» »

Wolframov A New Kind of Science prosto dostopen

Wolframov A New Kind of Science prosto dostopen

Slashdot - Stephen Wolfram je v svojem delu A New Kind of Science predlagal korak, ki je temeljito pretresel znanstveno srenjo. Ideja sama je pravzaprav zelo preprosta in niti ne izvirna. Pred njim je v tej smeri deloval že Edward Fredkin, a stvari ni dovolj domislil, kar ga je vpričo radikalnosti trditev pahnilo v pozabo.

Za osnovo vsem fizikalnim pojavom je Wolfram postavil celularne avtomate. S tem vsi, še tako abstraktni postopki postanejo variacija na zelo preprosto osnovno temo. Zadostujeta že dve stanji, 0 in 1. Potemtakem je vse okoli nas (vklučno z nami) program, ki se izvaja, oziroma je posledica delovanja kopice teh avtomatov, Turingovih strojev, ki jih določajo nekoliko bolj biološko navdahnjeni aksiomi. Kot podporo v prid njegovim trditvam lahko vzamemo uspešnost bioloških algoritmov pri reševanju široke palete matematičnih problemov.

Vsi, ki ste za knjigo že slišali, se gotovo sprašujete, čemu sem jo privlekel na plan več kot leto po izidu. Iz nadvse preprostega razloga. Knjiga je ponovno izšla. Še več! Izšla je v boljši in predvsem bolj dostopni obliki kot kdarkoli doslej! Wolfram je namreč zadevščino v vsem svojem sijaju ponudil prosto na svojih straneh. Vse kar vas ločuje od parih neprestanih noči in upogleda v povsem svež pristop k fiziki (in posledično tudi ostalim strogo naravoslovnim vedam), je preprosta registracija.

Branje vsekakor iz srca priporočamo, ako pa se vam ob tem porodijo kake nove ideje, jih nikar ne pozabite deliti z ostalimi.

2 komentarja

NoUse4AName ::

Kurzweilov review knjige.

ANTIGLOBALISTO ::

HEJUHEJ.... Wolfram vsa čast za zastonjsko različico... knjiga je drugace svinjsko draga saj je proizvedena po najboljsih možnih standardih tiskanja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Z&T povezave

Oddelek: Znanost in tehnologija
839922 (33629) snow
»

FAQ

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
129236 (6979) OwcA
»

New Kind of Science (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1059437 (6432) Arthur
»

Zima vsak dan

Oddelek: Novice / Modifikacije
62252 (2252) Trubadur
»

Slotech Linux 1.0.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
447133 (7133) Bakunin

Več podobnih tem