» »

Mercator vs Spar

Mercator vs Spar

1
2
3

Ziga Dolhar ::

> Da bom jaz odžiral Mercatorju in on meni. Kakšna logika...

Ohhh ... maš prav. Neposredno konkuriranje je res ena velka pizdarija.

--

BTW, jutri ob 17h ima Zoran Jankovič predavanje v zlati predavalnici Pravne Fakultete ( http://pf-lj.kelt.si).)
https://dolhar.si/

BigWhale ::

Spar ni avstrijski. Nizozemski, ce se ne motim.

drejc ::

@Keyser:
V Šiški na tej lokaciji bi gradil zato, ker je ta lokacija med Mercator Centrom in Hotelom Mercator, Sparov center pa bi ponujal oboje in še multikino baje na enem mestu, tak da se Jankoviču ne tresejo hlače brezveze...pa ravno ko je prodal svoje šparove delnice...ccccc. 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

has inc. ::

Itaq če bi Zoki kupnino, ki jo je dobil za Mercatorjeve delnice (2 mrd SIt) vložil v Sparove, bi bla stvar drugačna.

Mervič pravi da imajo dolgoročne plane; če ne prej se bo zele luč prižgala po novih volitvah svetnikov v MOL. Ko bodo "rdeči" izgubili še tiso kar imajo.

Olajuwon ::

Ja no samo je malo neodgovorno špekulirat o tem da bo levica popušla na občini (na lokalnih volitvah)... Je mogoče, ni pa nujno. Sicer v Magu piše (ok se lahko strinjamo, da je ta tednik marsikdaj paranojičen), da daljnoročno gledano bo mercator zgubil bitko s tujimi podjetji.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Olajuwon ()

Ziga Dolhar ::

> da daljnoročno gledano bo mercator zgubil bitko s tujimi podjetji.

Ta napoved je nekje na ravni tistega Rusa, ki napoveduje potres na določenem kraju [v Sloveniji] določene moči. Le da je tu še čas nedoločen ...
https://dolhar.si/

has inc. ::

Ne vem točno kdaj naj bi zgubili, vendar logčno je da enkrat bodo. Pa tolk štal kot jih je zadnje čase ne bi bilo čud če bi na prvih.

Zgubil jo ravno ne bo...leta 2008 računajo na 36 odstni tržni delež (lani spomladi 45, jeseni 40)...vrjetno bo prezet. Ali bo to managerski odkup ali takover kakšnega večjega evropskega playerja pa je skor nemogoče napovedat.

Kryx ::

> Zagotovo, da je bolje ena trgovina, kot da dveh ni.

Saj je ena in ni dveh. Ena je, TRUE. Dveh ni, TRUE. Kašna je zdaj razlika, da je prvo zagotovo bolje od drugega, kot trdiš? Špricali matematiko? :\

MadMicka ::

Mag sicer običajno piše neumnosti in je tudi dokaj nestrpen. Sicer pa gre pogosto neumnost in nestrpnost z roko v roki. Kar se tiče Mercatorja pa ima nehote prav. Namreč čez par desetletji bodo multinacionalke obvladovale vse od A do Ž. Tudi Mercator bodo kupili. In Slovenci glede na našo majhnost pač ne bomo imeli pri teh zadevah nobene besede.

Alexius Heristalski ::

Mag sicer običajno piše neumnosti in je tudi dokaj nestrpen.
Zato pa raje berimo Mladino, kajne, Mici?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Brez osebnih in brezveznih obračunavanj.
Your focus determines your reallity

nevone ::

>Saj je ena in ni dveh.

Česa je 1 in česa ni 2?

Ena je, TRUE. - TRUE
Dveh ni, TRUE - NOT TRUE.

>Kašna je zdaj razlika, da je prvo zagotovo bolje od drugega, kot trdiš?

Ne vem ali v matematiki obstaja operator "bolje".

>Špricali matematiko?

Hja ...

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Thomas ::

Zadeva je čisto preprosta. Večja ponudba, nižje cene. Če bi bando na Rotovžu skrbeli Ljubljančani, bi jim bilo to jasno.

