» »

Evropska komisija grozi Microsoftu

Evropska komisija grozi Microsoftu

ITworld.com -

Evropska komisija (ang. European Commission) še vedno ni zadovoljna s položajem Microsofta in trdi, da je le-ta še vedno preveč monopolističen, zaradi česar lahko Microsoft kaznujejo s plačilom kazni v višini desetine letnih prihodkov od prodaje, kar bi zneslo okrog tri milijarde dolarjev. Po besedah komisarjev Microsoft še vedno izvaja nedovoljen monopol, zaradi česar so prve tožbe vzklile že leta 1998. To je po besedah Komisije še zadnja možnost, da Microsoft objasni svojo politiko, saj bodo v nasprotnem primeru prisiljeni sankcionirati takšno vodenje poslov, kot ga izvaja Microsoft.

Po njihovem mnenju namreč Microsoft izkorišča posedovanje izvorne kode operacijskega sistema, tako da konkurenčni proizvajalci ne morejo razviti dodatnih orodij tako kvalitetno kot Microsoft, saj nimajo ustreznih podatkov o delovanju operacijskega sistema. Komisija tako zahteva, da Microsoft vsem proizvajalcem pokaže ustrezne dele izvorne kode sistema, ki bi jo rabili za izdelavo kvalitetnih programov. Vročo kri povzroča tudi Windows Media Player, ki naj ne bi smel biti vključen v same Windows. Več o tem.

57 komentarjev

«
1
2

Klemenn ::

mislim no...sej je res, monopol pa to

ampak če tako gledate, ja peezda no, če misliš da je monopol ga pa ne uporabljaj! pa ne bo več monopolist! ;((

Matek ::

Jah, meni se zdi bedarija. To je kot da jaz odprem malo firmico, ki izdeluje brisalce in potem čez par let se razvijem v multinacionalko in oblikujem superioren motor, ki ima drugačen dizajn kot vsi znani motorji. Potem pa prodajam avtomobile s tem motorjem, ki so izredno uspešni. Potem lahko jaz izdelujem najboljše dele za moj motor, ker edini poznam njegovo delovanje do potankosti, a pol bi me lahk tožili, da moram pokazat vsem kak je moj motor, dat ven načrte, itd. ? Jao...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Sid Izprijeni ::

Ja, MMM, če bi imel monopol s svojimi motorji, bi te usekali po prstih. Ni važno, kdo je kriv za nastanek monopola, je pa ta na splošno škodljiv. Je že prav, da težijo MS-ju.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

chuck ::

Obema nasprotujem.
Res je MS zadnje čase oblegan iz vseh strani, vendar večinoma ne po krivici. Monopol izkoriščajo kjer je le možno in na nove trge prodirajo s skoraj neomejeno količino denarja (xbox...). Tako uničujejo konkurenco, se ne držijo standardov in še kaj bi jim lahko očital. Navsezadnje samo konkurenca res pripomore k inovativnosti in tehnični dovršnosti (nVidia vs ATI, Intel vs AMD,...).
Nimam nič proti MS programom, vendar bi sigurno bili boljši, če bi MS ob bok stala enakovredna softverska hiša.

Bill Gates po drugi strani pa se mi je smilil, saj je bil deležen toliko negativne kritike. Microsoft pa čisto nič.

alesrosina ::

ok, monopol pa to .... sam kaj naj jst delam z OSom, v katerga ni vklucen noben pomozn softver? Pol si lahko dam gor win3.x pa se cenej bi prsu skoz. Sej je za win3.x tud mnogo softwera. Take mi glejo mal na zivce, sam ok.

Dr_M ::

sej majo tut linux distribucije malo morje programov zravn, pa se noben ne buni.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Marjan ::

Mah... Fora je, da hoče imet Evropa še v svoji malhi nekaj $$ od uspešnega M$ čez lužo.

Evropejci smo tako nazadanjaški in nesposobni in zavidni do ZDA, da lahko samo preko norih pravnikov (na podlagi še bolj norega prava) pridejo do $.

Dejstvo je, da smo za ZDA ohoho let. In posebej v Slo se jasno kaže zavidljivost.

Namesto, da bi lepo počasi šli za njimi, bomo celo EU zaj* s svojimi kompleksi manjvrednosti, z rasno nestrpnostjo in z tridesetimi različnimi nacionalističnimi kompleksi.
In prav zato EU ne bo nikoli ujela ZDA.

