k koristi. Prvič to da praviš da so vzajemci bolj varni kot delnice?!? Pa ti veš kaj so vzajemci?:D Verjetno ne k drugače nebi takih stvari pisal in to nekdo nekdo "ki že 3 leta spremlja borzo???"

PS. Poglej P/E od PILR :\

Pa brez zamere, Mitja

Loki ::

papica bolje bi se splacalo kupiti delnice krke 3 leta nazaj (ali ob prevzemu leka), kar je veliko ljudi tudi naredilo (tega sicer ne vem kot dejstvo, ampak greed is powerful); sedaj se sicer se splaca, ampak bolj manj, ker bo drzava pobrala 30% dobicka in ker mocno dvomim, da se bodo delnice prodajale po tako visoki ceni kot lekove (gledano relativno prodajna_cena/obicajna_cena).


dokaj varne nalozbe bi znale biti v bliznji prihodnosti v nepremicninskih skladih. v zda recimo le-ti dosegajo dokaj visoke donose; hkrati pa naj bi bili varnejsi od delniskih, ker niso tako obcutljivi na nihanje trga.


berite knjige rich dad, poor dad in cashflow quadrant (Robert Kiyosaki).

M-man ::

Težko verjamem, da ima kakšen sklad konstantno donos 40%. 18% bolj verjetno, vendar to je povsem odvisno od splošne ravni gospodarskih gibanj.

Brez, da bi gledal kazalce lahko povem, da Pivovarna laško nima nekih potencialov, vedno bolj pa bodo vdirali tudi tuji konkurenti. Aerodrom Brnik ima povečan promet že vračunan in neke bistvene rasti v bodoče ni mogoče načrtovati. Sicer se obeta prenova terminalov itd. ampak to ne pomeni višjega dobička. Potreben bo še kakšen prihod letalskega ponudnika. Krka je že dovolj visoko in bistveno več kot je prevzemniki niti ne bodo ponudili.

Še vedno se splača ide, mogoče Helios, Luka Koper, Gorenje, ko je bila cena pod 6000. Splača se počakati kakšno korekcijo. Dejansko so VS bolj varni kot delnice, ker se premoženje porazdeli med veliko količino različnih vrednostnih papirjev.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Hammer123 ::

MitjaM.: ni zamere!
Aja popravte me če se motim, ker jaz definicij nevem, nisem študiral ekonmomije(navsezadnje sem premlad).

Glede številk se pa ne motim! Pa tudi glede Krke ne: zdaj zdaj se bo pojavil kupec, boš videl(sem obveščen, ker je oče v tem poslu). Vzajemni skladi so zadnja 3 leta v povprečju imeli manjše padce ali rasti, kot pa delnice.

Še enkrat: definicij nevem, tudi naprimer upravljanja ne, moram priznat. lahko povem samo številke.

Pa še to: nobenemu nič ne svetujem! Vsak naj premisli sam.

aja: pivovarna laško BO zrasla, ravno zaradi prihoda tujega kapitala, navsezadnje ima največji delež v Sloveniji(zakaj bi tuja podjetja na novo varila pivo, ko pa lahko kupijo kar pivovarno z večinskim deležem na trgu)!

Krka trenutno je malo precenjena, se strinjam, ampak ko bo prišel nekdo, dobo cene spet letele do višav(Lek)

Zgodovina sprememb…

EssEncE ::

Koliko je vstopna provizija za Triglav steber 1? A je 0,9%?

M-man ::

Sicer ne vem kakšne so nove ocene glede Krke (zmaga proti Mercku), vendar naj bi pretekle primerjave kazale, da se razmerje med dejansko in prevzemno vrednostjo Leka, pri Krki vzpostavi pri ceni 76 000 za delnico. Če povem drugače: delnice Krke bo morebitni kupec ob vrednosti 76 000 za delnico procentualno enako preplačal kot je Novartis Lekovo. Je pa res, da ima Krka izredno razvito poslovanje z Rusijo, kar je izrazita prednost.

Če predpostavimo, da delnico kupimo danes in odštejemo zanjo 73 000 in jo ob prevzemu (vprašanje je kdaj) prodamo za npr. 84 000 (+15%), bomo dobili še vedno manj, kot če kupimo TG1R za 3500 in ga prodamo za 4150 (+18%) 2 leti po preoblikovanju, ki bo še v tem letu. Plačilo davka sem odmislil.

Da ne bo kdo mislil, da delam reklamo – nimam nič od tega.

TG1R ni vzajemni sklad, temveč je delnica. To pomeni, da nima vstopne provizije - še. Po preoblikovanju, pa bodo delnice postale točke itd. itd. (vse že napisal v temah, za katere sem dal link)
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

EssEncE ::

Ja... sem zgleda po nesreči gledal Triglav Renta, ki pa je vzajemni sklad...:)

TG1R za 3500 in ga prodamo za 4150 (+18%) 2 leti po preoblikovanju, ki bo še v tem letu. Plačilo davka sem odmislil.


Ja 18% je že samo zaradi preoblikovanja. Potem moraš pa zraven prištet še neke povprečne procente rasti takšnega sklada.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

EssEncE ::

Hehe, fantje...

Sem bom šel pa nabavil tale Triglav...

1% je provizije. Okay with me.:))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

M-man ::

Glede na tvoje razmišljanje o vlaganju v vzajemne sklade - pametna odločitev. Lahko bi se odločil tudi za kakšen drug sklad, vendar je triglav kar vredu. Poleg tega naj bi bila knjigovodska vrednost 4150sit še vedno podcenjena, saj nekatere delnice njegovega portfelja še vedno niso realno ocenjene (npr. NLB)

Nekdo je omenjal, da ne hodi na ekonomijo in zato ve o delnicah zelo malo. Lahko doktoriraš iz ekonomije pa ne veš o tem nič. Uporabnega znanja s področja borznega trga je v učnem programu zelo malo. Zato si znanje pridobiš predvsem sam - če te to pač zanima. Tudi mnogi diplomirani ekonomisti denar še vedno vlačijo v banke.>:D
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

EssEncE ::

A to je zihr, da do preoblikovanja pride že to jesen?