Bojim se pa, da jim je jasno, skrbi jih pa Jankovič, ki bi imel manjše profite, če bi bila ponudba trgovskega blaga večja.

Ali pa jim res ni jasno nič, samo "bi se borili proti velekapitalu". Da nekako pridemo nazaj v srečne čase živilskih nakaznic in reda. Komunisti pač.

username ::

res je, da še nisem zasledil, da bi kak ekonomist prijavu, da je inflacija nižja/višja zaradi bolj/manj ostrega boja med trgovci.


Kdo pa tukaj govori o inflaciji??

je pa dejstvo, da je pol supermarketov zgrajenih zato, da se lahko vrši večji pritisk na dobavitelje. od tega potrošniki nimajo nič.


Seveda imajo. Saj to je glavni point trgovcev - kupce privabljajo z nižjimi cenami*. A moram izrecno zapisat, da je za potrošnika nižja cena ugodna?

* da se ne bo slučajno spet kdo delal neumnega: seveda trgovčev motiv ni, da bi čim ceneje prodajal in iz same dobrote koristil ljudem - njegov pravi motiv je v bistvu čim več zaslužiti, nizka cena je pa sredstvo doseganja večjega prometa. Ugodnejši nakupi za potrošnike so "stranski učinki" tega procesa. Kjer se dopusti svoboda na trgu.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Pismo, saj je zemlje okoli in v Ljubljani ko pečka. Takšne neizkoriščene, nezazidane, zaraščene s tistimi zapuščenimi vrtički od kvazi vrtičkarjev. A to ni pa nič vredno...
Haha, saj v tem je catch!

Zakaj ta zemlja ni izkoriščana, ni zazidana? Ker ni kategorizirana kot "zazidljivo zemljišče" s strani občine. Ker je verjetno formalno uvrščena kot "najboljše kmetijsko zemljišče", ki je še ena slovenska sveta krava.

Saj če bi sprostili gradnjo na teh zemljiščih, bi bilo med drugim lahko več stanovanj - ravno umetno omejevanje ponudbe zazidljivih zemljišč je med glavnimi razlogi, da so pri nas stanovanja tako nerazumljivo draga in si jih mladi skoraj ne morejo privoščiti.

"ja pa zakaj tega ne sprostijo?" bo kdo naivno vprašal. Kdove :\ , mogoče zato, ker je marsikomu v interesu, da je zazidljiva zemlja draga - ima take zemlje veliko v lasti...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

borchi ::

@username:

Kdo pa tukaj govori o inflaciji??


kdo? ti! glej:

Saj to je glavni point trgovcev - kupce privabljajo z nižjimi cenami*.


sej veš kaj je CPI, ne?
l'jga

username ::

Ojej borchi.

Tehnični odgovor:
inflacija je bila omenjena pred tistim mojim tekstom, ki ga citiraš. Zelo prozorna fora.

Pa bom vseeno dal še vsebinski odgovor:
inflacija ter z njo povezan CPI (Consumer Price Index) sta makroekonomski kategoriji.

Konkurenca med podjetji v neki tržni panogi je mikroekonomska kategorija.

V tej temi govorimo o slednjem.

Preberi si kak crash-course ekonomije.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

gzibret ::

Zaradi mene naj naredijo še 10 nakupovalnih centrov v Ljubljani. Nimam nič proti. Koneckoncev je v Citiparku vedno gužva. Da ne govorim o Celju. 3 disneylande (nakupovalne centre) imajo, pa je vednomer gneča.
Vse je za neki dobr!

Modri dirkač ::

Spar ni ne avstrijski in ne nizozemski(čudno, da ni kdo reku da je ameriški:\:D ). Lastnik verige je družba ASPIAG iz Švice.