Upam pa da se jim bomo vseeno čedalje hitreje približevali in uspešno zatirali omenjene komplekse.


Malo sem OffTopic, ampak nič ne de :D

Thomas ::

Marjan,

Nisi OffTopic. To je bistvo tele novice. Ker ko bo Linux enakovreden Windowsom - bo to druga Ameriška fora, EU neljuba.

A kdo ve zakaj jo je Linus T. prebegnil iz tako Skandinavske in tako EU in tako idealne Finske v ZDA?

Se strinjam, da je treba Američane do_in_pre_hitevati na tehnološkem področju ... ker naši EU pravniki Amerikanskim tudi ne sežejo do kolen.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

[MYTiX] ::

Tisto Windows Media Playerju je pa res bedno. Zakaj jih pa ne tožijo ker pridodajo windowsom beležnico in slikarja?

Se pa strinjam da je treba monopol ukrotit.

BigWhale ::

Marjan, ne bluzi v tri dni nekaj. A hoce met evropa kaj od Microsofta ali ne, je vsaj kar se monopolizma Microsofta tice, cisto vseeno.

Microsoft je monopolist. Do svojega polozaja ni prisel na povsem naraven nacin in to se ni zgodilo cisto po nakljucju.

In ne, Microsoft NE ponuja najboljsih moznih resitev kar narsikdo misli.

MMM: Ne, ce bi ti izdeloval najboljsi motor in najboljse dele za ta motor ti ne bi nihce nic naredil. Tezit bi ti zaceli takrat, ko bi silil vse izdelovalce avtomobilov, da uporabljajo tvoj motor, z vsako verzijo motorja bi moral uporabnik kupit drug, drazji bencin. Motorja ne bi mogel popravit sam v garazi in ko bi tak motor cez pet let crknil, bi moral kupit novega, ker za starega ne izdelujes vec delov. Prav tako bi pa moral zamenjati se avto in gume na avtu, ker bi v primeru da je novi motor v stari sasiji, gre avto potem samo 20 na uro... Pa da ne omenjamo tega, da bi imel tvoj motor se polno neznanih problemov, ki bi jih resil enostavno tko, da bi ga vzel ven iz avta in vgradil nazaj not...


... it puts things in a whole new perspective, doesn't it?

Dr_M ::

ker naši EU pravniki Amerikanskim tudi ne sežejo do kolen.

seveda, v ameriki jih je kot dreka in morjo zato neki nardit, da lahko prezivijo, v EU jim pa dnar kr sam od sebe pada.

BigWhale: al bi pa dubu 5x na dan Engine Panic >:D >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Jeebs ::

MadManMato: Hehe, ti kar oblikuj superioren motor, ampak lepo bi bilo, če bi tud M$ gledal iz te strani na stvar in bi izdelal superiorne Windoze. :D
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

McHusch ::

Kdo vas sili, da uporabljate Windows?

Marjan ::

BigWhale:
> Do svojega polozaja ni prisel na povsem naraven nacin in to se ni zgodilo cisto po nakljucju.

Heh, kaj pa je zate naraven način?

Da ni prišel po naključju? A bi mu moral RANDOM padajoči dolarji padet v naročje?
Whale, a bi bilo to vredu naključje?

:D

noraguta ::

ma formate za A/V morajo odpret. Thats all. Monopolnega polozaja se naj nebi izrabljalo. V primeru Media playerja gre pa za distribucijski kanal precej velikih razseznosti, prav zaradi razsirjenosti windowsov,kjer se bojo vrteli se veliki denarji. Kdo potem naredi bolso implementacijo vseeno, vazno je da jo lahko naredijo vsi in tudi trzijo. Ne pa da moras imeti za dostop do vecine media servisov windowse.

