» »

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja

The Register - Ko je decembra Microsoft izgubil tožbo na Evropskem sodišču prve stopnje, so obljubili, da bodo januarja pripravili različico operacijskega sistema Windows XP brez vgrajenega Windows Media Playerja. Sedaj je januar skoraj že minil, pri Microsoftu pa so povedali, da bodo OEM prodajalci dobili prve različice Oken brez WMPja v "nekaj tednih".

Zanimivo je, da se je Microsoft na zaprtih zaslišanjih v letu 2003 branil s tem, da bi naj bilo nemogoče narediti Okna brez Windows Media Playerja - vse dokler jim Real Networks ni demonstriral rahlo predelane različice Oken, na katerih je bil namesto WMPja RealPlayer. Izvorna novica.

Baje se prav tako ne da narediti Windowsov brez Internet Explorerja ...

93 komentarjev

«
1
2

RejZoR ::

Yey,RealPlayer je pa res govno od playerja. Mam rajši nadmočen WMP10.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

d0rK ::

Windowsi brez WMP in IEja so moje sanje. No ja, pa recimo, da se brez kaksne malenkosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: d0rK ()

BaRtMaN ::

Hm, IE in samo E sta ista zadeva, tako da je tu malo več resnice, da je IE globoko zakoreninjen. Se pa vsekakor lahko izbriše kot default brskalnik itd., kar bi preprečilo njegovo zaganjanje.

RejZoR ::

Sam ne vem zakaj se je folku WMP tolk zameril. Men je prov fin player,sploh za video ko se lepo docka v taskbar in gledaš v mini oknu ko delaš druge stvari.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Microsoft ::

Jst sem naletel na novico, ki pravi ravno obratno. Da se bodo se sestali z komisijo, ker ne mislijo dat ven Windowsev brez WMP.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

CaqKa ::

pa sej se ni folku zameril wmp.
zameril se je recimo real networks, ali pa napsterju, pa itunes.
ker jim bo odžiral promet ker je vsiljen sam pos sebi.
sicer je wmp prav kul :)

bergers ::

Ma meni je vseno ker itak ne uporabljam :O je kaki bs player al kaj takega boljše
Bergi

CaqKa ::

sej zaradi tebe ga nebojo izključli :)

christooss ::

KOlk se bo pa pri ceni poznal. Ksne 10000sit
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Microsoft ::

10000SIT?!:\ Mislim, da se cena ne bo spremenila, ampak bodo samo spremenili (ce bodo), da bos ob intlaciji lahko dal kljukcu pri WMP.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

neo977 ::

hehe... dream on... ko da bojo ceneje prodajali zaradi wmp...

moje mnenje: wmp uporabljam od namestitve winsov do instalacije bsplayerja. IE pa always, ker se mi 1. ni za instalirat drugih, 2. pa gledam kolega ko mu s firefox.om pol pageov ne odpre tak ko treba.

lp

darkolord ::

Večina tukaj sploh ne razume, kaj pomeni IE v sistemu... in ne, sploh ga ni tako težko odstraniti... Vendar pa, če ga odstraniš, precej veliko število programov ne bo delovalo pravilno..

mrTwelveTrees ::

To pa je stara novica ...
Sicer pa tistim ki gre v nos IE pa MP , ga enaostavno ne uporabljajte,

Če še ne veste cena NE bo drugačna kot okna ki imajo MP, tako, vsaj ena pametna poteza od Microsofta.

Zgodovina sprememb…

overlord_tm ::

2. pa gledam kolega ko mu s firefox.om pol pageov ne odpre tak ko treba.


Kako si pa lahko siguren, da se strani ne prikažejo pravilno v FF? Lahko da se ne prikažejo pravilmo v IE:P . Recimo tist prosojno ozadje pri pngjih se pri IEju ne prikaže pravilno:|

Paramedic ::

Če IE odstraniš, na windows update ne moreš, vsaj ne na takega kot je mišljen.
To, da morajo ven dat WMP je pa najbolj brezvezna kazen, ki jih lahko daš. Predvsem zarad tega, ker je ta poteza namenjena 'tavelikim' podjetjem, da lažje nategnejo folk, da naj dajo njihov crap gor, pa naj bo to iTunes al Real Player. Če hočejo, da je izbira predvajalnika prosta, naj sami omogočajo nakup glasbe brez njihovega vsiljenega playerja. Namesto, da bi se trudili, da uporabniki dobijo največ za svojo ceno in tako konkurirali drugim. Se pa strinjam s plačilom odškodnine, ker so monopolizirali trg. Ampak ne z WMPjem. Zdej so uporabniki na slabšem, ker bodo dobili manj za isto ceno.

