» »

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja

1
2
»

Krofojed ::

Meni se to, kaksno izbiro programov ima clovek na voljo ob namestitvi OSa, sploh ne zdi kljucno vprasanje. Kljucno vprasanje se mi zdi, ali ima kdo prvico MSu te stvari predpisovati. In ce bi se bil morda se pripravljen strinjati, da mu sme zaradi koristi uporabnikov (ceprav je tudi to precej vprasljivo, ampak v to se ne bi spuscal), se pa nikakor ne strinjam, da mu sme zaradi zascite konkurentov. To, da se MS bori proti konkurentom, je vendar normalno in prav! In ce mu je uspelo prepricati vecino uporabnikov racunalnikov, da je njihov OS najboljsi, je edino posteno, da mu ta dosezek daje prednost pred npr. Realom (ali kakorkoli se ze imenuje podjetje, ki dela RealPlayer).

CaqKa ::

CaqKa: zakaj bi moral iti v korak s časom in imeti 120GB disk, če ga ne rabim? a delu ne pobiram movijev, ne igram iger. Programi ki jih uporabljam zasedejo nekako 1-2GB placa, se pravi imam ob windowsih še nekako 12 GB placa za .asm file, pcb file in podobno. Mislim, da je dovolj.

zato ker si že itak šel s časom in si iz nevem česa očitno menjal na xpje..
sej če praviš da ti še vedno ostane 12 GB placa tak nevem niti zakaj se pritožuješ 8-O

vikking ti pa ne telovadi. inštalacija suseja, mandrakea, fedore ali česa podobnega ni prav nič težja od winsev!!! ne nebom pike naredil, klicaj pride tukaj.
če že misliš linnux kritizirat, potem ga vsaj na pravih mestih kritiziraj.

Jaka83 ::

OK, k se že glih kregate o Linux Windows vodah, naj še jaz mal zaplujem not. Včeraj sem tko za foro SPET probal Linux in sicer sem si naložil Fedora Core3 64-bit v upanju, da so dosti stvari popravli in da zdaj vsaj lahko kaj najdeš za 64-bit, kar bi delal. Lepo inštaliram (enostavno tako kot Win inštalacija), se logiram, opazim da mi zdaj vsaj onboard gigabit lan dela po defaultu ne pa prej, ko še z "uradnimi" gonilniki ni delal. Si mislim: "QL, mislm da bo tole super." Pol lepo Firefoxa poženem, isto kot prej, le da je nova verzija. Hočem inštalirat Flash Plugin ... ne gre ... grem na Macromedia stran, potegnem source dol ... probam kompajlat ... NE GRE, reče da 64 bit še ni podprt (!?#$%& ;( ), probam inštalirat Wine ... NE GRE, potegnem dol source ... ISTO! Ma jebemu jarca, a lohk sploh kej nardiš, ne da bi moral bit rocket scientist in kej sprogramiral SAM. Se pravi ... ne morem delat v Corel Drawju, ne morem delat v Flashu, ne morem NIČ razen browsat po netu z manjkajočimi Flash animacijami in popačenimi teksti na straneh. Res da 32bit Fedoro se da še nekak poštelat da dela, samo drugače je pa isto sranje druga pakunga.

Glede WMP in IE mi je pa čisto vseeno a sta al nista, samo da WindowsUpdate dela. Drugače pa itak uporabljam MediaPlayerClassic in Winamp, pa RealAlternative in QuckTimeAlternative, pa vse dela lepo. IE imam pa gor samo in le zaradi WindowsUpdate, drugače pa Firefox dela več kot odlično.

Gandalfar ::

amm.. kje si najdu flash source? AFAIK je flash ena evil lastniska stvar..

BigWhale ::

> namesto da vtakneš cd greš kofetkat pa prideš nazaj pa že špilaš
> igrce, delaš seminarsko... seveda če si nezahteven uporabnik.

Seveda je zmotno misljenje, da v povprecni instalaciji povprecne GNU/Linux distribucije ne obstaja nekaj default instalacija, ki namesti vse potrebne (in nepotrebne) stvari za normalno delo, brez kakrsnega koli pretiranega naprezanja.

Krofojed:
> In ce bi se bil morda se pripravljen strinjati, da mu sme zaradi
> koristi uporabnikov (ceprav je tudi to precej vprasljivo, ampak v to
> se ne bi spuscal), se pa nikakor ne strinjam, da mu sme zaradi
> zascite konkurentov. To, da se MS bori proti konkurentom, je vendar
> normalno in prav!