WhiteAngel ::

Folk, jest sm se odloču, da bom pač uporabljal Linux za vse moje potrebe in se ne obadam z M$ shit sistemi in softwerom več (izhajam iz časov Win95/98 in mi je takrat vse skupaj prekipelo, obupov sem nad MS in jim ne zaupam več (najverjetneje nikoli več)). Način Microsoftovega poslovanja, strategije in roadmapa so enostavno ogabni (ena izmed njihovih glavnih strategij je, npr. da ne izgubijo uporabnikov, gredo postavljati "kr ene" nove svoje standarde, samo zaradi tega, da bi bili njihovi uporabniki kar se da izolirani od ostalih odprtih in že uveljavljenih standardov). Jasno vidim, da so Windowsi (bodisi super duper novi XP ali pa še bolje Longhorn enkrat) izven konkurence vsem ostalim "bolj" resnim sistemom. Če kdo misli drugače, naj me prepriča in bom zelo vesel, da se vsaj enkrat tukaj motim.

Kar se pa Linusa tiče, on je prebegnil v ZDA, ker tukaj ni imel pravih pogojev za delo. (pravih razlogov verjetno ne bomo nikoli izvedeli. On je rekel, da se "hoče popolnoma posvetiti sedaj Linuxu in da v prejšnji firmi ni imel toliko poudarka na tem") Če mene vprašaš, se on sploh ne sekira, ali pa ve, kva se dejansko z distribucijami Linuxa dogaja in kakšne svete vojne divjajo okol itd. On s še nekaj pomagači po svetu so enostavno eni zlo dobri programerji, ki svojo umetnost programiranja in hude logike-matematike izražajo na njihovem lastnem operacijskem sistemu in ga enostavno poskušajo v vseh pogledih narediti čim boljšega, kakor je v njegovih močeh (pazi, govorim samo o 745 KB velikem jedru Linuxa (oz. 160 MB v izvorni kodi:)), brez ostalih ponavadi vidnih aplikacij). Še danes, če se le da, pomagajo tudi ostali *nix družini (FreeBSD, Solaris) in dajejo prijazne in koristne nasvete pač vsakemu sistemskemu programerju, ki hoče kaj pametnega sprogramirati. (prepričan sem, da tudi Microsoftu, če bi kdaj potrebovali kej) Oni programirajo iz veselja in zabave (tko kukr umetnik, ki se hoče izražat). In jest mislim, da mormo priznat in dat kapo dol pred njimi, ker je Unix ena zlo carska arhitektura, ka jim Winsi verjetno nikoli ne bodo kos, če ne bodo na novo spisani.

BigWhale ::

Marjan, upam da se samo delas tako ... vstavi pridevnik...

Nenaraven nacin? Dumping, groznje OEMom, postavljanje nenormalnih pogojev, shrink wrap licence, ki se spreminjajo iz enega patcha na drugega...

nekako tako, kot ce bi ti na avtu ugotovili serijsko napako, po popravilu bi ti pa se povedali, da ti garancija ne velja vec eno leto ampak samo se pol leta in da so zaradi tvoje varnosti oni obdrzali kljuc tvojega avtomobila, da lahko enkrat tedensko gledajo, ce nimas kaj marihuane v avtu, ampak napako so ti pa vseeno zastonj popravili!!

vidis take stvari me motijo... Pa recimo Ford, bi zacel delat FORD gume, ki bi jih serijsko namontirali na avto in ti jih ne bi vec mogel snet, vozit bi se moral samo z njihovimi gumami, ki bi pa bile takih dimenzij, da cesa drugega tud slucajno ne bi mogel dat gor... Pa potem se brisalce, akumulatorje, ...

In to se ti zdi povsem v redu in povsem prav?

Monopol upocasnjuje razvoj in tehnoloski napredek... Se posebaj ce je to tak monopol, kije EvilTM. Proti Microsoftu pa ne bi imel nic, ce bi imeli, odprte standarde (document exchange) odprte protokole (data exchange), odprte APIje (software exchange). Pa jih nimajo... nic od tega, zakaj? Zato ker potem bi ljudje naredili mini word, ki bi znal samo 5% stvari, ki jih zna MSWord, prodajali bi ga pa za en prdec denarja...

PS: Naj nekdo tole prestavi v Lozo ... :)

Marjan ::

Whale: A ti bi posloval pa tako, da bi imel čim manj dobička?

BigWhale ::

Iz ene skrajnosti v drugo a? ;)

Razlika je med dobickom, ki ga je toliko, da ne rabis do konca zivljenja nic vec delat in med dobickom, da ne rabis naslednjih nekaj sto let delat! Se ti ne zdi?