Sej menda znate uporabljat iskanje po internetu:\ in v tem članku je kar lepo razloženo:

Kot je povedal Mervič, je družba ves čas zelo tesno sodelovala z ljubljansko občino in upoštevala vse njene želje in pripombe. O investiciji v multicenter v Šiški so v Sparu začeli razmišljati že leta 1999, za končanje vseh postopkov pa so potrebovali pet let. Poudaril je, da bi Spar na tem prostoru že lahko gradil nakupovalni center, vendar je ljubljanska občina izrazila željo po večjem, večnamenskem centru.V kompleksu, ki bo skupno obsegal 81.000 kvadratnih metrov površin, bo 35.500 kvadratnih metrov namenjenih prodajalnam, restavracijam in storitvenim dejavnostim, 17.000 kvadratnih metrov bo namenjenih poslovnim prostorom, 10.000 kulturi in prostemu času, wellnes center se bo raztezal na 6500 kvadratnih metrih. Poslovni hotel s štirimi zvezdicami, kateremu bo namenjenih 12.000 kvadratnih metrov, bo imel 200 sob in različne konferenčne dvorane, s katerimi bo Ljubljana okrepila poslovni, kongresni in turistični promet.

Zaradi zahtev občine po večnamenskem centru je bilo treba spremeniti prostorske akte, mi pa smo izdelali projektno nalogo, je dejal Mervič. Na javno razgrnitev so bile dane določene opombe, ki so bile upoštevane, osnutek spremembe prostorskega akta pa so mestni svetniki sprejeli 17. maja. Do sedaj je Spar v 41.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče in vse postopke že vložil 2,5 milijarde tolarjev, za vlaganje pa smo se odločili zato, ker so bili signali ves čas pozitivni, je dejal Mervič.

Center v Šiški bo sicer razvila švicarska družba Aspiag, ki je lastnica verige Spar/Interspar, sicer pa se ukvarja tudi z gradnjo in upravljanjem velikih nakupovalnih centrov, je povedal lastnik in direktor družbe Aspiag Guntram Drexel. "Nakupovalni center nima neposredne zveze z dejavnostjo verige Spar, torej trgovino, zato bo tudi investicija potekala popolnoma ločeno," je pojasnil Drexel.

Kot je dodal, je center povezan tudi z razvojem mesta, zato bodo pri posameznih projektih iskali sovlagatelje. V projekt so vključene tudi dejavnosti, ki niso naše področje, torej področje trgovine. Mi ne upravljamo kinematografov, hotelov, prav tako nimamo interesov, da bi imeli v lasti poslovne objekte, je dejal Drexler.

Kot je povedal avtor prvonagrajenega natečajnega elaborata Božo Podlogar, je bilo pri objavi natečaja poudarjeno, da ima Šiška 80.000 prebivalcev, ki imajo zadovoljivo trgovinsko ponudbo, nimajo pa zadostnih kulturnih in drugih družbenih kapacitet, kar naj bi prispeval prav ta center. Na površini bo zelo malo parkirnih prostorov, ti bodo večinoma vsi v garaži pod zemljo, v celoti pa bo ohranjena tudi pot spominov in tovarištva, je poudaril Podlogar.

Everybody lies!

Thomas ::

Interspar je Portugalski praviš? Okay, verjamem in vseeno mi je.

Je pa zelo zanimiv citat, ki si ga dal. Pokaže, kakšni culukafri so ljubljanski mestni svetniki. Totalne budale.

Modri dirkač ::

Jah na občinsko željo spremenijo svoj začetni projekt (ki IMHO sploh ni slab za Ljubljano, niti za Šiško, glede na to, da bi bile podzemne garaže) in v bistvo kot zgleda upoštevajo vse predloge in opombe, oni jih pa kratkomalo odjebejo.

Zelo zreli in podkupljivi svetniki nimaš kaj, ampak važno, da smo zaščitili "najboljšega soseda", ki v tem kompleksu v bistvu sploh ne bi imel neke konkurence, ampak samo še več folka bi se vrtelo tam okrog, kar bi njemu sigurno pripeljalo v tist njegov magazin še več kupcev in bi bili vsi veseli.
Everybody lies!

Zgodovina sprememb…

Alexius Heristalski ::

Fak, sam tega ne moreš verjet! Ponuja se 45-miljardna investicija, oni pa jih vehementno zavrnejo! Kaj naj rečem, Lublana ja bolana!
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

ahac ::

Pa ne gre samo za Merkator.. mislm, da ima tudi Kolosej (KD Group) dost proti takemu centru.