Bom ponovil ze ene desetic. Vidis, tukaj si pa v zmoti. Ves kaj je monopol? Ko nekdo nadzoruje vecinski delez trzisca in narekuje cene, narekuje kdaj bodo uporabniki nov produkt kupili, narekuje kdaj ga bodo posodabljali in tako naprej.

Kaj ce bi imel samo enega proizvajalca avtomobilov? Samo enega, ki bi obvladoval 95% trzisca. Potem bi bilo pa se pet drugih, vsak po procent. In pazi to, proizvajalec avtov, bi dajal na streho avtomobila svoj prtljaznik. Se vec, avta sploh ne bi mogel kupiti brez tega prtljaznika.

Ce bi pa ta prtljaznik odmontiral dol, ti pa ne bi vec priznali garancije.

Torej, koliko proizvajalcev dodatnih prtljaznikov bi se zivelo prav dolgo?

Ali pa, da bi kupil avto kar skupaj s prikolico. Sicer je ne rabis ampak, se ne pritozujes, ker jo dobis zraven 'zastonj'.

Ali razumes v cem je problem? Predstavljaj si... 95% avtomobilov je znamke KIA.

Mavrik ::

Vikking: Kaj natanko ti preprečuje, da ne daš notri recimo SuSE install CD 1, poklikaš do konca vse po default nastavitvah skozi precej lep setup in maš nameščen en zelo dobro zaokrožen workstation?
The truth is rarely pure and never simple.

MrStein ::

Večina tukaj sploh ne razume, kaj pomeni IE v sistemu... in ne, sploh ga ni tako težko odstraniti... Vendar pa, če ga odstraniš, precej veliko število programov ne bo delovalo pravilno..


Pljuča iz živega človeka tudi ni težko odstranit. Le da potem par stvari več ne dela pravilno ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Vikking pravi :
GLih zaradi tega ne bo linux nikoli presegel winsov, ker je preveč zakompliciran, ...namesto da vtakneš cd greš kofetkat pa prideš nazaj pa že špilaš igrce, delaš seminarsko...


Realnost pravi :

Linux :
- vstaviš CD
- poklikaš par opcij
- greš na kafe
- delaš

Windows :
- vstaviš CD
- poklikaš par opcij
- greš na kafe
- poklikaš par opcij
- greš na kafe
- poklikaš par opcij
- greš na kafe
- instaliraš driver za zvok
- instaliraš driver za disk ( OK, to na začetku narediš )
- instaliraš Word
- instaliraš AV
- delaš

Žalostno, da se windows zagovarja z lažmi ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Bakunin ::

pozabil si na vmesne "reboote"....

MrStein ::

Jakoslav , flash niti pod windows 64 bit ne dela.

Gre za dejstvo, da flash v 64-bitni verziji ne obstaja.
To ni krivda linux, windows ali MacOS, ampak preprosto dejstvo, da ni 64-bitni flash še napisan.

Lahko pa 32-bitni browser poganjaš, ki lepo dela z obstoječim flash pluginom.
Tako na linux64 kot windows64.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

j , v windows ?

Pst, tiho, ker darkolord pravi , da teh rebootov ni ! ;-)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jaka83 ::

Gandalfar: Source za Flash Player je definitivno tukajle na mojem disku, če ga rabiš, ti pošljem tar. Za Flash MX 2004 PRO pa itak da ga ni, a misliš da sem smotan. :\ Le tega sem hotel namestit pod Wine, pa ga pač ne bom, Wine tudi pod 64bit ne dela ... explain that MrStein.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

Microsoft ::

BigWhale, slabo primerjavo si dal. Ce zamenjas prtlaznik, ti se vseeno ostane garancija (licenca). Pa tudi, ce ga odstrani.

Problem je le pi tem, ko gres na brezplacno menjavo olja in se tam zanjdes brez tega prtlaznika. Tako da, samo za cas servisiranja mores dat gor ta prtlaznik(IE).

MrStein, pa mislim, da ze end prej, govorite protislovje.
- instaliraš Word
Najprej se pizdite, da ne mores po defaultu ne-instalirat WMP, zdej pa vidim, da bi radi, da je se Office 2003 integriran.:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

64202 ::

> Meni se to, kaksno izbiro programov ima clovek na voljo ob namestitvi OSa, sploh ne zdi kljucno vprasanje. Kljucno vprasanje se mi zdi, ali ima kdo prvico MSu te stvari predpisovati.