Če bi se jim šlo za to, da nima MS monopola, bi mu ukazali, naj izda eno različico windows, ki je brez vseh dodatnih programov in ceno ustrezno zniža, tako pa se vidi, da se gre samo zato, da bodo imela ostala megapodjetja svojo tržno nišo lažje dosegljivo.
End transmission.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Če IE odstraniš, ne bojo delali pravilno vsi programi, ki uporabljajo IE engine za prikaz HTMLja/downloadanje... torej večino pomoči (chm), veliko mail klientov, večino programov ki kaj downloadajo z interneta (download acceleratorji,..), ipd...

neo977 ::

overlord_tm: Kako si pa lahko siguren, da se strani ne prikažejo pravilno v FF? Lahko da se ne prikažejo pravilmo v IE.

hm... recimo zato, ker se sploh ne prikazejo ?!?! v IE pa se. al pa se na pol prikazejo pa potem nic ne dela not.

saj nimam nic proti FF. pa tud nocem neke "vojne" zdaj tu sprozit. naj vsak uporablja kaj hoce. jaz pac uporabljam kaj meni pase in kaj se mi zdi boljse.
glede varnosti: vsak sistem je tolko varen, kolko ga zna uporabnik uporabljat. ne uporabljam antivirusnih programov, ad-aware.a itd. sploh pa ne takih, ki so skos v pomnilniku, ker to samo "bremza" racunalnik. nastavljen imam firewall (na serverju, ki je hkratni router), v IE pod security malo visjo kot standardno (pac me vprasa, kaj dovoli zagnat in kaj ne), za mail pa OE (outlook express, ki ga ponavadi tak vsi simfajo, ze zaradi tega ker je M$). tak imam ze vec kot 2 leti pa nisem dobil 1 virusa ali pa kakih spywareov, IE toolbarov in XYsearchov.

tak da,
zivel FF, zivel IE, pa pazite kaj klikate.

Jernej L ::

dejansko je mogoče naresti windowse brez internet explorerja.

ampak.. verjetno ne brez MSIEjevega izrisovalca html-ja
ki se uporablja skoraj povsod v winsih..

Poldi112 ::

Kolega je imel kako leto win97 brez ie. Neka hacker izdaja, ko so vrgli ven ie. Meni ni stabilno delalo, tako da sem ostal pri 98.
Na neo, kako ves da nimas virusa :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

neo977 ::

verjemi da ga ni...
1. nic sumljivega se ne dogaja
2. vsake tolko ma kdo masino pri meni z raznimi AV in shaream disk pa skenirajo... nista...

edit: tud na nb je isto (uporabljam pa ga na firmi in doma)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neo977 ()

Azrael ::

Win97 ali je ta reč krožila okoli tudi pod imenom Windows Memphis?
Nekoč je bil Slo-tech.

BluPhenix ::

Očitno tisti, ki ste navdušeni nad WMPjem ste bolj nove sorte. Broblem je bil takrat, ko je wil wmp eno veliko sranje. Sedaj je malo boljši, vendar je še vedno preveč požrešen za tisto kar dela v primerjavi s kakšnim bsplayerjem.

Hmm, gledati kolege, kako jim prav ne odpira veliko strani? Meni se je v enemu letu uporabe FF (oz mozille) zgodilo, da se mi 3 strani niso prav odprle in to le zato, ker so bile narejene izključno za IE. IE mi pa velikokrat ni prikazal prav kakšne strani, še posebno kakšne, ki jo sam narediš, ker si po svoje razlaga html tage in moreš potem iskati neke alternativne rešitve, katerih nebi bilo treba, če bi se svinjarija držala standardov.

neo997: če se strani prikažejo v IE in v FFne, potem jih IE narobe prikaže.;((, seveda z oziroma na w3c standarde, ki pa so edina merodajna stvar.


