» »

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Xgeneration ::

Kmalu se bom moral odločiti za fakulteto po sš. Zanima me, če se "splača" iti na zgoraj omenjeno fakulteto študirat za univerzitetnega dipl. ing. računalništva?

Zanima me, če je pri tej izobrazbi dovolj možnosti za zaposlitev? Kakšne pa so plače, ko se zaposliš? (Ne bi rad študiral enako dolgo kot nekdo kak drug študij, pa zato zaslužil 4x manj).

sash ::

sam študijski papir dvomim da ti bo kake maljone prinesel, tvoja plača bo odvisna (v veliki večini primerov) od tvojega znajna, tvojega učinka in šefove dobre volje.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Binji ::

Studij zafukan, placa dobra. To je najkrajse kar ti lahko povem:D
Pa ne splaca se it gor ce nimas vsaj malo veselja do matematike in logike. Sarjenje po compu je tle itak zelo postranska stvar
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Xgeneration ::

A moraš imeti tudi kakšno predznanje na področju programiranja(?!) - tu pa res nimam pojma.

Hodim namreč na navadno gimnazijo.

Obvladam pa računalnike; sam ga znam sestavit, pa precej dobro obvladam okolje WINDOWS, pa DOS.

frenk ::

ni nujno...je pa dobro če znaš, ker če ne znaš se boš mogu naučit v kakšnem mescu

NoUse4AName ::

Glede programiranja, sploh ni velik problem, ce ne znas. Samo pazi na to, da se sproti ucis in delas vaje, ker potrebujes nekaj casa, da se navadis na nacin razmisljanja, ki je potreben.
in btw, ljudbljanska fakulteta za racunalnistvo je po kvaliteti slabsa od mariborske.

Xgeneration ::

A je to res? Zakaj? (Da je MB fakulteta boljša od LJ)

mchaber ::

Mene tud neki zanima(je pač treba naprej gledati):D

V katerih jezikih se tam piše(java/c++/pythoon?)
.

Popaj ::

V Mariboru se piše v prvem letniku v C++. Potem pa mislim da tudi največ v tem, pa še malo jave.

hruske ::

V lj je prvi semester java, potem pa c,
v drugem letniku pa je c in assembler.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

mchaber ::

>V lj je prvi semester java, potem pa c,
v drugem letniku pa je c in assembler.

assembler?Končno nekaj domačega>:D .

Pa pravte da mora matka pa logika it, my favorite.8-)
.

ganzi ::

js tut razmišljam nekje v tej smeri..
Ampak ne vem..o programiranju nimam blage veze.. matematika-- čist odvisno od snovi.. povprečna ocena okol 3..
fizika mi ne diši.. logika-- ne vem a je to moje povdročje al ne..
Računalništvo me ful zanima.. čeprav sem bol hardvare frik..(od sestavljanje pa take stvari mi ne delajo problemov, pa windowsi ponavad>:D tut ne)

Drgač pa končujem splošno gimnazijo!
A se mi splača vpisat na fri v ljubljani?

Ziga Dolhar ::

Poglej to trditev:

"Na FRIju bom mogel veliko programirat. Za programiranje je matematika zelo pomembna."

Če se s trditvijo ne strinjaš, potem pozabi. Si rahlo zgrešil.
https://dolhar.si/

ganzi ::

kakšna matematika pa je to?
Mislm da je pri meni problem ker sploh nimam blage veze o programiranju.. niti se mi ne sanja kje bi začel in kako bi začel..

Če povem po resnici sem imel matematiko včasih rad včasih pa sploh ne..
pisal sem 1, pisal sem skoraj 5.. včasih potreboval inštrukcije, vendar nisem imel večjih problemov z matematiko..včasih nism dovolj čassa povečal učenju matematike..ker se je blo npr pr zgodli za napiflat 40 strani al pa kej tazga..

Vedno so mi bolj ležali družboslovni predmeti--se pač napiflaš če drgač ne gre..

