» »

Predstavljeno letalo Airbus A380

1
2
3

Vice ::

Bradek kaj misliš da je šparprogram takšna znanost?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

BigWhale ::

> a ma linux al MS notr mogoče BSD? Panterja ? [>:D] [:D]

Najbrz ima vxWorks.

metalc ::

kaj ga poganja linux?


Po mojem kerozin :D

Matev ::

A ni najbolj ekonomičen način prevoza ladja?

Vsekakor najcenejši če izzvzamemo daljši čas vožnje.

Grey ::

Boeing:
Res je, da piloti niso lutke. Tega se še dobr zavedam, ampak kaj mu pomaga strojni faks pri problemih v zraku?

Gandalfar ::

Mogoce to da se je par let ucil kako pilotorat in cel kup fizike in delovanja letala?

Matev ::

Grey aneda
najboljš bi bilo da bi dal enga s tečajem za volan
ali pa enga iz gea koliđa
ali z mba diplomo

bi se veliko bolje znašel med instrumenti ane?

SavoKovac ::

Ladja je draga, če plačaš dodatne storitve (postrežba, prenočišče).
Je pa možnost preživetja, če se kdo šverca na ladji, vsekakor večja kot pri letalu.

Khm, khm... mislil sem, da se splača biti palubni potnik. :D

Zgodovina sprememb…

Boeing ::

Vzamimo dva pilota v dveh identičnih letalih v dveh identičnih kriznih situacijah, eden ima strojni fax za sabo, drugi ne. Pa recimo, da ta situacija ni nevemkako krizna, zahteva pa malo predvidevanja, kako se bo letalo obnašalo in kaj bo zdržalo. Kaj bosta naredila ?

Prvi bo na hitro ocenil situacijo s stališča pilota, in pri tem podzavestno upošteval še vso znanje s faxa - kako se prenašajo obremenitve, na kateri element se bojo prenesle, in ali so kritični elementi zadosti močni, da preobremenjeni še vedno ne predstavljajo nevarnosti, da se zlomijo in ali bi porušitev tega elementa pomenila še večjo škodo letalu ali ne.

Drugi, brez strojnega faxa, pa bo ocenil situacijo s stališča pilota, sprožil postopke za umiritev situacije in se pri tem sploh ne bo spraševal, ali dela prav ali narobe oz. ali bo letalo zdržalo ali ne, ker o tem bolj malo ve in ga zato ne skrbi.


Takšni manevri so recimo hitri spust v primeru, da poči kakšno okno in izgubiš pritisk... takrat je treba letalo kar se da hitro strmoglaviti čimnižje, ob istočasni rotaciji, da ljudi obdržiš v sedežih, in tu nastopajo takšne obremenitve na glavnih nosilcih, da glava boli...

Zadovoljen z odgovorom ? :)

LP J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

sivi01 ::

Boeing: ker smo se pač našli sami strokovnjaki za aeronavtiko na tem forumu, bom pa še jaz nekaj napisal 8-)

Vsi postopki v letalstvu, tudi najbolj kritični, so strogo določeni in zapisani. V kokpitu ni prostora za ugibanja in predvidevanja kakšne obremenitve doživljajo med hitro spremembo višine leta nosilci kril ali kaj podobnega. Ko zmanjka rešitev v manualu, ki ga vozijo v debelih buklah v vsakem kokpitu, je konec tako za diplomiranca strojnega faksa ali Johna Travolto. Pika. Vse ostalo je sreča.

Seveda pa je strojni faks odlična podlaga za pridobitev licence, menim pa da niso zato nič boljši piloti od kakšnega kolega, ki je končal pravo in je potem odjadral v pilotske vode. Znanja, ki jih potrebuje pilot so dobro znana in če ne ustrezaš merilom boš mogoče še poletel z Brnika, v Celovcu ti pa enostavno ne bodo pustili pristati.

lp
Sivi

Boeing ::

Me prav zanima, če poznaš takšnega junaka, ki bo ob odpovedi večih sistemov naenkrat bral manual. Enostavno ni časa. Manual ali znaš na pamet ali ga znaš na pol ali pa ga ne znaš. Od tu naprej si sam s svojim občutkom in tistim, kar imaš v glavi. Konec.