Glede tega:
vsak sistem je tolko varen, kolko ga zna uporabnik uporabljat

pa si ustrelil čisto mimo. Varnost sistema nima nobene veze z uporabnikom. Ranljivost že bolj, varnost pa nikakor ne. Sistem z ničto stopnji varnosti bo tudi v rokah izkušenega uporabnika marsikaj fasal.
In ne pozabit, veliko uporabnikov PCjev ni poweruserjev, kar je velikokrat tudi prav, zato pa mora delati sistem tako kot je treba. Predstavljaj si, da bi ti televizija po določeni kombinaciji pritisnjenih tipk crknila in bi se znal iz tega izmazati le, če bi bil power user....

neo977 ::

jaz govorim iz lastnih izkusenj in sicer da je osebam z raznimi AV programi ratalo dobit virus, meni pa brez ne... (saj ne da se trudim). ne pravim da ne so AV odvec. super so za tiste, ki ne znajo pazit... meni pac gre na zivce ce mi racunalnik nekaj upocasnjuje. mogoce sem res narobe izrazil (varnost - ranljivost)...

edit:
zdaj sem se spomnil: web messenger (msn messenger preko weba) nekak ni delal vredu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neo977 ()

BigWhale ::

Meni je slo pri windows movie playerjih na zivce to, da ce je bil kak film pokvarjen je player crknil, vcasih se je tudi obesil.

mplayer je vedno spilal naprej...

overlord_tm ::

eno preprosto vprašanje: Kako lahko veš ali imaš na računalniku virus/spyware/krkol če nimaš ustreznga SWja, ki to zazna?

Pol se pa najdejo junaki, k rečejo da že pol leta nimajo AV pa še nobenga virusa niso fasal sam računalnik jim mal počasnej dela - pa poskeneraš mal pa najdeš 200+ spywara, virusov, etc

sam mam občutek da offtopic plujemo:\

sicer sm pa taprvi v vrsti za win brez WMP, ker mi gre ta stvar tok na živce ... Jest sm bl za lep čist uporabniški vmesnik, kukr pa tist pr WMP ko morš doktorat nardit, da najdeš kako funkcijo

neo977 ::

nimam, ker sem si ravno vceraj za probo dal ms anti spyware gor... nasel mi je Messenger + (sem mislil, ok, stvar ne dela).
potem pa je sodelavec gor dal, pa mu je naslo 50+ spywareov itd... no.. poskeniral sem, zdaj pa spet dol z masine.

glede uporabniskega vmesnika: se strinjam... naj bosta 2 nacina: 1. za tiste ki z racunalnikom delajo (standard windows) in 2. ki imajo windows zato da lepo zgleda (z vsemi blindsi in vsem kar poleg spada).
skoda da wmp ne podpira classic nacina.

iso2000 ::

Mah, mene WMP ne moti, čeprav ga ne uporabljam. Za glsabo imam foobar, za filme bsplayer pa je mir. Sicer pa v redkih primerih celo pride prav.

christooss ::

Glede 10000sit sm se zafrkaval ampak ce bo microsoft trzil samostojni predvajalnik multimedijskih datotek bo pa cena itak da okol 50$.

WMP bom uporablov takrt ko bo imel presledek kot bliznjico za pause do takrat pa ostajam na koala playerju:)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

pingec ::

Lol itak da tudi če bo prišlo do verzije brez WMP ki bo imela enako ceno, je ne bo noben kupil, noben nebi plačal enako ceno za manj softwera :D Tud če jih iztožijo al karkol bo WMP še vedno not :)

Itak pa lahko WMP pač ignoriraš sej se nikjer ne vsiljuje rajt?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

BluPhenix ::

Sej ni fora v tem, da bi ga potem posebej prodajali, ampak v tem, da se ob inštalaciji odločiš ali ga boš inštaliral, tako kot recimo za accesibility options.

To so pa konkurenti sprožili zato, ker dobiš polek windowsov že inštaliran wmp in torej uporabnik ne rabi drugega programa za playanje videov. Če bi, ko so začeli pohod mp3ji, wmp imel podporo za mp3, recimo winamp nebi imel takega uspeha. To teži zdej firmam, ki delajo video playerje.

Ista pesem je pri IEju. Uporabnik ima pravico do lastne izbire programa s katerim bo delal, največkrat pa sploh ne ve, da ima MOŽNOST izbire. To je MS dosegel z implementiranjem ključnih programov v sistem, folk sploh ne ve, da obstajajo alternative, mislijo da je le to in zato to uporabljajo (in še večji problem mislijo da je to kar je vgrajeno v sistem dobro)

Tudi ni problem v le tem, da velika podjetja ne morejo do dobička (itak so ponavadi vsi osnovni playerji free), tudi nekdo ki stvar sprogramira v garaži ima na tak način veliko manjše možnosti.
Če bi imeli windowsi že implementiran recimo irc client folk nebi nikoli slišal za mIRC in je še ogromno takih primerov.

