» »

Nov članek: Uvod v Linux

Nov članek: Uvod v Linux

Tux!

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zazdelo, da Slo-Tech neprenehoma govori o Linuxu, vam pa je vse to popolnoma nerazumljivo in morda celo nezanimivo? Ali pa ste morda že kdaj pomislili, da bi poskusili uporabiti kak drug operacijski sistem? Če se želite kar najhitreje soočiti z Linuxom, imamo za vas idealno rešitev. Predvsem z namenom, da bi vam predstavili Linux, je Matjaž Horvat spisal članek z naslovom Uvod v Linux.

109 komentarjev

«
1
2 3

Poldi112 ::

Bolje pozno kot nikoli. A nadaljevanje tudi sledi?

Brane2 ::

Dokaj v redu zadeva. :))

poweroff ::

Zelo poučno za začetnike. Tole bi lahko dodali k STGL 2.0! Morda še malce razširjeno verzijo, kako iskati driverje, programe, itd...

Sicer pa tole: "Največjo oviro so do nedavnega predstavljali »winmodemi«, a razvijalci so zdaj kos tudi temu, tako da jih lahko brez težav uporabljamo v Linuxu." - jaz imam doma Winmodem, kaksnega pol leta nazaj nisem našel gonilnikov. Kaj se je spremenilo?

mathjazz ::

Poldi112: vsekakor, vendar v več člankih o različnih podtemah.

Matthai: ja, bi lahko nekako prilagodili za stl 2. Glede winmodemov pa: http://linmodems.org/
www.getfirefox.com

hruske ::

mathjazz... koliko winmodemov si pod linuxom za usposobil do delovanja?

MrStein ::

Iz članka "Ta (GPL) daje uporabnikom prostega programja štiri temeljne pravice:

* Pravica do poganjanja programa."

Ni res, GPL sploh ne omenja poganjanje programa.

mathjazz ::

mk-klavz: dva od dveh.
www.getfirefox.com

cekr ::

Bravo!
Tako se popularizira nek sistem(Linux). Ne pa s stalnim nerganjem, kako je Bill nesramen.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

blank3 ::

Dodal bi to da je Torvalds sam poimenoval zadevo kot Freax. Kasneje je kolega predlagal linux in se je to ime prijelo...
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

V-i-p ::

Se vam je že kdaj zazdelo, da Slo-Tech neprenehoma govori o Linuxu


Osebno nikoli ne bi imel proti, da se na s-t toliko laja o tem jeb[zenzurirano] linuxu, dokler bi bil s-t nek portalček, na repu obiskanosti in zanimivih strani, vendar si slo-tech kot vodilna računalniška stran v Sloveniji pač ne more privoščiti forsiranje in očitno naklonjenost linuxu, temveč bi moral biti ta sajt objektiven in nepristranski, ne pa da se že pri adminih vidi kam pes taco moli. Ali pa se preimenuje v slo-linux.com pa je...:\
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

nicjasno ::

Saj te nihce ne sili da uporabljas nek dolocen sistem. Linux je pac del racunalniskih tehnologij, zato je tisti -tech v vsakem primeru upravicen. O windowsih pac ni toliko za pisat, ker poteka tam razvoj za zaprtimi vrati. Ko bo izsel winxp sp2 in pa longhorn se bo tudi o winsih precej pisalo.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

undefined ::

> Bravo!
> Tako se popularizira nek sistem(Linux). Ne pa s stalnim nerganjem, kako je Bill nesramen.

Čestitke tudi iz moje strani. Sem že dolgo sumil, da so z idejo Linuxa prišli na dan potheadi.

> vendar si slo-tech kot vodilna računalniška stran v Sloveniji pač ne more privoščiti forsiranje in očitno naklonjenost linuxu

Očitno si to lahko privošči, saj noben obiskovalec zaradi omenjene slabosti še ni prenehal obiskovati te strani. Vključno s tabo.

mathjazz ::

V-i-p: vabljen kot pisun novic, ki bodo tehnico prevesile vstran od Linuxa :D
www.getfirefox.com

Poldi112 ::

Vsebina je odraz zelja vecije (ce ne drugega vecine piscev). Ne vem kaj vam MS loverjem ni vsec. Po svoje je to slo-tech, ne slo-ms. In kot je rekel nekdo pred menoj, ce vam manjkajo ms novice, jih napisite. Ce vam manjkajo ms clanki, tutoriali, whatever, pisite jih. Ne pa lajat na ljudi, ki pisejo, da naj pisejo o stvareh, ki jih ne zanimajo.

