» »

Zlivanje vseh baz podatkov za Velikega Brata

Zlivanje vseh baz podatkov za Velikega Brata

Wired News - Dober mesec po terorističnih napadih 11. septembra, je ameriški kongres brez vsakršne resne razprave sprejel USA Patriot Act. Zakon določa, da lahko policija brez sodnega naloga zahteva vpogled v različne osebne podatke in upravljalcu zbirke prepove, da bi oškodovano osebo o tem obvestil.

V petek pa so sprejeli še dodatek - FBI namreč lahko zahteva tudi vpogled v finančne transakcije, v novem zakonu, ki je bil sprejet v petek pa so finančne inštitucije definirali tako široko, da lahko po novem FBI zahteva (in tudi dobi) podatke od zavarovalnic, nepremičninskih agencij, pošte, potovalnih agencij, kazinojev, zastavljalnic, ponudnikov dostopa do interneta, izposojevalnic avtomobilov in vseh ostalih podjetih, "katerih denarne transakcije imajo visoko uporabnost v preiskovanju kriminala". Po novem bodo torej FBI-ju izključno na podlagi tim. pisma o nacionalni varnosti (national security letter - NSL), dostopni praktično vsi podatki o državljanih iz državnih in zasebnih baz, kar seveda vključuje tudi baze o internetnih aktivnostih in spletnih nakupih posameznika.

Pri povezovanju in analizi teh ogromnih količin podatkov pa si bodo ameriški preiskovalni organi lahko pomagali s projekti kot npr. TIA - Terrorist (Total) Information Awareness, LifeLog ter CAPPS II - Computer Assisted Passenger Pre-screening System. Je pa to vsekakor primeren trenutek, da se za hip vprašamo kdo vse - poleg države - zbira naše osebne podatke. V razmislek samo dva podatka: Dansko podjetje Bornholmstrafikken npr. na ladijske mesečne vozovnice shranjuje podatek o prstnem odtisu potnika, britansko podjetje Virgin Mobile pa od leta 1999 naprej hrani lokacije svojih uporabnikov mobilne telefonije. Kaj to pomeni ob dejstvu, da ima danes že praktično vsakdo mobilni telefon, je verjetno jasno. In kako je s tem v Sloveniji?

Klik za radovedne: 4. člen, 6. točka - pravilnik je bil sprejet 18 julija.

15 komentarjev

madmitch ::

Asgard: pazi kaj pišeš, te lahlo zaprejo za grešne misli. Vse za to, da bomo svobodni kot američani.

God bless Free America.


PS: a nismo takšne pregone in paranojo že nekje in nekdaj videli?!
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

ferdo ::

ja, samo takrat mi trije še nismo bili živi... "zase vem, za vaju pa predvidevam":)

Asgard ::

to je blo v casu Nixona in njegovega lova na čarovnice (komuniste) Takrat so te zaprli če si samo pomislil na komunizem:D

frenk ::

men se pa zdi čist normaln...FBI-ju in ostalim podobnim organizacijam bi dal še večja pooblastila...s terorizmom je treba opravit:)

madmitch ::

frenk, že res, vendar se to lahko kaj kmalu izrodi v ponovni lov na čarovnice. Predvsem pri američanih, ki so, kar se tega tiče, zelo vodljivi.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Mate ::

No ja, tole kakorkoli pac ze je, je mocno krsenje clovekovih pravic. Skor tko, k da bi ti kamero v domace stranisce nastavl, metdem ko bi se posral. To pomeni, da lahko nekdo, k mu je dolgcas, al pa k ti je kdaj kej zameru o teb zve VSE, se to, kdaj doma spis, pa kdaj se kopas al pa kuhas.

Thomas ::

V Jugoslaviji in ZDA so istočasno preganjali komuniste. V Jugoslaviji so jih (skupaj s precej nekomunisti) strpali na Goli otok in v podobne ustanove. V ZDA je ostalo pri izgubi nekaj služb in pri ogromno razpravljanja. Se pravi v istem času so v obeh državah preganjali komuniste, samo v ZDA bistveno bolj humano. Zato naj bo paranoja prav usmerjena.

Je pa ena olajševalna okoliščina za Jugoslavijo. Preganjali so večinoma samo netitoistične komuniste. Kljub temu, da so jih pobili pa bistveno več kot v ZDA. Tam niso zaradi veselja nad Stalinom nobenega, v Jugoslaviji pa kar veliko.