Sicer pa takoj kupim deset paketov windowsov in se office, ce mi MS zagotovi, da je njegovo hoardanje plemetine narave, da bodo recimo denar usmerli v kaj pametnega... Recimo en replikator, ki ga bodo replicirali tolikokrat, da bo imel vsak svojega...

;>

undefined ::

Chuck, kakšnih standardov se Microsoft ne drži? Lahko našteješ, prosim?

Vsak pa ima alternativo Linuxa. Če pa ta ne uspe in se Windows še vedno bolje prodaja, ni Microsoft noben kriminalc. Odločitev ljudi, svoboda, demokracija. :)

WhiteAngel ::

Mislim, da ima BigWhale hudirjevo resnico na tem, kar je napisal. Pravzaprav dela MS vse, da bi še bolj povečal svoj dobiček, ne glede a to pomeni slabo ali dobro za končnega kupca (pravzaprav te zmerej prepriča v slednjo varianto kukr kol že). Ampak jest imam raje sistem, ki vem kako deluje in če ni kaj narobe (kar velikokrat ni) lahko popravim in se naučim spet dodatno, kako sistem in naprave delujejo... ne vem, ta prosti, odprt način mi nekako bolj leži:), Microsoft ga pa žal nima...

undefined ::

WhiteAngel, zato pa imaš tako ti kot tud vsak drug svobodno voljo izbire, kajne? Kupi kar misliš da je dobro. Kaj te moti, če M$ dela veliko stvari? A ni konkurenca namreč zdrava? Jao, mutite neki u 3 dni. :)

Marjan ::

Whale.
V "mojih skrajnostih" in "vstavi pridevnik"-ih, ki jih razmetavaš okoli ne leži nič drugega kot poskusi žalitev, ker to je edino kar ti je ostalo. Funny, da tega verjetno sploh ne opaziš :\

Ja, Whale; 10 ni enako 11. Kaj hočeš s tem povedat?

Da ni prav, da delaš za čimvečji dobiček?

Ti bi ustvaril zakonsko določeno mojo, ki bi prepovedovala večje dobičke od x$, ane?
Ostanek bi šel verjetno tebi, kajne?

:D

Odin ::

Ja eni so naivni. Mislijo da obstajajo takšne firme na svetu, ki grejo v minus samo da bi kupca zadovoljile:\

Free market je kr za.ebana stvar in verjamem, da se MS bori (tako kot vse ostale firme) za (dolgoročno) preživetje z vsemi sredstvi.

MONEY MAKES THE WORLD GO ROUND

noraguta ::

ja saj zato ga je pa kdaj pa kdaj fajn mal zascitit.Drugace pa vseeno Apple , IBM MS, RedHat vsi probajo ocuzat kupca, tako ali drugace.

Sid Izprijeni ::

Enim res ni jasno.

Pa glejte na MS kot na pojav rasti alg, ki ga imenujemo cvetenje morja. S stališča alg je seveda super, da čimbolj rastejo, z vidika ekosistema kot celote pa samo do neke mere, ker prekomerna rast sčasoma v skrajnem primeru zatre ostale oblike življenja v morju.

Če hočemo hiter razvoj, množico inovacij in prijazniku uporabne cene, je vsak monopol škodljiv. Tudi če do njega pride po nesreči, ker ne pride do konkurence v doglednem času.

Primerjanje z Linuxom zato tukaj ni na mestu.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Odin ::

Vsi hočejo "ocuzat" kupca tako ali drugače. Enim pač zaradi prehude konkurence manj uspava, če jim sploh.

BigWhale ::

Marjan, nene, ne se zdaj spuscat na osebno raven, ker je ni :) Ce ti bom kdaj hotel kaj povedat, bom to naredil jasno, da se bo vidl in bom rekel recimo 'ti si tepec'... Ne bo not v stavku treh pikc in podobnih traparij... :)

Se strinjam ja, 11 je vec kot 10. Imas prav. :) In spet mahas mimo tega kar sem jaz hotel povedati, ne gre se za kolicino dobicka in koliko ga je, gre se za nacin, s katerim je pridobljen. :)

Da poenostavim, posilstvo je prijetno za posiljevalca za zrtev ni, en tak odkrit sex je pa prijeten za oba, ki udejstvujeta. ;)

Ce se pa cutis uzaljenega, se ti pa opravicujem, to ni bil moj namen. :)

Marjan ::

Ma kaka užaljenost prosim te lepo. Pokazal sem ti samo, da ven mečeš nepotrebne izjave za debato.

