» »

Tehnologija osvobaja

Tehnologija osvobaja

Crypto-Gram - "Arbeit macht frei" (delo osvobaja) je pisalo na vratih koncentracijskih taborišč v nacistični Nemčiji. Podobnega mnenja pa so nekateri danes, ko je govora o tehnologiji. Tehnologija je nezmotljiva, povečuje varnost in nas dela bolj svobodne. Pa je temu res tako?

Kot kaže ne povsem, kar sta imeli priložnost izkusiti dve protivojni aktivistki in sodelavki časopisa War Times, ki je nasprotoval Bushevi politiki do terorizma, Rebecca Gordon in Janet Adams. Ko sta namreč v začetku leta želeli odpotovati z letalom, je letališko osebje poklicalo policijo, ki ju je aretirala. Gospe v 50-tih letih naj bi namreč bili na ti. "no-fly" seznamu, kjer se nahajajo osebe, ki so osumljene terorizma ali vsaj sodelovanja s teroristi.

Problem je v tem, da sta omenjeni gospe ameriški državljanki, brez kriminalne preteklosti in v zrelih letih. Dodaten problem predstavlja dejstvo, da ameriška vlada ne želi razkriti seznama oseb, ki so na tem seznamu, niti ne želi razkriti po kakšnih kriterijih posameznike uvršča na seznam - torej tudi popravljanje napak ni mogoče. Razen seveda, če ne predpostavljamo, da je tehnologija brez napak.

Naj spomnimo, da ameriška vlada namerava seznam potnikov, ki jih ne bodo spustili na letala še nadgraditi in sicer z barvnimi oznakami za potnike (zelena - oseba ne predstavlja grožnje, rumena - osebo je potrebno dodatno preveriti, rdeča - oseba ne sme na letalo) ter z biometrijo. Ob tem se je potrebno zavedati še dejstva, da ZDA verjetno niso povsem opustile niti projekta LifeLog.

Žal je delo v nacistični Nemčiji osvobodilo 6 milijonov Židov. Koliko jih bo v Bushevi Ameriki osvobodila tehnologija ...?

Klik:
- No-Fly Blacklist Snares Political Activists
- Are You On Uncle Sam's No Fly List?

10 komentarjev

Phoebus ::

No, samo tega ni zagrešila tehnologija, ampak ljudje, ki upravljajo z njo....tako da...

SavoKovac ::

Me res zanima, če je to pogruntavščina Busheve administracije in se bodo zadeve z verjetnim prihodom J.F.K.-ja :D na oblast kaj spremenile ali pa je to pač stalen odnos američanov/ameriške vlade do kritikov njene svetovne politike (na letališču jih je fasala tudi Jane Fonda, francoski novinarji na rač. sejmu v LA-ju...).

Filo ::

tole me mal spominja na stare komunistične čase...ko so delal sezname...hehehe a je kdo reku da se zgodovina ne ponavlja..hahaha

undefined ::

Za ameriško vlado že tako vemo, da je komunistična, le navzven se vidi kot kvazi demokracija. ;)

hanibal ::

galemir - Ne, to ni pogrutavščina Busheve administracije, in ne, te zadeve se ne bodo spremenile s (morebitnim) prihodom JFK (kakorkoli - Židje ne bodo trpeli še eno vstajanje:\ )
In ja, to je "pač stalen odnos američanov/ameriške vlade do kritikov njene svetovne politike" :(
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

nicjasno ::

To je zelo zalostno. Clovek bi pomislil, da se bodo ravno americani kaj naucili iz napak, ki jih je recimo delala nemcija. Pa jih ocitno ponavljajo, le da se bolj dosledno in z dosti bolso tehnologijo. V bistvu so ze presegli Orwellovo totalitarno drzavo.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

b0j3 ::

No, malo je žalostna tale primerjava z nacistično Nemčijo.
Raje primerjaj z Mcarthyjevim seznamom in lovom na čarovnice, ki se je prav tako zgodil v ZDA.

nicjasno ::

Se ti zdi da je primerjava prehuda? Kaj pa taborisce na kubi? Pa vojna v iraku? Americani pac majo drugacen izgovor, cilj pa je isti. Nemci so imeli za izgovor da zelijo vec "lebensrauma" in da hocejo zdruziti nemce, americani majo pac terorizem kot povod za osvajalne vojne, kar pa sta bila napada na afganistan in irak. Oba neutemeljena. Obema, nemciji in ameriki pa se je slo samo za resource (beri: nafto) . Jaz ne vidim velike razlike.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

hanibal ::

Ma se mi zdi, da je vsak dan več folka, ki Amerom privošči, da žanjejo tisto, kar so posejali. :P
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

BigWhale ::

A si predstavljate zmedo, da se v tiskarni CMYK barvne mesanice podrejo in seznami vsi rdeci ven prilezejo... ;>


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hekanje "letalske varnosti"

Oddelek: Novice / Varnost
123877 (2867) Daedalus
»

Kako nas nadzorna tehnologija v praksi brani pred teroristi

Oddelek: Novice / Varnost
313761 (2770) poweroff
»

Zakaj je lovljenje teroristov z množičnim nadzorom matematično nemogoče (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
838061 (5938) Thomas
»

Airbus bo prepustil izogibanje bližnjih srečanj zrakoplovov avtomatiki

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
354895 (3824) Matevžk
»

Prikrivanje politične opredelitve strokovnjakov (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
584851 (3621) Maria

Več podobnih tem