Vem, vem ... izzivam in se norčujem. Rogam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

men se pa zdi čist normaln...FBI-ju in ostalim podobnim organizacijam bi dal še večja pooblastila...s terorizmom je treba opravit


:(

Hmm, v zgodovini (ne tako daljni) so na nekem drugem koncu sveta pri takratnemu hegemunu pod podobno parolo tudi dali praktično neomejena pooblastila Gestapu in SS-u.

Rezultat poznamo.

iration ::

> Kaj to pomeni ob dejstvu, da ima danes že praktično vsakdo mobilni telefon, je verjetno jasno.

Ja, jasno. Če dobijo enega, dobijo vse. Teroristi in ostali mirovniki pa v jok.

Kakorkoli, za človeka s čisto vestjo ni nobene skrbi oz. spremembe.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

frenk ::

Kakorkoli, za človeka s čisto vestjo ni nobene skrbi oz. spremembe.


that's my point:)

barakuda1: in zakaj je FBI primerljiv z SS-om:\

BigWhale ::

> Kakorkoli, za človeka s čisto vestjo ni nobene skrbi oz. spremembe.

Meni pa enostavno ni vsec, da lahko nekdo, ki ga ne poznam ve kje sem. Pika. Dokler ne bom cesa storil mi nimajo kaj slediti in imeti shranjene moje lokacije kje sem bil.

poweroff ::

Kaj to pomeni ob dejstvu, da ima danes že praktično vsakdo mobilni telefon, je verjetno jasno.
Ja, jasno. Če dobijo enega, dobijo vse. Teroristi in ostali mirovniki pa v jok.


Nisem mislil tega, pač pa to, da glede na to, da ima danes že vsakdo mobilni telefon, je možno za vsakega ugotoviti kje se nahaja in kje se je gibal.


Sicer pa, če misliš, ad nimaš ničesar za skrivati... zakaj potem pošiljaš pisma v zaprti ovojnici? Zakaj punci ne pišeš na razglednici? Zakaj javno ne objaviš svojih dohodkov in izdatkov? Pa daj mi pošlji geslo od tvojega maila... ali pa si mogoče paranoidni norec oziroma potencialni terorist, da nekaj skrivaš? :D

Jux ::

Mene pa ubistvu zanima, kakšne ocene imaš v šoli, a si slučajno pogosto bolan, ter še v imenu vseh žensk me zanima kako dolgega maš.

Itak nimaš nič za skrivat, pred bogom smo vsi isti ne?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

@Thomas:
Res je da so v obeh državah (YU in ZDA) preganjali komuniste, vendar smo v jugi bili v socializmu, ki so mu stvari kot je pravica do svobodnega izražanja tuje, v ZDA pa seveda v demokraciji, ki že v ustavi zahteva pravico do svobodnega izražanja vere, prepričanja,....

To kar bush ustvarja v ameriki je en takšen mini totalitaren režim, ampak nič bat kolkrkoli so ameri tupi, prej al slej bodo pogruntal ta jih buš vleče za nos!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

rasta ::

Pa dobro, pa naj bo kopija mojih podatkov. Ampak tukaj meni manjka drug podatek.
Kako je FBI nadzorovana, da ne pride do zlorabe (npr. nek zaposlen pri FBI (šef) hoče preprečiti delovanje politične opozicije (npr. omogočit kakšne nadležne zelene) in kliče banko naj določenemu aktivistu ne odobrijo kredita, ker drugače bodo imeli težave. Si bodo v banki upali tvegati zaradi enega neznanca izmed mnogih?)
Pa kako jasno je v zakonu določeno, kaj smejo s temi podatki početi? In če sumim zlorabo, lahko FBI tožim?
Če bi bil Američan, bi bil kar zaskrbljen ...

A mamo kakšnega pravnika tukaj?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj v Kaliforniji ni bil sprejet zakon, ki bi prepovedal pretvarjanje?

Oddelek: Novice / Zasebnost
214332 (3084) poweroff
»

Bodo Britanci prisiljeni policiji izročiti svoje šifrirne ključe?

Oddelek: Novice / Zasebnost
94371 (3829) tecumseh
»

Nekaj statistik o nadzoru v ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
53223 (2859) poweroff
»

Ameriške tajne službe si želijo nadzorovati lastne državljane

Oddelek: Novice / Zasebnost
72581 (2581) linuxdady
»

Carnivore v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
403737 (3737) CaqKa

Več podobnih tem