Nevron ::

Glede FRI-ja v Ljubljani je nekako takole:
1. letnik - matematika, matematika, matematika, fizika, nekaj programiranja in malo strokovnih predmetov (izpit iz visje matematike je pogoj za napredovanje v 2. letnik).
2. letnik - matematika, matematika, bolj resno programiranje in nekaj strokovnih predmetov(predvsem iz podrocja strojne opreme, kateri ti bodo verjetno zagrenili studij).
3. letnik - usmerjanje - predmeti so odvisni od smeri, ampak je se zmeraj zelo veliko matematike
...
Sklep: Ce ti je matematika tuja oziroma jo ne kapiras, ne hodi na ta faks, ker bos vrgel leto stran.

Gimnazija ni ovira, pri izbiri tega studija je kvecjemu prednost (ponavadi imajo gimnazijci boljse predznanje matematike).

Obsirno znanje iz windows-ov in dos-a ti tukaj ne koristi dosti. Mogoce bi ti koristilo znanje linuxa (vecino stvari programiras v linux okolju - uporablja se java, c, c++).

Stvari se utegnejo spremeniti, saj bo program FRI-ja delezen obsezne prenove (mislim, da ze drugo leto) in bo potem mogoce malo manj matematicno obarvan, kot doslej.

Ostale informacije na naslovu http:\\www.fri.uni-lj.si

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nevron ()

mchaber ::

Če do tokl matematike takoj pridem">:D


>Stvari se utegnejo spremeniti, saj bo program FRI-ja delezen obsezne prenove (mislim, da ze drugo leto) in bo potem mogoce malo manj matematicno obarvan, kot doslej.

I hope not.:|

Že zdaj imam apetit za c:)

BTW:kakšen dobr site za začetek?:8)
.

Jebiveter ::

@Freedy_CD: Nekako upam, da imas prav glede preoblikovanja programa kar se matematike tice. Saj ne, da ne maram matematike, vendar mi dolocena snov enostavno ne lezi (je ne razumem, ne zanam povezat, si jo predstavljat,...) in potem se pri meni dogaja tako da imam ocene od 1-4, povprecje 2-3. :'( Vsaj 3 leta je blo tko... zdej v 4. upam (kaze ze tako) da mi bo slo bolje. :D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

zdravc ::

Jaz sem diplomant te fakultete rač. smeri, sicer samo prve stopnje. Sem pa letos vpisal tetji letnik strokovnega programa ob delu. Ta fakulteta ima tudi na rač. smeri poudarek na organizacijski znanosti. Tehnike tu praktično ni, programiranja pa le toliko, za poznavanje različnih tehnologij. Bolj je poudarek na raznih orodjih, v zadnjem času precej na internetu in uporabi. Veliko je teorije iz raznih področij izgradnje in uporabe informacijskih sistemov. Obvezen je Angleški jezik in tudi matematika. Če boš vpisal univerzitetni štidij, te čaka eden najtežjih predmetov: stohastični procesi, vsaj kolikor sem izvedel od kolegov, ki so dokončali to smer. Za bolj podrobne informacije si lahko na fakulteti v Kranju priskrbiš študijski program, kjer boš dobil boljši vtis o študijskih predmetih.
kdor zna pa žih

]Fusion[ ::

Mene pa zanima kak je to predmet logika, edino kaj mi na pamet pride pod besedo je resevanje gobelinov iz OŠ :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Seadoo ::

Sej dejansko ni predmeta, ki bi se klical logika. Je pa predmet Diskretne strukture v prvem letniku, ki zajema izjavni račun, kar je še najbolj podobno srednješolskim tekmovanjem v logiki.

Še en nasvet za vse ki se odločate: matematika je na zelo zahtevnem nivoju. Sam sem na maturi imel matematiko 5 na višjem nivoju, pri Analizi 1 in 2 pa več kot 8/9 ni šlo. Resda pa se nisem kaj dosti učil :\ . Ker sem prihajal z gimnazije, sem programirat pred faksom znal bolj malo, te pa vse naučijo (oz. se naučiš).