Tukaj je treba razumet tole, operacijski sistem je osnova, na kateri delajo programi. Tej programi niso sestaven del operacijskega sistema, ker čene to ni več le operacijski sistem. Lep primer je linux. Folk ki dela operacijski sistem dela le to, programe, ki laufajo na linuxu delajo drugi, in ti programi so ločeni od jedra operacijskega sistema. Če ti ponudiš ljudem te programe že znotraj operacijskega sistema skoraj onemogočiš konkurenco.

Ne pa pozabit še druge plati take implementacije, inštalacija postane ogromna. Pomislite, koliko manj bi zasedlo windowsi, če nebi imeli tolko neumnosti že v osnovni inštalaciji. Za nekoga, ki bi recimo rabil računalnik le za pisarniško delo in nebi hotel, da lahko tajnica na njem dela karkoli drugega kot laufa word se z windowsi tega skorajda ne da. In tukaj je point cele stvari. Zato pa lahko linux spraviš na eno disketo...

Microsoft ::

Sej ni fora v tem, da bi ga potem posebej prodajali, ampak v tem, da se ob inštalaciji odločiš ali ga boš inštaliral, tako kot recimo za accesibility options.
Ja, zdej se bodo pa vlke, male, srednje firme, posamezniki in ostali pac jebal s tem, da bodo instaliral osnovo, pol pa instaliral on pleyer, pa tist browser, pa spet nekje po netu iskal, kje ta tretjo stvar dol potegnat, pa pa pa.
Mislim, 95% folka se nima cajta zajebavat s tem. Ze sama instalacija, ki traja recimo eno uro, ce mas vse integrirano je vlko za kako firmo, da zgubi produktivnost ta cas. Da bi se zdej se matral, po moznosti za vsazga zaposlenege posebej, kater pleyer bo hotu met, kater skin, ... Dvomim, da majo tolko casa.

Lep primer je linux.
Lep primer cesa? Integracije? Ce se se kaj spomnem, mislim, da mi je ST Linux Live CD kar vsilil nek OO!!! Pa me nobedn ni nic uprasal! Jst mislim, da bi mogla EU to prepovedat ...
Tisti, ki ga uporabljate, pa lahko verjetno nastejete se miljon ostalih stvari, da se boste boljo pocutili.

Ne pa pozabit še druge plati take implementacije, inštalacija postane ogromna.
Oh ja. Windows XP, SP2, VS.NET 2003 (full nistall), Office 2003 (brez Infopath pa se neki), .NET 1.1 (+SP1), pa se enih deset programov zasede 6GB. Zdej mi pa povej, kje lahko dons v trgovini kupim tak NOV disk?

Pomislite, koliko manj bi zasedlo windowsi, če nebi imeli tolko neumnosti že v osnovni inštalaciji.
Neumnosti? Katere neumnosti si to mislil? Ce si mislil WMP, sm zdele za hec pogledal, kolko je vlka datoteka D:\Program Files\Windows Media Player. Ne celih 9MB. Res nevem, kar trpim pomankanje frej diska, ko mi tolko zasede.:\

...se z windowsi tega skorajda ne da.
Baje, da se z Embadded razlicico to da. Bo kdo kaj povedal, ce ma izkusnje s tem. klik


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Microsoft: si ti ze kdaj slisal za 'scripted installation' ali si tolk kul informatik da bi v podjetju s 500 racunalniki sel s CD-jem in sopom serijskih od enega do drugega?

Mislim da dokler ti delas v IT sektorju se nimam bati za sluzbo kot ponudik alternativnih resitev tvojim >:D

Zgodovina sprememb…

Microsoft ::

si ti ze kdaj slisal za 'scripted installation'

Vem, kaj mislis.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

BluPhenix ::

Microsoft: sej sploh ne vem če bi izgubljal besede s tabo, ker očitno bereš zelo površno in če si res informatik sem tudi jaz vesel, da obstaja Gandalfar.

