» »

Perspektivnost študijev

Perspektivnost študijev

«
1
2

leinad ::

Kateri študij je trenutno najbolj perspektiven oz. ali gre kje najti kakšno lestvico po kateri si sledijo?

Pa zanima me koliko je perspektiven študij ekonomije.
  • premaknilo iz Loža: OwcA ()

Exilian ::

a si ti z lune padu?
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

_marko ::

računalništvo, farmacija, biokemija, biotehnologija... in podobno.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

leinad ::

Ne sem vzel avtobus;(

Ja vem, da so tehnični študiji najbolj perspektivni ampak zanima me kako si sledijo.

Matev ::

tekstil in rudarstvo zagotovo nista

pravo in medicina pa zagotovo sta

Tody ::

Študij ekonomije je prospektiven na ravni študenta. EF te ne bo naučila kako živet, kako si ustvarit kako spodobno življenje ali kaj podobnega, da ti osnvovno vedenje gibanje trga in teorijo ekonomije kot same. V ljubljani si lahko v višjih letnikih malce odločiš v katero vejo bi šel, glavno pa prinese praksa taka in drugačna. Ekonomisti pač se bomo lahko vedno kje zaposlil, ker bodo ostali moral prodajat svoje produkte znanje...

OwcA ::

Fizika, interdisciplinarni študij računalništva in matematike.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

suntrace1 ::

Ekonomistov je 100x preveč, tisti ki so v ekonomiji uspešni pa bi bili uspešni tudi v katerem drugem poslu oz. študiju. 6000 vpisanih na ta študij da ne štejem ostalih ekonomskih študijev (poslovna in ostala jajca) pove kakšna bo zaposlitvena politika naslednja leta , kaj ne?

Študiji ki so trenutno perspektivni so naravoslovni, predvsem elektro, strojna, kemija in itak, medicina. Ostalo je bolj tko tko, sploh ekonomija, filo in podobno.

Zgodovina sprememb…

_marko ::

Owca:
Zdaj vemo kaj študiraš:D
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

OwcA ::

@_marko: nikoli ne skrivam, fizik s ponosom! ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Microsoft ::

Zanimiva tema.

Vendar a ni racunalnistvo samo na papirju perspektiven? Ker kolikor gledam program, te ne nauicijo niti, hm... instalacijen Winsew, ce hocete, kaj sele kaj bolj prakticnih stvari, kot je postavitev omrezja, mogoce programcek za nadzor omrezja...
Govorim za prakticno usmerjene bodoce racunalnicarje.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

OwcA ::

Računalništvo je tu mišljeno bolj v smislu programiranja, oziroma iskanja IT rešitev. Za ostalo niti ne rabiš faksa.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Phoebus ::

Ma ključno je da študiraš kar te veseli, ne kar je pespektivno, ker na koncu boš ti delal to...in če te ne veseli, ne boš dobro delal in ne boš dobro služil.

Microsoft ::

OwcA, samo programiranje in IT resitve kot teoreticno iskanje necesa dobrega, ali kot konkretno postavljanje, instaliranje, testiranje?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

_marko ::

Da bi pravo veselilo 800 dijakov, ki se vpisujejo na ta fax letno!? :D
Ja, načeloma je res, da študiraš to kar te veseli.
Ampkak vseeno se splača malo pozanimat o perspektivnosti oz možnosti zaposlitve po končanem študiju.
Kaj ti pomaga če "uživaš" kot brezposeln pravnik? :\
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

OwcA ::

@Microsoft: kot iskanje novih (specializiranih) rešitev, ne postavljanje pisarniških mrež in tehnična podpora za Office terminale.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Utk ::

Ja eni hočejo bit fensi...pa so pol res raje brezposelni pravniki in ekonomisti kot dobro plačani štromarji ali kaj podobnega...


Owca, samo programiranje in IT resitve kot teoreticno iskanje necesa dobrega, ali kot konkretno postavljanje, instaliranje, testiranje?

Windowse inštalirat in še marsikaj sprogramirat zna vsak računalniški tehnik, uni.dipl.inž. računalništva in informatike pa načeloma ne dela tega... Če delaš nek obsežen program, se ne moreš tako kot en amater zapikat noter in kr začet pisat, treba malo premislit stvar, načrtovat, tu pa moraš tudi kaj o teoriji znat...konkretno lahko programirajo pa pol tudi tehniki, študenti, kdorkoli, je cenejše, pa še več jih je.