LP
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

sivi01 ::

Ha! Boeing, seveda berejo manuale oz. predpisane rešitve v primeru odpovedi sistema/ov. Ni šans da si zapomniš vse postopke za primere kritičnih situacij, celo nezaželjeno je, da delaš karkoli na pamet ali po občutku. Seveda pa moraš popolnoma poznati osnovne protokole, stikala, delovanje sistemov ... vsa ta znanja dobiš med šolanjem za pilota in v simulatorjih in ne na strojnem faksu.

lp
Sivi

Modri dirkač ::

Mogoce to da se je par let ucil kako pilotorat in cel kup fizike in delovanja letala?


Dobra fora. Od kdaj je pa na FS pilotiranje reden del predmetnika?:\


Še enkrat bom napisal.
Niki Lauda ima licenco za letenje velikih potniških letal. Nima strojnega faksa.
Ko je imel svojo letalsko družbo je letel na rednih linijah.

Sorry, ampak poznam par ljudi, ki so bili na smeri letalstvo FS in te tam brez samoiniciative(kar pomeni veliko keša oz. veze na katerem od ministrstev al pa na Adrii ) ne naučijo leteti, kamo li, da bi meli v sklopu faksa ure letenja al pa, da bi opravil vsaj kak teoretičen del izpita "zastonj".

Neki premlevajo o teoriji in v glavnem rišejo zobnike.

Dejstvo je, da če imaš denar in voljo ne rabiš strojnega faksa, da postaneš pilot.
Everybody lies!

Matev ::

Seveda pa je strojni faks odlična podlaga za pridobitev licence, menim pa da niso zato nič boljši piloti od kakšnega kolega, ki je končal pravo in je potem odjadral v pilotske vode.


Meni se zdi še vedno najbolj usposobljen za pilota en ki je končal kak gea-koliđ.

Kakoa strojna, kaka aeronavtika
ekonomista za volan pa bo
itak ima priročnik.

OwcA ::

@Modri dirkač: ti si malo trd, a ne?
Že 17-krat je bilo napisano, da ne, ne rabiš faksa, je pa razmeroma poceni pot, do zelo kvalitetne tovrstne izobrazbe. Res je, ure letenja si moraš še vedno sam plačati, ampak ni ti pa treba izdatno plačevati za teorijo. Poleg tega je to pri nas edini način, da dobiš ustrezno štipendijo in nenazadnje, ko končaš ta faks, lahko počneš tudi kaj drugega v letalstvu, ne le pilotirasš.

@sivi01: verjetno bi bil bolj kot priročnik primeren izraz seznam procedur. Se pa strinjam, da berejo (saj jih je deloma tudi zaradi tega več, da so lahko razdelijo delo v klučnih trenutkih).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

sivi01 ::

OwcA: Ja, prav imaš, niso ravno priročniki. Je pa res da nisem nikoli trdil da sem pilot, sem le amaterski strokovnjak za aeronavtiko >:D

lp
Sivi

destiny ::

Predavanja na FS temeljijo na istih Jappesonovih priročnikih kot predavanja za pridobitev ATPL licence. Razlika je pa v tem, da na FS profesorji uporabljajo še precej drugega gradiva in da je potrebno znanje za uspešno opravljanje izpita precej večje (pri večini letalskih predmetov, ponekod pa je izpit praktično enak kot na upravi). Je pa stvar posameznika koliko pridobljenega znanja mu ostane v glavi...

Grey ::

Ekonomist, fizik, matematik, računalničar...kaj je razlika med njimi? Izbrana šola in nč druzga. Med inštrumenti se bo najhitreje znašu tisti, ki se je nadrkavu doma na Flight Simulatorju al pa čem in ne izključno tisti, ki je naredu strojni faks. Flight Sim ti da pač neke osnove navigacije in uporabe inštrumentov, vse ostalo je pa real world trenaža.

Mislm, da pa noben ne bi kr zavestno šu računat in ne vem kerga bogaše delat, ko bi mu kej odpovedalo. Najprej bi pogledu kam v manual(če ne ve na pamet procedure), letiš pa že itq podzavestno(omejitve letala ipd.). Izobrazba tuki sploh ni pomembna, ampak to, kok maš ti žilce za letenje in volje, da se naučiš te stroke.