V-i-p ::

Dragi moji linuxaši, vam dam primer, kako daleč v linux vode je zaplul ta sajt? Primer: Napisal sem novico, da ima ta in ta dan Microsoft Slovenija brezplačno predstavitev Office 2003 paketa in da bodo delili tudi brezplačne ploščke z "demo" verzijo Office 2003. Torej, vsa stvar je brezplačna. Veste kaj sem dobil v odgovor od adminov? Kaj je to kaj takega, če ima Microsoft predstavitev. Vodilna računalniška stran si tega ni privoščila objaviti in mi vrgla tak odgovor za neobjavo? Lepo vas prosim, na daleč vem da zato, ker je stran precej usmerjena v ta jebeni linux. Novica zavrnjena. Nihče mi ne bo lajal, da ta stran ne forsira predvsem linuxa, ker še predobro vem, da ga. In da bom jaz pisal novice in bo vsaka zavrnjena, ki bo imela v besedilu besedo, vsaj malo podobni Microsoftu? Mah, to bo ja :) Sicer se pa ne bom kregal, tisti nepristranski bodo že vedeli. In sedaj, brez zamere, naj naglas (z velikimi črkami še enkrat ponovim). NIČ NIMAM PROTI LINUXU, PRAVIM SAMO, DA SI VODILNA RAČUNALNIŠKA STRAN V SLOVENIJI NE BI SMELA PRIVOŠČITI, DA TAKO OČITNO IN NAGLAS "PODPIRA" LINUX IN TAKO OČITNO "PLJUVA" PROTI" MS-ju. To je vsa zadeva, ki jo želim povedat. Sram vas pa bodi, da se o linuxu in ptičkah objavi vsaka novica, ko pa kdo kaj o MSju napiše, pa komplicirate in jebete folk v glavo. Kako bo potem še kdo kaj napisal?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

MrStein ::

Vztrajaj in se ne predaj ! :D

pecorin ::

V-i-p:

ko bos (delni) lastnik slo-techa, takrat lahko zahtevas o cem naj pisejo :) zdaj je pa cisto od lastnikov strani odvisno kaj bodo forsirali.. ce se ti pa taksna usmerjenost v linux zdi neprofesionalna pa pac ne obiskuj strani :\

Tigorsami ::

V-i-p, seveda to ni nič takega, če pa lahko brezplačno dobiš "pravo" stvar..., ki teče tudi na Windowsih.8-)

antonija ::

Ce se res zavraca novice od MSja pol je to hinavscina... Treba je bit objetiven kolkr se da pa objavljat novice iz obeh strani. Pomojem.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Ahiles ::

Slo-tech bi se mogu preimenovat v slo-slashdot kajti 80% novic nima veze z HW od tega je 70% novic za linux.

50% novic je KR neki. Mrbit se 1 novica na teden najde ki je zanimiva in se tice HW.

kuglvinkl ::

Nihče ne zavrača MS novic, zato ker so MS novice. Madona, sej nismo retardirani.
Your focus determines your reallity

undefined ::

> Veste kaj sem dobil v odgovor od adminov? Kaj je to kaj takega, če ima Microsoft predstavitev.

Seveda. Veliko bolj pomembne so razne pothead predstavitve invalidnega sistema v Kiberpipi. Da tiste opevane zgoščenke prostega programja sploh omenjamo ne. ;)

V-i-p, nič ne moreš glede tega spremenit. Trava ne bo postala rdeča le zato, ker si ti tako želiš.

kuglvinkl ::

Bomo izvedli anketo o željah vsebine novic.
Your focus determines your reallity

V-i-p ::

Nihče ne zavrača MS novic, zato ker so MS novice. Madona, sej nismo retardirani.


Kuglvinkl, verjemi, veselo (še kako veselo) so se zavračale.

Ledeni, se popolnoma strinjam, točno tako.

ko bos (delni) lastnik slo-techa, takrat lahko zahtevas o cem naj pisejo :) zdaj je pa cisto od lastnikov strani odvisno kaj bodo forsirali..


pecorin, ti pa ne bi bil dober šef, veš. Slo-Tech je zaenkrat še vodilna računalniška stran v Sloveniji (predvsem po zaslugi lunija, ki ga nekateri ne bomo pozabili) in takšno razmišljanje za vodilno računalniško stran v Sloveniji pač ni priporočljivo, verjemi.