DominusSLO ::

Zanimiva tema ;)
Če bi šel nazaj v čas bi se odločal med računalništvom in pravom. Ekonomija sigurno ni, je pa res da ima dober kader povsod možnosti.
Računalništvo pa ti da osnove, ki ti zelo olajšajo učenje programskih jezikov. Ne verjamem pa da lahko rač. zanima nekoga, ki ni nikoli probal win. inštalirat.....
LP
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Maria ::

Matematika - če si dober,
Fizika - če si malo manj,
Računalništvo, elektro - če si še malo manj,
Strojništvo, kemija - če še malo manj,
Vse ostalo.

Pravo, medicina - če imaš malo sado-mazo nagnenja

Paraleni študiji so svoja kasta.

Če si res dober, pa si lahko s srednjo šolo multi milijonar $, če to želiš.


Sedaj pa izbiraj.

Maria

BigWhale ::

Jimi, ce gres studirat rudarstvo, te ne bodo ucili, kako se vihti kramp. Tako te tudi na racunalnistvu ne bodo ucili instalacije win... ;>

Perspektivnost nekega studija je pa precej odvisna od trenutnih trendov in potreb. Poleg tega, ce se danes vpises na visjo rudarsko moras imeti v mislih, da bodo vmes ze vsaj stiri generacije diplomirale. Ali bo takrat se potreba?

Poleg tega je pa perspektivnost precej odvisna od tega kaj si sam sposoben storiti...

_marko ::

Maria:
Daj še genetiko umesti v tvoj sistem.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Mr_Globus ::

Veterina :D Zaslužiš ko doktorm pacienti te ne tožijo, in noben te ne obtoža za previsoke cene 8-) VETERINA RULZ >:D

Maria ::

marko

Pokriješ jo s fiziko in kemijo (če kemijo ločuješ od fizike).

Maria

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Maria ()

Microsoft ::

BigWhale, ma to ja. Sej mogoce sem dal instalacijo kot malo prelahek primer. Amapk se mi zdi, da te tam nafilajo z neko hudo teorijo, ceprav mislim, da se tudi prakticnega znanja na trziscu dosti potrebuje.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Ziga Dolhar ::

Microsoft, za taka "praktična opravila", kot je postavitev operacijskega sistema [da ne govorim o strojnih posegih], pa tudi določenih bolj osnovnih strežnikov, ne potrebuješ univerzitetno diplomiranega vojaka. To naj jim bo podčastjo in prihranjeno tehnikom. Učijo -- pardon -- učite se, da postanete načrtovalci ogromnih in zapletenih rešitev: take sisteme boste kvečjemu razvijal. Si se na pravi študij vpisal? ;-)

p.s.: praviš, da te filajo z neko teorijo; najbolj izrazit primer tega bi bila verjetno matematika, ne? Nekateri pravijo, da to nima veze z "računalništvom" [beri: "programiranjem", bolje "razvjianjem"]. Razumem, če mi to reče kak srednješolec, ki se odloča za študij, nikakor pa ne, če to izjavi diplomant frija ...
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Switch ::

Ko sem se vpisoval na fakulteto, sem tudi jaz močno preučil zaposlitvene možnosti po končanem študiju. Odločil sem se za dvopredmetni študij angleščine in nemščine. Sedaj v drugem letniku opažam, da so zaposlitvene možnosti precej slabe. Če si pedagoška smer si obsojen na poklic učitelja, nepedagoška smer pa zaradi pred nekaj leti na novo odprtega prevajalskega oddelka na naši fakulteti tudi zgublja na pomenu. Mogoče je dandanes še najbolj primerno, da se odločiš za podiplomski študij. Možnosti se s tem vsaj malo povečajo. Problem nastane pri financah - študij je že tako ali tako precej drag (za tiste, ki ne živimo v Ljubljani, Mariboru ali Kopru še malo bolj) in družinski ter kasneje študentov proračun po štirih ali petih letih študija v večini primerov dobi negativni predznak.