V Koloseju v LJ je cena karte 1100 sit, v Celju (kjer je zraven Planet Tuš) in Mariboru (kjer se Planet Tuš menda gradi) je pa cena 900 sit.
Koloseju sigurno ni v interesu, da izgubi svoj kino monopol v Ljubljani.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

MadMicka ::

Drži. In tako Mercator kot tudi KD Group imata legitimno pravico lobirati pri občinskih svetnikih in storiti vse (kar pač ni kaznivo dejanje), da preprečijo konkurenci, da jim pobere zlata jajca. Drugo pa je vprašanje, kolk modrosti (in denarja) premorejo občinski svetniki, da se odločijo v prid razvoja mesta Ljubljane. Sicer pa, če Ljubljančani z mestno oblastjo niso zadovoljni, jih lahko seveda zamenjajo....

Modri dirkač ::

Kolkor sem jest zasledil je prav KD Group (Kolosej) hotu prevzet obratovanje tistga kina v tem Sparovem komplexu.
Moram poiskat še kak članek o tem.
Everybody lies!

Olajuwon ::

Ljubljančani so res patetični. Sej v končni fazi je pri kolizeju je isto. Jaz sem bil to novo leto v Tallinu (Estonija če kdo ne ve .. to je tista država, ki do 15 let nazaj ni mela za mrzel burek proti nam) in tam se gradi take stavbe, ki pri nas jih še ne bo 50 let. Zelo futuristične (izjemno visoke... krepko čez 100 m), ki daje mestu tak privdih, ki ga ljubljana zaradi takih in drugačnih razlogov ne bo nikoli imela. Mislim jaz res nevem, kam gre ta država. Janković pa se veseli... Zakaj?? Ja da ne bi slučajno se zgradil kakšen supermarket, multikino, hotel, wellnes center, poslovni prostori... Kadar gre za lastno rit treba it do konca ne? Četudi se zavira razvoj mesta ne? ... Čisto uredu je da so tam maljon socialističnih blokov in en patetičen Merkator...Z Jankovićem v socializem naprej! .... Komunist jedan..
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

MadMicka ::

Olajuwon, Jankovič počne točno to, kar se pričakuje od preudarnega šefa podjetja. Skrbi za podjetje. Kaj naj sedaj pomaga konkurenci? Naj se odreče dobičku zato, da bi Ljubljana lepše zgledala?? Je to njegova naloga???

Torej, če že rečemo, da je en komunist, en pa kapitalist, je nesporno, da je Jankovič kapitalist, ti Olajuwon, pa si en tprav komunist :D

Mislim, kakšen folk, niti ne zna črkovat komunist, pa to besedo vtakne v vsak stavek.

Olajuwon ::

ne ne... tudi komunisti so kapitalisti... Miloš kovačič... bi reku da je kapitalist ne?.. SAmo v kerem obdobju je on prišel na čelu krke? Kaj pa Turnšek? Kdaj je prišel na čelo Laško? ... To je folk ki v prejšnem režimu so imeli polna usta komunizma.. prišli na direktorske sedeže se udobno namestili in tam ostali (ostajajo) za celo življenje. Janković pa itak je prišel po LDSovim zvezah na direktorsko mesto (sam Rop je že to povedal). Kot se ve pa LDS podpirajo ravno taki "kapitalisti", ki so prišli še iz prejšnega režima. Če si na direktorskem položaju še ne pomeni da nisi komunist.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Alexius Heristalski ::

Jankovič je najslabše od obojega ... magična kombinacija! :D
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

Olajuwon ::

SIcer imaš načine in načine kako se zoperstaviti konkurenci. On je pač navajen balkanskih prijemov. Če bi bil Jack bi naprimer on se dajal za to zemljišče in on ponudil še boljši komplex kot ga ponuja Spar. Če pa nima denarja pa naj bo doma in tam naj obožuje Tita. P....A komunistična.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Poldi112 ::

In v cem se ti balkanski prijemi razlikujejo od evropskih ali ameriskih?
Plus da nizka cena sama po sebi se ni nekaj pozitivnega. Jaz recimo se nisem uspel kupiti kvalitetnega paradiznika v kakem hipermarketu.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

borchi ::

če razumem prav, je edini greh Mercatorja, da ima Jankoviča za direktorja?! bolano! in greh vseh drugih bolj ali manj uspešnih podjetij je, da nimajo direktorjev nastavljenih s strani trenutne vlade?
l'jga

Luka Percic ::

Ne briga me kdo ga je nastavil, želim le da mu "nastavljalci" ne "nastavijo" še trga.