Glej če bi dobro poznal windowse, bi verjetno vedel, da se ti ob inštalaciji pojavi menu iz katerega izbereš kaj boš inštaliral in pač v tistem menuju bi morala biti tudi IE in WMP. Preprosto obkljukaš ali pa ne. Sicer pa kot je rekel Gandalfar, če misliš, da se v velikih firmah inštalira windowse na vsak računalnik posebej si adijo.

Sem napisal česa je lep primer linux. Operacijskega sistema kot takega. Na ST linuxu ni bilo čisto nič vsiljeno, ker je bilo več programov za opravljanje iste stvari, polek tega, da si si ga pobral ker si sam hotel. Če si firma in uporabljaš programe ki delujejo le na windowsih, moraš kupiti windowse in zraven dobiš IE,... to je vsiljeno. In ne tukaj primerjat STlinuxa in Windowsev, ker je neumna primerjava in jo lahko navajaš samo za to, da imaš kaj pisati.
Tudi STlinux je zastonj, Windowsi pa niso!

Linux je operacijski sistem, ostalo kar daš gor je šminka in programi. Microsoft to ni, ker tam so šminka in programi že del "operacijskega sistema", brez katerih windowsi ne deljujejo, kakšen sistem je to?

Mene moti, da mi windowsi zasedejo 1GB placa po tamalem, ker bi lahko zasedli vsaj pol manj. Danes so res že veliki diski, ampak zakaj bi moral odstopiti tolko diska za sistem? Sploh za sistem, ki ima vgrajenih (in katerih se ne da ostranit) ogromno programčkov, katerih nisem in ne bom nikoli rabil in so tam, jemljejo plac brezveze.

Ful me moti, da imam računalnik na delu, katerega uporabljam izključno za delo ampak nimam gor le tistega kar rabim imam tudi vse tisto kar se je nekomu zazdelo, da bom rabil in mi to vsili, brez da bi me vprašal če bom to sploh rabil ali ne.

Si pogledal ti kdaj kolko servisov laufa v windowsih v prazno? Takih ki jih nikoli ne rabiš? Recimo kakšen servis za IR (kjub temu, da na plošči nimam IR) in podobno?

Ja WMP inštalacija je velika 12MB; winamp, ki dela isto je pa velik 4,3MB.

Glede tega da bi si vsak uslužbenec zbiral kateri player ... povej mi ima direktor možnost dati uslužbencu računalnik z windowsi, na katerem bo delal točno tisto za kar je plačan? Na kratko, mu lahko da sistem brez iger, nobenega playerja, itd? Ne more!

Glede embedded windowsev si prav napisal emBADded. kako lahko narediš embedded različico neke stvari ki je tako glomazna in je ne moreš zmanjšat, ker ne more delat brez IE. To bi rad videl windowse xp embedded v kakšen mikroprocesor ... lol:D

edit: na tistemu linku o embedded windowsih piše kaj embedded nimajo v primerjavi s pro.

IE, WMP in paint so še vedno, torej se z windowsi tistega kar sem napisal še vedno ne da.

Zgodovina sprememb…

Microsoft ::

BluPhenix, glede drugega odstavka sem ze odgovoril. Tak, da ni treba se enkrat sprasevat.

Glede prvega je se vecji LOL. Kak infromatik neki.:\

Mene moti, da mi windowsi zasedejo 1GB placa po tamalem, ker bi lahko zasedli vsaj pol manj.
Lari fari. Na 120GB disku bos prsparal celih 500MB. Z drugimi besedami, s tem nisi nic naredu.

Danes so res že veliki diski, ampak zakaj bi moral odstopiti tolko diska za sistem?
Ce v primeru, da mas operacijski in kr dost programov nametanih na eno particijo, ti bo zasedl 10GB ali manj. Spet, ce imas 120GB disk, je to glih nekje 10%. Kar dosti placa se ostane, ane.

Si pogledal ti kdaj kolko servisov laufa v windowsih v prazno? Takih ki jih nikoli ne rabiš?
Heh, do sedaj se nism nalatel na tazga, ki ga ne bi mogel disejblat in ustavt, ce ga sistem ne potrebuje. 'Oni' le predlagajo, kaj naj lavfa. Lahka pa vsazga skenslas, ce ti je volja.
No, bo pa mogoce naslednji OS tolko pametn, da ne bo uzgal servisa za IR, recimo, ce ne bo nasel instaliranega IRja nekje na racunalniku. Kar bi blo kar vredu, ja.