Zdi se mi, da perspektivnega študija pravzaprav ni - so samo perspektivni ljudje, ki se odločijo za stvar, ki jih zanima in uspejo. Če se odločaš za svojo kariero (ki kasneje pomeni 1/3 življenja) se ne odloči na podlagi perspektivnosti smeri (ki je trend, ki se lahko spremeni v 5 letih) ampak glede na tvoje zanimanje za določeno znanje.

_marko ::

Zdi se mi, da perspektivnega študija pravzaprav ni

No ja, obstajajo študiji, kjer takoj dobiš relativno dobro plačano služno.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Microsoft ::

Mah, jst sm pricakoval vec dela za racunalnikom. No, mogoce bo v visjih letnikih tega kaj vec.

Vendar tu ne mislim na instalacijo nekega programa, ampak kaj bolj advanced. Pri programiranju recimo, gremo z snovjo ,vsaj po moje, po polzje pocasi naprej.
Sicer je pa res, da so najboj aut diskretne strukture. Pac, teorija. Sicer nevem, kje se potem to znanje 'vnese' v racunalnistvo, vendar mislim, da so to serverji, algoritmi, programi, ki delajo z podatkovnimi bazami.

Pa ce gledas recimo za primer VS.NET. Nekdo naredi taksen program (ok, ok, programsko orodje), nekdo drug ga pa uporablja. Pricakoval bi, da obstaja tudi profesionalna sola uporabe taksnih programov.
In to ne tisto File > New. Ampak, kako porgramirat, kaj programirat, kako optimizirat, na kaj pazit, ... Dvomim, da ti na tej soli povjo, kaj je SQL Injection, recimo.
In taksno znanje se mi ne zdi zanemarljivo. Biti dober v uporabi teh orodji.

Nekdo zgradi ladjo, samo kapitan pa tudi ni kar tako en kekekc, da to potem pleje po morju. Tudi A380 je ena sama znanost, samo pilot spet ni en kekec, ki bo malo poletel nad oblake. In po moje oba, pilot in kapitan, ne znata gradit letal oz. ladij. Poznata pa nacin upravljanja. Ipd.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

OwcA ::

Nekdo zgradi ladjo, samo kapitan pa tudi ni kar tako en kekekc, da to potem pleje po morju. Tudi A380 je ena sama znanost, samo pilot spet ni en kekec, ki bo malo poletel nad oblake. In po moje oba, pilot in kapitan, ne znata gradit letal oz. ladij. Poznata pa nacin upravljanja. Ipd.

Tudi administrator kontrolnega stolpa na Brniku ni "en kekec", človek ki vozi samokolnico pa lahko je in temu navkljub ne bo nobene večje škode. ;)

mpak, kako porgramirat, kaj programirat, kako optimizirat, na kaj pazit

Optimizacijo verjetno učijo, ali je to rezervirano samo za FMF-jevce? >:D
Ostalo je bolj kot ne trivijalno in se verjetno (povsem upravičeno) pričakuje, da se študent sam nauči. To so konec koncev stvari, ki jih lahko razume večina srednješolcev brez kakšne izrazite predizobrazbe.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

DavidJ ::

Če ne vidiš povezave med diskretnimi strukturami in programiranjem ... ti pa bog pomagaj. Sej to je bolj narobe kot da bi rekel, da nogomet in tek nista povezana.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

demoness ::

Mi smo pa včasih govorili, da grejo na pravo in ekonomijo večinoma tisti, ki ne vejo, kaj bi sami s sabo v življenju... in kolikor jh jaz poznam, je res neverjetno veliko takih. Mislijo si pač, da jih itak nič ne zanima, in če že morajo delati nekaj takega, kar jih zanima, naj bo vsaj nekaj, kar je dobro plačano.
Ampak jaz mislim, da slab ekonomist ali slab pravnik še vedno ne bo bogat... in če te neka stvar ne veseli, ampak jo delaš samo zato, da boš imel denar, po moje ne moreš biti res dober.