Tudi razne tvoje primerjave z avtomobilskimi gumami in posilstvi niso na mestu.

:\

Odin ::

Razumem Sida, ki pravi da je monopol zavira gospodarstvo in tehnologijo, čeprav imam določene pomisleke.
Tebe BigWhale pa ne. Pa sej valda veš, da svet ni neka pravljica! Najprej nakažeš, da dobiček ne bi smel bit večji, kot "sto let dela", potem pa še MS primerjaš s posiljevalcem (čeprav se mi zdi, da je ravno kontra - prostitutka je preveč draga, konkurence pa ni).

Čeprav tvegam, da bom razočaral kakšnega mladega nadobudneža, bom vseeno reskiral: Božička ni!

bradek ::

Jao kako se vsaka taka debata takoj spravi na osebni nivo med dvema al pa vec uporabniki... dejte no, nehite drug drugmu besede ze obracat...

Jest osebno sem iz stalisca uporabnika seveda strogo proti Microsoftovem monopolu, kajti vec kot je konkurence, vecji je napredek in nizje so cene, to je dejstvo.

Drugace vas pa to vprasam... ce bi bili vi upravitelj Microsofta, kaksno strategijo bi ubrali? Tako, da boste imeli cimvec dobicka ane? In tist roadmap k se je nekdo spotaknu gor... seveda, saj to je logicno, jaz ce bi bil v njihovi kozi bi enako naredil.

Microsoft = marketing, in kdor to spregleda mora bit hudicevo slep.

Linux je dobra alternativa, ni pa ekvivalentna. Microsoftovci so sposobni prodat cloveku zrak, ce ga le imajo v plastenki, za ostala "linux podjetja" tega ne moramo trditi. Se vedno je Microsoft najvecji in najbolj financno mocan in si lahko privosci marsikaj - nazalost. So pa hudicevo pametni.

Jaz pravim Microsoftu kapo dol.

Thomas ::

Jest pa pravim, da zna biti škoda od Bruseljskih birokratov precej večja, kot od "MS roparic".

Linuxaši so tapravi nasprotniki MSa. Naj zmaga boljši!

Birokrati so pa za samo zgago.





:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Silence-r ::

Sid Izprijeni ... ce tvoja primerjava z algami drzi, potem moras dodati se to: Da porusen sistem kmalu privede v neravnovesje (ne samo zivih bitji temvec tudi mineralnih snovi, kisika itd.) ... to pa vodi v unicenje celotnega biotopa, kar vkljucuje tudi alge. Narava s to "zanko" ohranja red, sedaj moramo samo se ugotoviti kdo upravlja naso kapitalisticno naravo (mogoce taista EU komisija iz novice)!?!:D
In ko pomisliš da ne more biti slabše, ti nekdo vzame še to upanje!

undefined ::

Tolk protislovjij delate tisti usmerjeni proti M$, da glava peče.

Prvič rečete, da konkurenca more bit za nižje cene in boljše produkte.

Drugič rečete, da ima Microsoft "nelegalen" monopol in bi ga bilo potrebno ustavit, saj bi le tako boljši software lahko prišel na plano (kar je proti temu kar ste rekli v prvi točki).

Tretjič rečete, da je Linux itak že superioren sistem, ki mu M$ Windows ni kos (kar je zopet v naprotju z drugo točko, saj očitno velika večina kupuje Windows in ostale komponente (naprimer x-box, za katerega pa bi tudi radi rekli, da sux)).

A ni torej čudno, da ima firma, katere produkti 'sux', ima hud monopol in zatira vso superiorno konkurenco? Le kako je to mogoče, mi zna katera glavca razložit? :))

flipflop ::

Po njihovem mnenju namreč Microsoft izkorišča posedovanje izvorne kode operacijskega sistema, tako da konkurenčni proizvajalci ne morejo razviti dodatnih orodij tako kvalitetno kot Microsoft, saj nimajo ustreznih podatkov o delovanju operacijskega sistema.