In da ne uporabljajo bogih nacionalističnih for za doseg monopolov.
Pa da skrbijo za Slovence, ne pa za "naše" "domače velikane" (zdrugimi besedami: domače monopoliste)

Matev ::

slovenci bomo v končni fazi sami sebe prodal

Thomas ::

Slovenci trenutno lahko postanejo solastniki IBMa, GEja, WallMarta ... ni razloga, da ne bi mogel nek Danec kupiti delnice ali dveh Mercatorja.

Ane?

Caligula ::

Tkole ko berem tele oslarije,... mene prime, da bi vas vse prodal :D
Za male pare >:D

ahac ::

Sej to ni samo v tem primeru..

Država ščiti Mobitel, SiOL, Telekom.. očitno tudi Mercator, .. pa še koga.
A so državne firme res tako nesposobne, da je to potrebno?

Mislm.. odločmo se. Če hočemo imet vse svoje se lahko obnašamo kot Severna Koreja.. pa bomo brez skrbi, da bi nam tujci karkoli vzel.
Če se gremo EU potem naj bodo pa pogoji za vse enaki.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

iration ::

Exactly.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Matev ::

zakaj pa recimo američani ščitijo svojo avtomobilsko industrijo in dajo astronomske davke na uvožena vozila

zato ker se s tem zaščitijo delovna mesta v ameriki - domača proizvodnja in dobiček ostane v državi

mi bomo pa slej ko prej prodali vse firme tujcem in se dobesedno sami sebe zasužnjili

bomo kot kitajci ki delajo za tujce za pest riža na mesec
tujci pa služijo mastne pare na njihov račun

Ziga Dolhar ::

Matev ...

> zakaj pa recimo američani ščitijo svojo avtomobilsko industrijo in dajo astronomske davke na uvožena vozila

> zato ker se s tem zaščitijo delovna mesta v ameriki - domača proizvodnja in dobiček ostane v državi

Da, da zaščitijo _obstoječa_ delovna mesta v _konkretno določenih podjetjih_. Ne, da bi zaščitile splošno blagostanje v državi: ravno obratno.

[Pomisli: "omejevanje uvoza" pomeni ali ...
a) rast cene uvoženih vozil -> rast cene tudi domačih vozil [če se ti zdi, da to ni res, ko itak vsak direktor pravi, da "on pa že ne bo podražil" ... se motiš.], ALI
b) v primeru popolnega prenehanja uvoza, povečano povpraševanje po domačih vozilih -> rast cene domačih vozil.

Upam, da vidiš več kot le do ščitenja "domače proizvodnje".

p.s.: poglej si knjigo "Odločitev: Pripovedka o svobodni menjavi in protekcionizmu", Russell D. Roberts. Obsega 144 strani in je pisana z ekonomsko laičnim bralcem v mislih, priporoča pa jo med drugim tudi Jože Mencinger.]
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Še nekaj ... Ko sta si bili pred leti japonska in ameriška avtomobilska industrija zelo zelo v laseh, so Američani pogruntali, da uvozijo več japonskih avtomobilov kot Japonci ameriških. To se jim je zdelo nepravično.