OwcA ::

Ni poanta, da pogledaš na seznam, če ne veš kako naprej, ampak, da vedno pogledaš in se tega striktno držiš (so seveda redke izjeme, ampak vedno se najprej pogleda predprirpavljene procedure).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Matev ::

Ekonomist, fizik, matematik, računalničar...kaj je razlika med njimi?


Razlika je v osebnosti in v zanimanju, ki ga je ta oseba izkazala tekom svojega življenja.

Za ploščice polagat je lahko vsak ki je primerno fizično sposoben, za pisatelja pa tudi če imaš kakršenkoli izpit iz katerega koli jezika ne pomeni nič.

Ravno tako je pri pilotih - če ga stroji in naprave in fizika ni zanimala (je obiskoval kako živilsko tehnoogijo) potem je verjetno manj primeren za upravljalca velikega letečega gizma.

sivi01 ::

Napasite si učke:
Množica fotk novega A380

lp
Sivi

destiny ::

MS Flight Sim ti lahko pomaga če veš kaj trenirat. Če še nikol nisi slišal za intercepcijo radiala 90-60-30 ti noben flight sim ne bo pomagal dokler ne boš imel teoretične osnove kako se ta intercepcija sploh izvede.

Ziga Dolhar ::

Hmmm, ob inavguraciji francoskega TGVja so zaigrali "inavguracijsko skladbo", MGV (Musique a Grand Vitesse), ki jo je zložil Michael Nyman.

Ve kdo mogoče, če so ob tej priliki tut kej podobnega naredil?
https://dolhar.si/

sivi01 ::

Hehe, ja M$ FS res ni prava pot da postaneš pilot, je pač le igračka. Seveda ne moreš na zaslon računalnika spraviti vse kompleksnosti kokpita modernega letala in obenem imeti še krasen razgled.

No na A380 se nameravam spravit takoj, ko bo to mogoče oz. ko bo začel leteti iz Evrope. Baje je Munchensko letališče že prirejeno za tega velikana. Že na B744 sem imel ves polet trdega, kaj bo šele sedaj :D

lp
Sivi

OwcA ::

Čeprav izraelsko vojno letalstvo je delalo raziskav v kateri so polovici kanditadov dali za igrati široko dostopne simulacije vojaških etal (igre), polovici pa ne. Izkazalo se je, da se prvi precej bolje znajdejo v kabini, pri opravljanju večih stvari hkrati, obdelavi in razporejanju prekomenrne količine informacij ter sprejemanju hitrih odločitev.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

ql000 ::

@Boeing: zakaj so ukinli razvoj tistega Jetlinerja (bydmimo: kaj sploh je obstajal kak razvoj za ta avijon????!)? A si že slišal za sondiranje trga? A se ti zdi nalkučje, da so idejo Jetlinerja predstavili ravno takrat, ko je Airbus na dolgo in široko predstavljal možne koncepte A380, američani pa samo wanabe obliko?! Airbus je američene dobil med spanjem! Ti pa nimajo pripravljenega nobenega odgovora. Tista zadevščina od križarjenja blizu zvočne hitrosti je bila lari fari. Tisti, ki malo beremo letalske revije (pa ne mislim na naša Krila) saj približno vemo kam se obrača letalska industrija. Čez 10 - 20 let ne bo več toliko letalskih druž kot jih je danes, obstali bodo samo mastodonti, taki ogrizki kot je naša adria bodo šli rakom žvižgat, ali pa bodo postali del večjih. Zaradi tega in zaradi naraščanja števila prepeljanih potnikov / leto dejansko je potreba po takšnem letalu, tako kot nekaj 10letij nazaj, ko je Boeing lansiral /4/. Taka letala so odsev potreb, tako sanjarenje kot je Jetliner pa samo nostalgija na Concord!

P.S.
Sem strojnik, in milsiml, da je problem šolanja takega kadra kot se piloti problem države! Mi smo premajhi, da bi se šli neke privat variante, ali pa ekstra šole. Pravzaprav je varianta: naj filo zmanjša apetite, pa naj začne producirat kadre, ki bodo ustvarjali dodano vrednost na trgu delovne sile, pa bo placa tudi za šolo za pilote, ki ne bo na strojni!

sivi01 ::

Hej!