Da pa ne boste mislili, da ti da faks vse. Ne da ti. Da ti dosti teorije, prakse pa bolj malo. Zato je dobro med faksom kje delat - poleg tega da paše denar, so tu še bolj pomembne izkušnje. Problem se namreč pojavi, ko faks končaš in iščeš službo. Če nisi prej nič delal, maš toliko slabše izhodišče.

Roadkill ::

Diskretne strukture pišem čez... 17ur :)
http://matematika.fri.uni-lj.si/dsuni/gradiva/1kol_dsuni.pdf
Taka je ta logika... :)

--Temeljito editam post, ker se ga pomojem ni dalo prebrat. :)

Sem bruc na FRI (uni) in lahko podam le moje opazke glede faxa na katerem sem zadnja 2 meseca.
Fizika: Na gimnazijskem nivoju, le odvodov je nekaj... nič posebnega.
Analiza: Ko se ti na gimnaziji zazdi, da je matematika postala zajebana... think again >:D. Ta predmet da povsem nove razsežnosti besedi 'WTF?!?!'. hehe... resno je kr zajeban, sam se da, če resno sproti delaš.
Programiranje: Tudi brez predznanja se da, a je precej mučno, saj imaš (obvezno) domačo nalogo vsak teden in je kar muka, če ti ni čisto nič jasno. Pol pa začneš prepisovat od drugih, izgubiš 'track' in si v začaranem krogu, ki ne vodi daleč :) sam ni panike. Mal si javo poglejte med _najdaljšimi počitnicami_... sej je čist u izi.
Diskretne Strukture: To je neke vrste matematična logika, kjer se ukvarjaš z izjavami, induktivnimi razredi in podobnim (poglejte link). Če si skregan z logiko zna bit precej boleče, saj se tegale ne da napiflat... :)


Men sam tole ni jasn... jest sm letos bruc, oni pa nameravajo drugo leto premeniti program. Se bo program spremenil za vse, ali bodo le bruci začeli z novim programom?
Ker se mi zdi nekako butasto, da bi imel jaz še vedno 9 matematičnih predmetov, generacija, ki je pa eno leto za mano pa manj.

No... itak pa obstaja precejšna možnost, da bom tudi naslednje leto bruc ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

]Fusion[ ::

Hvala, zaj mam priblizno predstavo kak to zgleda. Sicer mi se vedno ni cisto jasno, ampak vredu se bom pac vpisal in bom vido :) Seveda ce bom naredo maturo :P (in to z dovolj tockami)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Nevron ::

Roadkill: Programa ne bodo spremenili za vse letnike naenkrat, ampak postopoma, torej pride najprej na vrsto prvi letnik, naslednje leto drugi itd.

BaRtMaN ::

Hmmm... Me zanima kakšne so te spremembe, ki me kanijo doleteti.

Xgeneration ::

Zanima me, če je povprečno oceno 8 težko doseči?

hruske ::

Premal sm znau za 6, premal premal premal..

Učit se je treba, drgač ti precej trda prede.
Predvsem se splača sprot delat.

T(he) Boss ::

Bruc, ki misli, da je analiza 1 kuj nekaj, pocakaj na 2 , pa 3, potem pa bos videl spet nove razseznosti WTF, upam, da se cez kakega 3/4 leta ne bos strinjal sam s seboj, je pa res, da je na FERIju v mb v prvem letniku toliko matematike, kot na matematicnem faksu, v drugem letniku je je sicer manj, samo zato toliko bolj pestra 8-O

NoUse4AName ::

Analiza1 je macji kaselj proti 2 in 3. Povprecno oceno 8 se da dobiti samo ucit se mores dovolj. Matematika ni lahka, ampak ce si jo naredil v srednji soli brez vecjih tezav, jo bos tudi tu. Vecinoma je cisto dovolj, ce se zacnes uciti en teden pred kolokvijem, seveda pod pogojem, da si hodil na vaje in ti je vsaj priblizno jasno za kaj se gre.
Ce boste pametni se boste probali za kolokvije dobro naucit, da vam potem ne bo treba na pisni izpit.