(Pozabili so na dejstvo, da so Japonci svoje avte priredili in prestavili volan na levo stran, Ameri pa na Japonskem veselo prodajali vozila z volanom na levi ...)
https://dolhar.si/

iration ::

Hmmmph, Mencinger. Priporoča jo moja stara mama. Se veliko bolj kredibilno sliši.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Ziga Dolhar ::

Ja ... še posebi v družbi tabloidov ranga Wall Street Journala, Business Weeka in podobnih, ane? >:D
https://dolhar.si/

Matev ::

dejstvo ostaja

sužnjelastnik > suženj

to so dejstva

samo to moraš prenesti na konkretni primer pa je

Phil ::

Spar je torej že vložil 2,5 miljarde zdaj pa iz vsega ne bo nič. Kakšno lepo sporočilo tujim investitorjem.
LP

Phil ::

Matev a da si suženj slovenskemu kapitalistu (Jankoviču) je pa OK al kako?
LP

kolombo ::

@Matev. Ne , mi bomo delali za pest riža na mesec za kapitaliste ala Janković. Kdo pa je glavni protagonist kratenja pravic trgovkam in trgovcem. Saj jim samo grozi koliko jih bo odpustil, če ne bodo več delali ob nedeljah. In kakšne bajne plače imajo te trgovke v Merkatorju? Samo za primer naj povem, ko sem pred kakšnimi dvemi leti iskal navaden pisarniški usnjen stol. V celi Sloveniji ga ni bilo izpod 25.000 SIT. Pa je lepega dne SPAR imel boljši stol v svoji ponudbi za 16.000 SIT. Pa še to je zanimivo, da je SPAR prodajal stole, ki jih je uvažala slovenska firma. In še epilog kapitalističnega posega SPARa na slovenski trg. Danes stane popolnoma enak stol v isti trgovini, ki sem ga gledal pred dvemi leti 11.000 SIT . (Takrat je pa stal 25.000 SIT ). Le zakaj so lahko spustili cene? Ja, res lepo se pod krinko zaščite domače industrije skrivajo domači turbo kapitalisti. Kako lepo je bilo nekoč, ko so se po cestah vozili samo fičoti in nekaj 101 (stoenk). In ko si avto kupil, si ga najprej peljal na servis. Lepi stari časi, kajne Matev.

Modri dirkač ::

Veste kaj bi blo najboljše.
Da na mejah pod tist znak, kjer piše "REPUBLIKA SLOVENIJA" dodamo še "KAO EVROPSKA UNIJA" in "FOREIGN INVESTORS NOT WANTED, WE PROTECT DOMESTIC BUSINESS AT ALL COSTS".>:D

Kaj bo pa gospod Jankovič naredu, ko bojo v Slovenijo prišle štacune kot so LIDL, ALDI ipd. in se razpasle tako kot drugod po Evropi.
Te firme majo šele agresivno cenovno politiko.
Kaj bo pa pol z Mercatorjem, ki že zdej komaj konkurira Sparu, kar se tiče cen.

No ja, po drugi strani pa v Avstriji zavračajo investicije vrednosti 700 milijonov evrov in to v regiji, ki je razvita toliko kot pri nam recimo Bela krajina in kjer resno primanjkuje delovnih mest. Govorim o projektu RedBull-a v Spielbergu, ki naj bi zrasel na bivši F1 stezi, če je kdo slišal.
Everybody lies!

Matev ::

a mislite da jankovič pobere ves dobiček in ga spravi v svoj žep

če (kar mislim da je deloma res)... potem bi morala vlada urgirati

dobiček v primeru spara odhaja čez mejo

slovenci smo prevelke ovce in nimamo nobene strategije razvoja

tisto kar pa je je pa skorumpirano in gre denar namesto državi v žepe mnogim posameznikom

ampak ta problem se ne rešuje tako da se prodamo tujcem
morali bi razčistiti pri sebi

Modri dirkač ::

AHA, pol je Spar CITYPARK in vse ostale nove centre po Sloveniji zgradil brez denarja iz dobička, saj le ta gre v tujino in z denarjem od države al kako, in ta investicija 45milijard, od kod je prišel denar, z lufta a?8-O
Everybody lies!
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja Merkatorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29553476 (32735) LeQuack
»

Agrokor v stečaj? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10123104 (19621) arnecan1
»

Prodaja Mercatorja (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9124171 (20819) jusv

Jankovicu je dolgcas (strani: 1 2 3 429 30 31 32 )

Oddelek: Loža
1584214099 (182162) Pšenični
»

Zoki by by (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13235507 (32325) Nejc Pintar

Več podobnih tem