Na kratko, mu lahko da sistem brez iger, nobenega playerja, itd?
gpedit.msc se zna priblizat tem zeljam. Sicer pa, to je nemogoce izpeljat do potankosti. Prakticno ena sam operacijski sistem (poleg Home, ki je bol oklescen, pa mislim, da ne pase glih tja, kjer so DC serverji...) se more prilagodit miljardi zeljami. Vsak posameznik bi potem hotel sigurno kaj po svoje. Tud jst bi rad imel kaj po svoje kako stvar, pa ne zganjam zdej paranoje. Ta OS je le priblizek povprecju.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

Glede prvega je se vecji LOL. Kak infromatik neki.[:\\]


Kaj pa bos drugega ce ne informatik?

Microsoft ::

Bom videl, kam bo veter zapihal. Zelja (trenutna) je bolj c, asp, sql, web, al pa kaj drugega. Aja, kot razvijalec, da bi bil. Nekoc.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Taras_Bulba ::

tudi jaz nisem informatik! ker programiram predvsem v C#!

no, resno: na unmu linku o win embedded je en seznam zakaj ne bi uporabljal teh windowsov. (tuki)Tam avtor omeni (večkrat), da je sistem komponenten in celo omeni, da če ne želiš IE, ga ne instaliraš. Samo je treba vedet, da embedded ne bi bil ravno primeren za tajnico (nekdo višje je neki omenjal), ker je namenjen predvsem za druge stvari.

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

No, če boš pa bil razvijalec pa upam, da ne boš sledil učilom microsofta, res.

Dobro, da pri nas ne pihajo taki vetrovi, čene bi moral DDR2 rame lotat k mikrokontrolerjem, da bi kaj delalo... uh da ne pozabim, kakšno računsko moč bi šele morali imeti DSPji, če bi jih programiral na MS način ...


V službi nimam 120GB ampak 15GB, je še vedno tako malo, če mi sistem zasede 10% diska? Mislim da ne.

Sej ne razumet narobe, jaz ne zagovarjam linuxa, tudi ta ima za končnega uporabnika precej slabosti, je pa kot operacijski sistem superioren windowsem, to kot študent na FRI bi pa tudi ti moral že vedeti. Če pa meni ne verjameš se pa sperhodi malo po naših laboratorijih (FE) in si poglej kaj tam folk uporablja in zakaj...

Taras_BULBA, ok, my mistake, res piše da se da brez IE, WMP. Ampak zakaj potem MS vztraja da se XPjev ne da narediti brez tega? Nekaj ne štima tukaj....
Aja embeded tools stanejo skoraj 1000 USD. S tem, da tej embedded windowsi niso namenjeni tajnicam res, to so za recimo bankomate:( , info točke ...


Gremo spat, bo boljše!

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

>>> Dobro, da pri nas ne pihajo taki vetrovi, čene bi moral DDR2 rame lotat k mikrokontrolerjem, da bi kaj delalo... uh da ne pozabim, kakšno računsko moč bi šele morali imeti DSPji, če bi jih programiral na MS način ...

bi se dalo debatirat... optimizacije so pri linux programih (ne kernelu) nekje na zadnjem mestu.


>>> V službi nimam 120GB ampak 15GB, je še vedno tako malo, če mi sistem zasede 10% diska? Mislim da ne.

ti si tak malo mazohista če imaš na tem disku xpje.

aja pa da ne pozabimo, koliko pa zasede na disku ena inštalacija kakšnega desktop usmerjenga linux distroja? (suse, mandrake, fedora, ubuntu...)

Gandalfar ::

bi se dalo debatirat... optimizacije so pri linux programih (ne kernelu) nekje na zadnjem mestu.


po cem to sklepas?

aja pa da ne pozabimo, koliko pa zasede na disku ena inštalacija kakšnega desktop usmerjenga linux distroja? (suse, mandrake, fedora, ubuntu...)


Kaj je zate desktop usmerjeno? Da imam osnovno KDE namizje ali da si instaliram ves bloat, ki mi ga instalacija ponudi? Po moznosti vseh 7 cdjev.. :D

BluPhenix ::

CaQka, kaz sem govoril bolj o kernelu, ne o programih. Ampak še vedno je prisotne nekaj optimizacije kode. Za Windows programira veliko folka ki ko je sprogramirano in dela pustijo kot je, brez optimizacij brez nič. Sploh pa če pustimo dejstvo, da višjenivojski kot je jezik večji mess naredi.

