» »

Koliko stane migracija?

Koliko stane migracija?

The Register - Boj med veliki proizvajalci programske opreme in določenimi tvorci operacijskih sistemov postaja na trenutke podoben lovu na čarovnice. Kljub vsemu lahko opazimo trend zmanjševanja togosti, v primeru, da fleksibilnost pomeni dobiček. Vendar, o Microsoftovem popuščanju smo že poročali.

Tokrat so pri Registru pod drobnogled vzeli raziskavo analitske hiše Gartner, ki je preverjala stroškovno smiselnost prehoda na odprto kodo. Rezultati, ki so jih objavili pri prej omenjeni hiši, so namreč presenetljivi. Tako ugotavljajo, da sicer odprta koda pomeni velik prihranek pri strežniških sistem, medtem ko naj bi bili prihranki pri pisarniških sistemih premajhni. Tako kot razlog navajajo predvsem prenovo licenc ali nakup povsem nove programske opreme, namenjene specifičnemu delu.

Kakorkoli, pri Registru so pokazali veliko mero zrelega razmišljanja, in se na rezultate odzvali precej skeptično. Vsekakor vredno branja.

7 komentarjev

swar ::

Pa kako lohk take buce pisejo...:\
Npr da imam podjetje in moram imeti licencen software
Windows cca 50k Office krepko cez 100k,kje so ostali programi ala winrar ipd...
Linux OS=0 OpenOffice=0....

nodes ::

Migracija normalno da je dražja. Če bi pa postavljal na novo pa ne more biti, če bi imel na raspolago specifične programe.

Monopol, če hoče, je lahko vedno najcenejši.

norvalk ::

sicer nerad zahajam v te vode, vendar resnici na ljubo... ;)

pokazi mi npr. dober program za cad/cam, ki tece na linuxu - tipa autocad/archicad! zal, se vseh nis se vedno ne da dovolj "ucinkovito" nadomestiti z linux ekvivalenti...

... je pa res, da pri navadni (verjetno najsirse prakticirani) pisarniski rabi mswin+msoffice naveza ze nekaj casa vec ne predstavlja smoterne/ekonomicne odlocitve, kaj sele alternative! in tu je se nekaj taksnih podrocij, ki poleg tega stevilcno vse hitreje pridobivajo na moci! "the future is bright!" :P

swar ::

Ja v mislih sem imel predvsem te osnovne pisarniske programe ki jih rabijo vsa podjetja,in ne vem kaksen strosek migracije je tukaj ce nadomestis winse z linuxom?

|GrEgOr| ::

Strošek namestitve, strošek izobraževanja, strošek uvajanja, ...

slawc ::

norvalk, s cad/cam programi je zadeva bolj zapletena, ker so licence za tak software najmanj 10x drazje od komplet racunalnika z operacijskim sistemom vred (za dolocene CAD/CAM programe je lahko zadeva obratna, za win sploh ne obstajajo dobra orodja)
LP, Slawc

barbarpapa1 ::

Zdravo

Sam sem že nekaj časa globoko v strojniških CAD vodah. Glede migracije na linux na tem področju do pred kratkim res še ni bilo alternativ, vsaj širše uveljavljenih ne. Sam delam s Pro/Engineer-jem in le-ta se že da dobiti v izvedenki za linux, sam pa sem mnenja, da je to pri ostalih dveh velikih (Unigraphics, Catia) samo vprašanje časa, še posebej, ker vsi veliki trije prihajajo iz unix okolja (poleg windovs izdaj izdajajo tudi iste zadeve za razne unix-e) in izdaja programske opreme za linux ne bi smela biti problem :)) .

Težje bo pri čistih win aplikacijah, kot so npr SolidWorks ipd., ki niso nikoli imele unix portacije.

V firmi, kjer služim tolarčke, smo zaradi cenovne politike M$-ja resno preučili možnost migracije na linux in OO za pisarniške potrebe, smo pa pri preglednicah ugotovili, da naprednejše zadeve v OO preglednici (npr. excell tabele, v katerih se intenzivno uporablja ti. vlookup funkcije) ne delujejo, kot bi morale. Zato smo se odločili, da zaenkrat ostajamo na M$ operacijskih sistemih, s tem, da smo ti. power userjem namestili tudi kompletni M$ office, pri običajnih uporabnikih pa smo le-tega nadomestili s PC suite, katerega cena je zanemarljiva, kompatibilnost z M$ office 2000 (še kar uporabljamo tega) pa zelo dobra!

Kakorkoli, če bi sedaj startal firmo z nule, bi se odločil za linux.

Pa fajn migracijo želim...

LP

Jože


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemčija bi poostrila nadzor nad neželeno pošto

Oddelek: Novice / Zasebnost
132425 (2425) BigWhale
»

Minutni ADSL

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
212253 (2253) Tilen
»

Prodaja glasbe v porastu

Oddelek: Novice / Ostale najave
102201 (2201) Pyr0Beast
»

Koliko pomenijo študentje?

Oddelek: Novice / Ostale najave
71894 (1894) AtaStrumf
»

Dan, ko je skoraj umrl mp3.com

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
82162 (2162) Mic-E

Več podobnih tem