Microsoft, počakaj do tretjega letnika, če boš šel na softver, pa boš videl, za kaj so diskretne dobre. Še žal ti bo, da nisi poslušal. :) Kar se pa .NETa tiče, za to res ne rabiš faksa. Programirat osnovne stvari (OK, razne algoritme in numerične metode imamo na faksu) se vsak z dvema aktivnima možganskima celicama nauči sam. Da o inštalaciji tega ali onega sploh ne govorimo. Faks je za to, da te nauči razmišljat. Sploh pa tisti predmet, kjer rabiš diskretne. Saj ne rečem, včasih je tale naš FRI dolgočasen (kakšni bolj piflarski predmeti), ampak imaš pa tudi kar nekaj fine možganske telovadbe, ki koristi. Tukaj se včasih spomnim na nekega navdušenega gimnazijca, ki je na dolgo in široko razpredal, kako bo napisal tanartabulšo umetno inteligenco na svetu, potem ga pa vprašaš kaj o strojnem učenju, pa regresijskih drevesih, pa kvalitativnem modeliranju, pa nima pojma. Ampak ne, on bo napisal umetno inteligenco! Samo usedel se bo in pisal, in bo kar samo od sebe vse nastalo. :D Za nekatere stvari pač rabiš teoretično osnovo. In če je že tukaj faks, zakaj ga ne bi izkoristil?

In kot je že nekdo rekel, trendi se absolutno prehitro spreminjajo, da bi lahko za 4 ali 5 let vnaprej predvidel, kaj je perspektivno. Verjetno bi bilo najbolje, da greš študirat nekaj, kar te veseli, prej pa razmisliš, kaj boš delal. Če je množica prazna, ponoviš vajo z naslednjim faksom na seznamu. In tako dalje.
Drugače je pa verjetno edini poklic, kjer bo vedno primanjkovalo kadra, medicina..
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

DavidJ ::

Da bi pravo veselilo 800 dijakov, ki se vpisujejo na ta fax letno!?

Ni panike. Jih v drugi letnik pride redno le približno 150 / leto in mogoce 200 vseh od 800 vpisanih. ;)

Kaj ti pomaga če "uživaš" kot brezposeln pravnik?

A kaj takega obstaja? >:D

Ze res, da niso vsi drzavni tozilci, sodniki in advokati, ampak studij nudi tako sirok spekter uporabnega znanja, da se lahko pravnik zaposli domala kjerkoli. Nekaj podobnega kot matematik v naravoslovju.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Microsoft ::

Ma sej jst mislim, da znajo bit diskretne se zanimive, samo je malo bedno, ker se ne vidmo povezave z uporabo tega znanja. Verjetno je to zato, ker se nic ne znamo...


by Miah
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

OwcA ::

@Microsoft: če te niti malo ne zanima ustroj stvari, pretirano prspektiven nikoli ne boš.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

_marko ::

DavidJ:
Ne poznam dovolj dobro razmer, ampak si drugače neznam razlagat kako se na 1 delovno mesto prijavi več ko 200 ljudi.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Ziga Dolhar ::

Perspektivno delovno mesto pač ;-).

Sicer pa,

a) na kakšno delovno mesto?
b) ni nujno, da so vsi brezposelni.
https://dolhar.si/

Microsoft ::

OwcA, dej prosm povej bol po domac tistle ustroj.:P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

OwcA ::

Kako stvari delujejo, kaj so gonilni mehanizmi.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

_marko ::

Zigga:
Na kr eno delovnno mesto.
Vrjemi, da tudi brezposelni pravniki obstajajo!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Matev ::

Verjemi, da se tudi v nepravniških poklicih na eno delovno mesto prijavi tudi 100 ali 200 ljudi, večina od teh že ima službe in bi zgolj rada napredovala.
Ko pa naprimer mi ponudimo delovno mesto oziroma dodatni razgovor petim ali desetim ugotovimo da skoraj vsi odklonijo ker so si medtem premislili.

_marko ::

Vseeno trdim, da je več brezposelnih pravnikov, kot je poprečje brezposelnih diplomantov vseh študijev v Sloveniji.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Matev ::

Verjetno zato ker je med njimi precej bodočih mamic ki jih nikjer ne želijo vzeti v službo.

Ali so pa med njimi ljudje ki nimajo pojma kot v vsakem drugem poklicu.
S to razliko da pravniškega poklica ne moreš opravljati če nimaš pojma, kakšen drug strokovjak si pa brez problemov tudi če si ne znaš čevljev zavezati.

Računalništvo ali kaj takega lahko učiš tudi če si čiv-čiv.