Kaj, če bo postopek trajal 1 leto ali več?

M-man ::

Kje je pa problem, če do preoblikovanja traja še eno leto?
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Hammer123 ::

M-man:
Jaz sem rekel, da nisem nikoli hodil na take šole in zaradi tega ne poznam definicij, nisem pa rekel da ne poznam delnic

EssEncE ::

Kje je pa problem, če do preoblikovanja traja še eno leto?


Potem moraš pač dalj čakat. Vsaj 1leto + 2. Da ne plačuješ pretiranih kazenskih izstopnih provizij.

Mogoče ni res?

M-man ::

Ja drži. Skupaj znese to 3 leta, kar pomeni, da ti ne bo potrebno plačati davka na kapitalski dobiček.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

ql000 ::

Po mojem mnenju natepavanje katere sklade, delnice al pa keš v banko je povsem brezveze. Vsak sam ve ali je pripravljen na določeno tveganje, in po možnosti s tem povezani dobički, ali pa preprosto ni! Vsaki knjigi, ki piše o delnicah piše, da se lahko igraš z največ 10% CELOTNEGA premoženja (mislim keš, na kake omare, pa avte, pa bajte,...:D ). Osebno pa mislim, da so vzajmni skladi investiranje v pravo prihodnost, posebej če pomislite s kakšnimi finančnimi obveznostmi se bomo, posebej mlajša generacija, srečevali (šolanje otrok, penzija,...), zaradi tega, ker je ravno pravšnje razmerje med TVEGANJEM/DONOS, poleg tega pa lahko IZBIRAŠ STOPNJO TVEGANJA (delniški, uravnoteženi, obvezniški, pa za kake extremiste kaki tuji delniški skladi, za dosego ekstremnih donosov(enega takega pri nas upravlja BPH Medvešek/Pušnik-->20mio je minimalna cifra za pristop)). Banka s svojimi obrestmi ne pokrije letne inflacije. Seveda se je treba zavedati, da inflacija, ki jo prikaže ministrsvo NI REALNA, ampak jo dobijo z izračunom STANDARDNE KOŠARICE, REALNA inflacija je precej višja.

P.S.
Pa fantje ne nasedat enim (tudi na tem forumu), ki trdijo da bo zdaj ta prevzem, zdaj ta (prej je en nekaj sigural o Krki). Lahko, da bo, lahko, da ne bo, za nazaj je pa itak enostavno bit pameten! Premožnje naj bo razpršeno, povsod, pa je najbolj zihr. Kar se tiče pa vlaganja v delnice, včlante se v eno Borzno Posredniško Hišo, pa VPRAŠAJTE za mnenje BORZNEGA POSREDNIKA, ki je plačan za to.

Osebno mam nekaj dnarja pri Potezi, nekaj pa v VS Galilleo.

P.P.S.
Ko ste enkrat lastnik delnic: Ko grejo gor, jih pejte vsak dan gledat (npr. na www.ljse.si), ko grejo pa delnice v splošnem dol, pa pejte na pivce, pa se ne sekirat! What goes down, it must go up, eventually! BODITE VLAGATELJI NE VARČEVALCI!!!

zile ::

Mene pa zanima če kdo spremlja RCM Osteuropa Aktien sklad na vzajemci.com.
Prosil bi za kakšen nasvet, če se kdo spozna za omenjeni sklad, oz če kdo vlaga vanj.
Zadeva je očitno stabilna...zaenkrat...

Fizikalko ::

Hja, še tako rastoč sklad prej ko slej tudi pada. Oz. ravno zato, ker je do zdaj tako rastel, jaz trenutno vanj ne bi vložil. Mogoče je malo bolje z Euroasien, ker se Azija prebuja na čelu z Japonsko (Kitajci imajo itak še konstantno rast), ali pa MP-ASIA.

Vedi pa, da so to med najbolj tveganimi skladi. Če nisi 100%, da se tega popolnoma zavedaš, vloži raje v kakšen globalni sklad. Sicer pa ti bo forum na vzajemcih po moje bolj koristil kot pa ta tema tule...

nicjasno ::

Vedeti morate, da je dolgoletno povprecje svetovnih vzajemnih skladov na zrelih trgih nekje 11%. Visji donosi se lahko zgodijo v trenutkih kakih prevzemov ipd, oz. na tranzicijskih trgih, kjer so podjetja podcenjena in se sele vzpenjajo na svojo realno vrednost. V takem stanju je bil slovenski trg nekje v obdobju 2001-2003, ko so vodilni slovenski skladi imeli 40, 60 in celo 70% donos v 1 letu. Danes pa se je vse skupaj bolj ali manj umirilo.

Ce res zelite visoke donose na kratek rok, vlagajte na vzhod, recimo KD maximus, kjer vlagajo v trge romunije in bolgarije, ki se nahajata v obdobju tranzicije. Ampak tudi tam ne bo trajalo dolgo, preden bodo donosi padli na nek normalen nivo.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nicjasno ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Varčevanje v vzajemnih skladih: DA ali NE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9514526 (1771) Malidelničar
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9926044 (16273) Mr_Globus
»

V katere vzajemne sklade vložit?

Oddelek: Loža
1912736 (11882) Myhajlo Tod
»

Kam naložiti denar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5210477 (9107) Cr00k
»

Kam nej vlozim denar???

Oddelek: Loža
493930 (2484) Uporabnik

Več podobnih tem