Zakaj pa sploh hočejo delat stvari za winse? Je pa ja linux tok boljši,pa odprt,pa zastonj,pa vse,da bi lahko za linux delal vse. Pa se ne bi bilo treba sekirat pa kaznovat. Pa naj naredijo svoj OS,al pa distribucijo linuxa,karkoli,pa se še sami mal potrudijo,ne pa da zmeraj samo M$ monopol.

Lee_Nover ::

looool ahahahaha ... a se nimajo dost s tem bullshitom o monopolu
pff ..

pivmik ::

Fora je v tem da Linux je prov user VERY unfriendly, Windows pa je do končnega uporabika zelo prijazen.
Ko bodo Linuxu naredili en lep, dober in uporaben GUI, ki bo všeč domačim uporabnikom bodo morda prešaltali na linux. Pa tudi zaganjanje bi moralo biti bistveno hitrejše, ker navadni uporabniki ne laufajo serverjev.
LP, Gregor GRE^

flipflop ::

Ko bo MS imel vse pravice za Linux,bo monopol,ne pa sedaj. Pa kaj je ta evropska komisija?!

Jeebs ::

Kar se tiče Linuxa, mislm, da bi mogl folku (predvsem še čistim začetnikom) takoj povedat, da obstaja še kaj drugega razen M$ in njihove Windoze™. Kar se tega tiče, mislim, da je na slovenski sceni naprimer že S-T precej naredil (S-T GNU/Linux) in vsem fantom, ki sodelujejo pri razvoju S-T Linuxa samo pohvale! Zame je tudi bilo to prvo srečanje z Linux-om in moram rečt da sm bil prijetno presenečen. Razloga zato, da večina ljudi uporablja Windoze™ pa sta po mojem mnenju dva. Najprej je ta, da je M$ s svojimi izdelki konec koncev res praktično ves čas na trgu odkar so računalniki prišli v širšo uporabo. Sploh pa je treba upoštevati, da se večini ljudi jebe za to, kaj uporabljajo. Mislm, da tisti, ki 1x dnevno pogledajo koliko pošte so dobili in visijo na IRC-u se res ne sekirajo, če se jim računalnik 1x obesi. V kakšne bolj tehnične stvari pa se sploh ne poglabljajo. Druga stvar zaradi katere so Windoze™ tako razširjene pa so prodajalci. Jst ne vem, če sem že kdaj videl računalnik (že sestavljen sistem), ki bi ga prodajali z Linuxom ali pa vsaj brez op. sistema. Res pa ne razumem neumnosti nekaterih začetnikov. Vsi se tako prekleto bojijo, da bodo kaj sesuli, če ne delajo po tistih neumnih ''first steps'' priročnikih. No ja, vsaj jst sm imel primere, ko sm spoznal newbije na ircu, potem pa nekaj sfukajo, prosijo za pomoč, potem pa sitnarijo, da ne bo kaj narobe, če naredijo to kar jim jst (torej bolj izkušena oseba) rečem. Če bo kdo od takih gor zašel kdaj na S-T jih nekaj javno sprašujem:

1. Why the fuck being scared of fucking up something that's already preety fucked up?
2. Obviously YOU fucked it up! Why don't you trust someone who's trying to help ya?

Tretje vprašanje bom pa kar v lepi slovenščini vprašal, ker to pa res mi ni jasno in bi želel tud od tistih, k ne znajo besedice ang odgovore:

ZAKAJ ZAVRAGA plačujete raznim servisom po 20 jurjev samo zato, da vam na novo windoze gor fuknejo, če sigurno poznate koga, k vam to naredi zastonj?!

Tega resno ne razumem. Sm imel recimo par primerkov na ircu, pa sm zmeri bil pripravljen pomagat. Mu poveš točno kaj mora naredit (sploh ni nujno da je komplicirano), pa ti reče ''Ah, sej bom na servis pelju''. Folk, kaj mislite, da so na servisu bogovi al kaj?
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Marjan ::

Se pa strinjam z Jeebsom (s prvim odstavkom).

Linux je prov fajn in vse pohvale ljudem, ki ga razvijajo.

Želim jim še boljši boj z M$ v prihodnje.

Vendar ne tako obtoževat, da je M$ kriv za vse težave na svetu.