V-i-p, seveda to ni nič takega, če pa lahko brezplačno dobiš "pravo" stvar..., ki teče tudi na Windowsih.


Tigorsami: uff, tudi ti bi bil slab vodja. Kako lahko rečeš kaj takega? Mene, kot navadnega uporabnika prav malo briga, katero "pravo" stvar dobim brezplačno. Jaz želim za vodilno stran, da objektivno in nepristransko pokriva vsa področja računalništva, je tako?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

kuglvinkl ::

VIP malo date ti manjka. Od maja 2003 se je obisk podvojil.
Your focus determines your reallity

mathjazz ::

Neeee, kam smo spet zašli.

V-i-p: tista novica je bila očitno preveč PR-crap, ker zadnje mesece preberem vse napisane novice (še pred objavo), in ti lahko zagotovim da so neobjavljene bolj ali manj reklame in zastarele zadeve.

Aja, in zakaj naj bi ns ST pisali toliko o hardveru? In predvsem od hardveru? Od kje to?
www.getfirefox.com

V-i-p ::

mathjazz, oprosti in brez zamere, če je pa spodnja novica zate tako jebeno slaba in ima toliko napak, da se je še popravit ne bi dalo, potem je pa s tabo nekaj hudo narobe. Preberi jo še enkrat, v originalu:

Slovenska predstavitev Microsoft Office 2003 (05.11.2003 01:45) | popravi novico

Jutri, 6. novembra bo Microsoft Slovenija v Koloseju (Ljubljana) ob 10.00 uri predstavil zbirko Office 2003. Udeležite se lahko prve uradne predstavitve ali pa prisostvujete na brezplačnem seminarju in si zagotovite plošček z (brezplačno) preizkusno različico Microsoft Office 2003. Več informacij in prijavnico pa najdete tukaj!
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Tigorsami ::

IceMan imaš prav, kaj bi z brezplačnim fičkom, če pa lahko kupimo mercedesa ... ali pa ga ukrademo. No ja, vsakemu svoje. :)

Hm, V-i-p, mislil sem na pisarno.;)

mathjazz ::

V-i-p: no, to je blo še lani, ko mi je še marsikaj ušlo ;)

Je pa res da nekateri malo prevč brišejo oz. zavračajo novice, eni jih pa malo preveč objavljajo. Samo vedet morš, da se tako dobrega pravilnika za objavo novic, da ne bi mel lukenj in točk spora, ne da sestavt, zato se še vedno dogaja, da so ene novice objavljane, pa morda ne bi smele biti, ene pa niso, pa bi morda lahko bile.

Meni se je prešnji mesec zdela ena novica o printerju, ki so ga nardile ženske in je namenjen predvsem ženskam, kar zanimiva, pa je bila zavrnjena takoj po objavi :P

Se zgodi ...

Samo ne mislit, da so zavrnjene samo novice o MS, o Linuxu pa vse objavljene. Ne, problem pa je morda res v tem, da bi rabili kakšnega pisuna več s katerega drugega področja.
www.getfirefox.com

babylon9 ::

Bravo Matjaž zelo lepo napisano, moral bi objavit tole še v kakšnem Delu, da bi več ljudi dobil
razsvetljenje ...

Kar tko naprej ..

undefined ::

> IceMan imaš prav, kaj bi z brezplačnim fičkom, če pa lahko kupimo mercedesa ... ali pa ga ukrademo. No ja, vsakemu svoje.

Fičoti so danes dejansko zastonj. Za dva pira ga že dobiš. Koliko ljudi se pa dejansko vozi z njim, je pa drugo vprašanje.

> V-i-p: no, to je blo še lani, ko mi je še marsikaj ušlo ;)

Upam, da si vsaj zamenjal gate.

Monster ::

Super članek da se svetu predstavijo tudi alTeRbaTivne FreE MoZnoStI:8)
Ka zaboga...

