»

Microsoft naj bi pripravljal brezplačno različico Oken

ComputerWorld - Priljubljena ruska spletna stran za objavo še nepotrjenih (in večinoma leakanih) novic o Microsoftu, , je te dni postregla z govoricami, da naj bi Microsoft pripravljal posebno brezplačno različico Oken 8.1, mišljeno kot konkurenco za ChromeOS oz. Android.

Tako imenovani "Windows Cloud" naj bi za normalno delovanje potreboval stalno povezavo do interneta, po zmogljivostih pa naj bi bil nekje med sedanjima "Starter" in "Home Premium" različicama. Izpad dohodka iz kupnine naj bi se pokril iz oglasov, ki bi bili uporabniki prikazani ob uporabi privzetega spletnega iskalnika Bing. Če bi pa uporabnik želel, bi lahko doplačal nek zmerni znesek na naročnino ter si tako zagotovil še...

44 komentarjev

Francoski kupec dosegel vračilo kupnine za Okna

AusPCWorld - Za GNU/Linux in tudi Hackintosh navdušence je nakup računalnika nekoliko bolj zoprno opravilo, ker morajo proti svoji volji plačati tudi za prednameščeni operacijski sistem, praviloma katero od inačic Oken. Prodajalci zaradi svojega pogodbenega odnosa z Microsoftom ne dovoljujejo odstranitve ("unbundlinga") oz. pri tem nesorazmerno dosti komplicirajo. Praksi se pregovorno reče "Windows tax" oz. "Apple tax" in proti njej se aktivno borijo številne nevladne organizacije; na naši...

189 komentarjev

Windows 2003 včeraj dobil prvi paket popravkov

OSNews - Korporacija Microsoft je včeraj izdala kupček popravkov za strežniške Windows 2003.

Paket vsebuje popravke za različne komponente operacijskega sistema, podporo bitu NX, ki do pomaga preprečevati izvajanje virusov, Windows Firewall, kakršnega smo vajeni iz Windows XP Service Pack 2, in tudi t.i. Post-Setup Security Updates, kar v praksi pomeni ob sveži namestitvi vklopljen požarni zid, doker niso nameščeni vsi popravki. Dobrodošel je tudi novi čarovnik za nastavljanje varnosti, ki vam pomaga onemogočiti nepotrebne zagnane servise. Vmes so se prikradli tudi varnostni popravki za Internet Explorer, blokiranje pojavnih oken in tudi Outlook Express sedaj zaradi varnosti kaže html sporočila kot golo besedilo.

Ta okroglih 330 MB velik paket prinaša marsikaj koristnega, pa tudi kaj nekoristnega, npr. Windows media player 10, ki ga na strežniku večina ljudi ne potrebuje - ali pač?

Ob tej priložnosti velja omeniti tudi članek na slo-comp.net, ki vam pomaga narediti CD z že vključenim...

20 komentarjev

Napaka v "zaščiti pomnilnika"

News.com - Windows XP SP2 se lahko pohvali s posebnim varnostnim mehanizmom, Data Execution Protection imenovanim. Ta zlobnežem onemogoča vstavljanje škodljive kode v pomnilnik, ki bi sistem prepričala, da požene določen program.

Žal pa rusko varnostno podjetje sporoča, da tehnologija vsebuje vsaj dve manjši napaki, ki izkušenemu programerju omogočata, da zaobide zaščito. V objavi napake je podjetje ponudilo tudi rešitev problema. Žalostno pa je, da tega ne stori tudi Microsoft; še več - kljub več kot enomesečnemu opozarjanju na napako, se v Redmondu ne zmenijo zanjo.

Na novico nas je opozoril Delfi.

37 komentarjev

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja

The Register - Ko je decembra Microsoft izgubil tožbo na Evropskem sodišču prve stopnje, so obljubili, da bodo januarja pripravili različico operacijskega sistema Windows XP brez vgrajenega Windows Media Playerja. Sedaj je januar skoraj že minil, pri Microsoftu pa so povedali, da bodo OEM prodajalci dobili prve različice Oken brez WMPja v "nekaj tednih".