:)

pingo76 ::

Jeebs: Ne serviserji nismo bogovi. Nikoli trdili kaj takega. Smo pa tisti ki te bodo rešili (in druge) ko sam ne boš vedel več kaj postoriti. Da na boš mislil, tudi meni gre na k..... ko me nekateri kar naprej sprašujejo po telefonu kako se že uporabja ali huje čemu služi winzip? Ma če jih nebi zmlatu! Že 5 let imajo pc (pa nabijajo igre večalmanj) in iz totalne lenobe sparšujejo nekaj kar so že 100x počeli samo je "prevroče" za vklopit možgane.
Rešitev za take pa obstaja:
Vredu, pridem k tebi, 5000 + DVD (DDV:D ) na uro, pa ti vse razložim.
Nato pa rečejo:Hvala lepa se bom pa sam potrudil!;(
Nato pa laho veselo rečeš: No pa ni bilo tako težko ne?:\.

Pa da ne boš mislil da se mi gre samo za denar. Sem zelo nematerialistčne narave in zato rade volje pomagam ljudem na tem forumu. Če nebi bil tak nebi tukaj "zgubljal" časa.

BigWhale ::

Hm, na hitro.

Microsoft ima monopolisticen polozaj. Svoj polozaj izkorisca kot vzvod za prehod na druga trzisca in za izrivanje ostalih podjetij na ze obstojecih trziscih.

Temu ne more nihce nasprotovati.

Tisti, ki govorite, da naj nekdo naredi boljsi operacijski sistem kot ga je MS in ga bodo zaceli tudi drugi uporabljat, pa najbrz nimate pojma o stvareh. MacOS in tudi GNU/Linux sta v marsicem boljsa od MS based sistemov, zakaj je tako malo uporabnikov? Predvsem zato, ker je toliko Windows based racunalnikov in ker je document exchange nemogoc, ravno zaradi politike MSja, zaprti standardi, zaprti protokoli.

Se nevem kako dober sistem, ti ne koristi nic, ce ne mores odpirat svojih starih dokumentov. Odpirat jih pa ne mores zato ker MS tako hoce. Jaz si zelo zelim, da mi v sluzbi ne bi bilo treba uporabljat Win2k ampak jih moram...

PS: Kar se pa prepoznavnosti Linuxa tice, pa bo tudi letos LUGOS na sejmu Infos priredil Linux delavnico, kjer se bo dalo zadeve sprobavati. Sicer pa SloTech je naredil lep CD use it and abuse it ;)

mojsterpeter ::

brezvezne debate

kaj je res narobe pri windowsih?
to da je vse vgrajeno v sistem... primer: windows media playerja ne moreš odinstalirat pa da se ubiješ, prav tako ne internet explorerja..
ali imate radi integriran hardware? grafiko, zvok in procesor nalotano na plati? jaz ne! prav tako iz istega razloga ne maram windowsov - ker omejujejo svobodo

in nekaj najhujšega so microsoftovi "standardi" ki jih seveda vsiljujejo vsem po vrsti.. vsi ki zagovarjate microsoft se zamislite nad tem da vizija.siol.net še vedno ne dela z ničemer drugim kot IE+WMP in sicer zato ker je "narejena v skladu z najnovejšimi standardi in priporočili microsofta" (Za igranje potrebujete Windows Media player 7.1 ali novejši,
Microsoft Internet Explorer 5.01 ali novejši,
Microsoft Windows 98, 2000, ali XP,
Z omogočenim EcmaScript-om).. vprašajte se zakaj je v firmah, ki imajo licenčne microsoftove izdelke (windos), prepovedana uporaba alternativnih tehnologij (php, ...)?
zamislite si svet kjer bi nokia telefoni delovali samo z nokia telefoni, ali pa toyota avtomobili vozili samo po posebnih cestah-tračnicah.. ja takšen je microsoft svet - naredijo avtomobil, ki seveda lahko vozi samo po M$ cestah, za vsa druga vozila pa na vsakem dovozu stoji znak "prepovedano za vsa vozila razen M$"


torej - tisti, ki zagovarjate microsoft ste po mojem mnenju lahko:
1. samo zaslepljeni
2. ste zraven pri M$ koritu / imate nekaj od tega
3. ste oseba, ki preprosto obožuje vse vsiljene stvari


kaj je bistvo tele zgodbice? M$ naj dela software za čisto vsako področje če hoče, vendar naj bo narejen po univerzalnih standardih in pa naj ga prodaja/dodaja na podlagi proste izbire ne pa da ga vsiljuje (veste koliko ljudi bi uporabljalo mozillo če bi bila vsiljena v sistem? ravno toliko kot jih zdaj uporablja IE...)
ill communication