Sonic Cruiser je bil le pesek v oči. Pri Boeingu so vedeli da Airbus nekaj pripravlja, niso pa vedeli natančno kaj, zato so vrgli drago in na videz neumno idejo medijem. Če se spomnite nekaj let nazaj, so pri Boeingu sploh menjali vizije za prihodnost kot gate. Airbus je v nekaj desetletjih dohitel in sedaj dokončno prehitel Boeing v tehnološkem smislu. V Seatlu so enostavno zaspali. Razvoj 7E7 je enostavno nujnost, kajti Boeingov katalog ponudbe je postal zelo zastarel. Pa tudi 7E7 ne bo nič kaj revolucionaren, uporabili bodo le več kompozitov, tehnologija je poznana že iz B777, ter nekaj več udobja potnikom bo ponujeno, kaj bodo pa letalske družbe zares izkoristile bomo pa videli. Obljubljajo GSM telefonijo, brezžične zabavne konzole, TV ter seveda dostop do interneta. Zagotovo pa bo to ponudil tudi Airbus. Pomislek je celo ta, da če bi na A330 montirali motorje, ki jih za B7E7 pripravlja RR, Trent 1000, bi bil A330 vsaj tako ekonomičen kot B7E7.

Naj živi EU :D

lp
Sivi

username ::

Airbus je američene dobil med spanjem! Ti pa nimajo pripravljenega nobenega odgovora.
Ameri (Boeing) so se preusmerili na manjše avione, pa raje izboljšujejo ekonomičnost.

Pomoje je vzrok v potrebah: v ZDA je ogromno notranjega letalskega prometa, tudi razdalje so zelo velike. V Evropi ga je relativno manj (čeprav je zaradi majhnega ozemlja in mednarodnih linij gužva v zraku huda), oziroma ljudje pogosteje znotraj EU potujejo z avtom ali vlakom, ne z avionom.

Zato znotraj ZDA bolj potrebujejo srednjevelike avione - no, tudi večje, celo 747 letijo na notranjih linijah. Ampak zverina sorte 380 je pa za kaj takega že prevelika, neekonomična (tudi večina letališč ga verjetno fizično ne more prenesti). 380 je potreben zaradi dolgih poletov (medcelinskih), kjer je za EU aviolinije večji poudarek.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Prvi bo na hitro ocenil situacijo s stališča pilota, in pri tem podzavestno upošteval še vso znanje s faxa - kako se prenašajo obremenitve, na kateri element se bojo prenesle, in ali so kritični elementi zadosti močni, da preobremenjeni še vedno ne predstavljajo nevarnosti, da se zlomijo in ali bi porušitev tega elementa pomenila še večjo škodo letalu ali ne.
Tole pa zveni, kot da takle strojni stručko med kriznimi razmerami preračunava sile in obremenitve na krilo... pomojem kar ne.

V tvoji hipotetični situaciji bo bolje ravnal pilot, ki bo bolj ohranil trezno glavo, ki bo bolje sledil predvidenim postopkom (oziroma se jih je med šolanjem bolj naučil). In kvalitetno pilotsko šolanje je bolj važno kot strojni faks. Znanje fizike in strojništva gotovo olajša učenje bobdočih pilotov, ampak potem je pa vse v drilu ter tudi občutku za pilotiranje (ki je verjetno predvsem naučen - natreniran).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

Owca, ja to bi bilo za pricakovat. Precej logicno je.

Ko si v flight simu, ti postane marsikatera stvar hitro jasno. Flight sim se zdalec ni nadomestilo za real world ampak, ce ti zacne utripat rdec kvadratek na RWR-ju ves da je cas, da treba laufat... ;)

Grey ::

Če je letalska simulacija dobro narejena(fizikalni model) in da so letalski sistemi posneti po resničnih letalih, potem ni dvoma, da se bo hardcore nabijalec simulacij navadu na ta pravo letalo v neprimerljivo krajšem času kot pa nek "Kekec".