Vlady ::

Bravo!!! Odličen članek! Tako bi lahko napisali eno najbolj easy varijanto za začetnike, ne pa tistih debelih bukel, k te mine na polovici in na konc ne veš več kje si. Čeprav so v tem članku le teoretične osnove, sem ga priporočal in poslal po mail-u veliko ljudem (tudi link). :) No Matjaž, lahko bi kdaj spisal kak članek tudi o sami praktični osnovi o Linux-u. Torej čez celo namestitev in inštalacijo strojne opreme od miške do grafične in zvočne do TV-tunerjev, modemov... Zajel bi najbolj uproabljen HW in opisal z slikami - animacijami kako se kakšno stvar nastavi. Če za kako stvar poznamo več načinov, opišeš le najbolj pogosto uporabljene. Lahko bi kasneje napisal tudi praktično uporabo nekaterih programov kot so mplayyer (vse njegove zmogljivosti), xmms, pa irc odjemalce, pa mozillo. Mislem sej tega je že zelo veliko, vendar malo v slovenščini in napisano v takem jeziku, ki se lahko bere in je hitro razumljivo. Sam sem tudi še bolj začetnik v Lniux-u, zato ravno ne morem pomagat (čeprav bi zelo rad), mislim, da če bi ljudem s takimi članki predstavili ta sistem, da bi postal v slo. čedalje bolj uporabljen. Torej čakam in navijam za naslednji podoben članek na to temo...:D

CCfly ::

Ne verjamem da bi ti ravno namerno zavračali novice. Nekomu se očitno ni zdela zanimiva.

Sydk ::

Da ne omenjamo koliko NAS je tu HARDCORE GAMERJEV, tu linux jajčka prav nesramno pogorijo:))

Mobidick ::

kuglvinkl: tale vaša statistika je malo neverjetna. Meseca decembra 2003 je bilo 4371 krat več obiskov, kot mesec prej !!?? Ne vem, no. Po dnevnih obiskih se sicer veča, pa kje piše, da imate tak obisk zaradi novic.
The future is digital!

DixieFlatline ::

Tud en kompliment od mene.:D
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

Primoz ::

Tej naši statistiki se na mesečnem nivoju vsake toliko časa malo odtrga... glej posamezne dneve (mogoče boš opazil, da je povprečen obisk večji od maksimalnega) ;)
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Tigorsami ::

Fičoti so danes dejansko zastonj. Za dva pira ga že dobiš. Koliko ljudi se pa dejansko vozi z njim, je pa drugo vprašanje.
Aja, ti to dobesedno. :)

minmax ::

vip: od strani, ki ima svojo lastno linux distribucijo pricakujes da bo popolnoma objektivna? se hecas?

... aja... pa ne se slepit, da je pa zaradi tega kaka druga stran ali revija kaj boljsa. verjemi. revije placajo oglasevalci in zato morajo revije imeti ciljno publiko ki jo zanima tisto kar prodajajo oglasevalci in zato ce 90% oglasevalcev v reviji zanima publika, ki uporablja Okna in so na direktorskih polozajih (decision makerji), bo revija tako publiko tudi hotela dobit. kako pa drugace kot, da bi objavljala clanke o Oknih in o raznih managerskih IT temah... - da ne bos mislil da gre za direktno cenzuro, ali narekovanje vsebin. vse skupaj se dogaja na bolj subtilni ravni, preko raziskav branosti itd...

Slo-tech ima to sreco, da je relativno neodvisen od oglasevalskih virov finacniranja, saj se je vsaj do sedaj vecinsko financiral kar od znotraj. to prinasa nekatere prednosti - urednikom dejansko ni treba pazit kater folk gleda stran in sami dolocajo cilje. zdi se mi da ima slo-tech se kako cilj ostati ena najbolj obiskanih in sploh najbolj relevantnih strani v sloveniji, vsaj kolikor poznam urednike in zaradi tega seveda ne bi pustili, da se bi stvar spremenila v recimo... linuxtoday.com ...

hkrati gre tudi za porazdeljenost virov... verjemi, da se poptv ne bo nikoli resno spravil na mobitel, ki ima disproporcionalno velik kos oglasevanja... :))

no ampak ce pustimo te stvari ob strani. povej kaj o microsoftu je bilo prejsnji mesec za povedati, pa ni bilo povedano na slo-techu?

ms je bil omenjen v : o sporazumu sun-ms, pa o pisanju MSja o OO (ja ne bos verjel, to dejansko je pr za ms), billgatesov longhorn leta 2006, MS-EU fight, zamenjava ponudnika reklam za MSN, MS za hitrejse uveljavljanje popravkov, in tako naprej in tako naprej

ce imas druge stvari, napisi... ampak jaz nisem vidu nobene newsworthy novice o MSju, ki bi ne bila objavljena na slo-techu...