Ja, se strinjam, tole vprasanje je zelo fishy. Meni se zdijo veliko bol v nebo vpijoce naslednje poteze MS-ja:
- dolocanje cen OEM Winsev, na podlagi "ce prodajas samo nas, potem dobis 30% popusta"
- postavljanje patentov na protokole namenjene odprti izmenjavi podatkov (word & xml), ti patenti ne bi smeli imeti kakrsnekoli vrednosti, razen prior-art
- postavljanje omejujocih NDA-jev na dokumentacijo za mrezne protokole (CIFS & samba zadeve)

Pa se nekatere bolj dvoumne (v smislu izkoriscanja):
- MS-jevi programi uporabljajo nedokumentirane sistemske klice Winsev, recimo IIS proti Apache
- neobstojeca dokumentacija za NTFS oziroma vsaj ne brez $$$

Gotovo bi se se kaj naslo.

andper ::

Tole bo offtopic na večino zadnjih komentarjev tukaj, ampak vseeno ontopic v skladu z novico.

d0rK (2. komentar na novico) in drugi s podobnimi željami:
Poskusite nLite. Odvečne Windows komponente se dejansko da odstraniti oz. celo sploh ne namestiti. Try it.

BluPhenix ::

Probal, naredil image, ki je se blokiral na 1% instalacije.

Probal še enkrat, naredil image, se je blokiralo ob ragional settings, na kratko ne dela tako kot bi moglo, sploh ne, če hočeš odinštalirat kaj vitalnega za windowse (hint IE)

BigWhale je lepo povedal zakaj imajo pravico države MSju omejevat kaj lahko in kaj ne. Sej med drugim je naloga države ta, da ureja trg.

Dokler so Kia je še uredu, ko so Yugo nastopi že malo kriza.

Microsoft: pri linux distribucijah "word" ni implementiran v sistem, ampak se ti lahko inštalira med inštalacijo samega sistema, ČE SE ZA TO ODLOČIŠ.

Microsoft: ne moreš primerjat licence in garancije. Garancija je tech support, licenca je pa pogodba o lastništvu. Če odstraniš z windowsev IE (demontiraš pritljažnik) in nekaj ne deluje kličeš na MS in ti rečejo da tako ne gre, ker si odstranil IE, si posegel v sistem in ni supporta.
Potem ga moraš dati nazaj, da ti pomagajo. Super, mi crkne lučka na armaturni plošči, ampak ker nimam pritljažnika na avtu, mi ne morejo narediti servisa?

Zakaj pa bi dajal za servisiranje pritljažnik gor, za menjavo olja? Kakšna logika je to...

Microsoft dojami že enkrat, ni problem to, da ne moreš defaultu ne-instalirat WMPja, problem je ker ga ne moreš niti po ne-defaultu. Sej je lahko po defaultu v spisku za inštalacijo, ampak če ga ne rabim, mora biti tako, da ga odstranim iz inštalacije.

BTW, BigWhaleova primerjava je čisto na mestu.

Boj med konkurenti je eno, njih zatiranje oziroma onemogočanje kakršnekoli konkurence pa drugo.

Zgodovina sprememb…

CCfly ::

Tisti ki se jim zdi dodatnih 500 Mb zanemarljivih, še nikoli ni poskusilo sistema stlačiti na usb ključek.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

64202 ::

> BigWhale je lepo povedal zakaj imajo pravico države MSju omejevat kaj lahko in kaj ne. Sej med drugim je naloga države ta, da ureja trg.

Tezava z urejanjem je v tem, kaj konkretno urejas. Recimo naredim nek text editor in tozim microsoft za $$$$$$, ker MS za svoj notepad izkorisca monopolen polozaj winsev?

Mislim, da bi najprej morali popucati tiste zadeve, ki sem jih ze zgoraj nastel.

Jaka83 ::

Mislm da tukaj itak ne bomo rešili sveta in je kakršnakoli debata popolnoma nekonstruktivna. Če nam je dolgčas je bolje da gremo kaj drugega delat, ki bo komu koristilo.

64202 ::

Jakoslav: Po tej logiki bi lahko zaprli 90% forumov ne netu :).