Kar se pa tiče šolanja...lahko da gre nekemu modelu zelo dobro računalništvo al pa kej in hkrati ima željo po letenju..zakaj torej ne bi smeu it za pilota? Kekci, ki so nesposobni in jih to ne zanima, itq ne bojo pršl čez trening in šolanje.

Monster ::

heh folk...

prvo ... za pilota NE rabiš strojnega faksa, razen če hočeš delati pri Adrii ker je taka njihova politika.. pač mislijo :) da boš bol resen če si bil sposoben naret strojni faks. Druge letalske družbe( beri easyjet, pa še marsikatera...) zahtevajo da maš narejeno izobrazbo do frozen ATPLja za dvomotorna letala... naprej ti šolanje ponavadi plačajo sami ... torej če bi rad bil pilot naredi izpite do frozen ATPLja in idi gledat v tujino za sluzbo ..aja cena do ATPlja je ribližno 6 miljonov SIT delaš ga lahko v Portorožu ...

drugo ... Če en friko nabija FS ali X-plane PRO pilota ..na kratko Simulacijo letenja(ne igrce!) bo če ne druga .. manj presenečen ko bo prvič stopo v kokpit in bo verjetno prepoznal vsaj osnovne inštrumente, ki so vazni pr letenju ... o navigaciji bi se dalo debatirat kak kdo leti, ker ma vecina simulacij narejeno da narediš eno GPS route pl pa se direkt pelješ ... Dejansko je pa problem vseh simulacij, da ne morejo prikazat točnega vremena(fronte pa to) ... Xplane računa fiziko letala sproti, FS uporabla indexe.. modeli so dokaj realno nareti samo turbolence in veter nekak ne vplivata pravilno ... ko bo vreme bo vse :) do takrat pa si dajte vreme na full slabo pl pa b747 pa pristajat ...
Ka zaboga...

destiny ::

.. pač mislijo :) da boš bol resen če si bil sposoben naret strojni faks


Niti ne! Strojna fakulteta je zaenkrat še pogoj ker je na trgu delavne sile preveč pilotov z ustreznimi licencami. Govori se pa, da se bo to kmalu spremenilo... Bomo vidl.

cryptozaver ::

Ne vem zakaj se zgrazate nad tem, da je SF pogoj pri Adrii? Saj kokr jaz vem imajo en prilagojen modul (letalstvo) ki definitivno nudi neko smiselno znanje?

Grey ::

Tudi če ima strojni faks "modul" se to ne more primerjat s pravimi letalskimi fakultetami al karkol že so.

Monster: A nima Flight simulator 2004 tko, da si downloadaš z interneta dejansko vremensko stanje? Al kako si to mislu? Sej bi se najbrž dalo tko narest, da bi ti skos z neta updejtu vreme v real time...

cryptozaver ::

Letalske fakultete?

Eni dajejo primerjave z ATPL 8-O

Thomas ::

Avtopilota v avion, pa mir! Heh ...

Tam kjer je danes kabina za pilote, bi bil pa lahko Royal class. 20 kratna cena vozovnice.

Hehe ..

OwcA ::

Nekoč. Prvi (nujni) korak k temu je CPDLC. Sistem, ki verbalno komunkacijo preko VHF nadomešča s tekstovnimi sporočili.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

BigWhale ::

Ja in eno telefonsko tipkovnico v kabino, da se bo lahko pisalo sporocila ;>

Thomas ::

Ja potem ko je Royal class, daš not lahko kabino od Dakote ali Leteče trdnjave B29. Da se tipček not počuti, kot da pilotira med WW2 ali kmalu po njej. Seveda je vse disabled. Al pa kokpit od Concordea ...