Mobidick ::

Sem že dodal nekaj gore. Še bom enkrat napisal. Lahko, da ljudje hodijo sem zaradi obsežnega foruma in pomoči, ki so jo deležni, ne pa ker so željni novic o linuxu. Saj mi je linux cool pa ves ta opensource, ampak od nastanka slo-techa pa do pred kakšnima letom pa pol ste meli dost bolj zanimive novice kot pa zdaj. Pa nedavna anketa tudi poroča, da je VELIK del tukajšnjih uporabnikov še vedno na windows OS-u.
The future is digital!

Tigorsami ::

Imaš prav, takole se je zapisalo pred tremi leti na današnji dan:
Popolni računalnik po Microsoftovo (07.04.2001 10:37)
Naš dragi Micro$oft je danes na konferenci Windows-ova strojna oprema in načrtovanje predstavil svoje zamisli o "popolnem" računalniku za nove WindowsXP. Vsem proizvajalcem računalnikov je predstavil svoje standarde za pridobitev Windows XP nalepke. Da vam na kratko obnovim, kaj Microsoft priporoča. Očitno si računalnik predstavlja kot multimedijsko napravo. Želi si namreč, da računalnik podpira razne naprave, priklop TV-ja in VHS-a na računalnik, realnočasovno komunikacijo,... Želi tudi, da je računalnik cenovno dosegljiv množicam. Hoče vsaj 128MB RAM-a za tekoče delovanje WinXP, priporoča pa še dodatnih 32-64MB na grafični kartici. Zahteva zelo hiter zagon računalnika. Serijski FireWire. DirectX 8.0 podporo. Vsaj 40GB trdega diska. Podrobnosti najdete tukaj.
Gre za priporočila in ne zahteve! Najbolj šokantno pa je priporočilo izdelovalcem, naj končnim kupcem (nam) ne dovolijo dostopa do razširitvenih kartic!;(( Kriminalno! Za zjokat! Preberite podrobnosti.

zile ::

Pri novicah vaš šišne Slo-comp in to lepo po levi...8-)

undefined ::

> Aja, ti to dobesedno.

Zelo pozorno, Tigorsami. Zate še obstaja upanje, da nekoč postaneš funkcionalno pismen.

Zile, oba skupaj z STjem imata še vedno preveč nepomembnih in premalo pomembnih novic.

madmitch ::

PA dobro, a nekateri res ne znate drugega kot nergati in kokodakat. Kako lahko trobezljate o objektivnosti, če sami ne počnete drugega kot kritizirate vse poprek, kar ni ravno po vašem trenutnem okusu. In nekoga kar tako obtoževati za tako ali drugače nepismenega tudi odraža nivo pišočega.
Človek se je potrudil, spisal zelo dober članek, vi pa ne znate drugega kot ropotat kot stare branjevke. Verjetno ni za pričakovati nadaljevanja, le zakaj? Da ga boste nepotešeni nergači ponovno napadli kot stekli šakali. Nor bi bil, če bi šel še enkrat na led. In kaj bomo ostali imeli od tega? Nič! in to vse samo zaradi nekaj nergačev.

BTW, pred časom je bil objavljen prav tako dober članek o optimizaciji Windowsov.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

V-i-p ::

nihče ni pljuval po članku (btw, Matjaž je spisal odlično zadevo), samo ti pojdi in preberi še enkrat vse poste. Razpravljamo splošno o usmerjenosti vodilnih na tej strani k linuxu ne o članku, ok?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

mare87 ::

Se strinjam, kot je bilo prej omenjeno, da primankuje hardware novic. Ni treba zmanjševat količino software novic, ampak je treba povečat novice o hardware-ju. Pred kakšnim letom ko sem registriral na tej strani so bile (po mojem mnenju) v prevladi hardware novice a danes je popolnoma drugače.

undefined ::

> btw, Matjaž je spisal odlično zadevo

Vsekakor, pričakujemo nadaljevanje.

And then we shall all sit in a circle and smoke some good shit. :))

kopernik ::

Dober članek :)

IceMan, vip:
Takšnih ali drugačnih novic o Microsoftu je kar nekaj. Koliko bi bilo dovolj ?
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TV nosilec na knaufu

Oddelek: Zvok in slika
187597 (6768) JanezH
»

Linux in popolni zacentik...

Oddelek: Operacijski sistemi
351937 (1427) cbelica
»

linux par vprašanj

Oddelek: Operacijski sistemi
101467 (1346) romci
»

Mandrakelinux 10.0 za AMD64 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
615811 (5811) Poldi112
»

Izredno zacetniska Linux vprasanja

Oddelek: Operacijski sistemi
91402 (1178) PARTyZAN

Več podobnih tem