NoUse4AName ::

Glede razlike med mariborsko in LJ fakulteto...
FERI je po standardu studija najbolj kvalitetna fakulteta na mariborski univerzi (mati mi dela na univerzi). Med tem, ko tega ne mores recti za ljubljanski FRI. Tudi stevilni ljudje, ki delajo v vecjih programerskih firmah so mi rekli, da pridejo kvalitetnejsi diplomati (majo vec pojma) iz mariborske, kot pa iz ljubljanske fakultete.
Tudi ena stvar se mi zdi zelo slaba na FRI. In to je, da imajo Javo za programiranje 1 (v MB imajo c++). Ko se nekdo prvic sreca z programiranjem je pomembno to, da se nauci algoritemskega razmisljanja in to se lahko na C++ veliko bolj nemoteno naucis kot pa na javi. Java se ima veliko vec stvari zraven, da te prisili v "lepo" programiranje, ampak nekdo, ki nima pojma teh stvari ne bo razumel in mu bo to zacetek samo otezilo.
Ko so delali moderne jezike (java, C#, php,..) so se zelo mocno zgledovali po C++, tako da ko ga enkrat znas ti ni problem presaltat na javo (ki se uporablja pri programiranje 2) ali katerikoli drugi jezik.

kopernik ::

Ko so delali moderne jezike (java, C#, php,..) so se zelo mocno zgledovali po C++

Samo sintaktično ...RES, samo sintaktično.

tako da ko ga enkrat znas ti ni problem presaltat na javo (ki se uporablja pri programiranje 2) ali katerikoli drugi jezik.

Jaz bi rekel tako: ko enkrat dobro znaš določen jezik, ni tak problem prešaltati na drugega. Mislim, da ni odveč poudariti dejstva, da je dobro znati čimveč različnih "jezikov". Vsestranskost je cenjena lastnost pri iskanju službe.

FERI je po standardu studija najbolj kvalitetna fakulteta na mariborski univerzi (mati mi dela na univerzi). Med tem, ko tega ne mores recti za ljubljanski FRI.

Mogoče. FERI-ja ne poznam. Na žalost tudi ne poznam nobenega diplomanta FERI-ja, čeprav sem dosedaj delal v različnih podjetjih.

Tudi stevilni ljudje, ki delajo v vecjih programerskih firmah so mi rekli, da pridejo kvalitetnejsi diplomati (majo vec pojma) iz mariborske, kot pa iz ljubljanske fakultete.

Katerih "vecjih programerskih firmah" ?
"Kvaliteta" diplomanta je v večini primerov bolj odvisna od njegove lastne angažiranosti (torej, koliko se je sam doma ukvarjal s področji, ki g aznimajo). Na koncu se izkaže, da je bolj pomembna njegova zagnanost in "učljivost" na delovnem mestu. Ker znanja iz faksa hitro zastarijo - vsaj tista uporabna (danes C++, Java, C# .... jutri nekaj tretjega)

NoUse4AName ::

Ja se, sintaksa je to zakar potrebujes najvec casa, ko se nov jezik ucis :)
Vecjih programerskih firm -> hermes softlab.

kopernik ::

Poznam nekaj softlabovcev in še nisem od nikogar slišal, da bi preferirali diplomante iz FERI-ja. Ok... nepomembno. Še vedno trdim, da tisti, ki _samo_ študirajo in se dodatno ne ukvarjajo z raznimi rač. tehnologijami v prostem času, potrebujejo kar nekaj časa, da postanejo produktivni (izjeme seveda potrjujejo pravilo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FRI (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7113876 (5418) PH03N1X
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146328 (33848) awy
»

Visja sola informatika (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7930091 (20257) drzni86
»

Smeri na FERI

Oddelek: Šola
268962 (7475) LordTado
»

MATEMATIKA?

Oddelek: Programiranje
292425 (2154) whatson

Več podobnih tem