Thomas ::

Mi je nekdo razlagal, kako je na IRCu z nekim toolsom baje gledal, kakšen OS imajo najbolj ognjeviti zagovorniki Linuxa, ki so z njim v debati. >:D

Militantnost je tukaj v tej debati bolj lastna Linux strani, kot pa Windowsarjem.

Naj se oba spopadata brez politiziranja, na tehnološkem nivoju.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr_M ::

Thomas tocno tako. Ancient je to lepo povedu v svojmu postu z: si ki zagovarjate microsoft se zamislite nad tem da vizija.siol.net še vedno ne dela z ničemer drugim kot IE+WMP
tut vizijo lohk uporablas samo z ADSLom pa, ma vecina ljudi adsl ceprov sta TELEkom in siLOL monopolista. po njiju noben ne pluva. usak mi prav: bmk vazn da dela. jest pa s ponosom povem da uporablam windowse in tut recem bmk vazn da delajo, kar je pa cista resnica.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

Thomas, spopad na tehnoloski plati in tudi zmaga na tehnoloski plati se ne pomeni nicesar. OS/2 je na tehnoloski plati posekal Windowse na celi crti. Ampak kaj ko je marketing IBMa tako uspesen, kot talibanska protiletalska obramba... Heh... :)

Thomas ::

Ne verjamem, da IBM ne zna prodajat. Kar precej proda, če smo resnicoljubni. OS/2 oziroma Warp, pa nista bila tako dobra, kot so trdili njihovi sicer relativno uspešni marketingarji, po vseh satelitskih televizijah. Se še kdo spomni "girl in Rome", ki da bo warpala, pa koko neverjetno lahko da je to?

Zakaj sicer, nihče več ne uporablja OS/2, če je bil tako dober?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gandalfar ::

btw.. vizija.siol.net dela pod linuxom.
Slikca:

flipflop ::

torej - tisti, ki zagovarjate microsoft ste po mojem mnenju lahko:
1. samo zaslepljeni
2. ste zraven pri M$ koritu / imate nekaj od tega
3. ste oseba, ki preprosto obožuje vse vsiljene stvari

Kdo je zagovarjal MS?

Če te pa zanima,zakaj recimo jaz uporabljam winse:
1. ker imam raje da vržem CD v kišto,ene parkrat kliknem next,počakam pol ure,pa je. Ker mi net dela,pa mi ni treba nič nastavljat. Ker mi delajo vsi špili,česar za linux nikakor ne morem rečt. Ker me boli za vizijo,saj imam kabel,sploh pa za gledanje televizije na računalniku uporabljam tuner.

Stvari,ki ima linux bolje pošlihtane jaz ne rabim. Pa se ne počutim nič utesnjenega,nisem zaslepljen,pa tudi nič nimam od tega. Samo zato,da bom lahko po forumu govoril da jaz imam pa linux,ti pa winse,zato sem jaz žvau,tisti ki uporabljajo winse pa zaslepljenci ki nimajo pojma. Vsak naj uporablja tisto,kar potrebuje,ne pa da folk posiljuje z linuxom. Sploh sta pa za domače uporabnike oba sistema zaenkrat zastonj,tako da jaz ostajam pri winsih.

Aja,pa za integrirane stvari: jaz sem kar vesel,da imam na plati integrirano zvočno. Res ni kaj posebnega,ampak meni služi dobro.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Svež popravek za od mrtvih obujen Windows XP (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
9440874 (35532) MrStein
»

Google zaostruje nadzor nad Androidom

Oddelek: Novice / Android
246860 (5409) Bistri007
»

Danes: Potrditev odločitve v zadevi Komisije EU proti Microsoftu

Oddelek: Novice / Tožbe
223474 (2793) LjubimPeezde
»

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12014300 (10832) krho
»

Nič več Internet Explorerja za MacOS

Oddelek: Novice / Brskalniki
102403 (2403) Road Runner

Več podobnih tem