Hm, pa jaz bi se Jima Allchina obral za nekaj deset miljonov zaradi javnih zalitev GNU & open source ljudi. Amen :).

Jaka83 ::

In zakaj jih ne? :D Itka folk samo toplo vodo odkriva al pa kvazi rešuje svet in pametuje kako bi moral nekaj narest in da tisti na vrhu nimajo pojma. Včasih se celo strinjam, ampak itak imamo zvezane roke glede tega, tako da se lahko samo med sabo skregamo in stepemo, kar pa ni preveč gut, se ti ne zdi? Če ne bi blo tistih 90% forumov, ki bi jih moral zapret, bi se folk celo drugače obnašal in bil malo bolj civiliziran, se ti ne zdi?

Gandalfar ::

Jakoslav: si preprican da nimas samo binarya, ki ima zraven eno shell skripto ki ta binary vrze na pravo mest?

64202 ::

No, jaz pa mislim, da si nekje morajo ljudje ustvariti mnenje. Na podoben nacin delujejo stvari tudi v akademskih krogih z objavami clankov.

Btw.: bodite veseli, da na slo-techu moderatorji niso toliko striktni, kot so za objavo clankov. Potem bi res lahko forum kar zaprli. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Jaka83 ::

Ej Gandalfar, a z binaryjem delaš make pa build pa ./config? I don't think so. :D No sej ni važno, sem že na "The most hated and widely used OS", tko da so "težave" rešene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

Gandalfar ::

Poslji mi source na gandalfar@gmail.com ; hvala :)

Jaka83 ::

NTFS ga je popapcal, čak da ga na netu spet poiščem, dobiš link.

Evo: Wine Source

Sicer ne vem zakaj rabiš TI source za Wine od MENE, ko pa ga je tako lahko najti. 0:)

Tule je pa še link do Requesta za Flash Source: KLIK za Flash

PS: Še bolj direkten link: IZPOLNI IN POŠLJI

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

MrStein ::

jakoslav :

citiram iz winehq :

Hmm, wine 20040505 works on my AMD64 system (using a biarch 2.6.6 kernel, Debian woody for the 32-bit stuff and the Debian AMD64 port in a chroot environment for the 64-bit stuff).

JE pa treba upoštevat, da je wine nekje alfa/beta nivo in nekateri "releasi" ne delajo. Ne na 64-bit, ne na 32-bit, ne na 16-bit ;-)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jaka83 ::

Skratka jeb** se moraš, da usposobiš Wine kakorkoli. Hvala, raje nložim WinXP in vse takoj dela brez zafrkancije.

CaqKa ::

>>> Tisti ki se jim zdi dodatnih 500 Mb zanemarljivih, še nikoli ni poskusilo sistema stlačiti na usb ključek.


ej pa človek no, sej sem pa reko da za winse obstaja windows embeded. kaj lahko slučajno na ključek daš mandrake gor al kaj?

/edit:
pa poleg tega sploh ni bilo govora o tem da je potrebno sistem na ključek spravit. pogovarjali smo se o desktop mašinah z 120 GB diski

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Gandalfar ::

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

zakaj se mu pa potem reče move?

Gandalfar ::

Marketing pa to..

64202 ::

Saj bi lahko tudi navaden mandrake dal gor, ce je ze taka frka z imenom. Pac das gor tisto kar rabis.

MrStein ::

V Delovem članku "Microsoft se bo uklonil" piše tudi :
Komisija je od Microsofta zahtevala, da evropskem trgu ponudi svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player, konkurentom na trgu programske opreme pa razkrije kodo Windowsov, s čimer bi bila omogočena učinkovita komunikacija njihovih izdelkov z Microsoftovimi.


A to pomeni bolj kompatibilno sambo in read/write NTFS (linux free verzija) ?
A kdo ve kaj več ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

jakoslav :
Skratka jeb** se moraš, da usposobiš Wine kakorkoli. Hvala, raje nložim WinXP in vse takoj dela brez zafrkancije.


Vtakneš Red Hat Linux Cd, obkljukaš wine, po minuti uporabljaš.
Ali debianov paket. Več mesecev testirajo, da dela.