Monster ::

FS ma realno vreme samo to še vedno ni to ... včasih ti z lepega vremena kr naenkrat vrze ven dež pa full vetrove.. tk da naprimer če greš na VFR polet v lepem vremenu in ti za pol ure grata iz čisto lepega vremena izredno slabo vreme, tk da je še letališče pod IFR pogoji .. in ne moreš pristati ker si v GA avijonu .. skratka FS bi mogo blpovezano spreminjat vreme.. ker če ne druga pri prehodu iz lepega v splošno nevihto se da nekak zaznat z očmi če ne drugač ...
Ka zaboga...

poweroff ::

Glede učenja v flight simulatorju... kar se niso tudi teroristi 11. septembra učili v FS? Sicer očitno so se naučili premalo za vzlet in pristanek, dovolj pa, da so znali dokaj natančno peljati letalo po zraku in zadeti stolpa. Očitno torej ti FS lahko da vsaj neko zelo grobo osnovo...
sudo poweroff

darkolord ::

AFAIK je črnih skrinjic več, pa še te sploh niso črne :D

Stepni Volk ::

kebr - vir o tem, da je avto bolj ekonomičen, kot poln vlak ali letalo sem navedel: Top Gear. Glej BBC Prime ali BBC World... statistiko Jeremy Clarkson napove okoli tiste oddaje, ko je z drugima dvema moderatorjema Top Geara tekmoval: Kdo bo prej v Monte Carlu, onadava z javnim transportom in TGV-jem ali Clarkson z Aston Martinom...
BTW... v predzadnji odaji lanskega leta ponovijo vajo. Kdo bo prej na smušanju v Švici, Clarkson s Ferrarijem ali onadva z Airbus-om in javnim transportom...
Za rezultat... si oglej oddajo. >:D

boeing - še dodatek, vsa računalniška podpora sodobnih komercialnih zrakoplovov predvideva, da so v zraku samo podobno opremljeni zrakoplovi. Nihče ne pomisli na športne pilote v Cesnah, ptiči, vreme, mehanske okvare... napake v samem software-u...
Glede tega imate dober članek v CHIP-u (mislim, da Novemberski) o računalnikih, software-u in zračnem prometu... čisto na kratko Bug-free software-a ni. Eden najbolj čistih je tisti za NASA-in vesoljski program... samo to stane 1000 U$ na vrstico!!!

Na SWISS Air-u so do pikice upoštevali manual... in med drugim tudi zato (poleg ognja in dima v cockpitu) strmoglavili... (Vir: Discovery Channel) kaj je naredil SWISS? Skrajšal manual... potem bankrotiral (ne zaradi manuala, a je to druga zgodba).
Tem "manual-u" se po slovensko pravi: Postopki v izrednih primerih.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Ja, v vecini so crne skrinjice oranzne barve. Da se jih lazje najde. Pa tudi neunicljive niso... :)

Sergio ::

Mene pa zelo zanima, zakaj je tako nemogoce vse parametre iz letala v realnem casu posiljati na zemljo, kjer bi se stvari logirale redundancno.

Ce ima letalo na primer 1.000 parametrov, ki jih je treba meriti enkrat v sekundi, plus ce bi digitalno prenasali vse zvocne signale in komunikacije, bi satelitska povezava vec kot zadostovala za real-time prenos.

Seveda potreba po crni skrinjici ostaja, ampak samo sprasujem.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

OwcA ::

Letalska industrija se pogosto spotika sama ob svoje varnostne predpise. Stroški testiranja in implementacije bi bili verjetno previsoki, tako da se jim bolj splača imeti dve nesreči iz istih razlogov.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Thomas ::

Tale "aktivna varnost" - namesto črne skrinjice - je prav možna zadeva. Prakticirajo že v Avstraliji in Novi Zelandiji.

BigWhale ::

Desetkrat na sekundo bi mogoce zadostovalo. Je pa vsekakor izvedljivo. Pa nucali bi en pameten protokol za izmikanje. Ce ze pride do tega, da sta dva letala tako blizu.

Thomas ::

Sej ga že imajo. Vgrajenega v avione. Trk nad Bodenskim jezerom je bil zaradi neupoštevanja tega. Ker se je en ruski oficir delal pametnega in je ukazal pilotu, naj ne posluša računalnika.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi strmoglavljeni Boeing 737 Max 8 dan pred nesrečo komaj rešili (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11727159 (17437) poweroff
»

Airbus napovedal ustavitev proizvodnje velikana A380 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7115888 (11516) Poldi112
»

AIRBUS (dodatno) zamuja (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
747330 (4994) edge540
»

Predstavljeno letalo Airbus A380 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11217760 (15404) cryptozaver

Več podobnih tem