Glede desktop linux distrojev nimam nekih ful izkušenj (samo suse9.1), vendar kolikor vem se da vse odstraniti kar ne rabiš, le da moraš biti bolj power user.

CaQka: mazohista? Niti ne :). Če imaš na disku večinoma kakšne .asm file in kaj podobnega je to dovolj. XPji so pa gor, ker pač nekatere novejše različice programov ne laufajo dobro nikjer razen v XP...

CaqKa ::

gandalfar: po izjavah na osnews, pa po lastnih izkušnjah.
recimo OO in FF pa mozilla so se vsi najprej z fičrji ubadali.. šele kasneje z tem kako hitro se zadeve zaganjajo...

ja vseh 7 cdjev. četudi se preklikam skozi tisto kar mi ponudi je inštalacija še vedno nad 1,5 GB

BluPhenix: če govoriš specifično o kernelu potem imaš na windows področju tudi windows embeded.

sej za xpje tudi če si poweruser lahko odstraniš kaj.
recimo page file zmanjšaš, izklopiš system restore, pa če se da še bi mogoče izklopil oni dll cache (oziroma dupliranje)

večji disk si nabavi. idi s časom.

CaqKa ::

aja.. da omenim tole: windows mapa, z page fileom ter hiber fileom pri meni zasedajo vsega skupaj 3,3 GB.
se ne sekiram pretirano. (kje še je 1 GB diska ki sem ga dal na razpolago za IE temp fajle)

Taras_Bulba ::

mah... načeloma folk nima cajta, je prelen in preneumen, da bi si instaliru karkoli drugega kot je po defaultu ali kar ti sistem ponudi, pa potem klikneš 2x yes in to je to. Če bo MS izdal verzijo brez WMP v redu, če ne pa tudi prav. Kaj se bo pa zgodil, če bo sistem brez playerja? Nevedni uporabnik bo letel do lokalnega guruja, češ kaj pa naj naredim s to .avi datoteko in ta mu bo svetoval po svojih preferencah. Če bo to nek Microsoft, bo verjetno priporočal WMP, če ne bo, bo pa že kaj drugega. In potem bo nevedni uporabnik postal vsevedni in bo jel razlagati svojim kolegom, kako je ta pa ta program super in oh in sploh. Zaslužil pa verjetno ne bo noben, ker so itak (kot je meni znano) vsi playerji, ki znajo odpret film, mogoče še muziko ali bognedaj podnapise (!) zastonj. Razen če bi poturili v Windowse kakšen Real player, ki bi po 30 dneh začel utrujat, da bo stvar počasi treba plačat, če ne bo še več reklam>:D

V glavnem, če WMP ostane, bi blo lepo, če bi ga malo zoptimiziali in popravili (ne pa da se usuje ob menjavi osnovne barve in ga ni več mogoče prepričati, da bi naredil kaj več kot prdnil in crknil)

64202 ::

- Primerjava kdo komu kaj vsiljuje je brezpredmetna, ker ima MS monopolen polozaj za desktop OS-e na PC-jih. Bil je tudi veckrat spoznan za *izkoriscanje* monopola na US in EU sodiscih. Zaenkrat si se lahko privoscijo miljardne kazni in delajo kar hocejo.

- Za vseh n stvari, v katerih je Linux boljsi kot Win., se najde m stvari, v katerih je Win. boljsi kot Linux (ja, tudi tehnicno, da me ne bo kdo narobe razumel:).

- Koncna velikost instalacije OS-a je lahko zelo pomembna. Recimo instalacije na flash diske ali pa live cd-ji. Tukaj ima Linux gotovo prednost, upam da to ni treba prevec poudarjati.

BigWhale ::

> Tudi STlinux je zastonj, Windowsi pa niso!

To sploh nima veze. Vazno je to, da je Jimi primerjal s Slo Tech Live distribucijo. Kar je priblizno tako, ... nevem. Mimo je. In je en velik zabluz.

Pri instalaciji povprecne Linux distribucije se lahko odlocas med, vsaj dvema office paketoma, vsaj dvema window managerjema in zadnje case tudi vsaj dvema X streznikoma (Xorg in xfree). Vsako stvar od tega lahko odstranis, vsako stvar od tega lahko zbrises, lahko instaliras oboje ali pa nic od tega.

Pri Win se ne mores odlocit in rect, da ne bos necesa instaliral. Recimo browserja ali media playerja. Moras ga instalirat.