Zanimivo je, da se je Microsoft na zaprtih zaslišanjih v letu 2003 branil s tem, da bi naj bilo nemogoče narediti Okna brez Windows Media Playerja - vse dokler jim Real Networks ni demonstriral rahlo predelane različice Oken, na katerih je bil namesto WMPja RealPlayer. Izvorna novica.

Baje se prav tako ne da narediti Windowsov brez Internet Explorerja ...

93 komentarjev

Microsoft začel prodajati Windows XP SE v Aziji

The Register - Pri Microsoftu so potrdili, da so začeli prodajati svojo okleščeno, a poceni, različico operacijskega sistema Windows XP, poimenovano Windows XP Starter Edition.

"Privilegij" do nakupa te različice imajo zaenkrat samo uporabniki v Indiji, Indoneziji, Maleziji, Rusiji in Tajski. Kenneth Ludin, Microsoftov šef za operacijske sisteme v Aziji je povedal agenciji Reuters, da se bo prodaja v Indoneziji in Maleziji začela do konca tega meseca, v Rusiji in Indiji nekje v začetku naslednjega, medtem ko jo je na Tajskem že moč kupiti.

Prednost te različice je dejstvo, da stane za polovico manj kot druge različice operacijskega sistema Windows XP, kar bi naj zmanjšalo stopnjo piratstva in omogočilo še večim ljudem dostop do računalnika.

Windows XP SE bo na voljo preveden in samo prednaložen, v prosti prodaji ga ne bo.

52 komentarjev

Spor o Windows Media Playerju

The inquirer -

Poročali smo že, da evropska komisija zaslišuje Microsoft zaradi domnevnega izkoriščanja monopola z integracijo Windows Media Playerja (WMP) v operacijski sistem, danes pa je znanega še nekaj več.

Microsoft je namreč opozoril komisijo, da bo, če ga prisilijo, da iz Windows odstrani WMP, primoran na novo napisati dobršen del kode operacijskega sistema, kar se bo odražalo v slabši kakovosti, ki je bodo deležni evropski uporabniki. Postavlja se seveda vprašanja, v kolikšni meri Microsoft pretirava.

Vemo, da so naprimer Embedded različice Windows zelo fleksibilne, prav tako pa obstajajo celó programi, ki WMP popolnoma odstranijo iz sistema. Zakaj torej Microsoft ne more storiti tega še na namizni različici?

V Redmondu smatrajo WMP kot funkcijo sistema, komisija pa kot...

30 komentarjev

Microsoft Media Player za Linux

The inquirer - Microsoft je zadolžil InterVideo za prenos znanega Media Playerja na operacijski sistem GNU/Linux. Intervideo je znan po predvajanliku WinDVD, ki pa je pisan le za Windows operacijske sisteme. Vendar pa Microsoft ne bo prenesel Media Playerja na osebne računalnike z Linux operacijskimi sistemi, ampak le na naprave, na katerih teče Linux (DVD komponente, ...). To je veliko priznanje Microsofta, da Linux obstaja in da se oni tega dobro zavedajo. Verjetno se sprašujete, zakaj se je Microsoft sploh odločil za to potezo. Ozadje tega je DRM (Digital Rights Management), saj bo Microsoft poskušal zaračunati majhno ceno Hollywoodu za vsak film, posnetek, ki bo šel skozi ta sistem overjanja pravic.

Več o tem si preberite tukaj, tukaj, tukaj in še tu [:D].

5 komentarjev

Windows Media Player 8 samo v Windows XP

ActiveWin - Microsoft se spet vrača k svojim starim metodam, zaradi katerih se je že moral zagovarjati na sodišču. Tisti uporabniki, ki bi želeli uporabljati novo verzijo Microsoftovega programa Windows Media Player, verzijo 8, bodo morali kar instalirati nov operacijski sistem Windows XP, saj Windows Media Player ne bo na voljo kot samostojen program.
Podobno "povezavo" programa z operacijskim sistemom je Microsoft izvedel leta 1996, ko je vključil spletni brkljalnik Internet Explorer v operacijski sistem, da bi si pridobil boljši položaj na trgu spletnih brkljalnikov. To pa je bil povod za protimonopolno tožbo, ki še vedno čaka na rešitev na sodišču.

8 komentarjev