Aja :
debian ali RH + wine : par stotakov
WinXP : 40 000 SIT
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jaka83 ::

Ma dej, zdej si pa že prou patetičen MrStein. A ne dojameš, da če hočeš kaj DELAT, rabiš Win okolje. Jst nimam časa sedet pet ur ali več pred tutoriali kako se kaj nastavi, da bom potem lahko SPLOH ZAČEL DELAT. V Win okolju tisto kar rabim DELA učinkovito, Linux pa me je vedno znova odvrnil od uporabe ko sem se drkal z nastavljanjem stvari. Pa da ne boš rekel da hitro omagam, TRUDIM se presedlat na Linux že več let in vsakič ko pride nova distribucija ven jo probam, da vidim če je to že to kar rabim, pa preprosto ni. Linux je zame igrača ... ko nimam kaj pametnejšega za delat ga naložim in se učim delat zadeve, kar je pa včasih bolj naporno od dela in hitro omagam.
Pa nehite že s tem svojim "pranjem možganov" Win uporabnikom, ker ne boste nič dosegli. VSAKEMU SVOJE, pa bo mir. In tukaj smo že WAAAAY off topic.

PS: Ni blema, imam denar, pa verjetno si tudi že za w4r3z sližal, ane.:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

CaqKa ::

waaay too much offtopic....

Gandalfar ::

Jakoslav: ce je zate 'delanje' igranje Windows igric.. potem Linux seveda ni prava resitev

Jaka83 ::

LMAO, če ti pokažem moj "Games" direktorij, je notri samo FlatOut, ki pa ga itak tako redko igram, da se ne spomnim kdaj sem ga nazadnje zagnal. Dej mi povej kateri programi po defaultu delajo v Linuxu od spodaj naštetih:
- Corel Draw 8
- Macromedia Dreamweaver 2004
- Macromedia Flash MX 2004 Professional
- 3D Studio MAX

Pa še kaj bi se našlo. Z vsem se morš jebat po domač povedan, da lahko SPLOH začneš delat, v Win pa samo CD not vržem, kliknem install in parkrat NEXT in FINISH, pa že lahko delam. Pa ne mi s takimi ven hodit, da če igram igrce .... dej odrasti že enkrat, sej nismo vsi stari 15 let madona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

CCfly ::

- Corel Draw 8
- Macromedia Dreamweaver 2004
- Macromedia Flash MX 2004 Professional
- 3D Studio MAX

Daj si gor CrossoverOffice in pač namesti te programe. Potem pa vzemi še v zakup da želiš uporabljati Windows programe v Linuxu in da seveda taka emulacija ni mačji kašelj. Wine ti ne more garantirati, da bojo ti programi delovali brezhibno, medtem ko Crossover s tem služi denarce. Sicer pa ne vem zakaj si ne porihtaš Wine do konca in ga pustiš na miru ? Še nikoli nisi prišel tako daleč ali še posebej uživaš v preizkušanju distribucij ? Če gre za prvi primer bi lahko kaj zinil v ustrezni temi.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Jaka83 ::

Problem je v tem, ker Wine ne dela na 64bit, za 32bit mi je pa vseen al uporabljam Linux al Win, ampak vse raje Win kot pa Linux, ker vsaj takoj vse dela. Enostavno se mi ne da zezat s temi luknjastimi rpmji ali tar arhivi in brskat po netu za tutoriali. V tem času, ki bi ga recimo porabil za namestitev vsega tega, kar ti razlagaš tule, imam jaz zasluženih že karnekaj denarcev na lažji način. Skratka dokler ne bo spoliran ne presedlam, bom pa od časa do časa probal kaj, ko se mi bo dalo zezat in bom imel čas. PIKA, k smo že tolk offtopic, da glava boli.

CaqKa ::

ne jakoslav, počaki, zdaj še ti bodo blenderja in inkscape predstavli :) pa verjetno še quanto>:D

Jaka83 ::

Sej vem, once they pop, they just can't stop. Jst ne bom več dajal komentarjev tukajle, to da se lahko trudijo kakor hočjo.

BigWhale ::

Off topic ste.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12014378 (10910) krho
»

Microsoft prekršil patent

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
194221 (3239) PersonaRudis
»

Windows XP SP2 pregled

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
412778 (2778) BigWhale
»

IE 6 ---> virus

Oddelek: Pomoč in nasveti
131325 (1114) K0K0
»

Popravki za Microsoftovo programje le na spletu

Oddelek: Novice / Varnost
162180 (2180) Gandalfar

Več podobnih tem