Ne vidite razlike? Kaj vam ni jasno? A vam narisem?

Vikking ::

GLih zaradi tega ne bo linux nikoli presegel winsov, ker je preveč zakompliciran, imaš 7 cd-jev miljon stvari, (Bigwhale je nazorno opisal) namesto da vtakneš cd greš kofetkat pa prideš nazaj pa že špilaš igrce, delaš seminarsko... seveda če si nezahteven uporabnik.

Več je tistih ki nima pojma veliko o računalnikih, sigurno več kot 50% in tisti so hrana za microsoft in tukaj je microsoft v prednosti in lahko stvar obračaš in obračaš a preprostost je tudi zame bolj pomembna. Meni je tudi wmp in ie zanič pa se zaradi tega nič ne sekiram, naj bosta inštalirana, zaganjam ju pa itak ne.

Tisti ki jamrajo da winsi preveč plača zasedejo so pa že prav smešni.

BluPhenix ::

Vikking, folk, pozabljate, da v velikih podjetjih (od katerih ima MS največ dobička, ne od končnih uporabnikov) si tajnice ne same inštalirajo sistema ali programov, za to imajo kader, ki se na to spozna in tej bi načeloma morali biti power userji. Če bi bili windowsi dovolj prilagodljivi bi ta folk lahko postavil tak sistem kot bi mu pašalo, tako kot se lahko stori z linuxom. Sedaj pa tega ne more. Tudi to, sistem pride največkrat inštaliran že ob nakupu in bi lahko tam ponudili stranki kaj bi rada imela na računalniku.
Zakaj ti rabi program za peko CDjev, če pa nimaš CD pekača? Ja seveda si ga lahko dokupiš ampak če to storiš ti bodo na servisu dali gor tudi program, če si ga pa sam montiraš pa itak veš kaj ti je storiti.
Zakaj morajo imeti windowsi vgrajene driverje za printerje, ki jih ne dobiš nikjer več? In še je takih in podobnih vprašanj.

Ne mešat embedded windowsev, ker ti niso namenjeni uporabi na PCjih kot takih ampak za zaključene sisteme. Torej so za uporabnika v pisarni neuporabni.

CaqKa ja, 7cdjev linuxa več zasede kot windowsev, kot je omenil BigWhale pa imaš skoraj za vsako stvar vsaj dve možnosti med katerima izbirat, s tem da tudi recimo inštalacija SUSE 9.1 (1 CD) personal ni zahtevna, deluje približno tako kot inštalacija windows, s tem da ko je sistem postavljen lahko delaš več kot z windowsi. Ob namestitvi (če se za to odločiš) se namreč na disku pojavijo tudi Gimp, pekač cdjev, openoffice, .... Pri windowsih si moraš te programe pridobit nekako drugače. Ne, Vikking, je treba probat tudi kakšno drugo stvar.

Sej ni nujno, da bi bil sistem, ki si ga inštalira nek uporabnik brez video playerja. Kaj res ne znate brati, če bi bil v inštalacijskem menuju in bi bil že po defaultu obkljukan bi ga dobili, s tem bi pa bila tudi možnost, da si tega nebi inštaliral če nebi hotel.

64202, windows kernel ima bolj malo tehnično boljših stvari v primerjavi z linuxom. Že zaradi same zasnove in zaradi tega, da kernel xpjev temelji na windowsih NT, kar pa je jako staaaara zadeva, linux kernel je novejši. In večkrat updejtan. V šminki in prijaznosti do uporabnika ima marsikaj boljšega, v osnovi pa ne.

CaqKa: zakaj bi moral iti v korak s časom in imeti 120GB disk, če ga ne rabim? a delu ne pobiram movijev, ne igram iger. Programi ki jih uporabljam zasedejo nekako 1-2GB placa, se pravi imam ob windowsih še nekako 12 GB placa za .asm file, pcb file in podobno. Mislim, da je dovolj.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12014373 (10905) krho
»

Microsoft prekršil patent

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
194220 (3238) PersonaRudis
»

Windows XP SP2 pregled

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
412777 (2777) BigWhale
»

IE 6 ---> virus

Oddelek: Pomoč in nasveti
131322 (1111) K0K0
»

Popravki za Microsoftovo programje le na spletu

Oddelek: Novice / Varnost
162180 (2180) Gandalfar

Več podobnih tem