_marko ::

Vseeno trdim, da je več brezposelnih pravnikov, kot je poprečje brezposelnih diplomantov vseh študijev v Sloveniji.

Verjetno zato ker je med njimi precej bodočih mamic ki jih nikjer ne želijo vzeti v službo.

Aham, torej na to delovno mesto ne zaposlijo nikogar?:\


S to razliko da pravniškega poklica ne moreš opravljati če nimaš pojma, kakšen drug strokovjak si pa brez problemov tudi če si ne znaš čevljev zavezati.

Ja seveda!
Se ti ne zdi, da nerazumno veličiš pravnike?

Torej ti praviš, da je prostih delovnih mest za pravnike dovolj, le dovolj DOBRIH pravnikov ni? >:D
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

jeti51 ::

Microsoft je napisal:
Sicer je pa res, da so najboj aut diskretne strukture. Pac, teorija.

Tepec! Drugega žal ne morem reči. Sploh veš, koliko praktičnih problemov se modelira z grafi (to je eno poglavje pri diskretnih strukturah, boš videl)? Če grafov ne poznaš dobro, tudi ne moreš dobro razumeti algoritmov, ki nad grafi delujejo, in posledično ne moreš dobro reševati omenjenih problemov.

Sicer se strinjam s tabo, da je FRI pretirano teoretičen faks, ki premalo nauči (preden kdo kaj reče - sem 4. letnik in bom že vedel). V času študija bi se z bolje zastavljenim programom lahko naučil veliko več, kot se sicer. Kljub temu pa nekaj stvari vseeno je takih, ki so uporabne in ki jih razni "nedeljski programerji" ne poznajo ter zato posledično slabše programirajo. Diskretne strukture vsekakor so ena izmed teh stvari.

Microsoft ::

jeti51, aut v smislu, da so najtezje in predstavljajo velik korak naprej od srednjesloske matematike.;)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Taras_Bulba ::

Diskretne so aut? No ko boš prišel v kak višji letnik al pa začel kakšne bolj zapletene aplikacije gradit se ti bojo vsi "aut" koščki sestavli v eno sliko, potem boš videl kako in kaj. Če se pa ne bojo sestavli... Jasno ti bo tud zakaj ste se nekje učil o enih drevesih, pa še mnogo drugih stvari.

In na FRI se ne učiš delat s programi, naučiš se programe delat, pa razmišljat mal drugač (to so tisti "aut" koščki, ki se v sliko sestavjo).

Glede perspektivnosti faksov bi pa reku, da je premo sorazmerna s povpraševanjem na trgu delovne sile. Posledično je tud keša več. Če znaš.

NaGGie ::

meni so ble diskretne prou zanimiv predmet :)

lambda ::

Trenutno so mi diskretne najboljši predmet na FRI (poleg prigramiranja seveda) ... pa ne vem zakaj, skratka užitek. Računalniški praktikum npr. je zame živa bedarija - pa ne da ne bi bil neuporaben, ampak je dolgočasen ...

BigWhale ::

> Drugače je pa verjetno edini poklic, kjer bo vedno primanjkovalo kadra,
> medicina..

Dokler prides na urgenco in ti recejo 'joj, a glih zdrj k je fussball nucas gips al kaj?' jih je prevec. Pa vse dokler bodo vsi rinli v vecje bolnice, ker so tam pac coushy jobs jih bo pa premalo. Ker v Lovrenc pod Pohorjem pac noben noce it delat...

;>

VSI studiji so ne perspektivni, sploh ce se ti niti ne sanja ne, kaj bi sam s sabo. ;)

jeti51 ::

aut v smislu, da so najtezje in predstavljajo velik korak naprej od srednjesloske matematike.

V prejšnjem postu se je malo drugače bralo - da so "aut" zato, ker naj bi bile samo "neka teorija", brez večje uporabne vrednosti v praksi.
Če pa so "aut" zato, ker je to malo težja snov... hja, tu pa ni problem v samih diskretnih strukturah ampak nekje drugje.;)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466343119 (5311) nejc_nejc
»

FERI ali FRI? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7517144 (11874) KraitPay
»

KAM na faks? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6814921 (12147) sandmat
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146495 (34015) awy
»

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Oddelek: Šola
316179 (5524) kopernik

Več podobnih tem